REVISTA PRESEI 24.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 mai 2016

ADEVARUL

Moartea patronului HexiPharma: indicii în favoarea teoriei sinuciderii

Moartea patronului HexiPharma, Dan Condrea, rămâne învăluită în mister. Anchetatorii iau serios în calcul varianta sinuciderii. Mai multe informaţii conturează această ipoteză. Printre ele: o iminentă arestare a celui acuzat că a vândut spitalelor dezinfectanţi diluaţi, dar şi faptul că de curând acesta şi-ar fi modificat testamentul. El fusese citat să se prezinte luni la Parchetul General, pentru a fi reaudiat în dosarul dezinfectanţilor diluaţi, dar şi pentru a fi pus sub urmărire penală. Cel mai probabil, anchetatorii ar fi luat şi o măsură preventivă împotriva sa, după ce în dosar fuseseră strânse mai multe probe. Specialiştii afirmă că expunerea mediatică la care a fost supus Dan Condrea în ultimele săptămâni şi faptul că risca ani grei de închisoare sunt doar două dintre motivele care l-ar fi putut împinge pe patronul HexiPharma spre suicid.

Teoriile conspiraţioniste din jurul morţii patronului HexiPharma

De la servicii de informaţii criminale, la cadavre desfigurate şi plasate strategic, până la cluburi selecte în care marii corupţi dispăruţi ai României se bronzează pe plajele din Bora Bora, toate acestea au inundat televiziunile şi reţelele sociale. Moartea patronului Hexi Pharma vine în contextul în care românii au tot mai puţină încredere în instituţiile statului iar seviciile de informaţii se războiesc la vedere sub privirile atente şi pasive ale Parlamentului şi Preşedinţiei. Cazul Condrea s-a înfipt, astfel, cu mare viteză în conştiinţa publică şi va rămâne acolo pentru multă vreme. În acest moment, varianta cea mai la îndemnână este sinuciderea. Cele mai multe comentarii au făcut însă referire la o lichidare a lui Condrea de către serviciile secrete. În ultimele săptămâni au circulat tot mai multe informaţii cu privire la legăturile dintre afacerile conduse de Condrea şi serviciile secrete româneşti.

Paul Brummell: "Marea Britanie nu crede că ar trebui să-şi asume angajamentul integrării în UE"

Cu o lună înainte de "Brexit", într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul "Adevărul", ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, explică principalele motive pentru care Regatul Unit doreşte să părăsească Uniunea Europeană, dar şi implicaţiile acestui referendum pentru românii care locuiesc şi muncesc deja acolo. De astăzi într-o lună, britanicii vor vota dacă să rămână sau nu în Uniunea Europeană, un proces cu implicaţii socio-economice uriaşe de ambele părţi. Sondajele sunt împărţite, iar şansele ca acest referendum să treacă sunt cât se poate de reale. "Noi credem că ar trebui să existe legislaţie naţională şi UE să intervină doar acolo unde este cu adevărat necesar. Un aspect important, în special pentru Marea Britanie, este oprirea procesului de integrare europeană, mai ales că Marea Britanie nu crede că ar trebui să fie parte din acest proces de integrare", a spus Paul Brummell.

Anca Dragu a decis: Ministerul Finanţelor nu susţine eliminarea impozitării în cazul dării în plată

După ce săptămâna trecută promitea că va analiza eliminarea impozitului pe tranzacţii pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele şi apelează la darea în plată, Anca Dragu, ministrul Muncii, s-a răzgândit. Oficialul a anunţat luni că nu este necesară modificarea legii dării în plată, astfel încât să fie eliminată impozitarea transferului de proprietate. "Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieşit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament şi nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înţeles raţiunea pentru care darea în plată are loc în condiţiile codului fiscal actual", a spus Dragu, potrivit Agerpres.ro.

Consiliul Concurenţei vrea să îi oblige pe distribuitorii de energie să subcontracteze pe bucăţi managementul reţelei, pentru ca tarifele să scadă

Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează ideea de a obliga companiile de distribuţie a energiei electrice să subcontracteze părţi din reţele, pentru a fi manageriate de alte companii, astfel încât, în final, tarifele de distribuţie să scadă, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei de reglementare în domeniul competiţiei. El a adăugat că marii operatori care deţin în prezent monopolul pe zona de distribuţie a energiei ar trebui să împartă zona pe care activează şi să scoată la licitaţie acele părţi de reţea, pentru ca mai multe companii să se poată ocupa de managementul reţelei.

Întâlnire de gradul zero la Vatican. Papa Francisc l-a primit în audienţă pe liderul musulmanilor sunniţi

Suveranul Pontif l-a primit luni în audienţă la Vatican pe rectorul Universităţii Al-Azhar şi marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, şeicul Ahmed el-Tayeb, înaltă autoritate sunnită. Sfântul Scaun a calificat întâlnirea drept istorică şi "foarte cordială", după zece ani de relaţii tensionate între cele două instituţii religioase, relatează AFP şi Radio Vatican. Este prima dată când o astfel de întâlnire are loc la Vatican. La 24 februarie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea l-a vizitat pe fostul mare imam de la Al-Azhar, şeicul Mohammed Sayed Tantawi, la Cairo.

Ecologistul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale din Austria

Ecologistul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale din Austria, după o luptă strânsă cu reprezentantul extremei-drepte, Norbert Hofer, care, în primul tur de scrutin, se clasase pe primul loc cu 35% din sufragii, faţă de 23,1% cât obţinuse Van der Bellen. Potrivit oe24.at, Van der Bellen, susţinut de Verzi, a obţinut în runda decisivă 50,35% din voturi. Contracandidatul său, Norbert Hofer, şi-a recunoscut deja înfrângerea într-un mesaj postat pe Facebook. Van der Bellen a obţinut 2.254.484 de voturi, în timp ce Hofer a contorizat 2.223.458 de voturi. Noul preşedinte, ales pentru un mandat de şase ani, va prelua funcţia pe 8 iulie, după încheierea mandatului social-democratului Heinz Fischer. Redus de obicei la un rol protocolar şi moral, preşedintele Austriei dispune în realitate de puteri formale extinse: este şeful armatei, numeşte cancelarul şi poate, în anumite circumstanţe, să dizolve parlamentul.

BANCHERUL

Profitul sistemului bancar a crescut cu 42% in primul trimestru din 2016, la 1,169 miliarde lei

Sistemul bancar românesc, format din 36 de bănci (28 de instituţii de credit cu statut de persoane juridice romane, dintre care doua bănci de economisire si creditare in domeniul locativ, plus 7 sucursale ale băncilor din alte state membre, cărora li se adaugă banca centrală cooperatistă Creditcoop), a obţinut un profit net de 1,169 miliarde lei in primul trimestru din 2016, cu 42% (820 milioane lei) mai mult decât in aceeaşi perioada a anului precedent, conform datelor statistice agregate publicate de BNR. Din totalul celor 36 de bănci, 25 au avut profit si 11 pierderi. Primele trei bănci, BCR, BRD si BT, au obţinut un profit cumulat de 618 milioane lei, peste jumătate din câştigul total al sistemului. In 2015, câştigul net al sistemului bancar romanesc s-a ridicat la 4,877 miliarde lei, mai mare decât cele 4,4 miliarde lei din anul de euforie 2008 dinaintea crizei, însă datorita unor factori unici, precum preluarea Volksbank de către Banca Transilvania si curăţirea portofoliului BCR de creditele neperformante.

CURIERUL NATIONAL

Kovesi: Avem anchete în curs care vizează achiziţii în domeniul sănătăţii publice

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat ieri că Direcţia Naţională Anticorupţie are în derulare mai multe anchete care vizează achiziţiile publice în domeniul Sănătăţii. "În ultimii doi ani, combaterea corupţiei în sănătate a constituit o prioritate pentru DNA. În ultimii doi ani, peste 75 de persoane implicate în domeniul Sănătăţii au fost investigate şi trimise în judecată de către DNA. Numai anul trecut am avut un secretar de stat, un director din Ministerul Sănătăţii. Avem foarte multe anchete are vizează achiziţii publice. În ceea ce priveşte frauda în achiziţiile publice în domeniul Sănătăţii, avem în derulare mai multe anchete care vizează mai multe achiziţii de la diferite spitale atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Formaţiunile populiste, pe harta şi în calendarul politic european

O analiză detaliată a ziaristului Massimo Prandi de la "Les Echos" demonstrează într-o manieră de necontestat faptul că evenimentele din ultima vreme arată clar că, încurajat de succesele electorale, populismul de dreapta şi extremă dreapta câştigă poziţii din ce în ce mai consistente pe scenă politică din Europa şi chiar îi condiţionează evoluţia. Partidul Libertăţii din Austria, cu candidatul său Norber Hofer, a ajuns la porţile preşedinţiei ţării. Partidul Poporului-Slovacia Noastră, extrema dreaptă din Slovacia, animată de cultul Statului slovac satelit al Germaniei naziste, şi-a făcut deja intrarea în parlament cu prilejul alegerilor legislative din luna martie, obţinând 8% din sufragii. În Polonia, rockerul Pawel Kukiz, un fanatic antiamerican şi antieuropean, a ajuns pe poziţia a treia ca număr de voturi obţinute la primul tur de scrutin al prezidenţialelor poloneze din 2015, obţinând...21% din voturi. Tânărul partid german Alternativa pentru Germania, cunoscut pentru sloganurile sale anti-europene şi anti-imigraţie, a obţinut locuri de deputaţi în trei landuri germane.

Parchetul General a preluat cazul decesului lui Dan Condrea

Parchetul General a anunţat ieri că a dispus preluarea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, a cauzei privind accidentul rutier produs la data de 22 mai 2016, în urma căruia Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a decedat. Dosarul a fost înregistrat, iniţial, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În seara zilei de 22 mai 2016, o echipă mixtă formată din poliţişti şi criminalişti din cadrul I.P. J. Ilfov, coordonată de un procuror, s-a deplasat la locul accidentului pentru efectuarea cercetării la faţa locului. Totodată, au fost identificaţi doi martori oculari care au fost audiaţi.

CURENTUL

Autorităţile concentrează toate tunurile anticorupţie pe sistemul sanitar

Prezentă la schimbul de experienţă organizat cu 9 ţări la Bucureşti de către DNA, ambasadoarei Olandei la Bucureşti, Stella Ronner Grubacic, a declarat că urgenţa luptei împotriva corupţiei în sistemul de sănătate este subliniată în prezent de cazul dezinfectanţilor diluaţi, sute de spitale cumpărând dezinfectant diluat şi supraevaluat de la o firmă locală. Ea a menţionat că unul dintre sloganurile de la protestul de după Colectiv a fost "Corupţia ucide!". Grubacic a subliniat că lupta cu corupţia în sistemul de sănătate poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Ea a declarat că nu există state fără corupţie, că acest fenomen în sistemul de sănătate este o realitate în multe ţări, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene, şi că sunt exemple de conduită necorespunzătoare şi în Olanda, subliniind că cel mai mare impact al corupţiei în sistemul de sănătate se traduce în acces uşor la îngrijiri medicale pentru câteva persoane, dar slab pentru mulţi alţii, dar şi proasta calitate a serviciilor oferite.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum caută statul mafiot să blocheze aflarea adevărului în cazul morţii lui Condrea de Ion Cristoiu

S-a împlinit o lună de la declanşarea Scandalului zis şi al Dezinfectanţilor măsluiţi: Un scandal de corupţie de tip mafiot, cel mai mare din Istoria României. Timp de o lună am asistat la confruntarea dintre puţinele forţe interesate în aflarea răspunsului la întrebarea Ce mahări din instituţiile de forţă se ascund în spatele Afacerii ? şi forţe copleşitoare interesate în înăbuşirea Scandalului. S-ar putea scrie deja o Istorie a mijloacelor prin care Mafia care a patronat Afacerea a încercat să contracareze campania pentru aflarea Adevărului: De la deplasarea atenţiei de la Afacerea de corupţie la Problemele generale din Sistemul de Sănătate pînă la tărăgănarea anchetei Parchetului General şi, mai ales refuzul DNA, de a deschide dosar in rem. Duminică seara, Mafia instituţiilor de forţă a răsuflat uşurată. Moartea lui Dan Condrea i-a îndeplinit Obiectivul: Cel de a bloca pentru totdeauna aflarea Adevărului. Teza sinuciderii la gîndul că a doua zi va fi reţinut e formula perfectă de înăbuşire a Scandalului pentru totdeauna. Gata! Dan Condrea, e un mafiot cu remuşcări, aşadar, Dumnezeu să-l ierte!

Ce se va întâmpla cu conturile de ZECI de MILIOANE de euro din străinătate ale lui Dan Condrea

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, companie aflată în centrul celui mai mare scandal din sistemul sanitar românesc după ce s-a descoperit că livrează spitalelor dezinfectanţi diluaţi, a murit duminică seară într-un teribil accident rutier. Jurnalistul Cătălin Tolontan relatează pe blogul sau că unica posesoare majoră a secretelor lui Hexi Pharma rămâne Flori Dinu, directorul general al firmei. Flori Dinu era cea care avea la degetul mic toate legăturile cu directorii de spital şi cu mogulii sistemului medical. Condrea nu se bagă peste contractele din spitale, Florin Dinu le ştia", a spus pentru Gazeta o sursă din Hexi Pharma, scrie Tolontan. La un moment dat, firmele off-shore le pusese formal pe numele unor angajaţi, printre care şi Flori Dinu, susţin surse din firmă.

Traian Băsescu revine în judeţul Neamţ, fostul fief al PDL

Liderul PMP Traian Băsescu va reveni pe meleagurile nemţene pentru a-şi susţine candidaţii partidului pe ultima sută de metri, înaintea alegerilor locale. Fostul preşedinte al României va ajunge, miercuri, 25 mai, la Piatra-Neamţ şi va susţine o conferinţă de presă la orele 18.00 la sediul PMP Piatra-Neamţ. În zilele următoare, Traian Băsescu va susţine mai multe conferinţe de presă în mai multe judeţe din Moldova. Vizita fostului preşedinte al României într-un municipiu reşedinţă de judeţ şi fost fief PDL pe timpul primarului Gheorghe Ştefan vine într-o perioadă în care principalele forţe politice ale judeţului PSD şi PNL se bat pentru primele două locuri, în timp ce între ALDE şi PMP se dă lupta pentru locurile trei şi patru. Organizaţia PMP Neamţ speră la un rezultat de 10% la alegerile locale.

JURNALUL NATIONAL

Ultimele inginerii financiare ale "regelui retrocedărilor", Horia Simu

Afaceristul Horia Simu, aflat în topul sumelor încasate, în mod infracţional, de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietă­ţilor (ANRP), îşi pune afacerile la adăpost. "Jurnalul Naţional" a dezvăluit, în exclusivitate, la începutul lunii februarie, modul în care acţiunile primite de Simu la Fondul Proprietatea au fost convertite în bani, bani pe care i-a spălat achiziţionând mai multe companii de stat, printre care şi CCCF Bucureşti SA. Printre companiile pe care a pus mâna, atât direct, dar şi prin interpuşi, se află societatea SC CCCF Drumuri şi Poduri Sucursala Timişoara SRL, companie care, după preluarea controlului ei de către Horia Simu, a achiziţionat o societate care exploatează o importantă carieră de piatră din Dobrogea, ce livrează material pentru Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

Star Trek, la Iasi! Toalete futuriste, cu telecontrol GSM si inchidere electronica, la pret de apartament

Municipalitatea ieşeana si-a propus sa facă o noua boacăna: amenajarea unor toalete de 30.000 de euro bucata, cat un apartament de soi. Primaria vrea sa aloce aceşti bani pentru fiecare dintre cele cinci toalete pe care intenţionează sa le cumpere, însă ea a mai făcut o cheltuiala exagerata: a dat cate 60.000 de lei pe 30 de containere pe care ar trebui sa le folosească stăpânii câinilor pentru a arunca excrementele animalelor de companie. Cele cinci toalete pentru oameni vor costa, in total, 650.000 de lei, asta in condiţiile in care sunt doar cu puţin mai mari decât cele ecologice deja amplasate in diferite zone ale oraşului. Edilii se lauda însă cu facilităţile pe care le vor oferi toaletele, de la sistem de telecontrol GSM si pana la sistem electronic de închidere- deschidere. Toaletele se vor deschide cu fise a căror valoare nu a fost încă stabilita.

NATIONAL

Afacerea Condrea: atac asupra serviciilor secrete româneşti

La mai puţin de o luna după scandalul Black Cube, riposta a venit pe neaşteptate. La suprafaţă cazul e simplu: singurul om care putea vorbi despre Afacerea Hexi, Dan Condrea, e mort, desfigurat si cu maşina parca trecuta prin concasor. Atacul vine însă din exterior. La întrebarea, "daca afaceristul era filat de SRI", răspunsul a venit mai repede decât un supersonic: nu, SRI nu-l fila pe Condrea. Specialiştii din umbra însă nu au nicio îndoială: in fapt, avem de-a face cu cel mai mare atac extern asupra serviciilor secrete româneşti din toate timpurile. Scopul este acela de a debusola complet serviciile, dublat de zdruncinarea iremediabila a încrederii publice in acestea. Următorul pas va fi făcut de presa străină, care va specula momentul pentru a indica serviciile noastre fie ca fiind incapabile sa gestioneze o asemenea situaţie, fie chiar ca si-au asumat rolul de maestru păpuşar al Afacerii Hexi.

Parlamentarii se ridica la lupta împotriva DNA

Pescuiţi cu năvodul de DNA, politicienii au dat in fiert. Depăşindu-si teama, parlamentarii au decis sa pună piciorul in prag, respectiv sa nu mai avizeze cererile DNA si sa modifice cum vor ei Codurile penale, nu aşa cum taman a făcut-o guvernul tehnocrat. Primul care va beneficia de revolta este senatorul PSD si fostul ministru de Externe Titus Corlăţean. Pe care DNA il va putea urmări penal la Pastele Cailor, daca dam crezare jurămintelor mormăite in barba de senatorii conduşi de Calin Popescu Tăriceanu. Ca dovada concreta ca nu glumesc, aceştia au sabotat şedinţa Biroului Permanent de ieri, când era programata discutarea solicitării DNA de avizare a începerii urmăririi penale in cazul lui Corlăţean.

Legea cash-back, încă o prostie legiferata de Parlament

Deşi este agreata de majoritatea jucătorilor implicaţi in piaţă, legea cash-back (care transforma magazinele in bancomate) ar putea crea reale probleme micilor magazine. Potrivit legii cash-back, comercianţii care au afaceri de peste 10.000 euro anual sunt obligaţi nu numai sa permită plata cu cardul, ci si sa dea sume de bani in valoare de maximum 200 de lei clienţilor care solicita acest lucru, un refuz fiind taxat de lege cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei. Altfel spus, micile magazine sunt obligate sa joace rolul de bancomat, si asta mai ales in zonele rurale unde reţeaua de ATM-uri este extrem de rarefiata. Problema este ca numerarul avut la dispozitie de astfel de magazine s-ar putea sa nu facă fata cererii.

Misiunea lui Ciolos in America!

Predecesorul lui Dacian Ciolos a ieşit sifonat rău după întâlnirea avuta cu vicepreşedintele american, Joe Biden. De fapt, practic Victor Ponta a pierdut atunci şefia guvernului. Mai mult, există chiar informaţii ca organizarea summit-ului economic in care le-a promis chinezilor că le deschide porţile energetice ale României si implicit ale Uniunii Europene i-a fost fatală fostului premier. Dacian Ciolos si-a pregătit vizita in Statele Unite ale Americii anunţând cu surle si trâmbiţe că are idei puţine, dar fixe. Astfel că, mesajul pe care "elevul" Dacian Ciolos si l-a scris in dosul palmei, in cazul in care va fi ascultat de către influentul vicepreşedinte al SUA este scurt si concis, sa-l tina minte : "Vă dăm gazul!". Pentru că altfel chiar nu se poate explica cum de Ciolos a ţinut-o langa ba că "întâlnirea cu Joe Biden este o ocazie excelenta de a discuta oportunităţile energetice enorme oferite de noi in Marea Neagră", ba că "vom pune accentul pe potenţialul energetic al României de producţie a gazului din Marea Neagră".

PUTEREA

Cioloş cere medicilor mai multă implicare

Premierul Dacian Cioloş aşteaptă implicarea tuturor oamenilor oneşti care vor ca sistemul de sănătate să se vindece, precizând că a venit vremea ca medicii care ţin la meseria lor, la demnitatea lor şi la pacienţi să nu mai stea pe margine aşteptând doar ca alţii sau cei "de sus" să facă ceva. "Accept această provocare a chirurgului Nicolae Fluieraş, dar aştept şi implicarea tuturor oamenilor oneşti care vor ca sistemul să se vindece! Eu, ca prim-ministru, şi sunt convins că şi ministrul Sănătăţii vom spune tot ce constatăm că este greşit în sistem", a scrie pe pagina sa premierul Dacian Cioloş, în urma unui apel făcut de medicul Nicolae Fluieraş şi distribuit pe internet. Totodată, premierul a atras atenţia că nu este suficientă constatarea lucrurilor greşite din sistem, că trebuie propuse soluţii şi că este necesar ca medicii să nu mai stea pe margine.

1 din 4 copii moare în fiecare an din cauza poluării

Mai mult de un sfert din copiii cu vârste mai mici de cinci ani din întreaga lume mor din cauza degradării şi poluării mediului, potrivit unui grup de organizaţii internaţionale cu responsabilităţi în mediul înconjurător şi sănătate, scrie agenţia DPA, citată de Agerpres. Poluarea determină anual de 234 de ori mai multe decese premature decât conflictele, potrivit unui raport dat publicităţii de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu alte câteva institute cu activităţi în ce priveşte mediul înconjurător, reunite cu prilejul celei de-a doua Adunări a Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-2). În anul 2012, 23% din totalul deceselor - estimate la aproximativ 12,6 milioane de persoane, au fost atribuite deteriorării condiţiilor de mediu, potrivit raportului. Poluarea aerului ucide şapte milioane de oameni anual, în timp ce peste 840.000 de oameni mor din cauza bolilor diareice, în contextul lipsei apei curate şi a igienei insuficiente.

ROMANIA LIBERA

Patronul Hexi Pharma, victima găştilor de securişti?

Sfârşitul tragic al lui Dan Condrea într-un accident de maşină, cu doar o zi înainte de a se prezenta la DIICOT pentru declaraţii în scandalul diluării dezinfectanţilor livraţi spitalelor, a declanşat o adevărată isterie în lumea politică şi a afaceriştilor cu dosare penale. "Astăzi mă întreb dacă pot să plec acasă cu maşina", a declarat Sebastian Ghiţă, la televiziuni, cu voce speriată, chiar în ziua accidentului în urma căruia a murit Dan Condrea. Atât Sebastian Ghiţă, cât şi fostul premier par să sugereze faptul că decesul patronului Hexi Pharma ar fi fost provocat de serviciile secrete, ţinta predilectă a atacurilor fiind Serviciul Român de Informaţii. Le ţin isonul şi mulţi politicieni, care cer documente de la SRI, cer comisii peste comisii, ca şi cum SRI ar fi orchestrat accidentul.

Încălcările abuzive în cazul lui Dan Adamescu, studiu de caz la Consiliul Europei

Alexander Adamescu anunţa în data de 11 mai că TNG, compania care deţine Astra Asigurări, urmează să dea în judecată statul român la un tribunal internaţional de investiţii pentru încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investiţii, după ce statul român a luat hotărârea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fără un proces echitabil. Alexander Adamescu invocă o directivă a Consiliului Europei din 12 februarie (adoptată de Parlamentul European în noiembrie 2015) privind consolidarea unor aspecte legate de prezumţia de nevinovăţie şi de dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (articolul 4). De altfel, scopul directivei este de a consolida dreptul la un proces echitabil prin stabilirea unor norme minime privind prezumţia de nevinovăţie.

ZIARUL FINANCIAR

Mutare de proporţii uriaşe pe piaţa imobiliară

Grupul Renault, care rulează afaceri de peste 4,5 miliarde de euro în România, are în proiect un sediu unic pentru Bucureşti, cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi. Decizia se va lua în două luni. Groupe Renault România, care reuneşte pe plan local întregul lanţ de activitate, de la proiectarea automobilelor la producţie de maşini, motoare, cutii de viteze, vânzare şi centru logistic, caută un nou sediu pentru a reuni toate birourile sale din Capitală într-o singură locaţie. Pe masa Renault sunt două oferte, una de la omul de afaceri Simon Roth, care vizează construcţia unui nou proiect pe B-dul Preciziei, în Militari, aproape de sediul central actual, iar o a doua din partea lui Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri, care deţine proiectul West Gate din vestul Capitalei unde îşi au deja birourile cei de la Renault.

Marea Britanie a bătut Germania ca destinaţie pentru emigranţii români

Marea Britanie a trecut în faţa Germaniei ca ţară de destinaţie pentru românii care pleacă la muncă în străinătate în 2014, cu 32.500 de emigranţi români, dublu faţă de anul anterior, iar Germania a rămas la un flux de 23.700 români atraşi, cu doar 7% mai mult faţă de anul anterior. Aproape 185.000 de români figurează în statisticile oficiale că au plecat în străinătate în 2014, iar peste trei sferturi dintre aceştia au ales ca ţară de destinaţie Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania, potrivit datelor publicate în Anuarul Statistic al României, ediţia 2015. Liberalizarea pieţei muncii din 2014 pentru români şi bulgari nu a generat mult-temuta "invazie" a românilor în state precum Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia sau Franţa, având în vedere că numărul emigranţilor români către aceste ţări nu este îngrijorător. Astfel, cei mai mulţi români care au plecat în străinătate în 2014 au optat pentru Italia (unde au plecat 55.000 de oameni, în scădere cu 7% faţă de anul anterior) sau Spania (peste 32.700, în creştere cu 46% faţă de anul 2013).

Sistemul bancar în primul trimestru din 2016

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a reuşit în primul trimestru să facă profit de 1,17 miliarde de lei, în timp ce activele au scăzut la 370,2 miliarde de lei (83 mld. euro). Grupurile BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit au obţinut în primul trimestru (T1) profituri cumulate de circa 853 mil. lei, cu 13,5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce activele totale ale celor cinci bănci au făcut un salt de 10,4%, la 221,6 mld. lei. La sfârşitul anului trecut activele la nivelul sistemului bancar urcaseră la 377 mld. lei (circa 84 mld. euro), maximul ultimilor opt ani, în timp ce profitul a ajuns în decembrie 2015 la un nivel record de circa 4,9 mld. lei, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea duduiau. Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la finalul lunii martie din acest an în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,26% şi, respectiv, 11,7%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb