REVISTA PRESEI 25.11.2016

Willy Homner
Revista Presei / 25 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 25.11.2016

ADEVARUL

Klaus Iohannis nu a invitat la parada şi recepţia de 1 Decembrie "persoane cu probleme penale"

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, joi, că nici la parada militară care va fi organizată de Ziua Naţională a României la Arcul de Triumf, nici la recepţia organizată de şeful statului la Palatul Cotroceni nu au fost invitate "persoane cu probleme penale". Ea a afirmat că primul moment va fi parada militară care va începe la ora 11.00 la Arcul de Triumf, după care vor fi defilări ale detaşamentelor de militari din cadrul MApN, MAI, SRI, cât şi militari din ţări partenere. Dobrovolschi a precizat că parada militară de 1 Decembrie este organizată în contextul centenarului intrării României în Primul Război Mondial, motiv pentru care va fi centrată pe prezentarea de tehnică militară esenţială în dotarea sistemului naţional de apărare.

Gafe de campanie. Cum se faultează singure partidele

Partidele politice au vrut să iasă din rutină şi să-şi atragă votanţii prin mesaje amuzante, însă de multe ori au reuşit să se facă de râs prin afişe neinspirate, chiar blamabile. Campionul detaşat al acestora e PNL, însă ridicoli au fost şi cei din PSD, ALDE, USR şi PRU. PNL a postat miercuri, pe pagina de Facebook a partidului, o imagine prelucrată cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, în aceasta fiind prezente mai multe simboluri comuniste - printre care secera şi ciocanul, dar şi o uniformă asemănătoare cu cea purtată de Stalin. Pe lângă un mesaj al lui Dragnea, "După alegeri, toţi vor plăti", în imagine era şi tagul POGROMdeguvernarePSD, aluzie la programul de guvernare al PSD.

Jurnalist polonez, lovit în timpul unei emisiuni TV în Rusia, fiindcă a lăudat România

Diferenţa salariului mediu din Rusia şi România a creat motiv de dispută între mai mulţi invitaţi la un talk-show din Rusia. Jurnalistul polonez Tomasz Maciejczuk a fost lovit în timpul emisiunii "Votul corect" ce este difuzată de postul de televiziune moscovită TV Ţentr. Discuţiile s-au încins când a venit vorba despre salariile mici din Rusia, iar jurnalistul polonez Tomasz Maciejzuk a afirmat că, la acest capitol, ţările est-europene stau mult mai bine decât Rusia, dând exemplul României, scrie "The Moskow Times". În acel moment,moderatorul emisiunii, Roman Babaian, l-a lovit peste faţă cu hârtiile pe care le avea în mână. "Voi sunteţi cei care trăiţi în rahat", i-a strigat el lui Maciejczuk.

Scandalul jucăriilor Kinder asamblate de copii

Ancheta jurnaliştilor britanici a scos la iveală faptul că in Carei mai multe familii lucrează acasă la aranjarea jucăriilor pentru ouăle de ciocolata Kinder. Deşi abia acum au început anchete ale autorităţilor locale, in acest orăşel din Satu mare, cu peste 20.000 de locuitori, această practică era cunoscută in toata comunitatea. Localnicii mergeau cu maşina sau cu bicicleta la porţile fabricii si plecau cu sacii de jucării pe care le împachetau acasă. Totul pentru câteva sute de lei pe lună, care ii ajută pe oameni să îşi rotunjească veniturile foarte mici, un pic peste salariul minim pe economie. In acelaşi timp, anchete fac acum atât procurorii DIICOT, dar si funcţionarii ITM. Iar cei implicaţi in ancheta au dus toate ouăle cu jucării la politie.

"Dorel" loveşte şi pe Marte

Dumitru Popescu, fondator al companiei Arca Space Corporation, cunoscută pentru proiecte precum primul avion hipersonic românesc şi placa zburătoare ArcaBoard, este acuzat de Agenţia Spaţială Italiană (ASI) ca fiind responsabil de prăbuşirea, pe 19 octombrie, a unei sonde pe planeta Marte, din cauza unei erori de funcţionare a sistemelor pe care Arca trebuia să le testeze. Agenţia italiană susţine că Arca a primit contractul privind testarea sistemelor de control a reintrarii în atmosferă a sondei spaţiale, deşi nu avea suficientă experienţă în domeniu, lipsindu-i "competenţe specifice suficiente", informeaza cotidianul italian La Repubblica în ediţia online.

Kaufland sprijină 15 producători români de legume-fructe pentru a exporta peste tot în lume

Reţeaua germană de retail Kaufland, lider pe piaţa românească a comerţului alimentar, va lansa în luna ianuarie 2017 un program prin care va sprijini financiar 15 producători români de legume şi fructe cu peste 100.000 de euro pentru obţinerea certificării internaţionale Global GAP (Good Agricultural Practices), care-i va ajuta să exporte produse oriunde în lume, a anunţat joi compania. Programul este o premieră în România şi este iniţiat de Kaufland România în parteneriat cu International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, şi o companie externă specializată în consultanţa pentru obţinerea certificării GLOBAL GAP. Pe lângă susţinere financiară a celor 15 producători, Kaufland România va oferi consultanţă şi altor producători pentru obţinerea certificărilor Global GAP.

Un nou Guvern PSD-PNL ar fi în avantajul ambelor partide

Faptul că Liviu Dragnea nu poate fi desemnat premier, ca urmare a interdicţiei impuse de Legea de funcţionare şi organizare a Guvernului, poate reseta negocierile pentru formare viitoarei majorităţi parlamentare. Surse politice au confirmat pentru "Adevărul" că liberalii sunt nemulţumiţi de aportul lui Dacian Cioloş în campanie şi caută noi soluţii pentru a-şi asigura intrarea la guvernare. "Pentru el, noi ne-am bătut cu PSD un an de zile, iar el, în campanie, se face că nu ne cunoaşte", a declarat unul dint liderii PNL din teritoriu pentru "Adevărul". Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că în ultimele zile au avut loc primele tatonări între PSD şi PNL pentru o formarea unei mari coaliţii după alegeri, cu ministere împărţite în mod egal şi cu un premier tehnocrat, acceptat de ambele tabere, dar care să nu fie Dacian Cioloş. Practic, un nou USL, dar cu premier fără carnet de partid.

"Frontiera Rusiei nu se termină nicăieri", afirmă Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că frontiera Rusiei "nu se sfârşeşte nicăieri", într-o ceremonie televizată de acordare a unor premii la geografie unor elevi, relatează BBC News. "A fost o glumă", a spus Putin în aplauzele şi râsetele publicului acestei ceremonii ostentative. Liderul de la Kremlin îl întrebase pe un băiat, în vârstă de opt ani, "unde se sfârşeşte frontiera Rusiei?". Băiatul i-a răspuns "la Strâmtparea Bering". Atunci Putin i-a dat răspunsul său. Putin a promis să-i apere pe etnicii ruşi oriunde ar trăi ei. În iulie 2014, la trei luni după ce trupe ruse au anexat Peninsula ucraineană Crimeea, el le-a prezentat această docrină a sa ambasadorilor ruşi.

BANCHERUL

CEC Bank trebuie să-si consolideze statutul de banca universală, spune Radu Gheţea

Radu Gheţea, cel care a reuşit sa transforme in ultimii noua ani banca de stat CEC dintr-o casa de economii într-o banca comerciala universala de importanta sistemică, in concurentă cu marile bănci străine, spune, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, ca banca ar trebui sa-si consolideze acest statut si să-si menţină strategia si profilul actual si in următorii ani. Şeful CEC Bank consideră că încă nu este momentul pentru o schimbare fundamentală la bancă, nici in privinţa conducerii, nici a modului de funcţionare, date fiind condiţiile de incertitudine din piaţa financiara. Totuşi, banca are nevoie de o infuzie de capital, care se poate realiza prin mai multe metode, cum ar fi atragerea in acţionariat a unei instituţii financiare internaţionale, precum BERD sau IFC, sau prin listarea la Bursa.

COTIDIANUL

Klaus cel Strîmb - de Cornel Nistorescu

Pe zi ce trece preşedinţia noastră se dă în stambă şi îşi arată adevărata faţă. Vedem şi noi ce înseamnă un altfel de politică şi încotro o luăm după ce am pus răsunătorul punct din noiembrie 2014. Politica nouă înseamnă în primul rînd să le pui cu discreţie o talpă celor care nu sunt de acord cu tine sau care fac zgomote cînd dormi. "Altfel de politică" înseamnă ca prin mijloace mai noi să ajungi la aceleaşi tehnici vechi de acaparare a puterii. Cu mănuşi mai noi şi mai fine să îl ridiculizezi sau să îl elimini pe politicianului care te încurcă. Cea mai nouă idee a lui Klaus Iohannis a fost să-i scoată din cărţi, adică de la recepţia de sărbătorire a Zilei Naţionale pe cei mai aprigi adversari ai săi. Pe Liviu Dragnea, pe Victor Ponta şi pe Călin Popescu Tăriceanu.

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, H.R. Patapievici - plătiţi din afacerile Microsoft

Redeschiderea "Dosarului Microsoft" scoate la iveală un lucru devastator pentru "intelectualii lui Băsescu": Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, H-R Patapievici, Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieş au fost plătiţi regeşte prin aşa-zise "Conferinţe Microsoft"! Nu cumva aceasta era, în realitate, cumpărarea tăcerii din partea acestor intelectuali pe marginea subiectului "Dosarul Microsoft"? O dovadă este faptul că iniţiatorul lor, directorul Microsoft România, este acum cercetat penal în "Dosarul Microsoft"! Investiţia în bunăvoinţa publică faţă de Microsoft a fost costisitoare şi deocamdată nimeni nu a cercetat câţi bani a cheltuit compania în a-şi asigura o imagine bună sau protecţia vizavi de activităţile sale!". "Conferinţele Microsoft" au fost iniţiate de Silviu Hotăran, unul dintre suspecţii din dosar.

Deşeurile medicale, bomba de la Sănătate

Problema infecţiilor intraspitaliceşti este dublată de un alt pericol, probabil chiar şi mai grav. Este vorba despre deşeurile medicale, ale căror gestionare şi anihilare presupun amenajări speciale, precum şi cheltuirea unor mari sume de bani. Bani care nu sunt întotdeauna disponibili. În România se produc, anual, circa zece mii de tone de deşeuri medicale, iar dintre acestea circa 20% sunt considerate deosebit de periculoase pentru sănătatea publică. Conform angajamentelor pe care România şi le-a asumat odată cu aderarea la UE, aceste deşeuri trebuie neutralizate, iar apoi distruse, astfel încât să nu mai constituie un pericol.

CURENTUL

Adevărata reţea Soros e în PSD şi PRU: miliardarul, plăţi sau întâlniri secrete cu Ponta, Costoiu, Creţu, Palada, Drăghici, Necula şi Petrea

Pe când era prim-ministru, Victor Ponta s-a întâlnit în secret, fără ca acest lucru să fie consemnat pe agenda oficială a premierului, cu miliardarul George Soros. Informaţia a fost confirmată, cu greu, chiar de Victor Ponta care a bâlbâit o explicaţie cum că ar fi discutat cu George Soros şi cu Damian Drăghici (actual europarlamentar PSD) programele pentru romi. Întâlnirea a avut loc în 11 martie 2014. Oficial, George Soros, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă a vizitat împreuna cu Gabriel Petrea, viceprimarul PSD al Sectorului 6, Mihnea Costoiu, Ciprian Necula, Asociaţia Romano ButiQ, condusă de Necula atunci, la sediul din cartierul Giuleşti-Sârbi, în spaţiul în care se lucra la înfiinţarea primului Muzeu al Culturii Romilor din România.

CURIERUL NATIONAL

Martin Schulz renunţă la Parlamentul European pentru a face politica la Berlin

Preşedintele PE, social-democratul Martin Schulz, si-a anunţat joi, in mod oficial, plecarea la 1 ianuarie din aceasta instituţie europeana, precizând că se va consacra activităţii politice in Germania. Domnia sa renunţă astfel inclusiv la ideea - exprimata la un moment dat - de a candida la un nou mandat la conducerea PE. Surse informate, citate de ziarişti acreditaţi la sesiunea plenara a PE din aceasta săptămâna, la Strasbourg, au evocat însă, drept motiv al renunţării lui Schulz la o noua candidatura, lipsa de "susţinere".

Trump ignoră informările serviciilor secrete

Preşedintele ales, Donald Trump, a consultat dosarul cu informaţii clasificate numai de două ori după ce a câştigat alegerile. Asta cu toate că o echipă de analişti îi pregăteşte zilnic un astfel de dosar cu informări cu privire la evoluţiile globale şi a ameninţărilor de securitate. Vicepreşedintele ales, Mike Pence, în schimb, şi-a făcut timp pentru aceste informări aproape în fiecare zi după alegeri, au declarat surse oficiale. Oficialii implicaţi în echipa de tranziţie Trump susţin că acest lucru s-a întâmplat pentru că preşedintele ales este ocupat acum cu alegerea echipei sale viitoare.

Consumatorii pot compara online preţurile alimentelor

Consumatorii pot compara preţurile marilor retaileri pe o platformă online lansată ieri de Consiliul Concurenţei. "Monitorul preţurilor", o variantă-pilot care cuprinde 128 de produse, împărţite în 64 de categorii de produse, câte două produse pe categorie, poate fi accesată pe adresa www.monitorulpreturilor.info. Platforma va fi testată timp de un an numai la nivelul municipiului Bucureşti şi în judeţul Ilfov, ulterior fiind lansată şi pentru magazinele din ţară.

Un român va negocia bugetul Uniunii Europene pe 2018

Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat joi pe deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PMP) ca raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din anul 2018. Deputatul european Siegfried Mureşan este primul român ales ca negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE, notează Digi 24. Siegfried Mureşan este vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European şi are deja experienţă în negocierile bugetare ale Uniunii. Anul acesta a lucrat, în calitate de raportor din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), la proiectul de Buget UE pentru 2017 şi a făcut parte din delegaţia Parlamentului la concilierea bugetară cu Consiliul UE în cadrul căreia s-a aprobat bugetul pentru anul viitor, în valoare de 158 de miliarde de euro.

America lui Donald Trump întoarce spatele Asiei. Un "cadou" pentru China

Ales arborând un program protecţionist, Donald Trump a decis să-şi onoreze una dintre marile promisiuni făcute în campania electorală: ieşirea SUA din parteneriatul comercial transpacific (TPP). Corespondenta la New York a ziarului "Les Echos", comentând această decizie a lui Trump, crede că ea a fost luată după o judecată specifică modului de gândire al noului preşedinte american, conform căreia "este mai bine să-ţi trădezi aliaţii decât alegătorii". Consecinţa acestei decizii, subliniată de Federic Neumann, responsabilul pentru cercetările economice al băncii HSBC din Hong Kong: "Statele Unite îşi vor pierde influenţa în Asia atât în termeni economici, dar şi politici".

Imobiliarii spun că 2016 este cel mai bun an din istoria pieţei rezidenţiale locale

Aproximativ 30.000 de locuinţe vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidenţiale din România, un record pentru segmentul de profil. Aproximativ 13.000 de locuinţe vor fi finalizate în Bucureşti în 2016, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul anterior. Coldwell Banker: La nivel naţional s-au înregistrat cu aproximativ 9% mai multe tranzacţii imobiliare în primele nouă luni ale acestui an Deşi cei de la Eurobank au realizat o analiză a evoluţiei preţurilor în ultimii 5 ani prin care arăta că preţurile încă nu au început să crească, iar evoluţia actuală este mai degrabă una de stabilizare, imobiliare, încă vorbesc despre 2016 ca fiind un an extraordinar.

EVENIMENTUL ZILEI

Medicul Narcis Copcă dezvăluie culisele negocierilor dintre Ministerul Sănătăţii şi Eurotransplant

Săptămâna trecută, ministrul i-a convocat pe profesorul Irinel Popescu, pe profesorul Radu Deac şi pe doctorul Victor Zota la întâlnirea cu oficialii celor de la Eurotransplant. Doar că Vlad Voiculescu le-a pus în faţă celor trei nu un nou contract de colaborare cu Eurotransplant, ci o propunere concretă ca România să devină membră a acestui organism privat. Cu alte cuvinte şi, mai ales, dintr-un anumit punct de vedere, în baza noului statut, România ar fi urmat să trimită către Eurotransplant nu doar plămâni româneşti, ci orice tip de organe - rinichi, inimă, ficat, cornee, ţesuturi etc. O mare parte a "obiectelor" activităţii de transplantare din România s-ar fi mutat, cel puţin teoretic, peste hotare! S-a încercat transformarea României în donatorul Occidentului.

Un impostor: Nicuşor Dan - de Ion Cristoiu

În campania pentru locale, Nicuşor Dan ceruse votul mie şi altor asemenea ca mine pentru a salva Bucureştiul. După ce i l-am dat, a lăsat Salvarea Bucureştilor şi s-a apucat să salveze România. Admiţînd că i-aş da votul ca să Salveze România, cine-mi garantează că, după parlamentare, cu un scor bun, Nicuşor Dan nu va abandona Salvarea României pentru a Salva Europa? Europa mai întîi şi Planeta, ba chiar şi Galaxia, mai apoi. De politicieni care după ce le-am dat votul uită angajamentele electorale sînt sătul. De la scrutinul din 5 iunie 2016, Nicuşor Dan n-a făcut nimic pentru a-şi transpune în practică Programul de Salvare a Bucureştilor, care mă sedusese în multe dintre punctele sale. Cînd cineva îţi cere votul şi tu i-l dai, luîndu-i în serios făgăduielile, e musai ca respectivul să respecte înţelegerea. Dacă n-o face, e un impostor.

Pe ultima sută de metri! Guvernul României va cumpăra armament de 800 de milioane de euro din Germania

Stranie coincidenţă, preşedintele Iohannnis a primit, în urmă cu săptămână, în Olanda, Placheta "Martin Buber" din partea Fundaţiei germano-olandeze Euriade, pentru "aplicarea principiului dialogului şi a valorilor umaniste". Surse din apropierea "afacerii corvetelor" susţin că navele de luptă de la olandezi vor fi dotate cu armament nemţesc. Valoarea totală estimată a programului de achiziţionare a patru corvete multirol este de 1,6 miliarde euro şi nu de 800 de milioane, cum scria în proiectul hotărârii de guvern pus în dezbatere publică la începutul lunii. Dublarea sumei iniţiale se datorează, potrivit MApN, faptului că sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

JURNALUL NATIONAL

Nana a luat ilegal bani de la Elena Udrea

Corpul de control al prim-ministrului a descoperit la primăria comunei Nana, judeţul Călăraşi, încălcări ale legislaţiei atât în privinţa obţinerii finanţării, cât şi în atribuirea şi derularea unor contracte de lucrări obţinute în perioada în care Elena Udrea era ministrul Dezvoltării Regionale. Au fost verificate proiectele "Realizare zonă verde în comuna Nana" , "Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi" şi "Realizare stadion comunal Nana", toate finanţate în anul 2009 cu peste 550.000 de lei, din bani de la bugetul public, de către ministrul Elena Udrea. Corpul de control al premierului a constatat că obţinerea finanţării nerambursabile de la bugetul de stat s-a făcut "prin utilizarea unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului".

Joaca de-a insolvenţa şi haos la CE Hunedoara

Ieşirea din insolvenţă pe 8 noiembrie, pentru a doua oară în acest an, este încă o piatră de moară legată de gâtul Complexului Energetic Hunedoara. Rămasă fără protecţia insolvenţei, acesta trebuie să facă faţă asaltului creditorilor, valoarea executărilor silite ridicându-se la 10 milioane de lei numai în primele două săptămâni, iar aceasta nu este decât începutul. Reintrarea rapid în insolvenţă este singura şansă de salvare, susţine conducerea unităţii.

NATIONAL

Lista nevestelor de la "Doi ş'un sfert" !

La "Doi ş'un sfert" activitatea structurii este pur si simplu blocată in ultimele luni, luptele fratricide dintre multiplele grupări de influentă nu doar că nu au încetat, dar ele se transforma deja in veritabile lupte de gherilă. Tocmai ce s-a întocmit lista nevestelor care sunt angajate, pe bani grei si sporuri pe măsură, la "Doi ş'un sfert". Si este o listă lungă, mult prea lungă fie si pentru o structura in care, atâta amar de vreme, nepotismul a fost unul dintre principalele criterii de angajare. Noua anchetă va zgâlţâi nu doar structura, ci va avea repercusiuni mult mai adânci, întrucât multe dintre consoartele care se joaca de-a agenţii secreţi pe la "Doi ş'un sfert" sunt căsătorite cu nume grele atât din sistem, cat si din clasa politica, dar si cu mahări din mediul de afaceri sau din "pepiniera de cadre" pentru guvernare.

Apar si la noi denunţătorii plătiţi!

Cu ceva vreme in urma, "National" dezvăluia o lovitură sub centură pe care procurorii români o pregătesc "ţintelor" pe care vor să le înghesuie mult mai uşor in corzile anchetelor, prin remunerarea unor denotatori! Este posibil însă ca mulţi sa fi crezut ca aşa ceva nu se poate si că, faptul că denunţători ca Dinu Pescariu sau Claudiu Florica au rămas si cu spaga luată, si cu cazierul curat, este deja prea mult. Iată însă că lucrurile deja se mişcă in acest sens, deputaţii francezi adoptând recent un amendament legislativ care prevede că, de la data de 1 ianuarie 2017, denunţătorii vor fi plătiţi! Iar acum se încearcă implementarea de urgentă a "modelului francez", pentru ca si "sifoanele" din Romania sa fie plătite pentru serviciile aduse organelor de anchetă.

Vibratoarele ne spionează!

O femeie a dat in judecată un producător de jucării sexuale inteligente, pe motiv ca vibratorul inteligent folosit de ea ar fi colectat informaţii "de adâncime" fără acordul ei. Femeia a sesizat ca obiectul a devenit mai "intim" decât ar fi fost programat să fie si a suspectat că ar colecta date care ar fi trebuit să rămână intre cei patru pereţi ai încăperii in care era utilizat. Acum câteva săptămâni, doi cercetători au spus audientei din cadrul convenţiei de hacking Defcon ca jucăriile sexuale inteligente de tipul We-Vibe transmit o cantitate mare de date despre utilizatori către compania care le produce.

PUTEREA

Tot mai multe telefoane Samsung se reîntorc în service cu aceleaşi defecte

Producţia şi distribuţia ultimului model al gamei, Note 7, lansat în luna august 2016, au fost oprite exclusiv fiindcă e periclitată viaţa utilizatorilor, iar Samsung risca să piardă mult mai mult de pe urma proceselor în care ar fi fost angrenată, decât "omorându-şi nava amiral" a "flotei" de telefoane. Dar şi modelele anterioare prezintă defecte grave de fabricaţie, ce se întâlnesc prea des pentru a fi considerate în marja acceptabilă. Admiterea acestui fapt şi înlocuirea automată a produselor defecte, dacă nu retragerea lor şi despăgubirea clienţilor afectaţi, ar fi dezastruoasă pentru afacerile Samsung. Aşa încât, firma din Suwon preferă să-şi tracaseze cât poate clienţii, în special pe cei din "pieţele emergente", precum România, unde complicitatea autorităţilor de control al pieţei este mai simplu de asigurat.

Incubatorul de afaceri al lui Firea s-a DUBLAT

Incubatorul de afaceri "Bucuresti Start-up" creşte ca Făt Frumos. Cu doar trei zile în urmă, primarul general al Capitalei anunţa că incubatorul de afaceri al Municipalităţii va sprijini circa 200 de IMM-uri, cu 500 de locuri de muncă. Ieri, Firea s-a răzgândit şi a dat vina pe "erorile materiale" ale subalternilor săi, pe care ea le decontează în faţa electoratului. În aceeaşi categorie intră şi Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care de la 50 de angajaţi din care 8 funcţii de conducere, a ajuns la 65 de angajaţi.

ROMANIA LIBERA

Cum a eşuat controlul parlamentar asupra SRI şi SIE

Controlul serviciilor secrete de către Parlament continuă să rămână un deziderat în România. Comisiile de resort au avut mai degrabă grijă să nu le deranjeze, iar partidele evită să facă publice numele celor care vor efectua controlul în viitorul Legislativ, lăsând sentimentul că nimic nu se va schimba. "România liberă" a cerut tuturor formaţiunilor cu şanse de a intra în Legislativ să anunţe, în mod transparent, numele persoanelor pe care le vor propune pentru a face parte din comisiile care controlează SRI şi SIE. Tema preocupă şi societatea civilă, Coaliţia pentru Modernizarea României solicitând partidelor să prezinte electoratului cine sunt oamenii propuşi pentru a conduce comisiile parlamentare.

Multe semne de întrebare în jurul reorganizării DGPI. Serviciul secret al internelor, pe linie moartă la alegeri

Şefii Direcţiei Generale de Protecţie Internă au fost demişi de către premierul Dacian Cioloş, dar nici un ofiţer nu vrea să le ia locul. Criza e mai gravă de atât: peste trei sute de ofiţeri ai Serviciului au cerut deja pensionarea anticipată. Totul, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare organizate de Ministerul de Interne şi supravegheate informaţional de către Direcţia Generală de Protecţie Internă. Direcţia Generală de Protecţie Internă (cum se numeşte acum fosta unitate "Doi şi-un Sfert", adică serviciul secret al Ministerului de Interne, după ce structura a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă) este complet ne-funcţională. Ceea ce nu poate decât să-i bucure pe membrii grupărilor de crimă organizată, pe poliţiştii corupţi din România, dar şi pe politicienii care au în plan fraudarea alegerilor.

ZIARUL FINANCIAR

Hidroelectrica devine pentru prima dată cea mai valoroasă companie din România

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a fost evaluat anul acesta la 2,9 miliarde de euro (13,1 mld. lei), în creştere cu 16% faţă de 2015. Cu acest rezultat, compania de stat, care în iunie anul acesta a ieşit din insolvenţă, a devenit pentru prima dată cea mai valoroasă companie din România. Topul din acest an mai vine cu o premieră: pentru prima dată nicio companie locală nu mai reuşeşte să atingă pragul de evaluare de 3 mld. euro. Podiumul este completat de OMV Petrom şi Orange, prima evaluată la 2,84 mld. euro potrivit capitalizării sale bursiere, în scădere cu 31% faţă de anul trecut, în timp ce Orange a fost evaluată la 2,35 mld. euro, un minus de 2%, arată datele din Anuarul Top 100 cele mai valoroase companii din România realizat de Ziarul Financiar împreună cu BT Capital Partners.

Lanţul ANA Pan (Copos) a intrat cu primul magazin ANA Baking Co în centrul comercial Bucureşti Mall

Lanţul de cofetării ANA Pan, dezvoltat de familia Copos la începutul anilor '90, a intrat în centrul comercial Bucureşti Mall din Capitală cu un magazin ANA Baking Co, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. "Investiţia s-a ridicat la 150.000 de euro, acesta este cel mai mare magazin al nostru", a declarat pentru ZF Cătălin Metehău. Acesta este al treilea magazin ANA Baking CO, lanţul operând alte două magazine sub acest concept pe Calea Dorobanţilor şi în centrul comercial Sun Plaza. El a mai precizat că au fost renovate patru cofetării, bugetul fiind de 200.000-300.000 de euro şi că până la jumătatea anului viitor vor trece toate magazinele prin procesul de renovare.

Ţara în care 1.700 de oameni devin milionari în fiecare zi

Statele Unite ale Americii este casa unor resurse de vaste de venituri şi a unei clase de milionari care depăşesc orice altă ţară din lume - se pare că aceasta va deveni şi mai mare. Potrivit Bloomberg şi al unui raport Boston Consulting Group, numărul americanilor care vor deveni milionari va creşte cu 1.700 în fiecare din anii ce urmează. Până la finalul anului 2020, SUA vor deveni casa a 3,1 milioane de persoane din clubul select al milionarilor, care a crescut cu 2,4 milioane din 2010 până în 2015. Astfel 1700 de americani vor deveni milionari zilnic. În prezent, există opt milioane de gospodării americane cu active care valorează mai mult de 1 milion de euro, excluzând proprietăţile şi bunurile de lux.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb