REVISTA PRESEI 26.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 noiembrie 2015

ADEVARUL

Tragedia din Colectiv. Conducerea ISU Bucureşti, suspendată

Anchetă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti la aproape o lună de la tragedia din Colectiv. Conducerea instituţiei a fost suspendată după ce la nivelul instituţiei a fost declanşată o anchetă legată de incendiul din 30 octombrie. Dacian Cioloş cere demiterea conducerii ISU. Procurorii au început urmărirea penală împotriva clubului Colectiv şi firmei care a montat artificiile. Şefii ISU suspendaţi din funcţie sunt audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Inspectorii cu funcţii de conducere de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov care au fost suspendaţi miercuri din funcţii, iar premierul a cerut demiterea acestora, sunt Mihai Guţă, Orlando Şchiopu şi Marian Aldoiu, acesta din urmă fiind responsabil cu prevenirea incendiilor. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a declarat că mortalitatea în cazul tragediei Colectiv a fost de 21,71%. Potrivit acestuia, mortalitatea în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare severe a fost de 65%. În străinătate, mortalitatea a fost de 29,41%, în timp ce în ţară mortalitatea a fost de 35,38%.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Doborârea avionului, încălcare a acordului cu SUA

Doborârea avionului militar rus este o încălcare gravă a memorandumului ruso-american privind misiunile aeriene antiteroriste în Siria, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sugerând că atacul Turciei a fost autorizat de Statele Unite şi cerând explicaţii. Şeful diplomaţiei ruse a făcut aceste declaraţii miercuri seară, după o conversaţie cu secretarul de Stat american, John Kerry. "Am discutat despre atacul neprovocat al Forţelor aeriene turce asupra bombardierului rus care efectua misiuni antiteroriste în Siria. Este vorba de o încălcare gravă a memorandumului ruso-american privind securitatea misiunilor aeiene în Siria; prin acest acord, Statele Unite au asumat responsabilitatea de a obliga toţi membrii coaliţiei, inclusiv Turcia, să respecte regulile misiunilor", a subliniat Lavrov, conform unui comnunicat al Ministerului rus de Externe citat de Itar-Tass.

Relaţiile şi schimburile economice dintre Rusia şi Turcia, doborâte odată cu avionul Su-24

Vladimir Putin acuză Turcia că "a lovit pe la spate", avertizând că doborârea avionului militar rusesc "va avea consecinţe serioase". Prima măsură: suspendarea informărilor reciproce din domeniul militar. Principalele domenii economice care leagă interesele Rusiei de cele ale Turciei, de la turism la marile proiecte energetice comune, vor avea de suferit, pe fondul disputelor centrate pe războiul din Siria.. Întreruperea acestor legături se va răsfânge asupra tuturor ţărilor din regiune, investitorii ieşind de pe pieţele volative. Staţiunile de pe litoralul turcesc sunt printre cele mai populare destinaţii pentru cetăţenii ruşi. Pentru Turcia, Rusia furnizează celei mai multe sosiri de turişti străini, după Germania. Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, şi-a avertizat concetăţenii să nu mai viziteze Turcia, unde pericolul unor atentate teroriste este la fel de mare ca în Egipt, o altă ţară în care, luna trecută, a fost doborât un avion rusesc cu 224 de pasageri la bord.

Familiile unor generali şi colonei de la ISU, campioanele afacerilor cu avize de specialitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dă autorizaţie de funcţionare unui bar, club sau restaurant doar dacă lucrările PSI ale acestora au fost realizate de o firmă acreditată de ISU. Domeniul este unul profitabil, iar firmele de profil sunt de ordinul miilor. Doar câteva sunt însă acreditate. Pe această listă exclusivistă se înghesuie foşti sau actuali generali, colonei şi familiile lor. Miercuri, premierul Dacian Cioloş a cerut demiterea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a suspendat conducerea ISU Bucureşti. Ministerul Afacerilor Interne a demarat o anchetă în cadrul instituţiei subordonate, iar premierul a adăugat că vrea ca persoanele demise să nu mai lucreze niciodată în cadrul ISU. Tragedia de la clubul Colectiv devoalează o situaţie despre care, până acum, nu s-a ştiut nimic: industria autorizării spaţiilor din punctul de vedere al lucrărilor PSI este o afacere cu circuit închis, controlată prin interpuşi sau rude de foşti şi actuali ofiţeri superiori şi generali din ISU.

Ce efecte are legea prin care românii pot scăpa de credite dacă dau casa băncii

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată. Acesta va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Legea prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat, fără a mai plăti altceva. "În primul rând şi cel mai important: legea le va da oamenilor un instrument de negociere. În ultimii ani au fost foarte multe probleme privind băncile, dar acestea doar au dat impresia că împart povara cu băncile, dar nu au făcut nimic. În momentul în care vor avea pe masă o notificare că în 15 zile pot să se spele pe cap cu casa, atunci vor veni cu oferte reale", a afirmat avocatul Gheorghe Piperea. Un alt efect secundar ar fi ieftinirea locuinţelor, în cazul în care băncile vor acumula stocuri foarte mari de case pe care trebuie să le vândă. "Pe termen scurt, acest lucru va determina pierderi pentru bănci, dar pe termen mediu şi lung va fi benefic pentru acestea deoarece locuinţele vor avea preţuri rezonabile şi mai mulţi oameni vor lua credite, practic va începe un nou ciclu de creditare", a spus avocatul.

Liberalul Răzvan Sava, noul primar interimar al capitalei

Consilierul general PNL Răzvan Sava a fost ales primar interimar al Capitalei, miercuri, după ce 34 de consilieri s-au exprimat "pentru" şi 11 voturi "împotrivă", în şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Anterior, acesta fusese ales viceprimar. CGMB s-a întrunit, miercuri, într-o nouă şedinţă extraordinară, după ce, marţi, într-o altă şedinţă extraordinară, a fost demis din funcţia de primar interimar al Capitalei Ştefănel Dan Marin. Răzvan Sava este consilier general din 2012, Acesta e preşedintele Comisiei pentru Utilităţi Publice, din cadrul PMB. Absolvent al Facultăţii de Energetică, Universitatea Politehnică Bucureşti (1995), Sava a avut de-a lungul timpului diverse funcţii de conducere la mai multe societăţi: 2008 - 2012 a fost manager la SC ICT Totall - Term, în perioada 2004 - 2008, manager la SC Protehnic Grup, iar între anii 1997 - 2001 director regional la SC Romstal Imex.

Alina Mungiu-Pippidi: De ce trebuie Cioloş să îşi caute slujbă

Cel mai important lucru pentru securizarea premierului Cioloş este ca acesta să aibă în permanent în buzunar o ofertă de slujbă în altă parte, complet autonomă, dincolo de circuitul de influenţă românesc. Dacă o avea, nu-l mai făceau prim-ministru, că ei nu pot lucra cu oameni autonomi. Dar dacă nu capătă una, dacă nu are în orice moment unde se duce şi poate ameninţa că pleacă - aşa merge piaţa în Occident, şi merge bine, dacă vrem să avansăm noi aducem oferte care arată că ne vor şi alţii - atunci tare mă tem că acest foarte onorabil prim ministru şi guvernul său vor fi fierţi la foc mic în bunele lor intenţii şi trimişi acasă după ce-şi vor fi făcut treaba pentru care i-au pus unii acolo - să tragă de timp nu până se trece la o epocă nouă, ci se reface cea veche şi mult zdruncinată.

BANCHERUL

ARB avertizează ca accesul populaţiei la noi credite va fi drastic restricţionat

Asociaţia Romana a Băncilor (ARB), condusa de Sergiu Oprescu, anunţa intr-un comunicat ca legea privind darea in plata a caselor ipotecate pentru a scapă de credit adoptata ieri de Parlament încalcă legislaţia europeana si Constituţia României, iar băncile vor restricţiona drastic accesul populaţiei la noi credite. De asemenea, "legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor", susţine ARB. "Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei. Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european", se mai arata in comunicatul ARB.

Haiducul Piperea a mai dat băncilor o lovitura cu legea privind darea in plata, dar de data aceasta noi toţi suntem victime colaterale

Băncile romaneşti (cele mai multe deţinute de bănci străine) nu au simţit ca trebuie sa dea dovada benevol de o mai mare generozitate, flexibilitate si înţelegere decât in vremuri bune fata de problemele prin care au trecut clienţii lor, pentru a-i tine aproape. Nici măcar in ultimul ceas, al crizei creditelor in franci, nu au făcut-o. S-au codit pana si la un program tip scade-rata cu garanţii de stat. Aşa ca au încasat-o pe buna dreptate, s-ar putea spune. S-a creat un precedent periculos, al haiduciei din Parlament, cu legi care sfidează directivele europene si principiile consfinţite din Constituţie si in Codul Civil. Daca haiducul Piperea si prietenii lui parlamentari ar fi vrut cu adevărat o lege de protecţie a clienţilor băncilor si nu o simpla răzbunare împotriva băncilor si probabil satisfacerea unor interese personale si de grup, ar fi promovat o lege care, pur si simplu, ar fi interzis băncilor sa dea afara oamenii din case si ar fi permis sa se amâne plata ratelor pana când oamenii vor putea sa se angajeze din nou si sa reia plăţile. Atât de simplu.

CURENTUL

Raed Arafat nu se dă dus sub niciun motiv

De 25 de zile, Raed Arafat tot verifică activitatea ISU, "ia măsuri" şi se laudă cu "rezilienţa" sistemului de urgenţă. O anchetă condusă de echipa jurnalistului Cătălin Tolontan arată că pompierii de la ISU şi IGSU ştiau de existenţa clubului Colectiv. Ieri de dimineaţă Raed Arafat a afirmat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3(fanii săi cei mai mari), că a fost dezinformat în legătură tragedia din Colectiv şi că noile informaţii, dezvăluite de "scârbosul" Tolontan) demonstrează că a existat o corespondenţă între ISU Bucureşti şi clubul Colectiv. Spre după masă, după ce mulţi jurnalişti i-au cerut demisia de onoare, Arafat a explicat: "Demisia are două sensuri: să îţi asumi o responsabilitate că ai greşit sau să fugi de responsabilitate. Eu asta nu fac, nu fug de responsabilitate. Eu nu fug de răspundere. Dacă se află că eu am greşit, mă pun la dispoziţia premierului. Dacă am ştiut de acrestă adresă, eu plec. Dar, eu nu am ştiut. Eu am fost minţit.Şi pentru că nu am ştiut, iau măsuri acolo unde s-a greşit.", a spus Raed Arafat.

Deficitarii - de Tia Şerbănescu

Retras pe FB fostul premier Ponta a anunţat: "winter is coming". E unul din puţinele adevăruri pe care le-a scris. În rest, toate laudele sale gen Apaca, avem bani, avem valută, s-au dovedit deşarte: relaxarea fiscală plus mărirea salariilor nu încăpeau în deficitul bugetar angajat de România (1,2%) şi nici în cel acceptat de FMI (1,5%) ci într-unul dublu. Ştiam şi noi de la Tăriceanu încoace că toate măririle de pensii şi salarii se varsă în deficit şi că urmează ori să tăiem din ele ori să ne împrumutăm. Cum de tăiat nu-şi mai permite nimeni căci şi-ar tăia craca de sub picioare, rămân împrumuturile externe. Iar fără acord cu FMI, ele vor fi mai scumpe. Aşadar şi tehnocraţii sunt deficitari. Vine iarna - şi iar n-avem contracte de deszăpezire. Dar asta-i cam de multişor poveste, de când sunt ierni, de când minciună este. Aşa că, după cum ne-a informat şeful SIE, "refugiaţii refuză să vină în România". Au şi ei standardele lor. Pe de altă parte însă la Paris şi la Bruxelles riscurile sunt mult mai mari: cele două capitale europene trăiesc sub ameninţarea bombelor şi atentatelor ISIS. La noi în schimb o sacoşă lângă guvern te duce cu gândul mai degrabă la o şpagă lepădată în ultima clipă.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce poţi face cu aurul cumpărat de la eMAG

Românii care au achiziţionat lingouri de aur sau monedă de aur British Sovereign de Black Friday prin eMAG au posibilitatea de a ridica produsele de la sucursalele băncii Piraeus Bank în termen de cinci zile sau de a le păstra în custodie în condiţiile specifice oferite de bancă. Custodia presupune un serviciu distinct pentru deţinătorul de aur, iar dacă a fost semnat un contract de custodie, există comisioane specifice, iar banca se obligă să răscumpere doar aurul păstrat în custodie. Potrivit unui raport eMAG, 1.050 de clienţi au comandat în total 9,4 kg de aur. eMAG a lansat la vânzare, de Black Friday 2015, lingouri de aur de 24 karate şi monede de aur de 22 karate, cu un discount de 10%, faţă de costul total al produsului respectiv, afişat în ziua precendentă campaniei, la ghişeele sucursalelor Piraeus Bank. Valoarea totală a produselor din ofertă a fost de peste 1,5 milioane lei, iar valoarea totală a reducerii aplicate produselor, de peste 150.000 lei.

Avionul doborât, o şansă pentru pace. Ca şi atacurile de la Paris

Departe de a declanşa cel de-al III-lea război mondial, doborârea avionului rus de către Turcia a provocat reacţii asemănătoare unor copii care au făcut o boacănă şi acum nu ştiu cum să ascundă cioburile. Printre frazele războinice, care oricum s-au rărit considerabil a doua zi după incident, au apărut semnalele împăciuitoare. Ministrul rus de Externe şi-a anulat vizita la Ankara, dar a avut cu omologul său o convorbire telefonică: "Nu ne gândim să declanşăm un război împotriva Turciei", a glumit ieri Serghei Lavrov în faţa ziariştilor. Mai mult, cei doi au stabilit că vor avea curând şi o întâlnire faţă în faţă. Tot miercuri, preşedintele Erdogan şi-a temperat ieşirea din ajun: "Nu avem nici o intenţie de a provoca o escaladare a afacerii". El a adăugat că forţele turce nu cunoşteau naţionalitatea avionului, atunci când au tras. În fine, ambasadorul rus la Paris, Alexander Orlov, a afirmat că ideea unei mari coaliţii anti- ISIS, din care să facă parte inclusiv Rusia şi Turcia, nu a fost compromisă.

Daraban, CCIR: Turcia este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene

Conexiunile între România şi Turcia, atât cele maritime cât şi cele aeriene sunt vitale pentru economiile celor două state. Turcia este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene. Conexiunile între cele două ţări, atât cele maritime cât şi cele aeriene sunt vitale pentru economiile noastre, a declarat marţi, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la o întâlnire cu oameni de afaceri turci, potrivit Agerpres. "Turkish Airlines doreşte intensificarea zborurilor pe România. Noi suntem în discuţii pentru ca, pe acele rute de transport neacoperite de TAROM sau de alt operator român, să intervină Turkish Airlines. Transporturile maritime între România şi Turcia sunt vitale. Sperăm că atât noi cât şi turcii să găsim o soluţie bilaterală cu sprijin şi de la parteneriatul strategic cu SUA astfel încât Bosforul să fie mai relaxat pentru transportul şi de marfă şi în domeniul militar", a precizat Mihai Daraban.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis sesizează CCR în cazul unor prevederi privind restituirea sau retrocedarea unor imobile

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra unui act normativ referitor la măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum şi la retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. În sesizarea transmisă preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, şeful statului face referire la legea privind aprobarea OUG nr. 21/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi a art. 3 din OUG nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România.

Primarul Capitalei trăieşte pe banii nevestei!

Primarul Capitalei, Răzvan Sava, persoană total necunoscuta pentru bucureşteni, are încă un motiv de jenă. După declaraţia de avere este de-a dreptul un coate goale, singurul venit din ultimul an fiind indemnizaţia de consilier general. Savu este inginer si lucrează la propria firma care nu da pe afara după dividendele pe care le-a repartizat acţionarilor. Primarul nu-si face griji însă pentru ca doamna Sava vine acasă cu bani morman. Cat a fost comisar CNVM (din anul 2007 pana la apariţia ASF) venitul doamnei Sava Claudia Catalina era de peste 10 mii de euro lunar. Acum este doar şef de departament la Autoritatea de Supraveghere Financiara, unde salariile au scăzut dramatic. Anul trecut abia a ajuns la vreo 5 mii de euro pe luna. Scăpătaţi, soţii Sava au fost nevoiţi sa-si vândă si Jaguarul din curte. Automobilul, nu animalul de savana.

NATIONAL

RADET lasă bucureştenii in frig, dar face sute de noi angajări si îşi aduce consilieri cu salarii de 8.000 de lei!

Regia Autonoma de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti se confruntă cu probleme financiare de mai mulţi ani, iar conducerea a avertizat in repetate rânduri că bucureştenii riscă să rămână fără apa calda si căldura, din cauza lipsei banilor pentru reparaţii si retehnologizări. Cu toate acestea, avem informaţii că aceeaşi conducere a angajat patru consilieri cu salarii cate 8.000 de lei pe lună si a încadrat in plus 200 de persoane. La începutul acestei toamne, RADET înregistra datorii de 3,5 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti si alţi furnizori. La rândul sau, RADET are de recuperat peste un miliard de lei de la instituţii publice si populaţie. Având o balanţa financiara negativa, pare de înţeles ca regia nu are bani pentru reparaţii, însă recentele decizii luate la nivelul managementului RADET nu ţin cont de acest lucru.

Cioloş, pus in fruntea PNL

Deşi nu a avut mana buna cu Klaus Iohannis - care a lăsat PNL-ul de izbelişte si si-a văzut de treburile si interesele lui, Crin Antonescu vine cu o noua nominalizare-surpriza pentru şefia PNL: Dacian Ciolos. Reapărut la rampa intr-una din foarte rarele lui apariţii publice, fostul lider liberal a pus un diagnostic necruţător PNL-ului si celor doi copreşedinţi in funcţie: nici partidul si nici cuplul conducător Gorghiu - Blaga "nu exista". Situaţie in care Antonescu a avansat numele lui Dacian Ciolos ca varianta pentru conducerea PNL. Nu pentru ca in Ciolos ar dormi vreun lider politic de excepţie, ci pentru este "ceva mai mult" decât "nimicul" reprezentat de Gorghiu si Blaga.

Mafia transpartinica sparge "puşculiţa" de la Sectorul 1!

Nişte băieţi deştepţi din administraţia locala - probabil împinşi de la spate atât de clientela politica, dar si de faptul ca se apropie vertiginos alegerile de la începutul lui iunie si, in lipsa generoşilor sponsori săltaţi pe capete de DNA, ar trebui sa umble la propriile rezerve - s-au decis sa spargă "puşculiţa" bugetara a Sectorului 1. Aşa ca au pregătit o lovitura "cu manta", pentru a-i schimba in forţa pe funcţionarii care, cel mai probabil de teama de DNA, au refuzat sa pună botul la impunerea noilor priorităţi, cum ar fi cumpărarea de locuinţe sociale, cat mai multe locuinţe sociale pentru tineri.

Împrumuturile la CAR depăşesc un miliard de euro

Casele de Ajutor Reciproc (CAR) au acordat in ultimul an împrumuturi cumulate de peste un miliard de euro, majoritatea pe termene de peste un an. Institutul de Economie Sociala si Uniunea Naţionala a Caselor de Ajutor Reciproc din Romania au organizat a cincea ediţie a Conferinţei Naţionale a Economiei Sociale. Tema de anul acesta a fost "Politici publice pentru o noua realitate: Auto-ocuparea si incluziunea financiara - contribuţia economiei sociale la combaterea sărăciei". Instituţiile de micro-finanţare si micro-creditare sunt într-o mare măsura parte a economiei sociale, desfăşurându-si activitatea ca uniuni de credit - case de ajutor reciproc, cooperative de credit sau organizaţii non-profit ,care au ca scop combaterea excluziunii financiare si accesul la servicii financiare adecvate pentru categorii defavorizate. Datele BNR arata ca soldul împrumuturilor acordate de CAR-uri a depăşit un miliard de euro.

PUTEREA

Paradox: conducerea ISU Bucureşti demisă, conducerea IGSU - protejată

A trebuit ca jurnaliştii Gazetei Sporturilor să descopere un document incriminator pentru şefii pompierilor, care ar fi putut fi şi la dispoziţia anchetatorilor tragediei din clubul Colectiv. Documentul arată că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost notificat în privinţa organizării unor evenimente importante, cu participare masivă, de 2.000 de persoane, în clubul Colectiv. Adică, există proba indubitabilă că sunt mincinoase afirmaţiile anterioare ale oficialilor IGSU, conform cărora nu aveau habar de existenţa clubului Colectiv, acesta nefiind autorizat PSI. Ultimele dezvăluiri despre neglijenţa criminală a conducerii pompierilor care a dus la tragedia din Clubul Colectiv duc la concluzia că ministrul de Interne, Petre Tobă, protejează conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi pe secretarul de stat Raed Arafad, încercând să arunce întreaga vină pe cei de la ISU Bucureşti-Ilfov.

Scăpăm de un infringement: Justiţia interzice construcţia de microhidrocentrale în parcurile naţionale

Peisajele naturale minunate din Munţii Ţarcu şi din Parcurile Naţionale, în special Cheile Nerei-Beuşniţa, rămân intacte şi fără intervenţii externe. Curtea de Apel Timişoara a respins irevocabil autorizaţia de construcţie a unor microhidrocentrale pe mai multe râuri din Munţii Ţarcu dar şi din parcurile naţionale. Comisia Europeană a deschis deja procedură de infringement împotriva României după ce WWF a sesizat Comisiei Europene că au fost date acorduri de mediu similare pentru construcţia de microhidrocentrale în Făgăraş. Situaţia risca să se repete pe râurile de pe Ţarcu dar şi pe râul Nera, în mare parte cuprins în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Decizia instanţei timişorene blochează calea spre sancţiune.

ROMANIA LIBERA

Jihadiştii circulă pe sub nasul serviciilor secrete

Ancheta care continuă în Franţa şi Belgia după atentatele din Paris în care au murit 130 persoane dezvăluie lipsa de coordonare a serviciilor secrete europene. În cadrul întâlnirii de la Washington între preşedinţii american, Barack Obama, şi francez, François Hollande, aceştia au fost de acord asupra necesităţii unei largi coaliţii între state pentru distrugerea grupului Statul Islamic şi au cerut Moscovei să se alăture. Răspunsul a venit prin vocea ambasadorului rus la Paris, care a precizat că Rusia este gata să se alăture comandamentului comun de luptă contra militanţilor islamişti ai SI, alături de SUA, Franţa şi alte state ce vor să participe, inclusiv Turcia. În Franţa şi în Belgia continuă anchetele asupra atentatelor din Paris din 13 noiembrie şi a teroriştilor care le-au executat. Procurorul francez François Molins a comunicat presei că ancheta a acreditat ipoteza participării directe a lui Abdelhamid Abaaoud la atacurile teroriste din 13 noiembrie.

Recordul unui primar de comună: prejudiciu de 114 milioane euro

Procurorii DNA Alba l-au reţinut, ieri, pe primarul comunei sibiene Şelimbăr, Daniel Maricuţa, suspectat că ar fi comis, în ultimul deceniu, mai multe fapte de corupţie legate de retrocedarea de terenuri. Pe lângă prejudiciul uriaş estimat în dosar, surprinde în acest caz şi dimensiunile şpăgii pe care ar fi primit-o edilul: 61 de apartamente şi un autoturism de lux. Pe lângă edilul Maricuţa, procurorii au reţinut-o şi pe secretara Primăriei Şelimbăr. Cei doi vor fi prezentaţi judecătorului cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Reţinerile de ieri survin după ce, în 14 octombrie, procurorii DNA Alba au făcut percheziţii în peste 60 de locuri din patru judeţe (Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ), inclusiv la locuinţa primarului Maricuţa. Edilul ar fi constituit, împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr, o grupare infracţională ce avea drept scop "dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare".

Un accident cu un transport NATO demonstrează care va fi preţul plătit pentru falimentarea abuzivă a Astra

Contractele de reasigurare încheiate de Astra cu cele mai mari companii din domeniu, deşi încă valabile, nu îşi mai pot face efectele pentru că ASF a ridicat abuziv licenţa societăţii. Ca urmare, instituţiile pieţei asigurărilor vor fi nevoite să plătească zeci de milioane de euro în urma daunelor provocate de asiguraţi ai Astra. În caz contrar, România riscă să fie trimisă la periferia lumii civilizate, alături de ţările subdezvoltate din Europa. Un accident produs luna aceasta în Germania va arăta tuturor care sunt costurile reale ale deciziei ASF. Pe data de 6 noiembrie 2015, un camion înmatriculat în România care transporta un vehicul militar al NATO a rămas blocat pe calea ferată într-un mic oraş din sudul Germaniei (Freihung, din Bavaria). Un tren a izbit camionul cu 100 de kilometri la oră, iar coliziunea a fost urmată de o explozie. Şoferul vehiculului şi mecanicul locomotivei au murit pe loc. Alte 24 de persoane din tren au fost rănite. Daunele ce vor fi plătite pentru acest accident ar putea ajunge la zeci de milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Coşmarul lui Isărescu: controversata lege a "dării în plată" îi salvează mai mult pe cei care sunt buni platnici

Legea dării în plată, dacă va intra în vigoare în forma actuală (preşedintele Klaus Iohannis poate să o promulge sau să o trimită la examinare), va da posibilitatea celor care se află în această situaţie să se gândească dacă nu este mai rentabil pentru ei să predea cheile apartamentului în care stau ca să nu îl mai plătească cât nu face. Iată un exemplu: stai într-un apartament cu două camere achiziţionat cu 100.000 de euro. În 30 de ani vei plăti cu tot cu dobânzi pentru acest apartament 250.000 euro, să spunem. Dar în momentul în care îţi termini creditul, valoarea lui va fi de 50.000 euro, în cea mai bună situaţie. Are sens să plăteşti degeaba 200.000 euro? Multe familii tinere vor scoate o foaie de hârtie şi un calculator şi vor începe să îşi facă calculele. Pot foarte bine să stea în chirie până reuşesc să strângă bani ca să cumpere un apartament atunci când preţurile vor scădea. Vor putea să ia din nou credit de la bancă, adică nu vor fi pe o listă neagră? Da, cum să nu? Bancherii au memoria scurtă şi dacă nu vor acorda ei împrumuturi, vor fi alte societăţi specializate, pe care băncile le vor finanţa.

Electromagnetica investeşte 100.000 euro în "benzinării" pentru maşini electrice, iar la export plusează cu "becurile" cu LED

Producătorul de corpuri de iluminat şi echipament energetic Electromagnetica Bucureşti (simbol bursier ELMA) va începe la mijlocul anului viitor fabricarea unor staţii de alimentare cu energie, pentru dezvoltarea cărora a alocat fonduri în valoare de 100.000 de euro. Pe termen scurt, scopul este eficientizarea fabricării soluţiilor de iluminat cu LED. Pe termen lung însă, compania vizează alimentarea maşinilor electrice. "Este un produs făcut integral de noi, de la cercetare şi proiectare, la producţie", spune Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, una dintre cele mai mari companii listate controlate de salariaţi. Vânzările de automobile noi cu motoare electrice (categorie care include şi cele cu motorizare hibridă) pe piaţa locală s-au dublat faţă de anul trecut, ajungând la 332 de unităţi în primele nouă luni, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Investitorii au luat cu asalt băncile: jumătate din rulajul bursei, asigurat de BRD şi Banca Transilvania

Titlurile Banca Transilvania (TLV) şi cele ale BRD au făcut obiectul unor tranzacţii în valoare de 21 mil. lei, suma reprezentând jumătate din rulajul total cu acţiuni, potrivit informaţiilor disponibile la ora 16:45. Investitorii au încheiat tranzacţii în valoare de 10,8 mil. lei cu titlurile TLV pe piaţa principală în şedinţa de ieri. Pachetul de acţiuni tranzacţionat ieri a fost de 4,1 milioane, reprezentând 0,13% din capitalul băncii. Cotaţia acţiunilor TLV s-a ajustat ieri cu minus 2%, până la 2,55 de lei. Pe piaţa principală, investitorii au tranzacţionat acţiuni BRD în valoare de 8 mil. lei. Pe piaţa "deal", a tranzacţiilor negociate, valoarea transferurilor cu acţiunile BRD a fost de 2,5 mil. lei. Însumând, investitorii au tranzacţionat 845.000 de acţiuni BRD, reprezentând 0,12% din capitalul băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb