REVISTA PRESEI 27.08.2018

A.M.
Revista Presei / 27 august 2018

REVISTA PRESEI 27.08.2018

Adevărul

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române începe astăzi, ministrul german al Afacerilor Externe este invitat special

Publicaţia Adevărul despre Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române: "Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) începe astăzi, tema ediţiei fiind "Diplomaţia - un pilon al României Centenare". Invitatul special al ediţiei din acest an a reuniunii diplomaţiei este ministrul federal al afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas".

De asemenea, Adevarul susţine că: "Prezenţa înaltului oficial german confirmă stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale, precum şi nivelul deosebit al dialogului privilegiat dintre România şi Germania. Totodată, vizita are loc în perspectiva preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, Germania fiind unul dintre partenerii cu care România cooperează strâns la nivel european", subliniază MAE într-un comunicat. Potrivit sursei citate, ţinând cont de priorităţile şi obiectivele de politică externă ale României, printre principalele teme dezbătute în cadrul sesiunilor se numără preluarea la 1 ianuarie 2019 a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, relaţiile bilaterale şi cele strategice, cooperarea regională, vecinătatea estică, ONU, diplomaţia economică, diplomaţia culturală şi ştiinţifică.

La reuniune participă ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, alături de şefii misiunilor diplomatice şi consulare ale României. De asemenea, la sesiunile plenare ale evenimentului vor fi prezenţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, dar şi înalţi responsabili din Ministerul Afacerilor Externe. Un demers important din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române 2018 îl reprezintă o serie de vizite la obiective de interes economic din teritoriu şi întâlniri cu autorităţi locale, iniţiativă implementată în premieră la ediţia de anul trecut, care s-a bucurat de succes ca parte integrantă a evenimentului, precizează MAE".

Bancherul

Creditele de consum din România sunt mai ieftine decât în Ungaria, în ciuda creşterii ROBOR

Conform datelor statistice ale Bancii Centrale Europene: " Dobanda de politica monetara din Ungaria este doar 0,9%, desi inflatia a urcat la 3,4%, iar ROBOR-ul lor la 3 luni (BUBOR) are un nivel de doar 0,26%, dar cu toate acestea dobanda la creditele de consum se mentine la peste 12% pe an".

Bancherul arată ca dobânda medie este doar 10%: "Comparativ, in Romania, dobânda de referintă a băncii centrale este 2,5%, cu 1,5 puncte mai mare decât în Ungaria, ROBOR la 3 luni este 3,30%, cu trei puncte peste cel din Ugaria, dar cu toate acestea dobânda medie la creditele de consum este doar 10%, cu două puncte mai mică. Şi asta în ciuda faptului că pe parcursul ultimului an dobânda la credite a crescut cu un punct, după ce ROBOR a urcat, la rândul său, cu peste trei puncte, iar BNR a majorat rata de referinţă de trei ori în acest an, de la 1,75% la 2,5%.

La creditele ipotecare, în schimb, creşterea dobânzii este mult mai pronunţată în România: de la 3,5% în vara anului trecut a ajuns la 5% în prezent, aşadar cu 1,5 puncte procentuale. Asta în principal din cauza creditelor Prima Casa, a căror dobânda este indexată la evoluţia ROBOR la 3 luni, care a crescut cu peste trei puncte în ultimul an".

Cotidianul

Încăierare pe pesta porcină

Cotidianul anunţă că: "Pesta porcină amplifică scandalurile existente deja între Opoziţie şi Putere".

Senatorul PNL Iancu Caracota îi cere premierului Viorica Dăncilă să comunice "imediat" efectele economice negative ale pestei porcine africane iar preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, îi cere explicaţii publice privind respingerea cererii liberalilor de convocare a unei sesiuni extraordinare în scopul constituirii unei comisii de anchetă pe această temă.

"Solicit premierului Viorica Dăncilă să comunice imediat efectele economice negative ale acestei maladii! Solicit preşedintelui PSD Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, să dea explicaţii publice de ce solicitarea PNL de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei - ce avea ca scop şi constituirea unei comisii de anchetă privitoare la efectele pestei porcine africane - a fost respinsă", afirmă Caracota într-un comunicat remis duminică. Acesta reaminteşte că a doua fermă de porci ca mărime din Europa, aflată în judeţul Brăila, a fost afectată de pesta porcină africană, urmând ca 140.000 de animale să fie ucise. "Această realitate se întâmplă pe fondul unei totale iresponsabilităţi a autorităţilor centrale care au luat măsuri primitive de stopare a epidemiei, precum arderea culturilor, fără a pune în aplicare strategia Comisiei Europene privind combaterea pestei porcine africane", susţine Caracota.

Curierul National

Statele Unite au anulat ajutorul economic destinat palestinienilor din Cisiordania şi Gaza

Curierul Naţional relatează că:"Donald Trump doreşte ca, în acest fel, să-i forţeze pe palestinieni să revină la masa negocierilor, având la bază un plan american, conceput de ginerele său, Jared Kushner, şi colaboratori ai săi. Diplomaţi, specialişti în problemele Orientului Apropiat avertizează că de oprirea acestor ajutoare va profita ramura cea mai radicală a palestinienilor, mişcarea islamistă Hamas".

De asemenea publicaţia anunţă că: "Anularea ajutorului în valoare de 200 milioane dolari anual pentru palestinienii din Cisiordania şi Gaza este o nouă lovitură severă dată de Donald Trump Autorităţii palestiniene după ce, oricum, relaţiile lor se tensionaseră considerabil în urma transferării ambasadei americane la Ierusalim. Palestinienii, care revendică Ierusalimul de est drept capitala lor, consideră că Washingtonul nu mai poate pretinde să fie mediator într-un proces de pace cu Israelul. Mai mult, suprimând ajutorul financiar destinat palestinienilor, Casa Albă încearcă să slăbească Autoritatea palestiniană, să facă presiuni asupra liderului acesteia, Mahmoud Abbas, pentru a-l determina să revină la masa negocierilor având drept bază de discuţii un plan de pace în Orientul Mijlociu întocmit chiar de Washington".

Jurnalul National

Ce ipoteze sunt luate în calcul în cazul incendiului de la Palatul Episcopal din Oradea

Publicaţia informează că: "Reprezentanţii ISU, ai Poliţiei Bihor şi Prefecturii au susţinut duminică o conferinţă de presă comună, pentru a explica măsurile luate în intervenţia la incendiul de la Palatul episcopal, ei declarând că sunt luate în calcul mai multe ipoteze privind cauza acestuia".

Jurnalul National afirmă că: "Azi dimineaţă s-a întrunit o comisie de cercetare a cauzei incendiului, au demarat activitatea, care va dura, având în vedere că sunt luate în calcul mai multe ipoteze. Când se va finaliza cercetarea, vom reveni cu informaţii privind cauza incendiului", a declarat prim-adjunctul inspectorului-şef de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Crişana' al judeţului Bihor, maiorul Csilik Alexandru, şeful de tură care a coordonat intervenţiile la incendiul de sâmbătă".

De asemenea, publicaţia relatează că: "Sâmbătă seară, cu o oră înainte de semnalarea apariţiei focului de la ora 21,49, la ora 20,46, un orădean de pe strada Mihai Pavel a făcut o sesizare la 112, în care atrăgea atenţia asupra unor flame şi scântei la un corp de iluminat public din apropierea palatului, al cărui sistem de iluminat public este racordat la reţea, a menţionat el".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb