REVISTA PRESEI 23.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 ianuarie 2014

ADEVARUL

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un "eşec total". Primul pe lista neagră a premierului a fost Cătălin Chiper, secretar de stat în MAI, care şi-a pierdut fotoliul din minister pentru proasta coordonare a misiunii de salvare. Din aceleaşi motive, următorii pe listă au fost şeful şi directorul de operaţiuni din ROMATSA, cărora Ponta le-a cerut să demisioneze. Ulterior, atât Aleodor Frâncu, cât şi Bogdan Donciu şi-au semnat demisiile. Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a ajuns şi el pe lista neagră a lui Ponta. Seful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, a demisionat din proprie iniţiativă, în urma declaraţiilor făcute de premier, nemulţumit de întreaga intervenţie a autorităţilor.

"Taxa pe stâlp", criticată de oficialii americani

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a criticat modul în care Executivul a introdus taxa pe construcţiile speciale. Guvernul nu a efectuat un studiu de impact privind taxa pe construcţiile speciale şi a ţinut proiectul în dezbatere publică o singură zi, iar Ministerul de Finanţe şi Parlamentul ar trebui să se consulte cu societăţile afectate înainte de implementarea noii taxe, pentru a evita transformarea acesteia într-o penalizare a investiţiilor, a declarat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA, într-un discurs ţinut la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Planul de luptă al ministrului Chiţoiu împotriva evaziunii fiscale

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, propune o serie de măsuri fiscale, care să fie aplicate în prima jumătate a acestui an, să combată evaziunea şi să aducă mai mulţi bani la buget. Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este o măsură necesară, dar nu suficientă pentru combaterea evaziunii fiscale, consideră Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, care îşi propune să aplice în următoarea perioadă mai multe măsuri care să aducă încasări mai mari la bugetul statului. Ministrul Finanţelor a declarat, pentru Agerpres, că va lua în următoarele luni o serie de măsuri de natură legislativă privind interpretarea şi îmbunătăţirea legislaţiei fiscale, astfel încât acestea să ducă la stârpirea evaziunii. Principalele măsuri vizate: modificarea sistemului de penalităţi, bonificaţii pentru plăţile în avans, plafoane pentru plăţile în numerar, imbunătăţiri la rambursarea TVA, case de marcat cu jurnal economic.

Complexul Energetic Oltenia nu a primit nicio ofertă pentru pachetele de energie scoase la vânzare pe OPCOM

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de electricitate deţinuţi de stat, nu a reuşit să vândă marţi pe bursa de energie OPCOM electricitate în valoare de 273,3 milioane de lei (60,33 milioane euro), din cauza lipsei ofertelor, scrie Mediafax. Compania a programat pentru marţi 11 licitaţii în care a pus la dispoziţia cumpărătorilor 1,48 milioane MWh de electricitate, echivalentul a 2,5% din producţia totală a României în 2012. Energia urma să fie livrată în cursul acestui an. Preţul pe MWh varia între 184 lei şi 186 lei, în funcţie de dimensiunea pachetului de energie scos la vânzare. Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

Guvernul a adoptat hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol. Statul va încasa 200 de milioane de dolari prin vânzarea a 26,7% din acţiunile companiei

Guvernul a confirmat, într-o informaţie de presă privind actele normative incluse pe agenda şedinţei de astăzi, că a aprobat Hotărârea pentru aprobarea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, precum şi a unor măsuri pentru implementarea acesteia. "Guvernul a aprobat această Hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 de milioane de dolari şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni", se arată în informaţia de presă transmisă de Guvern.

CURENTUL

Incompetenţa Ramonei Mănescu şi a CIAS în operaţiunile de salvare la accidentul aviatic. Demisia!

În goana după căutarea vinovaţilor pentru moartea studentei Aurelia Ion şi a pilotului Adrian Iovan, toate acuzaţiile s-au îndreptat cu exclusivitate asupra Ministerului de interne, omiţându-se faptul că există o instituţie specializată, cu atribuţii chiar de intervenţie în cazul accidentelor aviatice civile, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Este vorba de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, din subordinea Ministerului Transporturilor condus de liberala Ramona Mănescu, centru care, în baza unei Hotărâri de Guvern de anul trecut a devenit agenţie specializată de intervenţie. Este vorba de Hotărârea de Guvern Nr.228 din 30.04.2013, publicată în Monitorul Oficial pe 20 mai 2013, care a intrat în vigoare la trei zile de la publicare, în care scrie cât se poate de clar la Art1, alin1 că "Se desemnează Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) ca agenţie specializată de intervenţie, care are obligaţia să acţioneze în cazul apelurilor de urgenţă, în situaţia unui accident sau incident aviatic civil".

Ambasada SUA: Bursa din România printre cele mai scumpe din cauza comisioaneleor ASF şi BVB

Piaţa de capital din România este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF şi BVB, în timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decât de investiţii, afirmă însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher. "Accesul pe piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează câteva ore", a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a şedinţei bursiere cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea. În plus, diplomatul american a arătat că piaţa de capital din România este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atât de Bursa de Valori Bucureşti, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

CURIERUL NATIONAL

Două din trei firme riscă să intre în insolvenţă

Creşterea cu 5% a numărului firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut va produce efecte în lanţ atât din punct de vedere financiar celorlalte firme cu care au contracte, cât şi din punct de vedere social, estimează Coface într-un studiu dat ieri publicităţii. În plus, din cauza datoriilor mari pe care firmele intrate în insolvenţă le au către bănci şi furnizori, două treimi dintre companiile rămase încă active riscă şi ele să intre în insolvenţă. "Datoriile totale ale firmelor intrate în insolvenţă în 2013 sunt estimate la aproximativ 31 mld. lei, din care preconizăm că 16 mld. lei vor rămâne neacoperite. Considerăm că provocările României în 2014 vor fi legate de sectorul bancar, afectat de o rată a creditelor neperformante în creştere (21,6%), precum şi de un număr record de insolvenţe deschise în 2013, în rândul firmelor medii şi mari, fapt ce va afecta şi în acest an mediul privat şi va împiedica dezvoltarea economică a României la adevăratul ei potenţial", a declarat pentru Curierul Naţional Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

ASF prezintă lista neagră a societăţilor de asigurări auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat, în perioada 29 aprilie 2013 - 31 decembrie 2013, 43 de amenzi în sectorul asigurărilor în cuantum de 782.000 de lei, uneia dintre companiile de asigurare interzicându-i-se temporar derularea activităţii pe segmentul RCA, a informat ASF. "Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancţionare graduală şi progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piaţa asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate şi nu de conformare în urma aplicării de amenzi", a comunicat Autoritatea.

Cum a reuşit austeritatea să creeze o bombă cu ceas

Efectele politicii economice sunt mult mai mult decât economice, afectând în principal sănătatea. Indiferent de cât de bune au fost efectele economice imaginate de autorii politicilor de austeritate, efectele lor asupra vieţii tinerilor din Europa au fost dezastruoase. Nu există îndoială că politicile de austeritate au contribuit la şomajul în număr atât de mare în rândul tinerilor. Cifrele recente arată că şomajul în rândul tinerilor între 15-24 de ani este de 36% în Portugalia, mai mult de 41% în Italia, aproape 60% în Grecia şi aproape 58% în Spania. Prin contrast, cifra este de peste 11% în Olanda şi sub 8% în Germania. Efectele reprezintă o viaţă marginalizată social, inclusiv izolarea socială, sărăcie şi lipsă de adăpost - toate având un efect negativ asupra sănătăţii.

BCR a vândut în decembrie peste 25 kg aur

Banca Comercială Română (BCR) a vândut, în luna decembrie 2013, peste 25 kg aur. Cantitatea cuprinde atât aur vândut pe bază de precomandă, cât şi aurul cu vânzare imediată la ghişeele băncii. BCR oferă clienţilor săi retail, de la jumătatea lunii decembrie, posibilitatea să cumpere aur direct de la ghişeele unităţilor sale, fără a mai fi nevoie de precomandă. La ghişeele BCR s-au vândut peste 5 kg aur, mai mult de 100 de clienţi cumpărând aur fără precomandă. BCR vinde lingouri de diferite mărimi, inclusiv cele de 2 g care sunt, totodată, şi cele mai căutate, iar dintre monede cea mai vândută este cea de 1/10 uncie (3.11g) şi 1 uncie (31.10g) - Filarmonica. Astfel, cea mai mică monedă pe care BCR o oferă la vânzare are o greutate de 3,121 grame şi costă 546 lei, iar cea mai mare are 31,103 grame şi costă 4.773 lei. Cel mai mic lingou pe care banca îl oferă la vânzare are o greutate de 2 grame şi costă 372 lei, iar cel mai mare are 1 kg şi costă 147.608 lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Raed Arafat, despre accidentul aviatic din Apuseni: "S-a făcut tot posibilul. Au încercat totul"

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi fondatorul SMURD, a explicat că autorităţile au făcut tot ce s-a putut pentru a găsi cât mai repede aeronava prăbuşită în Apuseni. Avionul a fost descoperit după şase ore, timp în care pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aura Ion şi-au pierdut viaţa din cauza rănilor şi a hipotermiei. "Smurd-ul este construit împreună cu ISU. În orice situaţie de intervenţie de urgenţă trebuie să înţelegem că sunt factori care pot să îngreuneze. O analiză a situaţiei se face de sus. Aş vrea să le mulţumesc celor care au intervenit pe jos. S-a făcut tot posibilul", a spus Raed Arafat. "Au fost acolo şi pompieri şi poliţişti şi jandarmi şi medici. Şi pădurarii au răspuns la apel. Toată lumea a lucrat după nişte informaţii care nu erau clare. Medicul Zamfir a dat mai mult nişte infromaţii generale, nu coordonate", a adăugat acesta la Antena 3. "Primul gest al victimelor a fost să îşi sune apropiaţii, nu la 112" - Raed Arafat

Băncile româneşti pierd primul tren al revenirii din criză

Piaţa bancară dă semne de creştere în Europa Centrală şi de Est, atât la nivelul profitabilităţii, cât şi al redresării activităţii de creditare. Un tren regional în care bancherii români au şanse mici să urce printre primii, din cauza problemelor încă nerezolvate din piaţă. Rata uriaşă a creditelor neperformante şi starea încă precară, în realitate, a economiei reale împiedică redresarea activităţii de creditare şi a profitabilităţii băncilor din România, în ciuda indicatorilor macroeconomici buni raportaţi de autorităţi şi a tendinţei de creştere din regiune. Creditarea suferă din alte cauze decât preţul, iar reducerea RMO în lei rezolvă doar nepotrivirea de scadenţe între ce oferă BNR ca lichiditate pe termen scurt şi interesul economiei pentru lichidităţi pe termen lung, nu însă şi problema creditelor neperformante", spune Florin Cîţu. În opinia sa, măsurile BNR vor ajuta mai mult statul să se împrumute în valută decât sectorul privat.

Cine doreşte blocarea Partidului Mişcarea Populară

Numeroasele contestaţii, depuse de parlamentari USL şi de ONG-uri obscure, au dus din nou la amânarea înregistrării PMP la tribunal. Curtea de Apel Bucureşti a amânat cu încă o săptămână înregistrarea Partidului Mişcarea Populară, în condiţiile în care instanţa a rămas în pronunţare încă de pe 15 ianuarie 2014. Dacă această situaţie continuă, există posibilitatea ca partidul să nu poată fi înregistrat în aşa fel încât să poată participa la alegerile europarlamentare. Amânarea înregistrării PMP, ce a depus actele încă din 23 iulie 2013, pare să fie rezultatul unui calcul de ordin politic, în contextul în care, încă de anul trecut, s-au făcut eforturi pentru blocarea înfiinţării partidului. Mai întâi, Uniunea Social Liberală, prin deputatul PNL Octavian Bot, a trecut prin Parlament, în timp record, o lege "cu dedicaţie", care interzicea înfiinţarea unui partid cu acelaşi nume cu o fundaţie. Vizat era PMP, dat fiind că exista deja Fundaţia Mişcarea Populară. Legea a fost declarată neconstituţională de CCR, întreaga procedură durând însă săptămâni bune.

Consilierii - leafă de 7.500 de lei, RADET - pierderi de miliarde

În Regia care furnizează căldura în sistemul centralizat din Capitală sunt salarii lunare care depăşesc 10.000 de lei. Asta, în contextul în care pierderile instituţiei sunt uriaşe - aproximativ 2,2 miliarde de lei, Regia este în colaps financiar, iar bucureştenii achită facturi uriaşe din cauza pierderilor generate de sistemul vechi de distribuţie a energiei termice în care s-a investit puţin. De exemplu, un consilier al unui director câştigă pe lună nu mai puţin de 7.500 de lei, potrivit alesului general al Capitalei Cornel Pieptea, care a precizat că în prezent se discută cu liderii de sindicat de la RADET reducerea salariilor prea mari.

JURNALUL NATIONAL

Şeful SMURD Bihor: Pilotul şi studenta nu ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute

Şeful SMURD Bihor, medicul Beres Zsolt, primul care a evaluat răniţii accidentului aviatic din Apuseni, a declarat că în opinia sa, "pilotul şi studenta care au murit nu ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute" de la accident, potrivit Mediafax. "De când am participat la acea operaţiune, sunt obosit de hărmălaia mediatică, să aud că pilotul şi studenta din avion au murit de hipotermie pentru că nu s-a ajuns la timp la locul prăbuşirii. Eu nu am făcut autopsia, dar judecând clinic şi ţinând cont şi de experienţa mea de salvator montan şi speo, nu cred că pilotul şi studenta care au murit ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute" , a declarat medicul Beres Zsolt, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea şi al SMURD Bihor, coordonatorul în teren al primelor operaţiuni de evaluare a stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Crin Antonescu: Afirmaţiile lui Radu Stroe despre tragedia aviatică sunt "un exemplu de comunicare catastrofală"

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că afirmaţiile lui Radu Stroe despre accidentul aviatic sunt "un exemplu de comunicare catastrofală", menţionând că va propune conducerii PNL "măsuri politice radicale", el menţionând şi că Ramona Mănescu nu a comunicat deloc în această perioadă. Întrebat cum comentează faptul că Radu Stroe a spus că la nivelul Ministerului de Interne nu s-a constituit o celulă de criză şi că îşi reproşează că tragedia de la Cluj s-a întâmplat în mandatul său, Antonescu a răspuns: "Cu tot respectul pentru domnul Stroe şi cu toată colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revolta în condiţii de nemulţumire publică". El a menţionat că face o distincţie între modul în care s-au întâmplat lucrurile la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul de Interne. Antonescu a menţionat, totuşi, că Ramona Mănescu nu a comunicat deloc în această perioadă. Antonescu a ţinut să precizeze că va propune conducerii PNL "măsuri politice radicale" în acest caz, dar a precizat că discuţiile şi deciziile se poartă şi se iau în interiorul partidului.

Salvamontist care a participat la căutările avionului prăbuşit: STS avea coordonatele greşite. Poliţia ştia coordonatele, dar nu a vrut să ni le comunice

Postarea unuia dintre salvamontiştii care au mers să caute avionul prăbuşit în Munţii Apuseni pe un forum de aviaţie arată detalii despre operaţiunile de salvare, dar şi despre confuzia şi bâlbâielile autorităţilor care au fost implicate în misiunea de recuperare. Salvamontistul Sorin Popa scrie că autorităţile ba n-au ştiut, ba nu au vrut să le comunice coordonatele în care se afla avionul, ca apoi echipa de salvamontişti în care se afla să fie chemată înapoi când mai aveau 10 minute până să ajungă la epavă.

Bill Gates: Nu vor mai exista ţări sărace până în 2035

Bill Gates crede că nu vor mai exista ţări sărace până în 2035, iar mortalitatea infantilă din ţările cele mai sărace de azi va scădea la nivelul din SUA al anilor '80. Al doilea cel mai bogat om al lumii a făcut aceste predicţii în scrisoarea anuală a Fundaţiei Gates, în care el şi soţia sa Melina vorbesc despre ceea ce ei numesc "miturile legate de sărăcie". Primul "mit" este acela că ţările sărace sunt condamnate să rămână aşa la nesfârşit. Gates crede că în curând ţările nu vor mai avea o scuză pentru că sunt sărace. Miliardarul spune că îi este greu să prezică ce se va întâmpla în ţările în care politica împiedică progresul (dând ca exemplu Coreea de Nord), însă pentru celelalte state "există multe exemple bune de urmat".

NATIONAL

Cum a incasat Catalin Chiper 130.000 de lei de la EXIMBANK!

Spre stupefactia opinei publice, Radu Stroe rezista in fruntea Ministerului de Interne si dupa ce, tot numai un ranjet, a declarat cu seninatate ca, in cazul accidentului aviatic in care doi oameni si-au pierdut viata, isi reproseaza doar ca nenorocirea s-a petrecut in mandatul sau. Singurul tap ispasitor de la varful MAI a fost scos secretarul de stat Catalin Constantin Chiper, protejatul ministrului de Interne ramanand fara slujba. Una extrem de banoasa, avantajele financiare decurgand din functia sa fiind de-a dreptul nesimtite pentru demnitarul care nu a sustinut acordarea la timp a banilor de hrana pentru politistii, pompierii si jandarmii de rand. Astfel, dupa cum reiese chiar din declaratia sa de avere, pe langa salariul de la MAI, Catalin Constantin Chiper a mai incasat, pentru doar sase luni, incredibila suma de 129. 443 lei de la EXIMBANK, bani publici, drept indemnizatie ca membru in comitetul interministerial de finantari, garantii si asigurari.

Ponta il schimba pe Antonescu cu Oprescu

Stranie coincidenta, vizita sefului statului si directorului SRI in Israel a coincis cu consemnul dat atat oamenilor din sistem, cat si sfetnicilor de taina ai principalilor lideri politici, cu exceptia lui Crin Antonescu, de a-l menaja total pe Sorin Oprescu. Artizanii marii coabitari au schimbat deja macazul strategiei pentru alegerile prezidentiale, actualul edil al Capitalei aflandu-se acum in pole position pentru a fi suit in Dealul Cotrocenilor. Dupa cum sustin sursele National, in urma incapatanarii lui Mugur Isarescu de nu a intra in cursa prezidentiala, marile puteri s-ar fi decis sa mearga pe mana doctorului Sorin Oprescu. Si principalii actori de pe scena politica romaneasca au imbratisat-o imediat, chiar daca nu le-a convenit tuturor.

Iranul a trimis flota de razboi in Atlantic

O flota de razboi a parasit marti tarmurile Iranului, indreptandu-se catre Oceanul Atlantic. Flota este formata din nave de razboi, printre care distrugatorul Sabalan si un "portavion", un petrolier din clasa Kharg, reconvertit in nava de razboi, capabila sa transporte elicoptere de atac. "Astazi, Republica Islamica Iran intra in randul celor mai importante tari ce isi asuma responsabilitatea securitatii rutelor navigabile ce trec prin Golful Aden si stramtoarea Bab el-Mandeb", a declarat comandantul Fortelor Navale, amiralul Habibollah Sayyari. Partea numita de amiral se refera la una dintre cele mai frecventate rute marine, cu 21.000 de nave in tranzit anual, deseori asaltate de pirati. Insa serviciile secrete occidentale sustin ca obiectivul ar fi sa ajunga in Atlantic.

PUTEREA

Numărul insolvenţelor va exploda în 2014

Numărul insolvenţelor va creşte substanţial în acest an faţă de 2013 dacă legislaţia în domeniu nu va fi modificată, arată un raport al companiei de consultanţă Coface. Potrivit documentului, numărul insolvenţelor nou deschise în 2013 a crescut cu 5% faţă de anul precedent, ajungând la 26.372, iar pentru acest an se aşteaptă majorări şi mai mari, de până la 10%, fără schimbări legislative concrete. Raportul de firme care şi-au întrerupt activitatea la firmele nou înfiinţate este de 2 la 1, arată raportul. Sectorul cu cele mai multe insolvenţe anul trecut a fost comerţul cu amănuntul, respectiv 5.789 de firme. Urmează comerţul cu ridicata şi distribuţia - 4.508 firme, construcţii - 3.771 firme, alte activităţi de servicii - 2.130 de companii şi hoteluri şi restaurante - 1.823 firme.

Sorin Oprescu se vaită de corupţie. Întârzierea reabilitării Arcului de Triumf, din cauza corupţiei

Pentru întârzierea de doi ani de la data semnării contractului de finanţare europeană şi până la începerea reabilitării Arcului de Triumf, edilul Sorin Oprescu arată cu degetul vinovatul: Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Dacă în februarie 2012 spera să se defileze pe sub monumentul reabilitat, acum aflăm că lucrările vor dura mai mult de un an. În opinia primarului general Sorin Oprescu, "metodologiile tâmpite" ale CNSC au condus la mari întârzieri. În luna noiembrie 2013 spunea că toate contestaţiile în cazul reabilitării Arcului de Triumf au fost soluţionate, iar Primăria Capitalei va începe lucrările la monument. Numai că nu explică de ce i-au mai trebuit alte două luni să emită ordinul de începere a lucrărilor.

ROMANIA LIBERA

Blat politic peste tragedia din Apuseni

Un secretar de stat la Interne, şeful ROMATSA şi şeful IGSU şi-au pierdut posturile după scandalul legat de intervenţia eşuată a autorităţilor în accidentul aviatic petrecut luni în Munţii Apuseni. Premierul Victor Ponta nu s-a atins de ministrul de Interne, iar discuţiile din USL au ocolit eventuala răspundere a ministrului Transporturilor. Premierul Victor Ponta l-a destituit ieri pe Cătălin Chiper, secretar de stat în Ministerul de Interne. Acesta a coordonat acţiunea de salvare în calitatea sa de responsabil de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi prefecturi. În schimb, şeful IGSU, Ion Burlui, şi-a dat demisia; la fel a procedat şi directorul ROMATSA, Aleodor Frâncu, după ce Victor Ponta anunţase că va cere înlocuirea sa. Ponta a cerut şi schimbarea şefului STS, Marcel Opriş, care va fi înaintată CSAT. În sprijinul acestor propuneri Victor Ponta a invocat raportul coordonat de vicepremierul Gabriel Oprea. Premierul a anunţat că, la nivelul Guvernului, se va înfiinţa un comitet interministerial pentru astfel de situaţii.

Ucraina: Represiune sângeroasă, opozanţi ucişi de lunetişti

Tensiunea continuă să crească în Ucraina, Kievul fierbe, manifestanţii sunt reprimaţi cu brutalitate de poliţie şi miercuri dimineaţă au fost anunţate primele victime - doi manifestanţi au fost ucişi de gloanţe. Înfruntările sângeroase dintre forţele de poliţie şi manifestanţii din Kiev au făcut miercuri primele victime din rândul protestatarilor - trei morţi prin împuşcare -, ceea ce a dus la furie populară. În cursul dimineţii şi după-amiază, poliţia a lansat noi ofensive contra baricadelor manifestanţilor din centrul Kievului, inclusiv cu gaze lacrimogene, aceştia ripostând cu pietre şi cocteiluri Molotov. Potrivit biroului procurorului general, trei persoane au fost ucise şi opozanţii preşedintelui Ianukovici au declarat că trăgători de elită ai poliţiei au ucis un manifestant, descoperit fără viaţă pe o stradă din zona contestatară din Kiev

ZIARUL FINANCIAR

Microsoft, Dell şi Deutsche Bank iau ajutoare de stat de 30 mil. euro pentru 1.100 de locuri de muncă. Şi românii au intrat în această schemă

Gigantul Deutsche Bank, care dezvoltă în Bucureşti un centru de tehnologie pentru Europa de Est în care vor lucra 500 de oameni, a primit în decembrie un acord de finanţare de 15 mil. euro din partea statului, ca parte a unui proiect de investiţii de 40 mil. euro, potrivit unui document publicat pe site-ul guvernului. În aceeaşi zi, 20 decembrie 2013, guvernul a mai aprobat ajutoare de stat pentru alţi doi giganţi din IT - Microsoft şi Dell, companii care vor crea 200, respectiv 455 de locuri de muncă. În total, în apropierea Crăciunului statul a semnat acorduri cu cele trei companii în valoare totală de 30 mil. euro pentru a susţine investiţii de 72 mil. euro (în cazul companiilor de tehnologie investiţia este considerată valoarea costurilor salariale) şi a crea 1.155 de locuri de muncă.

Specialişti în soft şi monitorizare GPS: Obţinerea coordonatelor exacte putea dura 10-20 minute

Incapacitatea autorităţilor de a se folosi de şansa incredibilă ca supravieţuitorii accidentului aviatic să aibă acces la servicii de voce şi date mobile deşi se aflau într-o zonă muntoasă izolată din Apuseni, la o altitudine de 1.400 de metri, şi de a ghida supravieţuitorii cum să-şi folosească smartphone-urile pentru a colecta şi comunica echipelor de salvatori date exacte ale locaţiei de la modulele GPS de pe telefoane rămâne inexplicabilă pentru specialiştii în soft­ware şi servicii de monitorizare prin GPS. Întreaga operaţiune de a obţine date corecte şi exacte putea dura 10-20 de minute, spune Adrian Dinu, directorul ge­ne­ral al SAS Grup, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de monitorizare prin GPS a flotelor de vehicule. "Coordona­tele puteau fi verifi­ca­te foar­te simplu", afirmă Dinu. Combinând da­tele din reţeaua telecom cu cea furni­za­tă de modulul GPS de pe smartphone "nu ar fi trebuit să existe probleme în de­ter­minarea poziţiei", a declarat şi Bogdan Botezatu, specialist în securitate IT la Bitdefender, care foloseşte aceeaşi tehnologie pentru loca­lizarea telefoanelor furate sau pierdute, "cu o marjă de eroare neglijabilă".

"Creaţi branduri naţionale dacă vreţi ca banii să rămână în economia locală"

România are nevoie de mai multe branduri naţionale pentru a-şi menţine trendul economic ascendent, în condiţiile în care în prezent banii cheltuiţi pe mărci româneşti nu rămân în ţară, ci se duc la investitorii străini acţionari ai unora dintre cele mai mari companii româneşti, a spus Gerhard Hrebicek, preşedinte al Institutului European pentru Branduri din Austria. "În România valoarea celor mai mari zece branduri cu acţionariat majoritar autohton reprezintă doar 0,2% din PIB, în timp ce în Ungaria aceasta reprezintă 1,8% din PIB, în Marea Britanie 9,8%, iar în Finlanda depăşeşte 30%. Asta nu înseamnă că aici nu există potenţial de exploatare a brandului companiilor, din contră. Românii sunt atraşi de brand, dau bani, valoarea brandului este recunoscută, însă economia nu poate beneficia de asta pentru că numărul brandurilor naţionale este destul de mic. Iar companii puternice precum Petrom sau Dacia au fost vândute investitorilor străini", a explicat Hrebicek la un eveniment dedicat brandingului, organizat în parteneriat cu Ambasada Austriei în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb