REVISTA PRESEI 24.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 24 martie 2017

REVISTA PRESEI 24.03.2017

ADEVARUL

Generalul Răzvan Ionescu a fost numit în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul de brigadă Răzvan Ionescu în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI. Răzvan Ionescu are 45 de ani şi o experienţă de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. Generalul de brigadă Ionescu este de profesie fizician, absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică şi Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă şi Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

Panică în Ploieşti

Alertă în Ploieşti, miercuri seara, după ce cinci tineri teribilişti au mimat un atentat terorist în centrul oraşului, în zona Caraiman. Tinerii se aflau într-un BMW de culoare neagră cu numere de Bacău, iar unul dintre ei era îmbrăcat într-o pelerină albă, cu turban pe cap, iar în mână avea un pistol de jucărie cu capse cu care ameninţa trecătorii. Martorii povestesc că tinerii opreau maşina acolo unde vedeau un grup de oameni şi, în limba engleză, întrebau de o anumită adresă. Ca să fie mai credibili, au scos pe geam şi un pistol cu capse care, în momentul în care este activat, imită destul de bine zgomotul unei arme autentice, în plus scoate şi puţin fum. În întuneric şi în contextul antentatelor de la Londra, oamenii nu şi-au dat seama că este vorba doar despre o glumă proastă şi au alertat poliţia.

C. T. Popescu: Avem atentate în România de felul celui de la Londra

Cristian Tudor Popescu spune că un eveniment similar cu cel din Londra poate avea loc "oricând" în România. El a amintit de accidentele în care copiii unor politicieni au provocat accidente pe străzile din ţară, multe dintre ele soldate cu decese. "Pentru Marea Britanie sper ca acest atentat să însemne şi faptul că Brexitul e o iluzie a realităţii. Brexit-ul a fost exact gândirea medievală: cetatea, râul, ridicăm podurile şi ne baricadăm în cetate", a spus Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul a spus că acelaşi lucru ar trebui să-l înţeleagă şi românii, nu numai prin prisma faptului că au fost răniţi doi conaţionali în atentatul din 22 martie. "Acelaşi lucru (ca în Londra, n r.) se poate întâmpla oricând, unul sau mai mulţi inşi cu alcoolul şi cu drogul în cap, cu maşini puternice, ies din club şi zic: hai să facem şi noi cum a făcut ăla la Londra; şi să intre în trecători", a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Dialogul surzilor. Dacian Cioloş: USR să nu mai folosească numele meu

Fostul premier Dacian Cioloş i-a transmis lui Nicuşor Dan să nu-i mai folosească numele şi să-şi rezolve problemele interne din partid. Cioloş spune că nu se pune problema să intre în USR. Adevărul a scris săptămâna trecută că Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş au consfinţit, la telefon, eşecul negocierilor pentru intrarea fostului premier în SUR. Cioloş urmează să construiască propriul partid. "I-am spus deja domnului Nicuşor Dan de o săptămână că nu se pune problema de negociere a intrării lui Cioloş în USR şi nu asta a fost problema de la început! Ei trebuie să îşi rezolve problemele interne din partid şi ar fi bine să nu folosească numele meu", a declarat Dacian Cioloş, fost premier al României, pentru Digi24.

Transplantul pulmonar la Sf Maria - ambiţii şi interese pe viaţa bolnavilor

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Transplant au încheiat deja evaluarea făcută la Spitalul Sfânta Maria din Capitală şi au ajuns la concluzia că unitatea medicală îndeplineşte toate condiţiile pentru intervenţii de transplant. Asta în ciuda faptului că nu are specialişti, iar unele criterii de acreditare pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea neavând laborator de analize, şi nici staţie centrală de sterilizare. Contractul cu clinica austriacă AKH pentru transplant pulmonar trebuie să continue, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând că face demersuri în acest sens. Ministrul a spus că va vorbi cu omologul său austriac, deoarece există pacienţi români care merg la tratament la AKH după ce au beneficiat de transplant pulmonar în această clinică.

Clinica privată de top din România care cere de peste doi ani să fie acreditată pentru transplanturi pulmonare

Pe 15 decembrie 2014, la Agenţia Naţională de Transplant a fost înregistrat, sub numărul 2324, dosarul de acreditare a unui Centrul de transplant pulmonar la Sibiu. Dosarul de acreditare a Centrului de transplant pulmonar de la Sibiu a fost depus de reprezentanţii Clinicii Polisano SRL, compania care administrează spitalul cu acelaşi nume din centrul ţării, deschis în 2012. Doar că dosarul de acreditare al centrului de transplant a fost, cel puţin până acum, ignorat total de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), arată reprezentanţii Spitalului Polisano. Aceştia se plâng de faptul că ANT nu a făcut nici măcar pasul legal de a verifica în teren veridicitatea informaţiilor din dosarul de acreditare.

O nouă super-navă construită la Galaţi pentru statul german

Şantierul naval "Damen" din Galaţi demonstrează din nou că se află în elita contructorilor navali la nivel mondial. După ce, recent, a primit trofeul pentru cea mai bună navă specializată din lume dată în folosinţă în 2016 (este vorba despre "Maersk Connector", o navă de tip Offshore Carrier DOC 8500, destinată flotei Maersk Supply Service), miercuri, 22 martie 2017, concernul româno-olandez a parafat o nouă afacere importantă. Este vorba despre semnarea unui contract cu Biroul Federal German pentru Agricultură şi Alimentaţie, care a comandat o navă specializată în cercetarea adâncurilor oceanelor lumii în scopuri piscicole. Documentele au fost semnate la Hamburg de către reprezentanţii celor două părţi, care s-au declarat încântaţi de colaborare.

Florin Cîţu: PSD ne duce spre un ROEXIT economic. Distribuie bani care nu există

Senatorul PNL Florin Cîţu a vorbit, la Adevărul Live, despre presupusa "gaură" lăsată de Dacian Cioloş în bugetgul de stat şi anchetată inutil timp de trei luni de zile, despre sustenabilitatea majorărilor salariale din sectorul bugetar, dar şi despre lupta pentru şefia partidului. Liberalul a subliniat că prezenţa la Congres a aproximativ 5.000 de oameni va bloca influenţa cooperativelor în interiorul PNL. "În timp ce noi eram preocupaţi cu comisia de ancgetă, ei dădeau în Guvern ordonanţele 6,9 şi13. Ordonanţele 6 şi 9 sunt mai rele decât OUG 13. Prin aceste două ordonanţe, noi facem un Roexit economic. Nu mai vrem să respectăm acele legi prin care dam seamă de cheltuirea banului public. PSD ne scoate din UE economic, dar în acelaşi timp îşi fundamentează economia pe fondurile europene", a spus el.

Lui Ovidiu Tender i se reduc anii de închisoare

Tribunalul Arad a anulat, joi, pedeapsa la care a fost iniţial condamnat Ovidiu Tender pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Este vorba despre o pedeapsă de de 6 ani şi 9 luni. De asemenea, i s-a stabilit, pentru celelalte infracţiuni pentru care fusese condamnat, o pedeapsă de 9 ani şi 2 luni închisoare. Contestaţia omului de afaceri s-a bazat pe faptul că abuzul în serviciu a fost dezincriminat. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare. Tender a invocat că, urmare a Deciziei Curţii Constituţionale, fapta de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani şi 9 luni nu mai constituie infracţiune.

BANCHERUL

Judecătorii adoptă primele decizii de împărţire echilibrată a riscului valutar intre bănci si clienţi

Judecătorii au început sa adopte primele decizii de împărţire echilibrata a riscului valutar intre bănci si clienţii cu credite in franci elveţieni (CHF), conform teoriei impreviziunii din Codul Civil, după cum a recomandat Curtea Constituţionala in motivările legilor privind darea in plată si conversiei creditelor in CHF. "În esenţă, impreviziunea intervine când în executarea contractului a survenit un eveniment excepţional şi exterior ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil la data încheierii contractului în privinţa amplorii şi efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligaţiilor prevăzute de acesta. Drept urmare, clauzele contractului cu executare succesivă în timp trebuie adaptate în mod adecvat la noua realitate în măsura survenirii unui risc care se circumscrie ideii de impreviziune", se arata in motivarea Curtii la legea privind darea in plata.

COTIDIANUL

Banii de la stat, lesă pentru media

Cel care dă banul controlează. Fie că este vorba despre angajaţi sau despre firme care editează ziare. Acest lucru a fost "implementat" din timpul guvernării Năstase. Clasa politică de atunci se lovea de o problemă mare: în afară de câteva publicaţii susţinute făţiş de PSD, celelalte erau anti-PSD. Atunci, pe linie politică, s-a stabilit că "cei care nu sunt cu noi sunt împotriva noastră" şi, drept pedeapsă, nu primesc publicitate din bani publici. Uşor, uşor, editorii au fost puşi cu botul pe labe, dacă doreau să supravieţuiască. Astfel, ziarele au devenit aservite politic. Câinele de pază al societăţii s-a transformat în trompetistul de serviciu pentru partidul care îi asigura finanţarea. Un raport al Centrului pentru Jurnalism Independent, publicat în 2015, arăta schimbarea ziarelor care au fost forţate să aplice pentru a rezista.

Avertismentul îngrijorător al unui expert israelian în securitate

Un fost şef al unităţii de protecţie a personalităţilor din agenţia de securitate Shin Bet atrage atenţia asupra faptului că atacuri ca cel care a fost comis miercuri la Londra sunt imposibil de oprit, informează Reuters. "Ce s-a întâmplat în Londra a fost practic într-o zona publică, când este vorba de zone publice sunt aproape imposibil (de prevenit). (...) Sunt modalităţi de a realiza zonele publice astfel încât să contracareze ameninţări specifice de securitate, inclusiv când este vorba de materiale explozibile, dar când este un atac pe un pod sau pe ceva de acest tip este dificil", a spus Shlomo Harnoy, care a lucrat 25 de ani în Shin Bet, iar în prezent conduce Sdema Group, o firma globală de consultanţă în securitate.

CURIERUL NATIONAL

100 de elevi în vizită la baza aeriană Mihail Kogălniceanu

Militari români şi americani de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu se vor întâlni astăzi, 24 martie, începând cu ora 12.00, cu un număr de aproximativ 100 de elevi ai unor şcoli din Constanţa, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, în cadrul programului "Şcoala Altfel", a informat ieri Ministerul Apărării Naţionale (MapN). Copiii vor putea interacţiona cu militarii români de la Baza 86 Aeriană Feteşti şi americani din Batalionul 1 "Vulturii Luptători" din Regimentul 8 Infanterie. Potrivit MapN, elevii constănţeni vor avea posibilitatea de a afla informaţii despre meseria de pilot militar şi despre experienţa şi misiunea "Vulturilor Luptători", ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii de securizare a flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

A furat Coreea de Nord 81 de mil. dolari de la Bangladesh?

Coreea de Nord ar putea fi, potrivit anchetatorilor americani, la originea sustragerii a 81 de milioane de dolari dintr-un cont al Băncii Centrale din Bangladesh deţinut pe lângă Rezerva Federală din New York, a relatat miercuri publicaţia Wall Street Journal, citată de AFP. Justiţia americană se pregăteşte să acuze intermediari chinezi, care ar fi ajutat Coreea de Nord să sustragă această sumă prin piratare informatică în februarie 2016, adaugă ziarul, citând surse apropiate anchetei.

Cum vor putea obţine firmele fonduri nerambursabile pentru a-şi lua maşini electrice

Dacă vor să cumpere maşini electrice noi, firmele din România vor putea să ceară de la stat o finanţare nereturnabilă de 45.000 de lei pentru fiecare automobil, conform unui proiect de ordin al Ministerului Mediului (MM) privind programul supranumit "Rabla Plus". Potrivit avocatnet.ro, companiile care vor dori să se înscrie în program vor avea de îndeplinit mai puţine formalităţi decât în programul "Rabla". Proiectul de ordin MM privind aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019, se află acum în dezbatere publică.

Brexit: Centrul financiar londonez va pierde zeci de mii de bancheri

Giganţii financiari ai lumii pregătesc mutarea a zeci de mii de bancheri din Londra, împreună cu active ale clienţilor de 1.800 miliarde de dolari. Frankfurt şi Dublin apar ca marii câştigători, potrivit Bloomberg. Bank of America Corp., Standard Chartered Plc şi Barclays Plc iau în considerare capitala Irlandei ca bază a operaţiunilor din UE pentru continuarea accesului la piaţa unică, au spus persoane care cunosc planurile lor, dar care au cerut să rămână anonime. Goldman Sachs Group Inc. şi Citigroup Inc. sunt printre băncile care iau în considerare Frankfurt, potrivit altor surse.

Depozitele bancare în lei ale românilor au urcat la 104,5 miliarde de lei

Depozitele în lei ale românilor au crescut în luna februarie cu 1,0%, până la 104,52 miliarde lei. La 28 februarie 2017, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 12,7% (12,4% în termeni reali) faţă de 29 februarie 2016, arată datele BNR. Depozitele în lei ale companiilor s-au majorat cu 0,4%, până la 81,06 miliarde lei. La 28 februarie 2017, depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 9,6% (9,4% în termeni reali) faţă de 29 februarie 2016.

EVENIMENTUL ZILEI

Proprietarii de clădiri îşi taxează mai mult chiriaşii după majorarea salariului minim

Majorarea salariului minim brut pe ţară cu 200 de lei, la nivelul de 1.450 lei pe lună, din februarie 2017, la nouă luni după ce acesta crescuse cu 19%, afectează activitatea tuturor proprietarilor de clădiri comerciale, însă sunt şi voci care salută decizia Guvernului. Creşterea salariului minim a afectat direct prestatorii serviciilor de întreţinere, securitate şi curăţenie, care îşi plătesc angajaţii cu salariul minim. Prin urmare, majorarea s-a reflectat automat şi în creşterea taxelor de administrare practicate de proprietarii clădirilor.

De ce l-a ALES Hellvig pe tânărul general Răzvan Ionescu în locul lui Coldea

Decizia lui Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, de a propune un prim-adjunct în persoana lui Răzvan Ionescu, este un gest ale cărui semnificaţii trebuie analizate în contextul situaţiei politice tensionate. În primul rând, trebuie remarcat faptul că având doar 45 de ani, proaspătul general de brigadă Răzvan Ionescu face parte dintr-o generaţie ruptă total de ceea ce a însemnat nu numai fosta Securitate, dar şi începuturile SRI, cu Virgil Măgureanu. În al doilea rând, alegerea directorului SRI în afara variantelor vehiculate respectiv generalii Adrian Ciocârlan, Cristian Bizadea şi Dan Valentin Căpşună demonstrează intenţia acestuia de a nu lăsa ca animozităţile generate de lungul mandat al lui Florian Coldea, cât şi de circumstanţele în care acesta a fost trecut în rezervă, să-i domine mandatul.

Dragnea: Oameni care par respectabili mint la instituţiile europene

Liviu Dragnea a avut o intervenţie, la România TV, unde a vorbit despre numirea directorului SIE şi despre dezbaterea din Comisia LIBE, care a avut loc în Parlamentul European. Întrebat dacă Iohannis blochează numirea unui şef la SIE, Dragnea precizat că "domnul preşedinte vrea să consulte majoritatea parlamentară înainte (de numire - n.r) şi vom ajunge la o soluţie acceptată de ambele părţi."Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannis va numi pe cine va vrea, liderul PSD a răspuns că "Are tot dreptul, numai că şi Parlamentul are dreptul să accepte sau nu." De asemenea, Liviu Dragnea îl acuză de minciună pe Gabriel Liiceanu care a sugerat, la dezbaterea LIBE din Parlamentul European, că preşedintele PSD vrea demiterea Laurei Codruţa Kovesi.

Martorii lui Iehova, în lista organizaţiilor extremiste

Ministerul rus al Justiţiei a decis joi suspendarea activităţii organizaţiei religioase Martorii lui Iehova, acuzată de extremism în Rusia, transmite agenţia EFE. Curtea Supremă, din Rusia, va decide pe 5 aprilie dacă această organizaţie va fi scoasă în afara legii. Interzicerea acestui cult religios este la doar un pas, având în vedere că instanţa supremă a Rusiei a validat deja decizii de încetare a activităţii acestui cult în mai multe regiuni şi oraşe. Un reprezentant local al Martorilor lui Iehova, Ivan Belenko, a susţinut că prin decizia de joi a Ministerului rus al justiţiei va fi îngrădită libertatea religioasă pentru cei circa 175.000 de adepţi ai acestei comunităţi în Rusia.

JURNALUL NATIONAL

Marea veste pentru Iohannis: se întâlneşte sigur cu Trump

Klaus Iohannis scapă de o întrebare stânjenitoare- când se va întâlni cu Donald Trump? Răspunsul a venit indirect, pe filiera NATO .Secretarul general al Alianţei a anunţat că la 25 mai se va desfăsura la Bruxelles summitul NATO, Casa Albă confirmând paticiparea presedintelui american la reuniune. Asadar, Iohannis va avea prilejul să-l întâlnească direct, pentru prima dată, pe Trump. Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre NATO vor participa şi la inaugurarea noului cartier general al Alianţei Nord Atlantice, potrivit precizarilor lui Stoltenberg.

"Amazoanele" din PNL şi-au ales favoritul la tron

În timp ce la nivelul filialelor din teritoriu se ştiu deja liderii care se bucură de susţinere, la nivel central discuţiile privind candidaţii la şefia PNL sunt din ce în ce mai intense. Raluca Turcan şi Alina Gorghiu, fosta şi actuala şefă a liberalilor, ţintesc şi ele o funcţie în viitoarea conducere şi încearcă să se lipească de candidatul pe care îl văd cu cele mai mari şanse de izbândă. Surse din partid afirmă că preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, ar urma să susţină programul europarlamentarului Cristian Buşoi, în schimbul funcţiei de preşedinte executiv. Alina Gorghiu, fosta şefă a liberalilor până la alegerile parlamentare, s-a apropiat de gruparea fostului ei oponent la şefia partidului din 2014, Ludovic Orban, care i-ar fi propus o funcţie de prim-vicepreşedinte în echipa sa.

Infrastructura feroviară deraiază fără 29 de miliarde de euro

Investiţiile în infrastructura feroviară sunt estimate la suma de 11 miliarde de euro pentru perioada 2015-2020 şi la 18 miliarde de euro pentru intervalul 2021-2030, ceea ce ridică necesarul investiţional la 29,4 miliarde de euro. Proiectele vizează realizarea lucrărilor de mentenanţă curentă şi recuperarea întârzierilor la reparaţii, reabilitarea şi modernizarea liniilor principale din reţeaua TEN-T. Anual ies din garanţie circa 370 km de cale ferată, dar finanţarea este asigurată doar pentru 15 km de linii pe an, în condiţiile în care fondurile europene sunt utilizate doar pentru magistrale. Restul banilor ar trebui să provină din fondurile proprii ale companiei şi de la bugetul de stat. Anul acesta Ministerul Transporturilor a primit însă bani de la buget doar pentru finanţarea proiectul de finalizare a Magistralei 4 de metrou-325 milioane de lei (71,6 milioane de euro) şi proiectul de finalizare a lucrarilor de infrastructura pe podurile Cernavodă şi Borcea-37 milioane de lei (8 milioane de euro).

NATIONAL

Război total "gabori-parchetari"!

Legăturile dintre poliţişti si procurori nu au fost nici pe departe atât de cordiale pe cât lasă să se vadă zâmbetele largi afişate de şefi pe la bilanţurile oficiale. Iar tot mai mulţi dintre şefii a diverse structuri de politie au început sa strâmbe făţiş din nas atunci când li se cere, de cele mai multe ori intempestiv, ce-i drept, "colaborarea totală" cu care ii obişnuiseră până acum. Aşa că au început să îndrăznească să le dea cu flit procurorilor, chiar dacă sub "acoperirea" a diverse pretexte tehnice, din care cel mai uzitat este cel ca nu au oameni disponibili la îndemână. Si chiar daca "parchetarii" încă nu au răbufnit până acum, este clar că nu vor înghiţi prea mult aroganta celor pe care continuă să ii numească "gabori".

Grindeanu, şah mat la Antifraudă!

Sorin Grindeanu s-a dovedit mai mult decât inspirat, dând şah si mat tuturor, premierul dând semnalul resetării din interior a Antifraudei, prin numirea la conducerea acesteia a unui specialist "pur sânge" in combaterea si, mai ales, investigarea fraudelor. Poate chiar cel mai bun care exista in sistemul fiscal pe acest domeniu, la momentul de fata. Este vorba despre un membru al grupării aşa -numiţilor "lupi tineri" finanţişti, Marius Florea, care a coordonat până acum nenumărate activităţi pe linia combaterii evaziunii si fraudelor fiscale, având inclusiv un master in investigarea fraudelor susţinut la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza". Poate ca nu există misiune mai grea printre toţi membrii cabinetului Grindeanu decât cea care îl aşteaptă, de acum înainte, pe noul şef al Direcţiei Antifraudă, Marius Florea.

ROMANIA LIBERA

Theresa May: Vom investi dublu în apărare

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul britanic va aloca mai mulţi bani pentru apărare şi va dubla numărul de experţi globali în ceea ce priveşte acţiunile şi lupta împotriva terorismului. "În acest moment nu există informaţii concrete de iminenţa unui atac terorist. Vom lua măsuri pentru a ne ajuta. Sute de agenţi ai poliţiei au lucrat pe parcursul nopţii pentru a descoperi cine a participat la acest complot. Vom investi dublu în Apărare. Suntem responsabili pentru siguranţa de aici. Cine are nevoie de ajutor, aici, va găsi sprijin", a declarat şefa Executivului britanic", a spus ea.

Cine-i numără cocotierii lui Dragnea

"Am cumpărat cocotieri", a răspuns Liviu Dragnea atunci când cei de la Rise Project l-au întrebat ce a făcut cu milionul de euro încasat de la fostul său partener de afaceri care s-a sinucis în toaleta avionului ce zbura dinspre Columbia spre Costa Rica. Liviu Dragnea crede că puterea îl salvează de orice. Nu a învăţat nimic din lecţiile predecesorilor săi şi nu poate crede că în curând ar putea fi din nou un pieton anonim. Liderul PSD e sigur pe el, crede că va fi salvat de Parlament prin legea graţierii şi că poate să pună mâna pe Justiţie în tradiţia înaintaşilor săi. Îşi imaginează că fortăreaţa din Brazilia poate fi pusă la adăpost de procurori. Întrebarea e: cum de cineva care a lucrat doar la stat din 1996 încoace a avut bani să-şi construiască o casă ca un palat, a putut să aibă vacanţe de lux şi să facă afaceri în locuri exotice? Până la urmă, cine-i numără lui Dragnea cocotierii? Dar porcii?

Controversa corvetelor şi interesele de afaceri ale PSD. Înzestrarea Armatei eşuează tot în politică de Dâmboviţa

Şantierul Naval "Damen" din Galaţi este specializat în nave militare, aici fiind construite jumătate din navele de luptă ale Marinei Regale Olandeze. Construcţia, la şantierul "Damen" din Galaţi, a patru corvete a fost unul dintre puţinele subiecte pe care puterea şi opoziţia s-au contrat în campania electorală. Ulterior, liderii PSD şi ALDE au blocat proiectul aprobat de Guvernul Cioloş, lăsând să se înţeleagă că la mijloc ar putea fi o afacere necurată. Cabinetul tehnocrat intenţiona să aloce 1,6 miliarde de euro pentru construirea a patru nave, dar numai 10% ar fi urmat să fie pentru corvete în sine, restul banilor fiind destinaţi echipării acestora cu armament, achiziţiei muniţiilor şi instruirii echipajelor.

ZIARUL FINANCIAR

Începem să importăm forţă de muncă. Hotelul Teleferic din Poiana Braşov a angajat 22 de filipinezi

"Avem angajaţi filipinezi în restaurant, în bucătărie sau cameriste, urmează să mai aducem şi alţi filipinezi, pentru că am ajuns la concluzia că românii nu îşi mai doresc să muncească. Un motiv ar putea fi faptul că au prins gustul Occidentului, poate că acolo unde pleacă simt că munca lor este valorizată", a spus Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov cu 127 de camere. În prezent, 22 dintre cei 140 de angajaţi ai hotelului sunt filipinezi, iar planul managementului hotelului este de a ajunge în următoarea perioadă la 60 de angajaţi de origine filipineză.

Pe ce cheltuieşte cel mai bogat sector al Bucureştiului 1,6 mld. lei în 2017

Cele 1,66 miliarde de lei trecute la capitolul cheltuieli (1,36 mld. lei cheltuieli din venituri proprii, 279 mil. lei din împrumuturi şi 22 mil. lei bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii şi din subvenţii) merg, în majoritate, spre întreţinerea şcolilor care costă 508 mil. lei, adică peste o treime din buget. Întreţinerea spaţiilor verzi costă 108 milioane de lei, sa­lu­brizarea şi deszăpezirea 180 de milioane de lei, iar asistenţa socială 180 de milioane de lei. La "recreere, cultură şi religie" merg 131 de milioane de lei, iar întreţinerea poliţiei locale costă 27 de milioane de lei. Investiţia cea mai importantă a primăriei este reabilitarea blocurilor, demers pentru care anul acesta sunt alocaţi 106 milioane de lei. În sectorul 1 se află unele dintre cele mai importante artere ale Bucureştiului, dar acestea nu sunt în întreţinerea primăriei de sector, ci a primăriei generale.

Gură neaşteptată de oxigen pentru guvernul Grindeanu: 400 mil. euro la buget

Guvernul ar putea beneficia de un venit suplimentar la buget de 400 mil. euro în urma deciziei favorabile României în procesul pe care l-a avut cu compania italiană de utilităţi Enel, ceea ce va reprezenta o gură de oxigen pentru veniturile bugetare, tensionate în acest an ca urmare a reducerii de taxe. Cele 400 mil. euro ar reprezenta, dacă vor intra anul acesta la buget, circa 0,25% din PIB, semnificativ în condiţiile în care deficitul bugetar este prevăzut la 2,96% din PIB, iar pe primele două luni veniturile sunt în scădere nominală faţă de anul trecut. Reprezentanţii Enel s-au declarat dispuşi să achite încă de anul acesta prejudiciul stabilit faţă de statul român, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris a decis ca italienii să restituie circa 400 mil. euro României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb