REVISTA PRESEI 24.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 februarie 2016

ADEVARUL

Gruia Stoica: 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Doru Boştină: 1 an cu suspendare

Curtea Supremă a redus pedepsele în cazul afaceristului Gruia Stoica - de la 4 ani închisoare cu executare la 2 ani şi 6 luni închisoare cu supendare, iar al avocatului Doru Boştină de la 3 ani închisoare cu executare la 1 an închisoare cu suspendare. Ambele pedepse sunt cu suspendare. Decizia a fost luată în majoritate şi este definitivă. Gruia Stoica a fost acuzat de către procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR. Instanţa a stabilit termene de încercare de 3 ani pentru Stoica, şi de 2 an pentru Boştină. Cei doi vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe perioadele de 60 de zile Boştină Doru Cătălin şi de 90 de zile Stoica Gruia.

Prima reacţie din CNA, după scrisoarea Oanei Stancu adresată fiicei lui Dan Tăpălagă

Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), a reacţionat după ce Antena 3 a difuzat fragmente dintr-o scrisoare pe care Oana Stancu a adresat-o fiicei minore a jurnalistului Dan Tăpălagă, de la HotNews. Derapajul Antenei 3 a fost taxat de jurnalişti, dar şi de unul dintre membrii CNA, Valentin Jucan, care cere forului audiovizual să analizeze cazul invocând legislaţia privind protecţia minorilor. Contactat de reporterii "Adevărul", Valentin Jucan a precizat că nu mai este surprins de modalitatea în care unii înţeleg să facă presă, subliniind că Antena 3 nu este la prima abatere de acest tip. "Mă refer chiar la atacuri prin intermediul minorilor. Nu-mi mai aduc aminte cu exactitate anul, dar cred că în 2008, în emisiunea Gabrielei Vrînceanu Firea, fosta mea colegă de Consiliu, Narcisa Iorga, era atacată prin intermediul copilului ei. Deci nu este o noutate", a declarat membrul CNA.

Cum să furi un milion, în regia lui Mircea Sandu

Un nou scandal cutremură lumea fotbalului. Foşti oficiali ai Federaţiei Române de Fotbal sunt suspectaţi că ar fi deturnat un milion de euro din fondurile primite de la FIFA pentru ridicarea bazei de pregătire de la Buftea. Mai multe personaje grele din fotbal au fost audiate marţi de procurorii DIICOT care au declanşat cercetările. Ancheta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în centrul căreia se află Federaţia Română de Fotbal (FRF) vizează modul în care banii veniţi de la FIFA şi UEFA au fost cheltuiţi pentru ridicarea bazei de pregătire de la Buftea. Procurorii suspectează că, prin "umflarea" costurilor de construcţie, cei de la FRF ar fi deturnat un milion de euro din banii alocaţi de FIFA şi de UEFA pentru proiectul de la Buftea. Forul european ar fi dat aproximativ 2,5 milioane de euro prin programul Hattrick.

Care sunt cele mai mari salarii minime din Europa şi în ce ţări se oferă ele

Diferenţele la nivelul Uniunii Europene sunt foarte mari, salariul minim variind de la 215 de euro în Bulgaria la 1.923 de euro în Luxemburg. Statele pot fi împărţite în trei grupe distincte. Prima categorie, ţările în care salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună, sunt în număr de 10 state: Bulgaria, România, Ungaria, R. Cehia, Letonia, Slovacia, croaţia, Estonia şi Polonia. Salariul minim pe economie din România a urcat cu 61% din 2008 până în prezent, de la 139 de euro la 233 de euro, marcând a treia creştere procentuală din UE. Al doilea grup cuprinde cinci state membre UE (Portugalia, Grecia, Malta, Spania şi Slovenia), care au salariul minim cuprins între 500 şi 1.000 de euro pe lună. De notat că, în realitate, salariile minime din aceste ţări nu trec de fapt de 800 de euro pe lună. Cele mai mari salarii minime lunare sunt plătite în Luxemburg (1.923 de euro), Olanda (1.507 euro), Belgia (1.503 euro).

Mars îşi retrage batoanele de ciocolată din 55 de ţări, inclusiv din România

Producătorul american de ciocolată Mars a anunţat, marţi, că îşi va retrage batoanele de ciocolată din 55 de ţări, după ce un consumator a găsit o bucată de plastic într-unul dintre produsele companiei, notează publicaţia "The Guardian". Compania a anunţat că au fost afectate produsele care expiră între 19 iunie 2016 şi 8 ianuarie 2017. Totodată, Mars a declarat că pe site-ul companiei va fi publicată lista completă cu produsele care vor fi retrase de pe piaţă. Plângerea făcută de o femeie care a declarat că a găsit "o mică bucată de plastic" într-un baton de ciocolată, a determinat compania să retragă de pe piaţă batoanele produse la o fabrică a companiei din Olanda.

Adrian Severin, condamnat la 3 ani şi 3 luni cu executare

Curtea Supremă a decis condamnarea fostului europarlamentar Adrian Severin la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători. Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată, pe 11 septmebrie 2013, de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Cum face ISIS bani: speculaţiile şi manipularea cursului dolarului

În ultima perioadă, islamiştii au suferit mai multe pierderi. Bombardamentele aviaţiei ruse au distrus infrastructura de transport pe care o foloseau pentru contrabanda cu petrol din Siria şi Irak, via Turcia. Se estimează că pierderile se ridică la peste 500 de milioane de dolari pe an. Recent, ISIS a mai primit o lovitură financiară. Guvernul de la Bagdad a decis să nu mai plătească lefurile funcţionarilor din zonele ocupate din Irak, ceea ce reprezintă o altă resursă importantă pierdută. Şeful ISIS, Bakr al-Baghdadi obişnuia să taxeze cu 20-50% veniturile celor care îşi primeau lefurile de la Bagdad, ceea ce constituia un venit-cheie pentru funcţionarea califatului său. O altă metodă pentru a face rost de bani, în loc să-i decapiteze pe "necredincioşi", mai nou, islamiştii solicită 500 de dolari pe ostatic, taxă de răscumpărare. ISIS primeşte dolari SUA, plăteşte salariile mercenarilor în dinari şi impune o rată de schimb după cum îi convine lui Bakr al-Baghdadi, comandantul ISIS din Irak.

Revolta minerilor continuă în Valea Jiului

Sute de mineri de la Lonea şi Vulcan au refuzat marţi să iasă din subteran şi îşi manifestă nemulţumirile faţă de managementul Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţin cele două mine. Tot ieri, un protest a avut loc şi la Termocentrala Mintia, din cadrul CEH. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, le-a transmis oamenilor să înceteteze acţiunile de protest. Aproape 400 de mineri din Vulcan protestează faţă de situaţia dramatică a Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii refuză să iasă din subteran, la fel cum au făcut-o circa 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care de luni au rămas pe o galerie principală din mină, în semn de protest.

Belgia a reintrodus controalele la frontiera cu Franţa

"Am informat Comisia Europeană că vom suspenda temporar regulile Schengen", a declarat ministrul belgian de Interne Jan Jambon. "Vom introduce controale la graniţe în diferite puncte strategice, puncte folosite traficanţi şi care au fost identificate de poliţie", a adăugat el. Franţa a anunţat că va evacua refugiaţii din aşa-numită "junglă" din Calais, unde trăiesc în prezent între 3.500 şi 5.500 de oameni. Un tribunal francez a decis să amâne până miercuri sau joi luarea deciziei privind demolarea a jumătate din tabără, transmite news.ro. Majoritatea refugiaţilor de la Calais vor să ajungă în Marea Britanie, iar Belgia se teme că mulţi vor încerca acum să meargă în portul belgian Zeebrugge, în căutarea unei noi rute pentru a traversa Canalul Mânecii.

BANCHERUL

Creditele ipotecare si cele pe termen scurt pentru firme, singurele tipuri de imprumuturi cu cresteri in ianuarie

Volumul de credite acordate de bănci populaţiei si firmelor a scăzut cu 0,7%, la 216,1 miliarde lei, in ianuarie, de la 217,5 miliarde lei in decembrie, înregistrându-se astfel a doua luna consecutiva de reducere a stocurilor de împrumuturi, după un recul de 0,4% in decembrie fata de noiembrie 2015. Cele doua luni de scădere a creditării au fost precedate de patru luni consecutive de creştere a soldului împrumuturilor, in perioada august-noiembrie 2015, arata datele BNR. Si in privinţa creditării in lei asistam la a doua luna consecutiva de scădere.

Modificarea legii dării in plată a devenit o dispută intre PNL si PSD sau lupta radicalismului si populismului cu raţiunea

Aberaţia numită legea dării in plată, o iniţiativă radicală si populistă, născută din ura împotriva băncilor, cu dedicaţie pentru speculatorii imobiliari si cei cu credite in franci elveţieni, nicidecum pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor la credite, fiind scrisa de haiducul grupurilor de clienţi abuzaţi de bănci, avocatul Gheorghe Piperea, si susţinută de deputatul PNL Daniel Zamfir, a devenit o dispută intre principalele două partide, PNL si PSD, in condiţiile in care cel din urma doreşte modificarea legii, conform solicitărilor tuturor instituţiilor si persoanelor rezonabile, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis. Susţinerea de către PNL a unei legi extremiste, care încalcă principiile unei economii liberale, precum si multe norme de drept, s-ar putea dovedi o afacere perdanta, in condiţiile in care PSD a adoptat o poziţie mult mai echilibrată, care ar putea avea de câştigat in final.

CURENTUL

Daniel Fenechiu o pune la punct pe Oana Stancu

Sub titlul "Ziua tristă în care un jurnalist a depăşit o limită de netrecut", avocatul Daniel Fenechiu a transmis o declaraţie de presă în urma scrisorii trimise de Oana Stancu de la Antena 3 fetiţei jurnalistului Dan Tapalagă de la Hotnews: "...e total nefiresc ca printre atacurile din interiorul breslei sa fie invocat, fie şi în treacăt, numele unui copil. E nefiresc şi condamnabil, nu pentru ca jurnaliştii ar trebui practice autocenzura bunului simţ (singura forma de "cenzură" acceptată în democraţie), ci pentru că semnatarul unui astfel de text este cetăţean al statului român, iar în acest stat român - de drept, sau nu, în funcţie de tabăra politică asumată - Constituţia trebui să fie sfântă. Chiar şi pentru cei care, prin propria prestaţie, demonstrează ca nu au nimic sfânt. Nu ştiu dacă membrii CNA ar trebui să sancţioneze televiziunea care difuzează ostentativ ştirea în care numele unui copil de 10 ani este adus în discuţie doar pentru că părintele său a decis să aibă o opinie, corectă sau nu. Nu ştiu dacă o amendă, indiferent de sumă, ar putea repara răul produs", a scris el.

Ambasadorul SUA: ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite

După ce s-au dat de ceasul morţii majoritatea politicienilor români că Antenele sunt abuzate, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, marţi, că este de acord cu premierul Dacian Cioloş că acţiunea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu a influenţat dreptul televiziunilor trustului Intact de a emite, precizând că ANAF a acţionat doar pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească. "Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloş că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român", a spus ambasadorul american, pe Facebook, într-o discuţie cu românii.

Întrebări - de Tia Şerbănescu

Anunţul serii a fost însă la Realitatea tv care titra: "Jocuri de putere cu R. Bogdan". Acolo dna Gorghiu ne-a dat vestea cea mare: va avea un băieţel înainte de alegerile locale. Bravo. Dna Gorghiu nu i-a ales încă prenumele dar înclină spre vechile nume ale Brătienilor: Vintilă, Dinu. Frumos. Numai Ionel să nu-i spună căci Ionel Brătianu e cel care a avut ideea nefastă să ne ducă tezaurul la ruşi. Acum însă PNL îl susţine pe Orban la Primăria Capitalei. E bun, dansează, fluieră pe drum şi cântă şi e cel mai bun la trântă (dintre toţi trântorii) în timp ce Firea-Pandele ştie numai pandelaşul.

EVENIMENTUL ZILEI

Conflict între Arşinel şi Prinţul Duda!

Grădina de Vară, situată în cel mai frumos parc din Capitală, a devenit mărul discordiei dintre Teatrul Tănase şi Casa Regală. Oamenii cu "sânge albastru" nu mai suportă gălăgia produsă de spectacolele care se dau acolo în fiecare vară. Soluţia, adică un gard antifonic, costă 450.000 de lei. Săptâmâna trecută, cu mânecile suflecate, Alexandru Arşinel, directorul Teatrului Constantin Tănase, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, s-a prezentat la o şedinţă operativă chiar la sediul municipalităţii. Acesta a cerut în mod expres primarului interimar să i se aprobe rectificarea de buget, pentru că nu vrea scandal cu membrii Casei Regale. Reşedinţa Alteţei Sale Radu Duda este situată la nici doi metri de Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău, iar zgomotele produse de spectacolele care au loc în fiecare vară i-au scos din sărite pe locatarii Palatului Elisabeta.

Marian Vanghelie recunoaşte: "Doresc să candidez la Primăria Sectorului 5!"

Marian Vanghelie ar fi strâns aproximativ 8.000 de semnături pentru o nouă candidatură la primăria. În ciuda problemelor sale cu legea, Marian Vanghelie confirmă pentru prima oară că este tentat să obţină un nou mandat în fieful său. Edilul suspendat Marian Vanghelie a recunoscut, în exclusivitate pentru EVZ, că doreşte să candideze la Primăria Sectorului 5, fie sprijinit de un partid, fie independent. Evenimentul zilei a dezvăluit încă de ieri că fostul pesedist are o serie de oferte politice.

O nouă condamnare CEDO în Dosarul Revoluţiei

Judecătorii de la Strasbourg au decis: 17 reclamanţi vor primi despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru daune morale. Avocatul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Antonie Popescu, a declarat ieri, după ce CEDO a anunţat că statul român este obligat să plătească despăgubiri unui număr de 17 cetăţeni români care au reclamat absenţa unei anchete efective cu privire la reprimarea violentă a manifestaţiilor din decembrie 1989, că faptele criminale de atunci nu pot fi prescrise, iar dacă procurorul general Bogdan Licu nu redeschide Dosarul Revoluţiei aceasta ar fi o sfidare a CEDO. Preşedintele "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, a spus, într-o conferinţă de presă la care au participat şi reclamanţii în cauză, că "decizia a venit ca o bombă pentru unii, iar pentru victimele şi urmaşii lor, ca o gură de oxigen".

PALATUL SECRET al lui Putin de la Marea Neagră

Ani de-a rândul, în Rusia au circulat zvonuri despre un mare palat care rivalizează cu acelea ale ţarilor şi care a fost construit pentru Vladimir Putin, cu bani negri luati dintr-un fond destinat cumpărării echipamentelor medicale. Conform ibtimes.co.uk, mai multe fotografii publicate pe Internet arată splendoarea palatului situat lângă Praskoveevka, în Krasnodar Krai. Imagini surprinse în aer şi la sol au fost distribuite de activiştii ruşi din opoziţie. Astfel, se poate vedea o proprietate de 67 de hectare situată lângă Marea Neagră şi care are grădini, parcuri, fântâni arteziene, piscine, terenuri de sport şi chiar un mic sat pentru personal. Activiştii pretind că prezentarea oficială a clădirii drept un hotel nu are acoperire în realitate. Prezenţa serviciilor secrete arată în viziunea lor cine este adevăratul proprietar.

JURNALUL NATIONAL

Alegerile în Bucureşti, un lung şir de farse

Înlocuirea lui Cristian Buşoi cu Ludovic Orban din calitatea de candidat al PNL la Primăria Bucureştilor nu este un procedeu original. În mod tradiţional, alegerile în oraşul Miticilor au avut un pronunţat caracter de farsă, cu candidaţi schimbaţi în ultima clipă, candidaţifantomă pentru care nu făcea nimeni campanie sau candidaţi puşi de partid împotriva voinţei lor. Episodul ridicol în care liberalul Cristian Buşoi a trebuit să simuleze în faţa presei că "îi predă ştafeta" de bunăvoie lui Ludovic Orban de dragul victoriei finale nu este lipsit de precedente. În 2000, nimeni altul decât Traian Băsescu a fost desemnat în ultima clipă candidatul PD, când liderii democraţi şi-au dat seama că nu aveau nicio şansă cu oamenii pe care-i antrenaseră pentru campanie. La fel de "eleganţi" au fost şi cei de la PSD.

Salată de pesticide în farfuriile românilor

Înghiţim pesticide la greu din legumele, fructele şi cerealele pe care le servim la masă. Cantitatea de reziduuri este însă sub limita admisă, încearcă să ne liniştească specialiştii Ministerului Agriculturii. Un raport al ministerului arată că situaţia pe anul 2015 în privinţa prezenţei pesticidelor în mâncare este ceva mai bună decât în anul precedent. Detoxifiere cu chimicale Suntem în sezonul de verdeţuri şi am spune că o cură de detoxifiere cu salate ar fi ideală. Cifrele din raportul ministerului de resort ţin să ne contrazică. Dintre legume, cele care conţin cele mai multe reziduuri de chimicale sunt cele pe care nici măcar nu le-am bănui. În top sunt verdeţurile cu care aromatizăm mâncărurile frecvent, leuşteanul, mărarul şi pătrunjelul. Salata verde este şi ea plină de astfel de compuşi chimici. De altfel, toate legumele cu fruze late conţin, procentual, mai multe astfel de substanţe nocive decât restul legumelor. Morcovii, broccolii, fasolea verde, păstârnacul şi ţelina au şi ele un conţinut destul de ridicat de reziduuri de pesticide.

Modificarea normelor RCA, pe final

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut ieri după-amiază o ultimă rundă de negocieri cu asigurătorii şi brokerii din asigurări pe tema modificării legii asigurărilor şi a Normei RCA. Drafturile finale ale celor două proiecte urmează să fie depuse miercuri la Comisia de buget-finanţe a Senatului. Printre modificările norme-lor RCA, asupra cărora ASF a insistat ieri să fie însuşite de jucătorii din piaţa de asigurări, se numără şi posibilitatea ca poliţa de asigurare auto obligatorie să poată fi încheiată şi pentru o perioadă minimă de 30 de zile, în condiţiile în care acum aceasta are o valabilitate de 12 luni sau şase luni. De asemenea, primele vor putea fi plătite şi în tranşe lunare, în baza unui contract anual cu prelungire automată. Contractul va putea fi reziliat la cererea asiguratului, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia.

NATIONAL

Ce bileţel va extrage Iohannis de la Zidul Plângerii?

In sfârşit, şeful statului mai pleacă in străinătate si cu treaba, nu doar in concediu, ceea ce reprezintă, oricum, o schimbare demna de salutat. Mai ales ca una dintre viitoarele vizite oficiale ale Preşedintelui României va fi in Israel, stat considerat drept unul dintre cele mai influente din lume. Si cu o economie care bubuie, investitorii israelieni fiind "vânaţi" de majoritatea tarilor europene pentru a-i atrage cu tot cu miliardele lor de dolari. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, partea romana tocmai stabileşte ultimele amănunte ale pregătirii vizitei lui Klaus Iohannis in Israel. Vizita care s-ar putea dovedi nu doar una simbolica, dar si pragmatica, ţinând cont de potenţialul financiar al investitorilor israelieni.

Alina Gorghiu îşi pregăteşte pamperşii pentru alegerile locale

După ce a susţinut in mai multe rânduri ca ar fi fericita sa aibă un copil, iată ca Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, a declarat că la sfârşitul lunii mai va naşte un băieţel, afirmând că "sarcina nu este un handicap, ci un lucru care te face să radiezi". Ea a mai spus că "plăcerea unei sarcini nu are nicio legătura cu disconfortul unei campanii electorale", dar si că nu s-a hotărât in privinţa numelui pe care îl va purta băieţelul, afirmând ca decizia o va lua la momentul oportun. "Ne-ar plăcea tare mult un nume vechi. Eu mă gândisem la un Vintilă, la un Dinu.(...) Mă gândeam să dau o simbolistica aparte numelui", a precizat Gorghiu.

PSD îşi duce campania electorala cu suspendare

După preşedintele condamnat penal in prima instanţa, PSD s-a căptuşit si cu un secretar general condamnat definitiv. Deputatul PSD Marian Neacşu, secretar general al partidului si coordonatorul social-democraţilor in campaniilor electorale din acest an, a fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese - respectiv pentru angajarea fiicei personale la biroul sau parlamentar. In plus, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie i-au impus parlamentarului pesedist si "un termen de încercare" de doi ani si jumătate - timp in care trebuie sa se poarte impecabil daca nu vrea ca speţa sa fie repusa pe rol si sa se finalizeze cu o condamnare cu executare. Condamnarea lui Neacşu îl încurca atât pe el (cel mai probabil nu va mai putea candida pentru un loc in viitorul Parlament), cat si partidul, data fiind calitatea sa de şef al campaniei electorale.

Ciolos ii trimite pe primari la produs

Primarii vor mai primi bani doar pentru "proiecte prioritare", a anunţat, ieri, premierul Ciolos, spre disperarea edililor de toate culorile politice. Obişnuiţi sa fie "omeniţi" de guvern in toţi anii electorali, primarii vor rămâne de aceasta data cu buza umflată, tehnocratul Ciolos nefiind dispus sa dezlege punga cu bani publici. "Multe autorităţi locale se bazează aproape exclusiv pe diferitele tipuri de transferuri de la bugetul de stat. Ar fi util să delimitam foarte clar ce anume finanţăm din fonduri europene si ce din fonduri naţionale. Altfel există acest risc de suprapunere si utilizare ineficientă a fondurilor", insistă, neimpresionat de jalea de care au fost cuprinşi edilii, Dacian Ciolos. Mai mult, premierul le-a comunicat sec primarilor că este cazul sa facă mai mult pentru alegatorii lor, respectiv să pună osul la atragerea investitorilor pentru lucrările efectuate in localităţile pe care le păstoresc si a banilor europeni pentru infrastructură.

PUTEREA

Benzinăria de hypermarket, o idee promovată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei este permanent cu ochii pe petrolişti. Pentru a evita distorsiuni în piaţă şi orice posibilă înţelegere care încalcă normele de concurenţă, autoritatea a elaborat o serie de recomandări pentru sporirea competitivităţii în piaţa carburanţilor, "ţinta" finală fiind reducerea preţului la pompă. Printre recomandările CC se află înfiinţarea de benzinării de către hypermarketuri, uşurarea accesului benzinarilor mici pe piaţă, publicarea rezultatelor de control al calităţii carburanţilor şi crearea unei aplicaţii web de monitorizare a preţurilor din benzinării. Piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România este dominată de companii petroliere, membre ale unor grupuri internaţionale cu vastă experienţă în acest domeniu, cum ar fi OMV, MOL, Lukoil, Rompetrol. Creşterea sau diversificarea ofertei de carburanţi ar putea determina reducerea preţurilor acestor produse, acest avantaj fiind în ultimă instanţă în folosul consumatorilor.

Orice altceva, numai pandelizare nu

Apariţia lui Ludovic Orban pe scena candidaţilor la alegerile locale a bulversat multe socoteli. Gura lumii spune că, în situaţia în care PSD şi PNL negociază ca Primăria Capitalei să rămână la liberali, va fi înlocuită Gabi Firea cu Robert Negoiţă. Social-democraţii ar avea o părere mult mai bună despre şansele lui Negoiţă decât ale lui Firea. Bârfele spun că, dacă PSD va dori să câştige Capitala, o va schimba pe Firea. În plus, se tem chiar şi ei de pandelizarea Capitalei, în cazul în care electoratul va opta pentru PSD. Numai că şi PSD este divizat, iar aripa Dragnea nu ar vrea să-i terfelească imaginea nevestei de Voluntari. Alte guri slobode spun că nici unul dintre cei doi candidaţi nu va rămâne nominalizat la candidatură. Lucrurile s-ar schimba radical si ar crea multe probleme dacă Traian Băsescu şi-ar lansa candidatura, pentru că nici un membru PSD sau PNL nu s-ar încumeta să se confrunte cu fostul preşedinte.

ROMANIA LIBERA

Cum putea fi salvat Complexul Energetic Oltenia

Toţi indicatorii complexului anticipează insolvenţa, compania având pierderi şi datorii mari, însă un proces de insolvenţă asumat din timp şi corect administrat "poate să facă minuni", crede avocatul Remus Borza. Dar cum s-a ajuns la această situaţie? Compania Energetică Oltenia (CEO) şi Compania Energetică a Huilei (CEH) au fost marcate de dezechilibre majore, asupra cărora Gabriel Dumitraşcu, fost preşedinte al actualului Departament pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiilor Statului şi fost membru în Consiliul de supraveghere de la CEO, susţine că a atras atenţia Guvernului şi în 2013, şi în 2014. "Acestea aveau o capacitate instalată de circa 33 milioane tone pe an. Complexurile, consumând la maximum, nu ardeau peste 20 de milioane, aşa că 13-14 milioane induceau o creştere a costurilor fixe, ceea ce făcea nesustenabil preţul la tonă. Acesta ducea la un preţ al energiei de peste 220 de lei/MWh, în timp ce un prag de rentabilitate e la 185-190/MWh", a explicat pentru România liberă Gabriel Dumitraşcu.

A început hemoragia dinspre PSD spre partidul lui Geoană

Apropierea alegerilor a dus la apariţia unor mişcări centrifuge în partidele clujene. Dacă foştii membri ai PDL pleacă pe capete la Mişcarea Populară, iar mulţi dintre foştii liberali negociază cu ALDE, cei mai mulţi dintre liderii locali ai PSD nemulţumiţi de modul în care sunt împărţite poziţiile pe listele de candidaţi pentru alegerile locale din 5 iunie aleg să se înscrie în PSRO. Această formaţiune a fost crea­tă de fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană. La nivelul judeţului Cluj, liderul PSRO este tot un fost membru al PSD, ex-deputatul Mircia Giurgiu, care este şi liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România. Semnalul plecării aleşilor locali dinspre PSD spre PSRO a fost dat de unul dintre consilierii locali social-democraţi din cea mai mare comună din România, Floreşti. Consilierul Julien Muntean a anunţat că a devenit membru PSRO.

Harta naţională a risipei din banul public: Doar un euro recuperat, la fiecare zece furaţi

Rapoarte consultate de către jurnaliştii RL arată că unele dintre plângerile penale făcute de Curtea de Conturi se reportează de la un an la celălalt, iar prejudiciul se recuperează în raport de unu la zece: doar 200 de milioane de euro au fost recuperate dintr-un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro într-un interval de un deceniu. Asta în condiţiile în care, numai în 2014, prejudiciul adus bugetului de stat a fost de aproximativ 500 milioane de euro. La data de 31 decembrie 2015 existau ca nesoluţionate 105 de sesizări penale ale Curţii de Conturi, fiecare cu un prejudiciu mai mare de jumătate de milion de euro: 40 în 2015; 25 în 2014; 13 în 2013; 10 în 2012, 2 în 2011; 7 în 2010; 2 în 2009, 1 în 2008; 3 în 2006 şi 2 în 2005. Prejudiciul total la bugetul de stat în cele 105 cazuri pentru care Curtea de Conturi a cerut cercetarea penală depăşeşte 1,91 miliarde de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai tare săptămână din real-estate. Cinci proiecte de 250 milioane de euro au fost anunţate în două zile

Randamentele ridicate oferite de România pe piaţa imobiliară atrag noi investitori. "România este din nou "fierbinte" când vine vorba de investiţii în real-estate. Dacă te uiţi la proiecte, sunt companii care nu au mai demarat un proiect nou de ceva vreme şi care încep acum. Vedem cum Skanska dezvoltă acum noi proiecte, dar vedem şi cum România începe să atragă şi alţi investitori", a spus Andrew Peirson, managing director al companiei de consultanţă imobiliară JLL pentru Europa de Sud-Est şi România. El spune că investitorii se uită către piaţa imobiliară locală în condiţiile în care în Europa de Vest băncile încep să ofere dobânzi negative pentru depozite, iar la noi există creştere a puterii de cumpărare, dar şi a randamentelor pentru spaţii comerciale. Cel mai mare proiect pus pe harta Capitalei săptămâna aceasta este The Bridge al dezvoltatorului Forte Partners, o investiţie totală de 100 mil. euro în două clădiri de birouri construite pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul din zona Orhideea-Pasajul Basarab.

Semne bune la început de an. Creditarea totală şi-a continuat creşterea în ianuarie

Băncile locale aveau la finele lunii ianuarie credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 216 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), soldul acestora fiind în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR. Similar cu lunile precedente, creşterea creditării totale poate fi pu­să exclusiv pe seama accelerării împrumuturilor în lei, care au avan­sat cu 20% la 110 miliarde de lei. Care este fundaţia acestei creşteri a creditului în lei şi cât de riscantă este pentru economie? "Practic, în acest moment doar o parte din creditele vechi în euro mai sunt prelungite tot în monedă unică şi foarte puţine investiţii sunt accesate în euro pentru achiziţia de echipamente din străinătate. În rest, atât pentru creditele persoanelor fizice, cât şi pentru companii, creditele sunt accesate în lei, la dobânzi comparativ egale cu cele în valută", a explicat analistul economic Dragoş Cabat.

Cele mai mari credite neperformante vândute anul trecut în regiune au fost în România

Băncile locale au vândut anul trecut cele mai mari pachete de credite neperformante din regiune, în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor cu NPL-uri (Non Performing Loans - credite neperformante) încheiate a depăşit 2 mld. euro, faţă de 700 mil. euro în Polonia sau 600 mil. euro în Ungaria, arată un raport realizat de Deloitte. Anul trecut a marcat şi cea mai mare tranzacţie cu credite rele din istoria sistemului bancar, venită de la BCR care la finalul lunii decembrie a vândut către un consorţiu condus de Deutsche Bank credite corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10%. BCR a fost unul dintre cei mai activi vânzători de NPL-uri, fapt care arată determinarea acţionarului austriac Erste de a curăţă banca. BCR mai are la vânzare credite neperformante de aproape un miliard de euro. Pe lângă BCR, UniCredit, Piraeus şi Intesa au mai scos din bilanţuri credite rele de 840 mil. euro anul trecut, în timp ce Bancpost a iniţiat procesul de vânzare a unui pachet de credite de consum de 500 mil. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb