REVISTA PRESEI 24.10.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 octombrie 2013

ADEVARUL

Ultima propunere lansată de Victor Ponta: TVA şi cotă unică de 22%

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a propus în ultima şedinţă a USL o nouă variantă pentru a încasa bani la buget începând cu anul viitor, scăderea TVA-ului de la 24% la 22% şi creşterea cotei unice de la 16% şi 22%, potrivit site-ului gandul.info, care citează surse din USL. "A existat o discuţie, nu o propunere sau un inceput de propunere în privinţa construcţiei bugetului de anul viitor. Nimeni, nici prim-ministrul Ponta, nici din PNL, nu a susţinut-o. Nu mărirea cotei unice va fi varianta aleasă", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-o convorbire telefonică pentru televiziunea Realitatea. Pe de altă, surse din conducerea liberală citate acelaşi site de ştiri au declarat că: "Ponta a venit la final şi a aruncat asta ca o propunere, în condiţiile în care se discută despre cum va arăta bugetul pe 2014. Ideea era să fie unificate de cota unică şi TVA la 22%".

Patimile "Comisarului Cattani", şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

ANCHETĂ Traian Berbeceanu, comisarul-şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, poreclit în anumite cercuri şi "comisarul Cattani", a fost ridicat, ieri, de acasă, cu mascaţii. El este acuzat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia de sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Berbeceanu a primit, în 2007, distincţia de poliţistul anului şi, tot de atunci, BCCO Alba a ocupat, în fiecare an, primul loc pe ţară în competiţia cu structurile similare. Procurorii DIICOT l-au audiat pe Berbeceanu, acuzându-l că ar fi avut legături cu trei grupări infracţionale din judeţul Hunedoara. Prima: gruparea "baronilor fierului vechi", formată din 12 inculpaţi. A doua grupare care ar fi fost sprijinită de Berbeceanu este cea a milionarului Alin Simota, supranumit "Baronul Văii Jiului", şi a fostului său bodyguard, Cristian Litera.

Povestea perdelelor de Paşcani, o istorie de 40 de ani: un produs de lux care a pierdut lupta cu concurenţa

Multe dintre mărcile autohtone din Epoca de Aur nu au făcut faţă trecerii la capitalism şi au fost înlocuite, în preferinţele românilor, de produse din import. Ne spălam pe dinţi cu Cristal, foloseam săpun Cheia şi, dacă aveam pile, ne cumpăram covoare de Cisnădie şi perdele de Paşcani. Cine avea la geam o perdea de la Siretul Paşcani avea motive de laudă. Ce s-a ales acum de brandul construit în urmă cu 40 de ani? S-a pus praful...În 2003, firma avea profit de cinci milioane de euro şi o cifră de afaceri de 12 milioane de euro. În numai câţiva ani, situaţia s-a schimbat dramatic. În 2011, societatea avea 299 de angajaţi şi înregistra pierderi în valoare de 190 de milioane de euro şi datorii de 4,15 milioane de euro, la vânzări de puţin peste 2 milioane de euro. În toamna lui 2010, compania a intrat în insolvenţă.

Locuinţe sub 10.000 de euro la Târgul Imobiliar Naţional. Ce oferte vor fi afişate, de joi până duminică, la tIMOn

Peste 4.000 de locuinţe vor beneficia de discounturi şi promoţii la ediţia din această toamnă a tIMOn - Târgul Imobiliar Naţional. Cea mai ieftină ofertă prezentată la eveniment este o locuinţă având un preţ de 9.600 de euro, iar cea mai scumpă - de 1,6 milioane de euro. Târgul va avea loc în perioada 24-27 octombrie în Piaţa Constituţiei şi va afişa peste 1.000 de locuinţe, în 35 de proiecte promovate cu caracter exclusiv. La eveniment sunt prezente ofertele a peste 100 de ansambluri rezidenţiale, atât în zone centrale cât şi semicentrale şi periferice. Cel mai mic preţ este de 9.600 de euro+TVA pentru o casă de la firma SiProTrading, iar cel mai mare 1,612 milioane de euro+TVA pentru un penthouse de 6 camere în ansamblul Alia din Bucureşti. Pentru prima dată la tIMOn va participa şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Economia SUA s-a împotmolit

Rata şomajului în Statele Unite a înregistrat o scădere în septembrie, dar ritmul creării de noi locuri de muncă este în scădere faţă de luna trecută, potrivit datelor publicate, marţi, de Departamentul Muncii. Rata şomajului a scăzut cu 0,1 la sută, ajungând la 7,2 %, adică nivelul din decembrie 2008. Analiştii se aşteptau la o stabilizare a şomajului, în schimb crearea de noi locuri de muncă a fost net sub aşteptări: 148.000, cu 23 %, mai puţin faţă de luna august. Chiar dacă rata şomajului în rândul femeilor a scăzut de la 6,8 la sută, la 6,7 la sută, totuşi şomajul în rândul acestora este la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani. Specialiştii spun că piaţa muncii din SUA este în continuare fragilă. Cel mai grav lucru este însă faptul că totalul adulţilor (peste 16 ani) care nu au un loc de muncă a atins luna trecută un maxim istoric de 90.609 milioane de persoane. Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie, în 2006, profesor de politică economică la Columbia University din New York, consideră că problemele serioase ale economiei SUA sunt scăderea competitivităţii şi a inovaţiei.

Isărescu: Nu este bine să depunem banii în străinătate, să avem încredere în sistemul bancar românesc

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, nu recomandă depunerea banilor în străinătate, ci încredere în sistemul bancar românesc, amintind de moartea lui Constantin Brâncoveanu, care a fost torturat pentru a-şi declara întreaga avere, inclusiv banii din străinătate. "Radu Mihnea a fost primul domn român care şi-a deschis un depozit la Veneţia, am putea spune că a plecat cu banii în străinătate, şi-a depus 20.000 de galbeni la Zecca, Veneţia", a afirmat Isărescu, prezent la o dezbatere prilejuită de lansarea cărţii "Cronicarii, adevărul şi puterea. Istorie şi ideologie în cronistica moldovenească a secolului al XVII-lea" de Nadia Manea. El a citat din carte, în care se consemnează că Radu Mihnea apela la o manieră modernă şi sigură de a păstra banii, care erau garantaţi de Republica Veneţiană, arătându-se "puţin revoltat" că este o invitaţie la a depune banii în străinătate.

Director din cadrul Hidroelectrica şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi într-un caz de mită de 1,4 milioane de euro

Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A, dar şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nţă, a fost reţinut de procurori, fiind acuzat de dare de mită Mai mult, a fost reţinut şi Eugen Brădean, director de trading şi membru al directoratului Hidroelectrica care este acuzat de complicitate la dare şi luare de mită. Potrivit procurorii anticorupţie, în octombrie 2013, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, ar fi promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţătorul în cauză) suma de 1.400.000 euro "pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica".

CURENTUL

Un scenariu marca Elwis Săftoiu, susţinut de USL: Se măreşte taxa TV. Mai mulţi bani pentru maşini şi plimbările şefilor la Las Vegas

Avortat, cândva, din fruntea SIE, recuperat ceva mai târziu de liberalii care l-au cocoţat în funcţia de Preşedinte-director al SRTv, penibilul Claudiu Elwis Săftoiu, acest "agent 007" ratat, a început să se creadă acum şi "scenarist". Cel puţin aşa rezultă dintr-o declaraţie pe care a dat-o la scurt timp după ce a fost audiat la Comisia de Cultură din Senat. Adică exact acolo unde s-a şi propus majorarea "taxei Tv" un alt "bir" pe care, vrea sau nu vrea, orice familie de români este obligată să-l achite odată cu factura pentru energia electrică. Iar asta pentru că, aflată permanent, în slujba politicienilor de la putere, indiferent care ar fi ei, Televiziunea Română a fost şi a rămas, o imensă "gaură neagră" care, deşi înghite bani cu nemiluita, se văicăreşte pe toate drumurile că este veşnic în sapă de lemn.

Invers Scris de Tia Şerbănescu

Ora petrecută de premier cu vicepreşedintele american Joe Biden e un trofeu pe care dl. Ponta l-a afişat imediat pe toate micile ecrane prezentându-l însă (ca de obicei) într-o lumină falsă. Spre exemplu, vicepreşedintele Biden s-a arătat "interesat" de o justiţie independentă şi de "un puternic stat de drept". Mesajul viza atât trecutul ilegalist al premierului (puciul din 2012) cât şi revocările brutale de la DNA. Ei bine, dl. Ponta a prezentat mesajul exact pe dos: "ideea era că pentru companiile americane e foarte important să avem o justiţie neimplicată în politică". Ce diabolică răsturnare! Adică justiţia se implică în politică, anchetând politicieni şi stricându-le ploile! Dl. Ponta a dezvoltat această percepţie inversă - şi perversă - încă de la prima înfăţişare la tv: "după 2014 nu vom mai avea discuţii cu ăştia sunt procurorii mei, cu diverse arestări". Reiese că după ce scapă de dl. Băsescu, dl. Ponta şi PSD revin la liniştea de pe vremea lui Ilici (şi Năstase) când niciun politician nu era deranjat de justiţie iar marea corupţie era respectată.

CURIERUL NATIONAL

UE atacă spălarea de bani şi crima organizată

Pentru prima oară, la actuala sesiune a PE de la Strasbourg a fost recunoscut faptul că spălarea banilor, crima organizată şi corupţia s-au constituit "într-un fenomen european generalizat". Acesta a căpătat o amploare şi mai mare odată cu extinderea Uniunii şi cu instituirea liberei circulaţii în acest spaţiu. Un set amplu de măsuri vizând lupta împotriva crimei organizate, corupţiei şi spălării de bani este inclus într-un Plan de acţiune al UE, elaborat de o comisie specială a PE. Criminalitatea organizată, se sublinia în "Expunerea de motive" a lansării dezbaterii asupra acestui subiect extrem de important, nu mai constituie un fenomen delimitat "din punct de vedere istoric şi teritorial".

Referendumul de revizuire nu poate fi odată cu prezidenţialele

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu prag redus de prezenţă la 30% concomitent cu primul tur al prezidenţialelor a devenit aproape imposibilă, în condiţiile în care CC a amânat decizia pe noua Lege a referendumului, iar liderii USL nu vor ajunge la un acord cu Traian Băsescu, informează Mediafax. Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei pe noua lege, care reduce cvorumul de prezenţă pentru validare la 30%, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale devine aproape imposibilă în măsura în care Curtea Constituţională se va pronunţa în 14 noiembrie. Asta deoarece termenul de un an impus de CC, în primă instanţă, pentru aplicarea noii legi pune în imposibilitate Parlamentul şi Guvernul să organizeze scrutinul pentru revizuirea Constituţiei pe un prag redus.

Miliardarul Leszek Czarnecki va prelua Romanian International Bank

Cu o avere estimată de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Leszek Czarnecki este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Polonia, controlează un imperiu financiar în Europa de Est şi deţine recordul mondial pentru scufundări într-o peşteră submarină, informează Mediafax. Czarnecki s-a plasat pe locul al patrulea în cel mai recent top Forbes al miliardarilor din Polonia. Doctor în economie, omul de afaceri este acţionar majoritar la Getin Holding, vehiculul prin care va prelua şi RIB. El controlează şi Getin Noble Bank, a şasea bancă din Polonia după active. Czarnecki (51 de ani) a făcut avere dezvoltând în anii '90 cea mai mare companie de leasing din Polonia, pe care a listat-o în 2000 la Bursa de la Varşovia şi a vândut-o un an mai târziu către banca franceză Credit Agricole pentru 280 milioane de dolari, potrivit Forbes.

EXCLUSIV - Hassan şi Mehdi Awdi sunt la Paris pentru audieri la ICSID

Fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, cercetaţi în România pentru săvârşirea mai multor infracţiuni care au dus la păgubirea Rodipet şi CFR Mesagerie, se află deja la Paris pentru a fi audiaţi la Curtea de Arbitraj - ICSID - într-un dosar în care cer statului român daune totale de 574,7 mil. euro în legătură cu privatizarea Rodipet. Alături de fraţii Awdi vor fi audiate şi Ana Calenic şi Georgiana Popescu, din partea statului român fiind aşteptaţi la audieri societatea de avocatură Leaua şi Asociaţii, precum şi administratorul judiciar Cornel Florea - reprezentant Consulta 99 - şi cel special Vasile Uifălean. Audierile ar urma să înceapă luni, 28 octombrie, Curtea urmând să se pronunţe imediat după finalizarea acestora.

Economia Spaniei a crescut în T3, după 2 ani de recesiune

Spania a înregistrat creştere economică de 0,1% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea, după doi ani de recesiune, potrivit estimărilor băncii centrale de la Madrid, citate de Bloomberg. Revenirea economiei pe creştere oferă un nou sprijin eforturilor premierului Mariano Rajoy de a reduce deficitul bugetar şi rata foarte ridicată a şomajului, de circa 26%. Raportat la trimestrul al treilea de anul trecut, PIB a scăzut cu 1,2%, informează Mediafax. Datele prezentate de Banca Spaniei sunt preliminare şi au fost anticipate de analiştii consultaţi de Bloomberg.

EVENIMENTUL ZILEI

Consilierul ministrului Energiei a intermediat o şpagă de 1,4 milioane de euro de la noii băieţi deştepţi din energie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anti corupţie au dat ieri o lovitură măiastră "băieţilor deştepţi" din energie, punând piedică - cu sprijinul SRI - încercării de a câştiga prin corupţie un contract uriaş. Un director de trading din Hidroelectrica, Eugen Brădean - membru în Directoratul aceleiaşi societăţi, şi un membru al Consiliului de Supraveghere (CS) al aceleiaşi societăţi, Ioan Mihăilă, nimeni altul decât consilierul ministrului delegat pentru energie, Constantin Niţă (PSD), au fost reţinuţi miercuri seară pentru corupţie. Valoarea mitei 1,4 milioane euro ce ar fi urmat să fie daţi pentru încheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Consilierul ministrului a fost reţinut pentru dare de mită, iar Brădean pentru complicitate la această infracţiune dar şi pentru complicitate la luare de mită. Adică Brădean ar fi urmat să împartă şpaga uriaşă cu niscaiva personaje pe care nu este exclus să le vedem în curând dând declaraţii la DNA.

Ponta, din SUA: Nu vreau să mă dău în stambă la Bruxelles cu Băsescu, dar frustrarea sa deserveşte ţara

Premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Statele Unite, a declarat la Antena 3, că de foarte mulţi ani România nu a fost foarte prezentă până acum la nivel internaţional, pentru că "exista un fel de monopol" a lui Traian Băsescu pe care a dorit să îl "spargă" şi a primit reacţii care arată un real interes pentru ţara noastră. "Mergem la Bruxelles, dar evident că nu o să mă duc şi eu la Consiliul European, pentru că, dacă preşedintele e acolo, nu vreau să ne dăm în stambă la Bruxelles (...) Mi-e teamă că într-un domeniu important care priveşte viaţa a multe companii din România şi a mii de angajaţi, în special tineri, România o să fie absentă la luarea deciziilor", a subliniat premierul.

"MEDICUL DE GARDĂ ". Luptă crâncenă la vârful Institutului Cantacuzino, aflat în moarte clinică. Ce se întâmplă cu PRODUCŢIA DE VACCINURI

La scurt timp după ce a câştigat în instanţă suspendarea ordinului de revocare, directorul general a fost demis în baza altui ordin de ministru. Între timp, a fost numit un interimar, iar activitatea de producţie a vaccinurilor este aproape paralizată. Directorul Radu Iordăchel a fost demis în vară de ministrul Sănătăţii, în timpul concediului medical. Motivele invocate au fost unele deficienţe de management şi faptul că nu şi-a respectat atribuţiile în ceea ce priveşte reluarea producţiei de vaccin. Iordăchel a combătut acuzaţiile şi a susţinut că toate atribuţiile pe partea de producţie au fost preluate de adjunct. Vaccinul antigripal de anul acesta e sub semnul intrebarii. Surse din cadrul Institutului au declarat că unele echipamente necesare producţiei de ser nu ar fi fost încă instalate. Ministerul Sănătăţii nu a organizat încă licitaţia pentru campania de imunizare. Dacă dozele nu vor ajunge la timp, există riscul apariţiei unor focare de gripă.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu şi-a vârât coada şi în agenda digitală

Joi începe la Bruxelles Consiliul Europei în care se discută despre implementarea acestei iniţiative. Preşedintele Traian Băsescu se află pe lista şefilor de stat şi de guvern care vor participa la Consiliul European, din 24-25 octombrie. Lista a fost publicată, marţi, pe site-ul Consiliului European. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut mandat preşedintelui Traian Băsescu pentru a participa la Consiliul European, unde una dintre temele principale va fi agenda digitală europeană. Duminică, şeful Guvernului a precizat că nu a primit încă, până în acea zi, un mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru reuniunea de joi şi vineri. Victor Ponta a spus, totodată, că, după vizita pe care o efectuează în Statele Unite, între 21-23 octombrie, se va opri şi la Bruxelles pentru a participa la reuniunea liderilor socialişti europeni.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a ajuns la dublul suprafeţei Europei!

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a atins maximul anual de extindere la 26 septembrie. Conform unui anunţ făcut de către National Oceanic and Atmospheric Administration, citat de LiveScience, aceasta a măsurat nu mai puţin de 18,9 milioane de kilometri pătraţi, având o suprafaţă de aproape două ori mai mare decât cea a Europei. Gaura din stratul de ozon este o regiune din stratosferă, al doilea strat atmosferic al Pământului, unde concentraţia de ozon este mai mică de 220 de unităţi Dobson (o unitate de măsură a densităţii unui gaz într-o coloană atmosferică). Stratul de ozon (ozonosfera), care are o grosime medie de 10 kilometri, între altitudinile de 20 şi respectiv 30 de kilometri şi oferă întregii planete protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete de frecvenţă înaltă, absorbindu-le în proporţie de 97%-99%.

NATIONAL

13 noiembrie, ziua neagra a lui Radu Stroe!

"Chestorii lu' peste" au primit o noua lovitura, prin retinerea de catre procurorii DIICOT a comisarului sef Traian Berbeceanu. Este vorba despre nimeni altul decat comandantul BCCO Alba si unul dintre oamenii de incredere, dupa cum sustin sursele noastre, a tandemului de "nemuritori" de la conducerea "crimei organizate", Florentin Robescu si "Jean" Claudiu Cucu. Razboiul se anunta insa unul spectaculos, din moment ce ofiterii suspectati de comiterea faptelor de coruptie sunt puternic sustinuti de catre insusi ministrul de Interne. Iar procurorii chiar s-au incapatanat acum sa afle de ce tine Radu Stroe mortis sa-i pastreze pe acestia pe functii,

O noua potlogarie a casei de avocatura Nestor: Culmea tupeului - Patriciu nu are bani de taxa de timbru

Seria potlogariilor marca Nestor continua in cazul lui Dinu Patriciu. Avocatii Ion Nestor, Emil Bivolaru si Constantin Duvac au mai gasit o chichita prin care taraganeaza judecarea dosarului de partaj al miliardarului si, de asemenea, cu ajutorul careia Dinu Patriciu poate scapa ieftin din procesul privind impartirea averii. La ultimul termen al procesului in care sotia sa, Dana, ii cere jumatate din avere, avocatii lui Patriciu au solicitat, culmea, ajutor public judiciar pentru plata taxei de timbru!

Sova: Suntem o adunare de infractori si de incompetenti

A vrut sa fie ironic, dar nu prea i-a iesit. Ministrul marilor proiecte, Dan Sova, a dat cu bata-n balta, explicand cum mai toti membrii Cabinetului Ponta, care au dat avize favorabile pentru proiectul Rosia Montana, sunt niste infractori. "M-as bucura sa vina DNA. (...) Si veti avea o surpriza, va va spune DNA < ce a facut Sova, Plumb, Barbu, e in sfarsit in interesul statului >. Dar probabil cei de la DNA sunt tot infractori in viziunea dvs. Nu. Noi suntem o adunare de infractori si incompetenti si ne asumam treaba asta!", a declarat ministrul social-democrat pentru un cotidian central. Pentru ca este un inalt demnitar al statului si sincer pe deasupra, Sova nu poate fi contrazis. Cu un mic amendament totusi: cand vine vorba de guvernanti, cuvantul "adunatura" ar fi mai potrivit decat "adunare". In rest, ramane cum a spus ministrul, pentru ca sigur stie ce vorbeste.

PUTEREA

Unde şi cum au fost racolaţi parlamentarii PP-DD de către USL. Senator PP-DD: Există impresari, samsari de parlamentari

Parlamentarii PP-DD au dezvăluit pentru PUTEREA care au fost metodele de racolare a senatorilor şi deputaţilor partidului ce au migrat către PSD şi PNL. Aceştia au declarat că discuţiile dintre senatorii şi deputaţii Partidului Poporului Dan Diaconescu şi cei din USL s-au purtat atât în aeroport, cu ocazia venirilor şi plecărilor în teritoriu, cât şi la hotel, unde unii sunt cazaţi. Mai mult, potrivit sursei respective, Tudor Barbu şi-ar fi negociat plecarea la PC chiar cu Dan Voiculescu, care i-ar fi promis că va avea funcţii în cadrul trustului Intact, iar Barbu ar fi promis că va aduce mai mulţi parlamentari din partidul lui Dan Diaconescu în PC. Contactat de ziarul PUTEREA pentru o poziţie oficială, Tudor Barbu a precizat că nu comentează şi a adăugat că nu îl interesează opiniile foştilor colegi de partid. În schimb, liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, a afirmat că va face tot posibilul ca alţi colegi să nu mai plece, astfel încât să nu se desfiinţeze grupul.

Evaziunea din domeniul alcoolului a depăşit 70% din piaţă

Evaziunea fiscală în piaţa băuturilor alcoolice spirtoase se situează în prezent la circa 70% şi va ajunge în curând la aproximativ 90%, apreciază preşedintele patronatului Garant, Romulus Dascălu. Această situaţie a fost generată, spune el, de nivelul majorat al accizelor şi de creşterea numărului de persoane care produc alcool în locuinţa proprie, care sunt protejate de legea producţiei de băuturi spirtoase pentru consum propriu. Piaţa legală a băuturilor spirtoase se apropie de un colaps total, a declarat pentru cotidianul PUTEREA preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice şi Nealcoolice din România (GARANT), Remus Dascălu. "Problema pieţei nefiscalizate în domeniul băuturilor spirtoase atinge în ţara noastră cote alarmante, fără precedent în nici o ţară a Uniunii Europene. Efectele dezastruoase ale acestei situaţii se resimt atât la nivelul producătorilor legali, care sunt în pragul colapsului financiar, cât şi la nivelul încasărilor la bugetul de stat.

Exportul de carne în China va aduce României un miliard de euro pe an

Ţara noastră va putea livra de luna viitoare carne de porc şi taurii vii în China. Câştigurile vor fi substanţiale. Acestea vor putea compensa pierderile la bugetul de stat din fiecare an, estimate la 230 milioane de euro, cauzate de evaziunea fiscală din sectorul cărnii, după majorarea TVA de la 19% la 24%. România va putea în sfârşit să exporte carne de porc şi tauri vii în China din noiembrie, afacere care va aduce circa un miliard de euro pe an, a declarat pentru cotidianul PUTEREA preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. În plus, autorităţile fac demersuri ca, începând de anul viitor, să atace şi pieţe precum Rusia sau ţările din UE.

ROMANIA LIBERA

Cum a devenit Crin Antonescu cel mai antioccidental candidat la Cotroceni

Pentru a-şi spori şansele în cursa prezidenţială de anul viitor, Crin Antonescu încearcă o schimbare de mesaj. Asta, deşi nu a retractat până acum nici una dintre poziţiile nocive avute la adresa partenerilor stategici ai României. Crin Antonescu mimează independenţa totală faţă de PSD şi de baroni, se leapădă constant de efectele negative ale prezenţei la guvernare şi profită de fiecare ocazie care-i permite să-şi pună în offside posibilii contracandidaţi la prezidenţialele din 2014 - Victor Ponta sau Sorin Oprescu. Un joc dublu, la capătul căruia liderul PNL speră să devină "conducător al tuturor românilor". Însă, oricât de minuţios ar fi fost construită, ce garanţii prezintă, totuşi, această schimbare la faţă a lui Crin Antonescu? Chiar dacă noii săi consilieri au intuit corect nevoia de schimbare pentru a obţine un profil vandabil de prezidenţiabil, în cazul şefului liberalilor problema cea mare rămâne fondul.

A devenit Ponta favoritul SUA?

Înaintea plecării lui Traian Băsescu de la Cotroceni, americanii caută un nou interlocutor la Bucureşti, care să aibă suficientă susţinere politică şi o orientare clară prooccidentală: două condiţii necesare, dar nu suficiente, pentru ca Victor Ponta să fie văzut acum ca un lider de încredere. Privit din afară, peisajul politic autohton arată destul de sărac: liderul celui mai mare partid este un plagiator cu destule reflexe mitomane, preşedintele liberalilor glisează între retorica naţionalistă şi cea antioccidentală, în vreme ce formaţiunile care se autodefinesc "de dreapta" nu au încă un prezidenţiabil comun, iar printre aspiranţi nu există deocamdată nimeni care să poată modifica balanţa de putere. O analiză atentă a personajelor aflate pe piaţa politică românească arată că cei care au credibilitate externă (Mihai Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu) nu au susţinere politică, iar cei care au în spate partide mari nu sunt foarte bine văzuţi (Crin Antonescu) sau sunt acceptaţi fără să li se acorde şi încrederea necesară (Victor Ponta).

Corlăţean: Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE dacă nu sunt eliminate vizele impuse românilor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean spune că a făcut şi efectuează demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară. Corlăţean a adăugat că este convins că, în cazul în care România nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul României nu va ratifica acordul dintre UE şi Canada, informează Mediafax. Acordul trebuie ratificat de către toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi aplicat. El a recunoscut faptul că unele probleme care apar între state se rezolvă pe canale diplomatice, dar a precizat că s-a decis să informeze opinia publică despre acest fapt pentru a atenţiona că parlamentarii români sunt sensibili la măsurile discriminatorii aplicate României în problema vizelor.

ZIARUL FINANCIAR

Scăderea rapidă a dobânzii a dat curaj firmelor să ia credite noi de 1,6 mld. lei în două luni

Dobânzile mai mici reuşesc până la urmă să stimuleze cererea de credite. O demonstrează adevăratul "salt" de 2% înregistrat de creditul în lei în septembrie pe fondul înjumătăţirii dobânzii ROBOR la trei luni - referinţa principală pentru costul creditului în lei - faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2012. Principalul motor de creştere a fost creditul corporate care a urcat cu 2,6% faţă de august, respectiv cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În două luni clienţii companii au luat credite noi în moneda naţională de 1,6 mld. lei în condiţiile în care ROBOR la trei luni a intrat sub pragul de 4% pe an în prima parte a lui august şi a rămas acolo, apropiindu-se în prezent de 3% în aşteptarea şedinţei de politică monetară de la BNR din 5 noiembrie de la care analiştii aşteaptă o reducere de încă un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie, până la 4% pe an. BNR s-a angajat la începutul verii să-i contrazică pe bancherii care susţineau că nu există cerere de credite indiferent de nivelul dobânzii.

Franţa caută competitivitate prin depreciere şi acuză: Euro este prea scump, prea puternic şi prea german

Franţa, unul dintre pilonii zonei euro, dar o ţară cu o economie cu o lipsă cronică de competitivitate, vrea ca moneda euro să fie depreciată pentru a face exporturile companiilor europene cu probleme mai ieftine şi deci mai competitive, pentru a fi create locuri de muncă şi pentru a reduce deficitele bugetare. Să fie aceasta soluţia? Deprecierea este o sabie cu două tăişuri. Într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, ministrul francez al industriei Arnaud Montebourg spune că Banca Centrală Europeană ar trebui să facă ceea ce orice guvern face, să "ajusteze cursul de schimb în interesul nostru". "Euro este prea scump, prea puternic şi puţin prea german. Ar trebui să fie puţin mai italian, francez sau pur şi simplu mai european", a afirmat ministrul. O consecinţă a unui euro mai slab va fi că preţul petrolului, al gazelor naturale şi al benzinei va creşte, iar Europa se confruntă deja cu un deficit de competitivitate în raport cu Statele Unite şi alţi mari exportatori din cauza energiei prea scumpe.

BCR taxează cu 4 lei pe tranzacţie încasările în cont din alte bănci

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a eliminat comisionul perceput clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţi prin ordin de plată iniţiate dintr-un cont deschis la BCR), care ajungea anterior la 0,5 lei. Pentru plăţile efectuate dintr-un cont deschis la altă bancă a fost stabilită o sumă fixă de 4 lei, faţă de un comision variabil cuprins între 1 şi 10 lei în funcţie de suma încasată perceput anterior. Mişcarea băncii vine în contextul în care tendinţa pe piaţă a fost în sens invers în ultimii ani, bancherii preferând să majoreze comisioanele existente şi să adauge comisioane noi pentru a obţine venituri suplimentare după ce vânzările de credite şi implicit veniturile din dobânzi s-au prăbuşit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb