REVISTA PRESEI 25.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 aprilie 2012

ADEVARUL

Traseiştii înclină balanţa la moţiune

USL mai are nevoie de şase voturi pentru demiterea Guvernului Ungureanu. Acestea ar putea proveni din grupul independenţilor. PDL şi-a instalat două guverne pe baza traseismului politic şi, dacă va pierde puterea, o va face în urma plecărilor din propriile rânduri către Opoziţie. Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au ajuns la Palatul Victoria cu sprijinul decisiv al UNPR, partid format exclusiv din traseişti, iar soarta actualului Guvern atârnă tot de cei dispuşi să schimbe tabăra. Opoziţia a strâns 225 din cele 231 de voturi necesare pentru aprobarea moţiunii de cenzură care va fi discutată vineri de Parlament. Ultima "achiziţie" a USL este deputatul Florentin Gust, care a anunţat, ieri, că va părăsi PDL şi se va întoarce în PSD. Gust este finul lui Mircea Geoană şi i-a părăsit pe social-democraţi după ce aceştia l-au exclus din partid pe fostul preşedinte al Senatului.

ING: Carrefour ar putea pleca din România

Se zvoneşte că retailerul francez Carrefour ar putea să închidă operaţiunile în nouă ţări în această vară, printre care şi România, potrivit unui raport ING, citat de site-ul retaildetail.eu. Cel mai mare retailer european şi al doilea la nivel mondial ar putea să îşi anunţe ieşirea din Argentina(658 de magazine), Belgia(632), Grecia (897), Italia(1.302), Malaesia(39), Polonia(335), România(55) Taiwan(63) şi Turcia(1.138), se mai arata in raportul ING. Potrivit analiştilor, Georges Plassat va prelua funcţia de CEO al companiei în această vară, acesta arătându-se dispus să ia măsuri dure pentru a redresa rezultatele slabe ale retailerului francez.

Noua prognoză a FED cu privire la dobânda-cheie creează confuzie

Rezerva Federală a Statelor Unite a încercat în ianuarie să crească nivelul de transparenţă a felului în care deciziile cu privire la politica monetară sunt luate prin publicarea de prognoze oficiale cu privire la evoluţia pe termen lung a dobânzii-cheie. Efectul acestei decizii pare, însă, să fie creşterea gradului de confuzie pe pieţele financiare. Mai mult ca sigur, decidenţii politicii monetare americane îşi vor menţine planul de a păstra dobânda-cheie la un nivel scăzut, cel puţin până la sfârşitul lui 2014, consideră economiştii intervievaţi de agenţia de ştiri Bloomberg. În acelaşi timp, un sondaj Bloomberg News prevede că banca centrală va creşte costurile de împrumut până în iunie 2014.

Sectorul privat al zonei euro se contractează în ritm rapid

Sectorul privat al zonei euro s-a contractat în Aprilie cu cea mai mare valoare din noiembrie, fapt provocat de o scădere accentuată a producţiei manufacturiere. Acest lucru sugerează că regiunea economică nu îşi va reveni prea curând din recesiunea care se adânceşte pe zi ce trece. Publicaţia financiară "Wall Street Journal" este pesimistă cu privire la prognoza economiei europene pentru 2012, considerând că aceste noi informaţii, adăugându-se la scăderea comenzilor şi creşterea şomajului, arată că a doua parte a recesiunii de tip "W" ar putea să fie la fel de severă precum cea încheiată în al treilea trimestru a lui 2009.

Romtelecom plăteşte pentru Antene "preţul pieţei"

Compania Romtelecom, care deţine serviciul de televiziune prin satelit Dolce, confirmă că plăteşte Antena Group o taxă pentru retransmisie. Suma este la nivelul preţurilor de pe piaţă pentru conţinut similar. Oficialii companiei au răspuns la întrebările puse de "Adevărul", dar au evitat să spună suma exactă sau să dea un ordin de mărime al valorii contractului încheiat între Romtelecom şi Antena Group pentru preluarea televiziunilor Intact.

Cine este Gelu Oltean, zis ,,puiul Vulpii"

Fost adjunct al şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi fost şef al structurii de informaţii a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, comisarul şef Gelu Oltean a fost promovat în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) de fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (Doi ş' un sfert) Virgil Ardelean, supranumit ,,Vulpea"De altfel, în MAI, lui Gelu Oltean i se spune ,,fiul de suflet al lui Ardelean" sau, mai scurt, ,,puiul Vulpii".

Dividende tot mai mari la Fondul Proprietatea

Acţionarii FP vor discuta azi acordarea unui dividend brut de 0,03854 lei/acţiune pe 2011, aproape dublu faţă de cel pe 2010. Convocatorul comun al adunărilor generale ordinare şi extraordinare ale acţionarilor Fondului Proprietatea (FP), evenimente programate să se desfăşoare în această dimineaţă la Bucureşti, prevede acordarea unui dividend pe 2011 în valoare brută de 0,03854 lei/acţiune. În 2010, valoarea dividendului era de 0,01413 lei/acţiune, iar pentru anii 2009 şi 2008 au fost cumulate dividendele, valoarea totală a acestora fiind de 0,0816 lei/acţiune.

Francois Hollande îi transmite Angelei Merkel: "seriozitate bugetară da, austeritate pe viaţă nu"

Francois Hollande, candidatul socialist la preşedinţia franceză, a avertizat-o marţi pe cancelarul german Angela Merkel: "seriozitate bugetară da, austeritate pe viaţă, nu", transmite AFP. Întrebat la postul TFI despre Angela Merkel care îl susţine pe adversarul său Nicolas Sarkozy, acesta a răspuns: "Ea şi-a făcut alegerea. Ea conduce Europa împreună cu Nicolas Sarkozy. Vom vedea rezultatele!". "Dacă voi fi ales preşedinte al Republicii, va avea loc o schimbare în construcţia europeană", a promis acesta. "Aceasta va reprezenta sfârşitul liberului schimb, al concurenţei fără limite, acesta va fi sfârşitul austerităţii - eu sunt pentru seriozitatea bugetară, eu sunt pentru restabilirea conturilor publice", a spus candidatul socialist, notează Mediafax.

CURENTUL

Guvernul trage pe dreapta maşinile înmatriculate în Bulgaria

Autorităţile au pus gând rău românilor şi firmelor care îşi înmatriculează maşinile în Bulgaria pentru a evita plata taxei de primă înmatriculare. Executivul a aprobat ieri un proiect de lege care prevede că circulaţia autovehiculelor înmatriculate în alte state nu poate depăşi 90 de zile pe an, termen după care acestea trebuie înscrise în circulaţie în România. Pedepsele pentru încălcarea noilor reglementări sunt amenzi între 540 şi 1.420 de lei, precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor. Proiectul de lege urmează să fie trimis Parlamentului care îl va dezbate în regim de urgenţă.

România, condamnată la CEDO pentru Mineriada lui Iliescu din 1991

Dreptate pentru memoria victimelor Frumuşanu şi Crăiniceanu. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a "taxat", încă odată, lipsa de eficienţă a neputincioasei noastre justiţii care, de astă dată, nu a fost în stare să elucideze o dramă petrecută în urmă cu aproape 21 de ani. Ieri, Instanţa europeană a emis, Sentinţa nr. 12442/04, pronunţată în dosarul "Crăiniceanu-Frumuşanu contra România" şi ne-a condamnat la plata unor daune cifrate la peste 60.000 de euro.

CURIERUL NATIONAL

România intră în zodia smartphone-urilor

În prezent peste 2,5 milioane de telefoane mobile inteligente sunt utilizate de români. Până în 2015 numărul acestora ar putea ajunge la 7,5 milioane de unităţi. În ultimul trimestru al anului trecut, 1 din 3 telefoane vândute a fost smartphone. Piaţa românească este o piaţă în plină dezvoltare. Apetitul românilor faţă de tehnologie este tot mai evident. Încă de la apariţia telefoniei mobile la noi, românii şi-au dorit telefoane care aduc ceva în plus. De la telefoanele monofonice la cele polifonice, de la alb-negru la color, iar acum de la terminalele clasice la cele inteligente.

Programul de Dezvoltare a Infrastructurii, pus pe butuci

Guvernul a decis redimensionarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiţi pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate în calcul doar lucrările deja începute. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) arată, într-un comunicat, că aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiare cu privire la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a vizat respectarea angajamentelor asumate de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Cât de "preţioase" sunt băncile care au finanţat specula imobiliară?

Banca Naţională a României ne arată că face ce ştie cel mai bine orice bancă centrală să facă, şi anume să extindă hazardul moral prin excluderea de la responsabilitatea pieţei a instituţiilor de credit. De data aceasta este vorba despre asigurările date la nivel declarativ că niciunei bănci nu i se va permite să se prăbuşească la noi. Aşadar, oricât ar fi de putred portofoliul şi de încărcat de credite neperformante, oricât de periculos levierul, oricât de mari retragerile deponenţilor, băncile ar trebui ţinute în viaţă. Şi încă ar trebui să fim bucuroşi dacă BNR va reuşi acest lucru din artificii monetare (pe care le vom plăti însă tot noi) şi nu va fi nevoie ca statul să vină cu bani de la bugetul ciuruit pentru a asigura injecţiile necesare băncilor zombie.

"Băieţii deştepţi" vor primi din nou energie ieftină, de la 1 mai

Hidroelectrica a notificat partenerii din contracte că la 1 mai va înceta situaţia de forţă majoră, activată la sfârşitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei. Încetarea aplicării clauzei vine pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice din ultima perioadă.

EVENIMENTUL ZILEI

Traseiştii râsului

Migraţia politică din PDL spre Opoziţie a căpătat în ultimele câteva zile accente de comic involuntar. Nici migraţia politică nu mai e ce era. Dezertările din ultimele zile au căpătat o accentuată notă comică. Recordul la transfer-viteză este deţinut de deputatul Florentin Gust, care a reuşit să schimbe trei partide numai în ultimele şase săptămâni. Din mai 2011, Florentin Gust a tot oscilat pe eşichierul politic românesc. A plecat din PSD, a trecut pe la PC, i s-a alăturat pentru un timp naşului său de cununie, Mircea Geoană, după ce acesta a fost exclus din partid, iar pe 6 martie 2012 îşi anunţa înscrierea în PDL. Pare-se însă că nu i-a plăcut, pentru că ieri a revenit la PSD.

Opoziţia se încurcă în candidaţi

Lăsat cu ochii în soare de Victor Ponta, care s-a înţeles cu Crin Antonescu să-l susţină pe liberalul Rareş Mănescu la primăria sectorului 6, Dan Voiculescu contraatacă cu propriul candidat. După mai multe săptămâni de poker politic, asezonat cu plusări, ameninţări şi avertismente, Victor Ponta a cedat în faţa ultimatumului lui Crin Antonescu. A preferat să păstreze neatinsă soluţia candidaturilor comune la Bucureşti prin sacrificarea şanselor conservatorului Ştefan Florescu la sectorul 6, omul lui Dan Voiculescu şi al primarului Cristian Popescu Piedone.

Cum ar putea fi distrusă moneda euro de alegerile din ţările europene

De la criza bancară din Irlanda, până la colapsul imobiliar din Spania şi haosul economic din Grecia, moneda unică europeană s-a confruntat cu dificultăţi continue. Acum, însă, existenţa sa este pusă în pericol de o ameninţare şi mai mare, una pe care s-ar putea să nu o mai depăşească: democraţia. Revista Time arată că în cele mai multe dintre ţările care formează zona euro nu mai există o majoritate substanţială dispusă la sacrificii pentru a menţine moneda euro. De altfel, se discută de mult timp despre "deficitul democratic" din zona euro, ceea ce înseamnă că sistemul economic european este, în mare măsură, rezultatul unor interese politice şi de afaceri, fiind lipsit de transparenţă şi responsabilitate. Dar, până acum, sprijinul elitelor a fost mai mult decât suficient pentru a menţine sistemul intact.

Tulin a rămas singur la Banca Feroviară Română

Rând pe rând toţi directorii generali adjuncţi de la Banca Feroviară Română (BFR) şi-au dat demisia. Singurul rămas pe baricade este Petre Tulin, preşedintele. Un director general adjunct aşteaptă totuşi avizul BNR. Nu ştim dacă vina aceastor demisii o poartă Petre Tulin sau situaţia băncii. Demisiile lanţ din ultima jumătate de an înregistrate de Petre Tulin nu au o cauză explicită. Cert este că, din trei directori generali adjuncţi cât are stabilit BFR prin organigrama publicată în Monitorul Oficial, la ora actuală banca nu mai are niciunul. Ultimul mohican a fost Emilian Ionică Antonescu.

JURNALUL NATIONAL

Câţi bani câştigă Facebook de pe urma ta?

Facebook este un serviciu gratuit, dar, ca o furnicuţă, fiecare utilizator contribuie la veniturile companiei. Fie că sapi pământul sau că mulgi animalele din Farmville, fie că te împrieteneşti cu multă lume, tocmai în ideea de a le vârî pe gât mesaje de promovare de care s-au sastisit, acţiunile tale generează venituri pentru Facebook. Techcrunch a analizat datele financiare prezentate public de Facebook într-un soi de declaraţie de venituri şi profit a companiei. Documentul are peste 100 de pagini, oferind specialiştilor prilejul unui studiu aprofundat. Conform datelor furnizate, anul trecut de pe urma fiecărui user, Facebook a câştigat, în medie, între 4,69 şi 4,81 dolari - aproximativ 15 lei, o sumă ce ar putea părea infimă, dacă nu s-ar multiplica cu 900 de milioane!

Skoda negociază preluarea fabricii de locomotive de la Craiova

Electroputere Craiova a renunţat oficial la producţia şi reparaţia de locomotive şi tramvaie. Activitatea ar putea fi preluată fie de compania cehă Skoda, fie de Grup Feroviar Român. Electroputere Craiova negociază cu gigantul ceh Skoda vânzarea diviziei de producţie şi reparaţie de locomotive şi tramvaie, activitate la care compania craioveană a renunţat oficial ieri. În afară de Skoda, mai există doi potenţiali investitori care ar dori să înceapă producţia de locomotive la Craiova, Grup Feroviar Român şi o companie chineză, potrivit lui Adrian Dumitriu, directorul Electroputere.

NATIONAL

Ce l-a speriat pe Emil Boc

Obligat de propriul partid sa-si asume candidatura pentru functia de primar al Clujului, fostul premier Emil Boc vede comploturi pe peste tot. Dupa ce a fost schimbat din functia de premier, Emil Boc nu mai are incredere nici in propria lui umbra. Cu vechea garda care-i sufla in ceafa si inghenunchiat de problemele cu care se confrunta partidul, liderul democrat-liberal nu vrea nici in ruptul capului sa se arunce in lupta electorala. Cu toate acestea, surse din partid sustin ca fostul premier isi va lansa, la sfarsitul acestei saptamani, candidatura pentru Primaria Cluj-Napoca. O lansare fortata, pe care Emil Boc a incercat din greu sa o evite.

CFR baga inca 10 milioane euro in buzunarele lui afaceristului Gruia Stoica

Afaceristul Gruia Stoica, supranumit "Regele vagoanelor", si-a rotunjit ieri averea de 450 de milioane de euro, datorita companiei CFR. Aceasta a acordat un contract, fara licitatie, unei firme detinute de milionar, care in schimbul sumei de aproape zece milioane de euro trebuie sa repare cateva vagoane.

Ponta, bagat cu forta in Palatul Victoria

Crin Antonescu le face, iar Victor Ponta le trage. Elanul cu care liderul PNL a cerut postul de premier pentru colegul sau de USL l-a pus pe aceasta din urma intr-o mare dificultate. De cand Crin Antonescu a avut proasta inspiratie sa "reclame" functia de prim-ministru, Ponta este nevoit sa tot explice in ce conditii ar accepta el o nominalizare. "Daca va trece motiunea, nu ne dorim sa ramanem in aer cu guvernarea Romaniei, trebuie sa sustinem un guvern cu mandat limitat care sa opreasca lucrurile rele si sa respecte obligatiile Romaniei", a dat-o cotita social-democratul.

Putin, probleme, ma?

Vremuri grele pentru Putin! Magnatul rus Boris Berezovski ofera 50 de milioane celui care il va aresta, iar Prima Doamna a Rusiei se pare ca l-a parasit. Berezovski, autoexilat din 2001 la Londra, a promis o recompensa de 50 de milioane de dolari pentru arestarea actualului premier Vladimir Putin. Aceeasi suma ca pentru Gaddafi. Banii pot merge la oricine are acest curaj: procurori, garzi de corp, functionari ai aparatului guvernamental, colaboratori. Berezovski ofera si motivul legal pentru arestarea lui Putin, "capturarea violenta a puterii", ceea ce intra sub incidenta articolului 278 din Codul Penal rus, in cazul rebeliunii armate. Totodata, magnatul ii indeamna pe rusi sa nu permita investirea lui Putin la 7 mai, sa blocheze convoiul lui Putin spre Kremlin la acea data.

"Speriata" de Lukoil, Petrom scumpeste benzina

Reprezentantii Lukoil amenintau recent ca vor reclama Petrom la Consiliul Concurentei, deoarece compania practica preturi de dumping. "Terifiata" de ce i se pregateste, Petrom a scumpit ieri benzina, "conformandu-se", astfel, regulilor pietei carburantilor. Ori s-a "speriat" de Lukoil, ori a actionat la "semnal", cert este ca Pertrom vinde de ieri benzina Premium cu 5,77 lei/litru, cu sase bani in plus. Si, apropo de cotatii: pretul titeiului a scazut cu aproape 8% fata de primul trimestru, deci benzina trebuia sa se ieftineasca.

Turcii nu-i lasa pe israelieni la summitul NATO

Turcia se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca participarea Israelului la summitul NATO de luna viitoare. La intrunirea membrilor NATO din 20 mai, de la Chicago, Turcia respinge participarea Israelului, pentru ca nu a prezentat scuze pentru uciderea unor cetateni turci, incident intamplat in urma cu doi ani in Marea Marmara. "Israelul nu are ce cauta la conferinta NATO pana nu-si va cere scuze si nu va plati despagubiri pentru cetatenii turci ucisi de comandourile israeliene in apele internationale", a declarat ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu.

PUTEREA

Şmenul lui Boagiu

După cum era de aşteptat, posturile "grase" scoase la concurs de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au fost câştigate de cine trebuie. Astfel, secretarul general al PDL, Organizaţia Sector 2, Ştefania - Vichi Stoican, una dintre apropiatele fostului ministru al transporturilor, Anca Boagiu, a câştigat concursul pentru postul de şef Informare şi Informatizare. Alte câteva posturi "călduţe" din cadrul ISCTR au fost ocupate de angajaţi din arcul guvernamental sau apropiaţi PDL. Pe ultima sută de metri ai guvernării PDL, foştii şi actualii oficiali din Ministerul Transporturilor au grijă ca "lipitorii de afişe" să câştige posturi bine plătite.

Guvernul modifică legea metalelor preţioase

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, propunerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de modificare a legislaţiei regimului metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, în sensul armonizării acesteia cu prevederile europene, a declarat ieri pentru Agerpres preşedintele ANPC, secretarul de stat Constantin Cerbulescu. Acesta a precizat că prezenţa sa la şedinţa de Guvern s-a datorat 'modificării Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1344/2003'.

Fitch menţine ratingul României

Fitch Ratings nu va revizui calificativele României, în următoarele 18-24 de luni, deoarece perspectivele generale sunt stabile, a declarat, marţi, Richard Hunter, Group Manging Director la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. "Noi revizuim ratingurile de ţară în fiecare an. Am revizuit ratingul României în iulie anul trecut. Ar trebui să avem o nouă revizuire de rating, undeva până în luna iulie. România este acum la un rating pe o perspectivă stabilă. Stabil înseamnă că noi nu operăm o creştere sau descreştere de rating în următoarele 18-24 de luni", a spus Hunter, citat de Agerpres. Acesta a identificat ca principale riscuri pentru România revenirea inflaţiei, orice încetinire a reformei la companiile publice, amânarea privatizărilor, împrumuturile în monedă străină şi creditele neperformante.

ROMANIA LIBERA

La două luni de un imens eşec: suspendarea fondurilor europene

Autorităţile admit posibilitatea ca la începutul lunii iulie Bruxelles-ul să întrerupă accesul României la fonduri europene de miliarde de lei. Între 2007 şi 2013, Uniunea Europeană a decis alocarea a 82,5 miliarde de lei pentru cinci programe operaţionale. Deşi au trecut deja peste patru ani de la demararea acestora, România a reuşit să atragă fonduri europene care reprezintă un procent modest: 6,5% din fondurile alocate. Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a mai venit cu o veste proastă: "Avem termen să întreprindem anumite acţiuni astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale. În principiu sunt cinci programe unde trebuie întreprinse astfel de acţiuni pentru a evita suspendarea programelor respective".

Crima organizată, o afacere de 2.100 miliarde de dolari

Organizaţia Naţiunilor Unite trage un semnal de alarmă în privinţa evoluţiei recente a crimei organizate, veniturile generate de aceasta la nivel mondial în anul 2009 însumând 3,6% din economia globală. Un studiu recent al Biroului pentru Droguri şi Crimă al ONU (UNODC), realizat în colaborare cu Banca Mondială, a arătat că crima organizată ar fi una dintre cele mai mari 20 de economii din lume, cu venituri anuale de 2.100 miliarde dolari, relatează agenţia de ştiri Reuters. Directorul UNODC, Iuri Fedotov, a afirmat, în cadrul unei conferinţe ONU care a avut ca temă criminalitatea inter-naţională, că numai traficanţii de persoane au avut în 2009 venituri de circa 32 miliarde dolari, în timp ce corupţia a costat statele din lumea a treia 40 miliarde dolari.

ZIARUL FINANCIAR

La revedere Dacia Logan, maşina de la Piteşti care a revoluţionat industria auto. Logan 2 intră pe ultima sută de metri

Dacia Logan, "pariul nebun" al lui Louis Schweitzer, din gama căruia s-au produs peste 1,5 milioane de unităţi în opt ani, care a adus francezilor venituri de aproape 15 mld. euro şi care a dus Dacia la 8% din exporturile României, se pregăteşte să devină istorie. Producţia actualei generaţii a modelului Logan se va opri definitiv în luna decembrie a acestui an, odată cu pornirea celei de-a doua generaţii, cunoscute până acum sub numele de "proiectul X52". Lansarea lui Logan în iunie 2004 a reprezentat momentul în care România a ajuns pe harta europeană a centrelor de producţie auto, iar la opt ani de la acel moment Dacia a ajuns să aibă 8% din exporturile ţării, majoritatea către Europa de Vest, dar şi 3% din Produsul Intern Brut al României.

Moţiunea de cenzură ar fi trebuit să se numească: "Doar 6,5% fonduri luate de la UE şi doar 31,4% venituri bugetare în PIB"

Guvernul Ungureanu dă piept vineri cu prima moţiune de cenzură a opoziţiei. O moţiune care amestecă de-a valma privatizările, şpaga politică şi universitatea maghiară. În aceeaşi vreme, economia lâncezeşte, speranţe de mai bine nu mai sunt de nici doi bani, fondurile UE sunt blocate. ZF arată cinci din temele majore care ar fi trebuit să fie atacate abrupt într-o moţiune. Ea ar fi trebuit să se numească "doar 6,5% fonduri luate de la UE şi doar 31,4% ponderea veniturilor în PIB în 2011". Dar se cheamă, cu trimitere directă la alegerile ce se apropie: "Opriţi Guvernul şantajabil".

Producţia Petrom a scăzut în T1, dar vânzările de gaze au fost mai mari, iar benzina mai scumpă. Va raporta compania o nouă creştere de profit?

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom (SNP) a scăzut uşor în primul trimestru, dar vân­zările de gaze ale companiei au urcat, urmare a tempera­tu­rilor scăzute, potrivit unui raport prezentat marţi de grupul austriac OMV, acţionarul ma­joritar al celei mai mari companii româneşti. Vremea rece a afectat producţia OMV Petrom, dar a crescut cererea pentru gaze, compania raportând creşterea cantităţilor extrase din facilităţile de depozitare. OMV Pe­trom a reuşit de asemenea să-şi îmbună­tă­ţească marja de profit pe segmentul ga­zelor, datorită gazelor din import depo­zitate înaintea sezonului rece şi într-o oarecare măsură datorită contractelor mai favorabile pe plan intern.

Acţiunile gigantului Apple au scăzut cu 9% de când se tranzacţionează şi la Bucureşti

Acţiunile producătorului de tele­foane mobile şi tablete Apple (AAPL), cea mai mare companie din lume, au scă­zut în ultima săptămână cu 9%, în condiţiile în care investitorii sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că grupul nu va reuşi să-şi menţină creşterea pu­ternică a rezultatelor financiare din ultimii doi ani. Miercurea trecută, când acţiunile Apple au început să se tranzacţioneze şi pe sistemul alternativ al bursei de la Bucureşti, acestea erau cotate la circa 2.060 de lei. Ieri, preţul a scăzut sub 1.900 de lei. Astfel, cine a cumpărat o acţiune Apple în urmă cu o săptămână o putea vinde ieri cu o pierdere de 160 de lei.

Cel mai bogat om din Guvern a primit în 2010 o subvenţie de la APIA şi o concesiune

Marin Anton, secretar de stat la Ministerul Mediului şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Cabinet, cu o avere estimată de Forbes la aproape zece milioane de euro, a primit în 2010 o subvenţie pentru agricultură în valoare de 31.709 lei, conform celei mai recente declaraţii de avere. Subvenţia a fost primită, conform documentului publicat pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), de întreprinderea individuală "Anton D. Marin" deţinută de acesta. Într-o declaraţie de interese din septembrie 2010, Marin Anton preciza că banii, provenind din fonduri europene, au fost primiţi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru înfiinţarea unei plantaţii de viţă-de-vie.

Ce să cumperi dacă ai 50.000 de euro de investit: acţiuni NEPI, FP sau un apartament în Bucureşti?

Fondul de investiţii imobiliare NEPI (New Europe Property Investments), care deţine centre comerciale şi clădiri de birouri evaluate la peste 350 mil. euro, majoritatea situate în România, îşi propune să strângă între 2,56 mil. euro şi 5,12 mil. euro printr-o ofertă de acţiuni pentru a finanţa noi achiziţii. Oferta NEPI nu este chiar pentru oricine, valoarea minimă care poate fi subscrisă fiind de 50.000 de euro, sumă cu care poate fi achiziţionat un apartament de două camere în Bucureşti. Astfel, pentru cineva care dispune de suma respectivă apare întrebarea dacă e mai avantajos să cumpere acţiuni la NEPI, un fond care deţine proprietăţi imobiliare în toată ţara sau tot achiziţia unui apartament rămâne o investiţie mai bună.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb