REVISTA PRESEI 22.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 februarie 2012

ADEVARUL

Dezastru plătit cu salariu de vis: 29.000 euro pe lună

Raportul Curţii de Conturi pentru 2010 radiografiază neregulile managementului asigurat de Angela Toncescu, cu un salariu lunar de 29.000 de euro pe lună, la Supravegherea Asigurărilor. Trasă pe dreapta, ea este azi vicepreşedinte la UNPR. Timp de cinci ani (2006-2011), cât a fost la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a refuzat să-şi menţioneze salariul primit. ,,Adevărul" a arătat în exclusivitate, anul trecut, care era motivul: salariul era imens - 29.000 de euro pe lună. La câteva luni de la încheierea mandatului său, Curtea de Conturi a prezentat în Raportul pentru anul 2010 rezultatele controlului la instituţia păstorită timp de cinci ani de Angela Toncescu. Concluzia: nu numai că Toncescu a luat o grămadă de bani, dar a creat şi haos în instituţie.

Un nou plan de salvare pentru Portugalia ?

Creditorii internaţionali sunt în inspecţie la Lisabona, iar analiştii spun că un nou împrumut pentru lusitani pare inevitabil. Portughezii se tem că UE şi FMI le vor cere noi măsuri de austeritate. Reprezentanţii creditorilor - UE, BCE,FMI - se află de mai multe zile la Lisabona, pentru o misiune de două săptămâni, în care vor analiza stadiul reformelor făcute de Guvernul Coelho. Abia apoi vor acorda cea de-a treia tranşă, în valoare de 14,9 miliarde de euro, din planul de salvare, în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat anul trecut.

Grecia fentează iar falimentul. Până când?

Bruxelles-ul a aprobat pe ultima sută de metri un nou împrumut de urgenţă pentru salvarea Atenei, însă chiar oficialii UE se îndoiesc de reuşita acestuia. Programul de asistenţă financiară de 130 de miliarde de euro aprobat ieri-noapte pentru Grecia, după câteva luni de negocieri, are deficienţe majore şi nu este deloc suficient pentru a rezolva problemele, se arată într-un document confidenţial elaborat de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală europeană obţinut de "Financial Times". Raportul de 10 pagini privind sustenabilitatea datoriei publice a Greciei, care a fost trimis miniştrilor de Finanţe din zona euro săptămâna trecută, ilustrează un tablou sumbru pentru economia europeană. Analiza arată că Grecia ar putea avea nevoie de un al treilea împrumut de urgenţă în valoare de 50-75 de miliarde de euro în următorii doi ani.

UE şi FMI impun Greciei să taie salariile cu 15%. 150.000 de bugetari vor fi concediaţi

Creditorii internaţionali au pus presiune pe Atena pentru a accepta o nouă diminuare a salariilor bugetarilor, ca parte a noului împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro aprobat de principiu noapte trecută, la Bruxelles. De la începutul crizei, salariile bugetarilor greci au fost tăiate cu 30%. Liderii UE, care au aprobat noaptea trecută un nou program de asistenţă financiară pentru Grecia, au reuşit să forţeze Atena să taie cu încă 15% salariile din sectorul public în următorii trei ani, scrie "The Guardian". Doar în luna noiembrie, 126.000 de greci şi-au pierdut locurile de muncă.

12 premieri din UE propun un plan economic

Doisprezece şefi de guverne din Uniunea Europeană, printre care Marea Britanie, Italia, Spania şi Polonia, au trimis oficialilor europeni o scrisoare comună în care sunt conturate principii ale unui plan de creştere economică regională, potrivit "Wall Street Journal". Propunerile vizează reformarea legislaţiei, însă nu includ angajamente financiare. Programul propus de cei 12 premieri implică, printre altele, consolidarea pieţei unice a Uniunii Europene prin diminuarea reglementărilor. De asemenea, premierii consideră că UE ar trebuie să se ţină de promisiunea privind ajungerea la o piaţă comună eficientă pentru energie până în 2014. Scrisoarea a fost transmisă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro şi UE, precum şi a unui summit al ţărilor membre, care va avea loc pe 1 şi 2 martie. Documentul a fost semnat de premierii din Marea Britanie, Olanda, Italia, Estonia, Letonia, Finlanda, Irlanda, Cehia, Slovacia, Spania, Suedia şi Polonia.

Lăzăroiu transformă TVRM în TVH 2.0

Postul Universităţii "Spiru Haret", condus de Sebastian Lăzăroiu, va avea de mâine o nouă faţă. Televiziunea TVRM Educaţional, deţinută de universitatea privată "Spiru Haret", îşi va schimba denumirea şi grila de programe de la 23 februarie. Emisia sub noua etichetă va debuta mâine, de la 16.30, într-o transmisiune, în direct, cu Sebastian Lăzăroiu, şeful postului. Lăzăroiu a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi a ocupat funcţia de ministru al Muncii. "< Doi punct zero > este despre cum vor ieşi ţările din criza în care singure au intrat, despre cât de creativi pot fi oamenii pentru a scrie un alt soft instituţional", scria Lăzăroiu, acum două zile, într-un editorial din "Evenimentul zilei", vorbind despre noul proiect.

Realitatea TV, somată de CNA pentru prezentarea dezechilibrată a proiectului Roşia Montana

CNA a somat public Realitatea TV pentru prezentarea dezechilibrată a proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană în cadrul emisiunii "Patrimoniul nimănui", difuzată pe 5 februarie şi moderată de Mihai Tatulici, în care au fost prezentate în general puncte de vedere favorabile proiectului.

CFR Călători dă afară peste 1.000 de oameni

Ca urmare a procesului de reformă convenit de Guvernul României cu FMI, compania CFR Călători "continuă procesul de restructurare şi reorganizare", astfel că ieri a transmis o notificare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi la federaţiile sindicale privind concedierile colective. În replică, sindicaliştii din sistemul feroviar spun că nu au fost anunţaţi că ar urma aceste disponibilizări şi ameninţă cu ample acţiuni de protest. 1,8 milioane de euro însumează pierderile provocate CFR Călători prin anularea a 180 de trenuri zilnic, din cauza viscolelor.

CURENTUL

Toni Greblă, la Poarta Sărutului cu Al Qaida

Senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele comisiei juridice din Senatul României, a făcut afaceri cu un complice al reţelei teroriste Al Qaida, irakianul Mohamad Ali Alsae Al Dulaimi, au dezvăluit recent jurnaliştii de la RISE project. Silviu Mihai Greblă, fiul senatorului, şi-a vândut în noiembrie 2008 o afacere pe care o începuse cu o fostă prezentatoare TV, Ana Maria Gheorghe. Este vorba despre cafeneau "Cafe de la Grenouille", care funcţiona pe firma Broscuţa Oaky Coffe SRL, loc frecventat, aflăm, de terorişti Al Qaida, aflaţi în trecere prin România.

Crimele vor deveni imprescriptibile, inclusiv cele ale Revoluţiei din "89

Crimele vor deveni în curând imprescriptibile ca urmare a adoptării proiectul de modificare a Codului Penal în sensul ca infracţiunile de omor să nu se prescrie, au decis ieri deputaţii. Buda a precizat, după şedinţa Comisiei, că modificarea Codului Penal sub aspectul imprescribilităţii infracţiunii de omor este foarte importantă. Este o lege foarte importantă şi această lege face ca, practic, toate infracţiunile de omor contra păcii şi omenirii să fie imprescriptibile.

CURIERUL NATIONAL

Primim de Mărţişor banii pentru resurse umane?

Ministerul Afacerilor Europene a fost înştiinţat ieri de CE în privinţa întreruperii plăţilor pentru POSDRU. Comitetul de Monitorizare a propus o serie de măsuri menite să remedieze deficienţele constatate. În două săptămâni s-ar putea relua procedurile pentru plăţile europene. Comitetul de Monitorizare al POSDRU s-a întrunit ieri dimineaţă pentru a dezbate problema întreruperii plăţilor pentru cererile aferente programului pentru dezvoltarea resurselor umane, concluzionând că, în urma implementării măsurilor propuse, s-ar putea relua procedurile în maximum două săptămâni.

Actorii economici care ar putea domina lumea în 2035

Cum va arăta lumea economică în 2035? Un studiu dat publicităţii de săptămânalul britanic "The Economist" se lansează în proiectarea unui tablou - considerat de unii parţial fantezist - din care se poate trage concluzia că, în 2035, lumea economică mondială va cunoaşte noi actori economici, fuziuni ale unor întreprinderi, companii uneori de-a dreptul surprinzătoare. Pentru a ajunge la concluziile sale, autorul studiului, Daniel Franklin, s-a bazat pe mai multe tendinţe actuale din economia mondială. În opinia autorului, obţinerea informaţiilor referitoare la gusturile fiecărui client ar putea fi cheia succesului în viitor. 1. Exxon-Hydro: un gigant al materiilor prime (esenţiale nu vor fi resursele de petrol, ci apa). 2. Tatasoft: Grupul indian Tata va achiziţiona un Microsoft în dificultate, devenind astfel cel mai mare producător mondial de software. 3. Qatar Holdings: construit din vânzările de gaze naturale, acest fond suveran va deveni un grup diversificat şi un actor important în sectoare din cele mai diverse (imobiliar, industria alimentară, industria minieră ş.a.)

Scandal în Parlament

Deputatul PDL Gheorghe Tinel i-a cerut, ieri, în plen, preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, să ia măsuri împotriva parlamentarilor PSD aflaţi la balcoane, pe motiv că aceştia vociferează, iar în replică, Marian Neacşu (PSD) a spus că este vorba despre deputaţi în exercitarea mandatului, citează Mediafax. Deputatul PDL Elena Udrea a catalogat drept neserioasă atitudinea parlamentarilor opoziţiei care au asistat de la balcoanele Camerei la şedinţa de plen a acestui for şi a apreciat că "reprezentanţii opoziţiei încă nu găsesc motivaţia" pentru a reveni la lucrări.

Ce ne spune recensământul despre piaţa muncii

Rezultatele privind scăderea populaţiei confirmă fenomenul migrării forţei de muncă spre alte ţări. Pe termen mediu va exista o lipsă de specialişti în special din cauza lipsei unor politici de păstrare a angajaţilor în ţară. 56% dintre angajatorii români îşi fac griji în privinţa impactului pe care migraţia personalului competent îl are asupra pieţelor. Datele obţinute în urma recensământului vin ca o confirmare a tendinţelor pe care piaţa locală a muncii le resimte de ceva vreme. Migraţia se adaugă la îmbătrânirea populaţiei, un fenomen deja cunoscut la nivel mondial, iar acest lucru are efecte negative asupra pieţei muncii din România.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum fentezi regulile BNR ca să iei credit

Mai mulţi codebitori pentru un singur împrumut, dar şi exprimarea salariului în valută îi pot ajuta pe români să ia sume mai mari de la bănci. Noile reguli impuse de Banca Naţională prin regulamentul de creditare al persoanelor fizice pot fi ocolite, iar clienţii care îşi luaseră gândul de la credite de o valoare mare îşi pot face din nou planuri de împrumut. Cu condiţia să apeleze la unele artificii. Astfel, marea problemă pe care o ridică noile reguli de creditare este că suma maximă a creditului scade foarte mult. Practic, bazându-se pe acelaşi venit, creditele de nevoi personale cu ipotecă pe care le vor putea accesa clienţii scad cu 40%, iar creditele de consum negarantate scad cu 25%, potrivit cal­culelor brokerului de credite Kiwi Finance.

Sprijiniţi-l pe Sebastian Bodu şi iniţiativa de boicotare a produselor olandeze!

Europarlamentarul român Sebastian Bodu şi cel polonez Jacek Saryusz-Wolski le-au cerut cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est să boicoteze produsele olandeze, ca replică la faptul că Olanda nu a acceptat aderarea României la spaţiul Schengen. Toate acestea în contextul politic în care guvernul olandez tolerează atitudinea extremistă a partidului PVV, partidul care susţine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte în Parlament, unde are 24 de deputaţi din totalul de 150, şi care este cunoscut ca fiind eurosceptic şi critică virulent ajutoarele acordate Greciei. Iată câteva produse olandeze pe care aceştia îi sfătuiesc pe oameni să le ignore "până când acest partid va fi izolat politic": Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom. În acest fel, se încearcă implicarea companiilor care produc şi vând aceste produse în rezolvarea problemei.

TRAGEDIA DE LA SIGHET PUTEA FI EVITATĂ: Neglijenţă criminală

De patru ori s-a dat alarma privind scurgerile de gaze, iar firma Berg susţinea că detectoarele sunt stricate. Cele două explozii de la Sighetu Marmaţiei puteau fi evitate dacă aşa-zişii experţi ai firmei care administrează reţeaua de gaz din oraş - Berg Sistem SRL - ar fi depistat din timp pierderile de gaz. EVZ a aflat din surse judiciare că un detector care era instalat în biroul avocatei Daniela Lenghel a semnalat de patru ori prezenţa gazului metan în ultimele 8 zile dinaintea deflagraţiei. "Biroul avocaţial se afla în clădirea care a sărit în aer şi în care funcţionau clubul Euphobia şi biroul notarului public Gheorghe Sas. În cele două locuri s-au înregistrat explozii", susţine unul dintre anchetatori.

ONU avertizează că, după ger, Europa de Est s-ar putea confrunta cu inundaţii devastatoare

ONU a transmis un avertisment ţărilor din Europa de Est, în special celor care se află pe cursul Dunării, asupra riscului de inundaţii după topirea gheţii în perioada imediat următoare, relatează CBS News. Avertismentul a fost lansat marţi de către Margareta Wahlstroem, secretarul general al ONU pentru reducerea riscurilor în urma dezastrelor. "Deşi mii de persoane încă sunt blocate de zăpezi în Serbia şi Bulgaria, există semnale că ar putea avea loc inundaţii devastatoare", afirmă Margareta Wahlstrom.

Până unde merg băncile în lupta pentru banii românilor

Băncile mici şi cele medii cu acţionari greci acceptă uşor să negocieze dobânzile la depozite, dacă aveţi sume consistente, dar nici băncile mari nu v-ar refuza. Câştigul creşte şi cu 30% din cel standard. Cu sau fără conturi de private banking, cu sau fără istoric bancar, orice român care are în buzunar o sumă mai consistentă poate obţine dobânzi cu mult peste oferta-standard dacă încearcă să negocieze cu băncile. Comportamentul băncilor locale arată, printre altele, că nevoia de lichidităţi este încă prezentă pe piaţa locală, în ciuda scăderilor repetate ale dobânzii BNR şi în ciuda promisiunilor grupurilor internaţionale de a-şi păstra expunerea pe ţara noastră.

Anca Bidian: Achiziţia de locuinţe prin credit, mai accesibilă niciodată în România

Cumpărarea unei locuinţe cu ajutorul unei credit ipotecar este în prezent mai accesibilă ca niciodată în raport cu veniturile medii ale populaţiei, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. Potrivit ei, acest fapt se datorează în special ajustărilor din ultimii patru ani ale preţurilor imobilelor, precum şi scăderii costului creditului, concomitent cu consolidarea veniturilor medii ale populaţiei. "Preţurilor multor imobile au ajuns la o convergenţă cu venitul mediu pe care nu am avut-o niciodată în România şi astfel achiziţia unei locuinţe prin credit e mai accesibilă ca oricând", a spus Bidian.

JURNALUL NATIONAL

Cât sunt dispuşi să cheltuiască gamerii români pentru noile jocuri video. Gamerii români, între joaca pe bani şi bani pe bunuri virtuale

Pe piaţa jocurilor video din România au crescut cheltuielile în 2011, asistăm la o ascensiune a jocurilor free2play, iar gamerii profesionişti s-au remarcat la mai multe competiţii internaţionale. De asemenea, se evidenţiază o piaţă "neexploatată" pentru telefoane medium şi low-end cu Android. "Plecând de la o părere unanimă că piaţa de jocuri a fost în 2010 de 15 milioane euro şi adăugând faptul că noi am crescut cu peste 10%, cred că o cifră în jur de 17 milioane pare foarte aproape de realitate", a declarat pentru Jurnalul Naţional Silviu Stroie, General Manager Computer Games Online. Referindu-ne strict la cheltuielile interne pe jocuri video (fără partea hardware, accesorii etc.), estimarea lui Mihail Stegaru, Product Mana­ger RHS Gaming Business Unit, arată că piaţa locală s-ar fi ridicat la o valoare de 7 milioane de euro în 2011, posibil să atingă 8 milioane de euro în 2012.

Ministrul Baba, campionul găinăriilor din mediul universitar

Proaspăt cocoţat la putere, omul lui Boc şi-a băgat picioarele în autonomia universitară. Istoria ultimilor ani ni-l dezvăluie pe cel mai "sărac" mi­nistru din noul cabinet (aşa îl arată declaraţia de avere), ca pe un campion al găinăriilor din mediul universitar, exponent strălucit al nepotismului mioritic. Numit de Emil Boc consilier, Baba se lipeşte apoi de funcţia de secretar de stat la Educaţie. Excesul de competenţă îi permite să ocupe şi funcţia de conferenţiar universitar şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai". Aflat pe cai mari, fireşte că s-a apucat să-şi tragă şi neamurile. De aici încolo se poate vorbi de un veritabil tratat de "neamologie", omul fiind de o perseverenţă în stare să pună la pământ şi Universitatea numai să parvină el şi ai lui.

Polonezii dau în judecată Gazprom pentru a obţine preţuri mai mici la gaze. România nu poate pentru că are contracte cu intermediarii

PGNiG, compania naţională de gaze din Polonia, a dat în judecată gigantul rus Gazprom la tribunalul internaţional de la Stockholm, pentru a obţine reducerea preţului la gazele naturale importate din Rusia. Anual, Polonia importă mai mult de două treimi din gazele consumate. Importurile se ridică anual la 10 miliarde de metri cubi, din care 90% sunt din Rusia. Polonezii reclamă ceea ce multe alte companii europene au făcut deja: lipsa unei burse a gazelor. Mai exact, Gazprom preferă contracte pe termen lung şi preţ în funcţie de de cel al barilului de ţiţei.

NATIONAL

Afla de ce l-a azvarlit Basescu pe DD in Opozitie!

In functie de scorul obtinut la locale, partidele se vor cupla in vederea alegerilor parlamentare. Desi are o zestre procentuala frumusica, Dan Diaconescu nu va incheia nicio alianta, pentru ca asa i-a fost trasata sarcina de la Cotroceni. Pe scurt, PDL si USL asteapta sa vada pe ce procente stau la locale inainte de a antama o eventuala intelegere post-electorala. Analistii de serviciu sustin ca din vara ne asteapta "mari surprize" in domeniu, una dintre ele fiind si schimbarea la fata a PDL-ului. Un PDL a carui sigla portocalie trebuie urgent sa dispara, daca democratii nu vor sa-si atraga asupra lor toata mania si frustrarile produse de guvernarea Boc. Varianta aflata in lucru este deja familiara "Miscare Populara".

Si totusi, cine e "cartita" din PSD?

Dincolo de orice calcule politice, "greii" din PSD au rasuflat usurati atunci cand Mircea Geoana a fost "zburat" din partid. Erau siguri si se felicitau ca scapasera de cel mai mare pericol, cel al alimentarii procurorilor anticoruptie cu rapoarte "la zi" despre viata interna a partidului. Insa, exact ca in filmele de groaza, nu au apucat sa stea prea mult linistiti, ca "fantoma" informatorului DNA a reinceput sa bantuie PSD-ul. Si, ceea ce este mult mai grav, de aceasta data nu mai stiu sigur care este "cartita" lui Daniel Morar, asa ca suspiciunile la varful partidului au ajuns pe culmi paranoice.

Roubini dezvaluie patru amenintari pentru economia mondiala

Supranumit "profetul crizei economice", analistul Nouriel Roubini anunta ca mapamondul este expus unui nou colaps. Amenintarile vin din partea UE, a Chinei, SUA si Orientului Mijlociu. Intr-o recenta analiza publicata pe Project Syndicate, "profetul crizei mondiale" a enumerat patru dintre cele mai mari riscuri actuale pentru economia mondiala: - Zona euro, in recesiune adanca. - Scaderea performantelor economice ale Chinei si Asiei. - Cresterea economica a SUA si-a atins maximumul. - Riscuri generate de situatia din Orientul Mijlociu.

Iranul va ataca preventiv

Generalul Mohammad Hejazi, adjunctul sefului Satului Major Interarme, a avertizat ca Iranul nu va astepta sa fie atacat. "Daca simtim ca inamicii vor sa pericliteze interesele nationale ale Iranului, vom actiona inainte sa actioneze acestia", a declarat generalul Hejazi. Acesta a luat in calcul si atacul preventiv asupra Israelului in prima saptamana a lunii martie, ca tot incep alegerile generale in Iran. Cele doua nave de razboi iraniene, care au acostat in portul sirian Tartus, au fost rechemate la baza. In plus, conform agentiei de stiri Debka, si portavionul rusesc Amiral Kuznetov si navele insotitoare au primit ordin sa se intoarca la baza de la Severomorsk.

Bancherii isi tin banii la "mama" bancilor din UE

Banca Centrala Europeana (BCE) pare sa fie cea mai sigura institutie financiara din Europa. Bancile din UE au depus peste 600 de miliarde de euro la bancile centrale si la BCE. Depozitele marilor institutii financiare europene la bancile centrale si la BCE au crescut cu 50% anul trecut, la aproape 617 miliarde de euro. Este vorba de opt mari banci (Societe Generale, BNP Paribas, UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Banco Santander, BBVA si Barclays), care se feresc acum sa se mai imprumute intre ele sau sa depuna bani la banci private.

PUTEREA

Se ieftinesc taxele notariale

Guvernul a aprobat marţi un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor percepute de notari, care se va desfăşura pe parcursul unui an şi vizează elaborarea unui proiect de lege. Scopul este scăderea onorariilor şi provocarea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale. "Proiectul-pilot constă în identificarea unor categorii de lucrări şi acte notariale care să nu mai fie supuse onorariului minim fix stabilit de ministrul justiţiei la propunea Uniunii Notarilor", a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, la finalul şedinţei de Guvern.

Prefectul Capitalei cere anchetarea infracţiunilor de la Hala Matache

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a solicitat marţi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să dispună urgent efectuarea unor verificări cu privire la posibile fapte de natură penală săvârşite la Hala Matache. Prefectul Capitalei adaugă că "degradarea monumentelor istorice constituie infracţiune". Nu se poate ca Primăria Capitalei să se spele pe mâini şi să arunce responsabilitatea pe Poliţia Naţională", a declarat prefectul Capitalei. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au asigurat că s-au luat măsuri de protejare a Halei Matache, iar faptele de vandalism semnalate de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în această zonă, sunt de natură penală şi ţin de competenţa altor instituţii.

Ultimul slogan în supermarket: N-avem ouă!

Vremea rea care s-a abătut asupra României în ultimele săptămâni a deschis "oportunităţi" dâmboviţene de câştig. Cum magazinele nu au putut fi aprovizionate în ritmul necesar, unii comercianţi au profitat de lipsa alimentelor, şi nu numai, din rafturile magazinelor şi au crescut preţul. Ultimul produs de speculă - ouăle. Care nu se mai găsesc prin magazine, iar acolo unde mai există, preţul este relativ dublu. Oricum, oamenii nu trebuie să se aştepte să primească bon fiscal.

De ce Occidentul poate pierde jocul de şah cu Iranul

Iranul continuă jocul de-a războiul rece. Guvernul de la Teheran va acţiona preventiv împotriva duşmanilor dacă va considera că interesul naţional al Iranului este pus în pericol, a declarat şeful adjunct al forţelor armate ale republicii islamice.Reacţia iraniană urmează declaraţiei făcute duminică seară de şeful Statului Major israelian, generalul Benny Gantz, potrivit căruia Israelul va lua singur o decizie în ceea ce priveşte Iranul. Succesul embargoului petrolier împotriva Iranului va fi condiţionat de două variabile care sunt puse sub semnul întrebării: 1) dacă Arabia Saudită poate mări producţia pentru a satisface cererea de petrol de pe piaţă şi 2) dacă Chinaşi Japonia vor coopera.

ROMANIA LIBERA

Mită electorală pe banii UE. Alimente europene, în punga de la partid

Ajutoarele UE, constând în alimente destinate persoanelor nevoiaşe, reprezintă un bun prilej pentru mulţi primari fără scrupule să dea pomeni electorale, pe banii europenilor. Astfel de lucruri s-au întâmplat, în anii electorali trecuţi, în multe localităţi din România. Parlamentul European a anunţat recent că va continua şi în acest an acordarea ajutoarelor prin programul "Alimente pentru cei nevoiaşi". Programul, de care beneficiază 18 milioane dintre cei mai săraci cetăţeni din 20 de state membre ale Uniunii Europene, se va derula până la sfârşitul anului 2013, bazându-se pe un buget anual de 500 milioane euro.

Agricultorii îşi numără pierderile după zăpadă şi îngheţ. Vezi cine sunt cei mai oropsiţi

Viscolul şi zăpada abundentă din această iarnă au afectat afacerile legumicultorilor, ce au înregistrat pierderi de ordinul milioanelor de euro. Ceilalţi agricultori aşteaptă dezgheţul pentru stabilirea pagubelor. În cel mai mare bazin legumicol din România, în comuna gălăţeană Matca, 90% din cele 1500 de hectare de solarii şi seră au fost afectate de zăpezile abundente. Solariile s-au prăbuşit peste răsadurile care au fost compromise în totalitate. Cei mai afectaţi sunt fermierii care au accesat programe cu finanţare europeană, cărora, în aceste condiţii, le va fi aproape imposibil să îşi mai îndeplinească planurile de afaceri, susţine Mircea Croitoru, vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume - Fructe (APNLF).

Conspiraţie împotriva internetului. Se pregăteşte un tratat mai periculos decât ACTA

Pe 27 februarie, la Geneva, vor începe mai multe negocieri care pot avea ca rezultat un nou tratat internaţional, în urma căruia Organizaţia Naţiunilor Unite ar putea dobândi o putere fără precedent asupra internetului, scrie Wall Street Journal. Un număr mare de ţări, printre care Rusia şi China, fac presiuni uriaşe pentru a-şi atinge acest scop până la sfârşitul anului. După cum a declarat şi premierul Rusiei, Vladimir Putin, în iunie anul trecut, scopul său şi al aliaţilor săi este să dobândească "control internaţional asupra internetului" prin International Telecommunication Union (ITU), o organizaţie ce se află sub protecţia ONU.

Hackerii Anonymous au spart site-ul ANRE. BAZA DE DATE VA FI POSTATĂ PE INTERNET. Anonymous, pentru RL: Sunt o instituţie coruptă, ca toate institutiile guvernului de altfel

Hackerul Lulzcart a declarat pentru romanialibera.ro că a obţinut baza de date a ANRE şi că o va publica pe internet în următoarele zile. Contactat de romanialibera.ro, hackerul "Lulzcart", cel care a spart site-ul ANRE a declarat că a recurs la acest gest deoarece "sunt o instituţie coruptă, ca toate instituţiile guvernului, de altfel". Lulzcart spune că nu se "aşteaptă să se schimbe ceva doar datorită acţiunilor mele, dar cineva ar trebui sa fie mai atent la ANRE. Poate organele abilitate se vor sesiza intr-un fel sau altul". Întrebat de ce crede că ANRE este o instituţie coruptă, Lulzcart a declarat că "ce e cu preţurile astea la energie? Plus că, şi Sorin Oprescu i-a acuzat...mă întreb de ce". Anonymous România plănuieşte să atace şi alte site-uri ale instituţiilor din ţară dar nu au oferit numele viitoarelor ţine.

ZIARUL FINANCIAR

Declaraţie şoc a lui Orban, pus în faţa eşecului AMPOSDRU: Nu sunt ministrul fondurilor europene

În urmă cu cinci luni era adus în fruntea Ministerului Afacerilor Europene pentru a pune ordine în complicata problemă a atragerii fondurilor UE. Ce a reuşit Leonard Orban, fost comisar european, în acest interval a fost deblocarea Programului Operaţional Regional şi reluarea transmiterii de facturi de decontare la Bruxelles. În aceeaşi vreme, fondurile pentru POSDRU (programul pentru resurse umane) au fost întrerupte, lucru care arată că lucrurile ridică, în continuare, mari probleme. Leonard Orban susţine însă, într-un interviu pentru ZF, că el este un "coordonator pe orizontală", şi nu un "ministru al fondurilor europene", iar mandatul său şi al ministerului sunt limitate, instituţia neavând atribuţii de control suplimentar pe fondurile europene.

Economiile în franci elveţieni au adus câştiguri de 70%

Economiile în franci au adus câştiguri de aproape 70% clienţilor care au pariat pe moneda elveţiană în 2008, când cursul ajungea la un minim de 2,2 lei/franc, dar bancherii afirmă că puţini clienţi au pariat pe alte valute în afară de euro şi dolari. Dobânzile la depozitele în franci ajung în medie la circa 1% pe an, fiind sub cele la euro sau dolari, perspectiva de apreciere a francului fiind singurul argument care să convingă clienţii să-şi păstreze economiile în moneda elve­ţiană. "Astfel de produse sunt marginale în portofoliile băncilor. Clienţii nu fac un depozit pe ideea că moneda respectivă se va aprecia", a spus un bancher.

Cât mai recuperează bancherii dintr-un credit de consum ajuns în "default"

Bancherii reuşesc să recupereze doar 30% din valoarea creanţei la creditele de consum fără garanţii la care clienţii nu mai plătesc ratele, restul reprezentând pierdere, conform unui studiu al BNR. "Rata LGD (loss given default â pierdere estimată în caz de ne­performanţă - n. red.) pentru creditele de con­sum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit se menţine cea mai ridicată (70%, respectiv 60%), în timp ce pentru creditele imobiliare şi cele de consum garantate cu ipoteci LGD se situează în jurul valorii de 20%", spun autorii studiului. Studiul este realizat trimestrial de către banca centrală pe baza unui sondaj la care participă principalele zece bănci de pe piaţă în funcţie de activitatea de creditare.

SIF-urile au 600 mil. lei în conturi, dar acţionarii le-ar putea lăsa fără lichidităţi

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au în conturi lichidităţi de 607 milioane de lei (140 mil. euro) după ce au făcut profituri record anul trecut din vânzarea acţiunilor deţinute la BCR către grupul austriac Erste. Mare parte din această sumă ar putea ajunge însă la acţionari sub formă de dividende, lăsând goale conturile pentru investiţii. SIF Muntenia (SIF4) este cea mai lichidă dintre SIF-uri, cu plasamente în depozite bancare de 152,1 mil. lei la finele lunii ianuarie, urmată de SIF Transilvania (SIF3), cu lichidităţi de 140,7 mil. lei. SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au fiecare câte 120 mil. lei plasate în depozite, în timp ce SIF Oltenia (SIF5), singura care nu şi-a vândut încă acţiunile la BCR, are "cash" de 73,8 mil. lei. Per total, lichidităţile celor cinci SIF-uri la finele lunii ianuarie sunt cu 50% mai mari decât suma disponibilă la începutul anului trecut.

Daniel Dăianu: "Economia elenă se află de fapt în faliment organizat"

Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe al României, consideră că aprobarea unui nou plan de salvare pentru Grecia şi efortul din partea sectorului privat care a acceptat să suporte pierderi legate de datoria greacă nu fac decât "să amâne falimentul Greciei". "Economia elenă se află de fapt în faliment organizat. Grecia nu încetează să facă plăţi pentru că se împrumută în continuare", a explicat el. Dăianu apreciază că pachetul de bailout nu a rezolvat problema de solvenţă a Greciei, datoria publică nu va scădea sub 120% până în 2020 şi nu se ştie ce se va întâmpla în Grecia deoarece măsurile de reformă structurală arată bine pe hârtie, dar sunt dificil de aplicat, iar economia elenă nu are cum să aibă creştere economică în următorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb