REVISTA PRESEI 27.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 februarie 2014

ADEVARUL

Moartea USL. Majoritate pe muchie de cuţit

Uniunea Social-Democrată, alianţa formată din PSD, UNPR şi PC, poate instala un nou Guvern numai cu ajutorul UDMR. Chiar şi aşa, majoritatea parlamentară ar fi foarte fragilă. Liberalii au ieşit de la guvernare, iar PSD încearcă din răsputeri să adune o majoritate care să-i permită instalarea Guvernului Ponta 3. În acest moment, PSD se află în alianţa USD, alături de UNPR şi PC, dar nu are majoritate în niciuna dintre camerele Legislativului. Drept urmare, premierul Victor Ponta a început negocierile cu UDMR. Cu cele 26 de voturi ale maghiarilor, PSD ar putea instala un nou guvern, însă majoritatea parlamentară ar fi pe muchie de cuţit, la fel ca în vremea guvernelor Boc şi Ungureanu. Odată cu intrarea liberalilor în opoziţie, USD are la Camera Deputaţilor 189 de aleşi, dar este departe de a atinge majoritatea absolută, de 203 voturi. Situaţia se poate schimba uşor, pentru că PSD mai poate miza pe cele 17 voturi ale minorităţilor naţionale, care întotdeauna, dar întotdeauna votează cu puterea. Un calcul simplu arată că, la Senat, cu cele 8 voturi aduse de formaţiunea lui Kelemen Hunor USD va avea o majoritate care atârnă în numai şapte voturi.

Condiţiile UDMR

Formaţiunea maghiară este ca şi intrată la guvernare, deşi liderii din teritoriu ezită să facă pasul decisiv. În schimb, preşedintele partidului, Kelemen Hunor, este cel mai fervent susţinător al intrării la guvernare. Motivul? Încearcă să-şi refacă imaginea, după ce a început să fie contestat în teritoriu pentru activitatea din opoziţie. O decizie finală în acest sens va fi luată sâmbătă, în Consiliul Reprezentanţilor Unionali, care va avea loc la Târgu-Mureş. Până la un verdict oficial, Kelemen Hunor negociază la sânge cu premierul Ponta. Maghiarii îşi doresc două fotolii ministeriale în noul Cabinet, unul la Cultură, pentru Kelemen Hunor, şi unul la Mediu. Acest minister i-a fost repartizat iniţial lui Attila Korodi, însă acesta a refuzat imediat o nouă experienţă ministerială. Aşa că liderii UDMR s-ar reorienta rapid către senatorul Tanczos Barna, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării. PSD nu a primit bine doleanţa maghiarilor de a conduce Ministerul Mediului, pentru că asta ar însemna revocarea Rovanei Plumb, actualul ministru, un om cu greutate în partid.

Călin Popescu Tăriceanu: "Îmi doresc să candidez la prezidenţiale. Îl pot învinge pe Crin Antonescu"

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri seară, la postul Antena 3, că va înfiinţa o nouă formaţiune politică, Partidului Reformator-Liberal, şi că intenţioneză să candideze la prezidenţiale din partea unui nou USL. Principalele declaraţii: Îmi doresc să refacem acest proiect al USL-ului. Nu mă intereseaza niciun post. Am fost premier. Când ai fost premier e ciudat să-ţi doreşti mai puţin de atât. Poate îmi doresc mai mult. Mă intereseaza să candidez la prezidenţiale din partea USL-ului. Ştiu că există o dorinţa a lui Ponta să reclădească această Uniune. Eu cred că USL are nevoie de o componentă puternică liberală. Voi anunţa mâine o nouă formaţiune liberală, denumită Partidului Reformator-Liberal. Nu doar pentru cei care sunt nemulţumiţi în PNL, ci pentru toţi care vor să dea un nou suflu USL-ului. Sunt convins că îl voi învinge pe Crin Antonescu.

Rusia îşi va amplasa noi baze militare pe teritoriul altor state

Armata rusă intenţionează să-şi extindă prezenţa permanentă dincolo de frontierele sale, prin crearea de noi baze militare pe teritoriul altor state, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, informează Agerpres. Printre ţările menţionate de Şoigu se numără: Vietnam, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Seychelles şi Singapore. "Negocierile sunt în desfăşurare şi suntem aproape de semnarea acordurilor de bază", a precizat el. Ministrul rus a adăugat că aceste negocieri nu privesc exclusiv crearea de baze militare ci şi posibilitatea ca flota rusă de bombardiere strategice să folosească baze aeriene din aceste ţări pentru realimentare. Din cauza lipsei resurselor financiare, Rusia a fost nevoită să închidă după destrămarea Uniunii Sovietice o bază navală în Vietnam şi o bază radar în Cuba, dar acum doreşte să-şi sporească prezenţa militară în punctele strategice importante de pe Glob pentru a-şi extinde influenţa. În prezent, armata rusă are o singură bază navală în afara teritoriului său, cea de de la Tartus, în Siria, creată pe vremea Războiului Rece.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce reprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. El a adăugat că în ultimii şase ani Complexul Energetic Oltenia a investit un miliard de euro în lucrări de mediu, cea mai mare parte a fondurilor provenind din credite bancare. "Există potenţial să mai existăm 10 ani ca să putem plăti băncile înapoi. Dar dacă legislativ nu se iau măsurile ca zona cărbunelui să fie predictibilă pentru finanţatori, va fi extrem de greu de supravieţuit pe termen mediu şi lung", a spus Ciurel. Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi trei perimetre subterane.

Produsele de post se vor vinde cu 10% mai bine în acest an, estimează Agricola. Cât mănâncă românii în perioada dinaintea Paştelui

Vânzările produselor de post Agricola vor creşte cu 10% în perioada Postului Paştelui, comparativ cu perioada similară a anului trecut - estimează Europrod, companie a Grupului Agricola specializată în producerea de semipreparate şi produse "ready to eat". Estimările companiei se bazează pe rezultatele vânzărilor de produse vegetale înregistrate în anul 2013, care au totalizat aproape 200 de tone - 11% din totalul vânzărilor de semipreparate şi ready meals,în condiţiile în care în anul precedent acestea reprezentau doar 7,6% din total. Potrivit Europrod, în perioada Postului Paştelui, vânzările la produsele vegetale reprezintă 30% din total vânzări, spre deosebire de alte perioade ale anului când produsele vegetale ating în jur de 2% din total vânzări, sezonalitatea acestor produse fiind accentuată. Cele mai vândute produse vegetale Agricola sunt: Hamburger vegetal, Pârjoale vegetale, Nugget vegetal, Şniţel vegetal şi Falafel - congelate sau refrigerate, în diverse forme de ambalare şi gramaje.

Remus Vulpescu: Contractele de energie ale "băieţilor deştepţi" cu Hidroelectrica ar putea fi reinstaurate

Contestaţiile "băieţilor deştepţi" la decizia de reziliere a contractelor cu Hidroelectrica au fost trimise din nou spre judecare, în urma deciziei de marţi a Curţii de Apel Bucureşti, astfel că aceste contracte ar putea intra din nou în vigoare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al companiei în perioada insolvenţei, citat de Agerpres.ro. "Contestaţiile băieţilor deştepţi fuseseră respinse, dar, odată cu deciziile de ieri, hotărârea de respingere a contestaţiilor a fost casată. Astfel, contestaţiile se vor judeca din nou. Prin urmare, există riscul ca aceste contracte să intre din nou în vigoare, pentru că soluţia ar putea fi oricare", a afirmat Vulpescu, potrivit sursei citate. Totodată, au fost retrimise spre judecată şi contestaţiile formulate de aceşti traderi la decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica.

CURENTUL

"Şobolanii roşii" ţin cu dinţii de luntrea USL. Tăriceanu şi Constantinescu - primii la apel - de George Roncea

Şobolanii roşii au ieşit la iveală acum de prin to felul de cotloane şi încearcă cu disperare să ţină de luntrea USL, să nu li se scufunde şandramaua. Însă degeaba se fac luntre şi punte, acum Iliescu, Constantinescu, Tăriceanu şi încă vreo câţiva desperados liberali care nu îşi pot scrie cu inima uşoară demisiile, care n-au apucat încă să sugă de la ţâţa bugetului, ofticaţi la maximum că li s-a tras ciolanul de sub gheare. Unii probabil vor sări în luntrea parlamentară a PSD. Tăriceanu după ce a lansat un mesaj clamoros şi-a şi anunţat demisia. Tătuca Ilici a aruncat iarăşi un termen ciobănesc la adresa lui Crin şi Ponta - i-a făcut pe amândoi cârlani, adică berbecuţi castraţi care au încetat să sugă - conform DEX. Ca circoteca să fie completă şi ca să ne menţinem în zona dragă lui Iliescu, zona de berbeci şi ţapi castraţi, trebuie citat şi Emil Constantinescu care a ieşit şi el public cu un mesaj kilometric. Mai lipseşte Regele Mihai sau Duda, şi desigur bloggerul puşcăriilor, Adrian Năstase.

Călătoriile cu metroul se scumpesc din nou

Reprezentanţii Metrorex anunţă că, în contextul în care subvenţia de la bugetul de stat este foarte mică, majorarea tarifelor de călătorie cu metroul este iminentă şi s-ar putea aplica în perioada imediat următoare, pentru că instituţia nu mai poate face faţă cheltuielilor foarte mari. Directorul care se ocupă de Managementul Operaţiunilor, în cadrul Metrorex, spune că, în prezent, costul mediu al unei călătorii cu metroul este de 1 leu, în timp ce costul real al călătoriei este de 4 lei. Pentru că un asemenea preţ depăşeşte cu mult nivelul de suportabilitate, subvenţia necesară de la bugetul de stat ar trebui să fie, potrivit lui Marin Aldea, cu peste 10 procente mai mare decât cea pe care o are prevăzută compania în acest an. Tarifele pentru călătoria cu metroul se vor scumpi cu 25 la sută-33 la sută, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, al celei cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar cu 62 de călătorii pasagerii vor scoate din buzunar 65 lei, de la 50 lei în prezent.

CURIERUL NATIONAL

Directiva tutunului, aprobată ieri de deputaţii europeni

Parlamentul European nu renunţă la restricţiile impuse producătorilor de tutun, argumentând că prin acestea tinerii vor fi îndepărtaţi de fumat. "Această propunere legislativă, deja agreată cu miniştrii sănătăţii din UE, cere ca 65% din suprafaţa tuturor pachetelor să fie acoperită de imagini avertizante. Ţigările electronice vor fi de asemenea reglementate, fie ca produse medicale, dacă promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun", a comunicat ieri Parlamentul European, precizând că textul va fi adoptat de Consiliul de Miniştri la 14 martie, iar statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.

Bursele ar putea scădea cu o cincime în prima parte a lui 2014

Pieţele de capital dezvoltate au fost foarte atractive pentru investitori în 2013, însă probabilitatea de apariţie a unor corecţii severe în lunile următoare este în creştere, iar Bursa de Valori Bucureşti nu face excepţie, afirmă Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România. Cu toate că pentru companiile listate la Bucureşti indicii de evaluare prin raportare la profituri, active sau cifra de afaceri sunt mai atractivi în comparaţie cu cei din Germania sau SUA (în medie), destinul pieţei locale e strâns legat de suişurile şi coborâşurile sentimentului global. Capitalul extern este capabil să imprime trenduri ample, în timp ce investitorii locali au o abordare, în general, nu de formatori, ci de "primitori" de direcţie. Potrivit lui Cazacu, dacă ne îndreptăm atenţia spre situaţia actuală din pieţele globale dezvoltate, este vizibilă detaşarea investitorilor, care se apropie de situaţia de subestimare a unor riscuri.

Este bitcoin-ul în pericol?

Piaţa de bitcoin se cutremură, după ce s-a descoperit un furt gigantic comis de hackeri. Una dintre cele mai mari burse de bitcoin, Mt. Gox, şi-a încetat activitatea, serverul suspendând toate operaţiunile legate de transferul de bani din conturi. Aceasta a pierdut peste 700.000 de bitcoins, adică peste 360 de milioane de dolari, bani ai userilor înregistraţi pe site. Milioane de dolari investiţi în bitcoin sunt în pericol, după ce unul din cele mai populare site-uri de schimb, Mt.Gox, a devenit indisponibil, timp în care valoarea banilor virtuali se prăbuşeşte, scrie CNN. Bursa de bitcoins Mt. Gox a fost închisă, după ce mai multe companii din comunitatea care foloseşte bitcoin au prezentat un comunicat de presă în care se distanţează de entitatea "falimentară" din Tokio. Site-ul Mt. Gox rămâne inaccesibil şi administratorii bursei au şters întregul feed de pe Twitter. Declaraţia comunităţii se referea iniţial, nici mai mult nici mai puţin, la "insolvenţa Mt. Gox", dar ulterior a fost rectificată. În declaraţie se spune că "încălcarea gravă a încrederii utilizatorilor Mt. Gox a fost rezultatul unei acţiuni a companiei şi nu reflectă stabilitatea bitcoinilor şi a sferei banilor electronici".

Cum a pedepsit criza piaţa agenţiilor imobiliare

De la "câteva mii", numărul de agenţii active a scăzut la aproximativ 800-900. Agenţiile rămase fac aceiaşi bani ca şi în perioada de creştere economică, dar muncesc de două ori mai mult. Cele mai afectate au fost cele din provincie, mai bine de jumătate din cele active la nivel naţional fiind prezente în Capitală. Una dintre cele mai înfloritoare afaceri în perioada de creştere economică, dacă nu cea mai profitabilă pentru oricine voia să facă bani rapid şi uşor, este cea de broker imobiliar. Într-o perioadă în care tranzacţiile imobiliare erau la ordinea zilei, cumpărătorii având şi bani şi fiind sub presiunea timpului, agenţiile imobiliare erau cât se poate de ocupate. Însă munca din acea perioadă s-a schimbat radical. În 2007-2008, de exemplu, agenţii alergau între clienţi, iar acum aleargă cu clienţii.

Agricultura României dă cea mai importantă bătălie pe graniţă

România a mers 10 ani constant pe deficit în sectorul agroalimentar, doar în 2013 fiind excedent, însă în mod conjunctural. În perioada 2002-2012 importurile agroalimentare au depăşit exporturile, deficitul întregii perioade fiind de 17,62 mld. dolari. Toma Dinu, decan, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a declarat că exportăm încă producţie neprelucrată (animale vii, cereale, oleaginoase, grăsimi şi uleiuri vegetale) şi importăm carne, lapte, ouă, preparate diverse, băuturi alcoolice, cafea, cacao, zahăr, fructe şi legume, reziduuri alimentare. El spune că este nevoie să crească producţia de carne şi să se adopte măsuri de asigurare din producţie internă a proteinei vegetale de manieră competitivă. Dinu a arătat că suntem competitivi la producţia şi exportul de cereale, grâu şi porumb, precizând că producţia şi exportul de carne de pasăre au revenit. El a afirmat că prelucrarea tutunului este un exemplu de succes, atrăgând atenţia că este o industrie care se poate delocaliza foarte uşor.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta: "Aş face tandem cu Călin Popescu Tăriceanu. Ar fi un preşedinte bun. Îl văd un candidat puternic"

Victor Ponta a vorbit despre plecarea PNL de la guvernare într-o emisiune de la Antena 3, dar şi despre potenţialii candidaţi la prezidenţiale. "Preşedintele trebuie să fie votat de români. Deci nu poate fi ales din pălărie. Spun sondajele publice că preferaţii românilor sunt 1. Arafat, care se bucură de un grad de încredere, pe care sunt supărat puţin acum că l-am rugat să fie ministrul sănătăţii şi nu vrea. Ceilalţi candidaţi sunt Isărescu, Oprescu, Tăriceanu şi Mihai Ungureanu. Şi eu apar la preferinţe. Şi Dan Diaconescu vrea să candideze. Ce mă interesează e ca viitorul preşedinte să fie total diferit de Traian Băsescu. Din acest punct de vedere nu m-aş mândri cu domnul Ungureanu, dar cu ceilalţi patru da. Îl văd pe Tăriceanu ca un candidat puternic. Formula pe care o iau eu în calcul, cred că proiectul de succes este refacerea USL cu un candidat unic la prezidenţiale şi astfel sprijinim un candidat liberal. Aş face tandem cu Tăriceanu şi cu orice candidat din USL."

Graba şi interesele au "otrăvit" vaccinul de la Cantacuzino

Ministrul Sănătăţii spune că şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului a exagerat în privinţa efectelor adverse ale vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino şi l-a demis. Înainte de a demisiona din funcţia de ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a ţinut să dea un ordin de demitere a şefului Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Marius Savu. Motivul invocat: incompetenţă şi testări în afara legii. De cealaltă parte, oficialii ANM spun că au cerut testări suplimentare ale vaccinului tocmai pentru a fi siguri în privinţa lui. "Având în vedere gravitatea dezinformării opiniei publice privind nivelul exagerat al prezenţei endotoxinei în vaccinul gripal ca urmare a utilizării unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeană, lipsa de responsabilitate şi neprofesionalismul cu care a gestionat situaţia vaccinului gripal, dar şi crearea temerilor în rândul opiniei publice de către preşedintele ANM, am decis revocarea din funcţie", a declarat, ieri, ministrul Eugen Nicolăescu, în ultima ieşire din această postură.

Rusia începe jocurile de putere pentru intimidarea Ucrainei

Mişcări separatiste, gaze naturale, forţa militară şi o mare masă electorală pro-rusă - Moscova dispune de numeroase pârghii pentru a influenţa evoluţia politică de la Kiev. Preşedintele rus a ordonat, ieri, organizarea de manevre militare pentru a testa capacitatea de reacţie a trupelor staţionate în centrul şi vestul ţării, adică şi la graniţa cu Ucraina. Presa rusă scrie că exerciţiile erau programate încă din septembrie, dar suprapunerea lor cu criza politică de la Kiev nu pare să fie o simplă coincidenţă, lăsând impresia unei manifestări de forţă a Moscovei pentru a intimida orice acţiune anti-rusă a administraţiei interimare ucrainene. De asemenea, pe internet au apărut imagini video în care camioane militare cu numere ruseşti se deplasează în oraşul Ialta din Crimeea. Camioanele intră într-un sanatoriu local, aparţinând Federaţiei Ruse, iar din ele sunt debarcaţi soldaţi şi muniţie. Mai mult, în portul Anapa, situat pe coasta rusă a Mării Negre, pe malul opus Crimeii, au fost transferate contingente militare. La baza rusă de la Sevastopol ar fi deja cantonaţi circa 26.000 de soldaţi.

JURNALUL NATIONAL

Călin Popescu Tăriceanu: Crin Antonescu îi face curte lui Băsescu pentru că are nevoie de voturile lui

Invitat în emisiunea Sinteza zilei, la Antena 3, liberalul Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre motivele care au stat la baza demisiei sale din PNL şi despre perspectivele sale de viitor în viaţa politică românească. Tăriceanu a acuzat faptul că decizia PNL de a ieşi de la guvernare urmăreşte doar interesul personal al lui Crin Antonescu, nu şi pe cel al partidului, explicând faptul că Antonescu nu a fost în stare să gestioneze relaţia cu PSD-ul. "Eu cred că această decizie pe care Crin Antonescu a promovat-o cu multă insistenţă, şi care a fost adoptată în cele din urmă printr-un vot larg, nu ţine cont de interesele PNL, ci de interesele lui personale.

De ce a părăsit Crin Antonescu USL?

La scurt timp după ce Traian Băsescu s-a mutat din garaj la Cotroceni, în presă au apărut scenarii despre planul suspendatului de a destrăma USL. La acest plan ar fi lucrat cu spor şefii serviciilor, ai parchetelor şi un comitet de colonei PDL coordonat de căpitanul de la Cotroceni. Accentul se punea pe liderul liberal Crin Antonescu. "Se au în vedere înregistrări cu Antonescu jucând poker în mediu privat sau la cazinou. Interceptări telefonice şi video au ca scop legarea lui de Dragoş Dobrescu, liderul grupului de la Monaco", scria săptămânalul Caţavencii pe 19 septembrie 2011. Pe filiera grupării Monaco, s-au făcut conexiuni cu dosarul Marta ­ Blejnar. "Rocada Kövesi ­ Morar şi dosarul Marta ­ Blejnar îi cam umplu somnul lung de coşmaruri lui Crin. Procurorii favoriţi ai Europei au ordin să stoarcă tot ce pot din filiera Grupul de la Monaco - Dragoş Dobrescu - Marta - Rareş Mănescu - Antonescu. Cheia e Dragoş Dobrescu, de obicei caracterizat drept un discret om de afaceri şi la fel de discret finanţator principal al lui Rareş Mănescu", scriau tot Caţavencii în luna octombrie 2011.

NATIONAL

Miliardarii se toarna intre ei la DNA

Un adevarat cutremur zguduie zilele acestea atat de banoasa piata a asigurarilor din Romania. Insa ceea ce se stie mai putin este faptul ca, si de aceasta data, unda de soc a pornit de la acelasi neobosit Nelu Iordache. In acest caz insa, spre deosebire de celelalte trei dosare instrumentate de catre DNA si in care este acuzat de comiterea a nenumarate fapte de coruptie, fostul "rege al asfaltului" are calitatea de parte vatamata. Si, in singuratatea celor patru pereti de la Jilava, patronul ROMSTRADE si-a adus aminte si de faptul ca ASTRA ASIGURARI a refuzat sa onoreze plata unei polite de asigurare de 92 de milioane de lei catre CNADNR. Si uite asa s-a deschis "cutia Pandorei", procurorii anticoruptie dand peste un adevarat zacamant de informatii, nefructificat pana acum.

Excursie la Las Vegas, prima pentru sabotarea privatizarii Cupru Min

Exact in urma cu un an, in sedinta de guvern din 27 februarie 2013, se aproba memorandumul privind procedura de vanzare de concentrat de cupru la SC Cupru Min SA. Insa de intentiile generoase ale premierului Victor Ponta s-a ales praful, partenerii externi interesati reclamand piedicile puse de cel responsabil cu organizarea licitatiei. Secretarul de stat de la Ministerul Economiei, tanarul liberal Bogdan Badea numit presedintele Comisiei pentru coordonarea restructurarii, atragerea de investitii si privatizarea SC Cupru Min SA Abrud, a reusit sa anuleze toate eforturile guvernamentale. Bogdan Badea, este suspectat ca prin atitudinea avuta si-a batut joc practic de acest important proiect. Pentru ca principalele doua mari companii interesate, Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia, au acuzat lipsa de colaborare din partea partii romane, astfel ca au refuzat, in ultima clipa, desi se aflau intr-o faza avansata de negocieri, sa mai depuna plicurile cu ofertele lor pentru licitatie. "Pedeapsa" primita imediat din partea sefului sau, fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea, a fost una pe masura: l-a trimis in celebra excursie din Las Vegas, unde a pierdut banii de armament ai SIE.

Cum va arata Cabinetul Ponta 3

Premierul Victor Ponta vrea ca pana marti noua echipa guvernamentala sa fie batuta in cuie. Pentru asta liderul PSD trebuie sa se asigure ca UDMR-ul va veni alaturi de el. Cabinetul Ponta 3 ar urma sa ramana cu 17 ministere (se reduce numarul ministrilor delegati), dar sa aiba patru posturi de vicepremieri, unul fiind rezervat UDMR. De asemenea, maghiarii vor prelua Cultura si, in functie de negocieri, Mediul sau Comunicatiile. UNPR-ul va prelua Ministerul de Interne prin Gabriel Oprea, iar PC va pastra Agricultura si IMM-urile. In cazul in care Mediul va fi cedat UDMR-ului, Rovana Plumb va fi mutata la Ministerul Muncii. Liviu Voinea va deveni Ministrul Finantelor Publice, care va include si portofoliul Bugetului, Dan Sova va conduce Transporturile si Marile Proiecte, iar Constantin Nita va fi sef peste Economie, Comert si Energie.

PUTEREA

Oprescu a reinventat "afacerea bordura": pista de biciclete

Scandalul pistelor de biciclete a început în 2012, când Poliţia Rutieră a închis 80% dintre acestea, pe care le-a catalogat drept pericol public. În noiembrie 2013, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) a depus o plângere la DNA împotriva lui Sorin Oprescu reclamând săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în cazul recepţionării pistelor ilegale (septembrie 2011). În februarie 2014 o altă instituţie, de data aceasta Curtea de Conturi, a finalizat o investigaţie în urma căreia a stabilit că Primăria Capitalei prin Administraţia Străzilor Bucureşti a păgubit buzunarele bucureştenilor cu 10,6 milioane de lei pentru că nu a refăcut, în perioada în care erau încă în garanţie, pistele pe care poliţia le declarase impracticabile.

APC: Clienţii farmaciilor Catena amăgiţi de reduceri false

Lanţul de farmacii Catena apelează la practici comerciale incorecte şi creează o falsă impresie de economie cumpărătorului, a acuzat ieri Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România, un ONG activ în domeniul drepturilor clienţilor. În fapt, APC România a constatat, în urma unei cercetări de piaţă care a vizat comportamentul economic al farmaciilor în raport cu consumatorii, o practică "interesantă" a lanţului de farmacii Catena. Astfel, în bonul fiscal sunt incluse materiale promoţionale cu o anumită valoare, acestea fiind evidenţiate la final ca o reducere, creându-se astfel impresia unui economii consistente pentru consumator la achiziţionarea medicamentelor, deşi, în fapt, nu este nici pe departe vorba de aşa ceva.

ROMANIA LIBERA

Modernizarea căii ferate, noul El Dorado al contractelor publice

După ce am devenit ţara cu unele din cele mai mari preţuri de construire a unui kilometru de autostradă, riscăm să ajungem şi cea în care modernizarea unui kilometru de cale ferată costă cât construirea a doi kilometri de autostradă. Constructorilor nu li se pare mult. Lucrările sunt foarte complexe, spun ei. Compania Naţională de Căi Ferate din România a scos la licitaţie în ultimele zile, în cadrul a două proceduri diferite de achiziţie publică, lucrări de reparaţie a 140 de kilometri de cale ferată, la o valoare estimativă a lucrărilor de 2 miliarde de euro, fără TVA. În medie, modernizarea unui kilometru de cale ferată - astfel încât trenurile de călători să poată ajunge la o viteză de circulaţie de 160 de kilometri la oră - va ajunge să coste 16-17 milioane de euro. Suma este aproximativ cea plătită de stat pentru construirea de către Bechtel a unui kilometru din autostrada Transilvania şi dublul sumei maxime plătite pentru un kilometru de autostradă situat între Nădlac şi Sibiu.

Anticipate odată cu europarlamentarele - de Alina Mungiu-Pippidi

Ruptura USL duce, într-o primă fază, la proastă guvernare, creşte riscul de ţară prin periclitarea echilibrului bugetar şi ameninţarea creşterii economice. PSD nu şi-a ţinut cuvântul cu candidatura lui Antonescu, a refuzat o minimă schimbare pentru a acomoda o propunere de vicepremier mult mai bună decât Daniel Chiţoiu şi, în general, a lăsat impresia că liberalii erau buni la guvernare numai dacă erau slabi, penali şi laşi. Electoratul însă nu a votat o majoritate toxică la finele anului trecut, ci perechea de lideri Antonescu-Ponta, pe vremea aceea cu sclipiri de reformist, cu tehnocraţi la buget şi acorduri cu Banca Mondială şi FMI. Nu a votat nimeni o majoritate cu reciclaţii multiplu traseişti ai lui Oprea şi Diaconescu. Cu alte cuvinte, legitimitatea noului Guvern Ponta 3 e mult redusă. Alegerile anticipate cu ocazia europarlamentarelor ar fi fost o soluţie mult mai onestă. Partidele ar fi trebuit să negocieze la vedere programe, nu subvenţii ascunse şi posturi. Partidele de dreapta, care azi, prin performanţa lor succesivă, au reuşit să readucă fără alegeri nu doar un PSD unic la guvernare, dar şi într-un context în care lumea nu le crede mai bune decât pe pesedei,să nu mai aştepte de la societatea civilă eroisme în schimbarea de regim. Daţi-vă bătăliile singuri: noi o să monitorizăm cheltuielile. Suntem neutri faţă de tot, în afară de buna guvernare.

ZIARUL FINANCIAR

Industriaşii: Este absurd într-o ţară cu resurse interne de gaze să plătim preţuri internaţionale

Cele mai mari companii industriale din România spun că degeaba avem resurse interne de gaze dacă acestea nu pot fi folosite pentru a produce competitiv. Situaţia în care industria va plăti de anul acesta un preţ la gaze aliniat la media interna­ţională, deşi România îşi asigură 70-80% din necesar prin forţe proprii, este calificată cu un singur termen de oamenii din piaţă: "absurd." Pe partea de energie, unde preţul a crescut din cauza subvenţiilor pentru energia verde, mesajul a fost clar: "O subvenţie trebuie făcută pentru a încuraja o industrie, dar să-ţi aducă valoare adăugată în timp. Nu poţi să faci un acord între două părţi şi al treilea să plătească." În prima zi a ZF Power Summit'14 mesajul lui Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, a fost că marii consumatori industriali ar putea fi scutiţi în proporţie de 85% de la plata certificatelor verzi.

Listarea Hidroelectrica e din nou în aer. Şeful BVB: Cea mai mare greşeală acum ar fi să nu le spunem nimic investitorilor

Insolvenţa Hidroelectrica, criza politică din guvern şi criza de pe cele mai mari pieţe din regiune, Rusia şi Turcia, au determinat dintr-o dată înrăutăţirea contextului de pe piaţa locală de capital, fapt care s-a văzut şi în evoluţiile din ultimele zile de pe bursa de la Bucureşti, marcate de corecţii ale preţurilor acţiunilor şi de scăderea tranzacţiilor. Reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România pe care statul intenţiona să-l listeze pe bursă la jumătatea acestui an, pune sub semnul întrebării continuarea programului de listări asumat de guvern şi riscă să anuleze mo­men­tul favorabil creat la finalul anului trecut de listările Nuclearelectrica şi Romgaz.

Miza conflictului dintre Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru la SIF 5: acţiunile la BCR şi dividende de peste 100 de milioane de lei

Conflictul dintre Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia (SIF5), şi omul de afaceri Florin Pogonaru, unul dintre cei mai puternici acţionari ai SIF-ului, care a devenit public odată cu ultimele rapoarte publicate de conducerea SIF Oltenia pe bursă, are în spate tensiuni mai vechi alimentate de necunoscutele din politica de dividende şi de valorificarea participaţiei de 6,3% deţinută de SIF Oltenia la BCR. Au apărut fisuri în tandemul Ciurezu-Pogonaru care a funcţionat "ca uns" în ultimii ani şi care a traversat cu bine momente dificile precum situaţia de la Argus Constanţa. SIF 5 şi fondul Business Capital for Romania Oportunity Fund, un vehicul de investiţii controlat de Erste-BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, au luptat împreună pentru a salva producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG), de sub controlul controversatului om de afaceri Cătălin Chelu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb