REVISTA PRESEI 23.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 23 mai 2017

REVISTA PRESEI 23.05.2017

ADEVARUL

Explozie pe Manchester Arena

Autorităţile britanice răspund "unui incident serios" petrecut la Manchester Arena, în timpul unui concert al cântăreţei americane Ariana Grande. Conform primelor informaţii oficiale, 19 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 55 au fost răniţi. Poliţia consideră evenimentul un "posibil atac terorist". Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a transmis o scurtă declaraţie publică: "Ne concentrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce poliţia consideră a fi un groaznic atac terorist. Gândurile noastre merg către victimele şi familiile tuturor celor afectaţi". Conform primelor ipoteze neconfirmate oficiale însă, ar fi vorba de un atac sinucigaş ce a declanşat dispozitivul explozibil la sfârşitul concertului, în momentul în care oamenii începuseră să părăsească arena. Autorităţile confirmă 19 decese şi 55 de persoane rănite în urma acestui incident, citate de CNN.

Donald Trump în Israel: pariul care poate schimba istoria sau să o detoneze

Luni, înaintea momentului întâlnirii oficiale cu prim-ministrul Benjamin Netanayahu, Donald Trump a efectuat un gest simbolic de mare rezonanţă şi cu o semnificaţie cu totul deosebită: a fost primul preşedinte american în funcţie care a mers la Zidul Plângerii, locul sacru de rugăciune pentru evrei şi care este situat în zona de est a Ierusalimului, ocupată şi mai apoi anexată de Israel. Marţi, Trump se va duce la Bethleem, pentru convorbiri cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas. Apoi va merge să viziteze memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim şi, în final, va pronunţa un foarte aşteptat discurs la Muzeul Israelului. Vizita are o importanţă absolut excepţională datorită semnalelor care au precedat-o, ele însele cu totul neaşteptate.

Germania construieşte discret o armată europeană alături de România şi Cehia

Germania a reuşit în acest an, alături de România şi Cehia, să facă un pas radical în direcţia realizării unei armate europene, un proiect care generează frecvent tărăboi între aliaţii din NATO, scrie revista Foreign Policy. Mai exact, România şi Cehia îşi vor integra, în următoarele luni, câte o brigadă în armata Germaniei, Brigada Mecanizată 81 "General Grigore Bălan", care este dislocată în garnizoana Bistriţa, se va alătura în următoarele luni Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr. De asemenea, Brigada 4 de Desfăşurare Rapidă a Cehiei, care a participat la operaţiuni militare în Afganistan şi în Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei. Două brigăzi ale armatei olandeze s-au alăturat deja Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr, respectiv Diviziei Armate 1 a Germaniei.

Firea amână benzile unice pentru autobuze după începerea vacanţei şcolare

Primăria Capitalei a anunţat, luni, că se va circula din nou fără restricţii pe tronsonul Băneasa-Piaţa Charles de Gaulle - unde traficul a fost dificil după ce a fost introdusă banda unică pentru transportul în comun - şi că acest proiect va fi reluat după începerea vacanţei şcolare. Primarul general Gabriela Firea susţine că "acest proiect, coroborat cu înnoirea şi suplimentarea parcului auto al RATB şi cu extinderea sistemului de semaforizare inteligentă", reprezintă soluţia pentru descongestionarea traficului în Bucureşti, chiar dacă "este nevoie de o perioadă de acomodare pentru ca efectele pozitive să fie vizibile". Traficul la intrarea în Bucureşti dinspre DN 1 s-a desfăşurat cu dificultate, luni dimineaţă.

Principalele carenţe ale sistemului de sănătate românesc, conform Comisiei Europene

România dispune de un sistem sanitar subfinanţat, axat pe spitale, cu puţine servicii de îngrijire primară şi ambulatorie, ceea ce duce la servicii învechite şi ineficiente, arată cel mai recent raport întocmit de Comisia Europeană. Documentul scoate în evidenţă lipsurile cu care se confruntă România din acest punct de vedere şi cere eliminarea şpăgii la doctor. Concret, raportul face o radiografie a sistemului de sănătate pe anul 2016 când, arată experţii care au întocmit documentul, au existat mici schimbări structurale. Cu toate acestea, specialialiştii spun că sistemele electronice care ar trebui să reducă birocraţia din sistem nu sunt întotdeauna funcţionale, astfel că incidenţa corupţiei nu poate fi eliminată.

Asociaţia "Bucureşti fără ei" strânge semnături pentru demiterea Gabrielei Firea

Asociaţia "Bucureşti fără ei" anunţă instalarea primului cort pentru strângerea de semnături pentru demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sectoare şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB). Cortul va fi instalat în Piaţa Unirii, iar pentru declanşarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnăturile a 25% dintre bucureştenii cu drept de vot, adică peste 440.000.

Preşedintele chinez i-a cerut o sută de zile omologului său american pentru a-l potoli pe Kim Jong-un

Preşedintele chinez Xi Jinping i-ar fi cerut omologului său american Donald Trump, în marja vizitei sale oficiale din Statele Unite, în aprilie, să se abţină 100 de zile de la adoptarea unor acţiuni sau sancţiuni în legătură cu programul balistic al Coreei de Nord şi să-l lase pe el să se ocupe de acest dosar. China ia în calcul, în principal, să impună restricţii asupra remitenţelor şi asupra aprovizionării cu petrol a Coreei de Nord, precizează Asahi. La rândul său, Trump a avertizat că va impune sancţiuni companiilor chineze ce fac afaceri cu regimul de la Phenian, dacă Beijingul nu soluţionează problema. Termenul de 100 de zile expiră la începutul lui iulie, exact când va avea loc summitul G20 din Germania. Xi Jinping şi Donald Trump urmează să aibă o nouă întrevedere bilaterală în marja acestui summit.

BANCHERUL

Sistemul bancar si-a majorat profitul cu 6% in T1, la 1,240 miliarde lei

Sistemul bancar românesc, format din 37 de instituţii de credit (36 de bănci, dintre care 8 sucursale ale băncilor străine si o cooperativa de credit) a obţinut in primul trimestru (T1) din acest an un profit net de 1,240 miliarde lei, in creştere cu 6% fată de aceeaşi perioada a anului trecut, când câştigul era cu doar 70 milioane mai mic, respectiv 1,170 miliarde lei. Valoarea profitului net al sistemului bancar a fost calculata de Bancherul.ro, pe baza datelor publicate de BNR, si anume o rata de rentabilitate a activelor (ROA) de 1,26%, identica cu nivelul din martie anul trecut, dar in creştere de la 1,08% in decembrie 2016. In perioada 2000-2009, sistemul bancar a obţinut un profit cumulat de 4,9 miliarde euro, după care, in anii de după criza din 2008, in perioada 2010-2014, băncile au avut pierderi de 1,9 miliarde euro, iar in ultimii doi ani (2015-2016), profitul net al sistemului bancar a fost de 2 miliarde euro, conform datelor prezentate de BNR.

COTIDIANUL

Dan Andronic face fum - Cornel Nistorescu

Serviciile secrete (SRI, STS, SPP, SIE) sunt unităţi militarizate sau funcţionează după reguli militare. Nimeni niciodată nu va scoate la iveală date şi probe despre operaţiunile care ar descalifica directori sau adjuncţi de servicii. Nici măcar în SUA asemenea lucruri nu se prea petrec, necum în România, unde toată infrastructura birocratică a statului român este infestată de oamenii serviciilor. Cu alte cuvinte, toate datele privind amestecul în rezultatul alegerilor din 2009 sunt atît de bine îngropate, încît nimeni nu le poate recupera pentru o dezbatere publică. Nici chiar Traian Băsescu. Dacă mîine s-ar trezi chinuit de o criză de conştiinţă, indiferent cîte probe ar avea el dosite, tot n-ar putea dovedi. De ce a declanşat Dan Andronic acest tărăboi care nu va duce la aflarea adevărului, nici măcar la o dezbatere serioasă asupra implicării serviciilor secrete în desemnarea candidaţilor, în alegeri şi în campania electorală?

Invenţiile lui Firea blochează intrarea în Bucureşti

Circulaţia la intrarea în Bucureşti dinspre DN 1 a fost paralizată luni dimineaţă, după ce Primăria Capitalei a montat o bandă unică pentru autobuzele RATB pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, pe sensul de intrare în Capitală. Începând de la primele ore ale dimineţii s-au format cozi uriaşe încă de la Săftica şi Baloteşti, măsura afectând traficul şi pe Bulevardul Pipera - Tunari şi Şoseaua Andronache. Banda unică a fost amenajată pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, din zona Podul Băneasa până la Fântâna Mioriţa. Totul se întâmplă în contextul în care Gabriela Firea a promis în campania electorală că va trata cu prioritate fluidizarea traficului.

Scandalul Ioan Niculae, impact major în economie

Doar două fabrici de îngrăşăminte din imperiul chimic, cu şase combinate, al fostului miliardar Ioan Niculae, mai funcţionează: Donau Chem Turnu Măgurele, care nu şi-a încetat producţia niciodată de la prăbuşirea InterAgro, iar recent, a reintrat în producţie Chemgas Slobozia, fostul Amonil. Atât a mai rămas dintr-un colos ce activa în industria chimică şi care avea, în 2008, o cifră de afaceri de 1 miliard de euro şi 10.000 de angajaţi. Acum, cele două fabrici rămase consumă laolaltă până la 1 miliard de metri cubi de gaze, au câteva sute de angajaţi şi pot produce 600-800.000 de tone de îngrăşăminte anual. În afară de cele două combinate menţionate, în România mai există un al treilea funcţional, Azomureş, care merge la capacitate de ani de zile şi este deţinut de elveţienii de la Ameropa.

S-au scumpit ţigările, cu mult mai mult decât era prognozat

Începând de azi, British American Tobacco a scumpit cu 0,5 lei toate sortimentele de ţigări pe care le comercializează în România. Astfel, cele mai cunoscute mărci au noile preţuri după cum urmează: Pall Mall, 15,5 lei pachetul , Kent, 16, 5 lei pachetul, Dunhill, 17,5 lei pahetul, Rothmans, 16,5 lei pachetul, Lucky Strike, 16,5 lei pachetul. Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro.

CURIERUL NATIONAL

Prima Casă nu se execută

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis săptămâna trecută că "imobilele asupra cărora este instituită interdicţia de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile condiţionat de acordul Ministerului Finanţelor Publice şi al băncii finanţatoare". "Recuperatorii de creanţe nu se mai pot apropia de imobilele luate prin Prima Casă", a afirmat av. Adrian Cuculis. Potrivit acestuia, decizia vine în ajutorul celor executaţi prin creditele luate prin Prima Casă, efectul concret al deciziei vizând în primul rând faptul că orice alt creditor în afară de creditorul iniţial ipotecar nu mai are dreptul să execute silit aceste imobile.

Circa 5.000 de migranţi au fost salvaţi în ultimele zile în apele Mediteranei

Condiţiile meteorologice mai favorabile din ultimele zile încep să stimuleze din nou creşterea fluxului de migranţi care îşi încearcă şansele de a ajunge, prin Mediterana, pe coastele sudice ale Europei. Informaţii noi transmise de corespondenţii presei franceze, inclusiv ai TV France 2 şi "Le Figaro", au relatat duminică seară că, în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, circa 5.000 de migranţi aflaţi la bordul unor ambarcaţiuni improvizate au fost salvaţi de gărzile de coastă italiene în largul coastelor Libiei. În cursul operaţiunilor derulate de gărzile de coastă italiene şi libiene vineri noaptea şi sâmbătă dimineaţă, au fost salvaţi peste 2.100 de migranţi, fiind transferaţi la bordul a 17 nave de salvare. De la începutul acestui an, precizează un raport al OIM, pe coastele Italiei au ajuns peste 46.000 de migranţi, cu 30% mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Complexul Energetic Oltenia, profit de 250 de milioane de lei la patru luni

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a înregistrat un profit de 250 de milioane de lei pe primele patru luni ale acestui an. Anul trecut, compania era pe pierdere, însă în perioada ianuarie - aprilie 2017 a existat o cerere crescută de energie pe cărbune. Potrivit lui Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia, societatea pe care o conduce se pregăteşte încă de acum pentru perioada de iarnă, având în vedere că va fi nevoie de constituirea stocurilor de cărbune. Directorii de termocentrale şi cei de cariere au şi un target stabilit de către administraţie pentru a realiza, până la sfârşitul anului, stocuri de cărbune de un milion de tone, respectiv 700.000 de tone. Producţia totală a CEO pe acest an este de 24 de milioane de tone de cărbune.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine le-a trimis date despre alegerile din 2009 lui Maior, Coldea, Kovesi şi Dîncu

Audierile comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 au debutat, ieri, cu mărturiile jurnalistului EVZ Dan Andronic, una dintre întrebările esenţiale ridicate în urma declaraţiilor fiind sursa informaţiilor pe care foştii lideri SRI le primeau în noaptea alegerilor, cu privire la rezultatele votului. Andronic a declarat la audiere: "Păi date primea toată lumea de acolo, şi Dîncu şi Maior şi Coldea. Nu ştiu să vă spun de unde primeau datele, dacă foloseau telefoanele mobile operative speciale ale STS care protejează convorbirile şi nu ştii cu cine au vorbit sau foloseau telefoane obişnuite", a spus acesta. El a adăugat că "este clar" că Traian Băsescu avea date despre alegeri de la casa de sondaje care lucra la acea vreme cu PDL-ul.

Se pregăteşte o mişcare politică pentru Iohannis?

După ce şeful statului a ieşit alături de manifestanţi atât după tragedia de la Colectiv, cât şi la protestele care au urmat celebrei OUG 13, mai multe organizaţii civice se unesc într-o platformă naţională cu iz de partid. Platforma deschisă grupurilor civice se înfiinţează astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I". Majoritatea organizaţiilor care pun bazele platformei "Contract România", s-au format în urma tragediei de la "Colectiv" şi a protestelor împotriva OUG 13. Astfel, 18 grupuri civice îşi deschid braţele pentru toţi cei "care cred în libertatea individuală şi care acţionează în susţinerea şi spiritul democraţiei liberale, statului de drept şi drepturilor omului", după cum se arată în protocolul de colaborare.

Preţul carburanţilor de la noi, mai mare ca în UE

Preţul fără taxe al carburanţilor comercializaţi în România continuă să fie mai mare decât media europeană, în timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spaţiul comunitar, potrivit datelor publicate săptămânal de Comisia Europeană. Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arată că preţul motorinei fără taxe în România este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, în timp ce media europeană este 486 de euro.

Primul zbor al Croatia Airlines la Bucureşti

Pasagerii primei curse Croatia Airlines au avut surpriza "botezului" , la aterizarea la Bucureşti. Două jeturi imense de apă au format o "poartă" prin care a trecut aeronava. Până la mijlocul lunii octombrie, vor fi efectuate trei zboruri săptămânale între Bucureşti şi Zagreb, în zilele de luni, miercuri şi vineri, la preţuri ce pornesc de la 179 de euro, a declarat Kresimir Kucko, preşedinte şi director general al companiei Croatia Airlines.

Urmează mărturii explozive despre alegerile prezidenţiale din 2009!

După audierea jurnalistului EVZ Dan Andronic, audierile din comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 continuă marţi cu fostul candidat PSD Mircea Geoană, pierzătorul scrutinului, şi cu unul dintre şefii campaniei electorale a PSD, Viorel Hrebenciuc. Amândoi sunt în posesia unor informatii explozive din culisele alegerilor prezidenţiale şi din săptămâna de foc care a urmat după alegeri, când PSD a încercat să dovedească o fraudă electorală prin acţiuni în paralel la Curtea Constituţională şi la o serie de instanţe. Tot marţi, la prânz, vor fi audiaţi şi fostul vicepreşedinte AEP, Marian Muhuleţ, dar şi Octavian Opriş, preşedintele AEP la data prezidenţialelor din 2009.

JURNALUL NATIONAL

Avertisment sever pentru Romania de la BRUXELLES pentru creşterea deficitului

România primeşte recomandări specifice pentru a evita deschiderea procedurii pentru deficit excesiv. La Bruxelles au fost difuzate în cadrul analizei situaţiei economice din UE recomandări ale Comisiei Europene pentru ţările care pot avea probleme sau se confruntă deja cu situaţii mai deosebite. Pentru România a fost lansată o avertizare timpurie, prima de acest fel in mecanismul de supraveghere al Comisiei, pentru abaterile din anul 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu. Comisia avertizează că proiecţia pentru 2017 arată un deficit de 3,5 la sută din PIB si de 3,7 în 2018 daca se continua actualul trend. Comisia explica pe larg de ce a fost emisă recomandarea pentru Romănia.

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranţei naţionale în fabrici

Ministerul Justiţiei a deţinut, până în anul 2008, o companie ce avea, la rândul ei, mai multe sucursale care produceau mobilier, construcţii metalice, îmbrăcăminte sau produse din lemn, paie şi material vegetal împletite. Rolul acestei companii era acela de a reorienta profesional persoanele aflate în detenţie, în penitenciarele din România. În 2004, când SIPA a fost desfiinţată, luând fiinţă Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie, prin lege, structura informativă nou-creată a derulat, conform statutului, activităţi operativ-informative şi de culegere de informaţii inclusiv în privinţa posibilelor infracţiuni care aduceau atingere siguranţei naţionale. Această activitate privea şi Regia Autonomă Multiproduct, compania Ministerului Justiţiei.

Suntem ultimii din Europa la siguranţa alimentelor

România se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa certificărilor privind calitatea alimentelor şi siguranţei produselor alimentare. Doar 200 de companii care produc alimente în ţară au certificare europeană conform standardului IFS Food. Numai bulgarii, croaţii şi slovacii au mai puţine firme care au certificări privind siguranţa alimentelor, respectiv 165, 118 şi 94, relevă studiul International Featured Standards bazat pe informaţii din 90 de ţări, citat de profit.ro. România stă prost şi comparativ cu Polonia (732 firme acreditate conform standardului IFS Food ), Ungaria (408 de certificări) şi Cehia (334). La noi, cele mai multe acreditări le au firmele care activează în domeniul brutărie industriale şi produse de patiserie ( 69), urmate de cele care produc "carne roşie şi albă, carne de pasăre şi produse din carne" (54).

NATIONAL

Pahonţu si Hăineală, prinşi in fapt!

Liviu Dragnea, după ce s-a fript odată cu ciorba de la Ministerul Justiţiei, a început acum sa sufle si in iaurtul de la Interne! Astfel că, in ultima clipă, s-a reuşit blocarea accederii Oanei Schmidt Hăineală la funcţia de secretar de stat pentru relaţia cu instituţia prefectului din cadrul MAI, după ce acesteia deja ii si fusese aranjat biroul. Liviu Dragnea ar fi fost avertizat despre "legăturile primejdioase" dintre cea care tocmai urma să impună politica guvernamentală in teritoriu si generalul Lucian Pahonţu, rămas "ultimul mohican" de la Palatul Cotroceni. Chiar dacă, intre timp, ce-i drept, l-a dat pe Băsescu pe Iohannis.

Pleacă Klemm, vine Maior!

Ambasadorul României la Washington este băgat in malaxorul audierilor. Fie ele, cel puţin deocamdată, si unele strict politice. Numai ca acesta este un semnal clar ca de peste "balta cea mare" s-a dat deja OK-ul la scoaterea de pe sinele sistemului a celui care a condus Serviciul Roman de Informaţii vreme de peste un deceniu. Si care s-a trezit acum cu o plângere penală depusă la procurorul general al SUA de către o influentă instituţie americană. Dar, George Maior probabil se aştepta la această retragere a sa din post, mai ales ca Hans Klemm va fi "ejectat" de către Administraţia Trump de la Ambasada SUA la Bucureşti. Si, aşa cum o cere cutuma diplomatică, o astfel de măsura trebuie întotdeauna însoţită, intr-un termen rezonabil de câteva luni, de o replică similară a celuilalt stat.

Moartea partidelor politice, baza noii Europe

O teorie foarte serioasă a străbătut recent bătrâna Europa. Cică democraţia, aşa cum o ştim este un concept desuet. Ideea, interesantă la prima vedere, nu e deloc nouă. Nou este, însă, ce se croieşte la adăpostul ei. Atenţie, se creionează deja un viitor ale căror coordonate politice se schimba radical, chiar dacă se merge cu paşi de melc ca nu cumva sa intre masele in panică. Pentru că ele, masele, trebuie din nou să devină interesate de cetate, de stat. Cel mai recent exemplu: alegerile prezidenţiale din Franţa. Celei de-a cincea republici i s-a arătat pisica numita Marine Le Pen. Evident, s-a ales răul cel mai mic, Macron. Dar Macron n-a avut nici un partid ca să-l propulseze. Pentru ca toate erau praf.

PUTEREA

Cătălin Cherecheş aruncă BOMBA: "Coldea şi Dâncu, alături în biroul lui Oprea la formarea UNPR"

După dezvăluirile lui Dan Andronic despre cina secretă din casa lui Gabriel Oprea din seara alegerilor din 2009, noi detaliile uimitoare ies la iveală. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş povesteşte cum s-a format, de fapt, UNPR. Cherecheş a povestit la TVR că, în seara semnării şi înfiinţării UNPR, la sediul MApN erau prezenţi Vasile Dâncu şi Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI. Întrebat ce căuta Coldea acolo, Cherecheş a declarat: "nu cred ca e atat de buna mancarea la MApN". Ba mai mult, primarul din Baia Mare consideră că UNPR este un" partid 100% creaţia statului paralel"

ROMANIA LIBERA

Capcana creditelor rapide

Miliardarul rus Oleg Boyko şi partenerii săi letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriaşe de pe urma împrumuturilor rapide către cei mai săraci români, dar şi către alţi cetăţeni europeni. Zaplo IFN a început să ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar până în aprilie 2017 compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanţă, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienţilor. Compania profită de faptul că mulţi clienţi nu reuşesc să achite împrumuturile la timp. De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani, cu o pensie de 400 de lei, care avea nevoie de 600 de lei ca să‑şi acopere cheltuielile lunare. Fiindcă n-a plătit suma după 30 de zile, costurile au crescut până la 1.400 de lei, iar femeia a plecat să muncească în Austria pentru a îngriji două persoane vârstnice şi a reuşi astfel să-şi acopere datoria.

Expert mondial anti-hacking: "Va urma un atac mult mai devastator, numit Adylkuzz"

Pe fondul ultimului mare atac cibernetic, numit WannaCry, RL a discutat cu un specialist de talie mondială în domeniul anti-hacking despre "ransom­ware", despre schimbările de comportament necesare fiecărui utilizator de dispozitive conectat la Internet, cât şi despre posibile schimbări în comportamentul companiilor. Expertul spune că va urma un fel de apocalipsă cibernetică, printr-un alt atac de acelaşi fel, numit Adylkuzz, mult mai devastator decât WannaCry şi care se bazează pe aceeaşi vulnerabilitate a sistemelor de operare. In ziua de azi, majoritatea computerelor sunt conectate la Internet de viteză largă (broadband) sau prin circuite de viteză dedicată. Mai mult de atât, cu excepţia unor PC-uri din mediul industrial/militar etc., putem estima că mai toate PC-urile de uz personal sau din companii, au măcar într-o oarecare măsură acces la Internet.

ZIARUL FINANCIAR

Fraţii Pavăl de la Dedeman sunt la o semnătură de preluarea birourilor AFI Park, o tranzacţie de 164 mil. euro

Dragoş Pavăl, antreprenorul care controlează reţeaua de bricolaj Dedeman, cel mai mare business româ­nesc, ar putea semna cu israelienii de la Africa Israel acor­dul pentru achiziţia clădirilor de birouri AFI Park 1-5 de lângă mallul AFI Palace Cotroceni pentru aproape 164 mil. euro, în cea mai mare tranzacţie realizată vreodată pe piaţa românească de birouri, potrivit unor date din piaţă. Intrarea lui Dragoş Pavăl pe acest sector ar marca apariţia unui nou mare jucător pe piaţa de office dominată în principal de companii străine. Printre românii care au intrat se numără Geo Mărgescu cu Forte Partners care a construit proiectul Ştefan cel Mare şi va finaliza prima fază din The Bridge în septembrie, sau Victor Căpitanu alături de Andrei Diaconescu prin One United, care au în plan dezvoltarea unui proiect la Automatica

Consevatorii britanici renunţa la campania electorală, după explozia de la Manchester Arena

Cabinetul Regatului Unit, condus de premierul Theresa May, a fost convocat de urgenţă marţi la ora locală 9.00, după explozia de la Manchester, soldată cu 19 morţi şi circa 50 de răniţi, potrivit televiziunii Sky News. Sky News citează o sursă confidenţială din Partidul Conservator care afirmă că formaţiunea de guvernământ îşi suspendă campania electorală pentru alegerile generale din 8 iunie. Premierul britanic Theresa May a declarat, marţi, că Poliţia tratează incidentul de la Manchester Arena ca pe un atac terorist îngrozitor, potrivit Reuters. Se lucrează pentru a stabili detaliile evenimentului ce este tratat de poliţie drept atac terorist. Toate gândurile noastre se îndreaptă către victime şi familiile acestora", a declarat Theresa May.

Americanii sună retragerea. Fondul Elliot a vândut 4,2% din FP de la începutul acestui an

Fondul american de investiţii Elliot, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a vândut prin intermediul Man­chester Securities Corp aproximativ 425 de milioane de acţiuni la fond de la începutul acestui an, adică 4,2% din capitalul social, potrivit calculelor ZF. Americanii au încasat aproximativ 374 mil. lei din tranzacţii realizate atât pe piaţa bursieră de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, de unde rezultă un preţ mediu de 0,88 lei pe acţiune în circa 20 de tranzacţii. Cea mai mare parte a acţiunilor este posibil să fi fost răscumpărată de FP, în condiţiile în care chiar americanii forţează plăţile către acţionari, care presupun vânzare de active din portofoliu pentru a obţine cash. Recent FP a anunţat că a scos la vânzare filialele ale Electrica pe care le estimează la 887 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb