REVISTA PRESEI 24.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iunie 2014

ADEVARUL

Parlamentul îi cere demisia de onoare lui Traian Băsescu

Senatul şi Camera Deputaţilor vor adopta o declaraţie comună în care îi vor cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, după scandalul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Decizia a venit la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care l-a convins uşor şi pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei. La ora 18.00, Birourile permanente reunite vor stabili ca şedinţa de plen reunit să aibă loc miercuri. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la finalul şedinţei coaliţiei, că Uniunea analizează oportunitatea unei declaraţii a Parlamentului privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, urmând să ia o decizie miercuri dimineaţă. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că a propus adoptarea unei declaraţii politice privind necesitatea demisiei de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat fratele acestuia.

Băsescu nu-l lasă pe Ponta la Consiliul European

Premierul Victor Ponta nu a primit mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu să reprezinte România la Consiliul European de la Bruxelles. "Merge la Bruxelles doar ca să nu mă lase pe mine", s-a plâns premierul. "Prim-ministrul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27. Astăzi l-am anunţat că nu-i dau mandat de participare, voi participa eu, având în vedere tematica, căreia îi voi face faţă mult mai bine având experienţă. Cu premierul am avut o experienţă când l-am trimis la consiliul pe energie şi am pierdut Nabucco", a spus Băsescu, referitor la decizia de a nu-l mandata pe Ponta să meargă la Consiliul European.

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea. Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii motivarea deciziei prin care Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv, în care arată că fratele preşedintelui ar fi recunoscut în faţa judecătorilor că ar fi luat bani, dar şi că s-ar fi întâlnit cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Concret, magistraţii consideră că există probe din care rezultă faptul că cei implicaţi ar fi săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi "în ciuda atitudinii de negare a săvârşirii vreunei infracţiuni". În acest sens, judecătorii au avut în vedere "convorbirile purtate de inculpaţi cu martorii denunţători, transcrise în conţinutul proceselor-verbale aflate la dosar, dar şi înscrisuri, precum şi declaraţii, inclusiv ale inculpaţilor care prin faptul contrazicerii lor de către alte mijloace de probă atestă intenţia acestora de ascundere a realităţii", se arată în motivarea instanţei.

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, urmărit penal pentru înşelăciune

Radu Pricop, ginerele preşedintelui Traian Băsescu, este urmărit penal de procurorii Parchetului General pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri în legătură cu restituirea mai multor terenuri naţionalizate. "Nu ştiu despre ce e vorba, dar, cu certitudine, toţi românii trebuie să răspundă în faţa legii", a declarat preşedintele Băsescu în această seară. "Ştiu că vă stă ca prioritate şi o întrebare foarte proaspătă, legată de anunţul Parchetului General privind începerea urmăririi penale pe numele Pricop, ginerele meu. Nu ştiu despre ce e vorba, dar, cu certitudine, toţi românii trebuie să răspundă în faţa legii", a spus preşedintele Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni. Procurorii ar fi început urmărirea penală pe numele lui Pricop pe 26 mai, într-un dosar în care acesta s-ar fi folosit de documente false pentru a obţine mai multe terenuri naţionalizate aparţinând familiei Brătianu. În urma acestor acţiuni, Radu Pricop ar fi încercat să obţină de la stat, suma de 10 milioane de euro. Concret, în dosar sunt vizate alte 11 persoane.

Demisionează Dan Şova din fruntea Transporturilor pentru Ponta?

Dan Şova, ministrul Transporturilor, a fost întrebat, luni seară, în emisiunea lui Rareş Bogdan, la Realitatea TV, dacă va demisiona mâine din fruntea Ministerului pentru a deveni purtătorul de cuvânt al campaniei PSD pentru alegerile prezidenţiale. "Nici nu confirm, nici nu infirm", a răspuns Şova. În 2009, actualul preşedinte al PSD, Victor Ponta, a condus campanie electorală a lui Mircea Geoană. Ulterior, Ponta a fost ales preşedinte al partidului. Acum, Ponta are cele mai mari şanse să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, iar Dan Şova ar vrea să-i succeadă lui Ponta în fruntea social-democraţilor, dacă actualul premier va ajunge la Cotroceni. Însă Dan Şova va avea un rival pe măsură: vicepremierul Liviu Dragnea. Actualul preşedinte executiv al PSD, Dragnea, a început deja vizitele în teritoriu pentru a-şi netezi drumul către cea mai înaltă funcţie în partid.

Pericolul de la ureche: telefoanele care iradiază cel mai mult

Un top mai puţin cunoscut este cel al telefoanelor care emit cea mai mare cantitate de radiaţii. Motorola ocupă primele locuri, în timp ce Samsung iradiază foarte puţin. Radiaţiile de la telefoane se măsoară luând în calcul rata specifică de absorbţie (SAR). Există diferite praguri peste care producătorii nu au voie să treacă. În Statele Unite, SAR trebuie să fie sub 1,6 waţi pe kilogram, dar în Europa limita este de 2 waţi pe kilogram. Astfel, telefoanele actuale nu întrec aceste niveluri, dar unele sunt mai periculoase decât celelalte. Potrivit unui clasament făcut de site-ul cnet.com, în funcţie de SAR-ul calculat de Federal Communications Commission (FCC), organismul care aprobă apariţia telefoanelor pe piaţă, cele mai "generoase" telefoane din punct de vedere al radiaţilor sunt cele de la Motorola. Deşi s-au făcut studii numeroase pe această temă, nu există nicio dovadă care să lege radiaţia telefoanelor de cancer. Este acceptat faptul că pentru dezvoltarea cancerului este necesară distrugerea ADN-ului. Radiofrecvenţa nu face acest lucru, prin radiaţia ionizantă.

Ploile din ultima perioadă au făcut praf culturile agricole

După zăpezile târzii, umiditatea excesivă şi oscilaţiile prea mari de temperatură, atât legumele şi fructele, cât şi furajele pentru animale sau recolta de cereale sunt compromise în proporţie de cel puţin 50%. Cultivatorii de legume, fructe, viţă-de-vie, cereale şi chiar cei care produc furaje pentru animale sunt disperaţi din cauza evoluţiilor climaterice din ultima perioadă. Dacă în primăvară s-au confruntat cu zăpezi târzii şi cu oscilaţii ample de temperatură de la zi la noapte, acum vijeliile, inundaţiile şi grindina le dau cele mai mari bătăi de cap. Practic, toate tipurile de culturi vegetale sunt compromise în proporţii covârşitoare, iar din această cauză vor avea de pierdut inclusiv crescătorii de animale care nu-şi pot crea baloţii de furaje pentru iarnă, ne spun liderii cultivatorilor. Ei vor solicita o amnistie fiscală şi pentru calamităţile din 2014, după modelul celei acordate de Guvern pentru 2013. Merele de Voineşti, la pământ - Bazinul horticol Dâmboviţa este unul dintre cele mai afectate în urma calamităţilor.

Gigantul SOCAR susţine că încă mai este interesat de preluarea Oltchim

Grupul azer de petrol şi gaze SOCAR, deţinut de către stat, este în continuare interesat de preluare combinatului Oltchim şi analizează această oportunitate, a declarat, azi, Hamza Karimov, şeful SOCAR România, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2014. "Ne uităm cu interes la Oltchim, care este un proiect important pentru statul român. SOCAR în continuare analizează această oportunitate, dar nu există o opinie concretă în acest sens", a spus reprezentantul companiei. Potrivit acestuia, partea română şi filiala din Româna au trimis deja toate datele tehnice referitoare la Oltchim către compania-mamă, care va analiza oportunitatea şi va lua o decizie finală. "Noi avem un alt combinat petrochimic în Turcia, Petchim, şi am planificat investiţii de 6-7 miliarde de euro într-o rafinărie în Turcia, tot pe partea de petrochimie. Avantajul Oltchim este că poate produce mai ieftin", a precizat Karimov. Termenul pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesaţi să cumpere Oltchim a fost 6 iunie 2014, dar niciun investitor interesat nu s-a înscris în cursă.

CURENTUL

Un procuror acuză: Gheorghe Oancea afirmă că scandalul în care este implicat Mircea Băsescu a fost "lucrat" de "Doi şi un sfert"

Aflat actualmente în rezervă, colonelul magistrat Gheorghe Oancea a fost, până acum câţiva ani, unul dintre cei mai experimentaţi procurori ai Parchetului Militar. Invitat la emisiunea "Jocuri de putere", procurorul Oancea a făcut o serie de dezvăluiri privitoare la "culisele" scandalului care-l vizează pe fratele preşedintelui Traian Băsescu, dezvăluiri pe care le-a făcut fără a intra în detaliile anchetei, ci le-a privit doar din punctul de vedere al unui om al legii care, de-a lungul carierei sale s-a lovit atât de reprezentanţii lumii interlope ţigăneşti cât şi de "maşinaţiile" puse la cale de serviciile secrete. Şi în mod special de fostul "Doi şi un sfert" serviciul secret al Ministerului de Interne. Cu toate că Gheorghe Oancea nu s-a referit în mod special la acest aspect, reamintim că este vorba despre acel serviciu secret pe care Premierul Victor Ponta s-a dat peste cap să-l aducă în directa subordonare a Guvernului. Încă de la început, fostul procuror Oancea a precizat că modul în care au acţionat rudele lui Bercea Mondialu nu intră în tiparele obişnuite ale comportamentului ţiganilor infractori: "Infractorul ţigan nu dă niciodată bani înainte de a obţine un rezultat concret".

Dan Radu Ruşanu şi afaceristul Ilie Carabulea au fost eliberaţi

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a fost eliberat, luni, din arestul Poliţiei Capitalei, după ce instanţa supremă i-a admis cererea de ridicare a măsurii preventive, aceasta fiind înlocuită cu cea a arestului la domiciliu. Dan Radu Ruşanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a ieşit luni după amiază din arestul Poliţiei Capitalei, unde era încarcerat din 4 martie. Alături de Ruşanu, au fost puşi în libertate omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mârzac, pentru care s-a decis, de asemenea, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Aceştia au ieşit, tot luni după-amiază, din Penitenciarul Rahova. Pe 16 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că este legală şi temeinică măsurii arestării preventive a lui Ruşanu, Carabulea şi Mîrzac. Instanţa le-a respins ca nefondate cererile de înlocuire a arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casţie şi Justiţie, care a le-a admis solicitarea de înlocuire a măsurii arestării preventive. Decizia instanţei supreme este definitivă.

CURIERUL NATIONAL

Jianu vrea să-şi trimită directorii să lucreze o zi pe lună într-un IMM

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, Florin Jianu, vrea ca directorii din departamentul pe care îl conduce să-şi petreacă o zi pe lună în cadrul unei firme mici şi mijlocii pentru a identifica problemele cu care se confruntă acestea, informează Mediafax. "Vreau să implementez un program drag mie - antreprenor pentru o zi - prin care vom lua şefii direcţiilor din cadrul Ministerului nostru şi îi vom trimite să-şi petreacă o zi pe lună într-o firmă mică şi mijlocie. Vom propune ziua de 25 a fiecărei luni pentru această acţiune. Iniţiativa are ca scop să-i aducem pe directorii noştri mai aproape de realitate. Sperăm că odată întorşi în minister, acţiunile şi deciziile acestora vor fi mai aproape de nevoile întreprinzătorilor", a declarat Florin Jianu, la o conferinţă de lansare a unui program de susţinere de înfiinţare a firmelor mici şi mijlocii.

Procesarea, punctul slab al agriculturii româneşti

Dacian Cioloş: Trebuie valorificat potenţialul agricol nu doar prin exportul de materie primă, ci şi prin procesarea producţiei. Olteanu, UNPCPR: Dincolo de producerea materiei, fermierii trebuie să asigure producţiilor măcar o etapă de procesare dacă nu reuşesc să acopere tot procesul "de la furcă la furculiţă". Frumosu, FNSIA: În România se procesează, dar lipseşte materia primă de calitate şi se apelează de foarte multe ori la importuri de materie primă. Europa de Est valorifică doar o treime din potenţialul agricol, iar acesta ar trebui exploatat nu doar prin exportul de materie primă, ci şi prin procesarea producţiei, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

România rămâne atractivă pentru investiţii în energie regenerabilă

România a urcat o poziţie, pe locul 31, într-un top trimestrial al ţărilor atractive pentru investiţii în energie regenerabilă realizat de firma de consultanţă EY, care notează că schimbările legislative continue din România reprezintă un impediment pentru investitori. În ediţia din februarie a topului privind atractivitatea pentru investiţii în energie regenerabilă, România a avansat, de asemenea, cu o poziţie, de pe locul 33 pe 32, se arată într-un raport al firmei de consultanţă. Modificările continue în legislaţie încă reprezintă pentru România un impediment în calea "relaxării" activităţilor investiţionale din piaţa de energie regenerabilă. Raportul EY clasifică 40 de ţări în funcţie de atractivitatea pentru investiţiile în energie regenerabilă. În regiune, Polonia şi Turcia se situează înaintea României, ocupând poziţiile 27 şi, respectiv, 20, în timp ce Grecia, pe locul 33, şi Ucraina, pe 38, sunt prezente de asemenea în raport. SUA, China şi Germania, primele 3 locuri.

Bursa, în primii zeci de metri ai cursei cu obstacole

BVB împreună cu ASF anunţă că au fost făcuţi paşi semnificativi pentru înlăturarea barierelor privind conformitatea fiscală a investitorilor şi costul excesiv al participării la piaţă. Mişu Negriţoiu: "ASF a luat primele măsuri pentru diminuarea barierelor de pe piaţa de capital. Acestea includ schimbări de legislaţie şi o reducere semnificativă a comisioanelor de tranzacţionare". "Paşi semnificativi" pentru înlăturarea piedicilor în calea fluxurilor de capital către piaţa de capital românească au fost făcuţi deja de grupul de lucru care are acest obiectiv şi numit "Great Barriers Shift", au anunţat astăzi Bursa de Valori Bucureşti şi ASF într-un comunicat comun remis redacţiei. Măsurile adoptate vizează barierele 2 şi 5 care privesc dificultatea procedurilor de conformare fiscală a investitorilor şi costul excesiv al tranzacţionării pe piaţa locală de capital.

BNP Paribas se apropie de un acord amiabil cu SUA

Banca franceză BNP Paribas şi procurorii americani au stabilit termenii generali ai unui acord amiabil în care BNP ar plăti 8-9 miliarde dolari pentru a scăpa de acuzaţiile că a ascuns tranzacţii care încălcau sancţiuni impuse de SUA unor ţări, au declarat surse apropiate situaţiei, potrivit WSJ. Acordul prevede, de asemenea, ca banca să recunoască acuzaţia că a încălcat intenţionat sancţiunile americane prin transferuri în valoare de 30 de miliarde de dolari, dar şi o interdicţie pentru BNP să tranzacţioneze în dolari pentru o perioadă care va dura cel mai probabil câteva luni, au spus sursele. BNP va anunţa plecarea a 30 de angajaţi, acceptând astfel cererile Departamentului de Servicii Financiare din New York, care a cerut ca şi persoanele implicate în acest caz să fie pedepsite, au afirmat sursele Wall Street Journal (WSJ). Cei mai mulţi dintre angajaţii vizaţi de cererea autorităţilor americane au părăsit deja instituţia de credit.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandalul Bercea Mondial. Voiculescu "a fentat" Curtea Supremă, interlopul a fost condamnat

Atacul televiziunii Antena 3 asupra Justiţiei are o explicaţie: frica lui Dan Voiculescu de Curtea Supremă. Bercea Mondial a fost condamnat definitiv chiar de această instanţă. Scandalul arestării lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, aduce în prim plan cazul denunţătorului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Acesta a fost folosit de televiziunile controlate de familia Voiculescu pentru a ataca magistraţii din fruntea Curţii Supreme şi a DNA. Ambele instituţii au cerut apărarea independenţei în acest caz. De ce a sărit Antena 3 să atace Justiţia? Şi Bercea Mondial şi preşedintele onorific al PC, Dan Voiculescu, au probleme cu anchetele procurorilor. Deosebirea este că Bercea Mondial a fost condamnat, chiar de Curtea Supremă, pentru înjunghierea nepotului. Interlopul a încercat, timp de trei ani, tergiversarea procesului.

Robert Turcescu indică serviciul care trebuia să-l informeze pe Băsescu: DGIPI, fosta "Doi şi-un sfert"

Jurnalistul Robert Turcescu susţine că interceptările în cazul Mircea Băsescu au fost realizate cu ajutorul serviciului secret al Ministerului de Interne, DGIPI, fiind un montaj realizat în beneficiul lui baronului de Mehedinţi, Adrian Duicu. "Deci: bani daţi în 2011, interceptările după 2012. În această perioada Mircea Băsescu face 2 plîngeri cum că familia lui Bercea îl şantajează. Gaşca Ponea află de plîngerile lui Mircea Băsescu şi aici intervine DGIPI (fostă Doi şi-un Sfert) care vor conlucra cu gaşca Ponea. Aceste servicii vor juca un rol murdar împreună cu Abraham pentru realizarea interceptărilor. Familia lui Sandu Anghel, luînd legătură cu Bercea în puşcarie, din interceptări reiese că s-au dat bani, dar bani de care se ştia încă din 2011, adică la doar cîteva zile după reţinerea lui Bercea Mondialu! Banii însă erau pentru altceva: erau bani daţi cu camătă de Bercea lui Marian Căpăţîna. Că să aibă garanţia că va primi banii înapoi, Bercea a ţinut să i-i dea lui Căpăţîna în biroul şi în faţă lui Mircea Băsescu, omul care era colaborator cu Căpăţîna şi naşul nepoatei lui Bercea", notează Robert Turcescu pe blog.

JURNALUL NATIONAL

Chinezii vor finanţa reactoarele de la Cernavodă

Banca Industrială şi Comercială a Chinei va finanţa proiectele convenite în urmă cu un an de premierul român şi cel chinez, trenul de mare viteză, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi centrala de la Rovinari. "Partea chineză a prezentat interesul foarte clar şi decizia băncii de a susţine financiar proiectele de investiţii. Este vorba de finalizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi celelalte proiecte în domeniul energetic", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, după întâlnirea cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale a Chinei, Huiman Yi. Acesta a mai spus că partea chineză şi-a exprimat intenţia de a susţine şi investiţii în infrastructura feroviară şi realizarea trenului de mare viteză. "Băncile chinezeşti sunt destul de interesate să investească şi în construcţia de autostrăzi, dar ce este foarte important este să ducem la capăt primul proiect, vreau ca după atâţia ani de discuţii cu China, să realizăm ceva. Eu cred că primul proiect la care vor începe lucrările în această toamnă, sper, este proiectul de la Rovinari şi cred că al doilea proiect va fi cel de la Cernavodă", a menţionat Liviu Dragnea.

ASF nu va mai angaja rudele salariaţilor instituţiei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu va angaja în cadrul instituţiei persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin de până la gradul al II-lea cu persoane din cadrul ASF, pentru "a elimina favoritismele şi unele situaţii stânjenitoare pentru salariaţii ASF şi pentru membrii Consiliului", potrivit Codului de Etică şi Integritate al personalului Autorităţii, aprobat săptămâna trecută. "Este un pas important în construcţia noastră instituţională. Valorile etice şi morale, într-o lume modernă şi mai ales în industriile financiare, constituie baza pe care se aşează pregătirea profesională. Competenţa şi autoritatea se impun prin valori, comportamente şi profesionalism. Vrem să dăm un exemplu şi pentru pieţele financiare reglementate care trebuie să împărtăşească aceleaşi principii", a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

NATIONAL

DNA organizeaza marea extragere a verii!

Iata ca pana la declansarea Operatiunii "Octombrie negru", care va dinamita clasa politica romaneasca, procurorii anticoruptie pregatesc terenul cu noi si spectaculoase puneri sub acuzare. Practic, dupa cum apreciaza cunoscatorii sistemului, vara aceasta va fi una cat se poate de fierbinte, cel putin din punct de vedere juridic. Iar mai multi lideri politici de la varful celor mai reprezentative partide, fie ele aflate la guvernare sau in opozitie, asteapta cu sufletul la gura "marea extragere" organizata de DNA, sursele noastre dand ca sigure retinerile a sase noi nume grele ale vietii publice romanesti.

Guvernul sterge urmele "smenurilor" cu fonduri europene

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, atat OLAF cat si procurorii romani deruleaza ample anchete privind modul in care agentii guvernamentale romanesti au jonglat cu cursul de schimb, aducand prejudicii imense bugetului Comisiei Europene. Totul a iesit la iveala in urma plangerilor facute de cetateanul german Alfred Gabriel Paraschiv, care a demonstrat ca Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a "smenuit" fondurile europene, lucrand cu doua cursuri paralele de schimb. Guvernul Romaniei a incercat din nou sa ascunda gunoiul sub pres. Asa ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat zilele acestea adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind "infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)".

Dan Sova, incoltit de procurorii anticoruptie

Publicarea in exclusivitate de catre ziarul nostru a documentelor incriminatorii privind actiunea ilegala a lui Dan Sova de returnare a garantiei de 10 milioane de euro catre Gruia Stoica, desi ministrul Transporturilor stia de sechestrul instituit de catre DIICOT, a avut efectul scontat. Astfel, dupa cum sustin sursele noastre, procurorii anticoruptie s-au autosesizat in urma dezvaluirilor din "National", declansand o ampla ancheta in acest caz. Si cum colegii acestora de la DIICOT au confirmat deja informatiile noastre, latul anchetei se strange tot mai mult in jurul lui Dan Sova, cel care a avut nefericita idee de a se implica personal in "deturnarea" celor 10 milioane de euro catre conturile miliardarului judecat pentru fapte de coruptie.

PUTEREA

Instanţele sunt sufocate de procesele pentru restituirea proprietăţilor din Lacul Văcăreşti

Contractul de concesiune a Lacului Văcăreşti este anulat, susţin avocaţii apropiaţi cauzei. În urmă cu doar câţiva ani, instanţa a declarat falimentul firmei SC Royal Romanian Corporation SRL deţinută Tony Mikhael, cea care a concesionat terenul în 2001 pentru 49 de ani. Chiar şi aşa, autorităţile refuză să-i pună în drepturi pe sutele de oameni care-şi caută dreptatea de 25 de ani. Suspect este faptul că procurorii anticorupţie nu finalizează dosarul concesionării ilegale a terenului, în care primul vinovat este fostul premier Adrian Năstase, dar nici tergiversarea semnării actelor de proprietate de către autorităţi nu este în regulă. Casa de avocatură Leaua, care reprezintă Ministerul Mediului în instanţă, refuză să vorbească, deşi încasează bani publici frumoşi.

Iran: Teheranul pregăteşte un acord cu Rusia pentru construirea de centrale nucleare

Autorităţile ruse negociază cu cele iraniene un acord pentru construirea de centrale nucleare. Regimul iranian se declară interesat de reducerea consumului intern de petrol şi gaze naturale prin intermediul energiei nucleare. Behrouz Kamalvandi , purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) , a dezvăluit luni că ţara sa va semna în curând un acord cu Rusia pentru construirea a două centrale nucleare. Potrivit oficialului iranian, vicepreşedintele Rosatom, rusul Nicolai Spansky, va veni în capitala Teheran pentru două zile de negocieri. "Am ajuns la un acord în vederea construirii a două centrale nucleare, pregătit deja să fie semnat (...). Sperăm ca acest lucru să se întâlmple luni sau marţi la Teheran", a precizat oficialul iranian. Centralele ar urma să fie construite în Bousherm, în apropierea unei alte centrale nucleare construite parţial de inginerii ruşi.

UE interzice importurile din Crimeea

Uniunea Europeană a decis să interzică, începând din 25 iunie, importul de mărfuri din Crimeea, se anunţă în declaraţia finală a Consiliului UE la nivel de miniştri de Externe, convocat pe marginea situaţiei din Ucraina. Consiliul UE le-a interzis, de asemenea, companiilor europene să ofere servicii pentru asigurarea transporturilor de mărfuri din Crimeea, potrivit Agerpres, care citează ITAR-TASS. "Începând din 25 iunie, mărfurile din Crimeea şi Sevastopol nu vor putea intra pe teritoriul UE. În completare, vor fi interzise asigurările şi oferirea de servicii financiare pentru transportul de mărfuri din Crimeea", se precizează în declaraţie. Altfel, UE va trimite o misiune de poliţie în Ucraina, ce va avea sediul central la Kiev, însă ulterior va fi înfiinţată o reţea regională în întreaga ţară.

ROMANIA LIBERA

Mită în găini şi ouă pentru magistraţii de la Suceava

Un judecător din Rădăuţi, un procuror de la Parchetul Tribunalului Suceava şi un om de afaceri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind anchetaţi pentru că au luat mită ca să emită hotărâri favorabile în cazuri de restituiri de proprietăţi confiscate de regimul comunist. Potrivit procurorilor DNA, mita consta de multe ori în sume mici de bani, vacanţe la mare, o ciocolată, carne de porc, ouă, găini sau miere de albine. Principalele infracţiuni pentru care au fost reţinuţi magistraţii Bogdan Bărbuţă şi Dumitru Dâmbu, ca şi omul de afaceri Constantin Babiuc sunt infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită, şantaj, abuz în serviciu. În acest caz de corupţie s-a început urmărirea penală şi faţă de alte persoane. Potrivit anchetatorilor, ar fi fost date 69 de hotărâri judecătoreşti nelegale în dosare de restituiri.

Jocul Iranului ameninţă regiunea

Dincolo de criza din Irak şi ofensiva jihadiştilor ISIS, se întrevede o altă ameninţare pentru Occident - cea a hegemoniei iranienilor în regiune. Ofensiva jihadistă constituie o dublă ameninţare pentru regimul ayatollahilor: politică, în special, unitatea Irakului fiind în joc, iar apoi posibila înlocuire a premierului irakian, Nouri al-Maliki, un şiit cu relaţii strânse cu Teheranul. Secretarul de stat american, John Kerry, se află în vizită în ţări din Orientul Mijlociu. Franţa l-a primit luni pe emirul Qatarului, după ce a primit emisarii Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite. După războiul civil din Siria, posibila fracturare a vecinului irakian în mai multe entităţi autonome (şiită, sunnită şi kurdă) ar fi o veste foarte proastă pentru Iran. "Pentru iranieni Irakul este un punct nevralgic, ţara prin care au acces în Siria şi în Liban", estimează Myriam Benraad, specialist în Irak la Science-Po. Apoi, în plan religios, locurile sfinte irakiene, Nadjaf, Kerbala sau Samarra, de o importanţă primordială pentru lumea şiită, pot fi ameninţate de jihadiştii ISIS (Statul Islamic din Irak şi Siria).

ZIARUL FINANCIAR

Noul CEO al Vodafone vorbeşte pentru prima dată despre planurile sale: "Vrem să aducem toţi românii pe internet

Indianul Ravinder Takkar spune că şi-a fixat priorităţile: datele mobile, clienţii de business şi plăţile pe mobil prin M-Pesa. Piaţa de servicii de internet mobil din România are un potenţial "fenomenal" de dezvoltare şi ar putea înregistra o dublare a numărului de utilizatori în doar doi ani de zile, generând astfel un spaţiu de creştere pentru operatorii de telefonie mobilă, din care Vodafone se va lupta să obţină o cotă cât mai mare, în ciuda competiţiei dure cu rivalii de la Orange şi Cos­mote, a declarat indianul Ravinder Takkar, 45 de ani, noul CEO al companiei Voda­fone România. El a preluat în luna mai conducerea uneia dintre cele mai mari zece companii din România, cu afaceri de 750 mil. euro pe an şi un profit net de 100 mil. euro. "România este o ţară în care rata de penetrare a serviciilor de internet nu este încă foarte ridicată în comparaţie cu alte ţări europene sau chiar din lume. Cred că este o oportunitate foarte mare aici. Prima noastră prioritate este să aducem toţi românii pe internet."

Lanţurile de retail atacă "ultimul bastion" al micilor comercianţi, zona rurală

Zona rurală a intrat în vizorul lanţurilor internaţionale în ultimii ani, reţele precum Carrefour, Mega Image şi Profi luptându-se cu micii comercianţi români pentru o felie cât mai mare din această piaţă estimată de ZF la 5-6 mld. euro. Astfel, Carrefour a lansat un format special - Contact - pentru zona rurală, în timp ce alte reţele şi-au adaptat formatele existente pentru localităţile de până la 10.000 de locuitori. "În Plopeni a deschis Mega Image un magazin, iar în Urlaţi a venit cu o unitate Profi. Am avut scăderi între 10 şi 20% ale vânzărilor de când aceştia au deschis magazine", a spus Răzvan Popescu, administratorul unei reţele de cinci magazine din judeţul Prahova. Pentru moment, o problemă pentru jucătorii străini o reprezintă faptul că multe magazine din zona rurală oferă posibilitatea clientului să cumpere pe datorie sau "pe caiet" şi să plătească la salariu sau la pensie.

Ritmul de creştere al economiei a încetinit vizibil în T2, după raliul din T1

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a făcut în aprilie un salt de aproape 6% faţă de aceeaşi lună din 2013, iar exporturile au avansat cu doar 2,2%, ritmul de creştere anual încetinind vizibil după ce în primele trei luni s-au înregistrat creşteri de două cifre. Şi în cazul consumului s-a observat o temperare a ascensiunii, spre 5%. Iar declinul construcţiilor a continuat. Încetinirea ritmului de creştere al principalilor indicatori macro vine după ce în primul trimestru România a fost liderul Europei cu o creştere economică de 3,8%. Industria, IT-ul şi comerţul au fost principalele motoare ale economiei în primul trimestru, în timp ce construcţiile şi serviciile financiare au fost pe minus.

Care mai este avantajul dominanţei străinilor în bănci dacă nu mai aduc bani în ţară?

Băncile cu acţionariat străin, care au ajuns să deţină 80% din active pornind de la premisa că sistemul bancar şi economia nu se pot dezvolta fără bani externi, au ajuns să ruleze aproape numai fonduri locale, în condiţiile în care au pierdut în ultimii cinci ani linii de finanţare de 7 mld. euro de la băncile-mamă şi au coborât cu bilanţurile de credite la nivelul depozitelor atrase. Apare, în acest context, întrebarea dacă prezenţa dominantă a capitalului străin în sistemul bancar mai reprezintă un avantaj? Scăderea continuă a creditării din ultimii ani şi creşterea constantă a depozitelor au făcut ca acum economiile clienţilor să acopere în totalitate portofoliile de credite. Raportul credite/ depozite a coborât la 102% în martie. Matei Păun, managing partner al companiei BAC Investment, crede că problema sistemului bancar nu ţine neapărat de retragerile de linii de finanţare, ci de faptul că BNR nu a forţat băncile să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante şi astfel să se recapitalizeze şi să reia creditarea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb