REVISTA PRESEI 22.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 22.11.2016

ADEVARUL

Dosarul "Microsoft II": Prejudiciu de 66 de milioane de dolari

Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul "Microsoft 2". În aceeaşi cauză a fost pus sub acuzare şi fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu. Prejudiciul calculat în dosar se ridică la 66 de milioane de dolari. Procurorii DNA au cerut Procurorului General al Românei să sesizeze Camera Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu.

Partidele noastre se iau la întrecere în a se bate cu pumnul în piept cât iubesc ele ţărişoara

Pe fondul trendului extrem-naţionalist din vestul Europei, românismul a devenit laitmotivul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Coincidenţă sau strategie? Pe lângă faptul că marile partide - PSD, PNL, ALDE şi PMP - au inserat "România" în sloganurile de campanie, mesajele electorale se concentrează tot pe idei naţionaliste, fie că ele au accente mai de stânga sau mai de dreapta. "Adevărul" a încercat să explice, cu ajutorul specialiştilor, cât de mult pot ameţi electoratul asemenea mesaje, în contextul în care ţări din vestul Europei, cu o vastă experienţă democratică, au fost lovite din plin de valul naţionalist. Cel mai cunoscut exemplu: Marine Le Pen, cotată cu prima şansă la alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor. Iar dacă trecem Oceanul, avem deja o certitudine: Donald Trump.

Un copil de doar 5 ani avea calitatea de "luptător" la Revoluţie

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat între 2012 şi 2016 o acţiune de control la Secretariatul de Stat pentru revoluţionari, descoperind o serie de nereguli, printre care deţinerea unui certificat de luptător de către o persoană care la data desfăşurării Revoluţiei avea vârsta de 5 ani. În perioada 2010 - 2012 a fost acordată suma totală de 777.785.371 lei, pentru "luptător reţinut" suma totală de 116.298.094 lei, pentru "luptător remarcat", suma totală de 593.375.910 lei, iar pentru "urmaşi", suma totală de 68.111.367 lei. În perioada 1992-2014, au fost efectuate, de către casele de pensii, plăţi, reprezentând pensii şi indemnizaţii reparatorii pentru urmaşii eroilor-martiri şi revoluţionari, în cuantum total de 3.233.251.163,38 RON.

O meserie fără frontiere: gazetăria - de Andrei Pleşu

Nu e foarte înţelept să te legi de gazetari. Am făcut-o de cîteva ori şi am fost amendat prompt şi nemilos... Am, poate, doar scuza că eu însumi pot fi calificat, pe o anumită latură a activităţii mele scriitoriceşti, drept gazetar şi că, deci, mă exprim "colegial", adică oarecum dinlăuntrul breslei. Pe de altă parte cred că ceea ce fac, uneori, nu e propriu-zis gazetărie, ci mai curînd un gen distinct de "publicistică": comentariu, reacţie (uneori divagatorie) la evenimentul cotidian, pe scurt o simplă formă de participare, mai mult sau mai puţin literară, la viaţa comunităţii. În mintea mea, jurnalismul cu adevărat profesionist e altceva: culegere, verificare şi transmitere de informaţii, încercare de a înţelege şi explica situaţii concrete, stimularea unor reacţii lămuritoare din partea "forurilor competente".

Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter a avut loc în nordul Japoniei, aproape de Fukushima, a anunţat Agenţia de Meteorologie japoneză, lansând o avertizare de tsunami pentru coasta pacifică nordică a insulei, transmite Reuters. Avertismentele de tsunami pentru prefecturile Fukushima şi Miyagi au fost scăzute la alerte, un nivel de risc inferior. Agenţia Naţională de Poliţie din Japonia a declarat că două persoane au fost rănite uşor în timpul cutremurului. Un val tsunami de 1,4 metri a fost observat în Sendai, prefectura Miyagi, la ora locală 08:03. Aceasta este cea mai mare înălţime înregistrată până în prezent, deşi oficialii subliniază faptul că valurile de nivelul doi şi ulterioare ar putea fi mai mari. US Geological Survey (USGS) a estimat iniţial cutremurul de marţi la o magnitudine de 7,3, dar l-a revizuit ulterior în jos, la 6.9.

Putin şi generalii săi fac planuri de război

Liderul de la Kremlin le-a trasat sarcină oficialilor din domeniul apărării să neutralizeze toate ameninţările la adresa securităţii Rusiei, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO. Moscova îşi consolidează apărarea aerospaţială ca răspuns la scutul antirachetă american din Europa. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în cursul unei serii de întâlniri cu înalţi oficiali din industria apărării, că Moscova trebuie să înfrunte ameninţările la adresa securităţii naţionale reprezentate de apărarea strategică antirachetă, precum şi de un război informaţional, relatează Sputnik News.

Ivanka Trump, cheia preşedinţiei lui Trump

Ivanka Trump, în vârstă de 35 de ani, a avut întotdeauna un rol extrem de important în afacerilor lui Donald Trump, miliardarul care a ajuns la Casa Albă. Acum, aceasta ar putea să aibă chiar mai multă putere de decizie şi influenţă, iar unele publicaţii americane se întreabă dacă nu cumva Ivanka va fi , de fapt, adevărata Primă Doamnă în timpul mandatului lui Trump, ce va începe pe 20 ianuarie. "Pentru a înţelege preşedinţia Trump, trebuie să o descifrăm pe Ivanka", este titlul unui articol din Washington Post. Jurnaliştii au analizat în detaliu activităţile fiicei miliardarului, care a jucat roluri importante în cadrul familiei, dar şi în construirea brandului. Acum, aceasta ar putea avea un cuvânt greu de spus şi în viitoarea administraţie.

Ştirea care va zgudui lumea! Vladimir Putin are origini româneşti

Un zvon care circulă despre Putin este că originile sale sunt, de fapt, româneşti. Astfel, stră-străbunicul lui Vladimir Putin ar fi fost român din Basarabia şi s-ar fi numit Vladimir Putină. Vladimir Putină ar fi fost unul dintre cei 400 de soldaţi din garda personală a lui Dimitrie Cantemir, cu care acesta s-ar fi retras în Rusia după o bătălie pierdută. Strămoşul lui Putin ar fi fost chiar decorat de ţarul Petru cel Mare pentru loialitate. Potrivit tradiţiei ruseşti în familia Putină, pe linie paternă, toţi primii născuţi au fost numiţi Vladimir. Astfel, generaţie după generaţie, au urmat o serie de Vladimiri. Unul dintre aceştia , Vladimir Vladimirovici Putină, bunicul lui Putin, ar fi fost bucătarul personal al lui Stalin.

Mutare strategică: elicoptere de luptă americane, aduse în Germania şi România

Armata americană mută strategic în Europa. Brigada a 10-a Aviaţie de la Fort Durm (New York) va fi dislocată din martie anul viitor în Germania, iar de acolo aparatele de zbor aparţinând acestei unităţi vor fi trimise pentru exerciţii în Romania, Lituania şi Polonia. Unele elicoptere de luptă vor rămâne definitiv în ţara noastră. Ministerul Apărării Naţionale a confirmat aceste informaţii pentru Digi24.

BANCHERUL

Raiffeisen ia exemplul Băncii Transilvania si lansează o promoţie tip Black Friday, exclusiv online

Raiffeisen copiază campania tip Black Friday lansată in premieră pe piaţa bancară românească de Banca Transilvania (BT), in urma cu doi ani, când banca a oferit diverse produse si servicii, exclusiv online, cu reduceri substanţiale. Prima campanie tip Black Friday a unei bănci romaneşti, Black Friday de la Banca Transilvania, a avut un succes uriaş: 100 de credite pentru IMM-uri vândute in doar 15 minute, peste 4000 de aplicaţii într-o zi! Si in acest an Banca Transilvania si-a făcut reclama pe Facebook pentru promoţia Black Friday, care urmează să se deruleze in perioada 22-24 noiembrie. Raiffeisen a anunţat că va începe campania tip Black Friday după cea a BT, in perioada 24-29 noiembrie, in cadrul căreia va oferi, exclusiv online, cu diverse reduceri, credite de nevoi personale, carduri de credit si pachete de cont curent pentru persoane fizice si IMM-uri.

BRD intră in forţă pe piaţa cardurilor de credit cu plata in rate fără dobândă

BRD era singura dintre marile bănci care, in mod surprinzător, nu avea până acum un card de credit cu opţiunea de a achita diverse produse cumpărate de la magazinele partenere ale băncilor, in mai multe rate, fără dobândă, care a devenit in ultimii ani cea mai importanta caracteristica a cardurilor de credit. Banca s-a gândit să recupereze terenul pierdut pana acum printr-o lansare in forţă a unui nou card de credit contactless, cu o serie de avantaje competitive fata de principalele bănci concurente. Cel mai important avantaj al noului card de credit BRD este un număr mai mare de luni in care produsele plătite cu acesta se pot rambursa in rate cu 0% dobândă: până la 18, comparativ cu maxim 12 oferite de principalii concurenţi, BCR si Banca Transilvania.

COTIDIANUL

Uniunea Europeană se vrea tot mai mult un eşec

Uniunea Europeană, în actuala formulă, fără Anglia, desigur, se poate prăbuşi în orice clipă. În numele unor principii contrare democraţiei. Mecanismul comunitar a ajuns o maşinărie de distrus ţările mici şi transformarea lor în colonii. Ţările din est, care mereu ne-au luat-o înainte, s-au grupat căutând alternative. Lucrurile, la nivel comunitar, nu pot să meargă în acest mod, cu diviziuni polemice. Proiectul european iniţial, cu dezvoltarea lui pe fondul prăbuşirii comunismului, nu mai corespunde decât unui bizar act de caritate. Aşteptările statelor mari au fost total diferite de cele ale noilor state partenere. Solidaritatea, democraţia încep a lipsi cu toată ostentaţia din structura comunitară, şi de pe buzele liderilor.

105 milioane de euro de la buget pentru patru stadioane de rezervă

UEFA a decis, în decembrie 2012, că România va găzdui patru meciuri din Campionatul European 2020. Partidele respective se vor juca pe "Naţional Arena". Autorităţile române au găsit însă de cuviinţă să transforme această decizie într‑un veritabil ,,tun" de circa 105 milioane de euro. Încă de la început, experţii UEFA care au analizat candidatura Bucureştiului au pus în evidenţă o serie de probleme pe care ţara noastră trebuia să le rezolve, pentru ca organizarea să fie impecabilă. Una dintre cele mai importante a fost lipsa unei legături directe între stadion şi Aeroportul Otopeni.

Nicolas Sarkozy, eliminat din cursă. Duelul premierilor pentru Preşedinţia Franţei

Fostul premier francez Francois Fillon a câştigat detaşat primul tur de scrutin al alegerilor primare organizat duminică pentru desemnarea candidatului dreptei la preşedinţia Franţei. Francois Fillon şi fostul premier Alain Juppe, clasat pe locul doi, se vor confrunta în turul al doilea, în timp ce fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost eliminat, duminică, în primul tur al alegerilor primare. Conform rezultatelor parţiale din 9.437 dintre cele 10.229 de birouri de vot, Francois Fillon a obţinut 44,2%, Alain Juppe - 28,5%, Nicolas Sarkozy - 20,6%. Participarea la vot a fost peste aşteptări, peste 4 milioane de alegători.

CURENTUL

Drumul şefului SRR, de la turnător la Secu sub numele "Adrian", la infractor

Aşteptat la poliţie pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirea pentru cheltuirea în interesul membrilor consiliului de administraţie a banilor Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu a anunţat că s-a internat în Spitalul Sfîntul Pantelimon. Miculescu ştie perfect cum să lungească un proces. Omul ne-a arătat asta în cazul deciziei ANI care l-a declarat incompatibil în octombrie 2013, după ce a ocupat simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie (CA) al SRR şi pe cea de manager în Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), timp de doi ani, în perioada 29 iunie 2010 - 4 iulie 2012. Decizia a fost menţinută şi de judecătorii Curţii de Apel în aprilie 2014 dar Miculescu a făcut recurs în 3 septembrie 2014 iar Înalta Curte va începe judecata recursului abia în 17 ianuarie 2017. Astfel, Miculescu a mai rămas în funcţie peste trei ani.

Athanasiu mimează nebunia? Abuzul în serviciu este în Codul Penal, neîntrerupt, din 1968

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul Microsoft 2. La intrarea în sediul DNA, el şi-a clamat nevinovăţia: ''Viaţa îţi oferă multe surprize, dar când te ştii absolut curat... Totuşi e o diferenţă între mine şi domnul Sandu, de două milioane jumătate de euro. Dar de mine nu s-a spus vreodată că m-am atins de vreun euro. Eu n-am luat niciodată şpagă, iar când nu iei nici nu stai să întrebi care este mercurialul. În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu. Sunt pregătit de orice, dar când eşti nevinovat... Eu n-am semnat niciun contract, eu am semnat o hotărâre de guvern în care se prevedea că se acordă gratuit licenţe pentru computerele din şcoli'', a spus fostul ministru.

CURIERUL NATIONAL

Cum vor fi vândute bunurile sechestrate

Proiectul de ordin al Ministerului Justiţiei permite vânzarea prin licitaţie publică de către Agenţie, ori prin intermediul executorilor judecătoreşti sau de către organele fiscale. Vânzarea se poate face şi direct, în situaţia în care Agenţia a valorificat în ultimele 6 luni bunuri de categorie şi calitate similare. La licitaţie nu poate participa fostul proprietar, nici personal, nici prin interpuşi. La cea de-a treia licitaţie, bunurile sechestrate vor fi vândute la jumătate de preţ.

Dieselgate face inutilă "zona de emisii reduse" din oraşele europene

Mai multe oraşe europene au pus în practică - sau au în vedere să o facă în viitorul apropiat - restricţii pentru maşinile "murdare". La Rotterdam s-a instituit o "zonă de emisii reduse" care interzice intrarea maşinilor pe benzină fabricate înainte de iulie 1992 şi toate maşinile diesel mai vechi de 2001. Şi autorităţile din Londra au în vedere măsuri similare. Astfel, din 2017, vor să introducă o taxă suplimentară de 10 lire sterline (11,65 euro) pe zi pentru maşinile care intră în oraş în timpul orelor de program, în cazul în care aceste maşini au fost fabricate înainte de 2005. În oraşele cu pricina este permis accesul maşinilor diesel Euro5, dar acestea poluează mai rău decât unele Euro3 care au "interzis".

Asociaţia Română a Băncilor, membră a Institutului Bancar European

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a devenit membră-suport a Institutului Bancar European alături de asociaţiile bancare naţionale din Germania, Grecia, Italia, Olanda şi Spania, obiectivul fiind consolidarea, în plan european, a parteneriatului dintre mediul academic şi industria financiară, a informat ieri asociaţia. Institutul Bancar European, cu sediul la Frankfurt, este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în ianuarie 2016, care îşi propune să elaboreze cercetări academice de înaltă clasă în domeniul reglementării bancare şi să faciliteze interacţiunea dintre universităţi, autorităţi de reglementare şi supraveghere şi industria bancară. Academia de Studii Economice din Bucureşti a fost nominalizată de ARB pentru poziţia de membru academic al institutului, alături de alte universităţi europene de prestigiu.

Europa de Est, Rusia şi China au cele mai de succes companii de software din pieţele emergente

Top 30 cele mai mari firme de software întocmit de PwC este dominat de aceste ţări. China are 13 reprezentante, 9 vin din Rusia şi ţările din Europa de Est, iar restul din regiunea Asia-Pacific, în special India şi Coreea de Sud. România are o reprezentantă în acest top, Bitdefender, dar care este depăşită în clasament de rivalii de la Kaspersky, ESET sau AVAST.

EVENIMENTUL ZILEI

Averea de sute de milioane de euro a Primăriei Capitalei - ţinută la secret

Apartamente şi case, dar şi spaţii comerciale, multe din ele situate în zone bune ale Capitalei, sunt ţinute la secret. De 26 de ani, arhiva cu imobilele deţinute de Municipalitate este secretă şi la discreţia unor privaţi care au pus mâna pe fostele ICRAL-uri, societăţile care administrau patrimoniul locativ şi spaţiile comerciale aflat în proprietatea publică a Capitalei înainte de 1990. Zeci de milioane de euro au intrat în conturile acestor firme, iar mai marii Capitalei se fac că gestionează eficent patrimoniul. Potrivit informaţiilor obţinute de EVZ, într-un an- Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) obţine venituri de aproximativ 65 de milioane de lei, doar din închirierea terenurilor şi a spaţiilor comerciale pe care le deţine. Veniturile obţinute din închirierea vilelor şi apartamentelor sunt un mister.

De ce e ţinut în puşcărie Daniel Dragomir? Pentru ca SRI să poată pune în scenă marele spectacol Codruţa Kovesi denigrată de bandiţii de corupţi!

Daniel Dragomir e ţinut în arest preventiv de 70 de zile sub acuzaţia de instigare la constituirea unui Grup infracţional organizat, prin acest Grup înţelegîndu-se 10 angajaţi ai firmei de business intelligence Black Cube, în frunte cu fondatorul şi directorul firmei, Dan Zorella. Aşa cum arată Documentele de la Comisia Rogatorie, un cetăţean român, Daniel Dragomir, a comandat unei firme de detectivi verificarea unor suspiciuni de corupţie în legătură cu funcţionarul public Codruţa Kovesi. În acest scop, el a înmînat lui Dan Zorella, la Bucureşti, un fel de dosar de presă despre suspiciunile care o vizau pe Codruţa Kovesi. Firma de detectivi urma să verifice dacă aceste suspiciuni se dovedeau adevărate, să strîngă probe şi să întocmească un raport pe care să-l dea lui Daniel Dragomir

Vom mai vedea vreodată petrolul la 100 de dolari barilul?

Un raport al auditorilor de la PricewaterhouseCoopers a scos la iveală faptul că este puţin probabil ca preţurile petrolului să urce înapoi la nivelul de 100 de dolari barilul, şi va avea o creştere limitată până la între 60 şi 70 de dolari barilul în următorii câţiva ani, scrie OilPrice.com. Creşterea, care ar trage în sus preţurile petrolului de sub 50 dolari pe baril din luna octombrie, ar trebui să faciliteze o creştere a cheltuielilor de capital (capex), a argumentat PwC. Raportul scoate în evidenţă declinul abrupt al cheltuielilor de capital la nivel mondial, unii comentatori afirmând că a existat o reducere de 40% în acest gen de cheltuieli, în comparaţie cu maximele din 2014.

CRIZĂ fără precedent: Razboiul cash-ului ar putea trimite aurul la 5.000 de dolari uncia!

Lumea financiară este inundată cu speculaţii potrivit cărora vremea creşterii viguroase a aurului s-a terminat. Pentru anumiţi specialişti, vânzarea metalului preţios a devenit brutală, cu aurul ajungând în punctul critic, scrie portalul ZeroHedge.com. Dacă pieţele financiare ar pierde 10% sau mai mult, SUA intră o recesiune clară şi vor fi tipăriţi bani din nou. Anul viitor pe vremea asta vor exista mai multe programe noi de relaxare cantitativă în curs de desfăşurare. Am atins deja punctul în care băncile centrale cheltuie 180 de dolari pe lună pe QE. Data viitoare va fi de 250 de dolari sau chiar mai mult. În cele din urmă, politica guvernamentală favorizează aurul. Guvernele nu au abandonat mişcările pentru a încerca să scoată din discuţie numerarul prin orice mijloace.

JURNALUL NATIONAL

Au încasat aproape 100.000 de euro ca să tacă

Deşi pare greu de crezut, în Parlamentul României există aleşi care în tot mandatul n-au deschis gura decât 30-40 de secunde, şi atunci pentru că au fost obligaţi să jure cu mâna pe Biblie şi Constituţie credinţă faţă de ţară şi popor. Apoi s-au cufundat în tăcere şi n-au mai scos un scâncet vreme de patru ani. Cum Legislativul a intrat deja în vacanţa prilejuită de alegeri, recordurile negative vor rămâne mai mult ca sigur în istoria nesimţirii şi a trândăviei naţionale.

Campionii modificării legilor

România a reuşit şi anul acesta să fie liderul neîncoronat în Europa Centrala şi de Est la lipsa de predictibilitate legislativă. Potrivit raportului Grayling AcTrend 2016, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, România este pentru al treilea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative, cu 299 legi din totalul de 1098 legi adoptate în perioada 1 august 2015 - 1 august 2016 în regiune. Ca şi anul trecut, pe locul doi s-a plasat Polonia cu 227 de legi modificate, iar Ungaria pe trei cu 186 de legi. Dintre legile cu impact direct asupra afacerilor, la nivel regional 18,8% au fost adoptate prin procedură extraordinară. În România 52% dintre iniţiativele legislative au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonanţelor de urgenţă.

Ne umplem de autostrăzi anul viitor

Ministrul Transporturilor, Petru Sorin Buşe, susţine că până la sfârşitul acestui an vor mai fi inauguraţi 15 km. de autostradă, iar anul viitor vor mai fi puşi pe hartă alţi 150 de km. În afară de cei 15 km., anul acesta vor mai fi finalizaţi nouă, dar ei nu vor fi şi funcţionali. Porţiunea de autostradă de nouă kilometri face legătura între Gilău şi Nădăşelu de pe Autostrada Transilvaniei şi este aproape finalizată. Petecul nu va putea fi utilizat decât cel mai devreme la sfârşitul anului viitor după ce va fi construit podul peste râul Someş, care va face legătura cu restul autostrăzii A3 şi nodul rutier de la Gilău.

NATIONAL

Am ajuns cobaii multinaţionalelor!

România, cică aflata pe undeva prin UE, a ajuns tara-laborator pentru ultimele născociri ale marilor companii, lucru permis doar in statele bananiere, sau in Evul Mediu, unde boierii, de frică să nu fie otrăviţi, îşi puneau slugile sa le guste mâncarea. Una dintre cele mai scandaloase situaţii privind testele multinaţionalelor in Romania se găseşte in domeniul farmaceutic: cercetările pentru apariţia medicamentelor noi au nevoie de cobai pe plan local. Agenţia Naţională a Medicamentului apreciază că in tară se fac in jur de 300 de teste de acest gen, fireşte, cu consimţământul românilor-cobai. Investiţiile in cercetarea medicamentelor ajung la 200 milioane euro anual, dar merită: nu exista intersecţie fără 4-5 farmacii.

Pruna scapă "turma" procurorilor!

Mircia Gutău a anunţat că, imediat după constituirea noului Parlament, trebuie sa fie votata cat mai urgent legea răspunderii magistraţilor. Care deja a trecut tacit până acum de Camera Deputaţilor. Iar cum tot mai mulţi lideri politici s-au raliat deja poziţiei tranşante a primarului din Râmnicu Vâlcea, nimeni nu îşi mai face prea multe speranţe că legea, considerata necesara pentru înfrânarea abuzurilor tot mai mult reclamate la forurile internaţionale, nu va fi adoptată "pe repede înainte", la începutul anului viitor. Însă, total surprinzător, la doar câteva zile, Raluca Pruna a sărit si ea cu un proiect propriu. Cel prin care, fără să dea prea multe explicaţii ce si cum, procurorii vor fi scoşi din rândurile magistraţilor.

Daca nu-i iese, Iohannis vrea anticipate

Pe lângă condiţia de bază impusa public viitorului premier - aceea de a nu fi "penal", Klaus Iohannis tine la secret o a doua clauza obligatorie: şeful guvernului post-alegeri nu are voie sa fie pesedist. Spre deosebire de guralivul dictator Băsescu, democratul Iohannis tace si face. Iar conform ultimelor zvonuri de profil actualul preşedinte ameninţă inclusiv cu declanşarea unor alegeri ... anticipate, imediat după scrutinul din 11 decembrie. Asta dacă adversarii lui nu-si baga minţile in cap si, indiferent de rezultatele electorale, refuză să accepte instalarea la Palatul Victoria a premierului dorit de Iohannis. Varianta livrata deja, pe post de ameninţare/avertisment, si pesediştilor, după cum se spune.

PUTEREA

Fraudele de la extragerile Loto pot continua. A fost înnoit contractul pentru întreţinerea sistemelor

Compania Naţională Loteria Română a reînnoit pentru al treilea an consecutiv contractul încheiat cu firma Andin Serv SRL din Văleni de Munte, pentru prestări-servicii de întreţinere a sistemelor şi de reparare a echipamentelor şi perifericelor informatice. Valoarea noului angajament, care se va derula pe parcursul a douăsprezece luni, este de 2.620.800 lei, la care se adaugă TVA. Contractul este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mic decât cel încheiat de Loteria Română cu aceiaşi firmă, în urmă cu un an.

Se înfiinţează noi posturi în Primăria Capitalei pentru clientela PSD

Multe proiecte populiste pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), programat în data de 24 noiembrie, care va mulţumi clientela politică a PSD, în special actorii susţinători ai Gabrielei Firea. Proiectele de hotărâri supuse aprobării CGMB au şi rolul de a pregăti viitoarea organigramă care se fabrică în secret la Primăria din Voluntari. Înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a fost deja votată într-o şedinţă anterioară. De această dată, proiectul prevede că instituţia va avea 50 de posturi, din care 6 sunt funcţii de conducere şi 15 funcţii de natură contractuală. Astfel, potrivit proiectului, se desfiinţează Serviciul Consolidări din cadrul Direcţiei de Investiţii a Primăriei Capitalei, compus din 8 angajaţi.

Stephen Hawking: "Omenirea mai dispune de cel mult 1.000 de ani pe Pământ!"

Omenirea mai dispune, probabil, de cel mult 1.000 de ani pentru a trăi pe Pământ, crede celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking, care avertizează că singurul lucru care ne poate salva de la dispariţie este colonizarea altor planete şi luni din sistemul solar, conform unui material publicat site-ul sciencealert.com, citat de Agerpres. "Trebuie să continuăm să călătorim în spaţiu pentru viitorul omenirii", a susţinut Hawking în cadrul unei conferinţe organizată la Universitatea Cambridge la începutul acestei săptămâni. "Nu cred că vom supravieţui (ca specie) încă 1.000 de ani dacă nu vom scăpa de pe această planetă fragilă".

ROMANIA LIBERA

Romstrade a bombardat Otopeniul pentru un sfert de miliard de euro

Peste 261 milioane euro. Aceasta e valoarea contractului pentru modernizarea oraşului Otopeni, ­primit cadou de afaceristul Nelu Iordache. O sumă enormă, aruncată pe fereastră: Curtea de Conturi a constatat că primarul din Otopeni i-a decontat asfaltatorului o serie de lucrări fictive. Mai mult, după arestarea lui Nelu Iordache, lucrările au fost lăsate în paragină. Otopeni 2016. Cartierele mărginaşe arată ca după război. Lucrările de asfaltare a drumurilor au fost începute şi abandonate de firma Romstrade, al cărei patron, Nelu Iordache, a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri. Acum, străzile neasfaltate sunt pline de gropi şi praf.

Putin recunoaşte că Crimeea nu aparţine Rusiei şi dezvăluie de ce a ocupat-o

Argumentaţia lui Putin este aceea că, dacă la baza maritimă din Sevastopol (Crimeea) ar fi primit acces NATO sau SUA, consecinţele ar fi fost dezastruoase pentru Rusia. Baza de la Sevastopol a fost utilizată de URSS şi ulterior de Rusia, chiar dacă, oficial, ea se află în Crimeea, care aparţine Ucrainei. După cum se ştie, în ultimii ani Ucraina tinde să se apropie de NATO, ceea ce ar fi putut duce, teoretic, la un moment dat, şi la utilizarea bazei de la Sevastopol de către SUA sau de către NATO şi, implicit, la pierderea accesului Rusiei asupra acesteia. O asemenea argumentaţie a lui Putin, legată de oportunitatea deciziei sale în urma căreia a ocupat Crimeea, demontează practic propaganda anterioară a Kremlinului, potrivit căreia Crimeea ar fi teritoriu rusesc.

ZIARUL FINANCIAR

Când Bill Gates intră la bursa de la Bucureşti se lasă cu deţineri de 71 mil. lei

Fundaţia Bill & Melinda Gates, o organizaţie caritabilă dedicată sănătăţii şi educaţiei înfiinţată de fondatorul Microsoft şi de soţia acestuia în anul 2000, este acţionar la Fondul Proprietatea (FP), unul dintre cei mai lichizi emitenţi de la Bucureşti. Fundaţia are active de 40 miliarde de dolari, adică cea mai mare la nivel mondial, iar în 2015 avea deţineri la Fondul Proprietatea în valoare de 17,7 milioane dolari (71 mil. lei) prin 1,7 milioane de certificate de depozit (GDR-uri), potrivit datelor din raportul anual pe 2015 publicat recent. Spre comparaţie, în 2014fundaţia întemeiată de cel mai bogat om din lume avea 66 milioane de acţiuni la FP în valoare de 16 mil. dolari (64 mil. lei), adică 0,6% din capitalul fondului, potrivit datelor Bloomberg.

După Brexit şi Donald Trump, pregătiţi-vă pentru revenirea crizei în zona euro

În vremuri în care frustrarea populaţiei dă peste cap ordinea tradiţională de pe scena politică, unele personaje ies gălăgios la rampă şi încing spiritele. Wolfgang Munchau, pesimistul de serviciu al Financial Times, scrie că după referendumul constituţional italian de pe 5 decembrie Europa s-ar putea trezi în faţa pericolului imediat al dezintegrării. Pesimismul se vinde bine mai ales în ani tulburi cum sunt cei de acum. Oswald Grubel, fostul şef al băncii elveţiene UBS, critică puterea băncilor centrale şi avertizează că acestea deţin "o armă de distrugere în masă" cu care pot pune în pericol prosperitatea şi viitorul. Din Danemarca, o ţară mai pregătită decât multe altele să plătească pensiile cetăţenilor ei, şeful autorităţii de supraveghere financiară îi avertizează pe politicieni că vor avea de înfruntat furia populaţiei după ce aceasta va realiza cât de riscant le-a devenit viitorul.

Chinezii cumpără noi bucăţi din Europa

Fosun, condus de magnatul cunoscut drept "Warren Buffett al Chinei", a achiziţionat aproape 17% din Millennium BCP, conglomeratul chinezesc devenind în urma tranzacţiei cel mai mare acţionar al celei mai mari bănci listate din Portugalia. Fosun controlează deja cel mai mare asigurător portughez, scrie Financial Times. Acordul este cel mai nou dintr-o serie recentă de achiziţii semnificative realizate de grupuri din China în Portugalia. Grupurile chinezeşti au pompat miliarde în această ţară de la criza financiară, achiziţionând participaţii în afaceri din diverse sectoare. Fosun a plătit 175 mil. euro pentru 16,7% din BCP şi şi-a exprimat un "interes puternic" în majorarea deţineri la 30% ulterior. Acţiunile BCP au pierdut peste două treimi din valoare în ultimul an, banca având o valoare de piaţă de aproximativ 1 miliard de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb