• ADEVARUL
• Dragnea pierde meciul de la CCR. Dosarul Belina merge mai departe
Curtea Constituţională a respins sesizarea depusă de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu Dosarul Belina. Prin urmare, ancheta care îl vizează şi pe liderul PSD Liviu Dragnea continuă. Curtea Constituţională (CCR) a decis joi că procurorii DNA n-au generat un conflict juridic de natură constituţională atunci când au demarat dosarul Belina, în care sunt implicate direct foştii miniştri Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, dar indirect şi Liviu Dragnea. Pe scurt, procurorii nu au încălecat o altă putere a statului când au pus sub acuzare doi miniştri din Guvernul Tudose. Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, un aspect cu atât mai important cu cât PSD are majoritate la CCR.
• Mihai Tudose: Lumea a început să vadă că nu minţim, a început să simtă creşterea economică
Premierul Mihai Tudose a vorbit joi seara la Antena 3 despre moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR, intitulată "PSDragnea", subliniind că "sunt mulţi care doresc ca acest Guvern să nu-şi realizeze ţintele". Un alt subiect despre care Mihai Tudose a vorbit a fost creşterea euro, motivând că Banca Naţională a României (BNR) ar fi fost vinovată pentru o parte a deprecierii leului. "Am o parte din explicaţie. Vă recomand cu căldură să vorbiţi cu BNR. BNR poate şi trebuie să intervină. Nu a făcut-o" a precizat premierul, acuzând că în primăvară BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, ducând la o "disponibilizare de 500 de milioane de euro", dintre care "280 au plecat deja din ţară".
• Ministerul Transporturilor se laudă cu autostrăzile din Polonia
Ministerul Transporturilor a publicat drept fotografie-copertă pe pagina de Facebook a instituţiei o imagine cu o autostradă. Nimic suspect, până când utilizatorii reţelei sociale au remarcat că fotografia ilustrează o autostradă din Polonia, nu din România. Când a postat fotografia, Ministerul Transporturilor nu a venit şi cu o explicaţie foto sau cu menţionarea sursei. Omisiunea a fost sancţionată imediat de internauţi, care au comentat la postare că tronsonul din imagine este de pe autostrada A4 din Polonia. Ei au venit şi cu link-ul de pe Google Street View, unde se poate vedea autostrada din Polonia, în aceeaşi ipostază.
• Cristian Tudor Popescu: "Ni se întâmplă un lucru extrem de grav"
"Ni se întâmplă un lucru extrem de grav. Cel mai grav de la decembrie 1989 încoace. Sper ca oamenii să conştientizeze lucru acesta. Se doreşte întoarcerea la un stat de tip totalitar, în care puterea politică e reprezentată de un singur partid, în cazul de faţă PSD. Pentru că la un moment dat, după ce câştigă puterea, s-ar putea să se dispenseze şi de ALDE. ALDE este un tovarăş de drum, acesta este un alt concept important al bolşevicilor. Nu vor mai împărţi puterea cu nimeni, nici măcar cu partiduleţul ăsta, după ce o vor câştiga. Nu mai este vorba, deja, de independenţa justiţiei, nu mai este vorba de libertatea presei, nu mai este vorba de piaţa liberă de concurenţă loială în economie, nu mai este vorba de fiecare din astea, separat. Este vorba de democraţie sau totalitarism în România. Ne întoarcem în decembrie 1989. Asistăm la instituirea mecanismului dictatorial", a spus CTP. la PRO.TV.
• Legile Justiţiei. Iohannis, scos din procedura de numire a magistraţilor
Comisia specială din Parlament care se ocupă de modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a continuat în a doua zi modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. Una dintre modificările comisiei a fost abrogarea unui articol al Legii 303/2004 prin care îl scoate pe preşedintele ţării din procedura de numire a magistraţilor simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate.
• Bloomberg: Băncile din Europa de Est sunt lideri la capitolul creştere
În contextul în care cheltuielile consumatorilor sunt în plină expansiune, iar ratele de dobândă au ajuns la cele mai mici niveluri, sectorul bancar din Europa de Est se află într-o perioadă de relansare. După ce a supravieţuit unui amestec toxic al dobânzilor apropiate de zero, al reglementărilor dure şi al pagubelor provocate de creditele ipotecare în valută, băncile profită acum de expansiunea economică puternică a statelor din estul Uniunii Europene. Chiar şi politicienii au încetat să mai folosească creditorii ca saci de box. O dovadă a acestui lucru sunt cei mai buni jucători din cea mai mare piaţă din regiune. Polonezii Bank Pekao SA şi PKO Bank Polski SA au anunţat acţionarii că le vor da dividende mai mari..
• Vladimir Putin: Toate marile întreprinderi din Rusia ar trebui să fie pregătite pentru producţia de război
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut întreprinderilor ruseşti, "indiferent de forma de proprietate", să fie pregătite să să înceapă producţia de echipamente militare în orice moment, informează Interfax. "Abilitatea economiei noastre de a spori producţia şi serviciile militare la un moment dat este unul dintre cele mai importante aspecte ale securităţii militare", le-a spus liderul de la Kremlin responsabililor militari , miercuri, la o întâlnire pe probleme de apărare desfăşurată la Soci. Cu o zi mai devreme, şeful statului rus a vorbit despre necesitatea de a prinde din urmă şi de a depăşi Occidentul în tehnologie militară.
• BANCHERUL
• Indicatorii sistemului bancar la finalul T3 2017: profit istoric cu mai puţine unităţi si angajaţi si cu nouă bănci in pierdere
Sistemul bancar romanesc a stabilit la finalul trimestrului trei din acest an un nou record in privinţa profitului net obţinut, de 4,076 miliarde lei, in condiţiile in care nouă bănci din totalul celor 35 sunt in pierdere, iar numărul unităţilor stradale si a angajaţilor continua să scadă, conform datelor BNR. In privinţa profitului net, acesta a crescut cu 10%, echivalentul a 381 milioane lei, fata de primele noua luni din 2016. Nivelul mai mare al câştigurilor se datorează, in primul rând, faptului că băncile au acum mai puţine cheltuieli cu riscul de credit, după ce au finalizat, in mare parte, procesul de curăţare a bilanţurilor de vechile împrumuturi cu probleme acordate înainte de criza din 2008, prin provizionarea acestora si scoaterea in afara bilanţurilor (write-off) sau vânzarea către firme de recuperare.
• COTIDIANUL
• Tudose - conceptul şi tractoristul - Cornel Nistorescu
"Nu înţeleg conceptul de stat paralel", a zis premierul Mihai Tudose. Afirmaţia este cu atît mai şocantă, cu cît omul funcţionează de parcă ar face parte din acesta: Unii zic că a fost numit exact în urma unui joc al statului paralel. Probabil că Mihai Tudose s-o fi voit subtil ironic. Numai că ridicolul situaţiei vine din chiar prefăcătoria şi neştiinţa sa. Cum să fii premier şi să conduci o economie complicată într-o vreme agitată, şi să nu înţelegi conceptul de stat paralel. O fi statul paralel un concept greu pentru tractorişti şi atît de sofisticat, încît bietul nostru jurist de la Dimitrie Cantemir să nu poată înţelege.
• Legături primejdioase între procurorii DNA şi filiera Soros - Macovei
Există indicii că anumiţi procurori au fost sprijiniţi să acceadă şi să promoveze în cadrul DNA de către reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale cu finanţare străină şi de colaboratori din justiţie ai acestora. Este vorba de procurori tineri, de regulă, absolvenţi mediocri ai unor facultăţi de drept mai puţin consacrate, şi cu o experienţă profesională redusă, pentru a fi manipulabili şi a executa comenzile primite (gen Mircea Negulescu, Ciprian Man, Jean Uncheşelu, Alexandra Lăncrănjean ş.a). Astfel de procurori au fost îndoctrinaţi încă din Institutul Naţional al Magistraturii şi continuând cu cursurile de instruire organizate de ONG-urile finanţate de Soros, unde li se inoculează că ar fi nişte mici Dumnezei şi că nu trebuie să se supună nimănui.
• CURENTUL
• USR contestă la CCR legalitatea Comisiei Iordache
Uniunea Salvaţi România a depus ieri la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Hotărârea de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile justiţiei. Sesizarea USR arată că PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor justiţiei. Din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creează o confuzie între acesta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert şi impredictibil.
• CURIERUL NATIONAL
• Paradox: Economia creşte, încrederea scade
Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut în semestrul I 2017 cu 5,8%. În luna octombrie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară, pentru a cincea lună consecutiv. Rata medie a ROBOR, în creştere cu 0,69 puncte. Indicatorul condiţiilor curente a scăzut de la 59,1 puncte la 4,8 puncte. România a înregistrat recent cea mai mare creştere economică din spaţiul Uniunii Europene, de 5,7%, fiind urmată de Letonia, cu 4,8%, arată un studiu Eurostat. Anterior, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut în semestrul I 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în trimestrul II creşterea a fost de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016.
• Partidele din Germania, incapabile să-şi asume responsabilităţile guvernării
Formaţiunea Creştin-Democrată a dnei Merkel este destabilizată, social-democraţii sunt sub presiune, liberalii sunt criticaţi pentru sabotarea negocierii coaliţiei de guvernare, iar populiştii AfD... îşi freacă palmele de bucurie. La două luni de la alegerile legislative, Germania este în continuare fără guvern, nevoită să facă faţă unei situaţii politice extrem de nesigure, la care a ajuns după eşecul negocierilor purtate de reprezentanţii UCD, UCS, FDP şi Verzi. În toată această săptămână, preşedintele ţării, Frank-Walter Steinmeier, a purtat şi continuă să poarte discuţii cu toate partidele politice germane, cărora le cere să-şi asume responsabilităţile ce le revin pentru asigurarea stabilităţii ţării şi evitarea organizării de noi alegeri legislative.
• Poşta Română Broker de Asigurare şi-a majorat capitalul social
Poşta Română Broker de Asigurare (PRBA) a primit avizul de majorare a capitalului social din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Deciziile ASF confirmă faptul că Poşta Română Broker de Asigurare intră într-o nouă etapă de dezvoltare. În calitate de unic acţionar, Compania Naţională Poşta Română are aşteptări ridicate de la performanţa societăţii proprii de asigurări.
• O româncă stabilită în Londra, una dintre cele mai apreciate antreprenoare din Marea Britanie
O cheamă Andreea Tina Gheorghiu, este o româncă stabilită de mulţi ani în Londra şi a reuşit să se evidenţieze drept una dintre cele mai apreciate antreprenoare din industria fitness-ului din Regatul Unit. Specializată în România, în domeniul Marketing şi PR, dar foarte pasionată încă de la o vârstă fragedă de sport (gimnastică, tenis, volei, dar şi alpinism), Andreea Tina Gheorghiu a decis ca, în Londra, să combine cele două mari pasiuni şi a fondat compania Pro Body Styling, pe care a reuşit să o propulseze, în scurt timp, în topul celor mai căutate săli de fitness din Marea Britanie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Premierul Tudose, despre LEGILE JUSTIŢIEI: "Trebuie să fie independentă, dar nu ea e şefa"
Mihai Tudose a vorbit aseară, la Antena3, şi despre legile justiţiei, afirmând că acestea trebuie schimbatre. Asta pentru că, spune premierul, de-a lungul timpului au fost derapaje din partea puterilor statului, care au încălcat principiile separaţiei. Tudose vrea ca justiţia să fie independentă, dar fără ca acest lucru să însemnă că ea e şefa. "Au fost derapaje, de ambele părţi. Am avut şi preşedinţi s-au băgat peste celelalte puteri. Am avut toate situaţiile, toate combinaţiile. Lucrurile trebuie să înceteze. Nu se poate un stat funcţional, fără o justiţie independentă, dar asta nu înseamnă că ea e şefa. Trebuie împiedicate abuzurile unei puteri asupra altora, de fapt a unor oameni, că nu e vorba de puteri, ci de vendete personale.", a spus el.
• Final de drum pentru Dragnea! Baronii PSD i-au copt marea debarcare de la şefia partidului
Istoricul şi scriitorul Stelian Tănase susţine, pe blog, că baronii PSD se întâlnesc în taină şi caută soluţii pentru înlocuirea lui Liviu Dragnea de la şefia partidului. Prăbuşirea teleormăneanului (condamnat definitiv într-un dosar şi cercetat în alte două) va avea loc în viitorul apropiat, profeţeşte Tănase, care explică faptul că baronii nu vor risca niciodată extincţia PSD de dragul unui singur om, chiar dacă îl cheamă Liviu Dragnea. "Dragnea va fi halit de partid cu fulgi cu tot. Presupunerea mea este ca PSD nu este solidar cu Dragnea, nu are deloc rândurile strîns unite în jurul persoanei sale. PSD nu se va sinucide politic de dragul lui Dragnea. Clar! Deja in PSD s-au format bisericuţe, grupuri/grupuleţe. Cadrele PSD, parlamentari, şefii de filiale forfotesc să găsească o ieşire din blocaj", scrie Tănase.
• Georgescu (BNR): Mulţi români au adunat sărăcie, iar grupuri restrânse au acumulat avuţii
Topul societăţii cuprinde grupuri restrânse de cetăţeni care au acumulat avuţii foarte importante, la polul celălalt foarte mulţi oameni au adunat numai sărăcia şi lipsa de speranţă, reiese dintr-o prezentare a viceguvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu. 'Înţelegem conceptual şi operaţional nevoia acumulării rapide de capital pentru asigurarea unei stabilităţi în creştere a democraţiei din România. În condiţiile unui produs intern brut limitat an de an, această asimetrie libertate - răspundere a generat o repartiţie total inechitabilă a PIB concretizată într-o polarizare socială accentuată. În topul societăţii se regăsesc grupuri restrânse de cetăţeni care au acumulat avuţii foarte importante, iar la polul celălalt foarte mulţi oameni au adunat numai sărăcia şi lipsa de speranţă', se arată în documentul prezentat de Florin Georgescu.
• JURNALUL NATIONAL
• Ai maşină, ai belele: noile reguli pregătite pentru 2018
Românii ar putea avea noi reguli pentru maşini de la anul în ceea ce priveşte inspecţia tehnică, modul de vânzare-cumpărare al autoturismelor şi mai ales taxele plătite pentru a deţine sau înmatricula un autovehicul. Unele dintre actele normative au primit acordul Parlamentului şi au deja o dată certă pentru intrarea în vigoare, altele sunt în faza de dezbatere publică. Cert e că de la anul, maşina va fi mai greu şi mai scump de administrat. Şoferii vor fi şi ei supuşi unor reguli mai stricte, iar amenzile vor fi mai mari. Din data de 20 mai 2018, vor exista noi reguli pentru obţinerea ITP-ului, dar şi măsuri menite să descurajeze înşelătoriile pe piaţa auto second hand.
• România îşi transformă statutul de ţară exportatoare de lemn în ţară importatoare
În România se vorbeşte despre exploatarea ilegală de lemn pe un ton alarmant, însă situaţia reală este că ţara noastră îşi transformă statutul de ţară exportatoare în cel de importator, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor Istrate Steţco, la dezbaterile organizate recent la Bruxelles cu ocazia lansării raportului privind tăierile ilegale şi infracţiuni legate de încălcarea regimului de protecţie al faunei sălbatice în spaţiul Carpato-Dunărean. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în cadrul evenimentului, oficialul român a prezentat acţiunile întreprinse la nivel naţional, progresele realizate de România şi provocările asociate fenomenului tăierilor ilegale şi infracţiunilor privind încălcarea regimului de protecţie a faunei sălbatice.
• Bancherii se aşteaptă la scăderea creditării
Deprecierea leului faţă de euro şi creşterea ROBOR i-au lovit atât pe românii care au credite în moneda europeană, cât şi pe cei care au împrumuturi în lei. În plus, oamenii s-au speriat şi nu se mai înghesuie să ia credite la fel de mult cum o făceau în urmă cu câteva luni. Bancherii se aşteaptă ca numărul şi valoarea creditelor ipotecare şi de consum să scadă. "Volatilitatea ROBOR a dus şi la o temperare a creşterii creditului, dar asta nu e un lucru negativ având în vedere că dinamica a fost foarte puternică, în special, la creditele de consum şi la IFN-uri a crescut puternic", susţine Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. În plus, şi valoarea împrumutului pe care un om poate să îl ia este în scădere.
• NATIONAL
• Firea are SPP-ul ei!
Ambiţiile megalomaniace ale Gabrielei Firea par de neoprit. Primăriţa Capitalei a început sa creadă chiar si ea ca va ajunge prima femeie preşedinte din România! Firea si-a tras încă de pe acum propriul SPP! Pe bune! Căci, pe lângă cohortele de poliţişti locali, in cadrul Primăriei Capitalei fiinţează, ca parte din Direcţia de Siguranţă si Ordine Publică si Serviciul Protecţie Demnitari! Format din tineri frezaţi si îmbrăcaţi la costume negre, exact ca-n filmele cu intransigenţii agenţi ai Secret Service, cu maşini negre in dotare si armament pe măsură, mai ceva decât sepepiştii originali! Ce-i drept, cu fisa postului lucrurile sunt ceva mai încurcate, dar ce mai contează atâta vreme cat Gabriela Firea si-a putut îndeplini un nou vis, fie si pe banii bucureştenilor, acela de a avea SPP-ul ei!
• PNL se sinucide, PSD se lauda cu "succesurile"
Moţiunea de cenzura fuse si se duse. Guvernul Tudose a rămas bine mersi si va majora in continuare salariile in minus iar liberalii adună in făraş cioburile ramase după ce peneliştii de azi au risipit in vânt toata gloria moştenita de la Brătieni. Marea problema nu este însă că opoziţia a tras încă o data in vânt cu glonţul ei de argint, ci comportamentul politicienilor din ambele tabere. In ceea ce-i priveşte pe iniţiatori, se poate spune liniştit că PNL s-a sinucis in direct a nu ştiu câtă oara in ultimii ani. Si asta pentru că mitingul anti-PSD si marele lanţ uman pe care liberalii s-au lăudat ca îl vor împleti in jurul Parlamentului a rămas la stadiul unui ciorap deşirat.
• PUTEREA
• Premierul TUDOSE a făcut noi NUMIRI importante în Guvern
Dan-Octavian Alexandrescu a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), printr-o decizie semnată de premierul Mihai Tudose. Până în prezent, Dan-Octavian Alexandrescu a fost subsecretar de stat în acelaşi minister. Pe de altă parte, şeful Executivului a decis numirea lui Lucian Ioniţă în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. De asemenea, Paul-Claudiu Cotîrleţ, fost candidat PSD la Primăria municipiului Moineşti, a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), printr-o altă decizie a premierului Tudose. Toate deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial.
• ROMANIA LIBERA
• Erdogan merge la Atena. Va fi prima vizită în Grecia a unui preşedinte turc în ultimii 65 de ani
Recep Tayyip Erdogan urmează să meargă 'în zilele următoare' în Grecia, aceasta fiind prima vizită a unui preşedinte turc în ultimii 65 de ani în această ţară, a anunţat joi agenţia de presă turcă Anadolu, informează Agerpres. 'Preşedintele nostru va fi primul preşedinte turc care va vizita Grecia în ultimii 65 de ani. Cred că această vizită va avea rezultate semnificative', a declarat joi vicepremierul turc Hakan Cavusoglu, adăugând că data acestei vizite nu a fost stabilită, însă va avea loc 'în zilele următoare'. Erdogan s-a deplasat la Atena în calitate de premier, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 2003-2014.
• Rusia susţine că Tribunalul Internaţional a avut o decizie părtinitoare şi antisârbească atunci când l-a condamnat pe Mladic
Rusia susţine că recenta condamnare la închisoare pe viaţă a lui Ratko Mladic de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a fost "părtinitoare şi antisârbească", informează joi AFP citată de Agerpres. Această pedeapsă este în continuitatea 'liniei politizate şi defectuoase ce a dominat activitatea TPIY de la început', a declarat în cadrul unui briefing de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova. Supranumit 'Măcelarul din Balcani', Ratko Mladic a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de TPIY în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii.
• ZIARUL FINANCIAR
• 10 misiuni pentru mediul de business la Centenarul României
În Anul Centenar 2018 România trebuie să se uite înapoi să vadă ce a ţinut-o în viaţă şi înainte pentru a identifica factorii de dezvoltare economică necesari pentru a trece pentru totdeauna la statutul de ţară dezvoltată Avem un drum lung în faţă. Salariile sunt la 20% faţă de Germania, una din trei locuinţe nu are canalizare şi apă, este nevoie de zeci de miliarde de euro pentru şosele şi căi ferate Cu o creştere economică de 5-7% pe an timp de 2-3 decenii putem ajunge Vestul din urmă Programe precum "România 5%" lansat de Ziarul Financiar în 2014, când nimeni nu credea că este posibil, arată astăzi, când nivelul de creştere economică este de 7%, că se poate accelera creşterea. Resurse sunt destule: umane, naturale, financiare. Cu un proiect ambiţios şi mult curaj, putem face saltul.
• Sibiul înregistrează un boom de turişti şi tarife care concurează chiar şi hotelurile din Paris
Turiştii români aleg destinaţii româneşti, inclusiv Sibiul, pentru a petrece city break-uri. Numărul vizitatorilor străini s-a triplat faţă de anul 2009. Un weekend la un hotel de patru stele ajunge şi la 1.000 de lei pentru o cameră dublă. Sibiu, fosta capitală europeană, a atras 137.000 de turişti străini în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut, hotelurile şi pensiunile din oraş funcţionând cu 70-80% din camere ocupate.
• Marea Britanie se îndreaptă spre cea mai lungă scădere a standardelor de viaţă din cel puţin ultimii 60 de ani
Britanicii au fost avertizaţi de un think tank independent că se îndreaptă spre cea mai lungă scădere a standardelor de viaţă de când a început înregistrarea datelor statistice în urmă cu şase decenii, scrie Bloomberg. Think tank-ul Resolution Foundation a transmis acest avertisment într-o analiză a planurilor bugetare ale guvernului însoţite de un raport al Biroului pentru responsabilitate bugetară în care agenţia guvernamentală şi-a redus estimările de creştere economică. Resolution Foundation a calculat că economia va fi în 2022 cu 42 de miliarde de lire sterline mai mică decât a estimat în martie Biroul pentru responsabilitate bugetară. De asemenea, think tank-ul a calculat că salariile nu vor reveni la nivelurile de dinainte de criza din 2007-2008 până cel puţin în 2025 dacă este luată în considerare inflaţia.