REVISTA PRESEI 26.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 iulie 2012

ADEVARUL

Victor Ponta: "Dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, rămân prim-ministru"

Premierul Victor Ponta a fost invitatul emisiunii "Ultima oră", de la România TV, miercuri, la ora 21.45. "Am primit ştirea de la Bruxelles că, deşi auditele din perioada 2009-2011 au fost rele, n-o să ne taie fondurile europene". "În momentul în care Băsescu a anunţat că abandonează lupta, legenda din jurul lui s-a terminat". "E un loser, un pierzător, care ţine de scaun". "Traian Băsescu e un om iresponsabil. N-are nicio treabă cu familia, cu prietenii". "Dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, eu rămân prim-ministru". "Recunosc: vreau să fiu prim-ministru cu Crin Antonescu preşedinte". "Rămân prim-ministru cât am sprijinul Parlamentului, iar în noiembrie merg în faţa poporului". "USL, în alegerile parlamentare, va avea majoritatea parlamentară, aşadar voi fi prim-ministru în continuare"

Manipularea televizată "Vila lui Băsescu"

Primul ministru al României a îmbarcat ieri într-un autocar mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Guvern şi i-a invitat la Vila Dante din Cartierul Primăverii, aparţinând Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Aici, le-a prezentat imobilul, în care s-a investit aproape un milion de euro pentru reparaţii, ca fiind pregătit pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu. Diversiunea este cu atât mai evidentă cu cât Victor Ponta nu a prezentat nicio dovadă că şeful statului ar fi cerut o asemenea locuinţă pentru perioada de după finalul mandatului.

Grupul operativ, arma secretă a PDL

Democrat-liberalii vor posta între doi şi cinci oameni în faţa fiecărei secţii de votare pentru a supraveghea scrutinul. Strategia PDL pentru referendumul din 29 iulie vizează atât supravegherea corectitudinii scrutinului, cât şi convingerea propriilor alegători să nu se prezinte la vot. "Vom supraveghea corectitudinea referendumului atât de la sediul partidului, cei care avem atribuţii, în secţiile de vot vom avea oamenii noştri", a explicat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu. Reprezentanţii PDL din secţiile de votare au cerut deja copii după listele electorale suplimentare, pentru a putea verifica votul multiplu.

Partidele mici se ascund în spatele electoratului

Atât UDMR, cât şi PRM ezită să transmită un mesaj clar electoratului, în vederea participării la referendumul de duminică, şi lasă deschisă o viitoare colaborare cu Traian Băsescu. Până la referendumul care va decide scaunul de preşedinte al lui Traian Băsescu au mai rămas doar trei zile, iar partidele importante şi-au cristalizat poziţia în ceea ce priveşte maniera de a vota. Dacă pentru USL şi PDL lucrurile sunt clare, celelalte formaţiuni politice dau frâu liber simpatizanţilor în vederea votului la referendum. Fosta parteneră de guvernare a democrat-liberalilor, UDMR, care a pus umărul la suspendarea preşedintelui, a fost printre primele partide care au anunţat că nu-şi vor îndemna alegătorii să voteze într-o anumită direcţie, ci le va oferi libertate totală pentru a decide dacă Traian Băsescu trebuie demis.

Reding: "Nu s-a schimbat nimic"

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a precizat ieri că îngrijorările legate de starea democraţiei în România sunt în continuare mari, că "lucrurile nu au evoluat" şi că îi sunt semnalate detalii "şocante" legate de controversele de la Bucureşti. "Încă sunt foarte îngrijorată în legătură cu situaţia democraţiei din România şi întreaga Comisie de altfel. În raportul MCV (raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare - n.r.), Comisia şi-a exprimat această îngrijorare, iar preşedintele Jose Barroso şi-a declarat public îngrijorările şi i-a înmânat primului ministru român o listă cu 11 puncte care trebuiau îndeplinite pentru a aduce România la un sistem democratic echilibrat", a spus Reding.

Ponta: Hidroelectrica a reziliat contractele bilaterale cu traderii

"Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune şi ce nu au reuşit niciun guvern până acum şi niciun preşedinte care se lupta pe la televizor am reuşit noi: faptul că s-au reziliat, înţeleg, toate contractele bilaterale. Sper să se meargă şi se va merge până la capăt, nu mai pierdem peste un miliard şi jumătate de euro din cauza unor decizii, semnături ale domnului Videanu sau ale altor domni ca şi Videanu", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern. Surse oficiale au precizat că este vorba de denunţarea, nu de rezilierea, contractelor încheiate cu traderii de energie, iar contractele încheiate cu Alro, Elsid şi Electrocarbon sunt la acest moment în vigoare.

Chinezii aduc un miliard de dolari la Rovinari

Veşti bune pentru sectorul energetic din România. Cea mai mare investiţie din domeniu va fi realizată de China Huadian Engineering la Rovinari. Compania de stat chineză va investi peste un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW din judeţul Gorj, a anunţat Ministerul Economiei. Echipa tehnică a companiei din China a efectuat luni o vizită la Rovinari pentru a strânge date tehnice, urmând ca la finalizarea acestui proces să fie constituită compania de proiect care va realiza efectiv grupul energetic. Noua termocentrală va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, care în prezent sunt dezafectate.

Agenţia de notaţie Moody's retrogradează perspectiva a 17 bănci germane

Agenţia de notaţie financiară Moody's a retrogradat miercuri de la "stabilă" la "negativă" perspectiva a 17 bănci germane şi mai multor filialele ale lor, la două zile după ce a retrogradat-o pe cea a statului german pe baza unor incertitudini cu privire la zona euro. Băncile vizate, printre care figurează KB Deutsche Industriebank şi Deutsche Postbank, sunt cele ale căror evaluare financiară depinde de "sprijinul statului federal german şi/sau al landurilor şi comunelor", a explicat agenţia într-un comunicat, citat de AFP. Luni, Moody's a coborât de la "stabilă la negativă" perspectiva Germaniei din cauza 'poverii' că noile ajutoare plătite ţărilor din zona euro aflate în dificultate ar putea apăsa asupra economiei ţării, notează Agerpres.

CURENTUL

Incredibil:accesul la serviciu, condiţionat de prezenţa la vot la referendumul de duminică

Incredibil, dar adevărat: cei 500 de angajaţii de la SC Fepa SA Bârlad, vor avea acces luni la serviciu doar "pe baza Cărţii de identitate ce va avea ataşat pe verso dovada votului", conform unei decizii semnate de conducerea societăţii şi de preşedintele Sindicatului liber din cadrul societăţii. Bârlad este oraşul acea roşu aproape 100% din judeţul Vaslui, unde este primar pesedistul Constantin Constantinescu şi deputat , tot PSD, Adrian Solomon, cel care-l ameninţa pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu că o să aibă soarta lui Aldo Moro, dacă va veni în localitate şi va avea tupeul să nu dea ochii cu liderii roşii ai urbei. SC Fepa SA Bârlad este cea mai importanta unitate economică din zonă, de care depinde traiul de zi cu zi a sute de familii din oraş şi din împrejurimi.

Iliescu: "Nu voi vota la referendum şi îndemn chiar la boicotarea acestuia!"

Liderii USL se bat în aceste zile să pozele în campionii moralităţii şi în politicieni care promovează democraţia. Totul în cadrul unui nou episod politicianist şi demagogic potrivit căruia PDL încearcă să îi convingă pe români să nu se prezente la urne. Aceeaşi "cavaleri ai democraţiei" îi îndemnau pe cetăţeni, la referendumurile din 2007 şi 2009, să boicoteze scrutine similare. "Eu, personal, nu voi vota la referendum. Asta o spun de pe acum. Şi îndemn chiar la boicotarea acestuia, pentru că vreau să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor pentru Parlamentul European, care sunt foarte importante, pentru ca ne consacră statutul de ţară membră a Uniunii Europene", spunea Ilici Iliescu în noiembrie 2007, atunci când românii erau chemaţi pentru a se alege sistemului de vot la alegeri, respectiv votul uninominal.

CURIERUL NATIONAL

Europa arde în focul crizei

Vara lui 2012, la fel ca toate verile din ultimii cinci ani, se anunţă dezastruoasă pe pieţele de capital şi în economiile europene. Economiştii şi analiştii din presa europeană pun la îndoială optimismul unor oficiali europeni precum Mario Draghi, preşedinte BCE. Sunt aceşti oficiali capabili să evalueze cu realism şi, poate, autocritic adevărata stare a economiilor din zona euro şi din Uniunea Europeană în general? Agenţia de rating Moody's a diminuat marţi - de la "stabil" la "negativ" - perspectivele economiei germane, Olandei şi Luxemburgului, trei ţări notate încă cu "AAA". Motivul: "incertitudinea crescândă" privind ieşirea din criza datoriilor în zona euro. Şi mai grav este anunţul potrivit căruia, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, Moody's va reexamina nota maximă ("AAA") acordată Franţei şi Austriei, ţări ale căror perspective fuseseră deja plasate la "negativ" încă din luna februarie a.c.

Managerii văd o nouă recesiune

Cel mai mare risc este considerat cursul de schimb, în contextul devalorizării semnificative a monedei naţionale din ultimul timp. Majoritatea managerilor români estimează că vârful crizei nu a fost atins, iar mai mult de 50% văd posibilă o nouă recesiune în România, cel mai mare risc fiind considerat cursul de schimb, în contextul devalorizării semnificative a monedei naţionale din ultimul timp, potrivit Roland Berger. Concluziile reies din cel mai recent studiu Roland Berger Strategy Consultants care reflectă modul în care managerii percep criza datoriilor suverane şi efectele acesteia asupra accesului la finanţare şi economiei reale. Rezultatele studiului din România, realizat în zece ţări din Europa, sunt prezentate comparativ cu cele din Germania.

Piaţa muncii a avut o jumătate de an bună

În primul semestru, numărul anunţurilor de angajare a avansat cu 5%, cele mai bune luni fiind ianuarie şi februarie. Domeniul finanţe a avut cea mai puternică rată de creştere, cu 207% mai mult faţă de media semestrială. Numărul posturilor pentru manageri a scăzut cu 30%, iar cererea pentru poziţii cu experienţă, nivel non-manager, a avansat cu 27%.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: "USL poate fura 2 milioane de voturi"

Preşedintele suspendat al României atrage atenţia asupra "elementelor de insecuritate" de la referendum şi susţine că boicotul PDL este o metodă de a combate frauda. Traian Băsescu a venit ieri în redacţia "Evenimentului zilei" pentru a ne acorda un interviu în exclusivitate. Ultima vizită în redacţie a avut loc în 2007, când preşedintele era într-o situaţie similară: fusese suspendat şi urma să se supună referendumului. Acum cinci ani a ieşit învingător.

Cinci minciuni ale USL despre referendum

Reprezentanţii puterii încearcă să aducă alegătorii la vot, duminică, speriindu-i cu consecinţele pe care le-ar putea avea invalidarea scrutinului. 1. "Boicotarea" referendumului NU este o faptă penală, aşa cum susţine premierul Victor Ponta. Votul este un drept, nu o obligaţie. A nu te prezenta la vot este, de asemenea, o opţiune şi un mod de a transmite un mesaj clasei politice. 2. România NU riscă nimic pe plan internaţional dacă un partid îşi îndeamnă alegătorii să stea acasă sau dacă referendumul nu va fi validat. 3. Invalidarea referendumului NU este o lovitură de stat. Dacă referendumul nu este validat, instituţiile statului de drept nu sunt puse prin nimic în pericol. 4. O altă acuzaţie aberantă este aceea de nerespectare a deciziei CCR privind majoritatea de peste 50% pentru validarea referendumului. Nu este treaba PDL să asigure majoritatea la acest referendum.

Strategiile murdare ale USL dezvăluite în stenogramele de campanie: "Să mărim numărul secţiilor de votare pentru atingerea pragului de prezenţă"

"Evenimentul Zilei" a intrat în posesia unor stenograme de campanie incendiare ale USL, din campania pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Puteţi citi cum politica editorială a cotidianului "Jurnalul Naţional" şi a Antenei 3 se stabileşte în sediul din Aviatorilor, dar şi cum fostului premier, Mihai Răzvan Ungureanu i se pregătesc dosare. Într-o altă şedinţă, membrii USL sunt sfătuiţi să mărească numărul secţiilor de votare pentru a atinge pragul de validare al referendumului.

Băncile din România trăiesc periculos

Dobânzile la depozitele în euro sunt de peste două ori mai mari decât în Ungaria sau Polonia. Diferenţele faţă de dobânzile medii din zona euro sunt şi ele semnificative, însă băncile "se scot" la comisioane. Băncile din România oferă cele mai mari dobânzi din Europa la depozitele în euro pentru populaţie. Faţă de omoloagele, de multe ori colege de grup financiar, din Ungaria sau Polonia, băncile din România oferă o dobândă pentru depozitele la termen de cel puţin două ori mai mare. Cu o medie la finele lui mai de peste 4% pe an, dobânzile de la noi sunt cu cel puţin 1,4 puncte procentuale mai mari şi decât cele din zona euro.

JURNALUL NATIONAL

"Să trăiţi bine!" Aşa arată vila pregătită de RAAPPS pentru Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta a luat mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Palatul Victoria şi a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus că are date că acest imobil a fost pregătit, cu reparaţii din bani publici de peste un milion de euro, ca viitoare locuinţă a lui Traian Băsescu la finele mandatului. "În 2010-2011, când salariile şi pensiile erau tăiate, această locuinţă aparţinând Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Băsescu, a fost pregătită, cu reparaţii de peste un milion de euro din bani publici, pentru a fi ocupată de Băsescu după terminarea mandatului de preşedinte. A fost pregătită din bani publici ca viitoare locuinţă a lui Băsescu, faimosul slogan < Să trăiţi bine > se aplică doar aici", a spus Ponta.

Nouriel Roubini aruncă bomba pe Twitter. Ce scrie "profetul crizei" pe reţeaua de socializare

Economistul Nouriel Roubnini consieră că "se apropie sfârşitul jocului pentru zona euro". Potrivit lui Dr. Doom, Grecia va ieşi din zona euro până în 2013, deoarece Banca Centrală Europeană nu face decât încercări lipsite de convingere pentru a o ajuta, iar Italia şi Spania vor fi incluse eventual într-un program al unei troici. Declaraţia a fost făcută luni, pe contul său de Twitter. New York Times, care a preluat declaraţiile, consideră că acestea sunt plauzibile. Pare probabil că BCE va încerca noi măsuri pentru a scădea costurile împrumuturilor pentru Spania şi Italia. Cât despre Grecia, o ieşire a acesteia din zona euro va crea dezordine pe pieţele monetare, însă Spania şi Italia sunt cele care pun în pericol stabilitatea pieţelor în acest moment.

Grecia vinde o bancă prezentă şi în România

Statul elen va vinde instituţia de credit ATEbank, la care deţine o participaţie de 77%, a declarat miercuri un oficial din Ministerul de Finanţe de la Atena. Banca din Grecia anunţase anterior că a scos la vânzare sucursala locală din ţara noastră, ATEbank România. ATEbank deţine pachetul majoritar la ATEbank România şi derulează operaţiuni pe piaţa locală a asigurărilor, prin ATE Insurance. Decizia vânzării a fost luată marţi seara la o întâlnire între ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, şi guvernatorul Băncii Greciei, George Provopoulos.

Florin Georgescu: Poşta Română se privatizează. Decizia este ireversibilă

Compania Naţională Poşta Română se privatizează, decizia luată de către Guvern fiind una ireversibilă, a declarat miercuri, la finalul şedinţei Executivului, Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice. "Strategia de privatizare a Poştei Române a fost aprobată astăzi în Guvern. Este prevăzută privatizarea în proporţie de minimum 20%. Trebuie făcute evaluări de către consultantul de specialitate şi într-un timp rezonabil, câteva săptămâni, vor fi făcute şi asemenea evaluări. În momentul acesta nu dispunem decât de strategie, de paşii care vor fi făcuţi în procesul de privatizare. Decizia este, oricum, ireversibilă: Poşta se privatizează", a menţionat ministrul Finanţelor.

NATIONAL

Taifun dupa referendum: 63 de parlamentari anchetati de procurorii DNA si DIICOT!

Concurenta "neloiala" dintre DNA si DIICOT depaseste cu mult pana si dusmaniile din mult hulita lume politica. Iar odata sabiile scoase din teaca, fie ca apartin oamenilor lui Daniel Morar sau ai lui Codrut Olaru, masacrul anchetelor nu mai poate fi oprit. Astfel ca, mai nou, lupta de gherila dintre cele doua structuri care deja si-au calcat reciproc zonele de influenta se va muta cat de curand pe un cu totul alt front. Pentru ca, din informatiile intrate in posesia noastra, este iminenta declansarea unei adevarate operatiuni de ridicare a imunitatilor a zeci de parlamentari. Iar vanatoarea va fi una generalizata, atat DNA, cat si DIICOT, stabilindu-si deja propriile tinte miscatoare, in numar total de 63, din randurile deputatilor si senatorilo

Miliardarul Puiu Popoviciu, invinuit oficial de DNA

Procurorii anticoruptie l-au convocat la sediul DNA pe omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, pentru a-i prezenta invinuirile care i se aduc, inainte de a-l trimite in judecata, in zilele urmatoare. Omul de afaceri este acuzat pentru grave fapte de coruptie, care au condus la preluarea unui teren de 230 hectare din proprietatea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, pretul fiind subevaluat la doar 82.000 euro.

Toata "crema" Politiei Romane "bantuie" prin tara dupa buletine sechestrate

Mai multe inspectorate judetene de Politie au anuntat ca au demarat cercetari pentru verificarea informatiilor ca mai multi functionari ai unor primarii ar intentiona sa retina cartile de identitate a sute de persoane. Mai mult, insusi chestorul principal de Politie Petre Toba, alaturi de nu mai putin de 42 ofiteri superiori din conducerea Ministerului de Interne au plecat "pe teren". Cu misiunea de a-i sprijini pe comandantii locali in vederea "bunei organizari" a referendumului si depistarea cazurilor de "sechestrare" a buletinelor.

USL sta cu ochii ca pe butelie pe seful STS, Marcel Opris

Victor Ponta i-a cerut "in mod special" sefului STS, generalul Marcel Opris, sa aiba grija ca institutia sa se tina departe de orice "conotatie politica". Avertismentul a fost dat dupa ce incercarea lui Crin Antonescu de a-l inlatura pe Opris de la conducerea STS (pe motiv ca a instalat o linie telefonica speciala la sediul de campanie al lui Traian Basescu) a esuat.

PUTEREA

Planul B al USL

Doi dintre consilierii preşedintelui interimar Crin Antonescu, este vorba despre Dan Mihalache şi Sorin Roşca Stănescu, au lansat diverse scenarii post-referendum, pe care le-au anunţat ca posibile în cazul invalidării plebiscitului.Una dintre ideile expuse este aceea că, în cazul în care referendumul este invalidat deoarece nu se vor prezenta destui alegători, preşedintele rămâne suspendat şi se poate organiza un nou referendum pentru a da posibilitatea cetăţenilor să se exprime. O a doua idee este că Băsescu va trebui suspendat din nou, odată terminat acest referendum. Aici apar două variante. Prima ar fi o nouă suspendare pentru încălcări grave ale Constituţiei, a doua este crearea unui dosar de înaltă trădare. Dacă pentru încălcarea Constituţiei procedura e cunoscută, înalta trădare ar fi aplicată în premieră. Preşedintele ar urma să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dan Diaconescu, arbitrul referendumului

Momentul cheie al campaniei pentru referendumul din 29 iulie va avea loc joi seară. Surse media ne-au confirmat că Traian Băsescu, preşedintele suspendat, va fi în această seară invitatul lui Dan Diaconescu, la OTV, într-o emisiune care s-ar putea dovedi crucială pentru rezultatul votului. Ce dezvăluiri va face preşedintele, ce poziţie va adopta Dan Diaconescu şi care va fi mesajul pentru votanţii PPDD, al treilea partid din România, conform voturilor de la alegerile locale, rămâne de văzut. Oricum ar fi, poziţia celor mai nemulţumiţi alegători din România, aşa cum mai sunt numiţi fanii PPDD, poate înclina balanţa votului de duminică.

A dispărut gheaţa din Groenlanda

Potrivit NASA, calota glaciară a Groenlandei s-a topit în proporţie de 97% la jumătatea lunii iulie. Suprafaţa neacoperită de gheţuri este în prezent de două ori mai mare decât în verile din anii precedenţi. Agenţia spaţială americană susţine că această topire neobişnuită s-a produs în doar patru zile, în perioada 8-12 iulie, şi ar putea contribui la o creştere a nivelului oceanelor.

Centrul comercial Liberty Center va fi vândut prin licitaţie publică online

Centrul comercial Liberty Center din Capitală este executat silit, fiind scos la vânzare printr-o licitaţie publică online, pentru datorii neachitate către trei bănci, se arată într-un comunicat al platformei fairsolve.com. Licitaţia este programată pe 7 august 2012, iar marketingul acesteia va fi asigurat, în regim ne-exclusiv, de platforma fairsolve.com. Preţul de pornire a licitaţiei este de 60 de milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

2000 de revoluţionari şi rezervişti vor bruia mitingul preşedintelui Băsescu de joi, din Capitală, organizat de PDL

Celebrul revoluţionar bucureştean Pluto a ţinut să anunţe România Liberă că 2000 de revoluţionari din toată ţara ( adica Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Piteşti) şi rezerviştii militari ai lui Mircea Dogaru şi Dumitru Iliescu ( general, fost şef SPP, fost consilier al lui Ion Iliescu) se vor aduna joi la ora 17.00 la Piaţa Victoriei, de unde se vor deplasa spre Piaţa Revoluţiei, unde vor ajunge la ora 19,00. "Vom ocupa trotuarele de la marginea mitingului lui Băsescu şi vom striga " Jos Basescu!" "Ieşi afară, javră ordinară!" şi ce ne mai spune coordonatorul nostru de la USL" sustine revoluţionarul.

Dezvăluire şoc. Familia Ponta a încheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Băsescu, chiar în timpul protestelor din ianuarie!

O companie ce aparţine familiei Ponta a încheiat în ultimii cinci ani contracte cu statul în valoare de aproape 100 de milioane de lei. Culmea, această firmă a făcut afaceri, tot pe banii statului, inclusiv cu celebrul grup de la Golden Blitz, considerat apropiat de Elena Udrea şi Traian Băsescu. Până acum nu au existat multe informaţii despre afacerile pe care Victor Ponta, sau membrii familiei sale, le-ar fi făcut cu instituţiile publice. Datele apărute în presă se referă la contractele de asistenţă juridică pentru Complexul Turceni încheiate de Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii (unde Ponta a fost asociat). Aceste contracte pot fi considerate însă firimituri în comparaţie cu afacerile familiei Ponta cu instituţiile publice descoperite acum de România liberă.

Spania, lovitura finală pentru zona euro

Îngrijorarea pieţelor creşte faţă de Spania, aflată în mare dificultate financiară şi ale cărei dobânzi la împrumuturi pe pieţe sunt considerate nesustenabile la termen, ceea ce duce la necesitatea recurgerii la un plan de salvare global. Dobânda împrumuturilor pe zece ani pentru Spania a bătut ieri un nou record de la crearea zonei euro - 7,615% - reflectând neîncrederea crescândă a investitorilor faţă de acest stat. Prin efect de contagiune, Italia suferă şi ea pe piaţa obligatorie, dobânda pe zece ani atingând 6,655%, cea mai mare din ia­nuarie. Credibilitatea Spaniei pe pieţe a încasat o nouă lovitură după ce Catalonia, una din regiunile sale cele mai bogate, a recunoscut că ar putea avea nevoie de ajutor financiar guvernamental, ceea ce a accentuat zăpăceala din zona euro.

ZIARUL FINANCIAR

Carmen Negoiţă, vicepreşedintele CNVM, a încasat anul trecut 12.000 de euro pe lună

Carmen Negoiţă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital, a câştigat în 2011 o indemnizaţie anuală de 637.927 lei (151.887 euro), mai mare cu 80% faţă de venitul net încasat în anul precedent. Echivalentul lunar este de peste 53.000 lei sau de peste 12.000 de euro, acesta fiind printre cele mai mari venituri de pe piaţa de capital. Carmen Negoiţă ocupă funcţia de vicepreşedinte al CNVM, însă până în prezent nu şi-a publicat declaraţia de avere pentru anul 2011 pe website-ul instituţiei.

Topul celor mai profitabili angajaţi

Fiecare angajat al BMW Group România are o cotă de aproape 550.000 de euro din profitul importatorului mărcii germane luând în calcul profitul net şi numărul de angajaţi. BMW Group România a înregistrat anul trecut un profit net de 6 mil. euro cu un total de 11 angajaţi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Porsche România şi-a păstrat şi anul trecut prima poziţie în topul celor mai profitabili importatori, cu un câştig net de peste 27 mil. euro, echivalentul a aproape 180.000 de euro pentru fiecare dintre cei 151 de angajaţi. Pe locul al treilea în topul celor mai mari profituri raportate la numărul de angajaţi se află Mercedes-Benz, cu un profit net de 45.000 de euro pentru fiecare dintre cei 136 de angajaţi.

Guvernul cedează şi anunţă un nou acord cu FMI. Creşterea economică pierde teren în prognoze

În pofida criticilor anterioare la adresa programului cu Fondul Monetar Internaţional, USL anunţă un nou acord. Vicepremierul şi ministrul finanţelor Florin Georgescu, cel mai credibil membru al guvernului pe zona economică, a anunţat ieri că România vrea încă un acord preventiv de doi ani cu FMI, într-o încercare evidentă de a calma suspiciunile analiştilor străini şi neîncrederea pieţelor externe, reflectată în prăbuşirea leului din ultimele săptămâni. Practic, actuala putere acceptă o nouă "încorsetare" a României pentru doi ani, în schimbul stabilizării pieţelor, şi, implicit este de acord cu o continuare a politicilor de austeritate şi cu privatizările, criticate până acum.

Harta economică a Europei este pe cale să se schimbe drastic, iar Estul are şansa de a deveni motorul de creştere al continentului, spune premierul ungar Viktor Orban

Vestul şi Estul Europei merg în direcţii diferite, cu Occidentul riscând să intre într-o capcană permanentă a datoriilor şi cu ţările din Est îndreptându-se spre poziţii mult mai bune din care pot deveni motorul de creştere economică al continentului, a declarat controversatul premier al Ungariei Viktor Orban în faţa membrilor organizaţiei de tineret a partidului de guvernământ. Aripa estică a Europei este mult mai bine poziţionată pentru a susţine creşterea economică a continentului, mai ales deoa­rece, spre deosebire de statele vestice, ţările din regiune nu au pierdut controlul finan­ţelor şi voinţa politică, a afirmat Orban.

Finanţele au cheltuit 850 mil. euro din rezerva de valută pentru a contracara presiunea pe dobânzile la lei. Mai au în cămară 3,3 mld. euro

Ministerul Finanţelor avea marţi, 24 iulie, în conturi rezerve de valută în sumă de 3,3 miliarde de euro, în scădere cu 1,6 mld. euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii aprilie 2012, şi poate accesa la nevoie 1 mld. euro de la Banca Mondială pe baza unei ordonanţe de urgenţă care ar fi necesară pentru ratificarea acordului de împrumut aprobat luna trecută de instituţia financiară internaţională. În total, Finanţele pot conta, aşadar, pe resurse în valută disponibile pe termen scurt de 4,3 mld. euro, această sumă constituind aşa-numitul "buffer" valutar pe care statul s-a angajat să-l constituie în cadrul acordului cu FMI, UE şi BM pentru a-şi asigura finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice pentru circa patru luni, independent de conjunctura de pe pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb