REVISTA PRESEI 26.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 septembrie 2013

ADEVARUL

Statul vrea să scumpească rovinieta cu până la 66%. Cât vor plăti şoferii

Costul rovinietei plătite de şoferii de autoturisme va creşte cu până la 66% şi va fi mai mic pe anumite perioade de valabilitate în cazul vehiculelor de transport marfă şi persoane, potrivit unui nou proiect de modificare a legislaţiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere. Comparativ cu un proiect de ordonanţă elaborat anterior de instituţie pe această temă şi cu reglementările în vigoare, noua variantă prevede majorarea şi scăderea mai multor tarife, eliminarea perioadei de valabilitate de 90 de zile şi adăugarea unui nou interval, de 10 zile, pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone. - Şoferii de autoturisme vor scoate din buzunar pentru roviniete valabile 7 zile, 30 zile şi 12 luni suma de 5, 10 respectiv 32 de euro, inclusiv TVA. Comparativ, pentru aceleaşi perioade de valabilitate, sumele achitate se ridică în prezent la 3, 7 şi 28 euro. Pentru o perioadă de 10 zile, nivelul propus este de 6 euro.

Roşia Montană: Cercetătorii băimăreni propun o metodă fără cianuri

Doi băimăreni, specialişti în prelucrarea piritei aurifere, au fost chemaţi să vorbească în faţa Comisiei speciale care a fost creată în Parlament pentru proiectul Roşia Montană. Unul dintre aceştia este Aurelian Brâncuş, fost şef la centrala minelor din cadrul societăţii Aurul SA, iar celălalt este Jack Goldstein, inventatorul băimărean care a brevetat o licenţă de extragere fără cianuri a aurului. Propunerea invitării celor doi a venit din partea deputatului maramureşean Mircea Dolha (PNL), care face parte din Comisia Roşia Montană. Cu toate acestea, unul dintre specialişti infirmă chemarea sa, spunând că nu a primit nicio adresă oficială. "Deputatul Dolha probabil s-a folosit de faptul că ne cunoaştem personal, însă o invitaţie oficială eu nu am primit. Am activat zeci de ani în acest domeniu şi pot să vă spun că o altă variantă decât cea prin cianurare nu există. Oricine ar prezenta altceva sau ar sugera o altă metodă este un fraier. Toate experimentele făcute se rezumă la studii de laborator, cunosc bine metoda domnului Goldstein, dar aceasta nu este una care se poate implementa la nivel macro", a spus inginerul Aurelian Brâncuş.

Traian Băsescu a promulgat Legea câinilor fără stăpân: Maidanezii pot fi eutanasiaţi după 14 zile

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, Decretul prin care promulgă Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân, care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, este constituţională. Decizia vine ca urmare a contestaţiei unui grup de 30 de aleşi, cu excepţia UDMR, care susţinea că legea este neconstituţională. Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta prevede că, dacă 14 zile de la aducerea câinilor în adăpost, aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi. Edilii au însă posibilitatea să amâne eutanasierea. Condiţia este să dispună de fonduri pentru a le asigura animalelor hrana necesară.

Bucureştenii rămân fără metrou luni

În timp ce premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au inaugurat începerea forărilor la magistrala 5 de metrou, lucrări ce au înregistrat întârzieri de un an, angajaţii Metrorex anunţă că nu vor să renunţe la greva generală anunţată pentru luni, 30 septembrie. În paralel însă, guvernanţii României nu par să fie foarte deranjaţi de acţiunile sindicaliştilor. Ca răspuns, premierul Victor Ponta a ameninţat subtil spunând că subvenţiile la metrou sunt plătite de toţi românii şi că "nu cred că ar fi corect şi de bun simţ"

Vasilescu, despre clauzele abuzive: "Legea e lege. La BNR nu ajung la validare mostrele din contracte"

BNR şi-a exprimat opinia asupra modului de preluare în legislaţia internă a directivei privind acţiunile colective pentru denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar nu comentează ceea ce se legiferează, a afirmat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, citat de Mediafax. "BNR s-a pronunţat ca opinie, dar ce e lege e lege", a spus Vasilescu, întrebat cum comentează faptul că guvernul a nu ţinut cont de opiniile exprimate de reprezentanţii BNR privind judecarea proceselor colective exclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau limitarea posibilităţii de a introduce acţiunea doar la nivelul ANPC. Oficialul BNR a ţinut să precizeze că BNR nu are nicio legătură cu contractele de creditare. "Când la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt însoţite de mostrele de contracte, aşa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale părţilor. BNR intervine şi a intervenit într-un singur aspect, aşa cum prevede legea, şi anume când băncile încalcă ceea ce au semnat", a conchis Vasilescu.

Oprescu vrea înapoi terenul de sub Cathedral Plaza, chiar dacă clădirea n-a fost demolată

Primarul Sorin Oprescu vrea să recupereze terenul concesionat către firma care a construit ilegal Cathedral Plaza, fapt dovedit printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Decizia vine cu câteva zile după ce executorul judecătoresc a somat Primăria Capitalei să demoleze în termen de 10 zile clădirea. Chiar dacă pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 26 septembrie, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti se află şi cele două proiectele pentru abrogarea hotărârilor din 2002 şi 2005 privind concesionarea dezvoltatorului Millenium Building a terenurilor, potrivit consilierului general PDL Silviu Văduva acestea nu sunt făcute publice. Văduva spune că este vorba despre o măsură ilegală, pentru că municipalitatea trebuia să prezinte aceste două proiecte în detaliu pe site-ul Primăriei.

Ofensiva UE la embargoul rusesc: acces neîngrădit pe piaţa Uniunii pentru vinurile moldoveneşti

Comisia Europeană propune să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova şi a Acordului de liber schimb (DCFTA), ca răspuns compensatoriu la recenta decizie a Rusiei de a interzice importurile de băuturi alcoolice din Republica Moldova. "Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii.", a declarat Dacian Cioloş. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

CURENTUL

Radu Jianu, omul de încredere al cuplului Udrea-Cocoş, a fost arestat

Ziarul Curentul, anunţa, în urmă cu trei zile, arestarea pentru 29 de zile a lui Radu Viorel Jianu, fost director din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti. Acesta este acuzat că a primit 60 000 de dolari pentru a acorda contractele de valorificare a fierului vechi (provenit din autobuze si troleibuze scoase din uz) către doi oameni de afaceri. Ce n-au spus procurorii şi nici restul presei care a dat informaţia este faptul că Radu Viorel Jianul nu este un director oarecare al RATB. Radu Jianu este omul de încredere a al cuplului Udrea-Cocoş, fiind plimbat în familie, în funcţie de nevoi, când la firmele lui Dorin Cocoş, când la ministerele conduse de Elena Udrea, în funcţiei de interese. Probabil Radu Jianu este un profesionist desăvârşit, de vreme de Dorin Cocoş s-a dispensat cu greu de expertiza acestuia la firmele sale, plasându-l mai întâi la Ministerul Dezvoltării Regionale, condus la vremea aceea de Elena Udrea, şi apoi la RATB, în funcţia de director al Departamentului de Achiziţii.

Liberalul Mihai Calimente, şeful Comisiei SIE, lucrează pentru Soros? de George Roncea

Un personaj un aspect delabrat şi mocirlos l-a transformat ieri, pe Soros, în lider al zecilor de mii de români care protestează faţă de aberanta afacere a aurului pe care guvernul Ponta şi Traian Băsescu vor să o perfecteze în favoarea lui Soros. Nu-i aşa că sună idiot şi arată ca o fractură logică întreaga propoziţie?. Ei bine aşa şi e. Personajul cu pricina a comis super inteligentul panseu imediat după ce a avut loc în Parlament audierea şefului SIE, colegul de partid al lui Calimente, Meleşcanu, licheaua în costum Armani (citat din clasici), acesta fiind, după toate probabilităţile, sursa de încredere a parlamentarului PNL. Cel puţin aşa reiese din circumstanţa succesiunii evenimentelor. Ieşirea publică extrem de inteligentă a deputatului liberal a avut loc în urma unei solicitări oficiale a PNL din data de 21 septembrie, adresată SIE, cu privire la rolul "agenturilor" care s-ar afla în spatele nostru, al manifestanţilor ce se opun proiectului goldsteinilor.

Mincinos ori nătărău? Victor Ponta nu a priceput nimic despre cianurile finlandeze

Înainte de a pleca în ultima sa vizită oficială, Premierul Victor Ponta ne-a promis că ne va împărtăşi câte ceva din vasta experienţă pe care o au finlandezii în privinţa exploatării aurului cu cianuri. Apoi, abia revenit acasă prim-ministrul nostru s-a preschimbat brusc într-un soi de belfer care, cocoţat pe o catedră imaginară, s-a apucat să predea "lecţia finlandeză" tuturor celor care contestă proiectul Roşia Montană: "Cred că avem multe de învăţat din Finlanda, care are importante resurse de exploatat, ei nu au închis minele. Ei au 52 de mine funcţionale şi fac această operaţiune la cele mai înalte standarde de mediu, folosind cianură, dar respectând cele mai înalte standarde. Le-am cerut sprijin tehnic." Dar, tot ceea ce a reuşit el să ne demonstreze a fost doar faptul că, în numai câteva zile, a reuşit să facă un ciudat salt evoluţionist, pe care chiar şi lui Darwin însuşi i-ar fi fost foarte greu să-l explice. Iar asta pentru că este foarte clar: fostul Cârlan "a plecat bou şi s-a întors vacă".

CURIERUL NATIONAL

S-a terminat epopeea clauzelor abuzive

Guvernul nu va mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, iar legea va fi aplicată de la 1 octombrie. Băncile vor fi obligate să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe într-un proces colectiv. Se estimează că se va genera un deficit în bănci de mai multe miliarde de lei, în condiţiile în care numai anul trecut sistemul bancar a pierdut 2,3 miliarde lei. După ce au pierdut mii de procese în instanţă pe tema clauzelor abuzive cuprinse în contractele de împrumut, acum băncile vor fi obligate să le elimine pe toate, din toate contractele, atât pe cele care vor fi întocmite de acum înainte, cât şi din cele aflate în vigoare. Decizia a fost luată ieri în şedinţa Executivului, care a hotărât să nu mai amâne termenul de intrare în vigoare a două articole din Legea 193/2000.

Bancherii şi traderii incorecţi vor risca închisoarea

Un grup al autorităţilor de reglementare la nivel mondial cere sancţionarea abuzurilor pe piaţa financiară cu amenzi usturătoare şi pedepse privative de libertate. David Wright (IOSCO): Potenţialul câştigurilor financiare ilicite depăşeşte cu mult riscurile şi costurile de a fi prins. Secretarul general al International Organization of Securities Commisions (IOSCO), David Wright, a anunţat într-un interviu acordat Bloomberg că bancherii necinstiţi şi traderii care folosesc informaţii confidenţiale vor fi aspru pedepsiţi, aceste prevederi fiind discutate în prezent la nivel internaţional de un grup de lucru pentru sancţionarea abuzurilor pe piaţa financiară, pe fondul temerilor că unele ţări nu au prevederi suficient de stricte.

Extinderea programului de răscumpărări aruncă acţiunile FP pe un nou maxim istoric

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti un nou maxim istoric de 0,7375 lei/acţiune, piaţa interpretând pozitiv anunţul făcut ieri de compania de administrare Franklin Templeton potrivit căruia Fondul va lansa o ofertă de cumpărare prin care să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. "Prin această ofertă, Fondul intenţionează să răscumpere până la 600.000.000 de acţiuni de la acţionarii Fondului. În funcţie de răspunsul la această ofertă, alte oferte ar putea fi luate în considerare şi în viitor", se afirmă în comunicatul remis Bursei. Intraday acţiunile FP au atins un maxim de 0,74 lei/acţiune, consemnat în chiar ultima oră de tranzacţionare şi preţ la care s-au făcut schimburi cu 2,73 milioane de acţiuni, reprezentând 15,25% din volumul titlurilor transferate ieri, echivalent pentru o valoare a rulajelor de 13,18 milioane lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Finanţările lui SOV au fost tocate de directorii de la Realitatea Tv

Acţionarul majoritar al Realitatea Media, Cozmin Guşă, spune că societatea nu va intra în faliment decât dacă nu va mai fi finanţată, iar judecătorii nu vor aplica legea. Lupta care se duce acum prin tribunale între creditorii societăţii Realitatea Media, care deţine postul de televiziune Realitatea TV, îşi are rădăcinile în modul ineficient în care au fost gestionate, de-a lungul timpului, resursele financiare ale companiei, ne-a declarat Cozmin Guşă, actualul acţionar majoritar al Realitatea Media. Acesta spune că nu se pune problema falimentului societăţii, decât în două situaţii: "Realitatea poate să intre în faliment, dacă se îndeplinesc simultan două condiţii: judecătorul de la Curtea de Apel face o ilegalitate şi, respectiv, în acelaşi timp, Realitatea TV să nu mai fie finanţată", arată Cozmin Guşă.

Ponta face exerciţii de autoritate cu miniştrii. Stroe şi Grapini, puşi la punct

Tensiunile din USL au răbufnit ieri în şedinţa Guvernului. După ce a avut de furcă cu miniştrii liberali şi conservatori în chestiunea proiectului privind Roşia Montană, premierul Victor Ponta şi-a propus să îi aducă la ordine pe aceştia. Ieri, în debutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe (PNL), să nu mai încerce să împace şi capra şi varza în privinţa Codului rutier, subliniind că acesta trebuie să fie dezbătut şi adoptat cât mai repede. Radu Stroe afirmase iniţial că , la nivelul grupurilor parlamentare s-a găsit o formulă, dar că "trebuie să fie limpede că nu se poate să împaci şi capra, şi varza...". Replica şefului Guvernului a venit prompt, aceasta fiind şi într-o evidentă notă ironică: "Dumneavoastră aţi încercat". Tot ieri, premierul a ţinut să aibă ultimul cuvânt de spus în disputa publică cu ministrul Turismului, Maria Grapini (PC: "Cred că trebuie să se obişnuiască mai mult cu poziţia de ministru, că nu mai e, aşa, un producător de textile care vorbeşte cu presa".

JURNALUL NATIONAL

Teszari şi Bendei, la audieri în "Mita lui Mitică"

Contractul pentru transmisiile meciurilor de fotbal din Liga 1 şi cel încheiat între RCS&RDS şi firma lui Mitică Dragomir sunt strâns legate. Ce ingredient de corupţie au aceste afaceri vor să afle, în fine, şi procurorii DNA. Semnul că încep să "sape" pentru a afla motorul combinaţiilor din interiorul Triunghiului Bermudelor, care îi are ca actori pe Zoltan Teszari, patronul "discret" al companiei de cablu RCS&RDS, prietenul lui din vremuri grele, Ioan Bendei, administrator al companiei, şi Mitică Dragomir este chemarea "tripletei" la audieri. Mitică Dragomir a făcut potecă la DNA pentru numeroase alte dosare care dau măsura "palmaresului" fără glorie al afacerilor pe spatele fotbalului. Zoltan Teszari intră în premieră în menghina declaraţiilor, urmând să fie scos în public pe "aleea DNA", unde îşi va pierde "virginitatea" bine păstrată a omului invizibil.

Ponta, despre închiderea podului de la Agigea: Structura este afectată şi poate să cadă în orice moment, cum să lăsăm lumea să meargă în continuare pe pod?

Datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa CNADNR, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că a discutat deja pe această temă cu ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia funcţionează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinainte de 1989. "Era vorba să se închidă în aprilie, ca să spun adevărul, şi în aprilie am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum, suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie sau e bine în februarie ? Pentru a nu a exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză, independentă, nu a CNADNR. Dacă acea expertiză confirmă că e un pericol în orice moment, atunci trebuie clar să îl închidem, să-l reparăm cât mai repede.

NATIONAL

Radu Stroe, "iepurasul" SRI

Nici macar catastrofa de Igas nu a reusit sa-si puna atata lume in cap, precum a izbutit actualul ministru de Interne. Prostia din "Codul lui Stroe" a iritat milioane de soferi si i-a facut sa rada cu lacrimi pana si pe agentii de circulatie care urmau sa puna in practica noile prevederi rutiere, unele de-a dreptul "talibane". Insa politistilor, ca si tuturor angajatilor MAI de altfel, le va pieri cu siguranta rasul in preajma Sarbatorilor de iarna, cand vor descoperi ca au fost din nou dusi de nas si vor incasa doar un sfert din banii de echipamente pe acest an. Pentru ca bugetul acceptat tacit si de seful de la Interne, in ciuda declaratiilor publice belicoase, atat permite: plata a doar 25 la suta din sumele ce li se cuvin de drept.

Sorin Alexandrescu, inghesuit de DNA ca sa nu-l toarne pe Mitica Dragomir?

Dosarul presusupului santaj comis de directorul Antena Group scartaie din toate incheieturile. Un amanunt incredibil, care a "scapat" anchetatorilor DNA, este incheierea de sedinta a Judecatoriei Sectorului 5, unde magistratii mentioneaza ca Sorin Alexandrescu intentiona sa anunte autoritatile cu privire la "contractul-mita" dintre RCS&RDS si Mitica Dragomir. In mod absolut bizar, DNA a considerat ca "sesizarea autoritatilor" suna a santaj, asa ca a continuat ancheta, ignorand contractul dubios incheiat intre firma lui Mitica Dragomir si firma RCS&RDS. In aceste conditii, tot santaj poate fi si atunci cand o persoana ii spune unui hot prins in flagrant sa plece, ca il da pe mana Politiei.

Pe MM Stoica il paste excluderea din fotbal!

Ultimul subiect de discutie in birourile de la "Casa Fotbalului" il priveste in mod direct pe Mihai Stoica. Tot mai multe oficialitati din fotbalul romanesc doresc ca managerul Stelei sa fie declarat persona non grata, lucru echivalent cu excluderea din fenomen! Scapat de sub control dupa ce Gigi Becali a ajuns la inchisoare, Mihai Stoica a comis in ultimele luni mai multe gafe decat in tot mandatul sau la Steaua. Insa conferinta de presa de marti a fost cea care a umplut paharul cu nemultumiri, atacurile la adresa fostelor glorii din Ghencea, a presedintilor FRF si LPF si a altor personalitati publice oripiland conducerea fotbalului romanesc. Din cate se vorbeste, MM este mai aproape ca oricand sa fie declarat persona non grata.

Mihai Tanasescu promite Romaniei 600 de milioane de euro

Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI) sustine ca institutia va acorda anul acesta Romaniei credite in valoare de 500-600 milioane euro. Oficialul BEI este responsabil cu operatiunile de creditare in Romania. In vara, Mihai Tanasescu anunta ca banca pe care o reprezinta are in vedere credite de pana la un miliard de euro. "Nu s-a schimbat planul. Sunt niste proiecte care iau mai mult timp pentru finalizare si cred ca nu avem timp sa le finalizam pana la sfarsitul anului", a spus Tanasescu. El a precizat ca, oricum, creditul de aproximativ 600 de milioane de euro, prevazut a se acorda Romaniei pana la sfarsitul acestui an, reprezinta dublul sumei primite de la BEI anul trecut.

China a inchiriat 5% din teritoriul Ucrainei

China are de hranit peste 1,3 miliarde de suflete si se pare ca nu-i mai ajunge terenul agricol. Autoritatile de la Beijing au decis sa inchirieze terenuri agricole in Africa, America de Sud, Asia si, mai nou, si in Ucraina. Suprafata vizata de China in Ucraina se ridica la aproximativ trei milioane de hectare de teren agricol, din care 100.000 de hectare inca din acest an, iar restul, in urmatoarele decenii. Intelegerea suna in felul urmator: Ucraina cultiva terenurile cu semintele si cu utilajele ce vor fi aduse din China, iar Beijingul primeste recoltele si animalele crescute in fosta republica sovietica. Sigur, nu pe ochi frumosi, ci pe bani, si inca multi, deoarece China va facilita Ucrainei un imprumut de trei miliarde de dolari pentru inceperea productiei agricole. In plus, chinezii vor construi un pod peste trecatoarea Kerci si o autostrada in Crimeea (probabil in cateva luni...).

PUTEREA

DNA confirmă anchetele PUTEREA: Maher Bou Ezzedinne a fost arestat pentru evaziune fiscală

Miercuri, 25 septembrie 2013, printr-un comunicat remis presei, DNA a anunţat reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Maher Bou Ezzedinne, iar câteva ore mai târziu urma să fie arestat preventiv. Arestarea regelui Bou Ezzedinne este o surpriză colosală dacă luăm în considerare faptul că protectorii marelui escroc sunt procurorul Codruţ Olaru (fost şef al DIICOT), deputatul PSD cu dosar penal pentru trafic de influenţă Ion Stan, plus fostul director general al defunctei DGFP Dâmboviţa, în prezent şef al AJFP Dâmboviţa, Emilian Rusu! Evident că mai sunt şi alte persoane din ANAF şi Ministerul Finanţelor care i-au facilitat regelui Ezzedinne accesul la returnări ilegale masive de TVA şi aşteptăm să fie făcute publice de procurorii anticorupţie. Rămâne un mister ce o fi păţit DNA, condusă de Codruţa Kovesi, de a ridicat ceaţa de pe dosarele infractorului Maher Bou Ezzedinne! Ori o fi venit vremea să cadă şi capetele încoronate ale celor care au oferit protecţie evazioniştilor fiscali?

Statul român condamnat la CEDO pentru blocarea accesului la dosarele Securităţii

Condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg, a devenit ceva banal, cel mai recent caz pierdut de statul român vizând violarea dreptului la viaţă privată şi de familie al unei românce care a reclamat că i-a fost împiedicat accesul la documente ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). După studierea probelor, judecătorii CEDO au hotărât că statul român trebuie să îi plătească Antonetei Tudor 4.500 de euro daune morale, pentru violarea articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit documentelor CEDO, Antoneta Tudor, născută în 1951 şi având domiciliul în Bucureşti, susţine că împiedicarea accesului la documentele CNSAS referitoare la tatăl ei decedat reprezintă violarea dreptului la respect faţă de viaţa privată şi de familie.

CNE Cernavodă. Acord de mediu pentru Unităţile 3 şi 4

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul "Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă". "Prin Hotărârea adoptată de Guvern sunt specificate elementele principale ale aspectelor de mediu în relaţie cu măsurile şi condiţiile necesare realizării Proiectului şi, ulterior, în perioada funcţionării noilor obiective. Sunt subliniate măsurile destinate îmbunătăţirii răspunsului centralei nucleare în cazul unui accident sever, măsuri rezultate în urma evaluărilor tip < Teste de stres > solicitate de Consiliul European şi Comisia Europeană pentru toate centralele nucleare din UE după accidentul de la Fukushima", informează un comunicat al Executivului.

ROMANIA LIBERA

Strategia lui Antonescu pentru câştigarea baronilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a avansat ideea unei legi de amnistie pentru aleşii locali care au probleme cu ANI. Iniţiativa lui Antonescu se adaugă promisiunilor avansate recent de către vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia primarii nu vor răspunde penal pentru actele contrasemnate de subordonaţii lor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că susţine ideea unei legi de amnistie în legătură cu aleşii locali în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat un conflict de interese de tip "public-public". Crin Antonescu a avansat o soluţie şi pentru situaţia incompatibilităţilor - un recurs în interesul legii al Ministerului Justiţiei.

Evoluţia doctrinei Obama

Comentând discursul preşedintelui american, Barack Obama, în Adunarea Generală a ONU, media şi analiştii americani evidenţiază că doctrina şefului de la Casa Albă este din nou în plină evoluţie. Obama a declarat în faţa liderilor mondiali că va consacra restul mandatului pentru două iniţiative diplomatice de risc - găsirea unei soluţii negociate în privinţa confruntării cu Iranul şi crearea unui stat independent pentru palestinieni. În primul său mandat, doctrina preşedintelui american a fost definită prin propria declaraţie conform căreia "este timpul de a ne concentra asupra construcţiei naţionale, aici, acasă". A accelerat retragerea trupelor din Afganistan, s-a alăturat scurtă vreme luptei pentru oprirea masacrului în Libia dar s-a retras rapid şi a refuzat să intervină în Siria, într-un război civil complex pe care îl consideră un potenţial viespar.

ZIARUL FINANCIAR

România are cea mai mare creştere a producţiei auto din Europa. A depăşit Italia, Belgia şi se apropie de Polonia

Producţia de autoturisme de pe piaţa locală a crescut cu 45% în primele şase luni ale acestui an, cel mai accelerat ritm de creştere din Europa şi al treilea cel mai rapid din lume, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA). În România s-au produs în primul se­mes­tru aproape 225.000 de auto­tu­risme, dintre care 181.300 de către Dacia, în creştere cu 17% faţă de pe­rioa­da similară a anului trecut şi aproape 43.500 de către Ford România la Craiova, 2013 fiind primul an întreg de producţie pentru B-Max. "Cel mai probabil saltul în ceea ce priveşte producţia de auto­tu­risme din România nu va mai putea fi repetat în următorii ani. Cu toate acestea, dacă Dacia continuă să lanseze automobile atră­gătoare, producţia României are în continuare loc de creştere", a declarat pentru ZF Luca Cifferi, redactorul-şef al publicaţiei Automotive News Europe, cea mai importantă publicaţie economică din industria auto europeană.

Victor Ponta: Respingerea proiectului Roşia Montană ar fi o "catastrofă" pentru România

Respingerea de către Parlamentul României a proiectului Roşia Montană ar fi o "catastrofă" pentru România, pentru că ar fi un "mesaj împotriva investitorilor străini", a declarat premierul Victor Ponta la un seminar organizat de Reuters. "Dacă Parlamentul va decide să nu se facă acest proiect, nu va fi o mare problemă (din punct de vedere economic), dar dacă România oferă mesajul că suntem împotriva investitorilor străini, împotriva exploatării potenţialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofă pentru România", a declarat Ponta, în engleză, cu ocazia Summitului pentru Investiţii în Europa de Est, organizat de Reuters. "Roşia Montană este un proiect foarte important ca simbol, nu în primul rând din punct de vedere economic", a subliniat Ponta. "Trebuie să profităm de resursele noastre naturale, bineînţeles respectând toate standardele de mediu, dar, dacă acestea se respectă, ar trebui să fim în favoarea explorării", a precizat Ponta.

Ionuţ Dumitru: Este tragic să colectezi doar jumătate din TVA

Cea mai gravă problemă a bugetului este în zona de evaziune fiscală, la colectarea veniturilor, România reuşind să colecteze numai jumătate din ceea ce ar trebui să încaseze din TVA, ceea ce este "tragic", consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Evaziunea fiscală a urcat în anii de criză cu 40%, de la 57,7 mld. lei în 2008 la 81 mld. lei în 2012 (circa 20 mld. euro), respectiv la 14% din PIB. În cazul TVA, evaziunea a făcut un salt de 10 mld. lei în aceas­tă perioadă, apropiindu-se anul trecut de 50 mld. lei, adică peste 60% din total, potrivit Con­siliului Fiscal. "Colectăm numai ju­mă­tate din ceea ce ar trebui să colectăm la TVA. Româ­nia arată ca o ţară care nu e guvernată. Este o cifră catastrofală, este tragic să colectezi numai jumătate din TVA. Ca şi cauze, discutăm în primul rând de corupţie - organisme ale statului care au atribuţii de colectare a taxelor sau din domeniul controlului evaziunii care au nivel ridicat de corupţie", a declarat Dumitru la emisiunea ZF Live de ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb