REVISTA PRESEI 22.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 22 martie 2017

REVISTA PRESEI 22.03.2017

ADEVARUL

Lumea anapoda: în vârtejul prăbuşirii ordinii globale şi al bucuriei acestor lideri care se joacă de-a relaţiile internaţionale - Iulian Chifu

Prăbuşirea ordinii globale aşa cum o cunoaştem se accelerează simţitor. Lumea parcă a luat-o razna, e cu susu-n jos, anapoda, iar această schimbare vine şi cu cea mai mare colecţie de lideri inadecvaţi, populişti şi necunoscători, care se joacă de-a relaţiile internaţionale acum, când oricum zăngănitul armelor se aude pe holurile oricărei întâlniri diplomatice. Şi tot acum, gesturi politice necugetate aruncă în aer alianţe, relaţii strategice şi prietenii de durată. Astfel, numai în ultima săptămână, lumea a avut revelaţia de a cunoaşte adevăratele semne ale viitorului ce o aşteaptă: întâlnirea Merkel-Trump a relevat limitele unui lider anti-sistem neadecvat şi necunoscător al relaţiilor internaţionale; Brexitul ridică din nou tema păcii irlandeze; OPEC aruncă în aer cartelul cu Rusia şi relansează producţia de petrol pentru a-şi recupera pieţele.

Dacian Cioloş, invitat să se înscrie în USR

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat la RFI că partidul condus de el i-a adresat o invitaţie formală lui Dacian Cioloş de a intra în USR, iar dacă acesta intră în partid până la Congresul formaţiunii din mai, poate candida la orice funcţie, chiar şi la cea de preşedinte. "Important este că o majoritate îl doreşte în USR şi pentru că lucrul acesta se întâmplă, o invitaţie formală i-a fost adresată, pentru un dialog în ce condiţii ar dori să vină", a spus preşedintele USR la RFI. Nicuşor Dan precizează că există atât argumente pro şi, cât şi contra venirii fostului premier în partid, dar cele care cântăresc mai tare sunt cele pentru venirea lui Cioloş în USR.

Becali, Comisar Înalt European

Gigi Becali a făcut ieri o conferinţă de presă, dar nu pentru a vorbi despre Steaua, ci despre situaţia penitenciarelor din Romania. Becali a scos in fata camerelor o legitimaţie care ii atesta dreptul de a se implica in problemele sistemului penitenciar din România. "Nu am putut sa va zic până acum, pentru ca nu mi se terminase pedeapsa de 3 ani si jumătate. Sunt Comisar Înalt European pentru implementarea drepturilor omului, in lume, nu doar in Romania. Eu sunt comisar, merg la voi la puşcărie să verific condiţiile, nu trebuie sa îmi mai dea ei voie. O sa-i învăţ eu să respecte legea.", a spus Becali.

Cum vrea PSD să îngroape definitiv referendumul lui Iohannis

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, organizează miercuri o dezbatere cu scopul de a modifica Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Dezbaterea a fost organizată pe repede-nainte: invitaţia este datată 20 martie, în condiţiile în care discuţiile sunt programate pentru miercuri, 22 martie. Practic, Nicolicea a interpretat după bunul plac Constituţia, decizii ale CCR şi prevederi din Tratate internaţionale pentru a demonstra că Iohannis nu poate organiza un referendum pe tema Justiţiei.

Proiectul FMI-ului european, cel mai concludent exemplu pentru ce ar putea însemna Europa cu două viteze

Ieri a apărut informaţia conform căreia Miniştri de Finanţe din Zona Euro propun transformarea Mecanismului European de Stabilitate într-un FMI european. Da, este vorba despre fondul de 500 miliarde euro aferent DOAR ţărilor din Zona Euro pentru a stopa efectelor crizelor de lichiditate/solvenţă fiscală cu care acestea se confruntă (au fost ajutate deja Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Cipru) sau cu care s-ar putea confrunta (de aici fiind finanţate programe de ajustare la nivel macroeconomic, recapitalizarea băncilor cu probleme, linii de asistenţă financiară precum şi facilităţi de finanţare pentru piaţa primară/secundară).

Cât de "albastră" e criza Balenei Albastre

Jocul extrem de periculos practicat de adolescenţi din mai multe ţări, botezat "Blue Whale" (Balenă Albastră) a făcut primele victime şi în România. Poliţia a demarat deja o campanie de informare, recomandând tinerilor să nu dea date personale, să nu posteze fotografii, să nu se întâlnească cu necunoscuţi şi să refuze provocări care le fac rău. La rândul lor, psihologii atrag atenţia asupra vulnerabilităţii adolescenţilor în faţa acestor jocuri morbide şi explică modul în care ar trebui să reacţioneze părinţii pentru a-şi feri copiii de acestea. Se prespune că jocul Blue-Whale ar fi dus la moartea a 130 de tineri în ultimele 6 luni. Jocul morbid presupune îndeplinirea mai multor sarcini pe parcursul a 50 de zile. De obicei ultima provocare cerută este sinuciderea.

Zeci de bănci din întreaga lume, implicate în spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia

"Spălătoria" rusească de bani arată că sistemul bancar al lumii nu a fost capabil să oprească banii iliciţi. Oficialii din domeniul bancar au numeroase explicaţii, inclusiv aceea că omologii ruşi nu au fost de ajutor. Deutsche Bank, Bank of China, Bank of America, Danske Bank, and Emirates NBD Bank, sunt bănci care în final au ajuns să aibă în conturi bani murdari. Aproximativ 740 milioane de dolari au fost transferat către 17 mari bănci britanice, între acestea HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays şi Coutts, ca parte a unei reţele internaţionale de spălare de bani din Rusia, scrie cotidianul britanic "The Guardian". Potrivit publicaţiei, între 2010 şi 2014, aproximativ 20 de miliarde de dolari au fost scoase din Rusia. Suma efectivă care ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari. Operaţiunea a numit "Spălătoria mondială" (The Laundromat Global) implică cel puţin 500 de persoane, inclusiv oligarhi ruşi şi bancheri.

BANCHERUL

Firmele de audit (Big Four) ale băncilor, obligate sa devină mai transparente si mai responsabile

Cele patru mari firme de audit financiar (Big Four) care au monopolul sistemului bancar, Deloitte, KPMG, Ernst & Young (EY) si PricewaterhouseCoopers (PwC), sunt obligate din acest an să publice detalii suplimentare cu privire la cele mai importante elemente din bilanţurile băncilor de care au ţinut seama in analiza lor, aşa-numitele "aspecte cheie de audit", ceea ce înseamnă transparenţă si responsabilitate mai mari cu privire la corectitudinea si acurateţea verificării băncilor. Printre cele mai importante aspecte despre care firmele de audit trebuie să ofere mai multe explicaţii se afla modul in care băncile îşi constituie provizioanele pentru creditele neperformante, element cunoscut in jargonul bancar drept "deprecierea creditelor si avansurilor acordate clienţilor".

COTIDIANUL

Publicitatea ca armă politică tembelă - Cornel Nistorescu

Ziarele electronice ale protestatarilor din Piaţa Victoriei, adică Ziare.com şi HotNews, au publicat veşti despre scăderea publicităţii la Antena 3 şi la România TV. Cele două posturi şi nu doar ele au fost taxate de diverse firme prin stoparea difuzării de publicitate. Demonstranţii din Piaţa Victoriei au luat reacţia firmelor drept un mare succes, o pedeapsă la cererea demonstranţilor, aplicată nemilos unor posturi anti-rezist. "Teoreticienii" acestui blocaj, fără să înţeleagă prea bine ce fac sau fără să le pese ce gîndesc, au binecuvîntat procedura la modul victoriei entuziaste. Blocarea sau influenţarea pe criterii politice, etnice, morale sau rasiale ţine de un trecut întunecat al Europei. Nu de prezent. A cere blocarea publicităţii în mediile care au altă orientare decît protestatarii pentru o cauză este egal cu escaladarea unui război în care şi televiziunile sunt păgubite de această atitudine.

Hidroelectrica: profit de 80 de milioane de euro în două luni

Compania de stat Hidroelectrica a avut un început de an excepţional, realizând, în primele două luni, un profit brut de 370 de milioane de lei (81,3 milioane de euro), la afaceri de 614 milioane de lei (131 de milioane de euro), adică a lucrat la o marjă de 60%. Profitul net în această perioadă este de 57 de milioane de euro. Rezultatul din primele două luni 2017 este cel mai bun din istoria companiei, de la înfiinţare şi până în prezent. Pentru a fi mai clar, trebuie precizat că profitul brut din ianuarie şi februarie este mai mare decât cel realizat în primul trimestru al anului trecut (350 de milioane de lei) şi aproape la fel de mare ca precedentul record al Hidroelectrica, 405 milioane lei brut la primul trimestru 2015.

Ponta, cu gândul la proiectul său de suflet PRU

După ce proiectul unui nou partid alături de Daniel Constantin şi-a pierdut din contur, Victor Ponta se pare că se reorientează către PRU, partidul foştilor săi prieteni şi colegi Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă. Victor Ponta spune, într-o postare pe reţelele de socializare, că în România este nevoie de un partid naţionalist modern şi că PSD şi PNL nu pot fi astfel de partide. Reacţia acestuia vine după ce Partidul Forţa Naţională şi Partidul România Unită au hotărât, la Târgu Mureş, să se unească într-un pol naţionalist, urmând ca în perioada următoare să fie schiţată platforma politică şi data Congresului.

CURENTUL

Fosta şefă AEP a cheltuit în 8 ani pe imobile 857.607,42 EURO din venituri totale mai mici de 400.000 Euro

Ana-Maria Pătru are 40 de ani şi în ultimii nouă ani s-a aflat în conducerea Autorităţii Electorale Permanente. Prietenă cu Elena Udrea, absolvente amândouă de Drept la particulare, Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată pentru 3 infracţiuni de trafic de influenţă şi 2 infracţiuni de spălare a banilor. Pe 30 decembrie 2016, DNA anunţa că procurorii anticorupţie din Ploieşti au reţinut următoarea stare de fapt: "În perioada aprilie - iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (A.E.P.) - funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. Bucureşti.

CURIERUL NATIONAL

34% din români întârzie plata ratelor la bancă

Potrivit unui studiu realizat de Kruk spre sfârşitul anului trecut, şi germanii întârzie frecvent la plata ratelor bancare şi a sumelor împrumutate de la familie şi prieteni. Pe de altă parte, studiul arată că 35% dintre românii intervievaţi au întârzieri la plata utilităţilor - gaz şi electricitate, în timp ce doar 8% dintre cehii intervievaţi au recunoscut aceste întârzieri şi doar 14% dintre respondenţii germani. Polonezii, în proporţie de 27%, şi românii, cu un procentaj de 22%, înregistrează întârzieri la plata facturilor de telefonie mobilă.

Secretarul de stat american dă o întâlnire NATO pe o vizită la Moscova

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, intenţionează, se pare, să lipsească de la întâlnirea NATO de nivel înalt de la Bruxelles, în favoarea rămânerii în SUA pentru o vizită a preşedintelui Chinei şi, apoi, pentru o vizită la... Moscova. În cazul în care Tillerson va renunţa într-adevăr la evenimentul din 6-7 aprilie în care se vor reuni miniştrii de externe ai NATO, ar fi o decizie fără precedent pentru diplomatul american. Omiterea discuţiilor din cadrul NATO în favoarea întâlnirii cu rivalii din China şi din Rusia ar putea alimenta vocile care susţin că administraţia Trump vrea legături cât mai strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin. Mai grav, unele surse susţin că staff-ul NATO s-a oferit chiar să modifice datele întâlnirii la nivel înalt pentru ca Tillerson să poată participa, dar Departamentul de Stat a respins oferta!

Pentagonul vrea portavioane zburătoare

O agenţie de cercetare militară americană a selectat companiile care vor continua programul Gremlins care vizează realizarea portavionului zburător. Dynetics Inc. şi General Atomics Aeronautical Systems Inc. au fost desemnate să continue dezvoltarea unui sistem de aeronave fără pilot, care pot fi lansate şi recuperate de pe un "avion-mamă". "Faza 1 a programului a demonstrat fezabilitatea sistemelor de lansare şi de recuperare a dronelor din aer, sisteme care ar necesita modificări minime la aeronave pentru a deveni avioane-mamă", a declarat Scott Wierzbanowski, manager de program care a precizat că în faza 2 se doreşte maturizarea programului.

Manevre comune româno-americane la Cap Midia

Puşcaşii marini americani şi militari români participă la Cap Midia la o serie de exerciţii comune în care este simulată apărarea litoralului Mării Negre. Concret, la exerciţii participă 450 de puşcaşi marini şi 700 de militari români şi s-au făcut trageri reale şi cu celebrele rachete sol-aer Stinger. Exerciţiul Spring Storm vizează creşterea interoperabilităţii trupelor române şi americane într-o regiune în care membrii NATO sunt incomodaţi după intervenţiile Rusiei în Ucraina. Pentru aceste manevre, în zonă se află nava USS Carter Hall.

Directorii financiari din România estimează o creştere a PIB de peste 2,6% în 2017

Potrivit studiului CFO Survey, directorii financiari români sunt mai precauţi şi reticenţi în asumarea riscurilor, întrucât 70% dintre ei consideră că nu este momentul să-şi încarce bilanţurile contabile cu riscuri suplimentare. Deloitte România: Directorii financiari locali sunt mai degrabă interesaţi de menţinerea performanţelor operaţionale actuale decât dispuşi să îşi asume activităţi riscante, tendinţă care ne aşteptăm să continue. Majoritatea directorilor financiari din România estimează o creştere a PIB de peste 2,6% în 2017, în timp ce 60% dintre cei intervievaţi estimează că indicele preţurilor de consum va creşte în anul următor, se arată într-un studiu realizat de Deloitte România.

Sâmbătă noaptea se trece la ora de vară

România va trece în weekend la ora de vară, când vom dormi mai puţin pentru că ceasurile se dau înainte cu o oră. În noaptea de sâmbătă spre dumincă, ora 3.00 va deveni ora 4:00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din an. Specialiştii arată că trecerea la ora oficială se va face la câteva zile de la instalarea primăverii astronomice. Practic, prin această trecere la ora de vară, România se aliniază şi celorlalte ţări europene care au un orar de vară similar şi care se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie).

EVENIMENTUL ZILEI

Prima demisie din istoria BNR, semnată în arest de un viceguvernator

În şedinţa de miercuri a Camerelor Reunite ale Parlamentului României se va constata vacantarea a două posturi cheie, una pentru lumea financiară şi una pentru lumea serviciilor secrete. Este vorba de posturile de viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi de cea de şef al Serviciului de Informaţii Externe. Olteanu a fost reţinut de DNA pe 29 iulie 2016 şi trimis de instanţa de fond în arest la domiciliu chiar de a doua zi. Mai târziu, o altă instanţă a decis trimiterea sa în arest. Pe 1 august 2016, Olteanu a trimis demisia sa, document care apare acum în premieră.

Noi INFORMAŢII despre Ghiţă. Ce spune un prieten apropiat?

Liderul Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a discutat marţi după-amiază, aproximativ o jumătate de oră, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, în biroul acestuia, la ieşire el susţinând că doar a trecut să îl salute pe Liviu Dragnea şi nu au vorbit despre un proiect politic, dar şi despre dispariţia colegului său de partid, Sebastian Ghiţă. Întrebat la ieşire de jurnalişti dacă are vreun proiect politic în care să includă PSD sau pe fostul premier Victor Ponta, Diaconu nu a dorit să comenteze, afirmând doar că "a fost în vizită". Despre Sebastian Ghiţă, liderul PRU şi-a exprimat speranţa că "este bine". Întrebat dacă a mai discutat cu el în ultima perioadă, Diaconu a spus: "Sper că e bine. Cum puteam să discut?".

Judecătorii CCR, în impas

CCR a amânat, pentru 4 aprilie, pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Legea îl vizează direct pe liderul PSD, care nu a putut ocupa funcţia de premier având o condamnare definitivă. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat că judecătorii nu au reuşit să ajungă la un consens întrucât decizia este "delicată" şi reprezintă cea mai "grea soluţie" pe care a trebuit Curtea să o dea până acum.

NATO trimite 30.000 de SOLDAŢI în România! Anunţul OFICIAL făcut de SUA

În România vor ajunge 30.000 de soldaţi din ţările membre NATO! Informaţia a fost făcută publică de către ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. Oficialul american a declarat că ţara noastră urmează să fie gazda unui exerciţiu de amploare, iar asta în baza relaţiilor foarte bune dintre România şi ţara lui Donald Trump. Totuşi, gestul NATO poate să creeze un nou moment de tensiune în relaţia cu Rusia. " Anul trecut au fost circa 180 de exerciţii şi antrenamente comune, 180 de astfel de ocazii, ceea ce înseamnă că la fiecare două zile soldaţii noştri, membri ai Forţelor Aeriene, ai Forţelor Terestre, dar şi ai Forţelor Speciale s-au antrenat împreună. Veţi vedea că şi anul acesta, în luna iulie, va avea loc un exerciţiu de amploare în România, aproximativ 30.000 de soldaţi ai ţărilor membre NATO vor veni să se antreneze împreună cu soldaţii români", a afirmat Hans Klemm.

JURNALUL NATIONAL

Psihiatru: Părinţii, adevăraţii vinovaţi de transformarea copiilor în balene albastre

Jocul morţii, cunoscut sub denumirea "Balena Albastră", a determinat peste 100 de copii să se sinucidă, în Rusia şi ţările din fostul bloc sovietic. În România naşte controverse, la fel ca în Bulgaria, Republica Moldova şi alte state unde se pune problema autenticităţii acestui joc închis deja de autorităţile de la Moscova. Dincolo de autenticitate sau "clonare", jocul în sine arată că avem o problemă socială care poate chiar ucide copiii lăsaţi fără supraveghere în mediul virtual. Specialiştii spun că adevăraţii vinovaţi sunt părinţii. Jocul morţii a fost oprit în Rusia, unde s-au făcut şi arestări, apoi au început să apară efecte similare în ţările învecinate.

Lulache, Nuclearelectrica: Piaţa energiei din România este nefuncţională

Reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă ar urma să intre în funcţiune peste un deceniu, proiectul gigant româno-chinez, cu o valoare estimată de şase miliarde de euro, aflându-se încă în toiul unor negocieri deosebit de complexe. Între timp, Nuclearelectrica trebuie să facă faţă unei pieţe a energiei nefuncţională, presiunilor venite dinspre acţionarii minoritari care urmăresc profitul imediat, cu orice preţ, dar şi migrării specialiştilor români din domeniul nuclear în ţări unde sunt plătiţi şi de patru ori mai bine. Mai multe despre problemele şi perspectivele industriei nucleare, spune într-un interviu Daniela Lulache, director general al SN Nuclearelectrica SA.

Cum au sărăcit "milionarii lui Băsescu"

Ani la rând, s-au aflat printre cei mai bogaţi români. Au dobândit averile uriaşe, în principal, din contractele cu statul, beneficiind de susţinere politică la cel mai înalt nivel. Condamnările sau dosarele penale pentru corupţie i-au scos însă din topul bogătaşilor, ori le-au diminuat averea cu sute de milioane de euro. Fie că vorbim aici de Dorinel Umbrărescu, Nelu Iordache, Theodor Berna, Dumitru Bucşaru sau Costel Căşuneanu, toţi au fost plasaţi, într-un fel sau altul, în cercul de influenţă al unui fost preşedinte al României. Motiv pentru care au intrat în folclorul popular sub titulatura de "milionarii lui Băsescu".

Promovările în ANAF, suspendate iar cei cu funcţii de conducere, evaluaţi

Toate promovările în funcţie în cadrul Fiscului sunt suspendate până la data la care bugetul Ministerului Finanţelor va putea permite asigurarea plăţii salariilor pentru toţi angajaţii, informează marţi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit sursei citate, personalul cu funcţii de conducere din cadrul DGAF (Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - n.r.) face obiectul unei evaluări profesionale, care se desfăşoară până la data de 31 martie a.c. ţinând cont de analiza unor indicatori de performanţă.

NATIONAL

SRI, in carantină!

Data de 28 martie se apropie vertiginos si in "pădurea" SRI-ului încă pluteşte "ceaţa", una densă, care învăluie încă orice pronostic in ceea ce priveşte preluarea conducerii operative a celui mai important serviciu secret al ţării. Iar dezvăluirea in exclusivitate din "National" privind încadrarea in "pole-position" pentru succesiunea funcţiei lui Florian Coldea a generalului Dan Valentin Căpşună nu a făcut decât sa învolbureze si mai mult apele oricum agitate, in care înotau până atunci doar adjuncţii George Voinescu si Adrian Ciocârlan. Însă indiferent de numele celui care îl va înlocui pe Florian Coldea la butoanele SRI-ului, acesta nu va avea deloc o viaţă uşoara, principalul obiectiv urmând a reuşi să deturneze operaţiunea de transformare a serviciului in "ţap ispăşitor" pentru toate relele din România ultimilor ani.

"Mielul" Lazăr, sacrificat până de Pasti!

Separat de isteria evaluării, noua Putere politică pare să-si fi ajustat din mers planul iniţial de acţiune. Aşa că, dacă "subiectul" Kövesi, deşi unul extrem de arzător, ar putea fi amânat sine die in speranţa că partenerii externi ar putea găsi o soluţie de compromis, cu totul altfel stau lucrurile in ceea ce-l priveşte pe procurorul general Augustin Lazăr. Iar "cuvântul de ordine" in partea de sistem poziţionată de partea noii Puteri politice este "sacrificarea" lui Augustin Lazăr, cu orice preţ, cât mai urgent, daca este posibil chiar până de Sfintele Sărbători de Pasti.

ROMANIA LIBERA

Sefii Jandarmeriei isi ascund trecutul de securisti

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana, notează în CV-ul postat pe site-ul instituţiei, la capitolul "Experienţă profesională", faptul că, în perioada 1987-1990, a fost comandant de pluton la Centrul de Instrucţie Jandarmi Câmpulung. Menţiunea din CV este cel puţin bizară, dat fiind că, în acea perioadă, Jandarmeria nici măcar nu exista. În realitate, Centrul de Instrucţie Jandarmi Câmpulung de astăzi era în anii "80 o unitate a Trupelor de Securitate, iar Marin Andreiana activa în Securitate cu gradul de ofiţer, pe care l-a obţinut în 1987, după absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne. Acelaşi lucru l-a făcut şi generalul de brigadă Ovidiu Vasilică.

Liviu Dragnea e nepotul unui ofiţer care a venit în România cu tancurile sovietice

Preşedintele PSD Liviu Dragnea este rudă cu un general român, fost prizonier în URSS în al doilea război mondial, care a revenit în România alături de Divizia "Tudor Vladimirescu", unitate ce a avut o contribuţie esenţială la introducerea stalinismului în ţară, sub atenta supraveghere a Anei Pauker şi a altor politruci sovietici, precum Petre Borilă, Leonte Răutu sau Valter Roman, tatăl lui Petre Roman. Generalul, acum în vârstă de 93 de ani, a fost decorat de două ori de Ion Iliescu şi, în 2015, chiar de către Rusia lui Putin.

Candidatul independent Emmanuel Macron a fost votat drept cel mai convingător candidat din dezbaterea prezidenţială

Candidatul independent Emmanuel Macron, favoritul francezilor în cursa prezidenţială, a câştigat este dezbaterea dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Franţei, după o dispută televizată care a stabilit un record de audienţă, relatează marţi publicaţia Politico, potrivit Agerpres. Potrivit unui sondaj realizat de agenţia Harris Interactive pentru website-ul de ştiri Atlantico, 20% dintre cei care au urmărit confruntarea au spus că l-au apreciat cel mai mult pe politicianul de centru Emmanuel Macron. Pe al doilea loc s-a clasat candidata formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen. Potrivit audienţelor măsurate de agenţia Mediametrie, aproape 10 milioane de telespectatori au urmărit dezbaterea TV de luni seara.

ZIARUL FINANCIAR

Nicolas Maure, fost preşedinte al Dacia: "România este o şcoală bună pentru Rusia"

Piaţa şi economia locală reprezintă o bună şcoală pentru a pregăti executivii grupului Renault înainte de a-i trimite în Rusia, în timp ce uzina de la Mioveni reprezintă un model de dezvoltare pentru AvtoVaz, este de părere Nicolas Maure, cel care a condus Automobile Dacia între 2014 şi 2016, la un an după ce a plecat la Togliatti, "cartierul general" al constructorului rus, controlat acum de Alianţa Renault-Nissan. "România poate fi considerată o "punte" de tranziţie între Vest şi Est sau chiar o "şcoală" deoarece sunt similarităţi cu Rusia. Spre exemplu Codul muncii este foarte asemănător, com­portamentele sunt similare. Însă Rusia are 140 mil. locuitori, iar România 19 mil. locuitori, iar România este mai latină", a declarat Nicolas Maure.

Numărul investitorilor la bursă scade la minimul ultimului deceniu

Numărul investitorilor pe piaţa de capital la Bucureşti era la finele anului trecut de aproxi­mativ 66.500 de persoane, mi­nimul din 2006 încoace, iar comparativ cu decembrie 2015 este mai mic cu 7%, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor. "Un prim aspect demn a fi menţionat este legat de listările noi în piaţă, aproape inexistente, care să trezească atenţia investitorilor atât români, cât şi străini", explică Cristina Boicu, şeful departamentului de vân­zări acţiuni la Raiffeisen. BVB a avut un singur nume nou, MedLife, în aproape doi ani, adaugă ea. Deşi indicele BET, referinţa pieţei de capital de la Bucureşti, a oferit în ultimul an o creştere de aproximativ 25%, iar dobânzile la depozite oferă randamente chiar şi de sub 1%, câştigurile oferite de mediul bursier pare că nu au prevalat în a îi ispiti pe deţintătorii de excedente să le distribuie către piaţa de capital.

A mai rămas o lună până la adunările acţionarilor

Oil Terminal Constanţa, cu un randament al dividendului propus de 14% la preţurile de la anunţ, Electroargeş Curtea de Argeş (12%) şi Turism Hoteluri şi Restaurante Marea Neagră (8%) sunt companiile din compoziţia indicelui BET Plus care afişează cu o lună înainte de întâlnirile acţionarilor din aprilie cele mai mari randamente din profitul obţinut pe 2016. Oil Terminal propune dividende cu un randament de două cifre în condiţiile în care compania este deţinută în proporţie de 59,6% de statul român prin Ministerul Energiei, iar guvernul a solicitat ca astfel de companii să dirijeze 90% din profit pentru plata dividendelor. În cazul Electroargeş, producător de electrocasnice, randamentul de 12% poate fi pus pe seama rezultatelor companiei pe anul 2016 în condiţiile în care profitul net a crescut cu 113%, de la 7,7 milioane de lei la 16,5 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb