REVISTA PRESEI 22.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 august 2016

ADEVARUL

Săracii Europei: în România, 40% din populaţie trăieşte în mizerie

România se află la egalitate pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte riscul de sărăcie şi excluziune socială, un procent de 40% din totalul populaţiei regăsindu-se în această situaţie, potrivit datelor Eurostat, oficiul european de statistică. Ţara noastră împarte prima poziţie în top cu Bulgaria. În acelaşi timp, conform unei publicaţii a Institutului Naţional de Statistică (INS), o treime din gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor din veniturile nete realizate anul trecut. Anul trecut, o pondere de 36% din familii s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreţinerea locuinţei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% nu şi-au putut plăti facturile la energia electrică, scrie Agerpres.ro.

Interceptările lui Codruţ Marta, decisive în condamnarea lui Sorin Blejnar

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti susţine că fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a protejat una dintre cele mai bine organizate reţele evazioniste din România. Cei care făceau legătura dintre liderul evazioniştilor şi şeful Fiscului erau Codruţ Marta şi Elan Schwartzenberg, ambii dispăruţi din 2012. Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi milionarul Elan Schwartzenberg au primit de la afaceristul Radu Nemeş, zis "Regele Motorinei", o parte din sumele obţinute din evaziunea fiscală cu carburanţi. În schimbul banilor, cei doi trebuiau să-i determine pe preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă, să protejeze afacerile lui Nemeş. Aceasta este concluzia judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti care a dat condamnări dure în acest caz: Radu Nemeş - 9 ani, Diana Nemeş, soţia lui Radu Nemeş - 7 ani, Sorin Blejnar, fost şef al Fiscului - 5 ani.

Teheranul dezvăluie imagini cu primul sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune construit în Iran

Iranul a dezvăluit duminică imagini cu primul sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune construit în ţară, un proiect demarat pe când Teheranul era vizat de sancţiuni internaţionale din cauza dosarul nuclear, relatează AFP. În aceste imagini, difuzate de agenţii de presă controlate de stat, preşedintele Hassan Rohani şi ministrul Apărării Hossein Dehghan apar în faţa noului sistem antirachetă Bavar-373. Sistemul a fost conceput pentru a intercepta rachete de croazieră, drone, avioane de luptă şi rachete balistice, a declarat Dehghan anterior. El a fost construit ca un corespondent al sistemului rus S-300, a cărui livrare a fost suspendată în 2010 din cauza sancţiunilor impuse Teheranului în legătură cu programul său nuclear. "Noi nu am intenţionat să facem o versiune iraniană a S-300. Am vrut să construim un sistem iranian şi l-am construit", a declarat sâmbătă ministrul pentru Irna.

Cum este încolţit din toate părţile Statul Islamic

Gruparea jihadistă Statul Islamic se află sub presiune sub toate fronturile. Potrivit ultimelor calcule, Statul Islamic a pierdut 25% din teritoriile pe care le controla acum doi ani în Irak şi în Siria. Ultima mare înfrângere a suferit-o la Manbij, în nordul Siriei, în faţa Forţelor Democratice Siriene (FDS). Create în octombrie 2015, FDS - o coaliţie dominată de combatanţii kurzi sirieni, dar care înglobează şi luptători arabi - s-au arătat a fi cele mai eficiente în combaterea Statului Islamic, reuşind, cu ajutorul forţelor speciale americane şi militarilor francezi, să-i alunge pe jihadişti din mai multe localităţi şi oraşe, îndeosebi din provincia Hasakah, în nord-estul Siriei. În paralel, Statul Islamic este atacat în Irak, iar preşedintele american Barack Obama estimează oraşul Mosul va fi eliberat până la sfârşitul acestui an.

Ucraina, după 25 de ani de independenţă, încă în cleştele ruşilor

Ucraina va aniversa miercuri 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Însă acest eveniment, care în mod normal ar trebui să fie un prilej de sărbătoare, va fi puternic marcat de suferinţele din ultimii ani şi de tensiunile din regiune. În nici 25 de ani de suveranitate, Ucraina a rămas fără peninsula Crimeea, anexată de Rusia, iar o parte a teritoriului său a devenit teatrul unui conflict militar separatist. Mai mult, ţara vecină şi-a întărit prezenţa militară în jurul său, o intervenţie militară nefiind exclusă. Potrivit preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, probabilitatea unei escaladări a conflictului cu Rusia şi separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Luhansk este "în continuare semnificativă", putând duce chiar la o "invazie (rusă, n. red.) la scară mare".

Guvernul ar putea întocmi o "listă neagră" cu firmele care au fraudat statul

La Guvern se analizează posibilitatea introducerii unei "liste negre" a firmelor care au prejudiciat statul şi care nu ar mai avea dreptul să participe la licitaţii publice, însă a precizat că măsura ar putea fi contestată, deşi legea o permite, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, la Digi24. "Am avut o discuţie cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice. Cred că soluţia la care trebuie să recurgem este să facem aceste «liste negre» cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai trebui să fie primite la licitaţii, doar că din punct de vedere juridic este contestabil", a spus ministrul, la Digi24, potrivit News.ro. Ghinea a explicat că ar putea apărea contestaţii din două direcţii: de la Consiliul Concurenţei, care ar putea decide că măsura este neconcurenţială, şi din instanţă. Tocmai de aceea, a prezentat această idee la nivelul Guvernului, unde se fac acum analize.

Ponta: Cozile din diaspora din 2014 erau formate de cei care se puneau de 2, 3, 4 ori la rând, să se arate la televizor

Fostul premier PSD Victor Ponta a declarat, duminică, la România TV, că în 2014, la alegerile prezidenţiale, cozile din diaspora erau formate de cetăţeni români care "se puneau şi de patru ori la rând, să se arate la televizor", iar acum observă că la alegeri s-au înscris doar 8.000 de români, cât ar intra în "câteva blocuri din Drumul Taberei". Fostul premier PSD spune că românii trebuiau să voteze în străinătate şi confirmă că existau cozi, însă afirmă că are informaţii potrivit cărora acele cozi erau formate de cetăţeni care "se puneau de mai multe ori la rând". Ponta s-a arătat deranjat că Dacian Cioloş guvernează doar "ca să nu se supere cei 8.000", în loc să îi considere pe toţi românii egali.

BANCHERUL

Sancţiunile BNR la adresa băncilor se înmulţesc

După ce in prima parte a anului şase bănci (BRD, OTP Bank, Garanti Bank, Banca Feroviara, Banca Carpatica si Marfin Bank) au fost sancţionate de BNR pentru nerespectarea legislaţiei de ordin prudenţial impusă de banca centrală, in vederea supravegherii sistemului bancar, alte trei bănci si cooperativa de credit Creditcoop au primit amenzi sau avertismente in scris prin ordine semnate de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, responsabilul de supravegherea sistemului bancar. Astfel, Marfin Bank a primit luna trecută opt amenzi in valoare totală de 100.000 de lei, Credit Europe Bank a încasat o amendă si a primit alte cinci avertismente scrise, in timp ce Creditcoop a primit 6 avertismente scrise iar UniCredit si Intesa Sanpaolo Bank doar câte un avertisment scris.

CAPITAL

Start la negocierea anului. La ce valoare va creşte salariul minim pe economie?

Salariul minim pe economie ar putea creşte la 1.450 lei pe lună sau chiar peste acest nivel de la 1 ianuarie 2017. Guvernul a început negocierile cu sindicatele şi patronatele şi vrea să iasă cu un proiect de lege pe această temă până cel târziu pe 20 octombrie. Măsura i-ar influenţa în mod direct pe mai bine de două milioane dintre angajaţii români. Unul dintre cele mai sensibile subiecte din economie a devenit oficial subiect de negociere din nou. Tema salariului minim pe economie i-a adus sub acelaşi acoperiş la Ministerul Muncii pe sindicalişti şi pe reprezentanţii patronatelor, în prima jumătate a lunii august, moment în care s-a stabilit şi componenţa comisiei care analizează modalitatea de creştere a salariului. Întâlnirile pe acest subiect fuseseră propuse chiar de guvern acum mai bine de două luni, imediat după adoptarea ordonanţei care majorează salariile bugetarilor.

Vladimir PUTIN ar vrea să INVADEZE ROMÂNIA

Ziarul German Suddeutsche Zeitung arată că Vladimir Putin plănuia ca Rusia să invadeze Polonia, România şi ţările baltice. Cotidianul relatează că preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenco, a făcut această ameninţare într-o conversaţie recentă, relatează Evenimentul zilei. "Dacă vreau, în două zile armata Rusiei poate ajunge nu numai în Kiev, ci şi la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusisie, potrivit lui Petro Poroşenko, potrivit Telegraph. Aceasta este prima dată când Vladimir Putin ameninţă că ar putea să invadeze state membre NATO şi UE, iar orice trupe trimise în capitalele meţionate anterior ar putea cauza grave probleme. Sursa citată precizează că dacă Putin ar acţiona în acest mod, Marea Britanie ar intra automat în război cu Rusia.

Economia României creşte peste aşteptări. Există risc de supraîncălzire?

Produsul Intern Brut a crescut mai mult decât se prognoza în primul semestru al anului, ceea ce duce la tragerea unor semnale de alarmă asupra pericolului supraîncălzirii economiei şi a majorării deficitelor. Încrederea în economie este în creştere, cu efecte directe în consum, care duce la majorarea cererii şi implicit la creşterea PIB. Cam aşa se explică sintetic perioada prin care trece economia României în prezent şi care ridică multe semne de întrebare faţă de posibilitatea apariţiei unui nou boom, care se va sparge în momentul în care balanţa importuri-exporturi va înclina prea mult către intrări şi va majora nesustenabil deficitul comercial şi pe cel bugetar. Se remarcă pe mai multe canale o situaţie asemănătoare cu cea din 2008, cea anterioară crizei, când consumul era la putere pe toate canalele, susţinut puternic de creditarea de consum şi cea imobiliară.

Ghinea: "De când Dacian Cioloş este prim-ministru au intrat în ţară 3 miliarde de euro, fonduri europene"

"De când Dacian Cioloş este prim-ministru au intrat în ţară 3 miliarde de euro, absorbţie pe exerciţiul 2007 - 2013. Am ridicat rata de absorbţie cu 20%, de la 1 noiembrie până la 8 august. La finalul acestui an, estimăm o absorbţie de 3,4 miliarde de euro, însă mai importantă este luna martie 2017, data la care ar trebui să închidem programele operaţionale 2007 - 2013. Vrem să închidem pe 80% rată de absorbţie. Se poate face dacă păstrăm ritmul în care trimitem facturi la Comisia Europeană", a explicat ministrul Fondurilor Europene, duminică, la Digi 24. El a subliniat că în cele 100 de zile de când este ministru au fost lansate Ghiduri de 7 miliarde de euro pentru bugetul 2014 - 2020, iar din noiembrie 2015 au fost lansate ghiduri de 13,3 miliarde de euro.

Producţia de grâu a depăşit 8 milioane de tone

Producţia de grâu a României a crescut în acest an cu 7% faţă de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiţă s-a obţinut o cantitate de 1,266 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, citat de Agerpres. "Culturile recoltate până în prezent nu au fost afectate de secetă şi dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul ţării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane hectare cu grâu şi secară şi s-a obţinut o producţie medie de 4,054 kilograme la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grâu, faţă de 7,85 milioane de tone în 2015", a precizat Achim Irimescu.

CURENTUL

Lovitură definitivă de la Tribunal primită de sindicaliştii lui Vântu

Foşti angajaţi ai lui Sorin Ovidiu Vântu ca administratori la Realitatea Media, Dumitru Costin(BNS), Iacob Baciu (CSDR) şi Achille Duţu- Cartel Alfa au primit o lovitură năucitoare. Tribunalul Ilfov a decis irevocabil că o altă confederaţie este continuatoarea mişcării sindicale socialiste şi prin urmare acum vor să preia ce a mai rămas din patrimoniul fostelor sindicate. Cel puţin aşa susţine sindicalistul Dragoş Frumosu care îi acuză pe ceilalţi sindicalişti că au preluat prin fals în decembrie 1989 patrimoniul sindical: "Confederaţia Generală a Muncii - UGSR, legal înfiinţată prin sentinţa civilă nr 43/1945 a Tribunalului Ilfov, a obţinut calitatea de unic continuator neîntrerupt şi netulburat al Confederaţiei Generale a Muncii (înfiinţată, ca urmare a sentinţei civile nr 1450, pronunţată de Tribunalul Ilfov, Secţia civilă, la data de 25.05.2016 în dosarul 861/93/2016). Sentinţa este definitivă, prin neapelare.

CURIERUL NATIONAL

Se schimbă impozitele pentru proprietăţi

Executivul intenţionează să reclasifice localităţile, ţinând cont inclusiv de nivelul de echipare şi dotare, potenţialul cultural şi ecologic, dar şi de populaţie. În urma reclasificării, modul de calcul al valorii impozabile a clădirilor şi a impozitului/taxei pe teren va ţine cont de noua încadrare. Ulterior, localităţile sau ariile cu probleme de dezvoltare vor primi anumite tipuri de investiţii. Guvernul intenţionează să reclasifice toate localităţile, în funcţie de populaţie, astfel încât comunele depopulate vor putea fi unificate, în urma reclasificării urmând ca şi taxele şi impozitele aferente proprietăţilor să fie plătite de noua încadrare.

Transportatorii rutieri intră în grevă japoneză

Nemulţumiţi de tergiversarea situaţiei dezastruoase de pe piaţa RCA, transportatorii rutieri au anunţat că vor intra în grevă japoneză şi vor circula zilnic cu doar 30 km pe oră până când valoarea poliţei RCA va fi redusă la un nivel acceptabil. "Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităţilor faţă de criza din piaţa RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an", a informat UNTRR.

Incendii, inundaţii, furtuni: costul catastrofelor naturale explodează

Primele şase luni ale acestui an vor costa scump societăţile de asigurări. Potrivit unor date furnizate de societatea Swiss Re, pagubele provocate de catastrofele naturale în perioada analizată se ridică la 71 miliarde de dolari, faţă de 37,5 miliarde în primul semestru al anului 2015. De precizat însă că doar 44% din aceste pierderi economice au fost acoperite de asigurări, respectiv 31 miliarde dolari, faţă de 16,1 miliarde anul trecut. Din fericire, bilanţul uman s-a diminuat faţă de perioada similară a anului trecut: în primul semestru al acestui an şi-au pierdut viaţa din cauza calamităţilor 6.000 de persoane, faţă de 12.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Inundaţiile şi furtunile ce au avut loc în lunile mai şi iunie în Germania şi Franţa au fost considerate, potrivit evaluărilor instituţiilor competente din ambele ţări, dezastrele cele mai costisitoare, 2,8 miliarde de dolari.

Un denunţător în cazul Deutsche Bank a refuzat premiul de 8 milioane de dolari

Un bancher german care a denunţat posibile încălcări ale legii la Deutsche Bank a refuzat premiul de opt milioane de dolari, nemulţumit că autorităţile au amendat doar compania, nu şi managerii responsabili pentru abateri, informează Wall Street Journal. "Eu nu voi fi părtaş la jefuirea oamenilor pe care trebuie să îi protejez", a declarat Eric Ben-Artzi, denunţătorul, fost agent de evaluare a riscurilor în Deutsche Bank. Banca a fost acuzată că a ascuns pierderi de peste un milion şi jumătate de dolari în timpul crizei financiare. Eric Ben-Artzi declarase că banca nu a înregistrat corect valoarea de piaţă a anumitor tranzacţii şi a mascat pierderile. Premiul "ar trebui să fie dat băncii şi persoanelor care sunt interesate de companie, iar banii din bonusurile plătite directorilor Deutsche să fie recuperaţi", a mai spus Ben-Artzi.

EVENIMENTUL ZILEI

România pârjolită! Efecte catastrofale ale secetei

Fermierii se aşteptau ca în acest an să plouă, pentru că 2015 a fost secetos. Vremea i-a luat prin surprindere. Agricultura românescă stă sub legea nescrisă a secetei. Ea spune că după un an prost vine unul bun, cu ploi şi recolte mănoase. Numai că, în 2016, legea nu a mai funcţionat. După un an dezastruos în agricultură, 2015, recoltele sunt puse iarăşi la încercare. De suferit o să suferim toţi, pentru că preţurile vor creşte ameţitor. Porumbul n-a mai dat rod, pentru că i-a lipsit apa. Vom avea o recoltă înjumătăţită şi mai slabă chiar decât în 2015, unul dintre cei mai proşti ani agricoli din ultimul deceniu. Floarea soarelui nu a scăpat nici ea, recolta fiind puternic afectată. Iar vestea proastă este că în 2016 seceta nu a lovit singură. Fructele nici n-au apucat să se formeze pe ram pentru că în primăvară, după câteva zile extrem de călduroase, a revenit îngheţul.

Băsescu: "PSD şi PNL vor reface USL şi vor guverna. ALDE o să dispară, iar PMP va face opoziţie!"

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a manifestat convingerea duminică seară, la România TV, că, după locale, PSD şi PNL vor reface USL şi vor prelua guvernarea. "Eu nu exclud posibilitatea unui guvern PSD-PNL. Ar fi o refacere a USL. Cu un guvern PSD-PNL, când ai 70-80%, poţi schimba şi Constituţia. Cred că ALDE o să dispară, iar opoziţia va fi făcută de PMP", a spus Traian Băsescu.

O ordonanţă a Executivului îi învrăjbeşte pe magistraţi

Aplicarea OUG 20/2016 le-a adus procurorilor salarii mai mari decât cele ale colegilor judecători de acelaşi grad. Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public aplică diferit OUG 20/2016, lucru care a generat diferenţe salariale între judecători şi procurori. Peste 500 de judecători şi mai bine de 100 de procurori cer public aplicarea unitară a OUG 20/2016 în două scrisori deschise semnate, separat, de fiecare categorie profesională în parte. În memoriul judecătorilor, aceştia susţin că întreaga problemă rezidă în faptul că în momentul de faţă, Ministerul Justiţiei este ordonator principal de credite, adică Executivul, fapt care aduce atingere independenţei justiţiei. Judecătorii cer "trecerea bugetului instanţelor la titularul de drept al gestionării bugetului puterii judecătoreşti, respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

JURNALUL NATIONAL

RIO 2016 - Lupte libere: Românul Albert Saritov a CASTIGAT medalia de bronz la cat. 97 kg

Sportivul român de origine rusă Albert Saritov a cucerit medalie de bronz la categoria 97 kg la lupte libere, duminică, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce l-a învins în meciul decisiv pe georgianul Elizbar Odikadze. Saritov a trecut în recalificări de cubanezul Javier Cortina Lacerra (8-1 puncte tehnice, 3-1 la puncte de clasificare). Albert Saritov (31 ani), care a reprezentat Rusia dar a fost naturalizat anul acesta, a trecut în optimi de moldoveanul Nicolai Ceban, iar în sferturi a fost întrecut de americanul Kyle Snyder.

Mamaia, fără strălucire, dar cu mai mulţi turişti. "Republica Mazăre" a apus!

Perla litoralului românesc, staţiunea Mamaia, nu mai este atât de strălucitoare ca pe vremea fostului primar amfitrion, dar din ce în ce mai atractivă pentru turişti. Numărul lor este mai mare decât în mandatul lui Radu Mazăre. În epoca post Mazăre, Mamaia arată mai rău, dar se simte mai bine. Cam aşa ar suna diagnosticul pus staţiunii, după un an fără fostul edil ieşit pe uşa din spate a primăriei după problemele penale. Mamaia devenise un soi de "Republica Mazăre", şi tot ce mişca şi tot ce se investea acolo purta doar pixul fostului edil. El a fost cel care a inventat taxe unice în România, valabile doar pe teritoriul staţiunii, prin care a vrut să-şi scoată investiţiile făcute în tot felul de evenimente, cum era carnavalul cu care alegorice şi manechine sexy.

Aritmetică simplă, o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci

O tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci şi economiseşte 5 metri cubi dintr-o groapă de gunoi; Pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se economisc, cel puţin, 30.000 litri de apă şi 3.000-4.000 KW; Prin reciclarea hârtiei reducem defrişarea pădurilor, astfel vor fi mai puţine alunecări de teren, schimbări climatice, inundaţii, distrugeri de habitate şi a biodiversităţii, şi vor fi mai multe spaţii de recreere. Reutilizarea acesteia scade importul de lemn pentru producţia de celuloza, scade consumul de energie cu la 40%, şi reduce poluarea aerului cu până la 70%.

NATIONAL

El e alesul lui Carmen Iohannis!

Administraţia Iohannis este mai aproape ca oricând sa facă primul pas pe calea schimbărilor la vârful serviciilor secrete. Culmea este că, la aproape doi ani de la preluarea mandatului de către Klaus Iohannis, tot prima doamna este cea care pare sa fi pus piciorul in prag, fiind gata să-si urnească soţul. Si asta pentru ca la Palatul Cotroceni se vehiculează tot mai intens numele celui care se afla momentan in pole-position pentru preluarea conducerii Serviciului de Paza si Protecţie. Este vorba despre Robert Stănciulescu, şeful Centrului de Pregătire Militara de la Academia Foratelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu. De altfel, faptul că este concitadin cu actualul preşedinte pare sa fie si principalul punct forte al propunerii acestuia pentru şefia SPP.

Români, stăpâni de sclavi, tot români, in Irlanda

Şase români, suspectaţi de trafic de persoane, au fost arestaţi după ce politia irlandeza a descoperit alţi 23 de cetăţeni români care trăiau in condiţii de sclavie moderna într-o casa din Castletown, in comitatul Meath (nord-est), scrie presa irlandeza. Românii au fost eliberaţi după ce unul dintre ei a reuşit să scape din casă si să alerteze politia. In urma unei percheziţii, politia irlandeza a arestat trei bărbaţi si trei femei, cu vârste cuprinse intre 18 si 60 de ani. După primele informaţii, aceştia ar fi tot români. Cele 23 de persoane eliberate de politie lucrau pentru o firma locala de gestionare a deşeurilor, iar salariile le erau plătite intr-un cont bancar controlat de cei şase "stăpâni". Toţi cei 23 de români au fost angajaţi prin intermediul unei agenţii de recrutare, iar politia urmează sa interogheze personalul de la agenţie, pentru a stabili ce se ştia despre plata si condiţiile de trai ale românilor.

Virgil Măgureanu a fost executat! Silit!

Virgil Măgureanu si soţia lui, Maria, au fost executaţi silit de o societate care a preluat creanţa unei bănci de la care fostul şef al SRI a făcut un credit in urmă cu 5 ani. Si uite aşa, fostul şef al SRI a pierdut un etaj întreg dintr-un bloc situat in Piaţa Victoriei. Suma împrumutată si pe care acum soţii Măgureanu o datorează este de-a dreptul uluitoare: peste 2,2 milioane euro (2,7 milioane lei si 1,7 milioane euro). Atenţie, această sumă nu include si dobânzile si penalităţile aferente! Imobilul a fost scos la licitaţie de către un executor judecătoresc pentru suma de 272.029 euro, fiind prezentat ca spaţiu de birouri format din 6 camere plus dependinţe si având o suprafaţa de 169.09 metri pătraţi.

PUTEREA

Bogdan Olteanu şi Liviu Mihaiu, împreună, în 2006

Ziarul Puterea publică azi, în premieră, o fotografie descoperită, întâmplător, în arhiva foto a ziarului de realizatorul rubricii "Fototeca". Până în prezent, imaginile cu care presa a ilustrat articolele despre arestarea fostului viceguvernator BNR nu i-au prezentat împreună pe acesta cu fostul guvernator al Deltei Dunării. Media a folosit alăturări de fotografii realizate separat, ceea ce este cu totul altceva. Totuşi, este discutabilă relevanţa acestei fotografii, chiar şi în contextul în care Olteanu a fost arestat, acuzat fiind că, în 2008, a facilitat, în schimbul unei mite de două milioane de euro, de la Sorin Ovidiu Vîntu, numirea lui Mihaiu în postul de guvernator al Deltei, post pe care l-a ocupat cinci luni de zile, cât a mai existat guvernul Tăriceanu.

Ghinea, posibila candidatură a echipei Cioloş

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea ar vrea să continue ce a început la minister, dar dacă nu va fi aşa, va fi liniştit. El a declarat, întrebat la Digi 24, că ar candida la parlamentare, dar dacă o va face, va ţine cont de ce va face premierul. "Nu este decizia mea, este decizia premierului Dacian Cioloş (dacă va candida-n.r.). Suntem o echipă şi n-o să fac un pas de capul meu, singur. Voi candida într-o formulă pe care o decide sau nu o decide Dacian Cioloş", a declarat Ghinea la Digi24. El a mai spus că a discutat deja acest lucru cu premierul, însă nu poate să spună care a fost răspunsul lui acestuia sau când informaţiile vor fi publice, decizia fiind tot a lui Dacian Cioloş. "Eu sunt un om foarte obosit în acest moment, pe de altă parte fiind în această poziţie simţi că poţi să faci ceva bine, simţi că poţi să duci nişte panouri solare la bătrânii ăia care stau pe dealuri izolaţi şi atunci nu pot să neg că aş dori să existe o formulă de a continua. Pe de altă parte, dacă nu se întâmplă sunt foarte liniştit că mai am şi eu timp să mai citesc o carte", a mai comentat ministrul la Digi24, potrivit Mediafax.

"Texanii furioşi" ameninţă cu secesiunea

Actuala campanie electorală din Statele Unite demonstrează că americanii sunt mai divizaţi ca oricând. La sfârşitul săptămânii trecute, un grup de protestatari furioşi a atacat un convoi de autovehicule al candidatului republican Donald Trump, aflat la o campanie de colectare de fonduri în statul Minnesota. La rândul lor, texanii ameninţă cu secesiunea dacă Hillary Clinton câştigă alegerile prezidenţiale. Cu alte cuvinte, după Brexitul cel atât de admirat de Trump, ar putea urma un Texit...Donald Trump "e răul cel mai mic dintre două rele". Conform unui recent sondaj de opinie realizat de compania Public Policy Polling (PPP) în Texas, Donald Trump conduce detaşat, bucurându-se de intenţiile de vot a 44% dintre texani. Candidata Democrată se bucură de simpatia a 68% din electoratul de origine hispanică.

ROMANIA LIBERA

De ce investesc oamenii de afaceri în artă

Investiţiile în arta din Cluj au crescut exponenţial în ultimii ani. Ca urmare, piaţa de profil se dezvoltă rapid, graţie unor oameni de afaceri pentru care acest domeniu reprezintă o nişă foarte rentabilă. Ei sunt atraşi de randamentul deosebit al unor plasamente financiare în operele unor artişti precum Nicolae Maniu, Ovidiu Avram sau Adrian Ghenie. Criticii de artă spun că prezenţa Universităţii de Artă şi Design şi a unor centre culturale precum Fabrica de Pensule vor dinamiza şi mai mult piaţa obiectelor de artă.

Armistiţiu între armata siriană şi forţele kurde, la Hasaka, sub mediere rusă

Forţele siriene şi luptătorii kurzi au ajuns, sub medierea Rusiei, la un armistiţiu la Hasaka, în nord-estul Siriei, a informat duminică televiziunea al-Mayadeen, preluată de Xinhua, preluată de Agerpres. Acordul include o încetare a luptelor, evacuarea răniţilor, reîntoarcerea la poziţiile iniţiale ocupate de ambele părţi, dar şi începerea de negocieri. Încetarea focului urma să înceapă în cursul după-amiezii de duminică odată cu transportarea răniţilor la spitale din oraşul Qamishli, în Hasaka. Negocierile între cele două părţi sunt programate să înceapă luni, la aeroportul Qamishli, cu mediere iraniană şi rusă.

Victor Ponta pierde titlul de conferenţiar şi 200.000 de lei

Fostul premier a deţinut poziţia ­didactică între 2006 şi 2010 la Universitatea ­Româno-Americană, pe baza unei teze de ­doctorat care a fost între timp anulată. Rectorul Universi­tăţii Româno-Americane (URA) din Bucureşti, Ovidiu Folcuţ, a declarat, pentru "România liberă", că fostului premier Victor Ponta i se va retrage titlul universitar de conferenţiar în urma pierderii titlului ştiinţific de doctor. Rectorul a adăugat că Senatul URA va analiza şi dacă să i se ceară politicianului cu sentinţă de plagiat banii primiţi pentru activitatea didactică, respectiv 200.000 de lei. Universitatea Româno-Americană este deja presată de către Ministerul Educaţiei să retragă titlul de conferenţiar în cazul Victor Ponta, în caz contrar existând sancţiunea de reorganizare sau chiar desfiinţare a universităţii.

ZIARUL FINANCIAR

Duster, cuvântul de cod pentru noul model de creştere economică a României

După 1990, România a avut cinci modele de creştere economică. Unele au fost din strategie proprie, altele au venit din import. Din 2016 până în 2020, pentru a recupera decalajul nu faţă de Europa Occidentală, ci faţă de Polonia şi Ungaria, cei care vor conduce România trebuie să aibă în vedere un nou model de creştere economică. Manuel Costescu, un bancher român de la Londra, unde lucra pentru JP Morgan, cea mai mare bancă americană, a pus pe masă un nou model. Economia României trebuie să fie ca un Duster, o maşină corectă, prin ceea ce oferă şi care are un raport calitate - preţ competitiv, 13 - 14 mii de euro. În spatele acestei maşini, la Automobile Dacia, sunt salarii medii de 3.500 lei (cu tot cu bonusuri şi ore suplimentare, adică 700 de euro). Salariul mediu în economie este de 2.000 de lei (450 euro), cu un salariu minim de 1.250 lei - 950 lei net, adică 210 euro. În Polonia salariul mediu se învârte între 800 - 850 euro, în timp ce în Ungaria este de 600 - 650 euro.

Sistemul bancar se îndreaptă spre cel mai mare profit anual din istorie, de peste 1 mld. euro

Sistemul bancar a obţinut în primul semestru un profit net de aproximativ 2,4 mld. lei (circa 530 mil. euro), dublu faţă de anul trecut, iar dacă trendul continuă, câştigul băncilor poate ajunge la un record în 2016. Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de 90% eco­nomia, a reuşit să facă în primul semestru (S1) un pro­fit de circa 2,4 mld. lei, astfel că pe întreg anul câştigul poate să se apropie sau chiar să depăşească nive­lul din anul de boom 2008, de 4,4 mld. lei, când economia şi creditarea duduiau. Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperfor­man­te, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere. Marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi creşterea veniturilor din comisioane a susţinut, de asemenea, rezultatele raportate de bănci.

Topul celor mai mari creşteri de profit ale companiilor cotate

Sinteza Oradea, care a avut pro­fit în prima jumătate din 2016 mai mare cu 6.790% faţă de S1/2015, Construcţii Napoca (plus 1.730%) şi VES Sighişoara (392%) ocupă podiumul celor 75 de com­panii de pe segmentul principal al bursei cu cele mai mari variaţii pozitive ale rezultatului net. Un număr de 60 de companii din 75 care şi-au raportat rezultatele aferente primelor şase luni au încheiat pe plus, iar dintre acestea din urmă, 40 au avut o evoluţie favorabilă a profitului în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă din 2015. "În primul semestru al anului s-au re­marcat rezultate foarte bune în zona de construcţii, prin prisma rezultatelor Construcţii Napoca, Impact, Teraplast sau Prebet", scrie Ronnie Khreis, analist la Intercapital într-un raport al Puls Capital. Pe ultimul loc din cele 75 de companii de pe segmentul principal în funcţie de rezultatul net este Nuclearelectrica, , cu pierderi de 38 mil. lei, faţă de un profit de 3 mil. lei în S1/2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb