REVISTA PRESEI 27.10.2012

Willy Homner
Revista Presei / 27 octombrie 2012

ADEVARUL

Preşedintele Parlamentului European, prezent în Gorj, alături de premierul Ponta, în ziua lansării candidaţilor USL

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a va fi prezent marţi, 30 octombrie, în judeţul Gorj, pentru inaugurarea staţiei de epurare a apei de la Bumbeşti Jiu. La acest eveniment va fi prezent şi premierul Victor Ponta, care va participa la lansarea candidaţilor USL Gorj la alegerile parlamentare. Preşedintele Parlamentului European va participa la o întâlnire cu autorităţile judeţene şi cu oamenii de afaceri, pentru găsirea de noi oportunităţi pentru absorbţia fondurilor europene. USL va profita de acest eveniment pentru a-şi lansat candidaţii la alegerile parlamentare. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi preşedintele executiv al PSD Gorj, a spus că manifestarea lansării candidaţilor va fi posibil să fie prezent premierul Ponta: "E posibil să avem şi prezenţa candidatului pe Colegiul şase, premierul Victor Ponta. Adversarii politici care spun că vizita Martin Schulz este una electorală le amintesc că ei au adus tot staful PPE la Bucureşti, în frunte cu Baroso şi Angela Merkel".

Sandra vs. Crin. Poate şi la Preşedinţie? Despre şansele unei candidate la Cotroceni

Surse din cadrul Alianţei România Dreaptă au menţionat că Sandra Pralong "este o variantă de candidat luată în calcul pentru colegiul 5 Senat", unde ar urma să candideze Crin Antonescu. În noua ediţie a revistei FP România, care a iniţiat o conversaţie despre şansele unei candidate la Cotroceni, Sandra Pralong explică de ce o preşedintă ar putea primeni politica internă.

Toţi cei 70 de angajaţi ai CFR Călători, reţinuţi în "Dosarul Naşilor", au fost eliberaţi

70 de angajaţi ai CFR Călători au fost reţinuţi de procurorii braşoveni până în prezent, pentru luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Aceştia vor fi prezentaţi vineri dimineaţă în faţa magistraţilor Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă. Audierile au durat toată noaptea. Tribunalul Braşov a respins, vineri, toate propunerile de arestare preventivă pentru cei 70 de angajaţi ai CFR Călători reţinuţi pentru infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, majoritatea acestora având interdicţie de a părăsi ţara.

Orban: Corecţiile financiare pe cele patru Programe operaţionale, în jur de 600 de milioane de euro

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat vineri că nivelul corecţiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programele Transport, Mediu, Competitivitate Economică şi Regional se ridică la aproximativ 600 de milioane de euro. Orban s-a aflat vineri la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali ai Comisiei Europene despre corecţiile financiare pentru cele patru programe pentru care plăţile au fost întrerupte de la 1 iulie. El a afirmat că acceptarea prealabilă de către partea română a corecţiilor financiare este o condiţie pentru posibilitatea reluării plăţilor pentru Programul Operaţional de Mediu, pentru care nu s-a notificat joi presuspendarea de către Comisie, precum şi pentru axele din programele Regional şi de Transport care de asemenea nu au intrat în procedură de presuspendare.

Cum a ajuns Lacul Corbeanca un focar de infecţie din cauza lui Ţânţăreanu: dejecţiile unui întreg cartier ajung în ce ar fi trebuit să fie "Paradisul Verde‟

Localnicii din Corbeanca, o comună situată în apropierea Capitalei, îşi fac griji pentru sănătatea lor, întrucât lacul cu acelaşi nume s-a transformat într-un dezastru ecologic. Comunitatea dă vina pe concesionarul terenului, firma A.P.I. Construcţii Investiţii, administrată de cunoscutul om de afaceri Cristian Ţânţăreanu. Cu această ocazie, Sorin Bonciu, un reprezentant al comunităţii nemulţumite, i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care cere ca instituţia să oprească dezastrul ecologic din zona Lacului Corbeanca - Paradisul Verde. "Deversările de dejecţii şi apă menajeră din ultimii ani au transformat zona lacului Corbeanca într-un focar de infecţie, care pune în pericol atât mediul înconjurător, cât şi sănătatea populaţiei din zonă‟, se arată în scrisoare.

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare

Un tribunal italian l-a condamnat vineri pe fostul prim-ministru Silvio Berlusconi la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, relatează Reuters. Condamnarea în dosarul trustului Mediaset, deţinut de fostul premier italian, nu este una definitivă. Sentinţa de patru ani de închisoare în cazul fostului premier italian Silvio Berlusconi a fost redusă la un an, dat fiind că beneficiază de prescriere pentru o parte din infracţiuni, informează AFP. Berlusconi are dreptul să facă apel de două ori înainte ca o sentinţă definitivă să fie dată, iar până atunci nu va trebui să execute nicio zi de carceră. Instanţa a decis ca Berlusconi şi ceilalţi inculpaţi în dosar să plătească autorităţilor fiscale italiene 10 milioane de euro.

Un spion rus a fost prins de autorităţile române cu documente importante despre zăcămintele României. Directorul IPROMIN dă replica

Factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul "SUVOROV". Directorul executiv al IPROMIN SA, Gabriel Neamţu, a reacţionat la acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT, potrivit cărora asupra unui cetăţean rus au fost găsite documente clasificate privind zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, obţinute de la factori de decizie din cadrul istitutului de proiectări miniere. Gabriel Neamţu a trimis anchetatorilor un punct de vedere, în care neagă implicare în acest caz a unor funcţionari IPROMIN. Potrivit directorului, în zăcământul de la Moldova Nouă nu există metale rare.

Zăcămintele de cupru, secret de serviciu pentru angajaţii ANRM. Vezi LISTA documentelor clasificate

Anexa unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM) prevede clar care sunt zăcămintele ce nu pot fi divulgate. Printre ele se numără şi cuprul de la Moldova Nouă. Lista documentaţiilor clasificate ca fiind secrete cuprinde toate resursele minerale, configuraţia zăcămintelor şi celelalte date privind natura şi conţinutul acelor resurse. Unele sunt clasificate ca fiind "secrete de serviciu", iar altele sunt "secrete de stat". Zăcământul de cupru din zona Banatului, care apare în scandalul de spionaj este clasificat ca "secret de serviciu", iar perioada de secretizare trebuie asigurată "până la epuizarea resursei", ceea ce ar putea însemna ani, zeci sau chiar sute de ani.

Presa rusă comentează cazul cetăţeanului rus reţinut pentru spionaj în România

Presa rusă comentează pe larg cazul cetăţeanului rus reţinut pentru spionaj în România şi prezintă mai ales îndoielile diplomaţilor ruşi de la Bucureşti privind cetăţenia persoanei. "Autorităţile române l-au învinuit pe un cetăţean rus de spionaj economic", anunţă site-ul de ştiri gazeta.ru. Autorul articolului susţine că un grup de cetăţeni români şi un rus sunt învinuiţi de spionaj în folosul Rusiei, câţiva angajaţi ai unei firme româneşti transmiţând documente clasificate cu informaţii despre rezerve de cupru din România, notează Mediafax. "România învinuieşte un om de afaceri rus de spionaj industrial", informează site-ul de informaţii rbc.ru, precizând totodată că identitatea persoanei reţinute încă nu a fost oferită.

Mai rău ca în timpul Războiului Rece, ruşii au intensificat spionajul economic

Chiar dacă Războiul rece s-a încheiat, spionii ruşi sunt la fel de activi în Occident ca şi în acea perioadă. Ca şi atunci, vânează informaţii de ordin militar şi economic, dar şi tehnologie de ultimă generaţie pe care Rusia nu şi-o poate permite, cu bani puţini. Cel mai recent caz este punerea sub acuzare, săptămâna trecută, a 11 cetăţeni ruşi sau americani de origine rusă pentru export ilegal de componente electronice de ordin micrometric a subliniat faptul că secretele economice şi tehnice sunt de importanţă critică pentru agenţiile de informaţii ruseşti. Cei 11 au fost acuzaţi de evitarea controalelor vamale prin identificarea greşită a acestor componente electronice, drept semafoare sau componente ale navelor de pescuit.

Un al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria. Vezi cine vrea să-l construiască!

Un consorţiu spaniol-chinez şi-a exprimat interesul de a construi un al treilea pod peste Dunăre în Bulgaria şi România, a anunţat primarul oraşului bulgar Silistra, Yulian Naydenov. Consorţiul şi-a exprimat interesul prin intermediul unei scrisori care a fost adresată premierului bulgar, ministrului Transporturilor, Ivaylo Moskovski, şi ministrului Dezvoltării Regionale, Lilyana Pavlova, notează Novinite. Podul ar urma să fie construit între Silistra şi Călăraşi. Cel de-al doilea pod peste Dunăre între Bulgaria şi România a fost inaugurat marţi, atunci când oficialii români şi bulgari au făcut o plimbare pe puntea care leagă Vidin de Calafat. Podul se va deschide traficului anul viitor. Potrivit primarului din Silistra, oficialii români care au participat luni la o conferinţă internaţională privind cooperarea transfrontalieră în regiunea Dunării au fost încântaţi de ideea unui pod între Silistra şi Călăraşi.

EVENIMENTUL ZILEI

ALEGERI 2012. Non-combat pe faţă la parlamentare. Greii partidelor politice au evitat confruntările directe la parlamentare. Lor li se opun nişte necunoscuţi.

Aşa cum s-a întâmplat şi în 2008, "greii" partidelor politice nu s-au hazardat să candideze în colegii care le-ar putea pune probleme. Dimpotrivă, liderii USL şi ARD au avut grijă să nu se contracandideze. "Evenimentul Zilei" vă prezintă marile blaturi USL- ARD de la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. Pentru a fi sigur că nu se va întâmpla ca la alegerile din 2008, când a câştigat mandatul la redistribuire, Crin Antonescu a ales un colegiu sigur de senator din sectorul 3, contracandidatul ARD fiind, cel mai probabil, Sandra Pralong(PNŢCD). Preşedintele PSD, Victor Ponta va candida în acelaşi colegiu din Gorj pe care l-a câştigat şi în 2008, împotriva lui Nicolae Daviţoiu, liderul PDL Târgu- Jiu. Preşedintele PC, Daniel Constantin vizează un loc de deputat în Argeş, dar nu are momentan un contracandidat, după ce liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu s-a mutat într-un colegiu din Râmnicu Vâlcea.

Candidatul Cataramă a "rezistat" doar o zi. În locul său, Alianţa România Dreaptă a preferat-o Sandra Pralong

Candidatura lui Viorel Cataramă împotriva lui Crin Antonescu a durat mai puţin de 24 de ore. Deşi ieri preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, îl anunţa pe Cataramă drept viitorul adversar al liderului PNL în colegiul senatorial, iată că planurile sale au fost date peste cap. "Domnul Cataramă nu va candida pe listele ARD. Sandra Pralong va candida pe listele Alianţei. Finalul îl vom şti duminică seara, în Bucureşti", a anunţat scurt, ieri, preşedintele PDL, Vasile Blaga, taman din Timiş unde se dusese să-şi depună candidatura pentru un colegiu la Senat. Obiecţiile legate de Cataramă ar fi că, de mult timp, acesta a încetat să mai fie o figură relevantă în plan politic.

TOP 300 CAPITAL: Ei fac jocurile! Clasamentul investitorilor din fotbal

Cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România nu sunt neapărat şi cei mai bogaţi. Fotbalul este secretul! Au pus mâna rapid pe cele mai titrate echipe, au început să apară cu declaraţii care de care mai şocante, iar, în final, au devenit celebri. Fără îndoială, fotbalul este pentru oamenii de afaceri români o inepuizabilă resursă de imagine. Dacă îi întrebi, aproape toţi proprietarii echipelor de fotbal îţi spun că investesc din pasiune şi încercă să te convingă că, din dragoste pentru culorile unui club, pierd zeci de milioane de euro. Adevărul este altul, deşi în afară de Gigi Becali, niciunul nu va recunoaşte, mulţi patroni din fotbal sunt exhibiţionişti. Le place să se vorbească despre ei, iubesc ideea de a se vedea la televizor, sunt încântaţi să facă spectacol.

Fotbalul se cumpără

Cel mai bogat proprietar de club de fotbal este Ioan Niculae. Patronul Interagro a cumpărat echipa Astra Ploieşti în urmă acum trei ani, când aceasta se afla pe ultimele locuri din Liga I. Între timp, Astra a devenit una dintre revelaţiile campionatului naţional de fotbal. Cel de-al doilea investitor în fotbal după ordinul de mărime al averii este Dan Adamescu, care a cumpărat în acest an echipa de fotbal Oţelul Galaţi, fosta campioană a României de acum doi ani. Până de curând, la fel ca Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi era exemplul perfect că din fotbal se pot face averi peste noapte, iar apoi totul poate fi lăsat să se prăbuşească. Lista bogaţilor României care au investit în fotbal este lungă. Arpad Paszkany deţine CFR Cluj, campioana en titre, singura echipă care joacă acum în Champions League, Ionuţ Negoiţă, Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu sunt acţionarii clubului Dinamo Bucureşti, FC Rapid este deţinută integral de George Copos, în timp ce FC Vaslui îi aparţine omului de afaceri Adrian Porumboiu.

S-a încărcat Vrancea! Un cutremur de peste 7 grade se poate produce oricând

Seismologii avertizează că zona cea mai periculoasă seismic din România a acumulat foarte multă energie. Vrancea, epicentrul cutremurelor din România, se zguduie aproape în fiecare zi. Tremuratul des al pământului i-a determinat pe mulţi să se teamă că anul acesta sau în viitorul apropiat s-ar putea produce un mare cutremur. Specialiştii în seismologie nu se aventurează să facă predicţii, însă spun că o mişcare telurică de proporţiile celei din 4 martie 1977 poate avea loc chiar şi anul acesta. "Este o zonă activă, acum este destul de încărcată tectonic. Este capabilă să producă şi cutremure mai mari de 7 grade pe scara Richter", a explicat directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.

Spionaj din fundul curţii.

Cazul spionului rus prins pe aeroport ridică o serie de întrebări. Mai ales modul de operare al acestuia, care sfidează logica şi aduce mai mult cu filmele anilor '60. Pe 19 octombrie, un cetăţean rus în vârstă de 42 de ani, a fost prins pe Aeroportul Henri Coandă, având asupra sa documente clasificate şi hărţi despre mai multe zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai precis despre zăcământul "Suvorov. Deşi a trecut o săptămână de la incident, ancheta privind documentele secrete emise de IPROMIN către un cetăţean rus este învăluită în mister. Atât procurorii cât şi SRI încă analizează în ce măsură informaţiile găsite asupra cetăţeanului rus sunt clasificate. Sediul firmei IPROMIN, ai cărei angajaţi sunt acuzaţi că au pasat unor oameni de afaceri ruşi documente clasificate cu informaţii referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare, se află în fundul unei curţi modeste, într-o casă veche, nerenovată, pe Bulevardul Dacia.

SCANDALUL DE SPIONAJ. Care este miza de miliarde de euro a spionului rus

Scandalul de spionaj economic izbucnit pe marginea IPROMIN Bucureşti şi a zăcămintele cupru şi metale preţioase de la Moldova Nouă are în spate o miză importantă: resurse minerale de 2,5 miliarde de euro. Zăcământul de cupru de la Moldova Nouă este al doilea ca mărime din România, rezervele de aproape 400.000 de tone existente acolo reprezentând aproape 30% din totalul rezervelor României. La preţul actual al cuprului, de 7.850 de dolari pe tonă, ar fi vorba de o valoare de 3,1 miliarde de dolari, adică aproape 2,5 miliarde de euro. Metalul a fost printre cele mai căutate în ultimii ani pe plan internaţional, mai ales ca urmare a creşterii abrupte a cererii din China.

Misterele aşa-zisului caz de spionaj:

Ce fel de spion este acela care în secolul XXI riscă să plece cu documentele asupra lui şi nu trimite fotocopiile în Rusia, cu ajutorul internetului? Sau măcar prin curier diplomatic, care potrivit uzanţelor nu poate fi controlat? De ce au fost lăsaţi în libertate spionul rus şi complicii români dacă infracţiunile sunt atât de grave? Pentru a putea şterge urmele? Ce obiectiv strategic naţional este mina Moldova Nouă, dacă a fost lăsată în paragină până a ajuns în faliment? De ce a ajuns pe mâna unei companii străine aflate în legătură cu Moscova? Are legătură demisia directorului Tarom, austriacul Heinrich Vystoupil, la doar o săptămână de la numire, cu acest caz? În acest interval singurele evenimente în care a fost implicat Tarom-ul sunt ameninţarea cu bombă, în avionul în care se afla diplomatul rus care a accidentat-o pe studentă şi oprirea spionului, de asemenea rus, pe aeroport.

Un nou stat pe harta Europei: Se nasc deja tensiuni militare

Patru parlamentari catalani au cerut Comisiei Europene să-i pună în vedere Spaniei că nu poate utiliza forţa militară pentru a opri Catalonia să se separe. Deputaţii - Maria Badia (centru-stânga), Ana Miranda şi Raul Romeva i Rueda (verzi) şi Ramon Tremosa (liberal) - au trimis pe 22 octombrie o scrisoare comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, scrie EUOBSERVER. În scrisoare se spune: "Vă scriem pentru a vă transmite îngrijorarea noastră profundă cu privire la o serie de ameninţări cu utilizarea forţei militare împotriva populaţiei catalane ... În aceste circumstanţe, Uniunea Europeană ar trebui să intervină preventiv pentru a garanta că deznodământul conflictului catalan va fi rezolvat într-o manieră paşnică şi democratică."

JURNALUL NATIONAL

Români şi ruşi, cercetaţi pentru spionaj. Aceştia au divulgat către ruşi informaţii clasificate legate de zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ

Mai mulţi români şi ruşi sunt cercetaţi pentru spionaj economic, fiind acuzaţi că au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, anunţă DIICOT într-un comunicat.

Sorin Oprescu: Lucrările la Pasajul Sudului vor începe "cât de curând"

Sorin Oprescu, edilul Capitalei şi Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, au semnat un contract de finanţare prin Programul Operaţional Regional pentru proiectul "Modernizare Infrastructură Rutieră Piaţa Sudului". Acesta este cel mai mare proiect cu fonduri europene din Bucureşti finanţat prin POR 2007-2013. Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se va realiza pe direcţia Calea Văcăreşti - strada Nitu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti - 111 metri, iar rampa spre Nitu Vasile - 161 metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri iar înălţimea de 5 metri. Pe lângă pasajul rutier, proiectul presupune şi patru pasaje subterane pietonale prin care se realizează un nod multimodal care face legătura între toate mijloacele de transport în comun ce tranzitează Piaţa Sudului (metrou, autobuz, troleibuz, tramvai).

Cum arată sediul unui maestru al insolvenţei: tur în laboratorul administratorului Hidroelectrica

Un sediu "la patru ace", cu o priveliste de nota 10 si accente glamour, astfel ar putea fi descris biroul Borza si Asociatii, din care fac parte si societatile de insolventa Euro Insol si Assitance Insolv. Borza si Asociatii s-a relocat anul acesta in cladirea Opera Center din zona Eroilor, unde a inchiriat 750 mp de birouri, iar investitia in noul sediu s-a ridicat la 600.000 euro, bani proveniti din fonduri proprii. Tranzactia a fost intermediata de CBRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb