REVISTA PRESEI 26.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 ianuarie 2015

ADEVARUL

Stratfor: Alertă roşie în Mariupol!

Rapoartele despre focurile de artilerie din partea estică a oraşului-port Mariupol, dar şi declaraţia făcută de un lider separatist, indică faptul că există o pregătire a unei ofensive în oraşul din estul Ucrainei încă deţinut de forţele guvernamentale. Bombardamentul oraşului-port ucrainean Mariupol a adus numărul morţilor la 30. Mariupol a mai fost bombardat şi în trecut, notabil fiind atacul de la începutul lunii septembrie 2014, dar armistiţiul încheiat în regiune a făcut ca forţele separatiste să-şi conducă atacurile în afara oraşului. Nu este clar dacă aceste noi evenimente sunt o simplă intensificare a luptelor între forţele ruse şi proruse şi ucraineni, sau începutul unei ofensive ruseşti, sau chiar o primă mişcare în încercare de a conecta Crimeea, aflată la peste 300 de kilometri la vest, notează platforma de analiză Stratfor.

Alegeri anticipate în Grecia. Syriza este pe primul loc în urma scrutinului

Formaţiunea de extremă-stânga Syriza s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului legislativ din Grecia, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Primele rezultate parţiale după numărarea a circa 40 % din voturi arată că partidul de extremă-stângă Syriza a obţinut 35,79% din voturi, iar Noua Democraţie, 28,43%. De altfel, premierul grec Antonis Samaras şi-a recunoscut înfrângerea şi a anunţat duminică seară că i-a telefonat lui Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, pentru a-i adresa felicitări.

Cardul de sănătate, un proiect eşuat. Cine este responsabil

În mai puţin de o săptămână, românii ar trebui să beneficieze de servicii medicale strict în baza cardului de sănătate, document electronic care ar trebui să devină obligatoriu "la purtător". Deşi peste 90% din asiguraţi au intrat deja în posesia lui, foarte mulţi români nu cunosc beneficiile acestuia şi nu ştiu la ce foloseşte. Specialiştii dau vina pe lipsa unei campanii de informare susţinute, dar autorităţile se apără, motivând că despre cardul de sănătate se vorbeşte încă din 2006. "A existat, într-adevăr, o lipsă de informare, în general a populaţiei de la sate. Din punct de vedere al pacientului, cardul face dovada calităţii de asigurat şi monitorizează banii care se varsă în sistemul de sănătate. Nu se vor mai putea face consultaţii fictive, iar asta este în beneficiul nostru. Acesta este un motiv pentru care a existat atâta reticenţă din partea unor medici", a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

26 ianuarie, o zi ruşinoasă pentru istoria României

Mai mult decât alte sărbători comuniste, ziua de naştere al lui Nicolae Ceauşescu arată lipsa de atitudine a românilor în faţa minciunii. Dacă decembrie e luna victoriei împotriva dictaturii ceauşiste, ianuarie ar trebui să fie luna în care milioane de români îşi recunosc înfrângerile: în ianuarie, pe 7, de ziua "Ei", şi pe 26, de ziua "Lui", toată ţara, de la pionieri la academicieni, se pleca în genunchi într-o fierbinte minciună: iubirea faţă de primul cârmaci al ţării. Dar, înainte de a fi fierbinte, era de fiecare dată foarte frig. Ion Arcudeanu a fost organizatorul serbărilor cu pionieri în cinstea Ceauşeştilor. Într-o carte pe care a scris-o, acesta povesteşte că manifestaţiile din faţa Comitetului Central "se desfăşurau pe un frig atât de crunt încât copiii se pişau pe ei".

Vladimir Putin scapă de oligarhii ce-l înconjoară

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu înfurie doar liderii occidentali. El a început să calce pe nervi şi pe unii dintre cei mai bogaţi prieteni, certându-i pentru solicitările lor de a pune capăt conflictului din Ucraina şi chiar ostracizându-i pe toţi, în afară de un mic grup de preferaţi, notează "Bloomberg". Putin a devenit din ce în ce mai suspicios faţă de oamenii care îşi datorează averile legăturilor cu el şi care au fost cel mai rău loviţi de sancţiunile americane şi europene, susţin cei doi acoliţi. Cei 21 cei mai bogaţi oameni ai Rusiei au pierdut 61 de miliarde de dolari anul trecut, adică un sfert din averile lor combinate, potrivit "Bloomberg" Grupul ce a rămas încă lângă Putin este condus de secretarul consiliului de securitate Nikolai Patruşev, de şeful serviciilor de securitate federale Alexander Bortnikov, de şeful serviciilor secrete externe Mihail Fradkov şi de ministrul Apărării Serghei Şoigu, susţine Serghei Markov, analist politic.

Ruşii "vor flămânzi" pentru Putin

Vineri, adjunctul premierului rus, Igor Şuvalov, vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, a avertizat Occidentul cu privire la încercarea de a-l da jos pe Vladimir Putin şi a declarat că ruşii sunt gata să se sacrifice pentru preşedinte, notează "My Way". În ultimul an, Rusia a căzut în recesiune pe fondul preţurilor scăzute la exportul de energie, dar şi din cauza sancţiunilor occidentale din cauza implicării ţării în criza ucraineană, în care peste 5.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Şuvalov, care se crede că este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Guvern, a declarat că încercările Occidentului de a-l răsturna pe Putin vor uni poporul rus şi mai mult. "Când un rus simte orice presiune externă, nu va renunţa niciodată la lider. Niciodată. Vom suporta orice greutate în ţară, vom flămânzi, vom consuma mai puţină electricitate", a declarat Şuvalov.

Criza loveşte Venezuela: oamenii au ajuns să fure alimentele din camioanele ce livrează în supermarketuri

Hoţii au început să vizeze camioanele ce transportă alimente în Venezuela, un alt semn al situaţiei de criză din ţara în care făina sau carnea de pui au devenit un lux. Infracţiunile nu sunt o noutate în magazinele şi pe drumurile Venezuelei, care are una dintre cele mai mari rate ale criminalităţii din lume. Însă lipsurile din cauza restricţiilor importurilor în dolari au înrăutăţit situaţia din Venezuela, mai ales după Anul Nou. Astfel, transportul alimentelor a devenit foarte riscant, chiar dacă autoutilitarele au fost dotate cu dispozitive GPS şi sunt chiar, uneori, protejate de agenţi de securitate de la firmele private, informează Reuters.

BANCHERUL

Cura de dezintoxicare a francului elvetian: riscul valutar trebuie suportat de clienti, iar riscul de dobanda de banci

Avocata clientului Piraeus Bank a declarat presei ca judecatorii au luat decizia pe baza cazului Kasler vs. OTP din Ungaria, in care Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CURIA) a aratat ca instantele de judecata nationale pot decide daca este abuziva o clauza privind stabilirea cursului de schimb in cazul unui contract de credit. Judecatorii nu pot lua decizii care sa modifice pretul unui contract incheiat intre doua parti. CURIA a decis ca instantele nationale pot lua astfel de decizii, chiar daca au drept consecinta modificarea pretului contractului, dar numai daca este necesara restabilirea echilibrului contractului respectiv. Numai ca respectivul caz Kasler se refera la tipul de curs de schimb practicat de banca pentru plata ratelor, si anume cursul de vanzare a bancii, care a practicat un curs de vanzare, mai mic, atunci cand a acordat imprumutul, si nicidecum de aplicarea cursului din momentul acordarii creditului, cum incearca sa intoxice publicul avocatii din Romania.

Piraeus Bank contesta decizia Tribunalului Buzau

Piraeus Bank anunta ca va contesta la o instanta de judecata superioara o decizie recenta a Tribunalului Buzau care a decis ca un client al bancii cu credit in franci elvetieni sa achite ratele la cursul din momentul obtinerii creditului, in 2007, de 2 lei pentru un franc, fata de 4,5 lei la cat a ajuns in prezent cursul leu/franc. Piraeus Bank mai mentioneaza ca decizia instantei din Buzau este singura de pana acum in defavoarea bancii, care a castigat restul proceselor initiate de clientii care au cerut rambursarea creditelor la cursul din momentul semnarii contractului. Banca a refuzat sa ne ofere exemple de procese castigate cu clientii, invocand clauza de confidentialitate.

CAPITAL

Atac kamikaze european în războiul valutar

Tiparniţa de bani va dudui mai tare ca oricând în Europa în următorii doi ani. Peste un trilion de euro vor inunda pieţele financiare, ca urmare a unei decizii istorice luate de Banca Centrală Europeană. O nouă încercare disperată de a scăpa zona euro de deflaţie şi de recesiune, chiar cu preţul prăbuşirii monedei unice şi a încălcării unor noi tabuuri în politica monetară. Banca Centrală Europeană îşi atacă propria monedă emisă cu noi arme neconvenţionale. Preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a anunţat, joia trecută, un program extins de cumpărare de obligaţiuni publice şi private mult mai amplu decât cele mai entuziaste aşteptări ale analiştilor. 60 de miliarde de euro lunar vor fi aruncate în pieţe începând din martie 2015, până în septembrie 2016, perioadă care poate fi însă modificată discreţionar, până când BCE se va convinge că poate reaprinde inflaţia în Europa, astfel încât să se apropie de o ţintă anuală de 2%. Mai mult de un trilion de euro ieşiţi din tiparniţele virtuale ale băncii centrale vor ajunge să finanţeze astfel guvernele din zona euro.

EXCLUSIV Papalekas lucrează la un nou turn de birouri

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, aflat în plină expansiune imobiliară prin intermediul companiei Globalworth - din care deţine 42,1%, a început lucrările de construcţie la un nou turn de birouri cu 11 etaje pe terenul cumpărat luna trecută de la Nusco Group. Papalekas a cumpărat în decembrie clădirea de birouri Nusco Tower de lângă Pasajul Pipera pentru 46 mil. euro şi, la pachet, un teren de 2.434 mp, la circa 200 metri distanţă, adiacent clădirii care găzduieşte noul sediu Orange, pe care a plătit 4 mil. euro. Ambele proprietăţi au fost cumpărate de la familia italiană Nusco, coordonată de Michele Nusco. Globalworth a numit ca antreprenor general pentru acest proiect compania Bog'Art, controlată de omul de afaceri Raul Doicescu, care construieşte majoritatea proiectelor lui Papalekas. Bog'Art a subcontractat lucrările de fundaţie companiei Octagon.

Falimentul personal: Datornicii pierd controlul asupra vieţii private

Prezentat ca salvare pentru datornici, falimentul personal înseamnă constrângeri foarte mari. Ani întregi, debitorii vor fi monitorizaţi pas cu pas şi nu vor mai lua nicio hotărâre de unii singuri. Fie că este vorba de serviciu, domiciliu sau cumpărăturile zilnice, toate deciziile vor fi luate împreună cu un administrator judiciar. Chiar dacă se află într-o situaţie dramatică, datornicii trebuie să mediteze serios la implicaţiile unei proceduri de insolvenţă în viaţa lor. În ultima vreme, discuţiile pe marginea legii privind falimentul personal, reaprinse de "criza francilor elveţieni", au dat impresia că acest act normativ este calea de salvare. Lăsând la o parte argumentele pro şi contra sau interesele unora sau altora dintre părţi privind oportunitatea şi urgenţa acestei legi, insolvenţa, indiferent de forma în care ar urma să fie adoptată, reprezintă o soluţie disperată, la care nu ar trebui, de fapt, să-şi dorească nimeni să apeleze.

CURENTUL

Hore - de Tia Şerbănescu

Ziua Unirii a fost sărbătorită la Iaşi - cu participarea preşedintelui Iohannis, a premierului Ponta, a Mitropolitului Teofan, a mii de ieşeni şi a câtorva mii de porţii de fasole cu cârnat - deşi Unirea din 24 ian. 1859 s-a realizat la Bucureşti. Faţă de anii anteriori, din tribuna oficială (miniştri, parlamentari, primari) lipseau câţiva unionişti locali cunoscuţi (Fenechiu, Vlasov, David, Chiuariu) care au schimbat tribuna cu tribunalul şi cu puşcăria. Chiuariu a fost exclus din PNL într-un divan ad-hoc chiar înaintea sărbătorii iar Fenechiu se află deja la zdup (graţie dosarului transformatorul) de unde-i trimite scrisori dlui Iohannis - în care vede, desigur tranformatorul societăţii româneşti. Privind tribuna oficială chiar te întrebai: oare câţi din ei vor lipsi la anul? Preşedintele a citit despre "puterea solidarităţii, a consensului care depăşeşte interesele particulare" iar premierul (huiduit un pic) a declarat că "singurul nostru duşman e dezbinarea". Nu e singurul, din păcate, dar Ponta l-a ilustrat imediat: "văd că noul PNL - începe să semene cu vechiul PDL, numai scandal, marca Băsescu; eu aş dori mai puţin scandal". Marca Iohannis.

CURIERUL NATIONAL

Loteria bonurilor, sublimă, dar inaplicabilă

Finanţele vor să facă prima extragere la 15 iulie 2015, dar marii contribuabili sunt obligaţi să folosească noile case de marcat abia din 1 aprilie 2016. La data primei extrageri, niciun aparat de marcat nu va fi fost pus în vânzare pentru că avizele pot fi date abia după 15 octombrie, când va deveni operabilă Comisia de avizare. Nici normele metodologice de aplicare a OUG 91/2014 nu sunt elaborate, MFP având termen până la sfârşitul lunii august.

Ipocrizie marca Davos: Cine ne spune că trebuie să ne reducem nivelul de trai

Mesaj dur pentru oamenii de rând de la Forumul Economic Mondial de la Davos: întreg sistemul de viaţă trebuie reinventat întrucât nivelul de trai din Occident este nesustenabil. O veste proastă pe care ne-o aduce chiar un miliardar, Jeff Greene, cel care a câştigat masiv pariind pe căderea pieţei imobiliare şi a cre­ditelor ipotecare în anii 2006-2008. "Aşteptările Americii privind stilul de viaţă sunt mult prea ridicate şi trebuie să se ajusteze astfel încât să avem mai puţine lucruri şi o existenţă mai mică, dar mai bună", a declarat acesta, potrivit Bloomberg. Reţeta prescrisă de miliardarul american pentru oamenii de rând nu pare a fi fost însuşită de el însuşi, observă portalul financiar Zero Hedge. Greene deţine o proprietate în Beverly Hills, statul California, pe care el însuşi a listat-o la 195 milioane dolari, ceea ce ar plasa-o drept cea mai scumpă din întreaga istorie a Americii.

Sute de mii de firme, evaluate de 338 specialişti în risc la securitatea fizică?

Începând cu data de 1 ianuarie 2015, toate firmele din România sunt obligate să-i contacteze pe evaluatorii de risc la securitatea fizică pentru a le cere, contra cost, să facă evaluarea tuturor punctelor de lucru şi ale sediilor pe care le deţin. Potrivit Inspectoratului Gene­ral al Poliţiei Române, până la data de 1 ianuarie 2015, "în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică erau înscrise 338 de persoane care, în totalitate, deţin competenţe pentru ocupaţia evaluator de risc la securitate fizică, dobândite prin absolvirea unui curs de specializare organizat de furnizori de formare autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Calificări". Cei 338 de specialişti vor face, contra cost, evaluarea de risc la securitate fizică pentru peste 500.000 de firme, la toate punctele lor de lucru.

Lagarde: Planul lui Draghi nu este suficient pentru relansarea creşterii economice

Programul vizând achiziţionarea de active, anunţat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), nu va fi "suficient" pentru a relansa activitatea economică în Europa. Sunt neapărat necesare şi reforme structurale de fond, a declarat directoarea FMI, Christine Lagarde, la postul francez de televiziune France 2. Reformele respective, a subliniat dna Lagarde, permit creşterea competitivităţii unora dintre economiile naţionale. Formulând o apreciere globală a măsurii luate de Mario Draghi, dna Lagarde a spus: "Suma pusă în joc a surprins pieţele financiare. Toată lumea se temea că lucrurile se vor complica... În realitate nu s-a întâmplat aşa şi cred că, din acest punct de vedere, este vorba de o reuşită a Băncii Centrale Europene".

Ce bănci s-au promovat cel mai mult în 2014 şi ce canale au preferat

Raiffeisen Bank ocupă primul loc în topul băncilor cu cel mai mare volum de publicitate, următoarele locuri fiind ocupate de BCR şi Bancpost. Banca a înregistrat 10.151 de reclame, dintre care 8.433 de spoturi au fost difuzate la TV, 1.693 de spoturi la radio. Televiziunea este canalul media pe care au mizat principalele instituţii bancare, din totalul de 63.491 de reclame, 51.572 fiind difuzate la TV.

Românii cu credite în franci, protest în Piaţa Constituţiei

Aproape o mie de oameni care au contractat credite în franci elveţieni şi-au strigat nemulţumirile în Pia'a Constituţiei. Disperaţi că-şi vor pierde locuinţele, aceştia cer Executivului, Camerei Deputaţilor, Băncii Naţionale şi unităţilor bancare comerciale convertirea în lei a creditelor în valută la valoarea francului din momentul acordării creditului. În plus, solicită preşedintelui să arate că e "România e ţara lucrului bine făcut". Organizatorii au lansat şi o petitie online, intitulată "Denominarea în lei a creditelor în valută străină", care a adunat peste 22.000 de semnături. Oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum: "Banca este un cămătar legalizat, de BNR şi de Stat", "Muncesc, rata s-o plătesc" sau chiar "Je suis CHF", "Ne-a ajuns cuţitul la os".

La BVB a sunat clopoţelul... pentru intermediarii Bursei IMM-urilor

Vineri la Bursă au fost prezentaţi consultanţii autorizaţi ai pieţei AeRO. Piaţa AeRO, sistem alternativ de tranzacţionare iniţiat de Bursa de Valori Bucureşti, îşi va aştepta începând din 25 februarie a.c., data programată pentru lansare, primii investitori. Deocamdată, operatorul de piaţă a prezentat cei 27 de consultanţi autorizaţi, intermediari ai viitoarelor listări ale IMM-urilor şi start-up-urilor, emitenţii pentru care este pregătit AeRO. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a afirmat că participarea din partea profesioniştilor este peste aşteptările sale, întrucât ar fi crezut că aceştia ar fi urmat să fie mai puţin de 20. Consultantul autorizat este, practic, o nouă profesie, iar firmele de profil vor contribui la schimbarea peisajului investiţional care este adusă de lansarea AeRO, a mai declarat Sobolewski la deschiderea şe­dinţei bursiere de vineri.

EVENIMENTUL ZILEI

Toni Greblă: Zilele următoare voi lua o decizie privind demisia de la CCR

Judecătorul Curţii Constituţionale, Toni Greblă, a declarat, duminică seara, în emisiunea "Dosar de politician" de pe B1 TV, că în zilele următoare va decide dacă va demisiona de la CCR. "Este regretul vieţii mele, nu aş fi vrut să trăiesc aceste clipe. Decizia nu e deloc simplă, dacă demisionez înseamnă că mi-al recunoaşte vina, iar mie nu mi-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, iar dacă nu demisionez, înseamnă că ţin foarte mult la acest scaun. În următoarele zile voi lua o decizie, una înţeleasă, sper", a spus Greblă, conform B1 TV. Judecătorul CCR a dat şi lămuriri despre crescătoria pe care o deţine în judeţul Gorj şi care a fost percheziţionată de procurorii DNA.

Şeful SRI, George Maior, la "Lumini şi Umbre" (B1TV): "Din punct de vedere al Serviciului, ştiu tot ce se întâmplă în ţara asta

Cel mai longeviv director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a fost invitatul emisiunii "Lumini şi Umbre", de la B1 TV, moderată de Dan Andronic. Şeful SRI a vorbit despre cum a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în această funcţie, pe 4 octombrie 2006, şi despre primele măsuri pe care le-a luat. Maior a dezvăluit şi care a fost principalul obiectiv la acea vreme, a confirmat că au existat "anumite relaţionări cu sfera politică din zona ofiţerilor de informaţii" şi a explicat, concret, ce face în biroul său de pe Bulevardul Libertăţii. Numit director SRI în urmă cu 8 ani, George Maior a declarat că propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a ocupa această funcţie a fost inedită. "Sincer, nu mă aşteptam, meritam acest lucru", apoi a detaliat: "Pentru că proveneam din Opoziţie, era un aspect inedit, introdus chiar de domnul preşedinte de a avea un om din Opoziţie în fruntea serviciilor sau a Serviciului Român de Informaţii.

JURNALUL NATIONAL

SYRIZA, victorie clară. Sondajele indică o mare victorie a stângii în Grecia

Potrivit exitpoll difuzate de televiziunile din Grecia, citate de publicatia To Vima, SYRIZA va detine intre 148-154 de mandate in noul Parlament. Pentru a forma singur guvernul, liderul Syriza, Alexis Tsipras, are nevoie de 151 de voturi pentru majoritate absoluta. Alte mici formatiuni de stanga si centru stanga s-au aratat dispuse sa sprijine Syriza in parlament. Alexis Tsipras s-a nascut in 1974, la cateva zile dupa inlaturarea regimului coloneilor,care a impus o dictatura de extrema dreapta de sorginte fascista in Grecia. A intrat de tanar in miscarea studenteasca apropiata de partidul comunist. A absolvit Universitatea Tehnica din Atena si a urmat si studii de arhitectura. A lucrat ca inginer de constructii civile in administratia din Atena. La 33 de ani a devenit cel mai tanar lider al unui partid si dupa 2008 s-a impus in fruntea Syriza ca o alternativa la politica de austeriate.

Noul Cod al Muncii: Concediul medical şi cel de maternitate - tratate ca zile de muncă

Începând de ieri, au intrat în vigoare mai multe modificări aduse Codului Muncii. Vestea bună: concediul medical, cel de maternitate precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă. În consecinţă, perioadele respective nu vor mai fi scăzute din numărul de zile de concediu de odihnă de care beneficiază angajaţii. De asemenea, perioadele respective vor fi luate în considerare la stabilirea vechimii în muncă. Pe de altă parte, potrivit prevederilor Legii nr. 12/2015, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, absenţele nemotivate şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechime. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională.

Francul elvetian VA RAMANE SCUMP pentru mult timp!

Moneda elvetiana isi va pastra pentru multe luni raportul de suprematie asupra Euro, considera expertii financiari citati de Tribune de Geneve. Decizia de a renunta la raportul fix de schimb cu Euro, de 1,20 CHF, a fost impusa de o realitate economica pe care mediile bancare o anticipau, releva analistii. Planul Bancii Central Europene de a injecta peste 1.000 de miliarde euro in economiile din zona ei de jurisdictie justifica decizia Bancii Nationale a Elvetiei. Nivelul redus al datoriei Elvetiei, somajul mic si competitivitatea economiei sunt, potrivit expertilor citati de publicatia din Geneva, suportul pentru un raport supraunitar intre CHF si Euro. Publicatia elvetiana mentioneaza ca alte monede din afara zonei Euro sau a Dolarului USA (coroana suedeza si corona daneza) au mijloace reduse de a se apara. Pentru piata financiar bancara din Romania apare tot mai limpede ca masurile de protectie fata de scumpirea CHF sunt greu de luat prin masuri administrative sau presiuni politice interne care nu pot influenta cursul real leu/franc elvetian.

NATIONAL

Cum a regizat Ovidiu Putura monitorizarea audio-video din salile de judecata

Cu sprijinul logistic al Serviciului Roman de Informatii, procurorii anticoruptie au obtinut arestarea lui Ovidiu Putura, fostul secretar de stat de la Ministerul Justitiei si cel care, la un moment dat, era marele favorit chiar pentru preluarea portofoliului. Acesta este acuzat de dare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi cerut unei judecatoare sa-i favorizeze sotia intr-un dosar, dar si pentru ca ar fi primit 30.000 de euro pentru a interveni personal intr-o alta speta. Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, pe cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei, "mafiotul" Putura ar fi fost implicat in incercarea de "deturnare" a atribuirii contractului pentru implementarea sistemului de monitorizare audio-video in salile de judecata din Romania.

Cătălin Ivan: Gabriel Oprea şantajează PSD-ul

UNPR ii obliga pe pesedişti sa-l tina pe Victor Ponta in funcţie, ameninţându-i ca in caz contrar nu le mai sprijină guvernul, acuza europarlamentarul PSD Cătălin Ivan. Catalin Ivan vrea sa-i ia locul lui Victor Ponta, in fruntea PSD deocamdata. O spune clar si apasat, cerand totodata organizarea grabnica a unui congres. Nu de alta, dar stie ca fierul se bate cat e cald si ca orice amanare este in folosul lui Ponta. Cum ramanerea rivalului in fruntea Guvernului ii strica toate socotelile (mentinerea PSD-ului la guvernare indulceste amarul social-democratilor si permite taberei Ponta sa tina sub control tensiunile interne), Ivan s-a napustit asupra lui Gabriel Oprea - liderul UNPR si sustinator declarat al actualului premier.

Dancu: Afara cu nevestele din politica!

Vasile Dancu are numai cuvinte de lauda la adresa doamnelor care au optat pentru o cariera politica. "Stiu sa negocieze si nu sunt ahtiate dupa puterea totala", sustine sociologul. In schimb acesta le desfiinteza pe sotiile politicienilor, acuzandu-le ca incearca sa dirijeze totul din umbra. In cea mai recenta carte pe care a lansat-o, Vasile Dancu dedica un capitol intreg doamnelor din politica, adordand si sensibila problema a femeilor puternice din spatele barbatilor de stat. Iar concluzia este una clara: trebuie sa dam afara nevestele din politica ori sa le trimitem la cumparaturi.

S-a inventat casa de numai 7 metri patrati

Marile metropole se confrunta din ce in ce mai pregnant cu suprapopularea. La nivelul de astazi, apartamentele, casele tind sa devina tot mai mici, chiar daca se pierde din confort. Dar o echipa de studenti la arhitectura, din China, au dovedit ca poseda solutia cea mai avantajoasa pentru aceasta uriasa problema. Ei au reusit sa construiasca o mini-casa de doar 7 metri patrati. Cei 12 studenti chinezi spun ca locuintele extrem de mici au inceput sa devina din ce in ce mai populare la nivel mondial. Stilul de viata minimalist si utilizarea eficienta a spatiului atrag tot mai multi oameni care vor sa isi simplifice viata. Tinerii, care studiaza la Universitatea Chongqing, au proiectat aceasta mini-casa in asa fel incat locuinta sa nu dea nici o senzatie de claustrofobie, ba chiar este prevazut si ceva spatiu de depozitare.

PUTEREA

Sorin Oprescu ne face de râs în Europa şi la Campionatul European de Gimnastică

România s-a angajat să găzduiască la Bucureşti următorul Campionat European de gimnastică din 2017 prezentând poze şi fără să aibă infrastructura necesară. Drept argument că se poate aşa ceva, primarul general Sorin Oprescu dă exemplul Arenei Naţionale, care ne-a făcut de râs în toată lumea. Construirea Sălii Polivalente este întârziată cu şapte luni din cauza Primăriei Capitalei care nu a făcut selecţia corectă a firmelor ce au participat la licitaţie.

Dezvăluirile lui George Maior. Cel mai longeviv şef al contraspionajului, la raport

Şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a adresat un mesaj dur celor are se opun legii Big Brother, pe care îi va considera responsabili în eventualitatea unei catastrofe, a dezvăluit care a fost cea mai mare criză căreia serviciul de contaspionaj pe care îl conduce a trebuit să îi facă faţă şi a vorbit despre ofiţerii acoperiţi. Cel mai longeviv şef al SRI a mai dat detalii, într-un interviu acordat B1 TV, despre primele măsuri pe care le-a luat imediat după preluarea funcţiei de director al serviciului de contra-informaţii, dar şi despre scandalul fotografiilor cu Elena Udrea şi Alina Bica la Paris. George Maior a declarat că respingerea legilor Big Brother ar putea reprezenta un element major de vulnerabilitate la adresa României. Directorul SRI a precizat că în acest moment există un vid legislativ major şi a avertizat că cei care se opun acestor legi vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe.

ROMANIA LIBERA

Ce spune Ponta despre conflictul dintre SRI şi CCR

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seara, cu privire la conflictul dintre SRI şi CCR că medierea între instituţii statului este o sarcină a preşedintelui. "Nu aş vrea să uzurp vreo atribuţie a preşedintelui. Medierea între puterile statului este o atribuţie exclusivă a preşedintelui. (...) Chiar dacă nu am avut un preşedinte mediator în ultimii zece ani, acum avem şi sigur că preşedintele va reuşi să medieze şi pe această problemă şi pe alte probleme, că totuşi au apărut destule în viaţa de zi cu zi între diverse instituţii sau între instituţii publice şi societatea civilă", a afirmat Victor Ponta într-o emisiune la B1 Tv.

Băsescu anunţă că va da în judecată Guvernul pentru casă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru. În documentul obţinut de Mediafax, "subsemnatul Băsescu Traian, cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor în strada Ştefan Mihăileanu" înaintează o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinţei gratuite a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, şi a unui cabinet de lucru, arătând că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost preşedinte al României.

A început bătălia pentru baronii locali

PSD vrea alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin şi flutură votul indirect pentru preşedinţii consiliilor judeţene. PNL propune alegeri în două tururi atât pentru primari, cât şi pentru şefii de judeţe. Politicienii au dat startul dezbaterilor pentru legea pentru alegerea autorităţilor locale, prima care intră în discuţia comisiei de cod electoral. Miza bătăliei este ridicată, modul în care va fi formulată legislaţia cântărind decisiv în bătălia pentru puterea locală, programată pentru vara anului viitor. Propunerile fiecărui partid sunt influenţate de încercarea de a-şi maximiza câştigurile, dar şi de a regla raporturile de forţe în interior. PSD are prima şansă pentru a-şi impune punctele de vedere în comisia electorală, unde deciziile importante se iau cu două treimi din voturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb