REVISTA PRESEI 26.09.2018

F.B.
Revista Presei / 26 septembrie 2018

REVISTA PRESEI 26.09.2018

CONFERINŢA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI

Ecouri în presă

KANAL D

https://www.kanald.ro/politicieni-oameni-afaceri-diverse-domenii-s-au-intalnit-discute-economia-romaniei-cadrul-celei-patra-editii-conferintei-strategia-dezvoltare-romaniei-organizata-grupul-presa-bursa-iata-solutii-s-au-18467187

Politicieni şi oameni de afaceri din diverse domenii s-au întâlnit să discute despre economia României, în cadrul celei de-a patra ediţii a Conferinţei despre Strategia de Dezvoltare a României, organizată de Grupul de Presă BURSA! Iată ce soluţii s-au găsit!

Conferinţa despre Strategia de Dezvoltare a României a ajuns la cea de-a patra ediţie şi a fost organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Şef al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului suţine că are în vedere de multă vreme conceptul de "dezvoltare durabilă" care ar trebui să beneficieze de o atenţie mai mare la nivelul întregii societăţi, mai ales că avem o ţară frumoasă, cu oameni muncitori, însă se pare că nu este suficient.

Printre cei care au dezbătut problemele cu care se confruntă economia ţării, s-a aflat şi George Rotariu, românul care a instalat primul bancomat de Bitcoin din România.

Conferinţa despre Strategia de Dezvoltare a României a ajuns la cea de-a patra ediţie şi a fost organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

AGERPRES

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/09/25/ursache-romania-gestioneaza-foarte-prost-banii-la-o-inflatie-de-5-pe-an-populatia-romaniei-pierde-7-miliarde-de-lei--181747

România gestionează foarte prost banii; la o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei

România gestionează foarte prost banii, iar la o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei, a declarat marţi vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Ştim să folosim banii? România gestionează foarte prost banii. Hai să luăm retailul, să luăm populaţia. Stăm pe 150 de milioane în conturi curente, cu dobândă practic zero. La o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei. Să luăm companiile. În continuare se finanţează prin sistemul bancar. Lipsa de apetit de care spun eu, de listări, şi care nu e a lor, e a managerilor companiilor de stat, practic din 2014 nu am mai avut niciun IPO a unei companii româneşti de stat, care să se capitalizeze, care să se finanţeze prin sistemul pieţei de capital, este un semnal rău şi am să vă spun şi de ce. Ieri a fost o zi tristă pentru dezvoltarea noastră. Organismele internaţionale au clasificat Polonia la piaţă dezvoltată. 561 de companii sunt listate în Polonia, din care 23 de bănci. Peste 50% capitalizare din PIB e din piaţa de capital. În România, dacă avem 85 de companii, şi acesta datorită faptului că în ultimii ani am reuşit ca mediu privat să înceapă să facă emisiuni de obligaţiuni, IPO-uri şi aşa mai departe. Acesta este un semnal de gestiune proastă a managerilor din companiilor de stat", a spus Mircea Ursache.

De asemenea, Mircea Ursache a făcut referire la componenta europeană a strategiei de dezvoltare a României şi a precizat că România nu se poate dezvolta în afara Spaţiului Unic European.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/09/25/rotariu-bitcoin-romania-bitcoin-ul-si-monedele-fiduciare-nu-sunt-rivale-tehnologia-blockchain-poate-aduce-imbunatatiri-sistemelor-financiare--181715

Rotariu (Bitcoin Romania) Bitcoin-ul si monedele fiduciare nu sunt rivale; tehnologia blockchain poate aduce imbunatatiri sistemelor financiare

Bitcoin-ul şi monedele fiduciare nu sunt rivale, iar tehnologia blockchain, care se află în spatele bitcoin, poate aduce îmbunătăţiri sistemelor financiare actuale, a declarat marţi George Rotariu, CEO Bitcoin România, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Din punctul meu de vedere, bitcoin-ul şi monedele fiduciare nu sunt rivale, nu rivalizează. Din contră, părerea mea este că se complementează. Eu nu cred că bitcoin-ul sau blockchain, tehnologia din spatele bitcoin-ului, vin să înlocuiască sistemele bancare. Dimpotrivă, părerea mea este că această tehnologie poate aduce foarte multe îmbunătăţiri sistemelor financiare actuale", a spus George Rotariu.

Acesta a precizat că băncile pot integra tehnologia blockchain iar în acest fel tranzacţiile pot fi mai sigure, mai rapide şi nu este necesară prezenţa unei a treia entităţi.

La rândul său, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEC Bank, a afirmat că nu poate să îşi dea seama în acest moment dacă criptomonedele vor avea un viitor "extraordinar" şi vor cuprinde întreg sistemul financiar-bancar.

"Noi când avem de a face cu o monedă care evoluează de această manieră spunem că este vorba de o monedă exotică. De ce? Pentru că variaţia fiind atât de puternică poate crea clienţilor sau utilizatorilor unele stări de fericire sau unele stări de nefericire care pot fi, Doamne fereşte, fatale. Deci nu pot să spun în acest moment, nu am o părere clară dacă acesta este viitorul sau dacă la un moment dat piaţa va confirma sau nu necesitatea unor astfel de tehnologii", a declarat Radu Graţian Gheţea.

De asemenea, CEO Bitcoin România, George Rotariu, a menţionat că în prezent societatea deţine 15 ATM amplasate în majoritatea oraşelor mari şi vrea să ajungă să deţină ATM-uri în peste 50 de oraşe, dar nu a dori să ofere cifre cu privire la volumul retragerilor de la bancomate.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a arătat, luni, că monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/09/25/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-finalizata-pana-la-data-de-1-octombrie--181604

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, finalizată până la 1 octombrie

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a declarat marţi consilierul de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 şi 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ţinut cont ce priorităţi avem, care sunt. Toate sunt priorităţi, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante şi nu ai o strategie importantă nu poţi să pui în practică. Ei, acum avem şansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunţ că în data de 1 octombrie finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletişti şi entuziaşti, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", a spus Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, Suedia este prima într-o listă de 157 de ţări şi are 83 de indicatori. România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori şi îi putem urmări, dar important este cum o facem.

Laszlo Borbely a precizat că indicatorii sunt foarte importanţi pentru că fără aceştia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii şi un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Naţional de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriţi la zi circa 23-25.

FISCALITATEA.RO

https://www.fiscalitatea.ro/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-va-fi-finalizata-in-urmatoarele-zile-18817/

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată în urmatoarele zile

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a anunţat, marti, 25 septembrie, consilierul de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României".

"Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 şi 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ţinut cont care sunt priorităţile. Toate sunt priorităţi, dar dacă le iei pe toate făra să decelezi care sunt mai importante şi nu ai o strategie importantă, nu poţi să pui în practică. Ei, acum avem şansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunţ că in data de 1 octombrie finalizam cu toate aprobarile noua Strategie de Dezvoltare Durabila a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletişti şi entuziaşti, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", declară Laszlo Borbely, la conferinţa organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României..

Acesta a subliniat că deşi Suedia este prima într-o listă de 157 de ţări, nu are decât 83 de indicatori. Aşadar, spune el, România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori şi îi putem urmări, dar important este cum o facem.

Laszlo Borbely a arătat şi de ce sunt aceşti indicatori atât de importanţi, precizând că fără aceştia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii şi un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Naţional de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriţi la zi circa 23-25, arată sursa citată.

ECONOMICA.NET

http://www.economica.net/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-finalizata-pana-la-data-de-1-octombrie_158883.html

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, finalizată până la data de 1 octombrie

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a declarat marţi consilierul de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 şi 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ţinut cont ce priorităţi avem, care sunt. Toate sunt priorităţi, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante şi nu ai o strategie importantă nu poţi să pui în practică. Ei, acum avem şansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunţ că în data de 1 octombrie finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletişti şi entuziaşti, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", a spus Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, Suedia este prima într-o listă de 157 de ţări şi are 83 de indicatori. România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori şi îi putem urmări, dar important este cum o facem.

Laszlo Borbely a precizat că indicatorii sunt foarte importanţi pentru că fără aceştia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii şi un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Naţional de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriţi la zi circa 23-25.

PUTEREA.RO

http://www.puterea.ro/economie/strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-romaniei-finalizata-la-1-octombrie-172064.html

STRATEGIA NAŢIONALĂ pentru Dezvoltarea Durabilă a României, finalizată la 1 OCTOMBRIE

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, a declarant, marţi, consilierul de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, informează Agerpres.

"Noi am avut o problemă, am conceput multe lucruri între 1996 şi 2000 dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ţinut cont ce priorităţi avem, care sunt. Toate sunt priorităţi, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante şi nu ai o strategie importantă nu poţi să pui în practică. Ei, acum avem şansa aceasta prin Strategie pentru că vreau să vă anunţ că, în data de 1 octombrie, finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. E pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă pe care cu onoare o conduc din mai anul trecut. Deci e un Departament de Dezvoltare Durabilă în cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu 9 oameni foarte sufletişti şi entuziaşti, cu care am finalizat revizuirea Strategiei de Dezvoltare a României", a spus Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, Suedia este prima într-o listă de 157 de ţări şi are 83 de indicatori. România nu trebuie să aibă 200, ci este nevoie de 60-70 de indicatori şi îi putem urmări, dar important este cum o facem. Laszlo Borbely a precizat că indicatorii sunt foarte importanţi pentru că fără aceştia nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. La nivel ONU există un set de 241 de indicatorii şi un set propus de Eurostat de circa 100 de indicatori. România la Institutul Naţional de Statistică are 103 indicatori din care pot fi urmăriţi la zi circa 23-25.

BITCOIN ROMANIA

http://bitcoinromania.ro/blog/bitcoin/george-rotariu-conferinta-bursa/

George Rotariu: "Ceea ce internetul a facut pentru comunicare, Bitcoin poate face pentru sistemele financiare"

CEO-ul Bitcoin Romania, George Rotariu, a participat astăzi, 25 septembrie, în calitate de speaker la conferinţa "Strategia de Dezvoltare a României", ediţia a IV-a, organizată de grupul de presă Bursa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

La evenimentul moderat de Valentin Ionescu au participat nume importante, precum Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, Radu Graţian Ghetea, Preşedintele CEC Bank, Florin Danescu, Preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor şi mulţi alţii.

Tema abordată a fost una de actualitate "Criptomonedele - trambulina spre viitor sau pericol?" Subiectul este unul de interes pe fondul fluctuaţiilor de preţ înregistrate de la începutul anului pe piaţa crypto, atât pentru traderii cu vechime, cât şi pentru investitorii interesaţi să achiziţioneze cryptomonede, aflaţi încă în faza de prospectare a pieţei.

"Dacă la începutul anului preţul mediu al Bitcoin era de 13.000 dolari americani, acum valoarea sa se poziţionează în jurul sumei de 6500 $. Da, anul 2018 a înregistrat un trend descendent, dar acest lucru nu este unul ieşit din comun. Pentru veteranii crypto nu este primul eveniment de genul acesta. Să luăm ca exemplu începutul anului 2015. Acesta a fost marcat de un trend asemănător, iar până în luna decembrie, Bitcoin aproape şi-a dublat valoarea. Aceste mişcări tip "roaler coaster" sunt perfect normale pentru o piaţă aflată în plină dezvoltare", a declarat CEO-ul.

George Rotariu a vorbit nu numai despre trendurile ce marchează piaţa de capitalizare crypto, istoricul fluctuaţiilor de preţ, trendurile bearish şi bullish, dar şi despre planurile de viitor ale companiei pe care o conduce. Extinderea reţelei de atm-uri, tranzacţionarea a peste 100 de monede digitale prin intermediul celor două platforme de tranzacţionare reprezintă paşi importanţi din strategia companiei, ce are ca scop poziţionarea Bitcoin România drept un jucător important pe piaţa crypto globală. CEO-ul consideră că "ceea ce a reprezentat internetul pentru comunicare, va reprezenta Bitcoin pentru sistemele financiare actuale".

"Bitcoin este primul Blockchain, este cel mai mare Blockchain care există astăzi. Este primul sistem cu deschidere globală, ce permite inovaţia. Bitcoin este ecosistemul unde se întâlnesc tehnologia, economia şi comunitatea."

La conferinţa organizată de grupul de presă Bursa au participat peste 150 de persoane, reprezentând companii mari şi IMM-uri din toate domeniile de activitate (agricultură, infrastructură, energie, IT&C, construcţii, resurse umane, auto, turism, mediu, transport, telecomunicaţii, dezvoltarea capacităţii administrative), bănci, fonduri de garantare/contragarantare, fonduri de pensii, societăţi de avocatură, societăţi de asigurare, societăţi de brokeraj, fonduri de investiţii, autorităţi publice centrale şi locale, mass media (tv, radio, presa).

BUSINESS24.RO

http://www.business24.ro/banci/banci-romania/seful-bitcoin-romania-bitcoin-ul-si-monezile-fiduciare-nu-sunt-rivale-1597867?utm_source=business24.ro-Cross&utm_medium=Seful+Bitcoin+Romania+sustine+ca+moneda+virtuala+si+monezile+fiduciare+nu+sunt+rivale&utm

Şeful Bitcoin România susţine că moneda virtuală şi monezile fiduciare nu sunt rivale

Bitcoin-ul şi monezile fiduciare nu sunt rivale, iar tehnologia blockchain, care se află în spatele bitcoin, poate aduce îmbunătăţiri sistemelor financiare actuale, a declarat marţi George Rotariu, CEO Bitcoin România, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Din punctul meu de vedere, bitcoin-ul şi monezile fiduciare nu sunt rivale, nu rivalizează. Din contră, părerea mea este că se complementează. Eu nu cred că bitcoin-ul sau blockchain, tehnologia din spatele bitcoin-ului, vin să înlocuiască sistemele bancare. Dimpotrivă, părerea mea este că această tehnologie poate aduce foarte multe îmbunătăţiri sistemelor financiare actuale", a spus George Rotariu.

Acesta a precizat că băncile pot integra tehnologia blockchain iar în acest fel tranzacţiile pot fi mai sigure, mai rapide şi nu este necesară prezenţa unei a treia entităţi.

La rândul său, Radu Graţian Ghetea, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEC Bank, a afirmat că nu poate să işi dea seama în acest moment dacă criptomonedele vor avea un viitor "extraordinar" şi vor cuprinde întreg sistemul financiar-bancar.

"Noi când avem de a face cu o monedă care evoluează de această manieră spunem că este vorba de o moneda exotica. De ce? Pentru că variaţia fiind atât de puternică poate crea clienţilor sau utilizatorilor unele stări de fericire sau unele stări de nefericire care pot fi, Doamne fereşte, fatale. Deci nu pot să spun în acest moment, nu am o părere clară dacă acesta este viitorul său dacă la un moment dat piaţa va confirma sau nu necesitatea unor astfel de tehnologii", a declarat Radu Gratian Gheţea.

De asemenea, CEO Bitcoin România, George Rotariu, a menţionat că în prezent societatea deţine 15 ATM amplasate în majoritatea oraşelor mari şi vrea să ajungă să deţină ATM-uri în peste 50 de oraşe, dar nu a dori să ofere cifre cu privire la volumul retragerilor de la bancomate.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a arătat, luni, că monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI.

Radio România Actualităţi

Guvernul României promite să pună în dezbatere publică o nouă strategie de dezvoltare durabilă a ţării.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie, ora 22:51) - Emisiunea "Agenda globală"

Realizator: Pavel Ionescu - Guvernul României promite să pună, de luna viitoare, în dezbatere publică o nouă startegie de dezvoltare durabilă a ţării, care să fie axată pe 60, până la 70 de indicatori. Experţii din mediul privat semnalează că măsurile trebuie să facă parte dintr-un proces predictibil şi că autorităţile trebuie să stimuleze activitatea Bursei de Valori. Ideile au fost lansate la un seminar organizat, astăzi, la Bucureşti, unde a fost prezent şi Iulian Olescu. Reporter: Până la sfârşitul acestei luni se vor obţine toate aprobările şi va fi finalizată noua strategie de dezvoltare durabilă a României, care va intra apoi în dezbatere publică - a declarat astăzi consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă, prezent la conferinţa de profil organizată de grupul de presă Bursa, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României. El a adăugat că indicatorii care măsoară evoluţia pe calea dezvoltării durabile, dar şi prioritizarea acestora sunt elemente foarte importante pentru o implementare cu succes a strategiei.

Laszlo Borbely: Fără indicatori nu putem cuantifica dezvoltarea durabilă. Avem un set de 241 de indicatori la nivel ONU şi un set propus de Eurostat de circa 150 de indicatori. Noi, România, la Institutul Naţional de Statistică avem 103 indicatori, din care pot fi urmăriţi la zi circa 23-25, din varii motive. Trebuie să ne stabilim priorităţile din cele 169 de ţinte, pentru că nu s-a ţinut cont ce priorităţi avem.

Reporter: Laszlo Borbely a declarat că Suedia, considerată cea mai avansată ţară în privinţa implementării obiectivelor dezvoltării durabile, urmăreşte evoluţia a 83 de indicatori principali, ceea ce înseamnă că România s-ar putea axa pe un pachet de 60-70 de indicatori.

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a punctat necesitatea unei continuităţi la nivel guvernamental atunci când vorbim de obiective strategice şi a avansat chiar ideea că poziţionarea României pe ultimele locuri în privinţa multor indicatori ar putea fi rezultatul lipsei de coordonare între entităţile raportoare.

Radu Graţian Gheţea: Trebuie să existe o continuitate în gestionarea unor probleme, inclusiv, dacă vreţi, a indicatorilor, pentru că atunci când ne uităm pe graficele reprezentând poziţiile diverselor ţări faţă de mediană, în foarte multe cazuri, suntem total excentrici şi eu cred că aici realitatea nu este cea pe care o spune graficul respectiv şi care de multe ori este demobilizatoare. Domnule, dacă tot face de toate şi tot ultimii suntem, ce se întâmplă? Cred că aici, apropo de continuitate, ar trebui mai multă grijă.

Reporter: Dezvoltarea unei ţări şi implementarea unei strategii de dezvoltare se fac cu bani, iar în România banii nu sunt gestionaţi cum ar trebui, a subliniat şi vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache. El spune şi că piaţa de capital este insuficient folosită de firme ca modalitate de capitalizare, mai ales dacă vorbim de companiile cu capital de stat.

Mircea Ursache: România gestionează foarte prost banii! Hai să luăm retailul, să luăm populaţia. Stăm pe 150 de milioane în conturi curente, cu dobândă practic zero. La o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei. Să luăm companiile. În continuare, se finanţează prin sistemul bancar. Lipsa de apetit, de care spun eu, de listări, şi care nu e a lor, e a managerilor companiilor de stat, este un semnal rău. În România, dacă avem 85 de companii, şi asta datorită faptului că în ultimii ani am reuşit ca mediul privat să înceapă să facă emisiuni de obligaţiuni, să facă ip-uri şi aşa mai departe, acesta este un semnal de gestiune proastă a managerilor din companiile de stat.

Reporter: Mircea Ursache a mai precizat că o strategie de dezvoltare a României nu poate fi concepută în afara spaţiului economic european, deoarece fără pieţele financiare europene ţara nu se poate dezvolta. Vicepreşedintele ASF a mai adăugat că avantajul este acela că Uniunea Europeană va crea o piaţă unică de capital, tocmai pentru a gestiona corect transferul şi circulaţia liberă a capitalurilor în spaţiul european.

----

Adevărul

PSD şi PNL fac politică în biserică. Referendumul pentru familia tradiţională, promovat în faţa altarului

Publicaţia Adevătul scrie că politicieni din mai multe partide s-au întâlnit la o şedinţă ţinută în biserica din Băneşti pentru a discuta despre referendumul pentru modificarea Constituţiei.Liderii politici s-au pus la masă, cu spatele la altar, şi le-au ţinut discursuri celor din încăpere.

"O întâlnire atipică a avut loc astăzi la Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Băneşti, acolo unde s-au întâlnit parlamentari de Prahova, primari din mai multe localităţi, reprezentanţi ai clerului şi cetăţeni, tema discuţiilor fiind referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea redefinirii familiei. Au participat politicieni de la aproape toate partidele parlamentare (fără USR) şi toţi s-au declarat în favoarea iniţiativei legislative de revizuire a Constituţiei". După cum se poate observa în fotografie, între participanţi sunt vicepremierul Graţiela Gavrilescu (ALDE), prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu, Bogdan Toader (preşedinte PSD Prahova şi preşedinte al Consiliului Judeţean) şi senatorul PSD Emanoil Savin. "Întâlnirea de astăzi a avut scop de informare şi îndemn cu privire la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Cu mare bucurie am participat la acest demers al Coaliţiei pentru Familie, la Băneşti, acolo unde au venit oameni care vor să facă un mare bine acestei ţări. Au fost membri ai clerului, credincioşi şi oameni politici din tot spectrul politic, spre bucuria noastră, cu toţii fiind de acord cu definirea clară a familiei în Constituţia României», ne-a declarat părintele protoiereu Grigore Melnic".

Bancherul

A fost vara creditelor pentru locuinţe

Ziarul Bancherul notează despre Iunile iulie şi august că băncile şi-au majorat stocul de credite pentru locuinţe acordate populaţiei într-un ritm mai mare decât în cazul creditelor de consum şi al finanţărilor pentru firme, o tendinţa specifică, de altfel, pentru prima parte a acestui an, arată statisticile Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, soldul creditelor imobiliare şi ipotecare a crescut în luna august cu 661 milioane lei, comparativ cu un avans de 490 milioane lei al creditelor de consum şi doar 300 milioane lei în cazul finanţărilor pentru firme.

Creditele pentru locuinţe sunt stimulate în continuare de stat prin Programul Prima Casă, în cadrul căruia împrumuturile au condiţii mai avantajoase decât cele standard: avansul e de doar 5%, faţă de minim 15% la creditele standard, iar dobânda este plafonată la 2% plus ROBOR la 3 luni. În acelaşi timp, creditele de consum sunt susţinute de politica fiscală prociclică, prin care s-au majorat veniturile populaţiei, precum şi de reclamele băncilor.

În schimb, finanţările pentru firme nu mai beneficiază nici de stimulente din partea statului, în condiţiile scăderii implicării Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), şi nici de promovare sau de programe majore, deşi merită amintit Programul Start-up Naţional, prin care statul susţine creditarea firmelor noi, iar băncile şi-au dat concursul. Ar fi nevoie însă de un program naţional pentru finanţarea firmelor, mai ales a celor noi şi a celor mici, din domeniul rural, de o amploare mult mai mare decât în prezent, ceea ce ar putea fi benefic nu doar pentru sistemul bancar, cât mai ales pentru economie, concluzionează redactorii ziarului Bancherul.

Cotidianul

Schimbare legislativă respinsă de CCR. "Corupţia trebuie sancţionată..."

Legea prin care ar fi scăpat de închisoare cei care obţineau foloase necuvenite pentru terţi a fost declarată neconstituţională, miercuri, în unanimitate de Curtea Constituţională. Mai exact, CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, iniţiate de mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputaţii Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, precum şi legea în ansamblul său, sunt neconstituţionale", încălcând statul de drept, se arată într-un comunicat al CCR.În argumentarea soluţiei adoptate, Curtea a reţinut că "o exigenţă a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupţiei".

De asemenea, având în vedere obligaţiile internaţionale asumate de România, prin ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a Convenţiei penale cu privire la corupţie, Curtea a reţinut că modalitatea de incriminare a infracţiunilor de corupţie trebuie să respecte cerinţele expres stabilite prin aceste acte internaţionale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, şi art.11 alin.(1) din Constituţie, raportat la art.15 lit.b) din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi art.3 din Convenţia penală cu privire la corupţie.

Curierul Naţional

De la tribuna ONU, Donald Trump a "îngropat multilateralismul"

Curierul Naţional descrie modul cum toată presa scrisă şi audiovizuală mondială a aşteptat cu nerăbdare intervenţia de anul acesta la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite a lui Donald Trump. Un interes deosebit, justificat de poziţia sa de la instalarea la Casa Albă într-o serie de evenimente, probleme complexe mondiale - existente deja sau provocate şi agravate în ultimul timp de domnia sa personal. Donald Trump, au relevat corespondenţi de presă aflaţi în aceste zile la New York, a reafirmat, fără complexe, în discursul său de ieri, cunoscuta-i "doctrină izolaţionistă".

O remarcă specială în toată presa internaţională, determinată de maniera în care a conceput Donald Trump să se adreseze reprezentanţilor lumii: unele discursuri, scrie corespondenta la New York a cotidianului Les Echos, sunt primite cu aplauze, altele cu zâmbete ironice. Marţi dimineaţă, însă, preşedintele Trump a provocat pur şi simplu hohote de râs în marea sală a Adunării generale a Naţiunilor Unite când şi-a început discursul printr-o prezentare plină de elogii la adresa rezultatelor preşedinţiei sale. În doi ani, a pretins el, noi am realizat mult mai multe lucruri decât oricare altă administraţie a acestei ţări. Murmurele amuzate ale audienţei l-au făcut să zâmbească, adăugând: Nu asta era reacţia pe care o aşteptam, dar nu-i nimic grav. Şi a continuat. Ambianţa, relatează corespondenta mai sus citată, s-a transformat rapid într-o tăcere gravă în faţa remarcilor extrem de dure, cu tentă izolaţionistă ale preşedintelui american.

Merită menţionate şi celelalte luări de poziţii ale lui Trump faţă de problematicile ce interesează Statele Unite: Kim Jong-un a fost lăudat de Trump pentru oprirea testelor nucleare, în vreme ce, dimpotrivă, faţă de Iran Donald Trump a afirmat agresiv că "nu-şi respectă vecinii şi nici frontierele" şi că regimul acestui stat "utilizează resursele proprii pentru a se îmbogăţi", acuză care a fost prompt apostrofată prin ironie de către omologul său iranian, Hassan Rouhani, mai arată Curierul Naţional.

Jurnalul Naţional

Ministrul Muncii anunţă o nouă creştere a salariului minim

Jurnalul Naţional consemnează o declaraţie dată de Lia Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii: "Lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie 2019 şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre asta săptămâna trecută când ne-am întâlnit cu patronatele şi sindicatele. Ne-au spus că ar vrea să ştie că va fi un mecanism foarte clar ca să ştie la ce să se aştepte. Le-am spus că din punctul nostru de vedere, programul nosrru de guvernare este foarte clar, îl aplicăm ad literam şi ar fi trebuit să ştie că din ianuarie va fi din nou o majorare a salariului minim", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

În acelaşi timp, ministrul Muncii a anunţat că, după acest ciclu de guvernare, România trece la moneda euro. "Am pornit în decembrie 2016 cu un salariu minim de 205 euro şi am ajuns la 251", a completat ministrul.

Ziarul Naţional

U.M. 0163I, filaj la Comisia SPP!

Ziarul Naţional arată faptul că, prin întrunirea în şedinţa oficială a Comisiei parlamentare de control a Serviciului de Protecţie şi Pază deja se poate vorbi de "începutul sfârşitului" pentru generalul Lucian Pahontu şi regimul construit şi impus de acesta în serviciul secret pe care îl conduce de nu mai puţîn de 13 ani, încă din 2005! Iar în ciuda tuturor eforturilor "logistice" făcute până acum pentru împiedicarea constituirii şi funcţionarii acestei comisii, parlamentarii şi senatorii vor lucra în forţă, inclusiv în câte două şedinţe săptămânale, urmând a avea loc audieri de-a dreptul "incendiare", scrie Cătălin Tache, redactor al publicaţiei amintite mai sus.

Pahontu riscă acum chiar libertatea ofiţerilor săi de informaţii prin misiunea "acoperită" de "instrumentare" a unora dintre membrii paralamentari. Astfel că, după cum reiese din informaţiile de ultimă oră intrate în Ziarului Naţional, însuşi preşedintele Comisiei, senatorul Ionel Daniel Butunoi, ca şi deputaţii Laura Moagher şi Apjok Norbert ar fi fost deja luaţi în primire informativ de către structurile teritoriale din Galaţi, Prahova şi Maramureş ale U.M. 0163 I din SDI-ul condus de colonelul Alin Chirilă.

Iar cum sepepistii din Secţiunea de Informaţii îşi au în mod cu totul surprinzător birourile chiar în sediile Prefecturilor Judeţene, acolo s-au instalat de urgenţă adevărate celule de criză şi centre de comandă care monitorizează orice mişcare a parlamentarilor care fac parte din comisia de control a SPP, asta în timp ce ofiţerii şi subofiţerii din structura centrală continuă să fie încolonaţi "că vitele" şi băgaţi la detectorul de minciuni pentru a fi întrebaţi doar dacă "au vorbit cu Tache"...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb