REVISTA PRESEI 22.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 iunie 2011

ADEVARUL

Scandal de proporţii la Cotroceni între Băsescu, Ponta şi Antonescu

Preşedintele Traian Băsescu s-a contrat cu liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe tema reorganizării administrative şi pe revizuirea Constituţiei. Momentul culminant al discuţiilor l-a reprezentat propunerea USL de a organiza, în luna noiembrie a acestui an, alegeri anticipate. Propunerea USL este ca până pe 15 iulie să se înfiinţeze un Comitet economic anticriză, format din putere, opoziţie şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediate anticriză, ce ar trebui aplicate de un un guvern de tehnocraţi. În propunerea USL, Guvernul de tehnocraţi ar trebui să aibă două sarcini: aplicarea acestor măsuri anticriză şi organizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011.

PDL a fraudat din nou legea pensiilor

Deputaţii democrat-liberali Marius Dugulescu şi Dănuţ Liga au votat cu cartelele colegilor la ordonanţa privind recalcularea pensiilor. Ordonanţa a fost aprobată cu 168 de voturi, faţă de necesarul de 166, fiind vorba de un act normativ cu caracter organic. Potrivit imaginilor difuzate de Antena 3, cei doi aleşi PDL au votat la câte două aparate. Dănuţ Liga ţine mâna stângă pe un aparat şi votează, în timp ce cu mâna dreapta "operează" la celălalt aparat de vot. În spatele lui, Marius Dugulescu votează tot cu două cartele, dar încearcă să fie mai discret, unul dintre aparate fiind acoperit cu o coală de hârtie.

Vin trei zile de caniculă şi cu radiaţii periculoase

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că urmează trei zile cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, fără ploi sau vânt, însă cu valori periculoase ale indicelui de radiaţie ultravioletă (UV).

Miercuri se va ajunge la maxime de 33 de grade, în sudul ţării, iar joi, mercurul urcă la 35 de grade Celsius, în Câmpia de Vest şi în Muntenia, cu valori mai modeste pe litoral (aproximativ 28 de grade). Vineri va fi o zi caniculară, cu 36 de grade ­Celsius în sud şi peste 30 de grade în toată ţara. Vremea se răceşte brusc în weekend, graţie unui curent de aer polar, astfel încât sâmbătă nu se vor înregistra mai mult 21 de grade.

UDMR a ieşit pe uşa din dos de la Cotroceni

Nicio soluţie pentru ecuaţia reorganizării administrative nu s-a degajat din consultările pe care partidele parlamentare le-au avut ieri cu şeful statului. Liderii Uniunii au plecat fără niciun comentariu de la întâlnirea Coaliţiei cu Traian Băsescu, nemulţumiţi că pretenţiile nu le-au fost acceptate. "Nu" a fost răspunsul la unison al preşedintelui UDMR Kelemen Hunor şi al liderului senatorilor Uniunii, Fekete Andras Levente, chestionaţi în legătură cu ajungerea la un compromis în legătură cu harta României, pe care PDL şi şeful statului o vor împărţită în opt megajudeţe, în timp ce Uniunea vrea 16 regiuni.

China "clonează" oraşe europene

În ultima vreme, chinezii au construit mai multe replici, trase la indigo, ale unor oraşe europene . Ultima "realizare" va fi o "clonă" a oraşului austriac alpin Hallstatt, aflat în patrimoniul UNESCO, construit în China pe locul unei murdare urbe industriale. Chinezii sunt celebri pentru furtul de tehnologie. Umblă tot timpul în excursiile pe care le fac prin lume cu aparatele foto după ei şi fotografiază clădiri celebre, suvenire, tendinţe în modă. Apoi se întorc acasă "trag totul la xerox" şi invadează piaţa cu ele la preţ de dumping. Dar puţini şi-ar fi închipuit că vor merge până acolo încât vor construi oraşe întregi după modele celebre din Europa sau America.

Prima termocentrală privată din România. Petrom a dat drumul gigantului de la Brazi

Petrom, cea mai mare companie românească, a devenit producător de electricitate din această lună. Centrala de la Brazi, judeţul Prahova, a început deja să livreze energie electrică în reţeaua naţională. Noua termocentrală va genera 10% din producţia de energie a ţării, având o capacitate mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă. La trei ani de la demararea proiectului, centrala construită de Petrom pe platforma rafinăriei de la Brazi, judeţul Prahova, a început să livreze primii MWh de electricitate în reţeaua naţională, după o investiţie totală de 530 de milioane de euro. Deocamdată centrala se află în teste şi va fi exploatată comercial din a doua parte a anului. Puterea instalată - de 860 de MW -

A fost cuman primul voievod al Ţării Româneşti?

Mediul academic românesc, ca si cel al simplilor iubitori de istorie, a fost cuprins de discutiile aprinse, purtate datorită identificării lui Thocomerius -cu Negru Voda, de către istoricul Neagu Djuvara.

Un voivod de origine cumana la începuturile Tarii Românesti. Articolul de fata - a carui aparitie este legata, în mod nemijlocit, tocmai de acest context - îsi propune sa contribuie la clarificarea unora dintre aspectele ce privesc "dosarul" cuman.

"Caţavencii" pleacă, "Academia" rămâne la Adamescu

Jurnaliştii săptămânalului "Academia Caţavencu" au decis să părăsească publicaţia după ce aceasta a intrat în proprietatea milionarului Dan Adamescu, care deţine şi ziarul "România liberă". Conform paginademedia.ro, "Caţavencii" ar intenţiona să lanseze o nouă publicaţie de satiră. La începutul acestei săptămâni, jurnalistul de la "România liberă" Claudiu Pădurean, proprietarul "în acte" al revistei a declarat, ieri, pentru Mediafax, după semnarea procesului-verbal de preluare a mărcii, că publicaţia nu se va închide, în prezent fiind purtate discuţii pentru alegerea unei echipe şi semnarea unui contract

Nokia, mărirea şi decăderea unui gigant

Producătorul finlandez de telefoane mobile a prezentat ieri smartphone-ul N9, însă această lansare nu va reuşi să resusciteze Nokia, susţin specialiştii. De la începutul anului, valoarea companiei s-a înjumătăţit, directorii executivi îşi dau demisia şi au apărut deja zvonuri privind preluarea gigantului de către concurenţă. Lucrurile s-au agravat atunci când Stephen Elop, directorul executiv al companiei, a comparat poziţia pe piaţă a Nokia cu o persoană aflată pe o platformă petrolieră în flăcări. Imediat, au apărut şi zvonurile privind preluarea Nokia de către rivali precum Microsoft şi Samsung, negate însă de oficialii producătorului finlandez. Toate acestea după ce, în ultimii ani, Nokia a pierdut treptat teren în faţa rivalilor de la Apple, Samsung şi a producătorilor din China şi India.

Moneda naţională, la cheremul Greciei

Leul a câştigat teren în faţa euro cu câteva ore înainte ca Parlamentul din Grecia să voteze planul de austeritate propus de premierul Giorgos Papandreou. Analiştii spun că urmează o perioadă bună pentru leu, în ciuda turbulenţelor din Grecia. Leul începe să-şi revină timid, după aproape două săptămâni de depreciere cauzată de criza din Grecia. De luni până marţi, moneda naţională a câştigat 2,25 bani, până la un curs de 4,2410 lei/euro, iar analiştii spun că semnele sunt bune pentru perioada următoare. "Chiar şi cu această depreciere a monedei naţionale, şi înainte de a şti dacă Parlamentul elen va da un vot de încredere guvernului de la Atena, noi ne menţinem prognoza de 4,15 - 4,2 lei/euro pentru cursul de schimb, în următoarele şase luni", ne-a declarat Vlad Muscalu, economist în cadrul ING.

CURENTUL

Din mormånt, eroul Agache îl poate da afară pe Frunda din Senat

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda probabil nu s-a gåndit niciodată că atunci cånd îi apăra cu vehemenţă la CEDO pe ucigaşii maghiari ai maiorului de poliţie romån Aurel Agache îşi punea la bătaie chiar mandatul de parlamentar. La circa 21 de ani de la teribila crimă comisă la Tårgu Secuiesc asupra maiorului de poliţie Aurel Agache, în ziua de 22 decembrie 1989, acest episod negru rămåne alături de linşajul colonelui Gheorghe Trosca din faţa MApN un moment greu de şters din memoria colectivă a poporului romån.

Comisia Europeană a sistat fondurile europene pentru infrastructură

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor romåne să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2. Potrivit Raportului preliminar al misiunii de audit efectuate în Romånia în perioada 28 martie-1 aprilie 2011, CE a constatat deficienţe în sistemul de achiziţii publice folosit în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR, în judeţele Teleorman, Buzău şi Ilfov.

CURIERUL NATIONAL

Când va intra România în criza alimentară?

Scumpirile pe plan mondial ale cerealelor vor afecta şi ţara noastră. Nu numai că se scumpesc alimentele, dar scade şi puterea de cumpărare. ACPR propune creşterea valorii tichetului de masă cu 3 lei şi TVA de 5% în agricultură, ca măsuri contra noii crize. Criza alimentară începe uşor să schimbe meniul zilnic pentru toată lumea, la nivel global, arată studiile organizaţiilor internaţionale: oamenii au din ce în ce mai puţini bani pentru coşul zilnic de hrană. Scumpirile pe plan mondial ale cerealelor vor avea în mod cert consecinţe şi în România, în condiţiile în care importăm materia primă. Reprezentanţii patronatelor sunt de părere că o criză alimentară ar putea lovi România în maximum 2 ani.

FMI către UE: Opriţi dezbaterile neproductive şi acţionaţi acum

Fondul Monetar Internaţional a avertizat liderii europeni că răspunsul lor ezitant la situaţia economică dificilă a Greciei riscă să declanşeze o a doua criză mondială în următorii 3 ani. Reuniunea de la Luxemburg s-a încheiat fără ca miniştrii să cadă de acord asupra unui al doilea împrumut pentru Grecia. Fondul Monetar Internaţional a avertizat direct Uniunea Europeană să pună capăt "dezbaterilor neproductive" cu privire la restructurarea datoriilor, transmite EUobserver. Acesta le-a sugerat să se implice mai mult şi să nu mai amâne deciziile, deoarece timpul expiră, iar producerea unui dezastru global devine din ce în ce mai probabilă.

Luchian, Andreescu, Pallady, cele mai mari preţuri de vânzare

Arta de patrimoniu nu se lasă aşteptată. Vedetele sesiunii de licitaţii din 14 iunie au fost: "Ulcică cu flori" de Ştefan Luchian, ulei pe pânză, tranzacţionat la preţul de pornire de 380.000 lei; "Garofiţă în pahar" de Ion Andreescu, ulei pe pânză adjudecat la 210.000 lei de la preţul de evaluare de 180.000 lei, şi "Natură statică cu margarete şi carte" de Theodor Pallady, ulei pe pânză lipită pe carton, achiziţionat la preţul de pornire de 80.000 lei. Au mai intrat în alte colecţii lucrări semnate de pictorii: Gheorghe Petraşcu ("Casă ţărănească", ulei pe carton, adjudecat la 43.000 lei, de la preţul de pornire de 24.000 lei); Ştefan Dimitrescu ("La Oteteleşanu", ulei pe carton, 36.000 lei); Samuel Mutzner ("A crescut floarea-soarelui", ulei pe carton, 34.000 lei); Dumitru Ghiaţă ("Vas cu flori", ulei pe carton, 24.000 lei); Nicolae Tonitza (Tătăroaică - studiu", guaşă pe carton, 20.000 lei);

EVENIMENTUL ZILEI

"Suntem 1,5 milioane de unguri aici. De ce vă e frică?"

DEZBATERE LA FIRUL IERBII. Primarul din comuna harghiteană Frumoasa, Ferencz Tibor, vrea să stingă disputa pe tema regionalizării cu ajutorul aritmeticii. Orice-ar fi, nu va fugi nimeni cu ţara în spate. România se împarte după hărţi mult mai precise decât cele invocate în dezbaterile de azi. Regionalizarea funcţionează în mintea oamenilor şi e normal să fie aşa, explică primarul comunei harghitene Frumoasa, Ferencz Tibor. "Bacăul e la 100 de kilometri de aici, Târgu Mureş e la 150 de kilometri. Mureşul e însă centru pentru noi, aşa e în mintea noastră. În judeţul Mureş a făcut şcoală taică-meu, la Cluj am făcut facultatea eu. Către vest am avut mereu legături. Iar legăturile astea nu se pierd de la o zi la alta", spune Ferencz Tibor.

Omul lui Voiculescu a dus electoratul cu zăhărelul

La alegerile prezidenţiale din 2009, cei mai eficienţi agenţi electorali pentru ambele tabere s-au dovedit a fi zahărul şi făina oferite de UE ca ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate. Câte ajutoare avea să primească fiecare consiliu judeţean a decis şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Daniel Constantin, susţinut în această funcţie de Dan Voiculescu.

Băsescu, aliat cu SUA contra ilicitului

Şeful statului va susţine, în ciuda opoziţiei Curţii Constituţionale, propunerea care va permite confiscarea averilor dobândite ilegal. Preşedintele Traian Băsescu nu renunţă la planul său de a modifica Constituţia României în sensul creării cadrului legal pentru confiscarea averilor ilicite. Asta în ciuda faptului că iniţiativa sa nu se bucură de sprijinul partidelor politice, cu excepţia PDL şi UNPR. Un aliat a găsit în SUA. Ambasadorul american la Bucureşti a pus la zid Curtea Constituţională pentru decizia de vineri când declara neconstituţională propunerea eliminăriiprezumţiei caracterului licit al averilor.

Jonglerii cu cardurile de credit, ca să scapi de plata dobânzii

Pentru a compensa declinul creditării, băncile ispitesc clienţii cu carduri de credit, care au o serie de avantaje consistente. Află câteva moduri prin care poţi combina isteţ avantajele cardurilor. Trebuie precizat de la bun început că dacă toţi posesorii de carduri de credit s-ar folosi la maximum de facilităţile acestora, băncile ar avea pierderi la fel de consistente precum avantajele oferite. În realitate, mai puţin de 20% dintre clienţi folosesc cardul de credit în mod adecvat, restul ajungând să plătească dobânzi împovărătoare din neştiinţă. Adică, patru clienţi plătesc cu vârf şi îndesat prin utilizarea defectuoasă a cardului şi compensează cu mult avantajele folosite doar de unul din cinci clienţi.

FINANCIARUL

Populatia incepe sa renunte la depozitele bancare. A cumparat titluri de stat in valoare de 1,3 mld. lei

Persoanele fizice au cumparat in T1 obligatiuni si certificate de trezorerie de 379,6 mil. lei Luand in calcul indicele preturilor de consum din ultimul an, valoarea economiilor din banci a scazut, in termeni reali, cu 4,2%.

Persoanele fizice au cumparat in primul trimestru al anului, prin intermediul bancilor, titluri de stat emise de statul roman in valoare totala de 379,6 mil. lei si au ajuns, astfel, sa detina obligatiuni si certificate de trezorerie de 1,3 mld. lei, in crestere cu 40% fata de finalul anului 2010.

Una din cauzele crizei alimentare: fermierii prefera rapita in loc de cereale

3,5 milioane de hectare de teren arabil sunt nelucrate Reprezentantii patronatelor spun ca, in scurt timp, mancarea ar putea deveni un lux. Romania se confrunta cu o crestere accelerata a preturilor la alimente. Prin faptul ca importam 70% din alimente, tara noastra a devenit dependenta de cresterea preturilor la nivel mondial, sustin membrii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) si reprezentantii Agrostar.

Care sunt administratiile financiare profitabile, in opinia sefului ANAF

Singurul oras ,,ferit" de restructurare este Bucuresti. De la 1 iulie, o parte dintre contribuabili nu isi vor mai plati taxele si impozitele la administratiile financiare de care au apartinut pana in prezent. ANAF a finalizat reorganizarea potrivit careia 150 de administratii financiare urmeaza sa fie desfiintate in cateva saptamani. ,,Fin.ro" va prezinta lista cu noile institutii teritoriale si orasele sau comunele care vor fi arondate directiilor care raman. Guvernul a anuntat ca vor fi desfiintate 150 de administratii financiare la nivel de orase si comune si ca 4.927 de posturi din ANAF vor disparea. In total, raman aproximativ 240 de directii teritoriale.

Suntem penultimii in Europa la capitolul "fonduri de investitii"

Pana la finalul anului, activele industriei autohtone ar putea ajunge la nivelul de 1,8-2 miliarde de euro.

Neincrederea investitorilor in fondurile mutuale dupa cazul FNI, slaba cultura financiara sau randamentele reale nega­tive pentru plasamentele cu riscuri mai mici sunt numai cateva dintre cauzele care au tinut industria fondurilor locale de investitii mult sub nivelul statelor europene. La sfarsitul primului trimestru, valoarea activelor fondurilor mutuale locale ajungea la 1,5 miliarde de euro. Cu aceasta valoare Romania ramane in coada clasamentului european, reusind sa depaseasca numai Bulgaria.

Primaria Capitalei vrea 3.500 de apartamente pentru a evacua ,,bulinele rosii"

Sorin Oprescu a solicitat guvernului sa cumpere locuintele si sa le puna la dispozitia municipalitatii.

Problema cladirilor cu risc seismic ridicat in Capitala s-ar putea rezolva cu o investitie de aproape 150 de milioane de euro sustinuta din fondurile Guvernului Romaniei. Statisticile ingrijoratoare efectuate pe simularile unor cutremure de mare intensitate in Bucuresti cer investitii mari in vederea punerii la adapost a catorva mii de familii. Primarul general a solicitat guvernului sa cumpere aproximativ 3.500 de apartamente de pe piata imobiliara, unde sa-i mute pe cei care locuiesc in imobile cu risc seismic ridicat.

JURNALUL NATIONAL

Venituri nesimţite pentru şmecherii regimului

Sorin Blejnar, Claudiu Stafie, Gheorghe Gherghina, Gheorghe Pogea iau sume colosale din comitetele şi comiţiile unde au fost plasaţi. Într-o ţară în care mor oameni pe stradă pentru că s-au închis spitalele din apropiere, cu tăieri de salarii şi pensii, plus creştere de TVA, la stat încă se huzureşte. După ce a secat şuvoiul de bani de la companiile de stat, iar funcţiile din consiliile de administraţie şi adunări generale ale acţionarilor nu mai aduc bani, o seamă de funcţionari şi reprezentanţi ai statului încă o duc bine.

Sistematizarea lui Basescu: comasarea comunelor

Preşedintele Traian Băsescu a organizat în această aseară o conferinţă de presă în care i-a acuzat pe liderii USL de "superficialitate şI lipsă de maturitate" şI a reiterat că nu acceptă alegeri anticipate şi guvern tehnocrat şI că va menţine în proiectul de modificare a Constitutiei propunerile privind eliminarea caracterului prezumat licit al oricărei averi, precum şi pe cea privind eliminarea imunităţii extinse la parlamentari şi miniştri, deşi Curtea Constituţională le-a declarat neconstituţionale. "Ce mi se pare jenant - am avut mari speranţe legate de noul CSM. Poziţia cu privire la caracterul liciti al dobândirii ca fiind licit vine exact de la CSM, nu de la CCR. Mă tem că noul CSM s-a îmbolnăvit repede de racilele vechiului CSM", a mai spus Băsescu.

Dupa prasit, moldovenii admiră femei goale la "ştreang"

Bazin de cinci stele şi plajă ca în Baywatch pentru ţăranii din comuna Pădureni, din judeţul Vaslui. Pentru că e la doar cinci minute de mers cu maşina de la Huşi, comuna Pădureni, Vaslui, tinde să devină un fel de Saint Tropez al frumosului şi cochetului oraş de la graniţa de est a ţării. Un Baywatch de Moldova, pentru că există o piscină de cinci stele, dotată cu filtre, vestiare, duşuri şi tot ce trebuie. Aici vin huşenii să facă plajă nu numai în weekend-uri, ci şi în timpul săptămânii, de zici că micuţa comună vasluiană e staţiune, şi nu un cătun al României. Multe dintre bătrânele satului aproape că s-au obişnuit cu tineri care umblă pe uliţe şi prin magazine în slip ori cu o simplă aţă atârnându-le la spate.

PUTEREA

Victor Ponta şi Crin Antonescu, pentru prima dată la consultări cu Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a avut ieri consultări la Cotroceni cu toate partidele parlamentare. Temele au fost reorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei. Forţele politice au mers separat la Palat. Întâi a intrat Opoziţia, iar apoi partidele din arcul guvernamental. Dialogul "compromisului", după cum Băsescu a denumit consultările, s-a dovedit a fi într-un final un dialog al surzilor. Nimeni nu a ieşit mulţumit de la Cotroceni. Au vorbit mult, dar nu s-au înţeles deloc. PDL nu a obţinut sprijinul UDMR pentru cele opt judeţe, iar pe de altă parte, maghiarii au refuzat să facă declaraţii de presă după întâlnire, manifestându-şi, astfel, iritarea.

Patronatele cer reducerea TVA la 5% pentru alimente. Românii au "spart" pragul de 9 miliarde de euro cheltuiţi în hipermaketuri

Chiar dacă ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a dat asigurări că România nu poate intra în criză alimentară, preţul grâului a crescut cu peste 90% faţă de vara anului trecut. Mai mult, preţul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahăr şi soia cu 33%. Pentru prevenirea crizei alimentare ce ar putea afecta România din 2013, patronatele propun reducerea TVA la 5% pe întregul lanţ al producţiei agricole, introducerea tichetelor de masă în sectorul de stat şi majorarea valorii acestora de la 9 la 12 lei.

Ruşii desecretizează documente ce rescriu istoria. Stalin ştia când Germania va ataca URSS şi nu a acţionat în consecinţă

Serviciul rus de Informaţii Externe a prezentat o serie de documente secrete din arhivele sale, incluse în colecţia "Agresiune" ce pun în lumină pagini puţin cunoscute ale istoriei şi oferă o viziune nouă în legătură cu evenimentele din preajma celui de-al Doilea Război Mondial, aşa cum este ilustrată de telegramele spionilor ruşi către Moscova. Din documente rezultă că autorităţile sovietice erau bine informate despre intenţiile lui Hitler de a lovi URSS şi nu au acţionat în consecinţă.

Investiţie eşuată. Grupul rus Vimetco s-a retras din proiectul termocentralei de 1.000 MW de la Turnu Măgurele

Grupul rus Vimetco, care deţine în România producătorul de aluminiu Alro Slatina, s-a retras din proiectul termocentralei de 1.000 MW, pe care voia să o construiască la Turnu Măgurele împreună cu grupul InterAgro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, proiect estimat în 2008 la 1,2 mld. dolari.

ROMANIA LIBERA

Consultări. Întâlnirea preşedinte-partide parlamentare, fără concluzii. USL vrea mai întâi puterea şi apoi reforme

Pe lângă propunerea de a renunţa la doi ani de mandat, preşedintele Traian Băsescu a mai făcut o "ofertă" opoziţiei: să rămână un Parlament bicameral, în schimbul urgentării proiectelor privind reor­ganizarea administrativă şi, respectiv, revizuirea Constituţiei. Răspunsul USL? Întâi alegeri anticipate. Noi nu am venit aici pentru compromisuri sau, oricum, nu cu dvs.", a fost laitmotivul Uniunii Social-Liberale, reprezentată la consultările de la Palatul Cotroceni doar de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Bechtel nu iese în pierdere nici când stă degeaba. Cât e factura pentru blocajul autostrăzii Transilvania

Oprirea lucrărilor la autostradă începând din toamna anului trecut a costat bugetul de stat până în prezent aproape 50 de milioane de euro. Până să termine de negociat cu firma americană Bechtel preţul corect pentru continuarea lucrărilor - discuţiile durând de nouă luni, statul român va trebui să plătească firmei americane o factură substanţială exact pentru această perioadă, în care americanii au stat degeaba. Ministerul Transporturilor care are prevăzut în bugetul din acest an pentru autostrada Transilvania fabuloasa sumă de 35 de milioane de euro, trage de timp sub pretextul că negociază deoarece "aşa nu se mai poate". Costul tărăgănării lucrărilor sau negocierilor, oricum le-am numi, nu e mic. Firma americană are de încasat nu mai puţin de 46 de milioane de euro, factură pentru nimic. Dacă ar fi lucrat, profitul încasat de Bechtel ar fi fost chiar mai mic.

Lucrări. Staţia de tramvai de pe pod, gata în august. Ce mai rămâne de făcut la Pasajul Basarab

Constructorul mai are de finalizat nodul intermodal care va uni linii de tramvai, staţii de metrou şi două gări şi dă asigurări că lucrările nu vor mai întârzia.Tramvaiul 34 a început să circule pe Pasajul Basarab, inaugurat diminică, odată cu deschiderea traficului rutier, dar staţia de pe podul hobanat va fi gata abia peste două luni şi jumătate, cel mult trei luni, spun edilii şi constructorul. De altfel, şoferii care trec pe podul hobanat de 360 de metri văd, că, acolo unde va if staţia de tramvai, se desfăşoară încă lucrări. "Deasupra e aproape gata. Se lucrează jos, la intrările în staţie din Dinicu Golescu şi Griviţa, la lifturi, la scările rulante," spune Grigorie Verenciuc, director executiv al asocierii Astaldi-FCC, care a construit pasajul.

Agenda lui Traian Băsescu de Cristian Ghinea

Traian Băsescu are talentul de a face agenda publică. Asta este indiscutabil şi, orice opinie ai avea faţă de el, nu poţi să ajungi la o concluzie diferită. Discutăm de două săptămâni de cele două teme aruncate de el pe agendă: regionalizarea şi schimbarea Constituţiei. Tactica e mereu aceeaşi: aruncă pe piaţă câte un proiect de mare anvergură, apoi se retrage în bârlog (de data asta, a fost la mare) şi lasă pe ceilalţi să ronţăie temele sale.

Astfel încât şi opoziţia, şi televiziunile ostile îl atacă orbeşte, dar fac exact ceea ce el şi-a dorit să facă: discută temele sale. Este cu atât mai de mirare cu cât preşedintele se află în al doilea şi ultimul mandat şi are o popularitate foarte scăzută. Ar putea fi ceea ce americanii numesc "lame duck", adică un politician spre final de mandat, părăsit de maşinăria politică ce trebuie să se orienteze spre succesor. Nimic mai simplu decât să ignori un lame duck.

124 de proiecte de infrastructură vor fi verificate la cererea Comisiei Europene. Cine e de vină că nu mai primim 580 de milioane de euro de la UE

Cum a fost posibil ca autorităţilor române să le scape neregulile grave descoperite de Direcţia generală de politică regională din cadru Comisiei Europene (CE) în cazul a patru proiecte autohtone derulate cu bani europeni? În urma concluziilor trase de auditori independenţi, CE a blocate fondurile pentru infrastructura locală şi regională de transport Axa 2. În cadrul acestui program, sunt derulate 124 de proiecte de infrastructură, iar din cele 859 de milioane de euro alocate au fost cheltuite doar 280. Banii europeni pentru infrastructură vin la Ministerul Dezvoltării care este "interlocutorul" Uniunii Europene. Legea, însă, are anumite neajunsuri, astfel încât organismul abilitat cu controlul proiectelor europene este Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care se află în subordinea guvernului şi sub coordonarea directă a premierului Boc. De aici încep acuzaţiile.

ZIARUL FINANCIAR

Şefii CNVM au aceleaşi salarii ca supraveghetorii de pe Wall Street, între 90.000-133.000 de mii de dolari

Conducătorii CNVM au ajuns să câştige cât şefii vestitei Securities and Exchange Commission (SEC), arbitrul celor mai mari burse din lume, deşi pe piaţa românească au loc tranzacţii de 8.000 de ori mai mici decât pe cea din SUA. Conducătorii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au salariile cât cele ale şefilor Securities and Exchange Commission (SEC) din SUA. Situaţia este similară şi la ce­lelalte instituţii financiare de supraveghere precum BNR, Comisia de Supraveghere a Asi­gurărilor şi Comisia de Supravghere a Pensiilor Private ai căror şefi încasează venituri mult peste posibili­tăţile situaţiei economice din România. Conducă­torii CSA şi ai BNR îşi ţin la secret veniturile de ani de zile.

Grecii vin cu dobânzi mari la depozite bancare

Băncile cu acţionariat elen vin cu oferte speciale la depozite, plătind dobânzi de peste 8% pe an la lei şi 4% pe an la euro, acesta fiind primul semn vizibil că au nevoie de argumente în plus pentru a-şi convinge clienţii să nu-şi mute depozitele pe fondul problemelor de imagine provocate de criza din Grecia. "Vor să aibă o relaţie mai bună cu clienţii pentru că au nevoie de bani din moment ce nu mai pot obţine fonduri de la băncile-mamă. E mai complicat să strângă bani de pe piaţa interbancară, de aceea preferă să atragă depozite de la clienţi", comentează analistul financiar Dragoş Cabat. De exemplu, Alpha Bank, cea mai mare bancă locală controlată de un grup financiar elen, plăteşte o dobândă brută de 8,33% pe an pentru sumele depuse pe şase luni, în condiţiile în care media la nivelul pieţei este de circa 7% pe an şi multe bănci mari au coborât deja bonificaţiile pe palierul de 6% pe an.

Brokerii cred că unii investitori eleni îşi lichidează poziţiile pe Bursă

Bursa a crescut cu 0,41%, în linie cu marile pieţe europene, pe o lichiditate dublă faţă de cea de luni, asigurată în proporţie de 66% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care investitorii au fost prudenţi la transferul celor mai multe titluri listate. Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian spune că tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale cauzate de situaţia din Grecia au avut repercusiuni şi pe piaţa locală, acestea având ca efect o volatilitate mai ridicată a preţurilor, dar şi o precauţie mai mare a investitorilor activi.

Traian Băsescu: Nu avem nevoie de un comitet de criză, ci de o comisie care să supravegheze crizele externe. Vă amintesc de o ţară care are bănci în România ce reprezintă 27% din piaţă

"Obiectivul meu a fost să încerc compromisul în raporturile dintre guvern şi partidele de opoziţie. Din păcate opoziţia a venit la aceste discuţii într-o cheie pur electorală", a declarat astăzi preşedintele României în deschiderea unui discurs despre discuţiile pe care acesta le-a avut cu partidul de guvernare şi principalele partide de opoziţie. "În afară de faptul că vor un comitet de criză, comitet de care România nu mai are are nevoie", deoarece condiţiile s-au schimbat. Noi avem nevoie de o comisie care să supravegheze efectele pe care crizele economice din exterior le au asupra României. "Vă aduc aminte că un stat cu probleme are bănci în România care reprezintă 27% din piaţa totală", a declarat preşedintele făcând referire la criza cu care se confruntă Grecia.

Premieră la CNVM: un şef de serviciu de 31 de ani este susţinut pentru postul de vicepreşedinte

Sorin Florescu, şeful serviciului de inspecţii şi control al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în vârstă de 31 de ani, a fost propus de PDL pentru poziţia de vicepreşedinte. Dacă va obţine votul Parlamentului, va deveni cel mai tânăr comisar şi singurul specialist" dintr-o conducere puternic colorată politic.

Ieri, puţini deputaţi şi senatori, unii chiar membri ai PDL, ştiau cine este Sorin Florescu, cu câteva minute înainte de ora 16:00, când erau programate audierile candidaţilor pentru poziţiile de membri în consiliul CSA şi pentru poziţia de vicepreşedinte al CNVM în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor.

Ce lasă actuala conducere a CSA după cinci ani de mandat: bonus-malus, constatul amiabil şi asigurarea obligatorie a locuinţelor

Sistemul bonus-malus, constatarea amiabilă de accident şi intro­ducerea asigurărilor obligatorii de locuinţă sunt principalele eve­nimente care au marcat piaţa asigurărilor în mandatul de cinci ani al actualului preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, care expiră la sfârşitul acestei luni. Toncescu va fi înlocuită de la conducerea Comisiei de Supraveghere, cel mai probabil, de Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor) şi fostul director general al Allianz-Ţiriac, care are sprijinul PDL, principalul partid al coaliţiei aflate la guvernare. Conducerea CSA este numită de Parlament.

China nu crede în dispariţia monedei euro şi trimite în Europa mai mulţi bani decât în Statele Unite

Deşi Europa este afectată de criza datoriilor suverane şi a trebuit să salveze trei ţări de la colaps în ultimul an, China preferă să investească în obligaţiunile europene decât în cele emise de guvernul Statelor Unite, ţară care la rândul său are probleme cu datoriile şi economia. China, noul tigru economic al lumii, a cumpărat în primele patru luni ale acestui an datorii suverane europene în valoare mai mare decât cea a activelor deno­minate în dolari achiziţionate în aceeaşi perioadă, se arată într-o analiză a băncii britanice Standard Char­tered. Banca apreciază că orien­tarea către euro face parte din eforturile Beijingului de a diversifica investiţiile în valută, concentrate pe moneda americană.

PCC şi fondul Carlson au ca obiectiv preluarea Oltchim

Nemţii de la PCC şi fondul de investiţii Carlson Private Equity au anunţat că s-au aliat pentru a participa împreună la procesul de privatizare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Totodată, cei doi acţionari minoritari ai Oltchim, care deţin împreună 31,3% din acţiunile companiei, au anunţat că acţionează concertat şi că au informat instituţia de reglementare despre acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb