REVISTA PRESEI 26.03.2016

Willy Homner
Revista Presei / 26 martie 2016

ADEVARUL

Beny" Steinmetz: "Vin în România să dau declaraţii, dar vreau garanţii că nu voi fi arestat"

Detalii inedite apar în motivarea Curţii de Apel Braşov, care a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă a trei israelieni: miliardarul Benjamin "Beny" Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi Shimon Shevez- fost şef de cabinet al lui Yizhac Rabin. Avocaţii acestora au spus la DNA că clienţii lor vor să dea declaraţii la DNA Braşov, dar au cerut garanţii că nu vor fi arestaţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va discuta pe 29 martie, contestaţia făcută de miliadarul Benjamin "Beny" Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi Shimon Shevez- fost şef de cabinet al lui Yizhac Rabin, prim ministru al Israelului împotriva mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele lor de Curtea de Apel Braşov.

Ministrul Finanţelor şi, totodată, numărul doi în ierarhia Statului Islamic, ucis

Pentagonul a anunţat vineri că forţele americane l-au ucis într-un raid aerian pe Abdul al-Rahman Mustafa al-Qaduli, "ministrul Finanţelor" şi totodată "numărul doi" în ierarhia grupării jihadiste Statul Islamic (SI), după cum spun numeroşi analişti. Comandantul Abdul al-Rahman Mustafa al-Qaduli , alia Haji Iman, ar fi fost ucis într-un atac aerian american, relatează NBC News, preluat de Reuters şi AFP. Departamentul american de Justiţie oferea până la 7 milioane de dolari pentru informaţii care ar fi condus la găsirea acestuia. Abdul Rahman Mustafa al-Kaduli este cel mai important responsabil al SI după liderul Abu Bakr al-Baghdadi, pe capul căruia s-au pus 10 milioane de dolari.

S-au îmbolnăvit după ce DNA i-a întrebat de sănătate

Mulţi dintre politicienii români care s-au ales cu dosare penale în ultimii ani pozau, până să le bată în uşă procurorii anticorupţie, în oameni puternici, fără nicio fisură. Însă cei mai mulţi dintre ei s-au metamorfozat brusc, apoi, în fiinţe vulnerabile, suferind de boli îngrozitoare, cerând clemenţa magistraţilor. Printre cei care au recurs la această soluţie juridică pentru a-şi păstra sau a-şi redobândi libertatea se numără politicieni celebri precum Sorin Oprescu (primarul suspendat al Capitalei), Gheorghe Nichita (primarul suspendat al Iaşiului), Nicuşor Constantinescu (fostul preşedinte al CJ Constanţa) sau Cristian Popescu Piedone (fostul primar al Sectorului 4). Lista politicienilor pe care boala i-a lovit concomitent cu mandatele de arestare preventivă este, însă, mult mai lungă, demonstrând că avem de-a face cu un adevărat sindrom, care, la o adică, merită un capitol aparte în literatura medicală.

Şeful DIICOT cere urmărirea penala a romanilor care intra pe "site-uri jihadiste"

După atentatele din capitala Belgiei, autorităţile romane vor sa ia masuri mai drastice pentru a preveni ca astfel de tragedii să aibă loc si la noi. Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a anunţat, vineri, ca DIICOT a reînfiinţat Biroul de Terorism in cadrul Serviciului de Terorism si ca a cerut sa fie introduse in Codul Penal noi infracţiuni, precum accesarea repetata a site-urilor cu caracter jihadist, el precizând ca exista suspiciuni de finanţare a terorismului inclusiv din Romania, scrie news.ro. Potrivit lui Horodniceanu, Biroul de Terorism înfiinţat in cadrul Serviciului de Terorism al DIICOT va fi format iniţial din doi procurori si se va ocupa de cercetarea infracţiunilor de terorism.

Sondaj IRES. Victor Ponta, cel mai apreciat intelectual român

În cel mai recent sondaj IRES, românii au fost întrebaţi cine este intelectualul român pe care îl admiră cel mai mult. Respondenţii nu au avut variante pe care să le bifeze, ci au fost rugaţi să nominalizeze intelectualul pe care îl admiră cel mai mult. În urma răspunsurilor, pe primul loc se află fostul premier Victor Ponta, care a fost menţionat de cei mai mulţi respondenţi, în ciuda îndoielilor cu privire la teza sa de doctorat. Universitatea Bucureşti a stabilit că Victor Ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Următoarele două locuri la categoria "cel mai admirat intelectual" sunt ocupate de Corneliu Vadim Tudor şi de preşedintele Klaus Iohannis. Scriitorul Andrei Pleşu se află pe poziţia a patra, urmat de fostul preşedinte Traian Băsescu. Politicienii menţionaţi mai sus au reuşit să-l doboare în clasamentul intelectualilor iubiţi de români chiar şi pe poetul naţional Mihai Eminescu. Tot din sondaj a rezultat că patru din zece români care locuiesc în mediul urban se consideră intelectuali. 41% au răspuns afirmativ la întrebarea "Dumneavoastră vă consideraţi un intelectual?".

Cum a fost "executată" în CSM judecătoarea Bogdan

Fapt fără precedent, CSM a respins cererea de apărare a reputaţiei profesionale a judecătoarei Camelia Bogdan, despre care un site pe teme juridice a scris mai multe articole după ce a dat sentinţa în dosarul ICA- Dan Voiculescu. Articolele o prezentau pe aceasta ca ,,executanta Camelia Bogdan", sau ,,nu va mai putea să condamne pe nimeni la închisoare după cum i se năzare". "Adevărul" a transcris cele mai importante momente din şedinţa CSM. Consiliul Superior al Magistraturii a respins, joi, cu majoritate de voturi, cererea de apărare a reputaţiei profesionale depusă de judecătoarea Camelia Bogdan.

Armata siriană a eliberat oraşul istoric Palmira

Soldaţii din armata controlată de preşedintele Bashar al-Assad au eliberat săptămâna aceasta oraşul Palmira, aflat în patrimoniul UNESCO datorită siturilor arheologice ce datează din Neolitic, dar şi pentru ruinele construcţiilor ridicate de romani în urmă cu două milenii. Armata siriană ar fi reuşit miercuri să împingă forţele Statului Islamic dincolo de lanţul montan al-Hayal. "Ofensiva terestră a fost posibilă doar după sutele atacurile aeriene desfăşurate de armata rusă", a declarat Amir Husein, un activist pro-Assad. Recapturarea oraşului Palmira ar reprezenta cea mai importantă victorie a regimului Assad de la alianţa cu Rusia, care a intervenit direct în conflict în septembrie. Jihadiştii au capturat Palmira în 2015, unde se află vestigii romane cu o vechime mai mare de 2.000 de ani şi mai multe muzee, căzute deja în mâinile teroriştilor care, până acum, au distrus nenumărate situri arheologice în încercarea de a rescrie istoria.

Omul de afaceri Nelu Iordache, făcut informator de DNA pentru prinderea lui Murgeanu

Procurorii DNA au lucrat cu trei informatori în dosarul lui Răzvan Murgeanu, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri Nelu Iordache, autorizat să culeagă informaţii pentru anchetatori din ianuarie şi până în martie, spun surse judiciare care invocă documentele anchetatorilor. Potrivit surselor citate, procurorii DNA ar fi cooptat trei martori pe care i-au transformat în informatori în cazul anchetării lui Răzvan Murgeanu. Având în vedere că probele, localizarea şi identificarea persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor ce fac obiectul cauzei nu pot fi obţinute în alt mod, s-a decis folosirea colaboratorului cu identitate reală Bogdan Marian Adimi pentru 60 de zile, cu începere de la data de 19 ianuarie şi până la data de 18 martie, inclusiv, afirmă aceleaşi surse. Numele lui Adimi a fost vehiculat şi în dosarul procurorului Max Bălăşescu, judecat şi condamnat definitiv pentru fapte de corupţie.

Valeriu Steriu, steaua în ascensiune a UNPR

Favoritul pentru preluarea conducerii UNPR, Valeriu Steriu, a făcut cursuri universitare în domeniul securităţii, la fel ca majoritatea parlamentarilor din partidul lui Gabriel Oprea, e doctor în agronomie şi a în trecut a fost deputat din partea PSD. Progresiştii îşi vor alege, sâmbătă, urmaşul lui Gabriel Oprea şi a lui Neculai Onţanu. În cursă s-au înscris trei candidaţi, însă Valeriu Steriu, recomandarea lui Oprea, are cele mai mari şanse. Câteva sute de progresişti sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele, în cadrul unui Congres stabilit după demisia lui Gabriel Oprea din fruntea UNPR. Conducerea partidului a vrut să organizeze Congresul la Palatul Parlamentului, dar nu a luat în calcul Târgul de nunţi care se desfăşoară în aceste zile în Casa Poporulu

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu îl atacă dur pe Klaus Iohannis

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat vineri, la Piatra Neamţ, că este un adversar 'fără rezerve' al ideii de islamizare a Europei. Totodată, fostul preşedinte al României a spus că această islamizare are loc prin primirea migranţilor islamişti fără nici un fel de control, fără ca nimeni să ştie ce vor face aceştia în viitor şi dacă se vor adapta la modul de viaţă european. "Dacă Iohhanis tot i-a propus lui Erdogan (Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei - n.r.), ca şi Ponta, că, gata, este ca şi ridicată moscheea, sper că după ce îşi termină primul mandat la Cotroceni, să se întoarcă la Sibiu şi să nu se facă muftiu la Bucureşti', a mai spus Băsescu.

Procurorii DNA au pus sechestru pe averea lui Adamescu şi au pregătit cătuşele pentru fiul său

Procurorii DNA au anunţat că au înaintat Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a fiului său, Bogdan Alexander, întro cauză disjunsă din dosarul în care Adamescu senior a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani şi patru luni de închisoare. Cei doi sunt acuzaţi că, în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, ar fi dat, prin intermediari, 15.000 de euro, respectiv 23.000 de lei, magistraţilor Elena Rovenţa şi Ion Stanciu, de la Tribunalul Bucureşti, pentru a soluţiona favorabil un dosar de insolvenţă. Cei doi magistraţi au fost condamnaţi la 5 ani şi 10 luni, respective 3 ani şi 8 luni de închisoare. Procurorii DNA l-au înştiinţat pe Adamescu că i-au pus sechestru asigurător pâna la concurenţa sumei de 857 de milioane de lei, asupra unor acţiuni şi părţi sociale deţinute, inclusiv pe magazinul Unirea, pentru recuperarea prejudiciului în dosarul falimentării societăţii Astra.

Numele lui Victor Ponta apare în dosarul instrumentat de DNA Prahova

Dezvăluiri importante într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în care se cere încuviinţarea arestării deputatului Sebastian Ghiţă şi în care este implicat şi Victor Ponta. Conform Mediafax, DNA menţionează că Victor Ponta i-ar fi oferit o funcţie de conducere procurorului Liviu Tudose, magistrat care este arestat preventiv pentru că i-ar fi furnizat informaţii dintr-un dosar lui Sebastian Ghiţă, În document apare declaraţia dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care susţine că "în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată".

Laura Codruţa Kovesi: DNA a făcut APEL în dosarul Microsoft

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut apel în dosarul Microsoft, a anunţat vineri procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. "În cursul zilei de azi am înregistrat la ÎCCJ cererea de apel, urmează să motivăm în zilele următoare, după ce o să analizăm şi motivarea instanţei de judecată", a declarat Kovesi, după ce a participat la bilanţul Inspecţiei judiciare a CSM, întrebată dacă DNA va contesta condamnările din dosarul Microsoft. Ea a spus că nu comentează soluţia instanţei. "Nu pot să comentez soluţia instanţei. Ce avem de comentat o să comentăm în scris atunci când vom depune motivarea pentru cererea de apel", a răspuns şefa DNA, întrebată dacă i se par mici condamnările în dosarul Microsoft.

Cresc restantele la credite. Cu ce sume sunt datori la banci românii

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna februarie 2016, se cifrează la 9,14 miliarde de lei, în creştere cu 1,27% faţă de suma raportată în ianuarie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridicau la 12,1 miliarde de lei (echivalent), în urcare cu 2,1%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR). Totalul creditelor în lei atingea, în februarie, 111,4 miliarde de lei (cu 1,18% peste valoarea din luna precedentă), aşadar procentul sumelor restante se ridică la 8,2%. Din suma totală, 54,09 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 54,07 miliarde de lei împrumuturi făcute de populaţie. Creditele în valută totalizau 106,51 miliarde echivalent lei în februarie (cu 2,1% mai puţin faţă de ianuarie), aşadar valoarea sumelor restante reprezintă 11,36% din total, mai mare decât în cazul împrumuturilor în monedă naţională, unde conformarea la plată reiese că este mai bună.

JURNALUL NATIONAL

Rareş Mănescu, lovitură de final. Investiţii de milioane în casa chiparoşilor

Primăria Sectorului 6 din Bucureşti, condusă de primarul fără chip, liberalul Rareş Mănescu, va mai cheltui 8,3 milioane de lei pentru a întregii opera de distrugere a parcului Drumul Taberei sau Moghioroş, cum este mai cunoscut. Banii vor fi îngropaţi în finalizarea serei de plante exotice. Proiectul de modernizare al Parcului Moghioroş i-a fericit pe locuitorii din Drumul Taberei şi cu o seră de plante exotice. Construcţia chicioasă şi inutilă, care a înghiţit până acum câteva milioane de lei, se pregăteşte să mai îngroape alte câteva milioane. Primăria lui Rareş Mănescu, despre care locuitorii cartierului spun că nu-şi mai aduc aminte nici măcar cum arată, va organiza pe data de 8 aprilie o licitaţie pentru "Lucrări de construcţie (suplimentare) şi dotare a serelor (suplimentar) pentru finalizarea proiectului: "Modernizare arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei, sector 6, Bucuresti". Valoarea estimată a contractului este de 8.320.141.26 lei, fără TVA.

Neculai Onţanu a intrat cu maşina personală în curtea Arestului Poliţiei Capitalei

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, s-a predat la Arestul Poliţiei Capitalei, vineri, la mai puţin de o oră după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a edilului, în dosarul în care este acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi în valoare de 4,2 milioane de euro. Maşina personală cu care a venit Neculai Onţanu a intrat în curtea Arestului Poliţiei Capitalei, scrie news.ro. Poliţistul local care l-a condus pe Onţanu la arest are intocmit acum dosar penal.

CEO privat la stat, un eşec de cinci milioane de euro

Proiectul "CEO privat la stat", convenit în 2011 cu FMI, s-a dovedit un eşec usturător şi costisitor pentru statul român. Văzută ca un colac de salvare pentru marile companii şi regii de stat, aducerea managerilor profesionişti nu a rezolvat problemele acestor unităţi. Precum au venit, rând pe rând, managerii privaţi au demisionat sau au fost forţaţi să demisioneze. Începând cu 2012 au fost instalaţi circa 160 de manageri privaţi, dar puţin au reuşit să reziste în timp. Ultimul episod s-a consumat zilele trecute când managerul companiei Tarom, belgianul Christian Heinzmann a fost demis din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare. După aproape patru ani în fruntea Tarom, în dreptul lui Heinzmann putem nota un salariu de 10.000 euro net/lunar şi foarte multe probleme pe care le lasă nerezolvate în urma lui.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb