REVISTA PRESEI 22.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 iunie 2016

ADEVARUL

Ieşirea Marii Britanii din UE nu va zgudui România

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) nu va afecta foarte puternic România, însă pe termen scurt leul s-ar putea deprecia, iar pe termen lung fondurile europene vor fi afectate, ca şi situaţia celor 170.000 de conaţionali care locuiesc în Regatul Unit. Între efectele imediate identificate se numără deprecierea leului, scăderea temporară a principalilor indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi creşterea dobânzilor pe termen scurt, însă analiştii spun că Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) sunt pregătite să intervină în cazul unor şocuri sau fluctuaţii mari. Potrivit unui raport Unicredit, Brexitul ar afecta mai puţin România decât ţările din regiune, iar leul s-ar deprecia temporar cu 5%. Totuşi, niciunul dintre experţii consultaţi nu crede că Marea Britanie va ieşi din UE în urma referendumului de joi. "Singurul impact serios ar putea fi asupra construcţiei europene. Judecând la rece, singurele efecte negative pentru ieşirea Marii Britanii vor fi asupra Marii Britanii", conchide Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal.

Brexitul riscă să distrugă echilibrul de putere în UE

Dacă Marea Britanie se retrage din Uniunea Europeană, principalul efect va fi la nivel geopolitic - balanţa puterii în Europa se va dezechilibra, iar blocul comunitar va fi obligat să-şi regândească rolul în lume. Însăşi temelia UE va fi afectată, notează agenţia Stratfor într-o amplă analiză pe această temă. În faţa tendinţelor protecţioniste ale Franţei, Germania contează pe sprijinul Marii Britanii în privinţa promovării comerţului. În acest timp, Franţa percepe Marea Britanie nu doar ca fiind un partener-cheie în domeniul apărării, ci şi drept un potenţial contrabalans la influenţa germană. Scoaterea Marii Britanii din ecuaţie ar afecta acest aranjament într-o perioadă deosebit de periculoasă pentru puternic fragmentata Europă, în care nici Germania şi nici Franţa nu sunt mulţumite cu status quo-ul, adaugă agenţia Stratfor.

Moise Guran renunţă la "Biziday"

Moise Guran a anunţat că joi, 23 iunie, va fi difuzată ultima ediţie a emisiunii "Biziday" şi a subliniat, într-un text publicat pe site-ul biziday.ro, că hotărârea este una calculată şi planificată de mai multă vreme. "Decizia de a renunţa la emisiunea TV şi, implicit, de a-mi întrerupe cariera de realizator TV am luat-o la finalul anului trecut, am comunicat-o colegilor din echipa «Biziday» în ianuarie şi, imediat după aceea, colegilor de la Digi 24 şi partenerilor de la RCS. Aceştia mi-au oferit imediat posibilitatea de a veni în dezbaterile de la Digi 24. Am acceptat această ofertă, iar din toamnă voi fi invitatul lui Cosmin Prelipceanu cel puţin o dată pe săptămână, dar şi la evenimentele extraordinare", a explicat jurnalistul.

Cazul Corlăţean. Senatul a pus cruce dosarului Diaspora

Senatul s-a opus anchetării senatorului PSD Titus Corlăţean, acuzat că, din postura de ministru de Externe, a blocat votul din Diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014. Votul acordat ieri de Senat înseamnă, de fapt, închiderea încă din faşă dosarului "Diaspora". 92 de senatori s-au pronunţat "împotriva" cererii DNA de începere a urmăririi penale pentru Titus Corlăţean, în timp ce doar 26 de senatori au fost "pentru". Singurii care au votat la vedere au fost liberalii, în timp ce parlamentarii din celelalte partide au fost adepţii votului secret. Cu toate acestea, rând pe rând, senatori ca Şerban Nicolae sau ca Haralambie Vochiţoiu şi-au declarat susţinerea lui Titus Corlăţean încă dinaintea votului. "Am citit şi eu referatul procurorilor şi este o insultă la adresa Senatului, o batjocură faţă de profesia de jurist", a spus senatorul PSD Şerban Nicolae. Senatorul PSD a mai spus că procurorul de caz este profund incompetent.

Liberalii i-au cerut lui Cioloş să intre în PNL

Liberalii l-au invitat pe premierul Dacian Cioloş să se înscrie în PNL în perspecitva alegerilor parlamentare, însă şeful Executivului a declinat oferta, arătând că nu va intra în niciun partid politică până la alegerile parlamentare. "Le-am spus că mi-am asumat un mandat de prim-ministru. Mi-am luat un angajament clar. Mi-am dat un cuvânt şi îmi ţin cuvântul. Până la finalul mandatului acestui Guvern, am spus că nu voi candida la alegerile parlaementare şi nu mă voi înscrie în niciun partid. Nu vreau să fac o afirmaţie legat de ce se va întâmpla după aceea. Nu am o agendă ascunsă", a spus el.

Senatul blochează activitatea Guvernului Cioloş

Plenul Senatului a respins, cu 77 fr "împotrivă", 8 abţineri şi doar 25 de voturi "pentru", proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu au fost de acord cu proiectul de lege pentru abilitarea Guvernuluid e a emite ordoneţe pe timpul vacanţei parlamentare. "Noi nu credem că Guvernul trebuie să aibă abilitatea să le emită", a spus Tăriceanu, completat de Dragnea. "Colegii mei au spus şi azi că în acel proiect de lege Guvernul a pus foarte multe năzbâtii", a spus Liviu Dragnea. "Guvernul va acţiona în limita mandatului acordat de Parlament pentru a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare", a arătat Dacian Cioloş.

Raiffeisen Bank a semnat un contract de dare în plată

Raiffeisen Bank a semnat marţi un acord de dare în plată cu un client din Bucureşti pentru un credit de 75.000 de franci elveţieni în sold, garantat cu un apartament, după ce vineri şi-a retras contestaţia la o notificare de dare în plată de pe rolul Judecătoriei Sinaia, aceeaşi instanţă care a decis să accepte trimiterea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de bancă la Curtea Constituţională. Debitorul care a semnat marţi contractul de dare în plată a achitat taxele notariale, precum şi impozitul de 2% pe transferul de proprietate, a anunţat avocatul Adrian Cuculis. Clientul are posibilitatea să solicite recuperarea sumei achitate în contul impozitului după aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede scutirea de impozit pentru prima operaţiune de dare în plată. În urma semnării actelor, debitorul şi reprezentantul băncii au mers la apartament pentru a întocmi procesul verbal de predare-primire.

Borza: Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România

Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, cu o marjă de profit operaţional de 68%, nemaivăzută în România, după ce au fost tăiate costuri pe toate palierele, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. "Insolvenţa Hidroelectrica a arătat că şi companiile statului pot genera încredere şi profit, dacă sunt administrate corect. Această transformare din «Cenuşăreasa sistemului energetic românesc»' în «perla coroanei» sau «regina balului» a însemnat multă muncă şi asumare din partea echipei manageriale", a spus Borza, într-o conferinţă de presă prilejuită de ieşirea societăţii din insolvenţă, potrivit Agerpres.ro.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank primeşte zilnic 164 de reclamaţii de la clienţi, cele mai multe din ultimii zece ani

Raiffeisen Bank a primit in 2015 de la clienţii săi un număr de aproape 60.000 de reclamaţii (164 zilnic), cu 8900 (17%) mai multe decât anul precedent, un record al ultimilor şase ani, conform datelor prezentate de bancă in raportul sau anual. In 2014, plângerile clienţilor Raiffeisen au crescut, de asemenea, cu 12% (5.500) fata de anul anterior, iar fata de 2011, numărul reclamaţiilor s-a dublat. Pe site-ul Reclamatiibanci.ro exista 23 de reclamaţii la adresa Raiffeisen Bank, cele mai multe referindu-se la poprirea conturilor clienţilor executaţi silit. "Am poprire pusa pe 1/3 din salariu, dar pana acum mi s-a oprit întreg salariul, ca aşa a vrut Raiffeisen", se plânge unul dintre clienţii băncii. Raiffeisen avea la finalul lui 2015 un număr total de 2.130.125 de clienţi, mai mulţi cu 40.581 fata de cei 2.089.544 de clienţi de la sfârşitul lui 2014, conform datelor băncii.

CURENTUL

DNA a amuţit-o şi pe Mihaela Rădulescu

Pe 9 iunie, judecătorii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Emilian Schwartzenberg. 9 iunie este şi ultima zi în care fosta soţie, Mihaela Schwartzenberg a postat pe paginile sale de Facebook. Foarte activă pe reţeaua de socializare până acum, se pare că DNA i-a închis gura Mihaelei de aproape două săptămâni. Să sperăm că tăcerea nu e cauzată de o iminentă chemare a sa la DNA. Între timp, pe site-ul Poliţiei Române a fost postată fotografia lui Emilian Schwartzenberg, dat în urmărire cu explicaţia: "Tribunalul Bucureşti a emis M.A.P. nr. 246/UP din 09.06.2016. Fapta: Complicitate la dare de mită. Ultima oară, Elan a fost semnalat în Israel, de unde cel mai probabil nu va fi extrădat.

Reacţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor la traducerea eronată a discursului preşedintelui german

Discursul public eronat ce a asimilat justiţia cu lupta împotriva corupţiei a creat premisele gravei erori din traducerea discursului preşedintelui german, anunţă UNJR printr-un comunicat transmis CURENTUL. Uniunea Naţionala a Judecătorilor din Romania îşi exprima îngrijorarea cu privire la uşurinţa cu care administraţia prezidenţiala si o parte a mass mediei au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea către cetăţenii României a ideii ca Preşedintele Germaniei ar susţine ideea consolidării DNA, in locul justiţiei, ca a treia putere in stat. Uşurinţa cu care administraţia prezidenţiala a preluat, fără minime verificări, traducerea greşită a afirmaţiei Preşedintelui german Joachim Gauck denota o grava lipsa de cunoaştere a principiilor elementare ce ţin de separaţia puterilor in stat, precum si a rolului procurorului si judecătorului într-o societate democratica. Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justiţia cu lupta împotriva corupţiei, a creat premisele acestei grave erori, care e de neconceput in orice stat democratic.

CURIERUL NATIONAL

Punctele emise de ANRP se vând cu 25 - 40 de bani

Nici nu s-a finalizat procedura de despăgubire prin puncte de către Autoritatea Naţională pentru Restituire a Proprietăţilor şi au şi apărut specialişti care le tranzacţionează. Pe internet există deja site-uri care prezintă echipe cu peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi cu "o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor", care se oferă să încheie vânzarea punctelor la preţuri cuprinse între 25 şi 40 de bani pe punct, faţă de 1 leu - valoarea reală a acestora. "Am tranzacţionat cu succes peste 100 milioane puncte la preţuri cuprinse între 0,25 - 0,40 lei/punct. Echipa noastră are peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor", se arată pe site-ul cu pricina. Pentru a câştiga încrederea potenţialilor vânzători, specialiştii prezintă şi o serie de riscuri şi de avantaje generate de legislaţia actuală.

Brexit: Noi sondaje de opinie confirmă o "revigorare" a frontului favorabil rămânerii Marii Britanii în UE

Evenimentele europene din această săptămână, sunt de părere mulţi analişti politici şi economici, pot schimba radical configuraţia şi poate chiar destinul întregii Europe. Dacă alegerile municipale din Italia şi legislativele din Spania nu vor avea un foarte mare impact asupra afacerilor europene, cu totul altfel stau lucrurile în cazul referendumului de joi din Marea Britanie. Deşi în aceste ultime ore ce preced referendumul se constată o "revigorare" a taberei pro-europene, rezultatul este încă greu de prevăzut. Oricum, şi în cazul votului în favoarea rămânerii în UE, el va fi foarte strâns.

Transportul bucureştean, "alimentat" de Hidroelectrica

Hidroelectrica va livra energie electrică companiilor care se ocupă cu transportul bucureştean, după licitaţia Metrorex, câştigând-o şi pe cea a RATB, informează administratorul judiciar Euro Insol. "Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică, aflată în procedura de reorganizare judiciară, a obţinut încă un contract, în valoare de aproape 39 milioane lei, pentru furnizarea de energie electrică către RATB. Compania a fost declarată din nou câştigătoare, în urma licitaţiei electronice organizate pe platforma SEAP, după obţinerea contractului cu Metrorex, în valoare de peste 56 milioane lei, în data de 13 iunie 2016, având, din nou, cea mai bună ofertă de preţ", a informat ieri Euro Insol.

Gigantul japonez SoftBank va ceda pachetul majoritar de la Supercell către compania chineză Tencent

Chinezii de la Tencent şi gigantul japonez în telecomunicaţii SoftBank au bătut palma pentru cea mai importantă tranzacţie din industria jocurilor video, dacă nu cea mai importantă tranzacţie din domeniul IT din acest an. SoftBank s-a înţeles cu cei de la Tencent, companie de investiţii chineză, asupra cedării controlului companiei Supercell, dezvoltatorul finlandez al jocului Clash of Clans, unul dintre cele mai populare jocuri video online din lume, la ora actuală, potrivit publicaţiei americane, The Wall Street Journal (WSJ). Datele tranzacţiei încă nu au fost dezvăluite, dar, potrivit analiştilor WSJ, afacerea s-ar ridica la aproximativ 9 miliarde de dolari. Afacerea ar putea să fi fost încheiată la un preţ ceva mai mic, însă diferenţa nu ar putea fi foarte mare. Japonezii de la SoftBank deţin 73% din acţiunile celor de la Supercell.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovitură de teatru. Un martor şi-a schimbat declaraţiile în dosarul "Bica-ANRP".

După ce în dosarul "Bica-Videanu" denunţătorul a recunoscut că ar fi "făcut orice, dar absolut orice" pentru a scăpa din închisoare, astfel că a bătut palma cu procurorii DNA pentru un denunţ împotriva fostei şefe a DIICOT,a venit rândul unui martor să îşi schimbe declaraţiile în dosarul despăgubirilor ilegale acordate afaceristului Gheorghe "Stelu" Stelian. Martorul Florentina Savu a fost citată, ieri, la Instanţa supremă în dosarul în care Alina Bica este acuzată că, pe vremea când făcea parte din Comisia pentru acordarea despăgubirilor de la ANRP, ar fi acordat despăgubiri supraevaluate de peste 60 de milioane de lei lui Gheorghe Stelian. Martorul, consilier şi evaluator la ANRP la data la care procurorii spun că s-au petrecut faptele, cea care avea obligaţia de a verifica rapoartele întocmite de evaluatorul Emil Nuţiu, şi-a schimbat declaraţia dată la urmărirea penală. Dacă atunci susţinea că în raportul întocmit de evaluator terenurile nu aveau suprafeţe corespunzătoare, acum Florentina Savu e de părere că raportul era corect, fiind luată la întrebări de judecător, procuror, dar şi de avocaţi.

RUŞII de la Lukoil vor să îi lase pe IRANIENI în locul lor în România

Lukoil operează a treia mare reţea de staţii pe piaţa locală. Pe piaţa locală de distribuţie a carburanţilor şi-ar putea face intrarea un nou jucător. Potrivit informaţiilor obţinute de EVZ, grupul rus Lukoil negociază de la începutul anului vânzarea rafinăriei Petrotel, dar şi a benzinăriilor, către o companie iraniană. Mutarea ar avea loc în contextul în care ruşii sunt tot mai interesaţi de piaţa iraniană, scoasă de la începutul anului de sub embargo, unde vor să se implice în explorarea şi producţia de hidrocarburi.

Gafă vestimentară de PROPORŢII URIAŞE făcută de CARMEN IOHANNIS

Prima doamnă, Carmen Iohannis, a gafat din nou din punct de vedere vestimentar. Soţia preşedintelui Klaus Iohannis a ales o rochie nepotrivită pentru un eveniment foarte important: întâlnirea oficială cu preşedintele Germaniei, Joachim Gauck şi soţia acestuia, Daniela Schadt. Potrivit unei imagini postate pe facebook-ul jurnalistului Victor Ciutacu, prima doamnă a purtat o rochie roz prin care i s-au văzut nurii. Totuşi, aceasta nu părea deloc deranjată de incident. Alegerile neinspirate ale primei doamne a României în ce priveşte ţinutele vestimentare purtate la diverse evenimente ori în vizitele oficiale în care l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis deja nu mai surprind pe nimeni. Cu ocazia vizitei preşedintelui în Afganistan, în luna mai, la militarii români aflaţi în misiune acolo, Carmen Iohannis a ales să poarte o rochiţă albă, nu tocmai cea mai potrivită alegere vestimentară pentru o vizită pe un front de luptă.

Incendiu puternic la fabrica de armament de la Sadu

Un incendiu a avut loc marţi dimineaţă la Uzina Mecanică Sadu, judeţul Gorj, o femeie de 47 de ani suferind arsuri care depăşesc 60% din suprafaţa corpului. Aceasta a fost preluată în urmă de un elicopter SMURD de pe insuliţă, pentru a fi transportată la Spitalul de Arşi din Capitală. "Am primit pe 112 un apel precum că o salariata din cadrul Uzinei Mecanice Sadu a fost rănită în timp ce efectua activitatea curenta. A izbucnit un incendiu care a afectat-o, suferind arsuri pe spate şi pe mâini", a precizat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, citat de gorjeanul.ro.

ŞOC VALUTAR! Leul poate ajunge la 4.75 lei/euro, de POIMÂINE

Impactul asupra României al unui vot în favoarea Brexit ar putea fi, pe termen scurt, de depreciere a leului cu cel mult 5%, iar în următorii ani de reducere a PIB cu 0,5 puncte procentuale, potrivit unei analize realizată de UniCredit Bank. Votul în care britanicii vor decide dacă mai vor sau nu să facă parte din UE are loc joi. Raportat la cotaţia actuală, un plus de 5% ar însemna atingerea unui curs de 4,75 lei/euro. "În cazul unui Brexit, considerăm că România va rezista la şocuri mai bine decât majoritatea celorlalte ţări din ECE. Pe termen scurt, aversiunea la risc pe pieţele internaţionale va fi cel mai probabil limitată la o depreciere maximă de 5% (a leului - n. r.), iar volatilitatea va fi temporară", scrie în analiza macroeconomică şi strategică a UniCredit Bank. Un leu slab ar fi însă favorabil exporturilor.

JURNALUL NATIONAL

Gică Popescu, verdict DUR după EURO 2016: Domnul Anghel Iordănescu este depăşit

Gică Popescu a opinat şi ce au greşit tricolorii în turneul EURO 2016. "Domnul Iordănescu a avut o perioadă de 10 ani când nu a avut niciun contact direct cu fotbalul. Este foarte greu să vii dup-aia şi să preiei o echipă naţională şi să aduci rezultate. Am stat foarte mult de vorbă cu dânsul despre fotbal, viitor, toate cele. Dar, din punctul meu de vedere, nu era acum pentru această funcţie, părerea mea este că domnul Anghel Iordănescu este depăşit. Eu sunt de părere că aceasta este cea mai slabă naţională pe care a avut-o România până acum. Nu cred că echipa naţională a avut jucători în situaţii ca cei de acum, la club ori joacă, ori nu joacă. Dacă nu privim adevărul în ochi, nu o să rezolvăm nimic. Nu zic să criticăm, să plângem, dar ce facem? Ce facem mai departe? Dacă vrea cineva să se inspire, să ia programul meu din 2014 şi să facă ce scrie acolo. Dar trebuie să ai capacitate şi oameni. Am muncit şase luni de zile la programul ăla şi a rămas acolo."

Scandalul Hexi Pharma. Legătura dintre dezinfectanţii diluaţi şi reţelele israeliene

Afacerile cu dezinfectanţi nu sunt singurele care au constituit obiect de interes pentru directorul Hexi Pharma. Implicată ea însăşi într-o firmă de imobiliare, Flori Dinu are legături indirecte cu o întreagă reţea de profil, controlată de câteva grupări israeliene. Soţul directoarei companiei Hexi Pharma a fost asociat într-o firmă alături de o anume Mioara Dumitrache. Aceasta din urmă a înfiinţat şi vândut mai multe societăţi cu activităţi în zona afacerilor imobiliare. Unele dintre aceste firme au ajuns, în prezent, în portofoliul israelienilor implicaţi în dosarul lui Radu Mazăre, dar şi al unei companii care a oferit spre închiriere Romavia piloţi pentru aeronava prezidenţială a lui Traian Băsescu.

Nouă casete şi peste 13 ore de dezvăluiri. Aflăm adevărul despre Revoluţie după moartea lui Stănculescu?

Adevărul despre Revoluţia din decembrie 1989 ar putea ieşi la iveală după moartea fostului general Victor Atanasie Stănculescu, care s-a stins duminică, la vârsta de 88 de ani. În timpul vieţii, fostul ministru al Apărării a înregistrat nouă casete cu dezvăluiri despre evenimentele care au schimbat destinul României acum 26 de ani. Stănculescu a înregistrat peste 13 ore cu adevărul despre evenimentele care au dus la căderea regimului Ceauşescu. Dezvăluirea a fost făcută de fostul general în cartea "Secretele Armatei - Puterea din umbră", scrisă de jurnalistul Radu Tudor. "Ce-aş vrea eu să scriu, am vorbit, le-am înregistrat, le-am scos din ţară şi bună ziua. Şi după moartea mea... Sunt nouă casete a câte 90 de minute. E acolo marfă să scrii câteva romane. Despre asta este vorba", mărturisea fostul ministru în 2007. Existenţa celor nouă casete a fost confirmată şi de Dinu Zamfirescu, membru al CNSAS. "Mi-a spus că doar după moartea lui vor fi dezvăluite, pentru că are nişte casete pe care nu vrea să le facă publice. Ne aşteptăm la dezvăluiri", a declarat Zamfirescu.

Clădirile reabilitate care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale ar putea fi scutite de impozite

Senatul a adoptat, marţi, cu 100 voturi 'pentru', 4 abţineri şi unul 'împotrivă', propunerea legislativă potrivit căreia vor fi scutite de taxe şi impozite clădirile întreţinute, reabilitate care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare. Potrivit celor adoptate de senatori, clădirile întreţinute, reabilitate care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice, precum şi terenurile aferente, vor fi incluse în categoria celor scutite de taxe şi impozite. Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului sau taxei datorate pentru clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale.

NATIONAL

Burleanu, 500 de euro pe zi de la FRF, bani de buzunar!

Avocatul Cătălin Dancu vorbeşte despre delapidare, dar nu ştim daca se referă si la povestea cu diurna lui Răzvan Burleanu. Tot mai mulţi oameni de fotbal se întreabă cum este posibil ca, ori de cate ori merge in străinătate, preşedintele FRF să deconteze cate 500 de euro pe zi "bani de buzunar", in condiţiile in care Federaţia Romana de Fotbal ii plăteşte, separat, transportul, cazarea si masa?! Numai in 2015 ar fi vorba de peste 200 de astfel de excursii. Un huzur la care Mircea Sandu doar putea sa viseze. Dar nici Anghel Iordănescu nu sta mai rău. FRF i-a pus un salariu de 1.000 de euro pe zi, bani pe care "Tata Puiu" ii încasează, atenţie, panăa pe 10 iulie, când ii expira contractul. Cu alte cuvinte, Iordănescu mai suge încă 19.000 de euro de la Federaţie!

Soros: Rusia va redeveni o putere mondială pe ruinele UE

Investitorul şi finanţistul american a analizat cauzele crizei pe care o traversează Europa, care, potrivit lui, au făcut, în final, jocul Moscovei. "Rusia va redeveni o putere mondială importantă, pe fondul prăbuşirii Uniunii Europene", a declarat, la Londra, multimiliardarul George Soros. Potrivit lui, consolidarea actuală a Rusiei este în mare parte similară cu aceea a Uniunii Europene în 1990, care a avut loc în contextul colapsului Uniunii Sovietice. Soros a adăugat şi că destinul UE depinde mai mult ca niciodată de cel al Ucrainei, susţinută de Occident, evident şi de Uniunea Europeană. Luni, celebrul finanţist a declarat, într-un interviu acordat The Guardian, că, în cazul unei ieşiri a Regatului Unit din UE, rata deprecierii lirei sterline va scădea cu cel puţin 15%, căderea putând chiar depăşi 20%. . Potrivit lui Soros, în eventualitatea unui Brexit, lira sterlină va cădea la acelaşi nivel cu euro, antrenând o sărăcie a populaţiei Marii Britanii.

PUTEREA

Jurişti CSM cu lefuri de mii de euro au produs 4 proiecte în 2014, 3 refuzate

La solicitarea PUTEREA, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM)ne informează că, în decursul anului 2014, instituţia a realizat şi propus Comisiei Europene patru proiecte în vederea finanţării din fonduri europene. Dintre acestea, trei au fost respinse. În anul următor, informează CSM, au fost elaborate zece proiecte, inclusiv de unităţile subordonate CSM (Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri) şi de Inspecţia Judiciară. Nu ni se spune câte dintre acestea au fost depuse, respectiv aprobate. Aceste "performanţe deosebite" se datorează unor jurişti din cadrul Direcţiei Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul CSM, plătiţi cu peste 2.500 de euro lunar. Vorba aceea: "Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!".

MAI îi încurajează pe nesimţiţii care parchează aiurea

În prezent, în Bucureşti, există peste un milion şi jumătate de maşini, iar locurile de parcare nu depăşesc numărul de 250.000, 90% dintre acestea fiind parcări rezidenţiale. În plus, zilnic, peste 400.000 de maşini vin şi pleacă din Capitală. Specialiştii spun că problema parcărilor ar putea fi rezolvată dacă toate intrările în oraş ar beneficia de noduri intermodale, adică de parcări legate de liniile de autobuze, tramvaie, troleibuze sau metrou. Astfel, cei care locuiesc în afara Capitalei şi-ar putea lăsa maşinile la periferie, într-o parcare sigură, iar apoi şi-ar putea continua călătoria cu un mijloc de transport în comun. La intrarea dinspre DN1 ar fi trebuit să fie prima parcare de tip park and ride din Capitală, însă proiectul a rămas doar la stadiul de organizare de şantier, chiar dacă trebuia inaugurat în 2016.

Alina Gorghiu îi cere lui Cioloş noi demiteri din ministere

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut marţi prim-ministrului Dacian Cioloş să-l demită pe secretarul de stat din ministerul condus de Vasile Dîncu, Cezar Radu Soare, cel care a fost de acord, în Senat, cu legea pensiilor aleşilor locali, deşi Guvernul s-a opus actului normativ, transmite Mediafax. Potrivit unor surse din PNL, citate de Mediafax, solicitarea i-a fost adresată de către Alina Gorghiu premierului în cadrul întâlnirii pe care Dacian Cioloş a avut-o cu liderii PNL, la solicitarea acestora din urmă. Liberalii s-au arătat deranjaţi de faptul că secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice Cezar Radu Soare a susţinut, în cadrul Comisiei juridice a Senatului, amendamentele admise la legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali.

To Brexit, or not to Brexit! Referendumul de joi poate să schimbe viaţa tuturor europenilor

Chiar mâine e ziua unui referendum ce va intra în cărţile de istorie: joi, pe 23 iunie, cetăţenii britanici sunt chemaţi să voteze pentru rămânerea în UE sau, dimpotrivă, pentru ieşirea Marii Britanii (Brexit). Efectele dramatice preconizate a le avea în plan economic, nu numai asupra ţării care iese, dar şi a Uniunii Europene şi lumii întregi, au rămas în umbră: zgomotul campaniei pentru referendum s-a centrat pe problema imigraţiei şi a temelor favorite partidelor naţionaliste care susţin Brexit. Din păcate, pe lângă multe probleme reale pe care imigranţii le ridică şi devin, în definitiv, din ce în ce mai importante oriunde în Europa, multe dintre motivele invocate de susţinătorii ieşirii sunt false iar altele foarte probabil ar fi putut fi rezolvate prin alte negocieri cu instituţiile de la Bruxelles sau numai prin modificări ale legislaţiei interne.

ROMANIA LIBERA

Summit NATO. România se îndreaptă spre cel mai mare eşec de securitate naţională

Dacă nu cumva preşedintele va scoate din mânecă un acord de ultimă oră care să fi fost ţinut secret până acum, România se îndreaptă spre un eşec major de politică externă şi de securitate la summit-ul de la Varşovia de pe 8-9 iulie, unde are şanse minime să atingă vreunul din obiectivele propuse. Ne îndreptăm probabil spre unul din cele mai mari eşecuri de politică externă şi de securitate de după 1989. Vom rămâne probabil cu Comandamentul Multinaţional de la Bucureşti care nu va avea ce să comande. Cum s-a ajuns aici şi cine este responsabil este o întrebare mai complicată, dar este clar că spre deosebire de Polonia şi ţările baltice care au acţionat coordonat şi profesionist încă de la încheierea summit-ului din Ţara Galilor de acum doi ani, abordarea românească a fost cel puţin una defectuoasă, dacă nu chiar vinovată.

Capcanele şi provocările ieşirii Hidroelectrica din insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a decis ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, a declarat administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. "Decizia nu este definitivă, dar este executorie", a precizat acesta. Care sunt însă provocările şi capcanele prin care trebuie să treacă acum compania care teoretic oferă cea mai ieftină energie de pe piaţă? Statutul companiei prevede existenţa unui sistem de conducere dualist, cu un comitet director şi cu un consiliu de supraveghere. Ambele trebuie să fie independente şi foarte credibile, ori aici este prima problemă a Hidroelectrica. Hidroelectrica nu are în prezent un consiliu de supraveghere independent selectat, iar acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie în viitorul apropiat, a declarat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

ZIARUL FINANCIAR

Adrian Vasilescu, BNR: Reducerea TVA a împins inflaţia pe o pantă accentuat negativă, dar riscul de deflaţie este exclus

Datele de acum o săptămână, de la INS, privind dinamica inflaţiei, nu au mai surprins pe nimeni. Încă de la începutul verii anului trecut, neîntrerupt, preţurile tot scad, ratele inflaţiei atingând niveluri sub linia roşie notată cu zero. Valori negative, deci. Furtuna inflaţionistă s-a potolit. O rată lunară a inflaţiei, în mai faţă de aprilie 2016, de numai plus 0,25 la sută, şi o rată calculată pe 12 luni în urmă, de minus 3,5 la sută din mai 2016 faţă de mai 2015, constituie probe certe că, în România, inflaţia nu se mai joacă astăzi cu banii noştri. Şi nici cu nervii noştri.

Topul băncilor după productivitatea angajaţilor. Restructurările şi-au spus cuvântul

Banca Transilvania afişa la finele anului trecut cea mai mare valoare la indicatorul profit pe angajat, datorită câştigului excepţional din preluarea Volksbank. Cele mai mari active pe angajat sunt la UniCredit. Banca Transilvania, al treilea jucător de pe piaţa locală, s-a detaşat anul trecut în topul celor mai mari profituri pe piaţa locală, după preluarea Volksbank, banca din Cluj afişând la indicatorul profit pe angajat cea mai mare valoare, de peste 350.000 lei. UniCredit, plasată pe locul cinci după active, are cele mai mari active pe angajat, de circa 10 mil. lei. Cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, BCR, se plasează pe locul secund din punctul de vedere al numărului de angajaţi, precum şi din perspectiva eficienţei. Liderul pieţei bancare româneşti avea la sfârşitul anului trecut un număr de 7.065 de angajaţi. BCR a înregistrat 8,4 mil. lei active pe salariat. Iar angajaţii celei mai mari bănci locale au generat anul trecut un profit individual de peste 136.000 lei.

Analiştii: BNR va menţine dobânda cheie la 1,75% la şedinţa din iunie indiferent de rezultatul Brexitului

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca banca centrală să menţină la şedinţa de poli­ti­că monetară de la sfârşitul lunii iunie dobânda-cheie la 1,75%, indiferent de rezultatul referendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, acest nivel urmând să fie păstrat, cel mai probabil, până la sfâr­şi­tul anului. Totodată, şi ratele rezervelor mini­me obligatorii ar putea rămâne la nivelurile actuale, de 8% la lei şi 12% la valută. Există voci care anticipează o ajustare a coridorului simetric format din ratele dobânzilor la facilităţile permanente din jurul dobânzii de politică monetară, cel mai probabil la şedinţele următoare şi, posibil, în mai multe etape.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb