REVISTA PRESEI 26.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 martie 2012

ADEVARUL

Mihai Tănăsescu, primul român la conducerea BEI

Fostul ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu va fi numit vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), pentru un mandat de şase ani. Pentru ţara noastră, numirea unui român la conducerea celei mai mari bănci nesuverane - Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) este o premieră absolută. Mihai Tănăsescu va fi numit în locul grecului Plutarchos Sakellaris, au declarat pentru Mediafax surse din mediul financiar. Din poziţia de vicepreşedinte al BEI, Tănăsescu, care în prezent este reprezentantul României la FMI, va coordona activitatea băncii în Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) şi Africa de Sud. BEI are opt vicepreşedinţi. Deocamdată, oficialii români, inclusiv Mihai Tănăsescu, au refuzat să discute pe acest subiect.

Mesaj de la Cotroceni, după o provocare a Rusiei

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu consideră că, după desemnarea belicosului Dmitri Rogozin ca "trimis special al Federaţiei Ruse pentru Transnistria", România trebuie să revină la "agenda de securitate" în zonă. "Adevărul" vă prezintă, în exclusivitate, o analiză explozivă ce-l are ca autor pe Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă. Tema analizei este raportarea României la noua situaţie de la Răsărit, în condiţiile în care Federaţia Rusă l-a desemnat "trimis special pentru Transnistria", numindu-l şef al părţii ruse în Comitetul de cooperare interministerială Federaţia Rusă - Republica Moldova, pe Dmitri Rogozin, un diplomat belicos, care s-a remarcat prin numeroase declaraţii agresive la adresa României.

Surpriza DNA: Ioan Oltean, implicat în scandalul şpăgii de 1.8 milioane de euro!

Dosarul fostului subsecretar de stat Ioan Andreica a ţinut ascuns până acum un alt nume important despre care procurorii DNA susţin că ar fi implicat în scandalul de 1,8 milioane de euro: secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Numele lui Ioan Oltean apare în referatul procurorilor prin care cereau arestarea lui Andreica. "Inculpaţilor Sabău Ioan Claudiu şi Istrate Ion le revenea sarcina identificării unui potenţial ofertanţi şi a capacitării numiţilor Andreica Ioan - la data respectivă secretar de stat, sau a lui Ioan Oltean - deputat", se arată în referatul procurorilor, conform România TV.

Călin Fabian, ambasadorul României în Republica Coreea: Sud-coreenii pariază pe energia din România

Mai multe companii sud-coreene au investit deja în sectorul energetic românesc, iar altele şi-au arătat intenţia de a participa la proiecte de sute de milioane de dolari, spune ambasadorul României la Seul. Într-un interviu acordat pentru "Adevărul", Călin Fabian, ambasadorul României la Seul, a vorbit despre cum au evoluat relaţiile economice dintre ţara noastră şi Republica Coreea în ultimii ani, dar şi despre interesul companiilor sud-coreene faţă de piaţa locală. Deşi în statistici investiţiile în România au fost, în 2011, de 90 de milioane de euro, Fabian susţine că acestea sunt în realitate mult mai mari întrucât ele figurează ca provenind din Europa.

Gigantul energetic din Oltenia, în linie dreaptă

După mai mulţi ani în care s-a încercat în zadar reorganizarea sectorului energetic de stat în tot felul de variante, în sfârşit se fac paşi concreţi. Cele trei complexuri existente în prezent, Craiova, Turceni şi Rovinari, precum şi Societatea Naţională a Lignitului, furnizorul lor de cărbune, vor fuziona în Complexul Energetic Oltenia. Noul gigant va fi funcţional în luna mai, după cum a dat asigurări Ministerul Economiei la finele săptămânii trecute. Necesarul de investiţii în companiile din Complexul Oltenia este de un miliard de euro. Ce va însemna acest lucru pentru piaţa de energie a României? Noul complex va îngloba 30% din producţia de electricitate şi va fi al doilea mare generator de energie din ţară, după Hidroelectrica.

Nu toţi membrii Zonei euro vor să dea bani la Fondul de Salvare

În ciuda apelurilor repetate lansate de Comisia Europeană şi de Banca Centrală Europeană pentru a preveni o nouă agravare a crizei datoriei, unele ţări europene se declară "sceptice" cu privire la intenţia de a contribui la majorarea Fondului de Salvare al Zonei euro, relatează AFP. "Încă nu am decis la nivel de guvern care va fi linia noastră de acţiune cu privire la acest subiect, dar suntem puţin sceptici referitor la mărimea pe care ar trebui s-o aibă acest Fond de Salvare", a declarat premierul finlandez, Jyrki Katainen, în cadrul unei reuniuni sâmbătă cu mai mulţi responsabili europeni la Saariselka (Nord).

Criza, mumă pentru angajatori, ciumă pentru salariaţi

Sub presiunea recesiunii şi a datoriilor de stat, guvernele europene reduc pe rând drepturile angajaţilor, fie că este vorba despre relaxarea legislaţiei privind concedierea sau despre scăderi drastice de salarii. Iar angajatorii se bucură. Criza face ravagii în Grecia, Spania, Italia şi Portugalia. Întreaga Europă de Sud este la pământ. Întreaga Europă de Sud? Nu. Unor oameni din aceste ţări li se îndeplinesc dorinţe pe care le au de mult. Un exemplu este Juan Rosell, şeful asociaţiei patronilor spanioli CEOE. Acesta a cerut timp de ani de zile o flexibilizare a procedurilor de concediere. Acum guvernul i-a îndeplinit cererea. "Aceasta nu va fi ultima reformă a pieţei muncii", profeţeşte Rosell, sigur de victorie, citat de publicaţia "Frankfurter Rundschau".

Patru companii vor să cumpere cea mai mare mină de cupru cu 60 de milioane euro

Cea mai mare exploatare de cupru din România şi una dintre cele mai mari din Europa, Cupru Min SA Abrud, este vizată de către patru companii în cadrul procesului de privatizare demarat de Ministerul Economiei. Potenţialii investitori sunt din Canada, Olanda, Australia şi Bulgaria. Cele patru companii s-au înscris până vineri, 23 martie 2012, data limită impusă de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Este vorba despre OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA, DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA, ROMAN COOPER CORP. CANADA şi ELLATZITE MED AD BULGARIA.

Costurile de împrumut ale Spaniei cresc din nou peste 5,5%

Costurile de împrumut ale Spaniei au crescut peste 5,5% pentru prima oară din ianuarie, pe măsură ce investitorii devin din ce în ce mai neliniştiţi cu privire la posibilitatea unei noi escaladări a crizei datoriilor suverane pe fondul gripării situaţiei economice, chiar şi în cazul Germaniei. Investitorii, care aveau deja suficiente motive de îngrijorare cu privire la deficitul Spaniei şi la prognoza de creştere economică, au forţat creşterea cu 14 puncte de bază a dobânzilor obligaţiunilor suverane cu scadenţa la 10 ani, acestea atingând rata de 5,53%. Şi costurile de împrumut ale Italiei au crescut, dobânda obligaţiunilor suverane pe 10 ani depăşind 5%, anunţă publicaţia financiară "Financial Times".

CAPITAL

THE ECONOMIST Să fie chiar marea revenire?

Perspectivele asupra economiei globale arată tot mai bine. De acum încolo, trebuie să ne concentrăm asupra ocolirii riscurilor existente, încă, la orice pas. Tot mai multe veşti ademenitoare vin în ultima vreme din economie. În SUA se angajează şi se consumă mai mult. În zona euro, recesiunea se manifestă mai domol decât ne-am fi aşteptat. Restructurarea datoriilor Greciei, primul caz de acest fel înregistrat în lumea dezvoltată în ultimii 60 de ani, a decurs lin. Ca răspuns la aceste semne, pieţele financiare sunt în creştere constantă, răsuflând uşurate că s-a evitat o nouă prăbuşire - mai ales în privinţa Europei, care la finalul anului trecut a scăpat la mustaţă de un cutremur de magnitudinea Lehman Brothers. Indicele mondial MSCI a urcat cu aproape 9% de la începutul anului şi cu 20% din octombrie, când atinsese pragul critic.

Băsescu pleacă la Seul să discute despre energia nucleară

Reconstruirea încrederii cetăţenilor faţă de energia nucleară este unul dintre obiectivele celui de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, care se va desfăşura la Seul, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, duminică, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni. Şeful statului a amintit că, printre obiectivele summit-lui se numără şi evaluarea progreselor înregistrate de statele participante din 2010 până în prezent. El a menţionat că un alt obiectiv al Summit-ului de la Seul este legat de promovarea de noi măsuri concrete pentru creşterea securităţii nucleare.

Obama: Mai este timp pentru diplomaţie cu Iranul, dar uşa se închide

Încă mai este timp pentru rezolvarea crizei nucleare iraniene pe cale diplomatică, dar uşa se închide pentru o astfel de soluţie, a afirmat duminică preşedintele american Barack Obama, transmite Reuters. Liderul de la Casa Albă şi-a reafirmat poziţia cu privire la problema nucleară iraniană după discuţiile cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan ce au avut loc în seara dinaintea summitului de la Seul dedicat securităţii nucleare. "Cred că încă mai este timp pentru a rezolva problema pe cale diplomatică, dar această uşă se închide", le-a spus Obama jurnaliştilor. El a cerut Israelului să se reţină de la un atac asupra siturilor nucleare iraniene, pentru a lăsa sancţiunilor şi diplomaţiei timp să lucreze, dar a precizat că acţiunea militară rămâne o opţiune în cazul în care toate celelalte eşuează.

Cursele low-cost majorează cu 45% traficul de pasageri de la Aeroportul Otopeni

Cursele aeriene low-cost, preluate din 2005 de Aeroportul Băneasa, au fost transferate, începând de ieri, pe principalul aeroport din România, Henri Coandă - Otopeni, ceea ce va duce la o creştere cu 45% a traficului, potrivit informaţiilor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

CURENTUL

Noul rector al Politehnicii Bucureşti a semnat la 16 ani angajament cu Securitatea

Despre rectorul proaspăt ales al Universităţii Politehnice Bucureşti s-a vorbit destul de mult în ultimele zile, cele mai multe voci contestând valoarea şi calificarea sa universitară pentru această funcţie. Ce-i drept, Mihnea Costoiu nu este vreo somitate ştiinţifică sau o personalitate în lumea academică românească, pentru a întruni susţinere unanimă în această poziţie extrem de onorantă. Singurul atu al lui Costoiu, despre care s-a vorbit intens, este relaţia cu protectoarea sa, senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, cea care a deţinut până de curând funcţia de rector al UPB.

ANAF declanşează controlul marilor averi odată cu prelucrarea declaraţiei de venit pe anul trecut

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va declanşa acţiunile de control în cazul marilor averi, cu scopul impozitării, odată cu prelucrarea declaraţiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusă cel târziu la 25 mai, prin intermediul unei direcţii al cărei personal a fost limitat la 50 posturi. Acţiunile de control vor fi iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori. Înfiinţarea departamen­tului care să verifice persoanele cu mari averi a fost însă autorizată de Guvern abia la jumătatea anului 2011, cu o schemă de personal limitată la 50 posturi, fără să fie anunţată şi o dată concretă de începere a acţiunilor de control.

CURIERUL NATIONAL

Licitaţiile cu banii UE, accelerate la maxim

Guvernul a adoptat un proiect de lege care interzice autorităţilor contractante să întârzie, cu mai mult de 7 zile, semnarea contractelor de achiziţii publice. Plosceanu (ARACO): Sunt mult mai multe solicitări trimise ANRMAP de către patronat, în special cele privind promovarea unor caiete de sarcini tipizate. Bostan (FNTM): Ar fi trebuit micşorat termenul de validare a documentaţiei de atribuire.

Statul va înfiinţa un fond de creditare a agricultorilor care accesează fonduri UE

Guvernul consideră necesară dezvoltarea unui instrument financiar care să ajute agricultorii. Statul va înfiinţa un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) în acest an, agricultorii urmând astfel să cofinanţeze mai uşor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Dezbatere EVZ. Câinii au mai omorât un copil. Sunteţi pro sau contra maidanezilor?

"Evenimentul zilei" vă invită să tranşaţi problema câinilor maidanezi, care au mai făcut încă o victimă. Un copil care ar fi împlinit peste câteva zile şase ani a murit sâmbătă dimineaţă muşcat de mai mulţi câini fără stăpân. Revoltaţi, sătenii din localitatea în care s-a petrecut nenorocirea, Dărmăneşti (Suceava), au împuşcat în aceeaşi seară doi câini de pe terenul viran pe care a fost găsit trupul neînsufleţit al micuţului. De ani de zile, autorităţile susţin fel de fel de programe derulate pe milioane de euro pentru reducerea numărului de câini vagabonzi de pe străzi, dar realitatea arată că patrupedele fără stăpân nu s-au împuţinat. Din contră.

Revoltă în faţa primăriei lui Oprescu

Şoferii de taxi vor protesta, între 27 şi 30 martie. Ei cer posibilitatea de a creşte tarifele şi desfiinţarea dispeceratelor ilegale care le fură clienţii. Taximetrişti afiliaţi Asociaţiei Naţionale a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) îşi vor cere, începând de mâine, drepturile în stradă. Ei vor manifesta, timp de patru zile, în faţa Primăriei Capitalei care este, în opinia lor, responsabilă de falimentarea acestei bresle în Bucureşti.

Directorul SRI, George Maior: "Politicienii să nu încerce să intre în contact cu ofiţerii SRI"

Directorul SRI, George Maior, îi avertizează pe politicieni, într-un interviu exclusiv pentru "Evenimentului zilei", să nu îi atragă pe ofiţerii Serviciului în bătălia politică din acest an. El spune că instituţia sa are sistemul imunitar pus la punct pentru a rezista oricăror tentative de acest gen.

Elena Udrea se compară cu Margaret Thatcher la 24 de ani: Era o domnişoară blondă cu rochie pastelată, tocuri şi poşete

Atacurile la adresa femeilor politician nu vizează mesajul acestora, ci mai degrabă chestiunile care ţin de mondenităţi, a declarat duminică, vicepreşedintele PDL, Elena Udrea , în cadrul emisiunii "Politică şi delicatesuri" de la Realitatea TV. Ea a invocat experienţa fostului premier britanic Margaret Thatcher, sugerând că, în prezent, şi ea are parte de un tratament similar, nu numai de o evoluţie asemănătoare.

Oficial Rompetrol: "Preţul benzinei nu ar trebui să mai crească semnificativ"

Aureliu-Marius Ghica, Corporate Finance Director The Rompetrol Group (TRG), a declarat într-un interviu acordat Agerpres că preţul benzinei nu ar trebui să crească semnificativ în lunile următoare, în timp ce consumul de carburanţi pe segmentul retail ar putea scădea cu 3% în 2012, o compensare putând fi înregistrată pe segmentul industrial. De asemenea, reprezentantul TRG a menţionat intenţia companiei de a păstra strategia de consolidare a reţelei de benzinării pe care o deţine în România, considerând inoportună vânzarea unor unităţi, în condiţiile unei oferte.

JURNALUL NATIONAL

Prima Casă se modifică. Reabilitarea terimică este blocată în blocurile unde există proprietari cu apartamente ipotecate la stat

Guvernul vrea să modifice legislaţia care reglementează programul Prima Casă pentru a elimina o serie de blocaje care au apărut în practică. Concret, s-au ivit mai multe situatii, în care s-a solicitat acordul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în calitate de titular al dreptului de ipotecă legală de rang I, privind realizarea unor lucrări de intervenţie sau de extindere pentru care este necesară emiterea autorizaţiei de construire, privind imobilul ipotecat. Prin noile reglementări guvernul doreşte să se asigure că Ministerul de Finanţe îşi va exprime acordului cu privire la lucrarile solicitate de cumpărător.

Restaurantul lui Băsescu nu se vinde ca spaţiu de birouri

Fostul restaurant Golden Blitz s-a transformat într-o clădire de birouri cu acelaşi nume care îşi aşteaptă de mai mult de un an chiriaşii. Aceştia întârzie să apară. Clădirea de birouri Golden Blitz din Bucureşti, unde se afla restaurantul cu acelaşi nume făcut celebru de preşedintele Traian Băsescu, este finalizată de mai mult de un an însă proprietarii nu au reuşit să închirieze decât un singur etaj. Chiriaşul este chiar compania Eurocontruct Trading deţinută de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, proprietarii Golden Blitz.

Vasilescu, BNR: O creştere negativă în T1 2012 poate însemna recesiune pentru România

O economie poate avea recesiune şi fără să fie în criză a apreciat, duminică, la postul public de radio, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, subliniind că o creştere negativă în trimestrul unu 2012 poate reprezenta pentru România un fenomen de recesiune.

Fost secretar de stat al Elenei Udrea a fost reţinut pentru 24 de ore

Ioan Andreica, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Rusu Liviu Mihai, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud (CJ Bistriţa), ambii membri ai PDL au fost reţinuţi sâmbătă, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni grave, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ioan Andreica, fostul angajat al Elenei Udrea, a fost reţinut pentru trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, potrivit DNA.

NATIONAL

Prima misiune secreta a ex-liberalului Melescanu la sefia SIE

Chiar daca s-a despartit cu acte de liberali, proaspatul director al SIE lucreaza din greu pentru binele partidului. Mai exact, Melescanu trage sforile pentru realizarea unei aliante care sa duca PNL la guvernare. Strategii, inalniri de taina, negocieri. Altfel spus, cam tot ce trebuie sa faca un sef de spioni. Greu de crezut insa ca in "fisa postului" intra si misiunea secreta pe care Teodor Melescanu se pare ca a indeplinit-o cu succes si, in urma careia, in viitorul apropiat, pe scena politica va aparea o noua constructie politica formata din PDL, UNPR, PNL.

Basescu face curatenie in PDL

Timpul oferit vechii garzi din PDL a expirat, iar cine nu a inteles sa se retraga de buna voie este pus pe faras de DNA si DIICOT. Mai pe sleau spus, in culisele dambovitene se spune ca Traian Basescu s-a saturat sa astepte ca vechea garda democrata sa faca pasul inapoi si de aici provine tot necazul care s-a abatut asupra alesilor democrati, fie ei locali sau parlamentari. Care, in ultimele doua saptamani, au devenit clientii preferati ai DNA si DIICOT. Unde nu s-a putut ataca direct, anchetele au luat-o pe dupa visin. Asa s-a trezit Mircea Toader cu "bomba" Boldea explodandu-i in mijlocul Galatiului si Ioan Oltean implicat in ancheta referitoare la apropiatii sai bistriteni, Ioan Andreica si Liviu Rusu.

Cupru Min - o pleasca de cinci miliarde de euro

Statul scoate astazi la licitatie toate actiunile companiei Cupru Min Abrud. Capitalul social al societatii este de 24 de milioane de lei, iar statul vrea sa "marite" compania cu 90 de milioane de euro, oferind o "zestre" de un milion de tone de cupru, evaluate la circa sapte miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro).

Arabia Saudita si China construiesc o cea mai mare rafinarie din lume

Cel mai mare exportator de petrol din Orientul Mijlociu, Arabia Saudita, a facut echipa cu cel de-al doilea mare consumator al lumii, China. Impreuna construiesc o "rafinarie mamut" in Yanbu, port la Marea Rosie, care va fi data in folosinta in 2014. In momentul de fata, China importa mai mult petrol din Arabia Saudita decat SUA. Si a crescut importul, scazandu-l gradual pe cel al petrolului iranian, ca o conditie de afaceri. Stirea ii nelinisteste pe cei care inca mai cred in petrodolar, notiune care a functionat din 1973, cand Arabia Saudita a acceptat sa vanda petrol numai pe dolari.

PUTEREA

Reţeta succesului în afaceri a lui Radu Mazăre

Ultimul contract atribuit de Consiliul Judeţean Constanţa dovedeşte, pentru a nenumărata oară, tovărăşia cuplului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu cu afaceriştii grei din judeţ, pe bani publici. La sfârşitul lunii trecute, Consiliul Judeţean Constanţa, condus de social-democratul Nicuşor Constantinescu, a plătit lucrări suplimentare pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol. Lucrările la acest aşezământ au costat deja bugetul judeţului peste 6 milioane de lei (mai mult de 1,5 milioane de euro). Lucrările sunt executate de firma Mobitom SA Constanţa, controlată de grupul de interese al lui Radu Mazăre.

Băsescu şi Voronin au încercat în 2005 reîntregirea României

Jurnaliştii de peste Prut au descoperit în crama de la Mileştii-Mici un mesaj scris de Traian Băsescu în 2005 din care reiese că a negociat cu Voronin unirea dintre România şi Republica Moldova. Discuţiile despre reunificarea României cu Basarabia nu sunt noi, însă ieri a fost dat publicităţii un amănunt foarte interesant din anul 2005. "La un pahar cu vin bun, cu muzică bună şi cu sufletul deschis, am stabilit împreună cu Vladimir Voronin că vom lega viitorul ţărilor noastre, la fel cum a fost legat trecutul nostru. Traian Băsescu, preşedintele României. 21.01.2005", semnează Băsescu. Întâlnirea dintre Voronin şi Băsescu a fost consemnată în cartea de oaspeţidin Galeriile subterane ale beciurilor Mileştii-Mici, potrivit postului de radio de peste Prut Vocea Basarabiei.

ROMANIA LIBERA

România, un "Vest Sălbatic" pentru publicitatea la medicamente

Deşi legislaţie există şi în România, iar unele state îşi înăspresc în continuare politicile, publicitatea directă, făcută chiar la uşa doctorilor, scapă în ţara noastră de sub control, iar efectele se văd uşor: unii medici ajung să prescrie pilule în exces. Ministerul Sănătăţii din Cehia a decis recent noi reguli pentru producătorii de medicamente, după cum arată ziarul Hospodarske. În contextul reformei sanitare care are loc în Cehia, autorităţile vor să le interzică reprezentanţilor medicali să viziteze doctorii în timpul consultaţiilor. În România, nu putem vorbi de o reformă în domeniul sanitar, iar ţara noastră rămâne încă un fel de "Vest sălbatic", în care companiile farmaceutice fac legea. Piaţa medicamentelor din România ajunge la 10,8 miliarde de lei, potrivit Cegedim.

D.N.A. zguduie "cuibul" lui Ioan Oltean de la Bistriţa

Dosarul de corupţie în care mai mulţi oameni de afaceri şi lideri politici din Bistriţa-Năsăud sunt anchetaţi, iar fostul secretar de stat Ioan Andreica a fost chiar reţinut de procurorii DNA deoarece a cerut 1,2 milioane euro pentru trucarea unei licitaţii ar putea oferi noi surprize. Sursele RL susţin că secretarul general al PDL, Ioan Oltean, ar fi şi el vizat de DNA într-un dosar disjuns din cel în care este anchetat Andreica. În unele interceptări, despre Oltean se vorbea codificat şi era indicat drept "Barosanul".

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai bogat bulgar se bate cu un gigant australian pentru Cupru Min

În cursa pentru preluarea Cupru Min Abrud, care deţine drepturile de exploatare pentru rezerve de cupru estimate în prezent la circa 6,2 miliarde de euro, s-au înscris până la termenul final de depunere a ofertelor numai patru investitori străini, deşi iniţial îşi declaraseră interesul pentru companie circa 12 investitori. Aceştia sunt OZ Minerals din Australia, Ellatzite-Med AD din Bulgaria, Roman Copper Corp. din Canada şi Dundee Holding din Olanda. Astăzi urmează să aibă loc licitaţia pentru privatizarea Cupru Min, cu un preţ minim de 60 milioane de euro, după ce la finalul săptămânii trecute au fost verificate ofertele primite.

De la ICRAL la vicepreşedinte BEI, cariera de 35 de ani în finanţe a lui Mihai Tănăsescu

Reprezentantul României la FMI Mihai Tănăsescu, 56 de ani, urmează să preia un post de vicepreşedinte la Banca Europeană de Investiţii. ( Ovidiu Tempea ). "Dilema majoră este cum realizează (România) procesul de consolidare fiscală fără să afecteze creşterea economică şi să creeze locuri de muncă. (...) aşa cum ţintim inflaţia ar trebui să ţintim locurile de muncă." Această dilemă îi aparţine lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. Până la urmă această dilemă defineşte situaţia economică actuală mondială, nu numai din România, iar cei cinci ani pe care Tănăsescu i-a petrecut la FMI nu l-au ajutat să găsească un răspuns.

Oferta Transelectrica mai are nevoie de subscrieri de 22% pentru a fi finalizată cu succes

Cu două zile rămase înainte de închiderea ofertei Transelectrica Bucu­reşti (TEL), investitorii au subscris circa 47,7% din totalul acţiunilor puse în vânzare, aceştia plasând ordine care au totalizat 78,5 mil. lei (18 mil. euro). Încheierea cu succes a ofertei este condiţionată de subscrierea a 70% din pachetul de 15% din acţiuni scos la vânzare de către stat, astfel că investitorii mai trebuie să subscrie circa 22% din ofertă pentru atingerea acestui prag. Totuşi este de aşteptat ca în această săptămână să aibă loc cea mai mare parte a subscrierilor, în con­di­ţiile în care mulţi investitori aşteaptă până în ultima clipă să ia o decizie, una dintre explicaţii fiind faptul că nu vor să-şi imobilizeze sume de bani prea devreme.

Turcia, un stat a cărei creştere economică rivalizează cu cea a Chinei, se vede singura salvare a Greciei

Turcia se imaginează drept cea mai bună soluţie pentru criza Greciei, adversarul ei politic şi comercial de mai bine de un secol care a contemplat colapsul financiar. Guvernul de la Ankara a cerut Atenei să impulsioneze legăturile comerciale cu Turcia şi a sugerat că firmele turceşti ar putea prelua companiile greceşti care se luptă să supravieţuiască sub povara austerităţii şi recesiunii prelungite. Ce dă curaj Turciei să se angajeze la o astfel de campaniei? Creşterea economică robustă, care rivalizează cu cea a Chinei, a doua economie ca mărime la nivel mondial. "Aşa cum o demonstrează istoria, în Grecia s-a trăit mai bine când ţara s-a apropiat de Turcia. Se va ajunge, mai devreme sau mai târziu, iar în acel punct", a afirmat Ali Babacan, vicepremierul turc.

Creditele neperformante costă mult: BCR a avut pierderi de jumătate de miliard de lei anul trecut

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a încheiat anul 2011 cu o pierdere netă de 511 mil. lei (120 mil. euro), faţă de un profit net de 55,4 mil. lei pe 2010, conform raportărilor publicate după standardele româneşti de contabilitate şi auditate de Ernst&Young, în condiţiile în care 22,5% din credite au acumulat restanţe de la 60 de zile în sus. Managementul băncii a propus ca pierderea substanţială înregistrată în 2011 să fie reportată în 2012 şi acoperită din profitul anului 2012, din profitul reportat din anii precedenţi şi din rezervele în sold la 31 decembrie 2012, modalităţile urmând să fie aprobate în AGA de pe 23 aprilie.

Unsprezece candidaţi se bat pentru a supraveghea averea de 3,7 mld. euro a Fondului Proprietatea

Unsprezece persoane, printre care Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, şi Sorin Mîndruţescu, CEO-ul Oracle România, candidează pentru un loc în Comitetul eprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP). Ultimul pas pe care îl mai au de făcut fondurile străine de investiţii după ce au preluat controlul Fondului Proprietatea este să îşi impună propriii oameni în Comitetul Reprezentanţilor, organismul care supraveghează ad­mi­nistrarea fondului de către americanii de la Franklin Templeton şi unde oficialii statului sunt acum majoritari, dar nu pentru mult timp. Lupta pentru controlul FP se va da pe 4 aprilie, când sunt programate alegeri pentru Comitetul Repre­zentanţilor.

BRD îşi face program de finanţare prin obligaţiuni de 3 mld. euro

BRD-SocGen, a doua mare bancă după active şi cea mai profitabilă de pe piaţă, va lansa de anul acesta un program de finanţare prin obligaţiuni cu scadenţa de până la 10 ani, plafonul valoric fiind stabilit la 3 mld. euro până în 2015. Proiectul face parte din strategia de diversificare a surselor de finanţare pe termen mediu şi lung şi urmează să fie supus aprobării acţionarilor convocaţi pe 26 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb