REVISTA PRESEI 25.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 octombrie 2016

ADEVARUL

Europa, în genunchi. Acordul cu Canada, refuzat

Primul-ministru belgian, Charles Michel, l-a anunţat pe Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, că ţara sa nu poate semna textul Acordului cu Canada deoarece opoziţia socialistului Paul Magnette, preşedintele regiunii Wallonia, a rămas totală şi nu a putut fi nicidecum clintită. Dincolo de considerente tehnice, de explicaţii politice, suntem în prezenţa celui mai important eşec de credibilitate înregistrat de Uniunea Europeană în toată istoria sa. A negociat şapte ani, de două ori textul Tratatului a fost refăcut la cererea europenilor şi acum, totul capotează. Problema este uriaşă pentru prezent şi are consecinţe majore pentru viitor: cine va mai vrea să semneze un Tratat major cu UE ştiind că, finalmente, totul s-ar putea să nu aibă nici un fel de valoare?

Dacian Cioloş, după ce PNL a anunţat că îl propune premier. Merge în campanie alături de liberali?

Dacian Cioloş a comentat, pentru "Adevărul", decizia votată în unanimitate de PNL de a-l desemna premier după alegerile parlamentare din decembrie. Deşi a acceptat să fie candidatul PNL pentru un nou mandat în fruntea Executivului, Cioloş spune că nu se va amesteca în campania electorală a liberalilor. "Atât timp cât nu sunt candidat la alegeri, nu cred că o implicare în campanie ar fi un lucru bun", spune Cioloş.

Doctorate cu epoleţi, lista completă

Academia de Poliţie "Al. I. Cuza" a produs doctorate pe bandă rulantă în perioada 1995-2016. În total, peste 600 de doctori au ieşit pe porţile Academiei, în domeniile Drept, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Printre ei, oameni politici, de afaceri, dar şi nume sonore din Justiţie şi Poliţie. Printre doctori se regăsesc nume grele, precum Costică Voicu, Ion Pitulescu, Florin Sandu, Bujor Florescu, Lazăr Cîrjan, Niculae Niţu (Tata Niţu), dar şi afaceriştii Costel Căşuneanu sau Bogdan Buzăianu.

Centura Capitalei pe calea ferată: Bucureştenii vor ajunge din Berceni în Gara de Nord în 40 de minute

Centura feroviară a Bucureştiului va fi folosită pentru transportul a peste 15.000 de călători în fiecare zi pe ruta Gara de Nord- Gara Progresu începând din februarie 2017, în condiţiile în care această reţea feroviară nu a mai fost folosită de peste 10 ani pentru transportul de persoane, a declarat luni ministrul Transporturilor, Sorin Buşe. Prima fază înseamnă inaungurarea unui traseu de 30 de kilometri, cu 16 staţii, din care 9 existente şi 7 noi. Investiţia este de 200.000 de euro şi înseamnă reabilitarea staţiilor. Biletul pentru o călătorie va costa 4,4 lei. În a doua etapă de implementare a proiectului, care are termen de finalizare sfârşitul anului viitor, va fi realizată conexiunea acestor puncte feroviare cu staţiile de metrou Berceni şi Preciziei.

Licitaţiile pentru faza a doua a Magistralei 5 de metrou, în curând

Ministerul Transporturilor va demara în următoarele zile licitaţiile pentru lotul al doilea, Eroilor-Universitate, al magistralei 5 de metrou, iar proiectul pentru magistrala 6 spre aeroportul Otopeni va fi prezentat în următoarele săptămâni în Guvern, a spus Sorin Buşe, ministrul Transporturilor. Proiectele au principala menire de a decongestiona traficul din Capitală, prin oferirea de alternative viabile. În prezent, în Capitală sunt realizate lucrări la două tronsoane de metrou - magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor şi magistrala 4 1 Mai - Străuleşti, ambele înregistrând mari întârzieri. Potrivit estimărilor actuale, ambele tronsoane vor fi finalizate anul viitor.

Revolta ţăranilor din Moldova, ţepuiţi după ce şi-au arendat pământul

Sute de ţărani din judeţele Moldovei, care şi-au arendat terenurile agricole firmelor deţinute până anul trecut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, reclamă că nu şi-au mai primit drepturile cuvenite din anul agricol 2014 - 2015 şi cer rezilierea contractelor de arendă. Printre păgubiţi se află şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, care are de primit arenda pentru doi ani de zile pentru o suprafaţă de 120 de hectare de teren. Potrivit contractelor de arendă, ţăranii ar fi trebuit să primească 20% din recolta realizată sau contravaloarea produselor în bani. În ultimii doi ani nu au primit nici bani, nici produse, deşi terenurile le-au fost exploatate.

România, campioană la taxe auto în regiune

Românii achită mult mai mult decât cetăţenii statelor din regiune pentru poluarea maşinii şi, potrivit intenţiilor Guvernului, vor plăti în continuare. Dacă Executivul va taxa suplimentar benzina, vom avea din nou printre cei mai scumpi combustibili din zonă. Guvernul ar putea introduce cât de curând o nouă taxă pe carburanţi, precum şi un nou impozit, cu care să înlocuiască timbrul de mediu. "Timbrul de mediu este ilegal, cum au fost şi toate celelalte dinainte. Aşa a fost declarat de către Curtea Europeană de Justiţie", a declarat săptămâna trecută ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer.

Deutsche Welle: Există o "cultură" a emigraţiei?

Poate fi explicată emigraţia masivă a românilor numai prin condiţiile economice şi politice generale? În ciuda unei îmbunătăţiri progresive a nivelului de trai, rata emigraţiei continuă să crească cu 7,3% pe an. România depăşeşte, ca ritm anual al creşterii migraţiei, ţări cu mult mai instabile şi mai sărace, ceea ce poate însemna că asistăm la ceva care se petrece în străfundurile societăţii. Conform unei statistici ONU, România se află pe locul al doilea din lume ca ritm al creşterii emigraţiei, cu 7,3% pe an. Doar Siria ne mai întrece, dar acolo asistăm la un război catastrofal. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Marius Bostan, observa că economia prin ea însăşi nu poate fi o explicaţie suficientă, cu atât mai mult cu cât situaţia generală a ţării s-a îmbunătăţit substanţial în ultimile decenii: "Ne-am creat şi noi cultura asta de a ne înjura propria ţară!".

Statul: partener sau inamic în complicata problemă a sechestrului pe bunurile companiilor

Contactat de "Adevărul", profesorul de economie Mircea Coşea este destul de tranşant în ceea ce priveşte aplicarea sechestrului pe bunurile companiilor pâna la pronunţarea definitivă a instanţelor: "Consider că este un procedeu absolut odios. DNA, DIICOT şi parchetele nu se gândesc la consecinţe. Ar putea fi făcut un fel de control, cineva să monitorizeze, dar fără să interfereze în activitatea economică a companiilor. Pentru că dacă blochezi o firmă cu o anchetă, consecinţele nu mai pot fi rezolvate. Pentru a înţelege fenomenul dau doar un exemplu: ANAF a început să blocheze conturile multor companii pentru datorii mici, iar în ultimii ani peste 280.000 de firme au dispărut din această cauză.

BANCHERUL

Curtea Constituţională decide astăzi ce este mai important: protecţia consumatorilor sau sistemul bancar?

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe in şedinţa de astăzi cu privire la obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de o serie de bănci împotriva Legii 77/2016 privind darea in plată, redactata de avocatul Gheorghe Piparea, cel care a si pledat in apărarea ei, in fata celor nouă judecători care asigură prevederile legii fundamentale, in urma cu două săptămâni. Decizia Curţii Constituţionale nu are un impact puternic asupra băncilor, care au avut mult mai puţine pierderi decât cele estimate iniţial, in condiţiile in care până in prezent doar in jur de 4.500 de clienţi au recurs la darea in plată. Mult mai importanta va fi însă semnificaţia deciziei, si anume ce vor considera judecătorii ca este mai important: apărarea sistemului bancar sau protecţia consumatorilor.

CURENTUL

Turnătorul Ciprian Nica nu mai candidează. De frică

"Jos comuniştii" şi "Jos Securitatea" au strigat românii în Decembrie 1989, un deziderat imposibil de împlinit în primii 20 de ani de după evenimentele sângeroase. După ce nepotul sângeroasei staliniste Gizela Vass, Bogdan Olteanu a fost dovedit ca fiind un nenorocit exact ca bunică-sa, astăzi asistăm la o nouă premieră: vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, nesimţitul de Ciprian Nica, declarat definitiv şi irevocabil de ÎCCJ colaborator al poliţiei politice nu mai candidează pentru că ar trebui să semneze, pentru a putea participa la alegeri, în fals, o declaraţie pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea, aşa cum a făcut de altfel şi înainte de a fi declarat irevocabil turnător în anul 2014 de justiţie. Frica de puşcărie îl ţine însă departe de liste.

Lista PSD la Bucureşti: penala Andronescu, turnătorul la Securitate Costoiu şi vărul lui Ponta

Surse politice anunţă că pe lista PSD la alegerile parlamentare sunt instalaţi pe locuri eligibile pentru Senatul României Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae, Mihnea Costoiu şi fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, soţul verişoarei lui Victor Ponta. Ecaterina Andronescu aflată încă în libertate este urmărită penal de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu în celebrul dosar Microsoft. Mihnea Costoiu a turnat la Securitate sub numele de informator IULIAN şi este, spre ruşinea României, rector al Politehnicii La Camera Deputaţilor lista va fi deschisă de Gabriel Petrea, preşedintele tineretului PSDist, urmat de deputaţii Carmen Moldovan, Diana Tuşa şi Gabriela Podaşcă precum şi de ONG-ista Antenei 3, Oana Florea de la Facias.

CURIERUL NATIONAL

Riscăm infringement din cauza deşeurilor

Institutul pentru Politici Publice: Dificultăţile în atingerea ţintelor asumate duc România tot mai aproape de infringement, cu costuri de aproximativ 200.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, costuri care vor fi suportate de cetăţeni. Pe lângă riscul de infringement există şi riscul dezangajării fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014 - 2020 pentru domeniul managementului deşeurilor. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a transmis ieri presei un document de poziţie arătând că, deşi România este pe ultimul loc în UE la valorificarea deşeurilor, parlamentarii intenţionează să reducă de 3 ori sancţiunea pentru cei care nu îşi îndeplinesc ţintele de colectare şi reciclare asumate de România în domeniul ambalajelor.

Horaţius Dumbravă a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătorul Horaţius Dumbravă a demisionat luni din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), justificându-şi decizia prin faptul că s-a înscris într-o procedură în sistemul judiciar, potrivit Mediafax. "M-am înscris într-o procedură în sistemul judiciar şi vineri a fost ultima zi de înscriere. Am considerat că este corect ca azi, în prima zi lucrătoare, să demisonez", a explicat Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al Consiliului. Horaţius Dumbravă a fost ales, în ianuarie 2011 preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 15 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", un vot fiind nul.

Guvernul a contestat la CCR legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric

Mişcare de ultimă oră făcută de Guvernul României. Executivul a contestat la Curtea Constituţională (CCR) legea conversiei creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Profit.ro, care precizează că sesizarea a fost trimisă judecătorilor luni seară. Astfel, legea, adoptată pe 18 octombrie de Parlament, nu va intra în vigoare înainte de a fi verificată de magistraţii CCR. Reprezentanţii Guvernului sunt de părere că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie.

Turcii vor să intervină în Mosul, irakienii se opun categoric

Forţele irakiene şi kurde Peshmerga au lansat noi operaţiuni lângă Mosul ca parte a ofensivei de recucerire a celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak. Comando-urile Peshmerga au lansat două atacuri la nord-est de Mosul, în apropierea oraşului Bashiqa. Generalul Haider Fadhil, care comandă forţele speciale din Irak, a declarat că forţele sale au lansat, de asemenea, un atac asupra Bashiqa. Oraşul este aproape de o bază militară cu acelaşi nume, în care aproximativ 500 de soldaţi turci antrenează luptători sunniţi şi kurzi pentru ofensiva Mosul. Prezenţa trupelor turceşti a înfuriat Irakul, care susţine că niciodată nu a dat permisiunea de intrare în ţară şi le-au cerut să se retragă. Turcia a refuzat, susţinând că mai importantă este recucerirea oraşului Mosul.

Românii se pregătesc de Black Friday

Vânătoarea de reduceri de Black Friday a început deja pe internet, tot mai mulţi români căutând, deja, pe Google oferte speciale pentru această campanie de reduceri. Electronicele şi electrocasnicele sunt, în continuare, cele mai căutate categorii de produse. Agenţia de marketing online, Today's: În timp ce căutările au început să crească în luna octombrie, vânzările sunt în scădere.

Transportatorii din COTAR protestează pe 2 noiembrie

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat că va organiza, pe 2 noiembrie 2016, un miting de protest, în faţa Guvernului României, la care vor participa 6.000 de autovehicule. "Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reţinut este că nu cerem subvenţii, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerinţele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată", a informat ieri confederaţia.

Spania: Conservatorul Mariano Rajoy va putea guverna

În fine, iau sfârşit cele 18 luni de paralizie politică în Spania. Conservatorul Mariano Rajoy, al cărui partid a ajuns în cele două scrutinuri legislative pe primul loc în privinţa numărului de voturi (în decembrie 2015 şi în iunie 2016), nu a reuşit până acum să obţină sprijinul necesar pentru a putea forma un guvern. Duminică, liderii Partidului Socialist Spaniol (PSOE) au decis totuşi - cu 139 voturi şi 93 împotrivă - să se abţină la votul de încredere din Parlament, programat pentru 29 sau 30 octombrie, permiţându-i astfel lui Rajoy să formeze un guvern minoritar.

EVENIMENTUL ZILEI

Agenţii Black Cube, spionii Codruţei Kovesi, au făcut o înţelegere cu procurorii

Publicarea în exclusivitate de către EVZ a declaraţiei unuia dintre şefii Black Cube, Dan Zorella, firmă angajată s-o spioneze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a stârnit dezbateri intense. Bogdan Tiberiu Iacob, de la Impolitics, susţine că, punând cap la cap documentele şi dezvăluirile din ultimele 11 luni, "nu se poate lua în calcul decât cu mare indulgenţă ipoteza că de operaţiunea anti- Kovesi ar fi fost străine SIE, o parte a SRI, Preşedinţia şi o parte, cel puţin, a guvernului. Iacob scrie că se poate porni chiar de la faptul că preşedintele Klaus Iohanis, proaspăt instalat la Cotroceni, avea toate motivele s-o schimbe pe şefa DNA cu o persoană care să-i fie devotată.

Magazinele online încep să livreze în timp record

Principalele magazine online din ţara noastră au început să ofere servicii de tip livrare în câteva ore, contra cost, deocamdată doar în Bucureşti, în încercarea de a oferi clienţilor posibilitatea de a intra cât mai rapid în posesia produselor. Un cumpărător online a făcut anul trecut, în medie, 8,2 achiziţii pe an, în uşoară creştere faţă de anul 2014 când media era de 8,1 şi faţă de anul 2013 când cifra era de 7,9 achiziţii/an, conform statisticilor GPeC.

Ziua Armatei, manifestări şi restricţii de trafic

Ziua Armatei României va fi sărbătorită şi în acest an printr-o serie de evenimente organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, dar şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării. Cele mai multe evenimente sunt programate în Bucureşti. Ceremoniile încep la ora 8.30, cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol. Între orele 9.00 şi 16.00, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Aviaţiei Română. Seara, de la 18.30, retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Splaiul Independenţei, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea şi Statul Major al Forţelor Terestre.

Iniţiativă politică ULUITOARE în Suedia: "INCESTUL şi NECROFILIA trebuie legalizate"

Tinerii liberali suedezi cer legalizarea incestului şi necrofiliei, pentru că "legea nu te poate împiedica să fii dezgustător". Incestul între fraţi şi necrofilia ar trebui legalizate, susţine organizaţia de tineret a Partidului Liberal din Suedia. Tinerii liberali din Stockholm au adoptat o moţiune care cere abrogarea mai multor legi, astfel încă sexul consensual între fraţi şi surori de peste 15 ani să fie legal. De asemenea, iniţiatorii cer ca oamenilor să li se permită să-şi lase moştenire trupurile pentru activităţi sexuale, după deces, fără teama ca "beneficiarii" să fie acuzaţi de necrofilie.

JURNALUL NATIONAL

Fostele "cozi de topor" ale Elenei Udrea, executate de bănci

Lupta băncilor comerciale împotriva proaspetei legi referitoare la darea în plată angrenează şi nume din anturajul Elenei Udrea. Ana-Maria Topoliceanu şi Tudor Liberiu Breazu, fostele "cozi de topor" ale Elenei Udrea, au contractat un credit la OTP Bank, pentru achiziţionarea, în comun, a unui apartament din centrul Bucureştiului si sunt implicaţi într-un proces civil al OTP Bank România, îndreptat împotriva Legii nr. 77/2016, ce urmează să fie soluţionat, la începutul lunii viitoare, la Judecătoria Sectorului 1. Avocaţii băncii, care sunt nimeni alţii decât casa de avocatură a soţului liberalei Cristina Trăilă, fost preşedinte al ANRMAP, au invocat, pe de altă parte, la Curtea Constituţională mai multe excepţii de necostituţionalitate.

Alina Gorghiu: Legea conversiei creditelor în franci elveţieni nu are motive să pice la CCR

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni că legea privind conversia creditelor în franci elveţieni nu are motive 'să pice' la Curtea Constituţională a României (CCR), menţionând că, în ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate cerut de Guvern, acesta 'poate uşura parcursul ulterior al legii'. Ea a susţinut că ar fi fost bine ca, înainte să atace la CCR respectiva lege, Guvernul să fi explicat motivele pentru care face sesizarea. Guvernul a contestat la Curtea Constituţională, luni seară, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, a confirmat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Gabriel Biriş, revoltat de punerea sub acuzare a Marianei Vizoli, Daniel Diaconescu şi Ciprian Badea, în dosarul Murfatlar

Gabriel Biriş este revoltat de modul în care autorităţile abordează dosarul Murfatlar şi de faptul că Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu şi Ciprian Badea au fost puşi sub acuzare în această cauză. Analistul financiar a comentat evenimentele respective într-o postare recentă pe Facebook.

Regulile în construcţii, încălcate sub ochii Primăriei Sectorului 5

În timp ce guvernul ţine la sertar din vară un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar face ordine pe piaţa construcţiilor, băieţii şmecheri cu bani îşi fac de cap. Construiesc cum le convine, autorizaţiile fiind doar simple hârti. Mai ales când aceste autorizaţii sunt obţinute cu complicitatea unor angajaţi ai primăriei. Aşa se întâmplă, de exemplu, şi în Sectorul 5 al Capitalei care abundă de clădiri construite alandala. Primăria Sectorului 5 a autorizat construirea unei clădiri în strada Tutunari nr. 1 prin Autorizaţia de Construire nr. 262-T/24.07.2015, care permitea ridicarea unui imobil de locuinţe S+P+2E+M. Autorizaţia de construcţie a fost o simplă hărtie, pentru că în luna februarie a acestui an ea era deja încălcată. Fuseseră ridicate trei etaje şi începuseră lucrările la cel de-al patrulea.

NATIONAL

Familia Rothschild ataca CEC Bank!

Tehnocratii trag tare, pe sfarsitul acestui mandat, cu incercarea de "internationalizare" a putinelor companii de stat profitabile a caror preluare directa sau mascata a esuat pana acum. Pe piata bancara deja se vorbeste ca zilele CEC Bank, in actuala formula de functionare, sunt numarate. Si ca in spatele celor care au pus ochii pe aceasta banca romaneasca de traditie s-ar afla membri de vaza ai celebrului imperiu bancar Rothschild. Si ca primii pasi pe acest drum al operatiunii de "invaluire" a bancii au si fost facuti, prin desemnarea de catre Ministerul Finantelor a firmei care urmeaza sa-i recruteze pe cei noua noi membri care vor conduce incepand de la anul CEC-ul, si anume SC Transeach International din Voluntari!

Tarom, CFR-ul aerului!

Compania nationala vrea, probabil, sa intre in Cartea Recordurilor: o cursa programata, ieri, intre Bucuresti si Sofia, a intarziat peste patru ore! Motivul este, deja, o "traditie a casei" - "probleme tehnice detectate la aeronava." In ultimul timp, incidentele legate de zborurile Tarom s-au tinut lant si au dus la investigatii suplimentare pentru siguranta aeronavelor companiei de stat, initiate de Ministerul Transporturilor. Reprezentantii Tarom vor trebui sa explice pasagerilor cum a fost posibil ca o cursa, de sub 400 de km, sa aiba o intarziere de 4 ore si 35 de minute.

Tupeu de UDMR: "Salvam Clujul de Bucuresti"

UDMR a amplasat in Cluj-Napoca un panou de precampanie cu textul "Salvam Clujul de Bucuresti, taxele noastre sa imbogateasca Ardealul, nu Capitala", dar si unul similar la Oradea, liderii Uniunii sustinand ca este vorba despre promovarea descentralizarii. Tupeist, cum e la moda in UDMR, presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat ca mesajul transmis este unul care pledeaza pentru ca majoritatea taxelor incasate din teritoriu sa ramana pe plan local, nu sa mearga la Bucuresti. Da? Dar cand banii de investitii din Bucuresti pleaca in Ardeal ca sa apara la voi infrastructura moderna, e bine, nu? Ar trebui sa mai incercam si invers, sa salvam Bucurestii de pretentiile voastre, sa vedem atunci cat de bine va va fi. Nu de alta, dar miticilor incepe sa li se cam ia de forma asta de tupeu tiganesc cu accent fino-ugric.

PUTEREA

Scandal uriaş la Spitalul de Stomatologie

Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu" e în fierbere zilele acestea. 31 de medici rezidenţi din toţi cei trei ani de rezidenţiat au semnat o petiţie adresată ministrului Sănătăţii, cerând intervenţia corpului de control, pentru a se pune capăt practicilor abuzive ale managerului Victor Ghiţă. Situaţia este atât de dramatică, încât pacienţii se confruntă cu riscuri majore de sănătate, iar rezidenţii din ultimul an nu îşi pot susţine examenul de medic specialist, programat pentru luna viitoare. În petiţia înregistrată joi, 20 octombrie, la registratura Ministerului Sănătăţii, medicii rezidenţi reclamă faptul că managerul Victor Ghiţă îşi exercită atribuţiile "cu rea credinţă", încălcând legislaţia şi drepturile pacienţilor.

Ştefănel Marin: Proiectul Bucureşti - Port la Dunăre nu e aprobat de Comisia Europeană

Primarul Capitalei vede în oricine o contrazice un inamic. Declaraţiile românilor care au reprezentat primăriile de sector în Parlamentul European şi la Comisia Europeană o contrazic pe Firea în multe puncte. Se pare că primăriţa poate spune adio megaproiectului de Bucureşti-Port la Dunăre, pe care Comisia Europeană nu ar vrea să-l finanţeze. Pe de altă parte, Firea nu a vrut să transmită electoratului că se pune la cale un bir pe poluare. Este vorba despre perspectiva de aplicare a unei taxe de mediu sau de poluare pentru cei care deţin centrale de apartament de anul viitor.

ROMANIA LIBERA

Interesele ruseşti ale patriotului Sebastian Ghiţă

Deputatul este conectat prin fire discrete, dar solide la sfera de influenţă a Kremlinului. După intrarea în Partidul România Unită (PRU), înfiinţat de Bogdan Diaconu, Ghiţă s-a lipit şi de extremiştii controlaţi de regimul lui Putin. Nu pe gratis însă. În 2013, când Sebastian Ghiţă era cel mai influent om din România ca reprezentant direct al premierului Victor Ponta, declaraţiile publice ale politicianului erau explicit anti-ruseşti. Doi ani mai târziu, în 2015, când DNA îl cerceta pe Ghiţă în câteva dosare, pro-americanismul mogulului din spatele România TV se transformase în anti-americanism.

Klaus Iohannis: Chiar dacă nu se va semna acordul de liber schimb dintre UE şi Canada, o să găsim căile potrivite pentru a discuta despre eliminarea vizelor

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, luni, "puţin trist" că negocierile dintre Uniunea Europeană şi Canada, pe tema acordului de liber schimb, au eşuat. Cu toate acestea, şeful statului a dat asigurări că România va găsi "căile potrivite" pentru a continua discuţiile cu autorităţile canadiene, privind eliminarea vizelor. Preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a precizat, luni, că joi ar putea avea loc summitul consacrat semnării acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada, deşi Belgia a anunţat că nu va semna documentul, informează agenţiile de presă AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au început procedurile legale pentru demiterea preşedintelui ASF

Deputaţii din Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare au votat, luni, începerea procedurilor legale pentru demiterea preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, potrivit Agerpres. "Parlamentari din toate partidele politice i-au cerut explicit demisia de onoare preşedintelui ASF şi nu şi-a dat-o, ba chiar ne-a anunţat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere", a spus deputatul PNL Andreea Paul. La rândul său, preşedintele comisiei, Mihai Tudose, a declarat că hârtiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentară de demitere. "Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienţi, nu!", a afirmat Tudose.

ZIARUL FINANCIAR

Un olandez a devenit cel mai nou producător de petrol din România

Edward van Kersbergen şi Mazarine Energy, compania la care olandezul este acţionar majoritar, au devenit săptămâna trecută cel mai nou producător de petrol din Româ­nia după ce au preluat 19 zăcăminte de petrol şi gaze de la Petrom printr-un transfer de licenţe. Deşi tranzacţia încă trebuie să primească undă verde de la autorităţile române, olandezul spune că dincolo de cei 200 de angajaţi preluaţi de la Petrom, compania va mai avea nevoie de geologi sau de ingineri, dar şi de personal admi­nistrativ, în următoarele câteva luni urmând să fie pus la punct un plan de dezvoltare. În mai Mazarine Energy a primit o injecţie de capital de 500 mil. dolari din partea grupului Carlyle, un gigant din zona fondurilor de investiţii, cu un portofoliu de active de 194 mld. dolari.

Piaţa creditelor neperformante, în fierbere: 3-4 tranzacţii în valoare totală de peste un miliard de euro se "tranşează" acum

Tranzacţiile cu credite neperformante din piaţa românească sunt estimate să ajungă la 2,5 miliarde de euro până la finalul anului, în creştere cu 25% faţă de 2015. Apropierea de finalul anu­lui de­termină băncile locale să grăbească curăţarea bilanţurilor, aceas­tă atitu­di­ne fiind remar­cată în piaţa tranzacţiilor cu NPL-uri (non-performing loans), unde în prezent se poartă 3-4 negocieri pentru vânzarea unor credite neperformante în valoare de aproximativ un miliard de euro. "Există lichiditate în piaţă şi interes din partea investitorilor pentru achiziţia de NPL-uri din toate categoriile. Toate băncile ar trebui să se uite la creditele neperformante din portofoliile lor şi să vadă dacă pot aduce valoare adăugată prin vânzare", a spus Jonathan Wheatley, Director Financial Services Deals în cadrul PwC România, pentru ZF.

Indicatorul de referinţă CDS a coborât în octombrie spre 100 de puncte

România continuă să fie privită de pieţele externe ca un plasament cu grad mai scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor (credit default swap) coborând în octombrie spre 100 de puncte de bază, la minimul ultimilor opt ani. CDS-urile reflectă evoluţia percepţiei investitorilor, respectiv a gradului de neîncredere într-un anumit emitent, devenind în anii de criză unul dintre cei mai vizibili indicatori ai capacităţii unei ţări de a se finanţa de pe pieţele de capital. La începutul crizei economice mondiale cotaţia CDS în cazul României a sărit şi peste 700 de puncte de bază. La sfârşitul lunii septembrie 2016, România a reuşit să împrumute 1 mld. euro pe 12 ani la cel mai scăzut cost, de doar 2,15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb