REVISTA PRESEI 24.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 septembrie 2014

ADEVARUL

Alegeri prezidenţiale 2014: 12 pentru Cotroceni

Ieri, la miezul nopţii, a expirat termenul până la care cei care şi-au manifestat intenţia de a candida la Preşedinţia României s-au putut înscrie în cursă, după ce au prezentat cel puţin 200.000 de semnături din partea susţinătorilor. Oficial, până la ora închiderii Biroului Electoral Central s-au înscris în cursă 12 candidaţi. Pomelnicul final al candidaţilor este foarte diversificat: un candidat este şeful Guvernului, altul este liderul unei alianţe de dreapta, iar altul, tot din partea dreptei, este candidatul susţinut de actualul preşedinte Traian Băsescu. Acestora li se mai adaugă cinci candidaţi independenţi si prezenţe excentrice. Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL), Monica Macovei (independent), Elena Udrea (PMP), Călin Popescu Tăriceanu (independent), Hunor Kelemen (UDMR), Dan Diaconescu (PPDD), Teodor Meleşcanu (independent), Gheorghe Funar (independent), Vadim Tudor (PRM), William Brînză (PER), Szilagyi Zsolt (PPMT), sunt cei 12 pentru Cotroceni.

O familie de români a scăpat de povara unui credit de 300.000 de euro fără să achite nicio rată din cauza unei greşeli a băncii

Doi soţi din Haţeg, care au contractat un credit de 300.000 de euro, pentru care au garantat cu o vilă, au rămas atât cu banii, cât şi cu casa, fără să plătească nicio rată. Minunea a fost posibilă printr-o eroare a băncii, care a greşit executarea silită a debitorilor, iar aceştia au speculat greşeala băncii. Avocatul Alexandru-Cătălin Puşa, care i-a reprezentat pe datornici în instanţă, susţine că este un caz fără precedent în România. Creditul a fost contractat în luna iunie a anului 2007, iar în acelaşi an, cei doi soţi au plecat în America. "Împreună cu familia am plecat din România, mutându-ne în SUA şi am fost în imposibilitatea de a mai plăti ratele bancare, întrucât nu am mai avut domiciliul în România şi nu am mai avut niciun contact cu banca", arată debitorii băncii într-un document intrat în posesia "Adevărul". Un complet de trei judecători a stabilit că banca a greşit în realizarea procedurilor de executare silită, intervenind între timp prescripţia dreptului de a mai cere executarea datoriei. Termenul de prescripţie în care banca putea executa datoria este de 3 ani.

Klaus Iohannis, aşteptat joi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

După ce a fost somată de Agenţia Naţională de Integritate să fixeze "cu celeritate" un termen pentru judecarea dosarului în care Klaus Iohannis este acuzat de incompatibilitate, Înalta Curte de Casaţie a fixat data procesului pentru 25 septembrie, la ora 11.00. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a trimis conducerii ÎCCJ o cerere prin care a cerut instanţei să stabilească un prim termen pentru judecarea urgentă a 33 de dosare, inclusiv a celui în care Iohannis este acuzat de incompatibilitate. Cererea ANI intervine în contextul în care anul trecut, la 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, s-a aflat în situaţia de incompatibilitate. ANI a contestat decizia, iar dosarul a ajuns la ÎCCJ, care nu a fixat însă un termen de judecată. Iohannis a fost acuzat de incompatibilitate în aprilie 2013, pe motiv că deţinea simultan funcţia de primar al Sibiului şi de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

De ce victimele decapitărilor făcute de Statul Islamic sunt atât de calme în faţa morţii

Toţi cei trei bărbaţi executaţi de Statul Islamic în faţa camerelor au afişat o acceptare calmă a sorţii, fapt ce a condus la speculaţii. Fie nu realizau ce îi aştepta, fie, după o detenţie lungă şi chinuită, orice eliberare ar fi fost preferabilă decât să rămână în mâinile torţionarilor. Execuţiile înscenate erau la ordinea zilei, şi la fel şi tortura. Foley a fost cel mai rău tratat, comparativ cu mulţi dintre prizonieri, susţine Didier Francois, un jurnalist francez eliberat în aprilie împreună cu alţi trei colegi. Şi alţi foşti ostatici ai SI au vorbit public despre încercările grupului de a le înfrânge spiritul prin înfometare, bătăi, izolare şi frică. Întrebat de ce britanicul David Haines a fost atât de calm cu doar câteva secunde înainte de moarte, jurnalistul francez a răspuns că "ei nu realizează că de data aceasta chiar se întâmplă cu adevărat", îl citează "Daily Mail". Ucigaşii au regizat cu grijă supunerea bărbaţilor, ca parte esenţială a mesajului lor. "Rezistenţa este inutilă, suntem mult mai puternici decât oricare dintre voi - asta doresc ei să transmită", a declarat un specialist în securitate.

Rusia semnază un contract-mamut de 10 miliarde de dolari pentru construcţia de centrale nucleare în Africa de Sud

Africa de Sud a semnat o înţelegere în valoare de 10 miliarde de dolari cu Rusia, prin care se deschide calea pentru construirea, până în 2030, a opt reactoare nucleare cu o capacitate totală de 9.600 MW în cea mai mare economie de pe "continentul negru", scrie The Moscow Times. "Înţelegerea deschide uşa pentru ca Africa de Sud să aibă acces la tehnologiile ruseşti, la finanţare şi infrastructură şi furnizează o platformă adecvată şi solidă pentru colaborări extensive pe viitor", a declarat Tina Joemat-Pettersson, ministrul sud-african al Energiei. Sergei Kiriyenko, directorul general al Rosatom, a afirmat că înţelegerea acoperă până la opt unităţi nucleare şi ar putea crea locuri de muncă şi comenzi în valoare de 10 miliarde de dolari pentru "companiile industriale locale", deşi nu este clar dacă se referea la cele din Rusia sau cele din Africa de Sud.

BANCHERUL

Trei banci s-au prezentat la BNR si au amenintat cu declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei

"Un numar de trei banci destul de mari s-au prezentat la directia supraveghere a BNR si m-au informat ca daca directiva europeana privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala e transpusa la noi in alte conditii si vor fi obligate sa schimbe creditele la cursul din data acordarii, vor cere declansarea procedurii de infringement pentru Romania", a declarat Nicolae Cinteza, directorul de supraveghere a bancilor din cadrul BNR, la comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, unde se dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in lei initiat de deputata PSD, Ana Birchall. Cinteza spune ca proiectul de lege trebuie sa transpuna exact directiva europeana nr.17 din 2014, atat in privinta nemodificarii costurilor creditelor convertite din valuta in lei, cat si prin aplicarea legii doar pentru creditele acordate din martie 2016, nu si la cele in vigoare. Cinteza a spus ca e nevoie de o definire foarte clara a notiunii de costuri suplimentare aferente conversiei creditelor, conform prevederilor art. 4 alin. 13 din Directiva, unde e definit costul creditului.

Bancile si-au redus volumul de credite cu 5,1 miliarde lei de la inceputul acestui an

Volumul de credite din portofoliile bancilor s-a mai subtiat cu 284 milioane lei in august, conform indicatorilor monetari ai BNR, pe fondul ajustarii in continuare a portofoliului de credite in valuta, in conditiile in care cea mai mare parte a imprumuturilor se acorda acum in moneda nationala. Astfel, volumul total de credite a scazut cu 0,1% fata de luna iulie: imprumuturile in valuta s-au diminuat cu 0,7%, in timp ce creditarea in lei a avansat cu acelasi procent. Fata de aceeasi luna a anului precedent, creditarea este in scadere cu 3,8%, dupa ce imprumuturile in valuta s-au diminuat cu 11,5% iar creditele in lei au crescut cu numai 9%. De la inceputul acestui an, stocul de credite din portofoliile bancilor s-a redus cu 5,1 miliarde lei, ajungand la un total de 213 miliarde lei, in timp ce fondurile atrase de banci de la populatie si firme sub forma de depozite a stagnat la 215 miliarde lei.

CURENTUL

CSM apără independenţa magistraţilor din dosarul ICA şi a sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis marţi cererea de apărare a independenţei magistraţilor implicaţi în dosarul ICA şi a independenţei sistemului judiciar. CSM a discutat marţi raportul Inspecţiei Judiciare având ca obiect apărarea independenţei sistemului judiciar. În 11 august, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru verificări privind atingerea independenţei şi imparţialităţii magistraţilor implicaţi în soluţionarea dosarului ICA.

Procurorul General spune că nu are competenţa de a verifica dacă magistraţii sunt ofiţeri acoperiţi

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi, referitor la verificarea magistraţilor, că aceştia au obligaţia legală a unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii, şi că "fiecare îşi asumă". Judecătorul Horaţius Dumbravă a făcut apel marţi la preşedintele Traian Băsescu să îi verifice toţi magistraţii dacă sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii. Referitor la finalitatea acestor declaraţii în cazul în care ele nu sunt verificate, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a arătat, marţi, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu are competenţa a face astfel de verificări. Întrebat dacă aceste verificări trebuiau făcute în urmă cu şase ani, aşa cum a susţinut membrul CSM Horaţius Dumbravă, şeful Ministerului Public a răspuns că "nu se practică sau nu s-a practicat".

CURIERUL NATIONAL

Conversia creditelor pune pe jar băncile şi BNR

Instituţiile financiare au obiecţii la proiectul de lege ce prevede conversia creditelor în altă monedă şi ar vrea să respecte o directivă ce se va aplica din 2016. Banca Naţională cere şi ea modificarea propunerii legislative, acuzând că sistemul bancar ar putea să se confrunte cu o majorare semnificativă a volumului creditelor neperformante. Ca şi în cazul altor iniţiative legislative menite să protejeze consumatorii sau să echilibreze, măcar în parte, relaţiile contractuale ale acestora cu instituţiile financiare, băncile (inclusiv BNR) nu sunt de acord nici cu propunerile privind conversia creditelor luate în valută cu altă monedă. Cel puţin, nu în forma actuală, aflată în dezbateri la comisiile din Camera Deputaţilor. Susţinând aparent proiectul, băncile aduc însă o serie de observaţii a căror concluzie este că acestea sunt de acord cu conversia, dar numai dacă se păstrează toate costurile actuale, aferente ofertelor prezente ale băncilor.

Companiile aeriene se confruntă cu probleme majore

Deşi este vital să capteze potenţialul de creştere din Asia, companiile aeriene europene stagnează din cauza concurenţei agresive din partea operatorilor low cost şi a companiilor aeriene din Golf. Companiile aeriene europene au devenit cele mai puţin profitabile din lume, iar Uniunea Europeană suferă din cauza subcapacităţilor aeroportuare, legate de un deficit de investiţii. În timp ce piaţa internă americană a fost deschisă pentru concurenţă în 1978, Uniunea Europeană a liberalizat piaţa internă abia din 1997. De atunci, toate companiile aeriene europene au posibilitatea de a crea trasee în regiune, fără restricţii de trafic, şi pot stabili în mod liber preţurile lor. Crearea unei pieţe unice a favorizat intrarea unor noi jucători, în special companii aeriene low-cost, provocând o scădere substanţială a preţurilor pentru zborurile interne potrivit unei analize Coface.

Băsescu: România riscă să reintre în criză economică

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică, în lipsa predictibilităţii fiscale, dând ca exemplu introducerea unor taxe". "Am văzut, anul acesta, o serie întreagă de introduceri de taxe care au bulversat, pur şi simplu, mediul de afaceri. O astfel de barieră face ca investitorii să facă un pas înapoi, iar scăderea investiţiilor străine directe în acest an este o probă, pe primele şapte luni s-a înregistrat o scădere de 13,8% a investiţiilor străine directe. Dacă adăugăm faptul că Guvernul însuşi, într-o politică de stimulare a consumului, a utilizat cu 30% mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către asistenţă socială, realizăm că, pe acest drum, România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică", a afirmat Băsescu, la un eveniment de specialitate. În opinia preşedintelui, este important ca în 2015 investitorilor să li se transmită un semnal extrem de direct legat de predictibilitatea fiscalităţii în România.

Investitorii străini se tem că în 2015 statul va lua cu două mâini ce a dat cu o mână

Investitorii nu vor disponibiliza mai multe resurse imediat, întrucât doar trei luni de reducere a CAS nu reprezintă o măsură convingătoare, iar mediul privat se teme că în 2015 "statul va lua cu două mâini ceea ce a dat cu o mână", şi va creşte fiscalitatea, a declarat preşedintele CIS, Mihai Bogza. "Până în 2013, în clasamentul internaţional privind fiscalitatea în Uniunea Europeană, România era peste medie, deci fiscalitatea era mai mare decât media în Uniunea Europeană şi nu cred că serviciile pe care statul le punea la dispoziţia celor care plăteau taxele erau mai bune. În 2014, înainte de scăderea CAS, a avut loc creşterea taxelor, mai multe majorări, precum taxa pe stâlp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat în condiţiile în care statul a atras mai întâi resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai puţin performant", a spus şeful Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la un eveniment pe teme economice.

Negriţoiu: Nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu

Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, apreciază că este benefic pentru români să deţină anumite sume acumulate la sistemul de pensii private, chiar dacă "vor trăi din ele sau nu", urmând un model cultural şi de educaţie financiară, de a economisi pentru bătrâneţe. "Sistemul de pensii private este un instrument pe care l-am câştigat, pe care îl avem, pe care e bine să-l promovăm şi care ar trebui să aibă şi un efect cultural. Cam toate pieţele pe care le reglementăm noi (Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF) au legătură cu modelul cultural, cu educaţia financiară, cu ceea ce trebuie să facem noi pentru noi înşine, inclusiv să ne punem nişte bani pentru bătrâneţe. Nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu, dar e bine să-i ai acolo (banii - n.r)", a afirmat Negriţoiu la un eveniment de specialitate.

Instanţa confirmă dreptul Aversa Manufacturing de a continua afacerea

AAAS contestase licitaţia câştigată de companie în luna septembrie a anului trecut. Curtea de Apel Bucureşti a obligat AAAS să achite companiei 302.000 lei pentru cheltuielile de judecată. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dat ieri câştig de cauză companiei Aversa Manufacturing în procesul iniţiat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), astfel încât firma îşi poate continua planul de investiţii asumat. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Minciunile noastre de toate zilele - Opinii - Alin Teodorescu

Ponta a avut un discurs aşa-zis motivaţional în care a făcut apel la Marea Unire (o promisiune imposibil de îndeplinit în următorii zece ani), valorile familiei, bisericii şi societăţii. Fără nicio referire la agenda publică din România fără nicio garanţie lăsată pe masă că opţiunile trecute şi prezente ale României vor fi respectate întru totul - NATO, UE, separarea puterilor în stat, consolidarea democraţiei, independenţa şi responsabilitatea justiţiei, independenţa mass-media. Dl Ponta a cerut ca oamenii care au făcut rău României să plătească - deci război social, căci nu a spus că acei care au călcat legea trebuie să se supună legii, ci cei care au făcut rău României. Cine defineşte răul? Discursul dlui Ponta îndeamnă la aplicarea legii junglei într-o societate care face eforturi enorme să instaureze domnia legii. Dar dl Ponta nu se opreşte aici. Un paragraf mai jos cheamă oamenii să-l sprijine pentru a face pace. Aşa se întâmplă când te bazezi pe consultanţi adunaţi cu furca din toate colţurile Bucureştiului şi ale lumii şi care nu ştiu decât copy-paste de pe internet. În mod logic, pacea în junglă înseamnă dominaţia celui mai puternic carnivor. Iar dl Ponta nu ne-a făcut deloc impresia că ar fi vreun vegetarian.

EVENIMENTUL ZILEI

Efectul advers al accizelor: Ce metodă au companiile să evite plata

EFECT Transportatorii, susţinuţi cu facilităţi de marile reţele de benzinării, alimentează tot mai mult în afara ţării, ocolind preţurile româneşti umflate de taxe. Capital prezintă o metodă uzuală prin care ambele businessuri ies în câştig, singurul păgubit fiind bugetul. Lipsa de ingeniozitate a politicilor fiscale şi lăcomia statului au avut ca rezultat o creştere exagerată a accizelor pentru carburanţi. Efectul nu a fost cel anticipat de Ministerul Finanţelor: bugetul nu a încasat mai mult, ci mai puţin. Datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) arată că încasările, după aplicarea supraacizei, au scăzut, în al doilea trimestru faţă de primul trimestru din 2014, cu 387 milioane de lei. Reducerea încasărilor are o singură explicaţie: consumul de carburanţi s-a diminuat, fapt confirmat şi de Institutul Naţional de Statistică.

Statul a declanşat genocidul fiscal

Disperarea Guvernului de a atrage bani la buget şi de a scoate la suprafaţă cel puţin o parte din economia subterană a pus Fiscul la lucru. Astfel, în prima jumătate a acestui an, în perioada decembrie 2013-iunie 2014, inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) au controlat aproape 17.000 de firme, mai exact 16.514 contribuabili. În urma acţiunilor de verificare, firmele au plătit la stat o sumă de aproximativ 1,08 miliarde de lei, ce reprezintă amenzi aplicate, confiscări şi prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală, conform informaţiilor furnizate de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Attila Gyorgy, deputatului Cocei Erland pe tema combaterii evaziunii fiscale. Secretarul de stat a mai precizat că aceste controale ale DGAF au vizat "combaterea fermă a evaziunii fiscale, îmbunătăţirea conformării voluntare şi creşterea eficienţei colectării, având drept obiectiv creşterea veniturilor statului ca procent din PIB".

Decizia definitivă în dosarul Rompetrol- Dinu Patriciu, amânată până pe 7 octombrie

Curtea de Apel Bucureşti a amânat marţi, pentru 7 octombrie, decizia definitivă în dosarul Rompetrol, în care 12 persoane sunt acuzate de mai multe infracţiuni, printre care manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi la spălare de bani. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au încheiat în 9 septembrie dezbaterile în dosarul Rompetrol, în care sunt judecaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Irina Mihaela Popovici. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dinu Patriciu, acesta decedând în urmă cu o lună. Instanţa a amânat atunci pronunţarea unei decizii în dosarul Rompetrol pentru 23 septembrie. Marţi, judecătorii au stabilit ca soluţia în acest caz să fie anunţată în 7 octombrie.

Peste 60 % dintre utilizatorii de software din România folosesc PROGRAME-PIRAT

În România, rata utilizării de software nelicenţiat este 62%, iar rata la care malwareul este găsit pe PC-uri este de 30,79%. Datele reies dintr-un studiu elaborat de International Data Corporation (IDC), lider mondial în cercetare şi consultanţă în IT. Cifrele au fost publicate în cadrul campaniei "Dezvoltă-ţi afacerea în siguranţă! Foloseşte software cu licenţă!" iniţiată de IGPR împreună cu The Software Alliance (BSA). Malware este un program care poate conţine viruşi şi, cu ajutorul lui, se pot sustrage informaţii. Conform Studiului IDC, din martie 2014, cei care instalează sau cumpără un PC cu un astfel de program se pot confrunta cu malware în 33% din cazuri. Parteneriatul dintre IGPR şi BSA susţine mediul de afaceri în vederea evitării riscurilor legate de utilizarea de software nelicenţiat sau contrafăcut. Drept urmare, vor fi informate peste 30.000 de companii mici şi mijlocii.

MUNŢI DE BANI, în numerar. De ce miliardarii lumii aleg să ţină banii lichizi în loc să îi investească

Miliardarii lumii păstrează munţi de bani în numerar, dovadă a faptului că cei mai bogaţi oameni ai planetei se tem de să investească prea mult pe piaţa financiară, în urma crizei financiare din 2008-2009, relatează CNBC. Potrivit unui nou studiu în rândul miliardarilor, realizat de Wealth-X şi UBS, citat de Mediafax, miliardarii păstrează fiecare, în medie, 600 de milioane de dolari în numerar. Suma este mai mare de exemplu decât PIB-ul Republicii Dominicane. Comparativ cu anul trecut, valoarea este cu 60 de milioane de dolari mai mare, fiind echivalentă cu 19% din averea lor netă. "Nivelul mai ridicat al lichidităţilor semnalează că mulţi miliardari ţin banii în afara pieţei financiare, în aşteptarea momentului optim în care să îşi facă investiţiile", se arată în studiu. Astfel, deţinerile în numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decât investiţiile lor pe piaţa imobiliară. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridică în medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile în numerar ale acestora.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu, pus la zid în CSM pentru declaraţiile privind procurorii controlaţi de ziarişti

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizat să ceară Inspecţiei Judiciare verificarea afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu conform cărora există procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, sesizarea aflându-se ieri pe ordinea de zi a plenului CSM. "Decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, bine plătit", declara acum două săptămâni preşedintele Traian Băsescu la B1 TV, declaraţii catalogate ieri de judecătorul CSM Horaţius Dumbravă "jalnice, incalificabile". Declaraţia lui Băsescu venea după mai multe dezvăluiri ale Gazetei Sporturilor şi Jurnalului Naţional despre neregulile financiare de la Gala Bute, organizată de Elena Udrea când era ministrul al Turismului, dosarul fiind instrumentat de DNA. Din acest motiv s-a susţinut neoficial că "ziaristul bine plătit" vizat de Băsescu ar fi Cătălin Tolontan, redactor-şef al Gazetei Sporturilor.

Adrian Năstase: "Am descoperit că există un fel de Alzheimer colectiv"

Fostul premier Adrian Năstase şi-a lansat ieri la hotelul Crown Plaza, în prezenţa unui public numeros, volumul "Cele două Românii". Momentul lansării a coincis cu ultima zi a depunerii candidaturilor pentru Preşedinţia României, un motiv de glumă amară pentru fostul premier. " Astăzi e ultima zi pentru depunerea candidaturilor. E un fel de epidemie în oraş. Pe mine să nu contaţi", a spus Năstase în debutul lansării, aluzie la interdicţia de a candida la o funcţie publică. El a continuat prezentând motivul pentru a care a decis să scrie volumul ce însumează peste 850 de pagini şi pentru care a muncit cot la cot cu soţia sa, Dana, şi cei doi fii, Andrei şI Mihnea, prezenţi şi ei la lansare. Nu a făcut un secret nici din faptul că prima prezentare a volumului a făcut-o în clubul de la Jilava. "De ce am scris-o? Am descoperit că există un fel de Alzheimer colectiv care ne face să uităm şi să avem tentaţia să repetăm greşelile", a spus fostul premier, arătând că România putea să folosească mai bine cei 10 ani scurşi din 2004 până în prezent. "

Apartamentele de lux se vând şi în 18 zile

În zonele periferice, proprietăţile se tranzacţionează chiar şi la 120 de zile după ce au fost listate. La şapte ani de la începutul prăbuşirii preţurilor din piaţa rezidenţială locală, efectele şocului din 2008 încă se simt. Începând cu acest an, Capitala a intrat într-un nou ciclu de evoluţie imobiliară, însă nu toate zonele performează la fel, arată un studiu realizat de agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.ro, realizat în perioada ianuarie - august 2014. Studiul analizează perioada medie de vânzare, preţurile minime şi medii de tranzacţionare ale imobilelor din Capitală, raportul cerere-ofertă şi arată că Bucureştiul s-a împărţit în două segmente, care funcţionează diferit: piaţa "mediu şi premium" (central, semicentral şi Nord) şi cea "populară" (cartiere periferice). Zona de lux se vinde mai repede

NATIONAL

Sistemul asteapta alegerile cu casa inchisa

În aceste zile, sistemul isi ia toate masurile de prevedere impotriva unor abuzuri, organigrama posturilor fiind chiar acum completata pana la refuz. Astfel ca, pentru urmatorii trei ani cel putin, in Justitie se joaca doar cu casa inchisa, nemaifiind locuri disponibile. Controversat sau nu, CSM ramane totusi forul suprem in ceea ce priveste activitatea magistratilor. Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, Consiliul Superior al Magistraturii tocmai da avizele necesare pentru completarea schemelor de conducere a mai multor structuri din Parchete sau instante de judecata. Este vorba nu doar despre o simpla formalitate, ci de parafarea unor echipe care vor deveni de nezdruncinat pentru urmatorii trei ani cel putin, cat dureaza cele mai multe din mandatele pe care le vor prelua in scurta perioada nu doar subalternii Laurei Codruta Kovesi, dar si colegii acestora de la DIICOT sau de la Parchetul General.

Melescanu, premier via Cotroceni

In mai putin de 24 de ore, Teodor Melescanu a dat sefia SIE pe o candidatura prezidentiala fara nicio perspectiva. Cu toate astea, are mari sanse sa se aleaga cu (palatul) Victoria! Cele aproape 400.000 de semnaturi de sustinere depuse la BEC demonstreaza clar ca intrarea fostului director al SIE in cursa electorala este o miscare bine pregatita din vreme. Sustinut de Partidul Dreptatii Sociale (o formatiune obscura, aparuta in 2011 cu sprijinul ex-pesedistului Octav Cozmanca), are o singura sansa de a ajunge la Cotroceni: aceea de a fi invitat de viitorul presedinte la o cafea sau la cine stie ce eveniment organizat de Presedintie. In schimb, gurile rele spun ca, daca se misca mai cu talent in campanie, in asa fel incat sa ia mai multe voturi decat prezidentiabilul Calin Popescu Tariceanu, Melescanu are mari sanse de cazare la celalalt palat mult ravnit de politicienii damboviteni - Victoria.

Basescu, interzis la SIE

Demisia lui Teodor Melescanu din fruntea Serviciului de Informatii Externe da nastere unui nou conflict intre palatele Victoria si Cotroceni. Traian Basescu sa-si i-a gandul de la SIE. Noua conducere va fi desemnata de viitorul presedinte, sustine premierul Victor Ponta. Punctul de vedere al premierului este impartasit si de membrii comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE care au decis ca noul sef al Serviciului de Informatii Externe sa fie desemnat de viitorul presedinte.

Putin umbla la arsenalul nuclear

Rusia va moderniza intregul arsenal nuclear pana in anul 2020, a anuntat vicepremierul Dmitri Rogozin. Rogozin a tinut sa precizeze ca "armata rusa trebuie sa aiba capacitatea de a surprinde" inamicul, "clasicul" Occident. "Am decis accelerarea bazei tehnice a fortelor nucleare strategice, iar modernizarea nu va mai viza doar 70 la suta din capacitatile nucleare, ci intregul arsenal, pana in anul 2020″, a subliniat Rogozin. "Rusia are nevoie de o armata puternica, o armata care sa poata fi trimisa in orice teatru de razboi. Oare ar trebui sa ii surprindem pe colegii nostri, sa aratam toate tipurile de armament pentru a-i surprinde? Trebuie sa pastram secrete unele elemente militare pentru a surprinde in momentele critice", a spus enigmatic Rogozin.

PUTEREA

STUDIU de CAZ! Episodul 2: Ponta, agent SIE! Constituţia lui Băsescu şi Schema lui Turcescu

În media s-au pus pariuri, s-au vehiculat tot felul de scenarii, s-au aruncat teme de genul "agentul sub acoperire este erou", "ba nu, este trădător", sau că preşedintele Băsescu a fost sfătuit de "analişti simbriaşi" să spună că, de fapt, a fost o glumă, că politica românească nu a fost infestată de agenţi sub acoperire etc. Adică, vreme de două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu şi-a bătut joc de români pe spinarea serviciilor secrete. Şi, ca să dea apă la moară acestor onorabili analişti, Robert Turcescu a declarat: "Da, am fost lt-colonel sub acoperire"!!! Puterea îşi propune să analizeze tema referitoare la candidatul-agent folosindu-ne de fapte, articole din Constituţie şi de Schema Robert Turcescu - agent acoperit.

Achiziţie publică pentru dotarea Stadionului Arena Naţională în caz de calamitate

Primăria Capitalei a publicat anunţul de licitaţie deschisă pentru dotarea taberelor de sinistraţi în caz de dezastru şi calamităţi naturale. Peste 1 milion de euro se vor aloca pentru cumpărarea a 12.600 de paturi numai pentru Arena Naţională. Urmează achiziţiile şi pentru dotarea celor 12 săli de sport amplasate în curtea unor şcoli, cu o capacitate de 3.000 de oameni. Alte 500.000 de euro se cheltuiesc pentru forarea unor puţuri de mare adâncime în curtea şcolilor. Doar 0,7% din bucureşteni vor putea fi adăpostiţi în caz de calamitate naturală. Încă odată primarul general Sorin Oprescu se contrazice în afirmaţii. Până acum ne spunea că în Bucureşti sunt indicatoare care îndrumă oamenii spre adăposturile sigure în caz de calamitate naturală. Numai că acestea lipsesc cu desăvârşire. Un raid în zona Piaţa Iancului, loc indicat cu precizie de Sorin Oprescu, ne arată că nu există nici un astfel de indicator.

ROMANIA LIBERA

Ce semnificaţie are vizita premierului pe şantierul Mântuirii Neamului

Politicienii participă la evenimentele religioase pentru a fi văzuţi de cât mai mulţi ­pelerini-alegători. Teologii cred că e greu de estimat cât ar putea influenţa Biserica votul enoriaşilor tocmai pentru că politicienii au o credibilitate foarte scăzută. Cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al României, premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, au participat la o rugăciune de mulţumire pentru lucrările executate până acum la Catedrala Mântuirii Neamului, oficiată de PF Daniel.

Alegerile care pot distruge România

Miza alegerilor prezidenţiale de anul acesta este mai uriaşă ca oricând, din moment ce politicienii şi serviciile secrete aruncă în luptă, pe faţă şi fără menajamente, toată muniţia de care dispun. Varianta optimistă ar fi să credem că se confruntă două zone de influenţă, două blocuri care vor să îndrepte ţara fie spre democraţia din Vest, fie spre autoritarismul din Est. Dar în realitate, e doar un război al unor grupuri de oameni care s-au săturat să facă afaceri oneroase tot mai pe ascuns, al unor personaje care s-au jucat destul de-a justiţia independentă şi acum s-au plictisit să fie "hăituite" de procurori. Urmăriţi discursurile publice ale celor care şi-au anunţat deja candidatura la prezidenţiale şi veţi vedea că, dintre toţi, doar Monica Macovei afirmă vocal şi cât se poate de clar că susţine întărirea instituţiilor statului de drept şi a Justiţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Dan Paul, şeful brokerilor: Ar trebui listate la bursă toate companiile de stat

Listarea la bursă impune reguli stricte de guvernanţă corporativă şi transpa­ren­ţă, raportări financiare stricte şi periodice, iar micii acţionari pun presiune pe management pentru a respecta legea. Prin listare la bursă companiile de stat devin mai efi­ciente, statul colectează mai multe impozite şi sunt evitate neregulile de management. "Ar trebui listate toate companiile de stat. Privatizarea companiilor de stat ar trebui să se deruleze doar prin bursă pentru că listarea la bursă ajută foarte mult la colectarea de impozite, acţio­na­rii mici vor fi primii care vor urmări ca manage­men­tul să nu facă ne­reguli, com­pania va plăti impozite", a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, în emisiunea ZF Live. Pe bursa de la Bucureşti, şapte din cele mai mari 20 de companii sunt controlate de statul român, în frunte cu Romgaz şi Electrica, aceste companii fiind supuse unor reguli stricte privind raportările financiare şi transparenţa.

Templeton are ok-ul pentru încă doi ani la cârma FP

Franklin Templeton a primit ieri confirmarea acţionarilor pentru un nou mandat de doi ani pentru a administra activele de 15 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea (FP). Spre deosebire de primul contract, administratorul va avea obiective stricte de performanţă de reducere a discontului de tranzacţionare la 15% din activul net, faţă de 26% cât este în prezent. Vestea prelungirii cu doi ani a mandatului lui Franklin Templeton a fost primită cu moderaţie de investitorii la bursă, acţiunile FP încheind în stagnare şedinţa ieri.

Negriţoiu, ASF: Vrem să echilibrăm piaţa RCA. Asigurătorii nu spun clienţilor că un produs ieftin este şi un produs prost

O poliţă RCA încheiată de acelaşi şofer, pentru aceeaşi maşină, poate costa şi de la simplu la triplu. Cei care achiziţionează poliţe de răspundere civilă auto ar trebui să acorde mai multă atenţie calităţii serviciilor oferite de către asigurător şi să nu ia decizia de cumpărare doar în funcţie de preţ, deşi nu sunt beneficiarii poliţelor respective, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Când cumperi o poliţă RCA, nu te interesează dacă ai cumpărat-o de la un furnizor de RCA care acoperă despăgubirea, care oferă servicii de calitate. Trebuie să te uiţi la aceste lucruri pentru că tendinţa clienţilor este să cumpere produsul cel mai ieftin. Asigurătorii vând produse tot mai ieftine fără să informeze clienţii că un produs ieftin este şi un produs prost, aşa cum ştim că este la bunurile de consum", a declarat şeful ASF la un eveniment organizat de revista Forbes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb