REVISTA PRESEI 24.05.2018

M.D.
Revista Presei / 24 mai 2018

REVISTA PRESEI 24.05.2018

ADEVĂRUL

Viorica Dăncilă a gafat până şi în mesajele de condoleanţe. Numele academicianului Mircea Maliţa apare scris greşit

Viorica Dăncilă a făcut o nouă gafă, de data aceasta într-un mesaj de condoleanţe remis de Guvern şi asumat de premier. Numele academicianului Mircea Maliţa, decedat luni seară, apare scris greşit: "Maliţia" (cu un "i" în plus).

Diplomaţia şi mediul academic din România sunt astăzi în doliu. Am primit cu profund regret vestea pierderii academicianului Mircea Maliţia ( premierul a scris Maliţia, nu Maliţa - n.r), a cărui vocaţie de diplomat, scriitor şi om de ştiinţă a adus României un plus de imagine şi de preţuire pe scena internaţională", anunţă premierul Viorica Dăncilă într-un comunicat remis presei.

În mesajul de condoleanţe postat pe site-ul Guvernului, numele academicianului Mircea Maliţa apare scris corect.

Într-o altă frază din comunicat, eroarea este îndreptată, şefa Guvernului exprimându-şi admiraţia pentru curajul diplomatic al lui Maliţa (scris corect) "în momente ale istoriei când acest lucru părea de neconceput".

Reprezentanţii social-democraţi nu sunt la prima gafă de acest fel. După moartea lui Neagu Djuvara, Liviu Dragnea şi-a exprimat regretul faţă de decesul lui Mircea Djuvara, iar fostul şef al PSD, Mircea Geoană, a pus o poză cu Mircea Ionescu Quintus, nu cu istoricul Djuvara.

BANCHERUL

Altex, Flanco şi Cetelem nu respectă legea în privinţa afişării costurilor totale ale unui credit (DAE)

Altex şi Flanco încalcă legea care obligă băncile şi instituţiile financiare nebancare să afişeze în orice formă de publicitate toate costurile unui credit, atât rată, dobânda şi comisioanele, cât şi Dobânda Anuală Efectivă (DAE), indicatorul pentru costul total al unui împrumut.

"În orice formă de publicitate, valoarea ratelor, dobânda, dobânda anuală efectivă (DAE), valoarea totală a creditului, comisioane, sunt scrise în mod clar, concis, vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime", spune OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Pe site-ul Altex se promovează creditul online, acordat prin intermediul unui card de credit Mastercard oferit de TBI Credit, unde există un calculator de rate care afişează doar rată lunară a unui împrumut, nu şi costurile acestuia, respectiv DAE.

DAE este ascunsă undeva în subsolul paginii, în cadrul unui text stufos dintr-un exemplu reprezentativ: 34% pe an, în cazul unui credit în valoare de 3.200 de lei pe 5 ani.

Suma totală de plata la finalul celor 5 ani pe care va trebui să o achite cel care a obţinut creditul este dublă: 6.671 lei.

"Dacă găseşti în altă parte mai ieftin primeşti de 2 ori diferenţa", precizează Altex sub aceste informaţii privind dobânda, fiind vorba de sloganul magazinului pentru preţurile produselor vândute.

În privinţa preţului unui credit online, în altă parte e mai ieftin.

Astfel, un credit de consum standard pe 5 ani acordat de băncile româneşti are o DAE medie de 13%, de 2,6 ori mai mică decât la Altex. (vezi aici detalii)

În privinţa cardurilor de credit oferite de bănci, DAE medie este în jurul a 28% pe an, existând însă şi oferte cu DAE de 14,5% sau 16,9%. (vezi aici detalii)

La Flanco, DAE nici măcar nu există

Pe site-ul Flanco.ro, la oferta de credit prin BRD Finance, ni se prezintă doar nivelul dobânzii standard, iar DAE nu este există nici măcar în note de subsol, cum suntem obişnuiţi.

Poate pentru că "dobânda anuală fixă" la creditul Oxigen, prin BRD Finance, este foarte ridicată, de 42%, ceea ce înseamnă că DAE se apropie de 50% pe an.

În cazul creditelor prin Cetelem de la Flanco, DAE este afişată doar la un singur tip de credit, cel Standard (38,36%). În cazul creditelor Optim, avem doar valoarea dobânzii nominale, pe tranşe valorice: dobânda 15% pentru sume între 4500 şi 20000 lei; dobânda 23% pentru sume între 3500 şi 4499 lei; dobânda 31% pentru sume între 2500 şi 3499 lei; dobânda 39% pentru sume între 300 şi 2499 lei.

De altfel, şi pe site-ul Cetelem.ro calculatorul de credite prezinte doar rată lunară, după modelul Altfel, DAE regăsindu-se, identic, doar în subsolul paginii, la exemplul reprezentativ, acolo unde privirea clienţilor probabil că nu ajunge niciodată, întrucât butonul "aplică pentru credit" se regăseşte la calculatorul de credite.

Pe site-ul BRD Finance, în schimb, calculatorul de credite prezintă, corect, atât nivelul dobânzii cât şi pe cel al DAE, conform prevederilor legale.

Nici la Emag.ro nu se prezintă corect costurile unui credit, dar totuşi este mult mai bine în comparaţie cu Altex.

Astfel, pe Emag.ro DAE este prezentată în acelaşi câmp vizual cu rată, cum prevede legea, însă această este încălcată în privinţa dimensiunii textului: rată la credit este mult mai mare decât dobânda şi DAE.

COTIDIANUL

Dragnea, dezlănţuit: "E o atitudine de şobolan"

Liderul PSD Liviu Dragnea contraatacă dur în contextul în care fostul premier Victor Ponta face racolări din partidul său. Dragnea acuză "o atitudine de şobolan".

"E o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Rod puţin, dar nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea rămâne. (...) Miza finală nu este guvernarea. Sunt dispuşi să sacrifice orice, inclusiv securitatea României", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Dragnea a făcut cel mai probabil referire la Victor Ponta, dar şi la fostul premier Mihai Tudose, cel care s-a declarat recent împotriva unui miting de susţinere a Vioricăi Dăncilă.

CURENTUL

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 3 ani, din Bucureşti, care a decedat după ce ar fi mâncat shaorma

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 3 ani, din Bucureşti, care a decedat după ce ar fi mâncat shaorma. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Demersul Avocatului Poporului are loc după ce mass-media a relatat faptul că, în 15 mai 2018, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş' s-a produs decesul unui minor în vârstă de 3 ani, ca urmare a unui stop cardiac, existând suspiciunea unei intoxicaţii cu o substanţă necunoscută, motiv pentru care cazul a fost considerat unul medico-legal. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că părinţii le-au dat poliţiştilor detalii cu privire la ceea ce au mai mâncat în ziua respectivă, despre traseul pe care care l-au avut, precum şi despre momentul în care au sunat la 112. Ei au susţinut că li s-a făcut rău după ce au mâncat shaorma de la un restaurant şi au apelat 112 după ce copilului i-a fost rău toată noaptea. Întrebaţi de ce au aşteptat atât de mult, ei au spus că starea băieţelului era oscilantă, acesta având momente în care îşi revenea. La ora 5 şi 30 de minute dimineaţa, părinţii au sunat la 112 anunţând că atât ei, şi cât şi băieţelul lor în vârstă de trei ani şi jumătate, au dureri puternice de stomac. Dispecerul a trimis prima ambulanţă, iar în urma consultului, medicul a pus diagnosticul de colică abdominală şi nu a recomandat transportul la spital. La ora 8, adică două ore şi jumătate mai târziu, starea băieţelului s-a agravat, iar părinţii au sunat din nou la 112. După o oră de la apel, al doilea medic care îl consultă pe copil recomandă transportul la spitalul Matei Balş şi cere o maşină doar cu ambulantier. În cele trei ore de aşteptare, copilul a început să se simtă din ce în ce mai rău. iar ambulanţierul care l-a găsit în stare critică a făcut tot posibilul să ajungă cât mai repede la spital. La ora 17.20 a fost anunţat decesul copilului. Trecuseră 12 ore de la primul apel la 112. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a anunţat o anchetă internă şi a cerut note explicative de la cei doi medici care l-au consultat de băiat, dar şi de la operatoarele care au preluat apelurile.

Reamintim faptul că Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează anchete atât în cazul copiilor de la şcoala din satul Doftana, judeţul Bacău, internaţi în spital cu simptome de toxinfecţie alimentară, cât şi în legătură cu situaţia de la Iaşi, unde 134 de persoane au contractat bacteria Salmonella, după ce ar fi consumat shaorma de la un fast-food din oraş.

CURIERUL NAŢIONAL

Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

,Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii? Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

,,Pentru acest an, toate plăţile se regăsesc în buget. Nu este niciun fel de pericol pentru pensii şi salarii în acest an. Absolut deloc", a dat asigurări ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

După ce preşedintele Klaus Iohannis a ieşit public marţi, 22 mai, şi a cerut Executivului să explice dacă mai are bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului şi ce intenţionează să facă cu Pilonul II de pensii, ministrul Eugen Teodorovici a reacţionat şi l-a asigurat pe preşedinte că ,,pentru acest an, toate plăţile se regăsesc în buget şi că nu există niciun fel de pericol pentru pensii şi salarii în acest an".

,,Pentru acest an, toate plăţile se regăsesc în buget. Nu este niciun fel de pericol pentru pensii şi salarii în acest an. Absolut deloc. Un guvern de stânga, în orice situaţie, nu va afecta veniturile populaţiei. Ca să fie clar pentru cei care încearcă să inducă această idee că acest guvern nu ar avea bani sau ar tăia ceva. (...) Aceste discuţii din spaţiul public ne afectează şi costul de finanţare", a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teorodovici.

De asemenea, acesta a subliniat că trendul este unul corect după transferul de contribuţii (de la angajator la angajat) ducând la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 şi 8 miliarde de lei.

,,Transferul de contribuţii (contribuţiile sociale care au trecut, din 2018, în sarcina angajatului, n.r.) a dus, în acest an, la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 şi 8 miliarde de lei, de la sume care au ajuns şi la 18 miliarde de lei în anii trecuţi. Aceasta arată un trend corect. Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre ceea e normal, corect şi despre ce lucrează Guvernul produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii", a afirmat Teodorovici. Totodată, el a dat asigurări că Executivul va realiza o analiză privind Pilonul II de pensii pe care o va prezenta până la începutul lunii iulie, informează Agerpres.

"Banii din Pilonul I şi II au aceeaşi sursă. Unii sunt administraţi în mod public, de către stat, iar ceilalţi în mod privat, de cei 7, dacă nu mă înşel, administratori de pensii private. Pentru a analiza, putem pleca de la foarte multe întrebări pe care nimeni nu le poate contesta: A fost cel mai bun mod de administrare a Pilonului II până astăzi? Au fost cele mai bune randamentele pe care astăzi le avem la Pilonul II? Costul pe care statul îl plăteşte celor 7 administratori, de peste 1,5 miliarde, costul pe care statul îl plăteşte ca dobânzi la titlurile de stat pe care le cumpără cei 7 administratori de pensii, costul de finanţare pe care statul îl plăteşte pentru a se împrumuta... este un lung şir de dacă...", a adăugat ministrul.

Potrivit Programului Legislativ al Guvernului României pentru anul 2018 de pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (http://mrp.gov.ro), proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative urmează să fie prezentat în Guvern luna aceasta. "Contribuţiile sunt încasate integral la buget", se arată în document, "şi suspendarea plăţilor ar avea loc de la 1 iulie 2017. Iniţiatorii proiectului sunt Secretariatul General al Guvernului şi Comisia Naţională de Prognoză", informează ştirileprotv. Este important de amintit că şeful Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat luni pentru Agerpres că ,,întregul post legat de Pilonul II este o eroare".

"Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase - n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare", a declarat şeful CNP, citat de Agerpres.

JURNALUL NAŢIONAL

"Locotenentul" lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit

Şeful DNA Ploieşti, procurorul anticorupţie Lucian Onea, a fost chemat, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a aflat că a fost pus sub acuzare într-un dosar, având calitatea de suspect pentru falsificarea unor probe folosite într-un dosar instrumentat pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă. Săptămâna aceasta, şi "vedeta" "unităţii de elită" din Ploieşti, fostul procuror Mircea Negulescu, alias "Portocală", urmează să afle, oficial, că şi împotriva sa a fost începută urmărirea penală în acelaşi dosar. Cei doi procurori completează, astfel, o listă destul de consistentă cu "unelte" ale sistemului, care au lucrat, în anii precedenţi, la dosare grele, pe care acum sistemul le execută. În situaţii similare s-au mai aflat fostul procuror DNA Emilian Eva, cel care a instrumentat celebrul dosar "Telepatia", anchetat, ulterior, de DNA, trimis în judecată şi condamnat, judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, experţi folosiţi în dosarele anticorupţie sau judecători de drepturi şi libertăţi care au pronunţat diverse soluţii favorabile pentru acelaşi DNA.

Cartoful fierbinte al zilei de ieri l-a constituit faptul că, dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost chemat procurorul-şef Lucian Onea, conducătorul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, căruia i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals, ameninţare, abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Concret, în data de 9 februarie, fostul deputat Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva procurorilor Lucian Onea, Mircea Negulescu, Savu Alfred şi Giluela Deaconu, după ce un alt fost deputat, Vlad Cosma, a dezvăluit, cu probe video, modul în care a fost pus să falsifice probe materiale care să-l incrimineze pe Sebastian Ghiţă. Este vorba despre celebra listă, ataşată unui denunţ penal semnat de un cetăţean moldovean, pe nume Serghei Petruş - persoană care, în realitate, nu există -, şi care, sub identitatea unui "cetăţean nemulţumit", ar fi informat DNA Ploieşti că, în 2014, au fost plătiţi mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova pentru a-l ajuta pe Victor Ponta în campania electorală aferentă alegerilor prezidenţiale.

NAŢIONAL

Legea dării în plata, şi pentru Prima casă

Persoanele cu creditele acordate prin programul Prima casă ar putea beneficia de măsură dării în plata, un proiect de act normativ pus în atenţia senatorilor.

Modificarea categoriilor de credite pentru care se poate beneficia de măsură dării în plata va include şi cele obţinute prin programul Prima casă pentru că dobânzile băncilor au crescut că urmare a majorării Robor, îngreunând restituirea creditelor imobiliare pentru cumpărarea unei prime locuinţe. "Întrucât dobânda practicată în cadrul creditelor de tip Prima Casă este una variabilă, calculată în funcţie de nivelul ROBOR (după formulă ROBOR 3M + marja băncii) fluctuaţiile inidicelui pot genera dezechilibre majore în nivelul ratelor plătite, determinând pentru o parte dintre debitori o serie de dificultăţi în achitarea lor, şi chiar incapacitatea de plata", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. În prezent, legea privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite (77/2016) stabileşte că prevederile "nu se aplică creditelor acordate prin programul Prima casă". Pentru a se putea aplică, proiectul de act normativ trebuie să primească aprobarea Parlamentului, a preşedintelui ţării şi să fie publicat în Monitorul Oficial. De la lansarea programului Prima casă, în 2009, 20.000 de români au semnat anual contracte de creditare iar până în prezent circa 230.000 de persoane au beneficiat de acest program. Darea în plata a unor bunuri reprezintă cedarea în favoarea băncii a bunurillor creditate pentru a scapă de toate datoriile apărute în baza contractului de creditare.

ZIARUL FINANCIAR

(P) Proiectul din România în care atracţia principală va fi un parc de peste 55.000 mp

La Timişoara, zona din proximitatea celui mai mare mall din afara Capitalei se schimbă de la o lună la alta, pe măsură ce avansează lucrările de construcţie la ansamblul Openville. Primul proiect de tip multifuncţional din regiune este dezvoltat în jurul actualului Iulius Mall, care va fi conectat de noi funcţiuni complementare, precum clădiri de birouri, spaţii verzi, centre de evenimente şi opţiuni de petrecere a timpului în aer liber. Un concept pe care compania IULIUS l-a implementat la Iaşi, în ansamblul Palas.

Transformarea arealului Iulius Mall Timişoara în ansamblul mixt Openville a început în ianuarie 2017, atunci când a fost inaugurată prima clădire de birouri din cele şapte pe care le va include proiectul dezvoltat de companiile IULIUS şi Atterbury Europe. De atunci, zona a continuat să evolueze, astfel că, în prezent, Iulius Mall este flancat de două clădiri office funcţionale, cea de-a treia urmează să fie finalizată anul acesta, iar la cea de-a patra se lucrează din aprilie. La capitolul infrastructură rutieră, în primăvară s-a inaugurat prima parcare supraetajată din Timişoara, în urma unei investiţii de peste 12,6 milioane de euro, iar de curând au început lucrările la o nouă parcare subterană şi la un tunel auto, care va fluidiza traficul.

Componenta de retail a ansamblului Openville este un alt punct cheie la care se lucrează de la finele anului trecut. Peste 47.000 mp vor fi creaţi suplimentar, noile spaţii urmând să fie amenajate într-o extensie a Iulius Mall Timişoara, la parterul clădirilor office şi în proximitatea viitorului parc.

Noutatea adusă pe piaţă constă în conceptul propus: shopping şi opţiuni de entertainment în interior, dar şi în aer liber. Openville va fi locul unde îţi poţi petrece ziua la cumpărături, vei lua masa cu prietenii, te poţi plimba prin parc cu familia sau vei asista la evenimente diverse. Branduri internaţionale se vor alătura marilor retaileri deja prezenţi în Iulius Mall, iar o parte dintre aceştia îşi vor mări locaţiile. Totodată, cinematograful Cinema City se va extinde până la 12 săli şi le va aduce timişorenilor conceptul de cinema VIP: cină şi film, în sistem ultra all inclusive.

Antreprenorii din Timişoara s-au focalizat şi ei pe locaţii de food&beverage, precum restaurante, cafenele şi patiserii, fie francize ale unor branduri de succes, fie concepte proprii. Elementul comun? Amenajarea tematică, designul interior aparte şi meniurile cu un strop de inedit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb