• ADEVARUL
• Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident de circulaţie
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, compania implicată în scandalul dezinfectanţilor folosiţi în spitale, a fost găsit mort în autoturismul său la scurt timp după ce maşina s-a izbit puternic de un copac pe un drum judeţean din Corbeanca. Poliţiştii au deschis o anchetă ca să stabilească dacă a fost vorba despre un accident sau despre o sinucidere. Soţia acestuia l-a recunoscut după haine. Potrivit oficialilor de la IPJ Ilfov: "Accidentul a fost sesizat la ora 18.47 şi a avut loc în satul Tamaşi din Buftea. Din primele informaţii şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un copac, în accident fiind implicat un singur autovehicul. La faţa locului a fost găsit trupul unui bărbat de 39 de ani, dar identitatea şoferului va fi confirmată după ce se fac testele ADN. Există doi martori: un biciclist şi un şofer depăşit de maşina implicată în accident.
• Dan Condrea urma să fie reţinut luni dimineaţă.
Patronul Hexi Pharma, decedat duminică seara după ce maşina condusă de el s-a izbit de un copac, urma să ajungă luni dimineaţă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma acestui demers judiciar luându-se în calcul şi varianta reţinerii, arată surse judiciare pentru agenţia News.ro. Sursele citate au arătat că Dan Condrea fusese invitat, luni dimineaţă, la Parchetul ICCJ pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile formulate de procurori împotriva sa. De asemenea, în urma acestui demers procurorii aveau în vedere inclusiv varianta reţinerii şi solicitării unui mandat de arestare preventivă, mai arată sursele citate de agenţia News.ro Anchetatorii Secţiei de Urmărire Penala şi Criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ anunţă că decesul patronului Hexi Pharma nu va împiedica continuarea anchetei în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.
• Ce aşteaptă medicii şi pacienţii de la noul ministru al Sănătăţii
Pentru prima oară, la conducerea Ministerului Sănătăţii se află un reprezentant al organizaţiilor de pacienţi. Cu toate acestea, numirea lui Vlad Voiculescu în funcţie este privită cu scepticism de unele voci din sistem, care spun că schimbări profunde nu pot fi făcute în doar şase luni de mandat. "Ar putea să facă trei lucruri: să stabilească exact cât costă serviciile medicale, am convingerea că, fiind finanţist, va dori să ştie cât costă actul medical. În prezent, operăm cu nişte cifre care nu au corespondent în realitate. Ar mai putea să facă norme la pachetul minim de sănătate şi să vadă câte servicii au primit cei care nu îşi plătesc asigurările, astfel încât statul să îşi asume acele servicii, nu ceilalţi contribuabili. Sunt lucruri care sunt în curtea lui, are în faţă cifre, tabele. E complicat să conduci Ministerul Sănătăţii, dar sunt lucruri pe care le înţelege mai bine decât doctorii", a declarat, pentru "Adevărul", doctorul Florin Chirculescu de la Spitalul Universitar din Capitală.
• În aşteptarea numirii noului director al Operei, Corpul de Balet se destramă
Vineri, 20 mai, era data anunţată de ministrul Culturii, Corina Şuteu, pentru desemnarea noului director interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar situaţia instituţiei se degradează pe zi ce trece: mare parte din balerinii străini au plecat, spectacolele aduse de Johan Kobborg se duc unul câte unul, iar sălile sunt umplute cu elevi aduşi cu forţa de la Liceul "Floria Capsali". Beatrice Rancea, actualmente director al Operei Naţionale Iaşi, era numele cel mai des vehiculat pentru a prelua frâiele Operei bucureştene, dar acest lucru nu s-a concretizat până acum. Regizoarea a venit în Bucureşti pentru a-şi prezenta noul proiect de management al Operei ieşene, dar cu această ocazie nu s-a suflat un cuvânt despre posibila numire a ei şi la Bucureşti.
• Cristian Mungiu, premiat pentru regie la Cannes
Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat duminică seară premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, acordat pentru filmul "Bacalaureat", prezent în competiţia oficială. Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie ex aequo cu regizorul francez Olivier Assayas, pentru filmul "Personal Shopper". Filmul "I, Daniel Blake", regizat de britanicul Ken Loach, a câştigat distincţia supremă a festivalului, Palme d'Or. Filmul urmăreşte doi oameni prinşi în arcanele sistemului de ajutor social. Regizorul britanic a mai câştigat Palme d'Or anterior şi cu "The Wind That Shakes the Barley". Ceremonia s-a desfăşurat duminică seară, la Palais des Festivals din Cannes. 21 de filme au concurat în competiţia oficială, fiind proiectate în ultima săptămână şi jumătate. "It's Only the End of the World", al canadianului Xavier Dolan, a câştigat Marele Premiu al juriului (Grand Prix).
• Ponta şi Tăriceanu se aliază împotriva Codului Penal
Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu vor să trântească în Parlament ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Cioloş a corectat articolele din Codul Penal şi de Procedură Penală declarate neconstituţionale sau care trebuiau puse în acord cu directive europene. Miza celor doi e însă alta: prin adoptarea ordonanţei de urgenţă, proiectele de tip "marţea neagră" rămân fără justificare. Fostul premier Victor Ponta a criticat printr-un limbaj dur, în care nu ezită să-i compare pe cei din Ministerul Justiţiei cu o organizaţie teroristă, adoptarea de către Guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă (OUG) privind punerea în acord a legislaţiei penale şi procesual-penale cu deciziile CCR sau cu directive europene. Principalele critici se referă la modul cum au fost făcute aceste modificări şi la faptul că ar exista puncte ale ordonanţei care ar duce la încălcarea unor drepturi fundamentale.
• Dacian Cioloş îşi donează salariul pe luna aprilie, de aproape 16.000 de lei, pentru campania "Cuminţenia Pământului"
Premierul Dacian Cioloş a anunţat, duminică, pe Facebook, că îşi va dona salariul pe luna aprilie în cadrul campaniei de subscripţie pentru cumpărarea operei lui Constatin Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului", venitul prim-ministrului fiind de aproximativ 15.825 de lei net. "A început campania pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. În ce mă priveşte, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi este şi al meu", a anunţat Cioloş, într-un clip postat pe Facebook.
• Finiş "la fotografie" la alegerile prezidenţiale din Austria
Cei doi candidaţi la preşedinţia Austriei, Norbert Hofer - din partea partidului de extremă-dreapta FPÖ (Partidul Libertăţii din Austria) şi ecologistul Alexander Van der Bellen, au terminat umăr la umăr turul doi al alegerilor. Potrivit primelor estimări difuzate de postul public de televiziune ORF, imediat după închiderea urnelor, Hofer a obţinut 50,2% din voturi, Van der Bellen întrunind 49,8% din sufragii, scrie derstandard.at. Totuşi, marja de eroare a acestui sondaj este de plus/minus 2%, astfel că observatorii se declară rezervaţi, aşteptând rezultatele finale, care vor veni în cursul zilei de luni. Deznodământul este dificil de anticipat şi pentru că aproape 900.000 de alegători au cerut să voteze prin corespondenţă, ceea ce înseamnă 14% din corpul electoral, o proporţie-record, notează AFP. În plus, notează agenţiile internaţionale de presă, opiniile alegătorilor care aleg această modalitate de vot sunt, de obicei, în defavoarea Partidului Libertăţii din Austria.
• ANPC a câştigat al doilea proces deschis împotriva unei bănci
Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat un al doilea proces cu o bancă din România, după OTP Bank venind rândul Credit Europe, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, potrivit hotărârii postate portalul instanţelor de judecată. Tribunalul Bucureşti a decis că este abuzivă clauza care stabileşte dobânda variabilă, alături de altele, şi a hotărât eliminarea acestora din toate contractele de credit. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a comentat decizia pe pagina sa de Facebook, "costurile clienţilor se pot reduce, practic, la o treime după acest proces". Pe de altă parte, după cum se observă din sentinţă, justiţia a respins solicitarea ANPC ca banca să restituie către clienţi toate sumele încasate baza clauzelor descoperite ca fiind abuzive, din cauza lipsei procesuale active. Mai precis, odată ce hotărârea va rămâne definitivă, rămâne ca fiecare client al Credit Europe să dea în judecată banca pentru a i se restitui banii.
• DIICOT va cere preşedintelui Klaus Iohannis ridicarea imunităţii unor foşti miniştri
Procurorii Direcţiei de Investogare a Infracşiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) vor cere preşedintelui Klaus Iohannis încuviinţarea urmăririi penale a unor foşti miniştri implicaţi în dosare "Rompetrol II". Procurorii DIICOT au redeschis dosarul "Rompetrol II", o cauză în care sunt investigate infracţiuni economice: 14 persoane sunt cercetate şi s-a instituit sechestru de 3 miliarde de lei. Reprezentanţii companiilor KazMunaiGaz International NV (fostă The Rompetrol Group NV), OilField Exploration Business Solutions (fostă Rompetrol SA) şi Rompetrol Rafinare au fost citaţi la începutul lunii mai la sediul DIICOT pentru a fi audiaţi. Cele trei firme sunt părţi responsabile civilmente în acest dosar, în care prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei.
• BANCHERUL
• Şeful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spune ca nu va accepta notificările privind darea in plată
Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, una dintre băncile cu cele multe credite in franci elveţieni, spune ca nu va accepta darea in plata a caselor ipotecate si nu va negocia cu cei care au notificat banca in vederea dării in plată condiţii mai bune decât cele oferite si până acum celor care au dificultăţi in a-si rambursa ratele. "Ar fi incorect sa oferim condiţii mai bune celor care pot sa-si achite ratele, dar nu vor, si vin sa dea casa in plata, fata de cei care fac eforturi sa-si ramburseze ratele", a spus Groningen, pentru Bancherul.ro. El a precizat ca banca a oferit si pana acum clienţilor care întâmpină greutăţi in rambursarea creditelor diverse soluţii de ajutor, precum restructurarea creditelor, prin reducerea temporară a datoriei si a ratei lunare. Şeful Raiffeisen Bank spune că strategia băncii este de a nu accepta nicio cerere de dare in plată până când Curtea Constituţionala nu se va pronunţa cu privire la legalitatea legii 77/2016 privind darea in plată: "Aşteptăm să fim daţi in judecată de clienţi".
• O nouă schimbare majoră pe piaţa bancară: in baza unei directive europene, ANPC propune eliminarea comisioanelor pentru conturi
Băncile româneşti, precum si cele din restul ţărilor Uniunii Europene, vor fi obligate sa ofere clienţilor un cont de baza care să includă operaţiuni gratuite sau cu comisioane rezonabile, prin intermediul unui card sau online, începând din 18 septembrie 2016. Conform articolului 18 din Directiva europeana nr.82, băncile din statele membre sunt obligate sa ofere gratuit sau in schimbul unui comision rezonabil următoarele servicii bancare, prin intermediul unui cont de baza: a) deschiderea, administrarea si închiderea unui cont; b) depunerea de bani in cont; c) retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii (aşadar atât in tara cat si in străinătate) dintr-un cont, la ghişeu sau la bancomate; d) efectuarea următoarelor operaţiuni de plată, pe teritoriul Uniunii: - plăţi cu cardul, inclusiv online, - transferuri la ghişee, online sau alte terminale bancare
• CAPITAL
• Gazele ruseşti sunt mai ieftine decât cele din producţia internă
Producătorii de gaze şi Autoritatea de Reglementare din domeniu cer Guvernului abrogarea Hotărârii care prevede majorarea preţului gazelor naturale din iulie după ce preţul de import a ajuns mai mic decât cel din producţia internă. Gazele naturale sunt programate să se scumpească cu 10% de la 1 iulie pentru populaţie. Creşterea face parte din calendarul de liberalizare, menit să elimine complet preţul impus inclusiv pentru consumul populaţiei. Tariful reglementat a menţinut preţul mai mic decât cel de pe piaţa liberă, însă acest lucru nu mai este valabil de anul trecut.
• ANAF verifică toate tranzacţiile maneliştilor şi sportivilor
Averile maneliştilor şi ale sportivilor sunt verificate de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar aceştia sunt invitaţi să declare câştigurile, a declarat Dragoş Doroş, preşedintele ANAF. Şeful ANAF a declarat că în prezent se urmăresc toate tranzacţiile pe care le desfăşoară artiştii şi sportivii, dar nu numai. Acesta a mai precizat că personalul ANAF este suficient, însă se fac angajări în direcţia care se ocupă de verificarea averilor mari. ANAF a publicat, în 3 mai, listele cu contribuabilii mijlocii şi mari cu datorii neplatite la stat, iar în 11 mai, a publicat o nouă listă cu datornici la bugetul de stat şi la celelalte bugete publice, care cuprinde 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, valoarea datoriilor neplătite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% sunt considerate nerecuperabile de catre Fisc.
• Germania se înarmează: investiţii de zeci de milioane de euro în tancuri şi apărare aeriană
Germania intenţionează să investească zeci de milioane de euro în tancuri şi într-un nou sistem de apărare aeriană, după ce a fost anunţată o creştere a bugetului apărării pentru 2017, au declarat sâmbătă surse citate de DPA. Berlinul va cheltui o sumă cu opt cifre pentru modernizarea tancurilor de luptă Leopard 2, au precizat aceste surse, care fac parte din Ministerul Apărării. O sumă cu nouă cifre va fi cheltuită pentru un nou sistem tactic de apărare aeriană (TVLS), au adăugat sursele. Într-o declaraţie apărută sâmbătă în revista Focus, ministrul apărării Ursula von der Leyen e evidenţiat bugetul mai mare şi instrucţiunile mai stricte privind calitatea în proiectele de achiziţie de echipamente militare. "Cerem ca industria (apărării) să ofere Armatei germane echipamente la timp şi fără defecte, aşa cum face cu clienţii privaţi", a adăugat Ursula von der Leyen.
• CURENTUL
• Condrea întârziase. Fetiţa era încredinţată tatălui şi mama putea s-o ţină până duminică la ora 18.00
Noi amănunte apar în cazul morţii fulgerătoare a patronului Hexi Pharma. Acesta se ducea să-şi ia fetiţa de la fosta sa soţie. Dan Condrea era divorţat de soţia sa Marilena-Laura din 2011, fetiţa sa, atunci în vârstă de 5 ani i-a fost încredinţată tatălui. Ca să-şi poată vizita fetiţa, doctoriţa Georgescu Marilena-Laura l-a dat în judecată pe Dan Condrea în 8 iulie 2015. Instanţa a decis ca fetiţa să petreacă primul şi al treilea week-end din lună la mama sa dar şi la predarea şi la preluarea copilului de către tată să fie prezentă bunica maternă. Totodată pe durata cât stă la mama sa, fetiţa trebuia să poată vorbi cu tatăl său. iată ce au decis judecătorii: "sa aibă legături personale cu minora, astfel: - in primul si al treilea sfârşit de săptămâna din luna, începând de vineri, ora 18.00 pana duminica ora 18.00; - doua săptămâni in perioada vacantei de vara in perioada 01.07-15.07 si prima jumătate din vacanta de iarna, incluzând sărbătorile de iarna.
• Premierul Dacian Cioloş se întâlneşte cu vicepreşedintele american Joe Biden
Prim-ministrul Dacian Cioloş face o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 22-25 mai. În cadrul vizitei, prim-ministrul Dacian Cioloş va avea o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden. De asemenea, şeful Executivului va avea întâlniri cu o serie de înalţi oficiali ai Administraţiei americane, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi cu membri ai comunităţii româneşti din zona Washington. Conceptul vizitei este construit în jurul sintagmei From shared security to shared prosperity. Scopul este evidenţierea succesului Parteneriatului Strategic cu SUA în domeniul securităţii, precum şi articularea unei dimensiuni economice de o ambiţie similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creştere economică, stabilitate şi predictibilitate.
• CURIERUL NATIONAL
• Vine "apocalipsa antibioticelor"
Dame Sally Davies, şefa serviciilor medicale din Marea Britanie, a declarat pentru The Guardian că 10 milioane de persoane pe an ar putea muri din cauza infecţiilor în 2050. "50.000 de oameni mor în fiecare an în Europa şi SUA din cauza infecţiilor pe care antibioticele au pierdut puterea de a le trata", a spus aceasta. Continua îmbunătăţire a medicamentelor nu este întotdeauna benefică, dovadă stând faptul că la un moment dat microbii devin mai rezistenţi, iar antibioticele nu-şi mai fac efectul. Conform opiniei lui Davies, omenirea se confruntă deja cu "apocalipsa antibioticelor", care ar putea avea consecinţe drastice asupra medicinei moderne. Predicţiile raportului sunt sumbre: 10 milioane de persoane pe an ar putea muri din cauza infecţiilor în jurul anului 2050, din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, depăşind numărul total al deceselor provocate de cancer.
• Sebastian Ghiţă, despre moartea patronului Hexi Pharma: Din experienţa mea, pot să vă spun că sunt convins că avea filaj
Deputatul Sebastian ghiţă, membru în comisia de Control a activităţii SRI, a declarat duminisă seară, într-o intervenţie telşefonică în cadrul emisiunii "Om la Om", de pe B1 TV, că este convins că Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, avea filaj. "20 de milioane de români, începând de mâine, pe preşedinte, pe şefii celor două Camere, pe premier, pe servicii, pe procuraturi, pe parlamentari, pe toţi, ne vor suspecta că suntem un stat mafiot. Am vorbit deja cu preşedintele Comisiei şi i-am spus că de data asta nu mai putem evita convocarea comisiei şi stabilirea unui plan de acţiuni şi de cerinţe către instituţii ale statului astfel încât măcar pe baza filmului pe care echipa de filaj a domnului Condrea ne-o poate furniza să spunem că nu este nimic necurat", a spus Ghiţă.
• Brexit: Avertismentul lui Juncker în cazul ieşirii Regatului Unit din UE
"Dacă la referendumul din 23 iunie britanicii vor spune NU rămânerii în Uniunea Europeană, ceea ce sper să nu se întâmple, viaţa comunitară nu va mai fi ca aceea de până acum", a avertizat preşedintele Comisiei Europene, atrăgând atenţia Regatului Unit că va trebui să accepte statutul de "stat terţ"... "pe care nu-l vom mângâia. Dezertorii nu vor fi primiţi cu braţele deschise". "Nu este o ameninţare, a precizat el, dar relaţiile dintre noi nu vor mai fi cele din acest moment". Întrebat de ziariştii de la "Le Monde" ce opinie are despre cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial din Austria ce urmează să aibă loc duminică şi care ar putea aduce la conducerea statului austriac candidatul extremei drepte, Juncker a răspuns că domnia sa, personal, nu-i iubeşte pe extremiştii de dreapta şi că "nu vor fi posibile nici dezbateri, nici dialog" cu aceştia.
• EVENIMENTUL ZILEI
• "Staţi liniştiţi, că nu o să mai lucrez în domeniu". Mesajul lui Dan Condrea, către un angajat Hexi Pharma
Unul dintre angajaţii companiei Hexi Pharma susţine că Dan Condrea i-a trimis un mesaj, cu puţin timp înainte de a face accident, în care i-a spus că nu va mai lucra niciodată în acest domeniu. Potrivit site-ului tolo.ro, Condrea era tot mai abătut în ultimele zile şi părea absent la tot ce se întâmplă în jurul lui. Patronul Hexi Pharma se izolase de celelalte persoane din companie, de la izbucnirea scandalului legat de dezinfectanţii diluaţi, deoarece aceştia îl considerau vinovat pentru toată această situaţie fără precent la noi în ţară.
• Polonia sfidează UE
Comisia Europeană a dat Poloniei un ultimatum care expiră astăzi, 23 mai, pentru a revoca remanierea din decembrie a Curţii Constituţionale, gest ce a iritat la maximum Bruxelles-ul. Premierul Beata Szydlo a promis în acest weekend că nu va lua în seamă nici un ultimatum al UE şi i-a acuzat pe unii dintre membrii Comisiei că doresc distrugerea "Blocului de 28". Ameninţarea Comisiei, formulată miecurea trecută. este clară: "Dacă până pe 23 mai nu se înregistrează nici un progres, atunci prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a fost împuternicit să redacteze proiectul unei interpelări." Dacă Varşovia nu dă răspunsuri mulţumitoare acestei interpelări, riscă o suspendare a dreptului de vot în Consiliul de miniştri european, cel mai important for de decizie al UE.
• Mircea Lucescu, mină de aur pentru Şahtior
După 12 ani petrecuţi la cârma formaţiei din Doneţk, tehnicianul român în vârstă de 70 de ani s-a despărţit oficial de echipa căreia i-a adus 22 de trofee. Ultimul, adjudecat chiar sâmbătă, după succesul din finala Cupei Ucrainei. Opt titluri de campion al Ucrainei, şase Cupe ale Ucrainei, şapte Supercupe şi Cupa UEFA, în 2009. Acestea sunt marile realizări ale lui Mircea Lucescu ca antrenor la Şahtior Doneţk. "Il Luce" a ajuns, însă, la finalul aventurii sale în fotbalul ucrainean, acolo unde timp de 12 ani a clădit o echipă care s-a bătut de la egal la egal cu marile cluburi ale Europei. Românul în vârstă de 70 de ani s-a retras imperial de la gruparea din Doneţk. Sâmbătă, "minerii" au triumfat în finala Cupei Ucrainei, scor 2-0, cu Zorya Luhansk, acesta fiind ultimul meci al românului pe banca tehnică a formaţiei patronate de Rinat Ahmetov.
• JURNALUL NATIONAL
• Un criminalist cunoscut face acuzaţii grave: "Mortul NU e patronul Hexi Pharma"
Psihologul criminalist Tudorel Butoi susţine că Dan Condrea şi-a înscenat moartea. "Haideţi sa va dau una tare, domnule redactor: mortul din maşina... nu e el! Din datele pe care le deţin, el nu a putut fi recunoscut. Fata si toate celelalte sunt zdrobite, sunt atât de distruse încât nimeni nu l-a recunoscut fizic. Dar... lângă el s-au găsit acte de identitate. La sumele uriaşe de bani pe care le-au rostogolit aceşti escroci, la structurile, instituţiile bănuite, pretabile a fi in acest joc, aceasta este o gluma de matineu. Se găseşte un fraier care seamănă, ai înscenat accidentul si ai pus lângă el actele. Evident ca, pentru a putea verifica aceasta ipoteza trebuie sa ne aruncam pe amprenta genetica si pe amprentele papilare. Sigur ca, pana la finalizarea anchetei, rămân in lucru, ca ipoteze: un gest suicidal, un accident rutier, dar si aceasta înscenare a accidentului prin substituire de persoana", a declarat Butoi pentru ziarulring.ro.
• Tolo.ro: Moartea lui Condrea trezeste Comisia Parlamentara de control a SRI
Aseară a murit într-un accident rutier Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma. La cîteva minute, deputatul Sebastian Ghiţă, membru în Comisia de Control a SRI, a vrut să facă o declaraţie. N-a spus-o direct şi oficial, dar lasă să se înţeleagă că îi e realmente teamă şi pentru soarta lui. - Bună seara, ce doriţi să spuneţi? - Că mîine ne vom întruni în Comisia Parlamentară şi vom cere ca echipa de filaj să facă public raportul şi filmul accidentului. - Sînteţi sigur că exista o echipă de filaj? - Cum să nu existe?! După un asemenea scandal public să nu existe este imposibil. Aici nu vorbim despre cineva care a furat din raţia de mîncare, ci care a participat la o operaţiune criminală de pe urma cărora au murit, probabil, zeci de mii de oameni prin infecţiile nosocomiale. Cum să nu fie urmărit în fiecare moment?
• Metrorex face angajări. Vor fi disponibile sute de joburi
Metrorex extinde Magistrala 4 cu 2,1 km, prin construirea a două staţii noi de metrou Laminorului şi Străuleşti, un depou, un terminal multimodal şi o parcare de tip Park & Ride, astfel că e nevoie de personal suplimentar pentru operarea noului tronson de metrou. "Conform strategiei de dezvoltare a reţelei de transport cu metroul şi în baza programului de investiţii al Ministerului Transporturilor şi Metrorex, în cel de-al patrulea trimestrul al anului 2016 urmează să fie pus în funcţiune noul tronson de metrou Secţiunea Parc Bazilescu - Lac Străuleşti, de pe linia 4 Gara de Nord - Lac Străuleşti, în lungime de 2,1 km cale dublă, două staţii, 1 depou şi o parcare Park&Ride", potrivit directorului general al companiei, Marin Aldea, citat de economica.net. Potrivit acestuia, necesarul de personal operativ estimat în vederea exploatării noului tronson de metrou, conform normativelor în vigoare, este de 342 salariaţi (de la 4.218 la finele anului 2015 până la 4.560 la finele anului 2016).
• Ai centrală de apartament, plăteşti taxă
Ministerul Energiei ia în calcul introducerea unei taxe speciale pentru deţinătorii de centrale termice de apartament. "Introducerea în legislaţie a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deţinătorii de surse de încălzire poluante, nesigure şi neeficiente, conform principiului "poluatorul plăteşte", taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat; astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor", se arată în rapoartele comitetelor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030. Ideea introduceri unei astfel de taxe nu este nouă, ia fiind adusă în discuţie încă din 2011. Ideea privind necesitatea introducerii ei a fost relansată, recent, de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucuresti ( RADET).
• NATIONAL
• Fosta soţie a lui Condrea: "Nu era genul care sa se omoare, ci genul care te omora el pe tine!"
Procurorul General al României, Augustin Lazar a anunţat ca dosarul privind accidentul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, in urma căruia omul de afaceri a decedat, va fi preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie. "Dosarul va fi preluat de Secţia de Urmărire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, sub coordonarea domnului procuror Romulus Varga, acelaşi care se ocupa de Dosarul Dezinfectanţilor", spune Augustin Lazar. Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie ca Dan Condrea mergea la fosta soţie sa-si ia fiica. In plus, femeia a făcut o declaraţie uluitoare: "Nu era genul care să se omoare, ci genul care te omora el pe tine! Dacă e sinucidere, l-au împins sa facă asta!". Surse din media indica faptul ca patronul Hexi Pharma urma sa fie prezent luni la Parchet, pentru a fi reţinut.
• Adamescu turnat de familie, panica la SIE!
Urmează zile de foc pentru miliardarul Dan Adamescu, cel care va primi sentinţa definitiva in dosarul in care este acuzat de DNA ca ar fi mituit mai mulţi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti. Apoi, la doar câteva zeci de ore, judecătorii se vor pronunţa in procesul de divorţ intentat de către soţia magnatului. Cel care tremura si la vestea ca autorităţile de la Bucureşti, in ciuda "tălpilor" puse de Serviciul de Informaţii Externe, si-au înteţit eforturile unde a-l aduce in tara pe Alexander Bogdan Adamescu, pe numele fiului boss-ului de la Astra Asigurări fiind deja emis de către Tribunalul Bucureşti un mandat de arestare in lipsa.
• Sebastian Vlădescu si Gheorghe Pogea, prinşi si ei in "hora" Petromidia
După ex-miniştrii pesedişti Dan Ioan Popescu si Mihai Tănăsescu (care sunt acuzaţi ca au iniţiat, in 2003, ordonanţa de guvern prin care datoriile Petromidiei au fost convertite in acţiuni), alţi doi foşti demnitari, unul liberal si celălalt pedelist, au intrat in vizorul procurorilor DIICOT responsabili cu dosarul Petromidia-Rompetrol: Sebastian Vlădescu (ministru de Finanţe in guvernele Tăriceanu si Boc II) si Gheorghe Pogea (ministrul Economiei in guvernul Tăriceanu si al Finanţelor in guvernul Boc I). Anchetatorii susţin ca Vlădescu si Pogea nu au listat compania Rompetrol la bursa, deşi trebuiau sa facă acest lucru. Ca urmare, conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT sunt pe cale sa-i solicite preşedintelui Klaus Iohannis avizul necesar demarării urmăririi penale a celor patru foşti miniştri.
• PUTEREA
• De ce tac liberalii? Ordonanţa care schimbă Codurile Penale
Guvernul Cioloş a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se aduc numeroase modificări -peste 150- Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Majoritatea modificărilor sunt necesare pentru ca cele două normative să fie puse în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale şi legislaţiei europene. Modificările ar fi trebuit adoptate prin legi, de Parlamentul României. Cum parlamentarii nu şi-au făcut treaba, Executivul nu a avut încotro şi a apelat la calea normativului de urgenţă, pentru evitarea declanşării unor infringement-uri din partea Comisiei Europene. Totuşi, pe lângă articolele modificate de nevoie, au fost strecurate şi "bonusuri", iar societatea civilă (reprezentată de APADOR-CH) reclamă faptul că nici măcar nu a fost consultată. Deputatul Cezar Preda, purtătorul de cuvânt al PNL, a precizat doar, pentru PUTEREA, înainte de închiderea ediţiei, că nu s-a conturat încă, o poziţie oficială, dar că aceasta va fi prezentată luni, într-o conferinţă de presă.
• Preşedintele Asociaţiei Colectiv: Raed Arafat minte cu nesimţire. Procurorii dorm
Preşedintele Asociaţiei Colectiv a lansat un atac dur la adresa lui Raed Arafat despre care a spus că "minte cu nesimţire". Acesta a ţinut să precizeze, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că procurorii DNA şi DIICOT "dorm", iar "nimic nu pare a-i interesa în crima şi în jaful din sănătate". "Acum şase luni copilul meu pierdea lupta cu bacteriile, cu mizeria, cu nepasarea, cu minciuna, cu hoţia, cu nepriceperea, cu corupţia, cu un sistem criminal condus atunci, dar şi acum de nişte ticăloşi sprijiniţi de statul român, prin servicii, procurori, politic. Le mulţumesc pentru asta lui Arafat, Bănicioiu, Săndesc, Lascăr şi tuturor managerilor şi secretarilor de stat din Ministerul Sănătăţii. Nu te uit nici pe tine Piedone, primarul care semnează " ca primarul " şi nici pe voi cei care vă uitaţi în ochii noştri şi ne spuneaţi că " faceţi tot ce se poate pentru a ne salva copilul", a scris Eugen Iancu.
• ROMANIA LIBERA
• Obstacolele reformării guvernului
La şase luni de la preluarea guvernării, premierul Dacian Cioloş intenţionează să facă noi schimbări în interiorul Executivului, dar intenţiile sale vin în contradicţie cu jocurile politice, în special cu interesele PSD. Premierul Dacian Cioloş a remaniat patru miniştri în ultima lună de zile, dar are nemulţumiri şi faţă de alţi subordonaţi din echipa guvernamentală. Astfel, Cioloş l-a criticat, recent, pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, pentru atitudinea în scandalul plagiatelor, el anunţând totodată că aşteaptă să vadă rezultatele aplicării legislaţiei şi apoi îi "va judeca" activitatea. Potrivit unor surse parlamentare, sancţionarea lui Curaj nu a fost agreată de PSD, social-democraţii bănuind că primul afectat de accelerarea termenelor în materie de plagiat ar fi Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, acuzat de fraudă academică. Or, Tobă este în fruntea ministerului care organizează alegerile locale şi, fiind un personaj cu puternice conexiuni în zona PSD.
• Camelia Şucu şi Elan Schwarzenberg, cuplu pentru terenurile Academiei Române
Celebrul om de afaceri Elan Schwarzenberg era cât pe ce să intre în Academia Română. Cu imobiliarele, desigur. Drept urmare, DNA a devenit "membră corespondentă". La începutul anului 2008, când presa tabloidă menţiona apropierea dintre Camelia Şucu, cu afaceri în domeniul mobilei, şi Elan Schwarzenberg, cu afaceri în domeniul imobiliar, cea dintâi a păşit pe covoarele moi din Academia Română. Acolo a pus la cale un business grozav, respectiv să cumpere 33 de hectare în Constanţa (oraş unde Schwarzenberg avea mai multe interse imobiliare, fiind prieten şi tovarăş de combinaţii cu Radu Mazăre) cu preţul de 30 de euro metrul pătrat. Se întâmpla în perioada când bula imobiliară era la apogeu, înainte de marea prăbuşire ce urma să înceapă din toamnă.
• ZIARUL FINANCIAR
• Liniştea BNR începe să fie tulburată pas cu pas
Dintr-odată, liniştea Băncii Naţionale începe să fie tulburată de acolo de unde guvernatorul Mugur Isărescu se aştepta mai puţin: Parlament, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, aliaţii de bază ai Băncii Naţionale. 1.Legea dării în plată - puţină lume a remarcat faptul că Palatul Cotroceni, respectiv preşedintele Klaus Iohannis, şi Palatul Victoria, prin premierul Dacian Cioloş, au declarat clar că nu vor ataca la Curtea Constituţională Legea dării în plată, aşa cum a fost aprobată de Parlament şi în varianta 2. Asta înseamnă, cel puţin din perspectiva guvernului, că este pregătit să apere poziţia statului chiar şi în procese internaţionale în cazul în care băncile vor acţiona în acest sens. Un grup de bănci studiază cu avocaţii în acest moment varianta unui proces la Washington, la ICSID - Curtea Internaţională pentru Apărarea Investiţiilor Străine - împotriva României, care va fi reprezentat de Ministerul Finanţelor. Motivul procesului este legat de exproprierea unor bunuri şi venituri prin Legea dării în plată.
• Investitorii se revoltă împotriva salariilor prea mari acordate directorilor
În timp ce angajaţii unor mari companii ca Walmart şi McDonald's câştigă atât de puţin încât au nevoie de ajutor guvernamental pentru a-şi plăti facturile şi a pune mâncare pe masă, directorii executivi iau acasă pachete de zeci de milioane. Cel mai mare administrator de active din lume, BlackRock, este criticat dur pentru poziţia lipsită de fermitate pe care o are faţă de plăţile excesive acordate directorilor companiilor în care investeşte, în timp ce investitorii băncii americane Goldman Sachs şi cei ai celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, s-au revoltat împotriva planurilor legate de plăţi ale instituţiilor. 75.000 de persoane au semnat recent o petiţie cerând BlackRock să-şi modifice abordarea privitoare la plăţile acordate în cadrul companiilor în care investeşte, potrivit Financial Times.
• România nimănui: într-o ţară în care 40% din drumuri sunt neasfaltate, premierul se plânge că CNADNR este greu de restructurat
Un guvern, 21 de miniştri şi un prim-ministru ajunşi în aceste poziţii pentru a smulge sistemul din imobilismul său cad răpuşi unul după altul: "«Structura» este greu de «restructurat»", pentru că "este mare amorţeală acolo!" Ar fi trebuit să devină antologică critica de săptămâna trecută a premierului Dacian Cioloş la adresa ministrului transporturilor Dan Costescu faţă de neputinţa acestuia din urmă de a restructura Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), un mamut cu 6.000 de angajaţi în care peste 1.000 sunt şefi şi sub jumătate sunt muncitori. Dar critica a cuprins în ea o absolvire de vină: "Eu, personal, constat că e o structură foarte greu de restructurat pentru că e o rezistenţă foarte mare acolo."