REVISTA PRESEI 22.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 ianuarie 2016

ADEVARUL

Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen - surse

Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani, afirmă surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiană. "În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", a declarat un oficial din cadrul Executivului UE citat de site-ul agenţiei ANSA. Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeană ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia viitorului summit al Consiliului European. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen, în contextul crizei imigraţiei.

O femeie a ajuns la Urgente după ce a cumpărat o planta exotica din supermarket

Caz deosebit de grav in Bucureşti. O femeie a fost cat pe ce să se otrăvească, după ce a mâncat o rădăcină exotica, pe care a cumpărat-o dintr-un magazin. Ea a vrut turmeric, dar a ajuns acasă cu cassava, o plantă otrăvitoare, dacă este consumată crudă. Femeia nu a ştiut si după câteva felii s-a intoxicat. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului a declanşat o anchetă. Cassava este o tulpină lemnoasă care se cultivă in Caraibe, Africa si America de Sud. Este o rădăcinoasa din care sub forma uscata se prepara faina de tapioca. Aceasta conţine glicozide cianogenice, substanţe toxice extrem de periculoase si de aceea trebuie să fie bine gătită si nu consumată crudă, pentru că poate da intoxicaţii grave, care pot provoca paralizie si chiar moartea.

Statul începe exproprierile pentru lotul Ogra - Târgu Mureş din Autostrada Transilvania

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul de HG prin care statul va expropria terenurile şi imobilele situate pe coridorul viitoarei secţiuni Ogra - Târgu Mureş a Autostrăzii Transilvania. Reamintim că, potrivit contractului încheiat cu Bechtel, în 2004, întreaga Autostradă Transilvania (Braşov-Borş, 415 kilometri) trebuia să fie finalizată în anul 2013. "Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, sunt în cuantum total de 39.540 mii lei", se arată în proiectul de hotărâre. Asocierile Strabag-Straco Grup, Straco Grup-Specialist Consulting-Total Road, Lemacons-Vega 93-Arcada Company şi Geiger Transilvania-Wilhekm Geiger au fost desemnate în ianuarie 2015, de către CNADNR, să fie constructori ai autostrăzii Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş, în lungime de 56,5 km, în valoare de circa 1,2 miliarde lei.

Protestatarii forţează anticipatele la Chişinău

Protestul antiguvernamental de la Chişinău, care a avut loc a doua zi consecutiv după învestirea Guvernului Filip, s-a încheiat după 8 ore. Peste 5.000 de protestatari, printre care erau susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr, ai Partidului Socialiştilor şi ai Partidului Nostru, au insistat ieri ca Parlamentul să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri anticipate. Guvernul Filip, învestit miercuri la ora 23:00, s-a întrunit joi în prima sa şedinţă. Aceasta a început la ora 18:00 şi a fost prezidată de premierul Pavel Filip. Unicul subiect a bordat a ţinut de proiectul legii bugetului pentru anul 2016.

Criza globală în 2016. Europa cu uşile închise, Rusia în expansiune, SUA preocupată de politica internă

2015 s-a dovedit un an plin de surprize geopolitice în care Rusia a fost principalul actor. 2016 va fi un an tumultos, crizele globale ale anului 2015, cele care au ţinut prima pagină a ziarelor, le vom regăsi, dar mult mai violente şi cu repercusiuni imprevizibile. Vechea Ordine Mondială se schimbă rapid, capii Noii Ordini fiind Rusia, China şi Iranul. Impredictibilitatea este cuvântul care va caracteriza situaţia geopolitică a lumii în 2016. În Europa vor fi alegeri prezidenţiale în Austria şi Portugalia şi parlamentare în Slovacia, Cehia, Lituania, Muntenegru, Macedonia şi în Irlanda, precum şi în Georgia. Un alt scrutin va fi este cel din Rusia, unde vor fi alegeri parlamentare pe 18 septembrie.

Negocierile pe taxa pentru ambalaje au eşuat, alimentele s-ar putea scumpi în curând cu până la 30%

Cei 15 reprezentanţi la vârf ai producătorilor de alimente, care au participat joi la negocierile cu Ministerul Mediului pentru a evita impactul taxei pe ambalaje, nu au ajuns la niciun rezultat. Ei vor solicita o întâlnire şi cu premierul Dacian Cioloş, iar dacă nici la acel nivel nu se vor rezolva problemele semnalate de producători este posibil ca alimentele să se scumpească în scurt timp. Din cauza creşterii taxei pentru ambalaje de la 65 la 2.000 de lei pe tonă, producătorii vor transfera această majorare de costuri către consumatori, astfel că la raft impactul va fi o scumpire de 30% a alimentelor ambalate. Printre alimentele vizate de scumpiri se numără conservele de legume şi fructe, sucurile, vinul, mierea, berea şi apa minerală.

Ne aşteaptă o nouă recesiune globală?

Profesorul Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea New York, este de un optimism moderat: "Nu mă aştept la o recesiune globală sau o criză financiară, asemănătoare celei din 2008. Actualele turbulenţe sunt generate mai mulţi factori, în primul rând de îngrijorarea că ne-am putea confrunta cu o aterizare dură a economiei cineze, prăbuşirea pieţei de capital şi a yuanului", a declarat el într-un interviu la Davos. Un alt economist de marcă, William White, fost economist-şef la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), în prezent ocupând tot funcţia de economist-şef, dar la OECD, este cel mai pesimist. El spune că situaţia economiei globale este mai rea ca în 2007. Iar băncile centrale şi-au epuizat măsurile de politică monetară prin care să sprijine creşterea economică. "Stocul de credite a continuat să crească în ultimii opt ani şi au ajuns la niveluri care ameninţă cu o catastrofă fiecare parte a lumii", susţine el. Efectul secundar al programelor de relaxare cantitativă şi reducerea dobânzilor promovate de băncile centrale constă în faptul că au fost cheltuiţi bani în contul unui timp viitor. Iar această formă de impulsionare a consumului nu poate fi susţinută la infinit.

Premierul Cioloş într-o Franţă... recunoscătoare

Premierul României, Dacian Cioloş, trece prin Paris cu onoruri excepţionale: la finalul primelor 24 de ore ale vizitei sale oficiale în Franţa, atât membrii delegaţiei sale cât şi staff-ul ambasadei luate în primire de Luca Niculescu, cei 10-15 jurnalişti români care au însoţit delegaţia guvernamentală sunt forţaţi să o recunoască. În mod curios, toţi interlocutorii întâlniţi în 20 ianuarie par că îi fac curte... Preşedintele François Hollande îl primeşte "cu recunoştinţă" pe acest "prieten" de care Franţa nu va uita [ca şi comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş "a făcut lucruri excepţionale pentru agricultorii francezi", a spus Hollande, însă curios, cred că aproape toţi şefii europeni de stat ar putea spune acelaşi lucru!], şi îi promite "că va vizita în acest an România". Mai mult, acelaşi preşedinte vorbeşte entuziast despre foarte buna idee de a deschide aerian spaţiul Schengen pentru România.

Încă un producător european are probleme cu emisiile. Fiat nu trişează, dar poluează

Nu doar Volkswagen şi Renault sunt prinse în scandalul emisiilor, ci şi un alt constructor european: FiatChrysler. Acesta nu trişează sau depăşeşte emisiile, dar maşinile sale se află de ani buni pe ultimul loc în clasamentele privind emisiile realizate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din SUA, iar americanii se pregătesc să introducă norme mai stricte. Grupul are, astfel, foarte puţin timp la dispoziţie pentru a repara problemele, scrie Bloomberg. FiatChrysler s-a clasat pe ultimul loc în testele privind poluarea de patru ani, iar compania trebuie să îşi îmbunătăţească performanţele motoarelor sale mai rapid decât rivalii săi mai mari şi mai bogaţi, notează sursa citată. În caz contrar, ar putea fi forţat să oprească producţia pentru o serie de camionete şi maşini de teren, însă acestea constituie 90% profiturile sale. Iar dacă le va menţine, ar putea fi forţat de condiţiile de piaţă să ajungă la o fuziune cu un alt grup.

BANCHERUL

Banca Centrala Europeana pregăteşte noi masuri de relaxare a politicii monetare

Banca Centrala Europeana (BCE) a hotărât ieri ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,30%. In comunicatul de presa al BCE, citit de preşedintele Mario Draghi, se arata ca banca centrala europeana se aşteaptă ca dobânzile "sa rămână la actualul nivel sau mai mici pentru o perioada de timp extinsa". In privinţa masurilor non-standard de politica monetara, mai exact achiziţiile de titluri de stat si de obligaţiuni corporatiste, BCE spune ca procesul se desfăşoară fără probleme si continua sa aibă un impact favorabil asupra costurilor si disponibilităţii creditării pentru firme si populaţie. Totuşi, se mai arata in comunicat, riscurile au crescut din nou la începutul acestui an, din cauza incertitudinilor tot mai mari in privinţa perspectivelor de creştere a economiilor emergente si a volatilităţii pieţelor financiare si de mărfuri, precum si din cauza riscurilor politice.

CURENTUL

Marius Crăcea, reprimit în Mişcarea Populară

Exclus din PMP cu un singur vot împotrivă, cel al preşedintelui Traian Băsescu, celebrul Marius Crăcea a fost reprimit în partid. "În urma întâlnirii la nivel central în cadrul Mişcării Populare de sâmbătă, 16 ianuarie, eu am fost validat de către partid să fiu candidatul Mişcării Populare la Primăria municipiului Giurgiu, dar iau foarte mult în calcul şi candidatura domnului Crăcea, eu o să mă retrag şi o să candideze el pentru că evenimentul Marius Crăcea a fost un eveniment major, a stârnit ambiţii şi invidii din partea adversarilor politici, a creat cea mai mare vibraţie naţională în partidul Mişcarea Populară după preluarea partidului de către Traian Băsescu în funcţie de preşedinte. Nu spun că a creat o vibraţie mai mult decât aceea, dar este a doua vibraţie pe care a creat-o în partid. Chiar şi babele surde au ajuns să afle de Mişcarea Populară', a declarat Ionel Dinu, preşedintele organizaţiei judeţene a Mişcării Populare

Academii - de Tia Şerbănescu

CCR a declarat neconstituţionale pensiile speciale ale primarilor şi PCJ admiţând astfel contestaţia guvernului Cioloş. Iată că, atunci când vrea, guvernul independent poate schimba o lege politică. Preşedintele CCR a explicat că de lege ar fi beneficiat şi toţi foştii primari comunişti - ceea ce era cam mult. Avem noi o creştere economică de "ne invidiază toţi miniştrii de finanţe" după cum s-a lăudat dna Dragu dar nu ne permitem asemenea risipă. La ora acestui anunţ premierul Cioloş era la Paris unde a fost calm, nu şi-a aruncat paltonul pe maşină. Aflat la Bucureşti, preşedintele României a decorat încă 783 de persoane cu titlul (şi indemnizaţia) de "luptător pentru victoria revoluţiei". Şi unde-i victoria revoluţiei? Nu e clar c-a fost victoria loviturii de stat? Hai, curaj, modificaţi titlul. Ministrul Curaj (al Educaţiei) a primit şi el titlul de academician în Academia de ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) înfiinţată de generalul Oprea. Că n-aveam suficiente academii pentru câţi agenţi avem. Orice Curaj e răsplătit: ministrul decide comisia care analizează plagiatele lui Oprea şi Tobă.

EVENIMENTUL ZILEI

Petrolul ar putea ajunge la 20 de dolari, pentru că Arabia Saudită este dispusă să joace pe termen lung

Preţul petrolului a pierdut peste 70% faţă de vara lui 2014. Chiar acum este cotat în jurul valorii de 26.40 dolari pe baril. Dar potrivit Dr. Nariman Behravesh, economist-şef al IHS Insight's, conducător al unei echipe formate din peste 400 de economişti, ce e mai rău urmează să vină, scrie portalul de ştiri Business Insider. "Petrolul poate ajunge la 20 de dolari în acest an, dar dacă va ajunge acolo, va fi ceva temporar, pentru că la aceste preţuri producţia va fi neprofitabilă şi va înceta", a declarat Dr. Behravesh. Întreaga economie a Arabiei Saudite este grav lovită. "Saudiţii sunt dispuşi să joace jocul pe termen lung. "În timp ce bugetul lor este sub presiune, ei mai au încă rezerve valutare ample, care le permit jonglerii cel puţin un an sau eventual doi", a spus dr. Behravesh. "Câştigătorii sunt consumatorii de petrol din lumea dezvoltată şi, de asemenea, în curs de dezvoltare din lume, cum ar fi de exemplu India. Perdanţii sunt producători de petrol cu costuri mari, cum sunt Rusia şi Venezuela."

SURSE: UE ar putea suspenda Tratatul Schengen pe o perioadă de până la doi ani

Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pe o perioadă de până la doi ani. Informaţia aparţine unor surse din cadrul UE, potrivit Mediafax. "În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", potrivit unui oficial european. Propunerea suspendării ar putea veni odată cu viitorul summit al Consiliului European. Până atunci, însă, Germania, Austria, Suedia şi Danemarca sunt patru ţări care au introdus controale temporare în cadrul Schengen din cauza crizei refugiaţilor. În doar un an de zile, peste un milion de imigranţi au ajuns în spaţiul UE. Iar acest lucru a generat dispute între statele membre, dar şi măsuri radicale.

Dosarul Lukoil se întoarce, definitiv, la procurori

Judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au menţinut decizia instanţei inferioare prin care s-a hotărârt retrimiterea dosarului Lukoil la procurori. Astfel, magistraţii au decis să "respingă ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul d eep lângă Tribunalul Prahova, împotriva Încheierii nr. 7 din data de 12.01.2016, pronunţată în Camera de Consiliu de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Prahova, privind pe inculpaţii: Bgdanov Andrey Yurevici, Raţă Andrei, Duţu Dorel, Voistev Alexey, Kuzina Olaga, Dănulescu Dan, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi Petrotel Lukoil Ploieşti. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă", se arată în minuta instanţei. Tribunalul Prahova a dispus, în urmă cu o săptămână, restituirea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dosarului Lukoil.

Slovenia limitează intrarea migranţilor pe teritoriul său

Ministrul de interne sloven Vesna Gyorkos Znidar a anunţat, joi ţara va permite intrarea pe teritoriul său numai migranţilor care intenţionează să solicite azil în Austria şi Germania, pentru a preveni blocarea pe teritoriul sloven a migranţilor ce intenţionează să ajungă în ţările scandinave. Anunţul a fost făcut la numai o zi după o decizie similară luată de Austria. Slovenia îşi va intensifica activităţile de patrulare de-a lungul celor 670 de kilometri ai graniţei sale cu Croaţia, potrivit Agerpres. Guvernul de la Viena a decis, miercuri, să permită intrarea pe teritoriul austriac numai a migranţilor care prezintă un document valabil de identitate şi care îşi manifestă dorinţa de a cere azil în Austria sau Germania.

JURNALUL NATIONAL

Agentul 007 a fost transformat de ANAF în 088

Înregistrarea unei firme ca plătitoare de TVA se transformă într-un sport extrem, după apariţia, la începutul lunii ianuarie, a Declaraţiei 088. Aceasta are 20 de întrebări, multe dintre ele fără nicio legătură cu activitatea firmei, iar pe baza răspunsurilor, ANAF acordă un punctaj. O documentaţie foarte birocratică şi greoaie, care pleacă de la premisa că orice antreprenor este un potenţial evazionist. Declaraţia trebuie depusă de către firmele care vor să obţină codul de TVA sau de către firmele deja înregistrate, dar care în ultimii doi ani şi-au modificat acţionariatul, administratorii sau sediul social. În cazul firmelor care deja funcţionează, multe dintre informaţiile cerute acum se află deja în posesia ANAF, astfel că evaluarea comportamentului fiscal în vederea înregistrării ca plătitor de TVA se poate face foarte uşor.

Dosarul EADS, înmormântat pe axa Bucureşti-Berlin

Afacerea "Frontiera" a costat statul român peste 700 de milioane de euro. Acordul încheiat în 2004 între Ministe­rul de Interne din România şi concernul EADS, renegociat după un an şi umflat cu 200 milioane de euro, a devenit obiectul unor aprinse dezbateri politice, ţinta investigaţiilor jurnaliştilor şi, în fine, un dosar de corupţie la nivel înalt, cercetat de procurori în mai multe ţări. După un debut spectaculos, informaţiile au devenit tot mai puţine, DNA lăsându-ne să urmărim creşte­rea şi descreşterea dosarului EADS. Se face în curând anul de când Codruţa Kovesi anunţa că ,,EADS se află în lucru". În 27 martie 2015, Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a DNA, preciza: ,,Dosarul EADS nu e la noi, e la München". Procurorii germani colaborau cu DNA, dar firul parcă s-a rupt de o jumătate de an. În 13 iulie 2015 a murit subit Phillip Missfelder, parlamentar german al CDU, partidul doamnei Merkel. Avea doar 35 de ani şi conducea organizaţia de tineret a CDU. Revista Der Spiegel îl descria drept un politician care ştie să scoată bani pentru partid. Intre sponsori apare si EADS.

Alungăm investitorii dar cu bună ştiinţă

Obligativitatea indicării a trei persoane care să ofere referinţe despre administratori, precizarea veniturilor sau a studiilor acestora, este o altă condiţie impusă în formularul 088. "Spre exemplu, un producător de tutun care vrea să vină în România şi întâmpină dificultăţi sporite cu privire la înregistrarea în scopuri de TVA deoarece nu există trei persoane care să poată oferi informaţii despre administratorii străini pe care să le putem indica la referinţe", a declarat Alexandra Ologu. În plus, obţinerea unora dintre documente, cum ar fi diplome apostilate efectuat studiile, sau declaraţii de la angajatorii anteriori cu privire la cuantumul veniturilor brute pe anul fiscal anterior prelungeşte foarte mult formalităţile. Totodată, o bună parte dintre informaţiile solicitate de organul fiscal deja se află în posesia lor sau ale altor autorităţi ale statului care le-ar putea comunica. De exemplu, declaraţiile administratorilor străini conform cărora nu au înregistrate fapte în cazierul fiscal din ţara de origine sau din România există la Registrul Comerţului încă de la înfiinţarea societăţii.

NATIOANL

Avocat celebru, "cordon ombilical" intre baroni politici si lideri interlopi!

Printre "domeniile prioritare" care trebuie să intre sub lupa DNA-ului se numără si barourile, dar mai ales unele case de avocatură cu nume grele si onorarii pe măsură. Care, tot mai des, in anchetele declanşate de către procurorii anticorupţie, apar drept "liantul" dintre factorii politici corupţi si clientela acestora. Mai mult chiar, după cum susţin sursele National, structurile informative ar fi intrat deja in posesia unor liste terifiante, care ar demonstra cum se sifonează sume uriaşe din bugetele unor primării de municipii prin intermediul unor firme de avocatură. Iar cel mai grăitor exemplu este cel al unui avocat celebru care, in acelaşi timp in care îl reprezenta si pe un naş mafiot care se afla in litigiu cu o anume primărie, era recompensat cu onorarii uriaşe de către respectivul primar, pentru a pierde pe banda rulanta procesele din instanţă!

Ipotecile nu vor mai fi executorii

Un proiect de act normativ iniţiat de Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor prevede o serie de obligaţii pentru creditori si facilitaţi pentru debitori, iar una dintre reglementari anulează caracterul executoriu al contractelor de credit si al ipotecilor. In caz de neplata a împrumutului, băncile nu mai pot executa silit datornicul, ci trebuie sa-l dea in judecata.

OMV îşi vinde benzinăriile

Grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunţat ca va vinde 68 dintre benzinăriile sale din Cehia către Unipetrol, divizia ceha a grupului petrolier polonez PKN Orlen. In prezent, OMV deţine 217 de benzinarii in Cehia, iar după finalizarea tranzacţiei cu Unipetrol va mai rămâne cu 135 de staţii de vânzare a carburanţilor. In Cehia, compania care deţine cele mai multe benzinarii este Unipetrol, cu 338 de staţii de alimentare, pe locul doi situându-se brandul ungar MOL, cu 315 staţii. Pe de alta parte, compania austriaca OMV se pregăteşte sa facă schimb de acţiuni cu Gazprom, cu care are, de altfel, solide legături de afaceri, in pofida sancţiunilor economice impuse de UE Rusiei. Austriecii nu confirma, dar printre cele mai atractive active cu care ar putea sa facă schimb cu ruşii pentru nişte câmpuri petroliere prin pustiile Siberiei s-ar putea numără si cele aflate in proprietatea OMV Petrom.

PUTEREA

O decizie a CCR riscă să blocheze instanţele cu "găinării"

Decizia CCR de neconstituţionalitate a articolului 318 din Codul de procedură penală - care dădea posibilitatea procurorilor de a renunţa la urmărirea penală în cazul unor "găinării" - e de natură a bloca mai degrabă activitatea instanţelor, decât cea a parchetelor, au declarat, pentru PUTEREA, doi specialişti în drept, foşti procurori. Parchetul General a anunţat că, numai anul trecut, peste 130.000 de cauze au fost soluţionate prin renunţarea la urmărirea penală prevăzută de art. 318 C.p.p. Potrivit avocatului Ion Panaitescu, fost procuror, în cazurile în care fapta aducea o atingere minimă valorii sociale protejate de lege, procurorul avea posibilitatea de a renunţa la urmărirea penală şi trimiterea în judecată a celui vinovat, aplicându-i, în schimb, o amendă.

Culmea birocraţiei: Pentru sancţionarea unui gardian e nevoie de lege organică!

Este lucru ştiut: e aproape imposibil să concediezi un funcţionar public, dacă nu comite fapte abominabile. Acum, încercaţi să vă imaginaţi cum stau lucrurile cu funcţionarii publici cu statut special, fiindcă avem şi din aceştia. Un angajat al unui penitenciar din România, funcţionar public cu statut special, a contestat în instanţă sancţionarea sa cu reţinerea a 5% din salariu, timp de o lună. Până aici, nimic special. Doar că, nu s-a mulţumit să probeze că sancţiunea a fost incorectă, ci a contestat la Curtea Constituţională dreptul ministrului Justiţiei de a institui o comisie care să îl sancţioneze. Iar CCR i-a dat dreptate şi, prin Decizia nr. 803 din 24 noiembrie 2015, a stabilit că este nevoie de o lege, şi nu de una oarecare, ci organică, pentru a sancţiona un gardian!

Vânătorii de job-uri pe pile politice. Algoritmul împărţirii funcţiilor publice în Primăria Capitalei

A început goana după funcţii în Primăria Capitalei. Cei mai aprigi sunt politicienii care ştiu că nu vor mai obţine funcţii eligibile pe listele de consilieri generali sau locali şi vor să-şi asigure măcar un job în familie. Calculele sunt deja făcute, iar câteva poziţii sunt lăsate la "rezervă". Câţiva directori din Primărie sau din instituţiile subordonate au fost deja schimbaţi fără o comunicare publică, cum ar fi cel al Spitalelor sau al Direcţiei de Cultură. Urmează să fie destituite circa 40 de persoane prin diverse metode. Dacă directorii actuali nu demisionează "de bună voie", la cererea liberalilor, se modifică organigrama. Potrivit unor surse liberale, 40 de posturi de directori vor fi împărţite aritmetic pe cele 6 sectoare ale Capitalei, ceea ce înseamnă 6 poziţii pentru fiecare sector, care se vor distribui frăţeşte: 3 pentru PNL şi alte 3 pentru fostul PDL. Circa 4 poziţii rămân de rezervă pentru situaţii speciale.

Noi avantaje pentru datornicii la bănci

Recuperatorii nu vor mai putea hărţui rău-platnicii la bănci. Un nou proiect vine în ajutorul celor care au credite restante. Clienţii care nu mai pot plăti la timp ratele pot negocia direct cu banca o nouă soluţie pentru restituirea datoriilor. Legea iniţiată de Protecţia Consumatorilor prevede că banca nu poate trece direct la executare silită, decât după ce dovedeşte că a făcut tot posibilul să ajute oamenii să-şi plătească datoriile. Bancherii nu vor mai putea să crească dobânzile şi comisioanele nejustificate. Noul proiect de lege nu mai prevede, însă, darea în plată, transmite Digi24.

ROMANIA LIBERA

Mişcări de culise pe scena politică

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a făcut, la finalul anului trecut un anunţ cu un caracter aparent tehnic: congresul PNL pentru alegerea preşedintelui unic ar putea fi convocat după alegerile locale din vara acestui an şi nu în 2017, aşa cum era programat iniţial. Posibila schimbare a calendarului alegerilor interne a venit în contextul informaţiilor neoficiale potrivit cărora preşedintele Klaus Iohannis ar fi nemulţumit de prestaţia PNL şi ar dori schimbări la nivelul conducerii. Reacţiile slabe ale liderilor liberali la evenimentele curente, dar şi prezenţa în Biroul Politic a prea multor lideri din vechea gardă, atât din PNL cât şi din PDL, ar fi stârnit nemulţumiri la Cotroceni. După instalarea lui Cioloş la Palatul Victoria, au apărut zvonuri că Iohannis ar miza şi pe viitor pe acesta - fie ca lider al unui nou partid prezidenţial, fie ca lider al unui Partidului Naţional Liberal "reformat".

Ce blestem pe bucureşteni să nu aibă pe cine alege primar

Primăria Bucureştiului a fost condusă după 1989 de 11 primari generali. Nici unul nu şi-a legat numele de vreun proiect de anvergură care să fi fost gândit, construit şi finalizat în timpul mandatului său, deşi provocări uriaşe de infrastructură, trafic, dezvoltare urbană, mediu, turism există în Bucureşti şi la această oră într-o proporţie extrem de mare. Atât de puţine realizări au fost în ultimul sfert de secol în Capitală, de au ajuns Traian Băsescu şi Sorin Oprescu - cu două mandate ca primari generali ai Bucureştilor - să îşi dispută paternitatea Pasajului Basarab, construit în unsprezece ani şi care a costat 100 de milioane de euro pe kilometru, deşi estimările iniţiale erau de trei ori mai mici. Iar asta este o regulă pentru Capitală: puţinele realizări de amploare au fost construite în perioade uriaşe de timp, cu scandaluri al căror ecou nu s-a stins nici măcar în ziua de azi. Spre exemplu, Arena Naţională a costat cu aproape 100 de milioane de euro mai mult decât se estima la început şi stă închisă pentru că nu are autorizaţie de la ISU.

Consum de gaze la cote maxime. România riscă intrarea în stare de urgenţă

Vremea geroasă din ultimele zile a crescut masiv consumul de gaze, iar specialiştii citaţi de Digi24 estimează că după ora 18.00, atunci când se va atinge un vârf de consum, se va intra în stare de criză. Producţia, importul şi stocurile de gaze naturale nu fac faţă consumului mare de zilele acestea. La 6 dimineaţa în conducte erau stocate 34 milioane mc gaz, la 12.00, cantitatea a scăzut la 32 milioane mc, iar la 14.00, la 31 milioane mc. Pe de altă parte, directorul general al Transgaz, Petru Văduva a declarat pentru Agerpres că sistemul naţional de gaze nu înregistrează un deficit în acest moment, deşi temperaturile sunt foarte scăzute, prin urmare nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă în aprovizionarea cu gaze.

ZIARUL FINANCIAR

Educaţia, la export: Peste 20.000 de studenţi străini învaţă în facultăţile româneşti

Învăţământul superior din Ro­mânia, considerat "oaia neagră" a sistemului educaţional de către majoritatea angajatorilor, reuşeşte să atragă peste 20.000 de studenţi străini, iar o mare parte dintre aceştia provin din state cu economii mai dezvoltate decât a României. Fără să existe o strategie de ţară în acest sens, calitatea învăţământului românesc - în special din sectorul medical - a reuşit să aducă din ce în ce mai mulţi străini să studieze în facultăţile locale, care plătesc taxe anuale de şcolarizare de câteva mii de euro pe an. Exportul de servicii educaţionale poate deveni astfel o sursă considerabilă de venituri la bugetul de stat dacă guvernul ar crea o strategie pentru ca numărul de studenţi străini să crească până la 100.000 pe an, de exemplu.

SIF-urile i-ar putea răsplăti pe investitori cu dividende de 227 mil. lei

Cele cinci SIF-uri ar putea aloca dividende în valoare de 227 milioane de lei din profiturile raportate anul trecut, po­trivit estimărilor ZF în baza ra­telor trecute de distribuţie. Dividendul SIF Oltenia (SIF5) ar aduce cel mai ridicat randament, de peste 11%, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) ar rămâne cu cei mai mulţi bani în conturi pentru viitoare investiţii, după recompensarea investitorilor. SIF-urile au înregistrat profituri cumulate de 489 milioane de lei anul trecut, în scădere cu 28% faţă de câştigurile raportate în 2014, pe fondul reducerii ritmului de vânzare a active­lor din portofolii. "SIF-urile nu sunt acţiuni de dividende pentru că, cu excepţia SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia, celelalte societăţi nu îşi pot acoperi cheltuielile operaţionale din veniturile din dividende, şi astfel distribuţia de dividende nu este sustenabilă", a spus Mihai Căruntu, analist la BCR.

Din nou, niciun om de afaceri local în avionul premierului român la vizita sa în Franţa

În schimb, premierul i-a invitat să investească în România pe cei de la Renault, Carrefour sau Auchan, care oricum domină piaţa românească. Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit ieri la Paris cu preşedintele MEDEF (alianţa întreprinderilor din Franţa, patronatul francez), Jean Burelle, şi oameni de afaceri francezi, cărora le-a prezentat "oportunităţile de investiţii în România", dar niciun om de afaceri român nu a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe şeful guvernului în vizita sa de două zile în Franţa. Premierul a invitat să investească în România companii deja prezente aici şi care, nu doar că ştiu la perfecţie piaţa românească, dar o şi domină - Renault, Carrefour, BRD, Groupama sau Thales. Cu un stoc al investi­ţiilor în România de 4,1 mld. euro la finalul lui 2014, Franţa se află pe locul al cincilea în topul investitorilor străini pe piaţa locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb