• ADEVARUL
• Cui aparţine Revoluţia Română? Dezvăluiri în exclusivitate ale generalului Ioan Talpeş
Generalul Ioan Talpeş face dezvăluiri în exclusivitate la Adevărul live: "Trebuie să recunoaştem că Ungaria a fost implicată direct şi nemijlocit în mişcările desfăşurate în Timişoara, Arad şi Cluj. A avut oameni pe teren. Domnul Laszlo Tokes a fost un personaj ales, promovat. Până acolo a fost atât de bine calculat încât nu a mai fost ales un maghiar catolic. Trebuia să fie cineva pe tronsonul nordic al credinţei creştine. Trebuia un pastor reformat. De ce? Cei care au fost implicaţi direct şi au susţinut o rediscutare în geostrategia zonei au fost cei din zona nordică a Occidentului. Cea mai mare diasporă maghiară a fost în SUA. Există şi în Anglia, şi în Olanda. Cine mai erau actorii? Actori au mai fost Uniunea Sovietică, Franţa şi Olanda. Germania nu s-a amestecat direct. Austria a fost o formă de observator şi de susţinător, dar fără să fie în primele rânduri, apoi Finlanda.
• Klaus Iohannis, criticat pentru decorarea lui Octav Bjoza
Gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a stârnit nemulţumirea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România. "MCA România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional < Steaua României > în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului. Fără condamnarea explicită a Mişcării Legionare, fără delimitarea clară a Administratiei Prezidenţiale de ideile Mişcării Legionare propovăduite activ, îmbrăţişate, omagiate şi dată drept exemplu de către domnul Bjoza, Preşedintele României, pentru noi, a semnat un dezamăgitor act de populism".
• De ce nu s-a mai înscris Traian Băsescu în PMP după încheierea mandatului de preşedinte
Traian Băsescu declara, în 28 octombrie, într-o emisiune Adevărul Live, că a doua zi după finalizarea mandatului se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară (PMP). A doua zi după predarea funcţiei lui Klaus Iohannis, Traian Băsescu a fost aşteptat la sediul PMP. În zadar, însă! Analiştii contactaţi de "Adevărul" au explicat de ce Traian Băsescu a decis să amâne acest moment. Dan Ionescu: "Dacă Traian Băsescu nu este în biroul de la PMP, dictând deja măsuri politice partidului pe care l-a girat, înseamnă că nu îşi mai vede viitorul politic împreună cu acest partid. Traian Băsescu face parte din specia rară de om politic predispus la reevaluări strategice perioadice a situaţiilor pe care le întâlneşte în viaţa sa. Ca atare, e dispus la gesturi impredictibile sau aparent contradictorii." Sociologul Mircea Kivu crede că Partidul Mişcarea Populară a fost creat special pentru Traian Băsescu, dar că a fost adus la un nivel sub aşteptările fostului preşedinte. Vicepreşedintele PMP, Ştefan Vlaston, a declarat pentru "Adevărul" că pe Traian Băsescu l-ar vedea mai degrabă în fruntea unui ONG apolitic.
• Casa Poporului se scufunda cu 6 milimetri/an
Informatia apare intr-o imagine din satelit, publicata de Agentia Spatiala Europeana. Specialistii romani care au facut masuratorile sustin ca greutatea si structura masiva a Casei Poporului duc la tasarea straturilor, de sub constructie. De altfel, tot Bucurestiul, ca si multe alte orase din lume, "intra in pamant" cu o viteza de cativa milimetri, an de an. Orice constructie taseaza solul pe care sta. In cazul Palatului Parlamentului, tasarea se vede cel mai bine din spatiu. Imaginea arata cum, in ultimii 4 ani, imensa constructie s-a afundat cu cativa centimetri. Cladirea are o suprafata de 360.000 de metri patrati, 8 etaje la suprafata, 4 niveluri subterane cunoscute, dar si doua buncare atomice. Nimeni nu a cantarit-o, dar stim ca au incaput in ea un milion metri cubi de marmura si 700.000 de tone de otel si bronz, plus 3.500 tone de cristal si aproape 5 milioane de metri cubi de beton. Doar covorul de 600 de metri patrati din Sala Unirii, cea mai mare din Palat, cantareste 4 tone.
• Noua doctrină militară a Rusiei: scutul antirachetă şi consolidarea NATO sunt catalogate ca "ameninţări"
Kremlinul a publicat vineri noua versiune a doctrinei militare a Rusiei, care desemnează consolidarea capacităţilor NATO şi proiectul scutului antirachetă din Europa de Est printre ameninţările la adresa securităţii ţării, relatează AFP. Noua doctrină militară a Rusiei a fost aprobată de preşedintele Vladimir Putin. Doctrina menţionează "consolidarea capacităţilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse şi măsurile luate în vederea amplasării unui sistem global de apărare antirachetă" în Europa de Est. Moscova a denunţat de mai multe ori decizia Alianţei de a poziţiona trupe în mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum ţările baltice sau Polonia, dar şi proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est. Ucraina a făcut miercuri un pas spre Alianţa Nord-Atlantică, renunţând la statutul său de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei şi care poate permite Kievului să ceară, la un moment dat, aderarea la NATO.
• Vladimir Putin i-a anunţat pe membrii Guvernului că le-a anulat vacanţa de Crăciun
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a anunţat pe membrii Guvernului că le-a anulat vacanţa de Crăciun, motivând că anul acesta nu îşi pot permite atât de multe zile libere, într-o aluzie la situaţia economică dificilă din Rusia. Preşedintele rus a făcut acest anunţ joi, în timpul unei reuniuni a Guvernului, în condiţiile în care Rusia sărbătoreşte Crăciunul pe rit vechi, la 7 ianuarie. "Guvernul şi diferitele sale structuri nu îşi pot permite vacanţe extinse, cel puţin nu anul acesta", le-a spus Putin miniştrilor, într-un discurs difuzat de televiziunea de stat. "Ştiţi despre ce vorbesc", a continuat el, referindu-se la situaţia economică dificilă din ţară. "Am făcut eforturi pentru a schimba structura economiei noastre (...), dar evenimentele recente arată că nu a fost suficient", a adăugat preşedintele, într-o aparentă schimbare de ton faţă de săptămâna trecută, când a acuzat Occidentul pentru problemele economice ale Rusiei.
• România, grânarul Egiptului: ţara din nordul Africii a importat de la noi mai mult grâu decât din Rusia
Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, a cumpărat în a doua jumătate a anului 2,9 milioane de tone de grâu, România fiind a doua mare piaţă de achiziţii pentru autorităţile egiptene, cu livrări de 780.000 de tonÎn perioada similară a anului trecut, Egiptul a cumpărat 3,1 milioane tone de grâu, potrivit lui Mamdouh Abdel-Fattah, vicepreşedintele Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC), citat de publicaţia egipteană Ahram. În anul fiscal 2013/2014, care s-a încheiat la 30 iunie anul acesta, Egiptul a achiziţionat în total 5,46 milioane de tone de grâu. Producţia locală a fost de 3,7 milioane de tone. Franţa a fost principalul exportator de grâu către Egipt în a doua jumătate a anului 2014, cu livrări de circa un milion de tone (36% din cantitatea totală), urmată de România cu 780.000 de tone (26,8%) şi de Rusia cu 765.000 de tone (26,3%).
• Lanţul american de cafenele Starbucks deschide luni, la Iaşi, prima sa unitate din nord-estul ţării
Lanţul american Starbucks va deschide luni prima sa cafenea din nord-estul României, situată în incinta Palas Mall din Iaşi, numărul unităţilor din reţeaua naţională ajungând astfel la 12, a anunţat vineri compania. Cafeneaua, prima din cele două unităţi pe care Starbucks vrea să le deschidă în Palas Mall din Iaşi, va avea o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, iar vara va fi completată de o terasă de 100 de metri pătraţi, potrivit comunicatului. Ultima cafenea Starbuck a fost inaugurată pe 19 decembrie în Bucureşti, în incinta Hanului lui Manuc. În prezent, lanţul american are 11 locaţii, dintre care opt în Bucureşti şi câte una în Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa. Pe lângă cele două unităţi care vor fi deschise în Iaşi, Starbucks analizează pieţe precum cele din Sibiu, Craiova şi Braşov, vizând să-şi extindă reţeaua până la 30-35 de unităţi în următorii cinci ani.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Nici un alt preşedinte postdecembrist n-a comis, în nici o săptămînă de la instalare, atîtea greşeli halucinante precum Klaus Iohannis! - Ion Cristoiu
Vineri, 26 decembrie 2014, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului - România a dat publicităţii un Comunicat care critică decorarea de către Klaus Iohannis a lui Octav Bjoza: "MCA România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional < Steaua României > în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului." Aşa cum arată Comunicatul MCA, decorarea e cu atît mai gravă cu cît ea s-a făcut sub semnul unui Program politic asumat de Klaus Iohannis: Cel de a oferi tinerilor modele de comportament. Faptele aiuritoare ale lui Klaus Iohannis din prima săptămînă de mandat nu sunt gafe, nu sunt nici greşeli. Ele sunt expresia unui Program Prezidenţial care s-ar putea rezuma la formula: Mă doare-n cot de ce crede Poporul Român despre mine! Pe mine m-a adus la Cotroceni nu un scrutin, ci un Miracol!
• Generalul Ion Mihai Pacepa, în exclusivitate pentru EvZ: DUPĂ 25 DE ANI. Despre execuţia lui Ceauşescu
Ion Mihai Pacepa (n. 28 octombrie 1928, Bucureşti) a fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe a României (perioada comunistă) şi consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu. În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţiuni împotriva fostului bloc sovietic. În România a fost condamnat la moarte în contumacie (1978). Guvernul american a descris activitatea lui Ion Mihai Pacepa ca "o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite", Ion Mihai Pacepa este cetăţean american şi acum trăieşte în SUA.
• Raed Arafat a PIERDUT procesul intentat unui jurnalist
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a pierdut procesul în care îi ceruse unui jurnalist din Cluj 100.000 de despăgubiri din cauza anchetelor pe care acesta le publicase, potrivit B1 TV. Magistraţii Tribunalului Cluj au respins cererea lui Arafat, care trebuie să plătească şi cheltuielile de judecată. "Soluţia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Raed Arafat împotriva pârâţilor Liviu Doru Alin Alexa şi publicaţia "Ziar de Cluj", ca neîntemeiată împotriva pârâtului Liviu Doru Alin Alexa şi ca fiind formulată împotriva unei părţi lipsită de capacitate procesuală pasivă în ceea ce priveşte publicaţia "Ziar de Cluj". Obligă reclamantul să plătească pârâtului Liviu Doru Alin Alexa suma de 1.860 lei, cheltuieli de judecată", potrivit instanţei.
• Cât de aproape este România de un CUTREMUR MARE
Două cutremure succesive s-au produs la interval de doar câteva ore în Vrancea, chiar de Crăciun, iar activitatea seismică pare să se fi intensificat şi în alte regiuni. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit în exclusivitate la România TV despre cel mai mare cutremur care ameninţă ţara noastră, dar şi despre efectele pe care le-ar avea un seism de mare adâncime. Cel mai mare cutremur posibil în România este de 7,5 pe Richter. Urmeaza insa un seism de mare adancime cu efecte din Oltenia până la Moscova, care nu ar afecta prea tare Capitala. Însă, în cazul unui cutremur de suprafaţă ca cel din 4 martie 1977, bucureştenii vor simţi mult mai violent seismul.
• Vestea PROASTĂ pe care o primesc MII de ROMÂNI chiar de Crăciun!
Peste 4.600 de persoane vor fi verificate de către Fisc. Este vorba despre persoanele cu averi însemnate. Acţiunea va începe de la 1 ianuarie, când vor fi create alte 7 servicii teritoriale, în afara celei care funcţionează acum în Bucureşti, pentru controlul persoanelor cu venituri mari. Până în prezent, Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală (ANAF) a verificat 30 de persoane cu averi mari, de peste 25 milioane de euro. Dintre acestea, 11 nu au putut justifica complet veniturile . În cazul lor, controalele sunt pe ultima sută de metri, urmând să se încheie cu un raport de inspecţie fiscală. "Sunt chestiuni care nu devin publice atâta timp cât aceste persoane îşi achită obligaţiile. Devin publice dacă devin cazuri infracţionale", precizează preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, explicând că, în funcţie de concluziile din rapoartele de inspecţie fiscală în anumite situaţii procedurile ar putea fi continuate în contencios, implicit cu sesizări penale, potrivit capital.ro.
• RESTANŢELE legislative ale anului 2014. Votul prin corespondenţă, RESPINS. Revizuirea Constituţiei, ,,undeva prin 2015", iar regionalizarea a fost declarată "moartă"
După ce românii din Diaspora au stat la cozi kilometrice să poată vota la alegerile prezidenţiale, deputaţii s-au gândit să respingă proiectul de lege care introducea votul prin corespondenţă. Astfel, pe 9 decembrie, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a respins proiectul iniţiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, niciun deputat neluând cuvântul la acest proiect. Iniţiativa legislativă a fost respinsă cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă. Comisiile de administraţie şi juridică au apreciat că acest sistem de vot prezintă vulnerabilităţi semnificative din punctul de vedere al siguranţei procesului de votare.
• JURNALUL NATIONAL
• Turcii vor scoate bani din închisoarea lui DRACULA!
Lucrările pentru deschiderea tunelului din cetatea Tokat în care ar fi fost închis Vlad Tepeş în timpul prizonieratului din Turcia avansează mai rapid, anunţă oficiali locali ai autorităţii pentru turism, citaţi de publicaţia Hurriyet Daily News. Arheologii au descoperit în cursul lucrărilor pentru consolidarea unor bastioane ale cetăţii un tunel secret, în labirintul care unea incinta fortificată de băile Pervane. Tunelul Ceylanyolu poate deveni un punct turistic de mare înteres dacă se va asocia cu legenda lui Dracula, existând supoziţia că domnitorul Vlad Tepeş ar fi fost închis aici. Pentru a degaja mai rapid intrarea în tunelul lung de 350 de metri a fost montată pe şantier o cale ferată utilizată la evacuarea pietrelor şi pământului, au precizat autorităţile locale. Potrivit sursei citate, cetatea a fost folosită ca închisoare în epoca otomană.
• Schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi
Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au început vineri schimbul de prizonieri convenit în cadrul acordului încheiat miercuri la Minsk, relatează AFP, citată de Agerpres. Schimbul de prizonieri, care a început prin transferul simultan a grupuri de câte zece persoane în apropierea oraşului Kostiantinivka (45 km nord de Doneţk), ar urma să ducă la revenirea în teritoriile separatiste a 222 de rebeli şi la întoarcerea la Kiev a 150 de ucraineni. Mai mulţi reprezentanţi ai OSCE au asistat la scenă, care s-a derulat pe un drum luminat doar de farurile câtorva maşini. Rebelii proruşi din estul Ucrainei au anunţat joi că au ajuns la un acord cu Kievul, în cadrul negocierilor din ajun de la Minsk, în vederea iniţierii unui schimb de prizonieri în viitorul cel mai apropiat. Aşa-zisul 'preşedinte' al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotniţki, a anunţat că există un acord pentru a schimba 225 de ucraineni deţinuţi de separatişti pe circa 150 de rebeli încarceraţi de autorităţile ucrainene.
• Armata chineză testează un vaccin anti-Ebola
Un vaccin pentru imunizarea la Ebola va fi testat pe om începând din luna decembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China. Oficialul, citat de Agentia Xinhua, a precizat că vaccinul a fost dezvoltat de Academia de Ştiinţe Medicale Militare. China a trimis 300 de specialişti în Siera Leone şi Liberia în cadrul acţiunii de luptă cu epidemia din Africa de Vest, la apelul ONU.
• Autoritatea Bancară Europeană: Reguli mai dure pentru securizarea plăţilor online şi combaterea fraudelor
Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA) a emis, recent, un ghid de orientări pentru băncile şi procesatorii de plăţi online din Uniunea Europeană, document care prevede înăsprirea reglementărilor privind securitatea plăţilor prin intermediul Internetului în spaţiul comunitar. Potrivit documentului citat, furnizorii de servicii de plăţi prin Internet vor trebui să-şi întărească procedurile de securitate până în luna august a anului viitor, pentru a combate recrudescenţa cazurilor de fraude financiare online. Cele mai recente date statistice ale Băncii Centrale Europene arată că, în 2012, pierderile generate de fraude legate de plăţi online cu cardul s-au ridicat la 794 milioane de euro, în creştere cu 2% faţă de anul anterior.