REVISTA PRESEI 23.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 noiembrie 2011

ADEVARUL

Închisoarea CIA se întoarce

Scandalul presupusei închisori secrete a CIA la Bucureşti, în care ar fi fost torturaţi terorişti, e pe cale să izbucnească din nou, după ce câţiva ziarişti germani susţin că ar fi descoperit locul acesteia. Televiziunea publică germană ZDF pregăteşte difuzarea unui reportaj prin care încearcă să acrediteze ideea că una dintre închisorile secrete ale CIA ar fi funcţionat în România, cu numele de cod ,,Britelite\". Conform ziariştilor germani, sediul închisorii ar fi fost, din 2003 până la jumătatea anului 2005, în clădirea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), din sectorul 1 al Bucureştiului, pe strada Mureş, nr. 4, în apropierea Pieţei Chibrit.

Isărescu: Industria bancară este la o răscruce istorică

Guvernatorul Băncii Naţionale a României spune că sistemul bancar trece printr-o perioadă grea din cauza erodării încrederii în instituţiile de credit. În prezent, industria bancară trece printr-o perioadă dificilă la nivel global. Pe de-o departe, lovită de reducerea finanţării, pe de altă parte, afectată de scăderea încrederii. Guvernatorul BNR a mai subliniat faptul că "astăzi se discută foarte mult despre remuneraţia bancherilor şi nu fără motiv. Se discută despre morala bonusurilor, despre modelul de business bancar. Mai avem problema reglementărilor prudenţiale.Trăim o perioadă de avânt a reglementării - toată lumea astăzi reglementează\".

Bruxelles: bugete la control, în schimbul eurobondurilor

UE va cere să vadă şi să evalueze măcar bugetele statelor din zona euro, potrivit unor prevederi care însoţesc propunerea de astăzi pentru emisiunea de euroobligaţiuni. Eurobonduri în locul obligaţiunilor naţionale ale statelor din zona euro - este prima şi "cea mai bună variantă\" pentru stabilizarea datoriilor suverane, susţine studiul care stă la baza propunerii Comisiei Europene (CE). Executivul UE va lansa astăzi aşa-numita "Carte verde a obligaţiunilor\", potrivit căreia crearea acestora i-ar asigura pe toţi membrii zonei euro că nevoile lor de finanţare sunt acoperite, dar ar genera şi o piaţă care ar putea concura cu cele ale trezoreriei americane. Una dintre cele trei variante care vor fi detaliate de preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, şi vicepreşedintele Olli Rehn se referă la înlocuirea completă a obligaţiunilor naţionale cu eurobonduri.

Criza financiară atinge nucleul dur al Europei

Criza care s-a declanşat în urmă cu doi ani în Grecia afectează acum Spania, Franţa şi Belgia. Noile guverne de tehnocraţi de la Roma şi Atena şi noua administraţie conservatoare de la Madrid nu au reuşit să calmeze pieţele. Nici schimbarea de guverne, nici promisiunile făcute Bruxelles-ului de noii lideri de la Madrid, Atena, Roma, Irlanda nu au reuşit să calmeze pieţele. Din contră, efectele se extind către "inima Europei". Randamentele obligaţiunilor spaniole, italiene, franceze au crescut ieri. Un semnal sumbru pentru noul guvern conservator a venit ieri, la emisia de obligaţiuni: dobânda a crescut la 6,61% pentru cele cu termen de zece ani şi la 6,02% la cele cu termen de cinci ani. Ceea ce înseamnă că "preţul\" banilor a devenit prea mare şi că Spania ar putea avea nevoie de ajutor financiar de urgenţă.

Franţa: investitorii nu mai aşteaptă ratingul

Investitorii nu mai aşteaptă ca agenţiile de rating să-şi pună în aplicare ameninţările şi să scadă ratingul Hexagonului (încă la nivelul maxim - AAA). Costul la care se împrumută Franţa cu ajutorul obligaţiunilor pe termen de zece ani a crescut ieri la 3,47%. Randamentul se decuplează tot mai mult de cel al Germaniei (notată şi ea de agenţii cu AAA, dar văzută ca mult mai sigură). Diferenţa dintre cele două randamente era ieri de 155 de puncte de bază, potrivit Bloomberg. În prezent, costul de împrumut al Franţei (cea de-a doua economie din zona euro, după Germania) este şi cu un punct procentual mai mare decât al Marii Britanii. "Franţa nu mai este "vândută\" ca o ţară cu AAA. Pieţele au dat verdictul\", este de părere Bill Blain, de la Newedge Group din Londra

Strategiile prim-miniştrilor de avarie din UE

Criza a dărâmat până acum guvernele din şase ţări europene. Premierii votaţi de populaţie în această perioadă grea trebuie să redreseze economiile naţionale. Până acum, şase guverne europene au picat din cauza crizei. Irlandezii, portughezii, spaniolii, grecii şi italienii au considerat că guvernanţii care trebuiau să-i apere de criză nu şi-au făcut treaba şi i-au înlocuit. Acestora li se adaugă premierul slovac Iveta Radicova, care a acceptat organizarea de alegeri anticipate în martie 2012.

SUA pierd lupta cu datoria publică

Congresmenii din "supercomitetul" care urma să identifice sursele unor tăieri de buget în valoare de 1,2 miliarde de dolari au recunoscut că negocierile au eşuat. Aceasta înseamnă că tăieri de buget automate vizând mai ales Pentagonul şi cheltuielile cu securitatea internă vor intra în vigoare din ianuarie, aşa cum prevede legea care a creat acest "supercomitet\". Preşedintele Barack Obama a declarat că se va opune oricărei încercări de a anula aceste tăieri automate, ce urmează a intra în vigoare în 2013. Reducerile au rolul de a ţine în frâu datoria publică a SUA care este în creştere vertiginoasă, depăşind 15.000 de miliarde de dolari.

Cum plăteşte Ungaria pentru nerespectarea lecţiilor FMI:Majorează TVA la 27%

Ungaria va majora anul viitor Taxa pe Valoarea Adăugată la 27%, măsură cuprinsă în legea impozitelor pentru 2012, aprobată de Parlamentul Ungariei, a anunţat astăzi agenţia guvernamentală de presă MTI, potrivit AFP. \"Mulţi cred că nivelul de 25% al TVA este bătut în cuie, dar nu este adevărat\", a spus ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. În prezent, TVA din Ungaria este de 25%, cea mai mare din UE, dar similară cu cea din Danemarca şi Suedia. În urma majorării, taxa va ajunge la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană. Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru şi Luxemburg.

Juncker: Dacă politicienii greci nu semnează angajamentul cu UE, a şasea tranşă de împrumut nu va fi acordată

Preşedintele Eurogrupului Jean Claude Juncker a spus ieri, la Luxembourg, unde s-a întâlnit cu noul premier grec Lucas Papademos că aşteaptă ca într-o săptămână să aibă asigurarea tuturor partidelor greceşti, în scris, pentru a putea lua o decizie cu privire la eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumutul pentru Grecia. Următorul Eurogrup este pe data de 29 noiembrie şi mă aştept să putem lua decizia acordării tranşei, dar, aşa cum a decis Consiliul European în octombrie, numai după angajamentul scris al întregii clase politice greceşti cu privire la reformele care trebuie făcute.

Cum a fardat agricultura faţa României în UE

Datorită recoltelor bogate din acest an suntem acum printre ţările care prezintă încredere: deficitele şi inflaţia au scăzut, iar economia a crescut. Această cosmetizare este însă doar temporară. România arată din ce în ce mai bine pe cadranele economiei europene şi a ajuns să fie apreciată ca "elev model\" (de către FMI) sau chiar ca "ţară de încredere pentru investiţii\" (de către agenţiile de evaluare). Produsul Intern Brut a crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, economia românească fiind cea mai dinamică din Uniunea Europeană. După doi ani în care am fost codaşii Europei în ceea ce priveşte evoluţia economică, am sărit direct în fruntea clasamentului, depăşind economii puternice precum Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Fostul preşedinte al BCE, Jean-Claude Trichet, preia şefia G30

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, francezul Jean-Claude Trichet, a fost numit marţi în funcţia de preşedinte al G30, un grup consultativ format din bancheri, legislatori şi economişti importanţi. După opt ani în care a condus BCE, Trichet îl va înlocui pe Jacob Frenkel, fost guvernator al Băncii centrale a Israelului, în funcţia de preşedinte şi director general al G30. Înfiinţat în 1978, G30 se descrie ca o \"organizaţie privată internaţională nonprofit\". Printre membrii G30 se numără succesorul lui Trichet la conducerea BCE, italianul Mario Draghi, omologii săi de la Banca centrală a Marii Britanii, Mervyn King, Banca centrală a Canadei, Mark Carney, Banca centrală a Chinei, Zhou Xiaochuan, precum şi economişti reputaţi cum este laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, şi fostul economist şef al FMI, Kenneth Rogoff.

CURENTUL

Gheorghe Nichita finanţează din banii ieşenilor "10 pentru România" lu' Vîntu

Primarul PSD-ist al Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a decis să plătească de la bugetul local toate cheltuielile legate de circul "10 pentru România" al lui Sorin Ovidiu Vîntu, în regia lui Mihai Tatulici, care se va da în spectacol la Iaşi, în a doua jumătate a lunii decembrie. Criza financiară în care se zbate Vîntu şi gaşca lui de şmecheri de la Bucureşti, a devenit atât de mare încât el nu-şi mai poate susţine pecuniar nici chiar pornirile aşa-zis filantropice, care acoperă una dintre cele mai mari manipulări mediatice din ultima vreme. Programul "10 pentru România" promovează, alături de personalităţi general recunoscute ale vieţii publice, tot soiul de măscărici şi impostori din presă sau politică, selecţionaţi la aşa-zisa Bursă a Valorilor Româneşti.

CURIERUL NATIONAL

Deputaţii au adoptat, în sfârşit, noua lege a asistenţei sociale

Reprezentanţii PSD şi PNL s-au opus acestui proiect de lege, pe motiv că este un pretext de diminuare în bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenţa socială. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 168 de voturi \"pentru\" şi 5 voturi \"împotrivă\", Legea asistenţei sociale, deputaţii opoziţiei neexprimându-şi votul. Deputaţii opoziţiei nu au votat, Eugen Nicolăescu anunţând că reprezentanţii PNL şi PSD vor supraveghea votul deputaţilor puterii, informează Mediafax. Săptămâna trecută, deputaţii au adoptat pe articole proiectul, dar nu au reuşit să dea votul final.

Deputaţilor le-a păsat mai mult de maidanezi decât de investitorii în SIF

Aflată ieri pe ordinea de zi a Camerei decizionale, legea de ridicare a pragurilor de deţinere la SIF a fost din nou amânată. După adoptarea legii privitoare la câinii fără stăpân, deputaţii au luat pauză, iar votul pentru legea privind piaţa de capital a fost lăsat pentru o şedinţă viitoare. Reacţia în piaţă a fost negativă, cotaţiile acţiunilor SIF suferind, în medie, scăderi de 5%. După şase ani în care au aşteptat ridicarea pragurilor de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii nu au primit nici ieri vestea cea bună. Proiectul de lege care vizează acest obiectiv s-a împotmolit din nou, deşi se aflase pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Cum aceasta era camera decizională, un simplu vot pozitiv ar fi înlăturat pragul de deţinere de 1%, cu o utilitate necunoscută în piaţa de capital românească.

Mugur Isărescu: Suprareglementarea stimulează riscurile

Tendinţa de suprareglementare a pieţelor financiare este îngrijorătoare nu doar pentru monetarişti şi libertarieni, pentru că poate stimula în sine asumarea de riscuri sub acoperirea regulilor, iar soluţia rezidă în promovarea eticii şi profesionalismului, apreciază guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Mediafax. \"Dacă strângi şurubul reglementării prea tare, intri în conflict cu mecanismele pieţei. (...) Tot timpul există riscul suprareglementării, care de la un punct încolo poate să dărâme încrederea. Adecvarea capitalurilor este una dintre temele preponderente ale reglementării. (...) Acest lucru creează propriile stimulente pentru apetitul pentru risc al bancherilor şi se va ajunge la un nou ciclu de neadecvare a capitalului. Dacă ştim aceste lucruri, ce facem? Cred, la fel ca alţii, că încrederea, având o componentă emoţională, depinde foarte mult de calitatea bancherului\", a spus Isărescu la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Bancar Român.

Cum fac americanii bani de pe urma unor investiţii imobiliare greşite

Când piaţa imobiliară era în plin boom, mulţi locuitori din New York au început, în grabă, să îşi modifice locuinţele, fie prin împrumuturi, fie cu bani lichizi. Acum, când vânzările sunt sub presiune, iar închirierile sunt tot mai avantajoase, oamenii caută noi modalităţi pentru a obţine bani din locuinţele lor, în care au investit extrem de mult, excluzând vânzarea. Astfel, oamenii închiriază apartamentele lor spaţioase şi casele lor impunătoare, cerând chirii foarte mari şi preferă să se mute în apartamente mai ieftine şi mai modeste.

Standard & Poor`s îşi modifică criteriile de notare a băncilor

Agenţia de rating Standard & Poor\'s urmează să opereze o \"mică schimbare\" a metodologiei de notare a băncilor, cu convingerea că noile criterii incluse în sistemul de evaluare a ratingului vor permite o mai bună prognozare a evoluţiei stării de sănătate a băncilor. Schimbarea va interveni la mijlocul lunii viitoare şi se va traduce prin diminuarea ratingurilor unor bănci. Potrivit lui Jayan Dhru, membru al conducerii agenţiei S&P, publicarea impactului noilor criterii de notare a băncilor va începe la sfârşitul acestei luni şi, concret, doar 5-6 la sută din băncile aflate sub supravegherea sa îşi vor vedea notele mărite sau micşorate cu mai mult de un punct.

Băncile din SUA au avut în T3 cel mai mare profit din ultimii patru ani şi jumătate

Profitul băncilor americane a crescut cu 50% în trimestrul al treilea, de la 23,8 miliarde de dolari anul trecut la 35,3 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel începând din trimestrul al doilea din 2007, au anunţat autorităţile bancare din SUA, citate de Reuters. Faţă de trimestrul al doilea, profitul sectorului bancar din SUA a urcat cu 6,7 miliarde de dolari, potrivit Autorităţii Federale pentru Asigurarea Depozitelor, scrie Mediafax. Băncile au continuat să-şi sporească profitul, însă creşterea este susţinută de reducerea necesarului de provizioane, nu de îmbunătăţirea situaţiei economice a Statelor Unite.

EVENIMENTUL ZILEI

Geoană, după excluderea din PSD: Ponta e o marionetă, Iliescu - o piază rea

Convinşi că votul pentru excludere va fi masiv \"pentru\", Geoană, Ponta, Vanghelie, Iliescu s-au reunit ieri pentru o şedinţă de terapie: şi-au aruncat găleţi de reproşuri ţinute în ei în ultimi ani. Ion Iliescu nu a uitat acea noapte din aprilie 2005, când a fost adus în pragul infarctului, după ce Congresul PSD \"a dat partidul pe mâna lui Geoană\". Aşa că i-a reproşat acest lucru, şi multe altele şi lui Geoană, şi celorlalţi lideri de la masă, majoritatea fiindu-i atunci împotrivă. \"Mircea, nu am să uit că, după ce te-am făcut ambasador, ai trimis acea scrisoare lui Constantinescu în care spuneai că am fost cancerul României\", i-a mai aruncat Iliescu lui Geoană. Asemenea lui, şi alţi lideri PSD - de la Adrian Năstase, Ilie Sârbu, Marian Vanghelie până la Victor Ponta - au venit să-şi verse amarul adunat în cei şapte ani de opoziţie.

Un scripcar român la Londra câştigă pe străzi mai mult decât un profesor universitar în România

Puştiu' ridică 3.000 de lire sterline lunar cântând la acordeon sub Tamisa Bridge, în duet cu un violonist. Cei doi fac 200 de lire zilnic şi ştiu locurile cu vad. Legile britanice permit această activitate. Puştiu', care a fost lăutarul de casă al Cordunenilor, şi-a adus soţia şi copilul la Londra, şi-a închiriat un apartament şi merge la cântat, pe străzi, ca şi cum ar merge la serviciu.

Cine vine după Geoană la Senat

Coaliţia de guvernământ îşi face calcule pentru a lăsa PSD fără şefia Senatului, funcţie pe care Mircea Geoană, chiar exclus, refuză să o părăsească. Social-democraţii l-au executat pe Mircea Geoană. Cine va ocupa mult vânatul scaun de preşedinte al Senatului? La nivelul coaliţiei de guvernământ circulă mai multe variante. O primă variantă ar fi ca PDL să prezinte un candidat propriu la şefia Senatului. Surse din Camera superioară a Parlamentului spun că PDL şi partenerii săi de guvernare vor vota revocarea lui Geoană din funcţie, nu însă la pachet cu înlocuirea acestuia cu un alt pesedist.

Dinu Patriciu ar fi la un pas mic(.ro) de vânzare

În culisele pieţei de retail a început să circule o informaţie care stârneşte vâlvă: omul de afaceri Dinu Patriciu e în negocieri pentru vânzarea Mic.ro, reţeaua de peste 700 de magazine de proximitate pe care o dezvoltă de mai puţin de doi ani. "Ştiaţi că Mic.ro se vinde?", întreabă cu voce scăzută, în timpul unei discuţii cu Capital, un consultant din retail. "Ar putea fi tranzacţia anului: se vorbeşte că se negociază cu britanicii de la Tesco...nu e un secret că ei vor să intre în România", comentează el, solicitând să nu-i fie divulgat numele. Mic.ro, deţinut de firma Mercadia, care operează lanţurile de magazine Mic.ro şi Mac.ro (6), şi în care Dinu Patriciu îi are parteneri pe Dan Ionescu (fost director de operaţiuni la Rompetrol) şi Dorin Gherman (fost CEO la Rompetrol) ar fi foarte aproape să-şi schimbe proprietarii.

Minele închise ale României ascund rezerve de 7 miliarde de dolari

ANALIZĂ EVZ. După amortizarea cheltuielilor cu repunerea în funcţiune şi cu exploatarea, investitorii ar putea obţine un profit total de 5 miliarde de dolari din minele dezafectate în ultimii ani. Peste 30.000 tone cupru, 100 tone de aur, 1.000 tone de argint şi 100.000 de plumb, zinc şi magneziu ar mai putea fi în minele care au fost închise după 1990 până în prezent, arată estimările specialiştilor consultaţi de EVZ. Majoritatea minelor s-au închis din motive economice, însă, astăzi, pe fondul creşterii preţurilor la materiile prime de până la şase ori comparativ cu acum zece ani, calculele arată altfel: rezerve de circa 7 miliarde de dolari, costuri de exploatare de aproximativ 2 miliarde de dolari şi un profit de 5 miliarde de dolari pentru companiile care vor dori să investească. De altfel, şi preşedintele Traian Băsescu spunea, în luna septembrie, că minele închise ar trebui redeschise, având, în plus, avantajul creării de locuri de muncă.

JURNALUL NATIONAL

O firmă din trei are probleme cu banii. Companiile pierd pentru totdeauna 5% din valoarea facturilor emise

Blocajele la plata facturilor creează probleme financiare firmelor. O com­p­a­nie din trei care activează pe piaţa din România are probleme cu lichidi­tă­ţile, din cauza neîncasării facturilor sau a întârzierii plăţilor, potrivit unui stu­diu realizat de institutul de cerce­tare a pieţei Ipsos pentru grupul german EOS. Totodată, firmele declară pierderi de aproximativ 5% din facturile emise, bani pe care nu-i mai în­ca­sează niciodată. \"Valoarea este foarte mare comparativ cu alte ţări. De exemplu, în Rusia, companiile de­­clară pierderi în medie 0,4% din fac­­turile emise, în Marea Britanie, aproximativ 1,5%\", a declarat directorul general al EOS România, Georg Kovacs. În acest context, nivelul creanţelor nerecuperabile este de 5,9% în segmentul B2C şi 4,2% în seg­mentul business to business (B2B). Această valoare ne se situează, cumulat, pe locul al treilea, după Grecia şi Spania.

FMI a creat o nouă linie de creditare, pentru prevenirea şocurilor financiare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni crearea unor noi instrumente de finanţare, inclusiv a unei linii de creditare pe termen de şase luni, pentru prevenirea extinderii crizelor economice şi financiare, transmite AFP. \"Am acţionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite să reacţionăm mai rapid şi mai eficient, în beneficiul tuturor membrilor\", a declarat într-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde, potrivit Mediafax. FMI a aprobat înfiinţarea \"Liniei de precauţie şi lichidităţi\", promisă la summit-ul G20 care a avut loc la Cannes la începutul acestei luni. \"Linia de credit poate fi folosită ca sursă de lichidităţi pe o perioadă de şase luni, în vederea acoperirii necesarului pe termen scurt al balanţei de plăţi\", se arată în comunicat. Această linie poate fi utilizată şi ca un aranjament pe 12-24 de luni, cu accesarea a până la 1.000% din cota unui stat membru.

Catastrofă pentru spionajul american: reţele CIA din Iran şi Liban anihilate dintr-o lovitură!

ABCnews a obţinut confirmarea unei informaţii atât de uluitoare, încât foarte puţini i-au dat crezare atunci când ea a fost difuzată de Iran şi Liban: două reţele CIA, formate din zeci de spioni, au fost anihilate, din câte o singură lovitură, de gruparea Hezbollah (în Liban), respectiv de contraspionajul iranian. Oficiali CIA, actuali sau foşti agenţi de spionaj în Orientul Mijlociu, consideră că e foarte probabil ca agenţii demascaţi şi capturaţi în Iran şi Liban să fi fost executaţi. Foştii agenţi CIA susţin că agenţia "şi-a ieşit din mână" în ultimii ani şi agenţii actuali au tendinţa de a fi mai puţin precauţi, iar lovitura de proporţii din Iran şi Libia este o consecinţă a acestei atitudini.

NATIONAL

Intalnire "hot" Basescu-Isarescu: Ramane Romania fara bani?

Italia si Spania sunt pe marginea prapastiei, Franta e la un pas de a fi retrogradata, iar Romania intra in panica, dupa ce n-a reusit sa vanda nicio obligatiune de stat in SUA. Surse din arcul guvernamental sustin ca scopul intalnirii l-ar fi constituit, printre altele, o remaniere guvernamentala, fiind pomenita chiar schimbarea lui Emil Boc. Romania are nevoie de bani pentru acoperirea deficitului bugetar. Ministerul Finantelor a pregatit o emisiune de obligatiuni romanesti denominate in dolari pe piata SUA, cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de doua miliarde de dolari. Din pacate, actiunea a esuat, ceea ce poate pune in pericol inclusiv plata salariilor bugetarilor si a pensiilor in 2012.

Porumboiu: Agricultura, mai profitabila decat aurul

Agricultura este singurul domeniu care mai poate impinge Romania inainte, iar elvetienii si Adrian Porumboiu o confirma: investitiile in acest domeniu vor fi mai profitabile decat aurul. Reprezentantii UBS, cea mai mare banca de investitii din Elvetia, estimeaza ca produsele agricole vor aduce anul viitor profituri mai mari decat plasamentele in obligatiuni de stat sau in aur. Potrivit UBS, tarile emergente vor ocupa pozitii tot mai importante la nivel mondial, ca si in anii trecuti, cand pietele din Asia de Sud-Est sau America de Sud au impins in sus cotatia graului, porumbului sau a carnii de pui. "Cine a pus grau si rapita, va avea anul viitor supercastiguri", a prezis Porumboiu.

22 decembrie va fi Ziua Victoriei Revolutiei Romane si a Libertatii, a decis Parlamentul

Deputatii au adoptat, marti, cu 285 de voturi "pentru", 7 voturi "impotriva" si 6 abtineri, o initiativa legislativa care prevede declararea zilei de 22 decembrie drept Ziua Victoriei Revolutiei Romane si a Libertatii. Propunerea legislativa a fost initiata de parlamentari din mai multe partide, si din opozitie si de la putere, iar Guvernul a sustinut-o. Deputatii au aprobat, in aceeasi sedinta, cu 285 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, si initiativa legislativa care prevede declararea zilei de 9 martie drept Ziua detinutilor politici anticomunisti din perioada 1944-1989. Guvernul nu a sustinut aceasta initiativa legislativa. Camera Deputatilor este forul decizional la aceste proiecte de lege.

Noile sanctiuni impuse de SUA Iranului sunt inacceptabile, apreciaza Rusia

Rusia a apreciat marti ca noile sanctiuni impuse de administratia americana Iranului, din cauza programului sau nuclear controversat, sunt "inacceptabile si contrare legislatiei internationale", relateaza AFP. Washingtonul a anuntat luni noi sanctiuni impotriva Iranului, vizand in special sectoarele bancar si petrolier, si i-a avertizat pe toti cei care fac afaceri cu aceasta tara.

PUTEREA

Încă o mină de aur răsare în Apuseni

Patrulaterul aurifer din Munţii Apuseni înseamnă mult mai mult decât Roşia Montană. Puţini ştiu că în zonă există şi Mina Certej, care, deşi nu este de calibrul celei din Roşia, are un potenţial ce nu poate fi neglijat din nici un punct de vedere. În mare linişte, compania care deţine licenţa de explorare şi exploatare, Deva Gold, face demersurile ca să obţină autorizaţiile de care are nevoie pentru a putea demara construcţia exploataţiei de aur. Cu paşi mici, dar hotărâţi, Deva Gold se îndreaptă către acordul de mediu pentru mina de unde s-ar putea obţine uşor cel puţin 2 miliarde de dolari. Deva Gold promovează un proiect minier la Certej, de unde vrea să extragă aur şi argint folosind tehnologii pe bază de cianuri.

Ce riscă USL. De ce vor suspendarea preşedintelui

Cristian Pîrvulescu şi Alfred Bulai au analizat pentru "Puterea" demersul USL de a-l suspenda pe Traian Băsescu. Pîrvulescu nu crede că preşedintele va putea fi demis şi susţine că iminentul eşec al demersului Opoziţiei ar putea costa USL voturile alegătorilor nehotărâţi în alegerile din 2012. Şi el sceptic în privinţa suspendării, Alfred Bulai susţine că tema va fi încheiată până anul viitor şi că, în realitate, e doar un "joc" al USL de a acoperi scandalul Geoană. Citind interviul cu cei doi sociologi, puteţi afla de ce PNL "joacă" mai bine decât PSD. Plus detalii despre dilema în care se va afla Mircea Geoană în eventualitatea în care va trebui să se exprime pro sau contra suspendării preşedintelui Băsescu.

Georgescu (CNDD): Omenirea se confruntă cu o criză uriaşă de încredere în bănci

Omenirea nu se confruntă cu o criză economică şi financiară, ci cu o criză majoră de încredere politică şi, în special, cu o criză uriaşă de încredere în bănci, a declarat, marţi, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) şi raportor special ONU, Călin Georgescu, la conferinţa Economia verde - Noua provocare a lumii contemporane.

Legea asistenţei trimite românii la muncă

După aproape şase luni de dezbateri şi amânări, Legea asistenţei sociale a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Odată cu intrarea ei în vigoare, situaţia societăţii s-ar putea schimba total. Conform ministrului muncii, Sulfina Barbu, cetăţenii "vor fi stimulaţi la muncă", iar multe dintre ajutoare vor dispărea. Cea mai importantă schimbare este faptul că numărul de ajutoare sociale se va reduce la 9 categorii faţă de cele 54 de până acum. Practic, de acum încolo, pentru a solicita ajutor trebuie să completaţi un formular unic de cerere. "În momentul de faţă, nu ştim exact numărul real al asistaţilor sociali. Este o cifră de 8 milioane, însă e foarte posibil ca totalul să fie mult mai mare. Vom informatiza sistemul şi va fi mult mai simplu", susţin oficiali din minister.

ROMANIA LIBERA

Ce factură la curent ne pregătesc "băieţii deştepţi\"

"Dacă nu se anulează contractele băieţilor deştepţi, vom plăti facturi mai mari la curent electric\", spuneau zilele trecute reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionarul minoritar de la Hidroelectrica. Avertismentul e pe cale să se adeverească: conducerea Hidroelectrica a cerut marţi creşterea preţului curentului livrat populaţiei cu până la 50%. Cine sunt, aşadar, "vinovaţii\"? În momentul de faţă, Hidroelectrica este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei, în proporţie de 80%, iar restul acţiunilor sunt în portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Potrivit unor estimări ale reprezentanţilor FP, Hidroelectrica a pierdut în ultimii doi ani, din cauza contractelor păguboase încheiate cu firmele care intermediază energie, peste 230 de milioane de euro.

"Viena" a uitat complet de "Acordul de la Viena". Austria sacrifică România pentru a se salva pe sine

Supraveghetorii financiari austrieci au instruit băncile să limiteze împrumuturile acordate către subsidiarele din Europa Centrală şi de Est (ECE), pentru a-şi proteja propriile active şi pentru a împiedica pierderea ratingului AAA de către Austria, scrie Financial Times. Astfel, BCR (deţinută de Erste), Raiffeisen, Volksbank şi Unicredit (coordonată în România de Bank Austria), va trebui să acorde credite care să nu depăşească cu mai mult de 10% nivelul depozitelor atrase pe plan local. În perioada de avânt economic, băncile cu capital străin nu reuşeau să găsească suficienţi depunători pentru a acoperi apetitul uriaş de credite, astfel că apelau la aşa-numitele linii de credit de la băncile-mamă.

"Băieţii deştepţi\": ca în savana africană! - Ilie Serbanescu

După ce statul a devenit minoritar la Fondul Proprietatea, "băieţii deştepţi\" de aici care au câştigat majoritatea (că doar nu era s-o fi luat foştii proprietari abuziv deposedaţi de regimul comunist, pentru a căror despăgubire, chipurile, s-a constituit Fondul Proprietatea!) au pornit furibund să toace până la os întreprinderile de stat care hrănesc această instituţie a jafului şi pierzaniei naţionale. Au dat în judecată Romgaz pentru că şi-a permis ca, în semn de solidaritate cu cei afectaţi de măsurile de austeritate adoptate de Guvern şi care nu i-au afectat şi pe cei de la Romgaz, să doneze bugetului statului o parte din profit.

Sfârşitul tragic al colonialismului financiar

În 2007, bancherii greci şi cei austrieci încă se băteau pe cotă de piaţă în Estul Sălbatic. Simţeau mirosul sângelui: şansa de-a ajunge, din marchizi financiari provinciali, nişte mici împăraţi. Cu punga de bani în loc de sabie şi marketingul delirant pe post de fanfară, au plecat să cucerească, palmă cu palmă, cotă de piaţă. Scutul? Un inutil inhibator al vitezei şi agilităţii! Şi au învins. Împreună, băncile austriece şi cele greceşti controlează acum mai mult de jumătate din piaţa bancară din România şi cote asemănătoare în majoritatea ţărilor vecine. Dar foştii împăraţi sunt acum de nerecunoscut, scormonind cu unghiile după banii îngropaţi de valurile crizei pe te-miri-unde.

Iranul provoacă Israelul să atace: \"Avem de mult timp o energie ascunsă pe care vrem s-o folosim"

Iranul provoacă Israelul să atace, deoarece represaliile ar trimite statul evreu în \"coşul de gunoi al istoriei\", după cum a afirmat, luni, un comandant al Gărzii Revoluţionare, relatează AFP. \"Cea mai mare dorinţă a noastră este ca ei să facă o greşeală,\" a spus şeful diviziei aerospaţiale a Gărzii, Amir-Ali Hadjizadeh, citat de agenţia de ştiri Fars. \"Avem de mult timp o energie ascunsă pe care vrem s-o folosim pentru a expedia duşmanii Islamului, pentru totdeauna, la coşul de gunoi al istoriei,\" a spus el. \"Capacitatea noastră nucleară nu încetează să crească,\" a adăugat Hadjizadeh. Acestea au fost unele dintre cele mai provocatoare declaraţii ale unui oficial Iranian vizavi de speculaţiile conform cărora Israelul se gândea să lovească baza nucleară a Iranului prin intermediul unui atac aerian.

ZIARUL FINANCIAR

Când unu din trei bugetari câştigă sub 1.000 de lei pe lună, iar un ministru 4.000 de lei, bugetul este din start construit pentru corupţie

Peste 337.000 din cei 888.000 de angajaţi de la stat aflaţi în evidenţa Institutului Naţional de Statistică au salarii mai mici de 1.000 de lei brut pe lună (adică primesc \"în mână\" sub 741 de lei), în contextul în care cheltuielile statului cu salarizarea s-au dublat în ultimii patru - cinci ani. Faptul că anul trecut, când instituţiile publice au publicat salariile pe site-uri, miniştrilor nu le-a păsat că unii dintre subalternii lor câştigă mai bine - deci găsesc alte surse din care să trăiască - sau că înalţi funcţionari publici scriu în declaraţia de avere că îşi donează salariile, nu demonstrează decât că grilele de salarizare de la stat sunt construite de la început pe ideea că funcţionarii îşi întregesc veniturile şi din alte surse. În ciuda faptului că sunt prost plătiţi, funcţionarii rămân la stat şi nimeni nu părăseşte administraţia.

Cine sunt băieţii deştepţi ai finanţelor mondiale. Topul celor mai mari 200 de manageri de active din lume, care au pe mână 60 trilioane de dolari

Jumătate din finanţele lumii sunt pe mâinile a douăzeci de firme de investiţii care administrează o avere de aproape 26.000 de miliarde de dolari (tot sistemul bancar românesc are active de 110 miliarde de dolari). Managerii din spatele acestor firme sunt cei care pot decide soarta unei naţiuni, falimenta o economie şi îngenunchea guverne printr-o simplă semnătură pusă pe un ordin de tranzacţionare. Guvernele lumii, sub povara datoriilor suverane, au ajuns acum la discreţia pieţelor financiare care fără milă ameninţă să arunce ţări în faliment dacă nu îşi reduc deficitele şi nu îşi achită datoriile. Pentru al doilea an consecutiv, liderul finanţelor mondiale este firma americană BlackRock, cu active în administrare de 3.560 miliarde (3,5 trilioane) de dolari în 2010. Cel mai mare administrator de active din estul Europei este grupul austriac Raiffeisen, care se clasează abia pe locul 201, cu active de 42,4 mld. dolari.

Summit crucial pentru Europa în decembrie. Până atunci pieţele sfâşie ţările bucată cu bucată

Decembrie va fi o lună de răscruce pentru Europa, care încearcă cu disperare să găsească soluţii unei crize care până acum a trecut peste toate mijloacele de apărare ale ţărilor europene. Până atunci pieţele financiare sfâşie Europa bucată cu bucată. Franţa a intrat şi ea în groapa cu lei, fiind la un pas să-şi piardă ratingul de top. La summitul liderilor UE de pe 9 decembrie de la Bruxelles se va discuta modificarea tratatului UE, măsură asupra căreia insistă cu hotărâre Germania şi care este considerată de aceasta ca o oportunitate de consolidare a integrării din zona euro. De asemenea, până în decembrie miniştrii de finanţe din zona euro vor să găsească soluţii concrete pentru a majora puterea de foc a mecanismului de salvare a zonei euro, FESF, la 1.000 mld. euro.

Toată Europa este în flăcări, iar dobânzile la euro au urcat la cer, în schimb americanii îsi vând hârtiile lor cu cea mai scăzută dobândă din istorie

Trezoreria americană a vândut marţi după amiază certificate de trezorerie în valoare de 35 miliarde dolari pe cinci ani la un randament (dobândă efectivă) de 0,937% pe an. Acesta este cel mai scăzut nivel la care s-a împrumutat vreodată Statele Unite. În ciuda faptului că dobânzile din America sunt la un nivel minim record cererea din partea investitorilor a fost de trei ori mai mare. Ce se întamplă pe piaţa financiară americană a titlurilor de stat contrastează puternic cu Europa, acolo unde Spania de exemplu a plătit peste 5% la euro pe an pentru a-şi vinde titlurile. Toată piaţa europeană este în fierbere având în vedere că dobânzile sunt la un nivel extrem de ridicat depăşind de 4-5 ori nivelul de referinţa al Băncii Centrale Europene, de 1,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb