REVISTA PRESEI - 28.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Băsescu: Obiectivul major este restructurarea regiilor. Guvernul trebuie să fie tăios!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR că obiectivul major înainte de alegerile din 2012 este restructurarea regiilor. Invitat la emisiunea "Tema Zilei" de la postul public de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că unul dintre obiectivele majore ale noului acord stand-by cu FMI şi UE este restructurarea regiilor de stat. "Obiectivul major este restructurarea regiilor. Arieratele au crescut galopant, este singurul sector din economie care nu vrut să se restructureze în perioada crizei. A venit timpul să o facă. Guvernul trebuie să fie tăios, chiar dacă anul viitor sunt alegeri. Pentru a fi competitivi în UE nu e suficient să avem un singur domeniu restructurat, ci avem nevoie şi de regii", a spus Traian Băsescu. Preşedintele a vorbit şi despre una dintre îngrijorările sale: modul în care viitoarele alegeri electorale ar putea influenţa procesele de reformă începute.

UDMR, avertizată de Cotroceni să nu mişte-n front

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este convins că Lăzăroiu este, de fapt, un purtător de cuvânt al şefului statului care "a avut o apropiere cu Partidul Civic Maghiar şi care este în relaţii bune cu premierul ungar Viktor Orban". Or, a argumentat Frunda, premierul ungar îl susţine pe Laszlo Tokes în demersurile sale de creare a Partidului Popular al Maghiarilor. Reacţia lui Frunda a venit după ce, la începutul acestei săptămâni, consilierul prezidenţial a declarat că UDMR este o formaţiune "tolerată", dar pe care nimeni nu are interesul să o distrugă, fiind "un partener comod de guvernare", însă cu un potenţial limitat acum şi în scădere pe termen lung.

Finalul "Prima Casă 3Î i-a lăsat pe unii fără avans

În ultima lună, băncile comerciale înscrise în programul guvernamental au anunţat, rând pe rând, că au epuizat plafonul de garanţii alocat. În urmă au rămas solicitanţi cu documentaţia deja depusă, dar şi cu avansul plătit vânzătorului. În cele mai multe cazuri, avansul nu se restituie cumpărătorului dacă împrumutul nu se mai acordă sau dacă tranzacţia nu are loc până la un anumit termen înscris în antecontractul de vânzare-cumpărare. Astfel, mai mulţi solicitanţi s-au trezit pe ultima sută de metri alergând de la o bancă la alta în speranţa că vor "mai prinde" garanţii de la stat şi că nu vor pierde cele câteva mii de euro plătite deja vânzătorului. Dacă unii au reuşit să obţină finanţarea de la o altă bancă, pentru alţii a fost prea târziu pentru o nouă documentaţie şi au pierdut suma plătită în avans.

Speculatorii FP, încă un tun de milioane de euro

Fondul Proprietatea (FP) va acorda dividende şi pentru anul 2010, la cea mai mare valoare din istoria sa, respectiv 0,03141 lei pe acţiune, au hotărât ieri acţionarii Fondului. Având în vedere structura acţionariatului FP şi ponderea pe care o deţine fiecare categorie de acţionari, putem spune că statul român va încasa aproximativ 38 de milioane de euro din totalul de 103 milioane de euro (432,7 milioane de lei) acordate ca dividend brut. În acelaşi timp, speculatorii - binecunoscuţii samsari care au cumpărat acţiuni FP de la foştii proprietari prin intermediul pieţei "gri" - vor primi în total peste 44 de milioane de euro. Potrivit estimărilor asociaţiilor de investitori, deţinătorii legitimi - foştii proprietari care şi-au păstrat titlurile FP acordate ca despăgubire - deţin în jur de 20% din acţiuni, astfel că vor primi, în total, ceva mai puţin de 21 de milioane de euro.

Sergiu Nicolaescu nu se dă dus de la Comisia de Cultură

Joaca de-a demisia din partid practicată de senatorul PSD Sergiu Nicolaescu are, cel puţin deocamdată, efectul scontat. După ce a plecat pentru două zile din tabăra social-democraţilor, senatorul a reuşit să-şi păstreze şefia Comisiei de Cultură din Senat, deşi unii lideri ai partidului au adus recent în discuţie înlocuirea sa din funcţie, potrivit unor surse. Sergiu Nicolaescu şi liderul PSD Victor Ponta au avut, marţi, la Senat, o întâlnire tete-a-tete, la sfârşitul căreia senatorul ar fi apărut însă foarte relaxat. Nicolaescu a susţinut că Ponta nu i-a cerut să renunţe la funcţie. Potrivit unor informaţii neoficiale, Ponta s-ar fi dus însă la întâlnirea cu senatorul pentru a-l convinge să se retragă din fruntea Comisiei, după ce cu câteva ore mai înainte l-ar fi rugat pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, să intervină în acest sens.

Piaţa imobiliară din SUA se clatină iar

Problemele americanilor par să nu se mai termine. Dolarul a atins ieri cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar piaţa imobiliară ameninţă revenirea economică. După ce economia americană abia a revenit la creştere, iar rata şomajului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, piaţa imobiliară dă iar semne de slăbiciune. Preţurile spaţiilor rezidenţiale au înregistrat, în intervalul februarie 2010 - februarie 2011, una dintre cele mai mari scăderi anuale din istorie. Numărul uriaş al locuinţelor ipotecate executate în urma neachitării ratelor au îngheţat practic piaţa construcţiilor. Mai mult, existenţa acestor proprietăţi nevândute şi lipsa cumpărătorilor vor continua să afecteze preţurile, spun analiştii.

Îşi retrage America avanposturile militare din vremea Războiului Rece?

Semnalul dat de Administraţia Obama la 13 aprilie 2011 de a începe "o revizuire fundamentală a misiunilor Americii, a capacităţilor şi a rolului nostru într-o lume în schimbare" a avut deja primele ecouri. Este drept, acestea au venit nu din partea Pentagonului sau a Congresului, ci din zona societăţii civile. Într-o serie de doua articole, publicate în ediţia online a FP-ului global, colonelul în retragere Douglas Macgregor a avansat un plan de restructurare radicală a cheltuielilor de apărare ale Statelor Unite. În versiunea sa bugetară, el propune economii de 40%, aproape 279,5 miliarde de dolari anual. Dar care este preţul acestor economii? Renunţarea la adevărata moştenire a Războiului Rece, la reţeaua de baze militare aparţinând SUA răspândite în întreaga lume - această versiune de secol XXI a supraextinderii imperiale - şi la filozofia de securitate care încă justifică prezenţa "baionetelor" americane în Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala şi Extremul Orient.

INEDIT: Tancurile care trag în demonstranţi în Siria sunt din România

Preşedintele Siriei, Bashar al Assad, care a scos armata pe străzi pentru a contracara demonstraţiile tot mai ample prin care este cerută democratizarea ţării, foloseşte se pare - surpriză! - tancuri din România. Siluetele tancurilor care au putut fi văzute pe micile ecrane au dat fiori celor care au făcut cu mulţi ani în urmă stagiul militar la arma Tancuri. Ei au recunoscut forma unică a tancului TR 580, varianta de export cu cinci găleţi.

CURENTUL

Premierul Moldovei, Vladimir Filat - pe lista de şpagă a lui Vîntu

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte astăzi cu micul pitic de grădină al lui Vladimir Voronin, Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, aflat la prima sa vizită oficială în România. Marian Lupu este unul dintre puţinii politicieni ai Moldovei ce beneficiează de notorietate datorită unor savuroase fotografii apărute în mediul online ce-l înfăţişează pe acesta în toată splendoarea sa. Ghiţă, care ştia că este înregistrat dialogul său cu Vîntu, il incită pe acesta să dea în gât cât mai profund. Gogoman şi mitoman, Vîntu se dă în primire copios, pe tema unei sume de 50 milioane de euro pe care urma să o recupereze din Moldova, întrucât se afla sub proprire din 2009. Partea delicată se referă la şpaga - "procentul" - care ar trebui vărsată premierului Vladimir Filat, pentru ca Vîntu să pună mâna pe restul banilor.

Ioan Avram Mureşan - condamnat la 7 ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri de către judecătorii Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea putând fi contestată la Completul de cinci judecători. În 18 decembrie 2003, Mureşan a fost deferit justiţiei de Parchetul Naţional Anticorupţie (actualul DNA), în cazul acestuia procurorii obţinând avizul legal pentru declanşarea urmăririi penale a fostului ministru. În dosar au mai fost trimise în judecată alte trei persoane, respectiv Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei - MAA) - pentru deturnare de fonduri şi complicitate la luare de mită în formă continuată, Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) - pentru deturnare de fonduri, şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) - pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, îşi caută strămoşii la Botoşani

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, îşi caută rudele în nordul Moldovei deoarece are origini româneşti. Acesta va face, astăzi, o vizită de o zi în oraşul Botoşani pentru a vedea locurile de origine ale familiei sale şi pentru a asista la un concert oferit în onoarea sa de "Rapsozii BotoşanilorÎ şi artiştii Jake Shulman-Ment şi Katherine Weill. Conform misiunii diplomatice, Gitenstein se va afla pentru prima oară în acest oraş. Ambasadorul va vizita Marea Sinagogă situată pe strada Arhimandrit Marchian şi Cimitirul Evreiesc din Botoşani, unde sunt înmormântaţi strămoşii săi. El declara într-un interviu acordat Mediafax în vara anului 2010 că şi-a găsit rude în Republica Moldova, la Chişinău, o verişoară îndepărată, şi că ştie că a mai avut rude la Botoşani.

CURIERUL NAŢIONAL

De ce nu oprim sondele de petrol şi gaze?

AOAR: Dacă tot preţul combustibililor în România nu ţine cont de resursele proprii, ci de cotaţiile externe, ar trebui oprită producţia. Astfel, aceste bogăţii naturale vor fi păstrate generaţiilor următoare care vor deţine tehnologii şi vor şti să le utilizeze mai profitabil. Pârvan: Statul câştigă foarte puţin din redevenţe, practic nu are ce pierde pentru că am privatizat bogăţiile ţării fără să obţinem nimic.

Vine Apocalipsa... lui Keynes!

John Maynard Keynes: "Pe termen lung, suntem toţi morţi". Hristos a înviat! De fapt, gândurile noastre chiar trebuie să se îndrepte către înviere, întrucât în curând... vom fi toţi morţi. Ne-a spus-o cândva un economist. Şi timpurile s-au apropiat. Nu mai e loc mult pentru jocul de-a prosperitatea, iar criza următoare e după colţ. Ne va mătura cu atâta furie, încât nu trebuie să ne facem speranţă de supravieţuire. Vom fi toţi morţi! Volumul uriaş al datoriilor, escaladate până la punctul de inflexiune de unde acestea nu mai pot fi plătite, ne spune că nu mai e mult până la acest nefericit deznodământ. Pieţele dansează la ultimul bal în ritmuri nebuneşti şamanice, cu speranţa îndepărtării piezelor rele care s-au strâns să strice beţia consumeristă pe credit a ultimelor zeci de ani.

Românii au economisit în valută chiar şi când leul s-a apreciat

Potrivit datelor BNR, populaţia a preferat economiile în valută în luna martie, deşi leul intrase pe un trend de apreciere încă de la începutul anului. Economiile populaţiei în lei au scăzut în martie cu 0,3%, în timp ce depozitele în valută ale gospodăriilor exprimate în euro au avut un avans de circa 1%, creştere mai accelerată decât în primele două luni, deşi moneda naţională intrase pe un trend de apreciere încă de la începutul anului. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, depozitele în valută ale populaţiei exprimate în lei au scăzut în martie cu 1,3%, la 38,8 miliarde lei (9,43 miliarde euro), ceea ce indică o creştere în euro de aproximativ 1%, de la 9,33 miliarde euro. Evoluţii similare au fost înregistrate şi în primele două luni ale anului, când depozitele în valută exprimate în lei au arătat scăderi sub aprecierea monedei naţionale, ceea ce înseamnă majorări ale soldurilor în euro. Leul s-a apreciat faţă de euro cu 2,4% în martie, aproape 1% în februarie şi 0,7% în ianuarie. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au totalizat 65,66 miliarde lei, în creştere cu 5,8% faţă de martie 2010 (-2% în termeni reali).

Senatorii au respins taxa de solidaritate impusă instituţiilor financiare şi de credit

Conform propunerii legislative, aceste instituţii ar fi urmat să achite anual o taxă de solidaritate în cuantum de 2,5% din valoarea profitului obţinut pentru anul precedent, taxă care s-ar fi făcut venit la bugetul asigurărilor sociale. Senatorii au respins, ieri, iniţiativa legislativă prin care se propune instituirea, pentru o perioadă de trei ani, a unei taxe de solidaritate care să fie impusă instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit, potrivit Mediafax.

Care sunt proiectele de infrastructură ale Guvernului ce vor fi realizate prin PPP?

Premierul Emil Boc a prezentat ieri principalele proiecte de infrastructură care vor fi realizate prin parteneriat public-privat, printre acestea numărându-se autostrăzi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigaţii în Bărăgan şi canalul Dunăre - Bucureşti. Potrivit premierului, "proiectele vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau investiţii din fonduri europene deoarece nu există resurse financiare destule în buget sau din fondurile UE pentru a completa toate lucrările de infrastructură pe care România trebuie să le implementeze", informează Mediafax. Astfel, la Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat următoarele obiective: autostrada Comarnic - Braşov, autostrada Sibiu - Piteşti, autostrada Ploieşti - Buzău - Focşani, centura de sud a Bucureştiului, centura de nord a Bucureştiului, ambele în regim de autostradă, şi autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni.

Fondul nu are dubii faţă de deficitul bugetar al României

"Are Fondul vreun dubiu vizavi de calitatea datelor pe care România le-a prezentat? Răspunsul meu este: categoric, nu. Datele au fost verificate, sunt corecte, conform definirii deficitului bugetar consolidat, aşa cum a fost el în termenii pe care noi i-am negociat atât cu Fondul, cât şi cu Comisia Europeană, înainte de a se lua această decizie de includere a unor companii ale statului în deficitul bugetului general consolidat", a afirmat Tănăsescu, citat de Mediafax. Eurostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta îl preferă pe Blaga şef la PDL

Liderul PSD spune că alegerea lui Blaga ar face posibilă "o relaţie normală" între putere şi opoziţie. Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că alegerea lui Vasile Blaga şef la PDL ar permite o "relaţie normală" între putere şi opoziţie. "Nu văd posibilă niciun fel de colaborare între USL şi un PDL condus de Vasile Blaga. Dar văd posibilă, şi mi se pare normală, o relaţie între un USL aflat în opoziţie şi un PDL la putere cu Blaga sau un USL aflat la putere şi un PDL condus de Blaga. Oamenii din jurul lui Blaga sunt oameni politici normali, cu bune, cu rele. În jurul Elenei Udrea şi al lui Emil Boc e o clică mafiotă", a declarat Victor Ponta.

Vlădescu: guvernele nu au transmis date false la Eurostat

Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, susţine că nici un guvern din care a făcut parte nu a avut nici măcar intenţia să furnizeze informaţii eronate către biroul de statistică al UE. România nu se joacă cu cifrele, susţine Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, referitor la dubiile exprimate de Eurostat în legătură cu datele statistice transmise de autorităţile române. "Nici un guvern din care am făcut parte nu a transmis date false, eronate la Eurostat, pentru a crea senzaţia că deficitul bugetar e altul decât cel care există", a declarat, pentru EVZ, Vlădescu, cel care a ocupat fotoliul de ministru al finanţelor în anii 2005-2007 şi 2009-2010. Mai mult, "nici măcar nu ne-a trecut prin cap să ne jucăm cu cifrele", precizează el. Fostul oficial guvernamental spune că, dacă a existat vreo eroare în transmiterea cifrelor, este o problemă de statistică ce se corectează în timp.

Siria: ce sancţiuni riscă regimul lui Bashar al-Assad

Impunerea unor restricţii de călătorie şi îngheţarea conturilor oficialilor sirieni din anturajul preşedintelui sunt principalele măsuri analizate de SUA şi de Uniunea Europeană. Pe măsură ce situaţia din Siria se deteriorează, Statele Unite şi marile puteri din Uniunea Europeană pregătesc o serie de sancţiuni la adresa regimului de la Damasc, acuzat de uciderea a peste 450 de civili. Primul pe lista celor vizaţi de autorităţile de la Washington este chiar fratele preşedintelui Bashar al-Assad, Maher, comandantul unei divizii de elită a armatei şi unul dintre cei mai puternici oameni din Siria. În vizorul Statelor Unite se află şi vărul şefului statului sirian, Rami Makhlouf, un prosper om de afaceri care controlează segmente importante din industria energetică siriană, precum şi din turism. Atât acesta, cât şi Maher al-Assad riscă să le fie blocate conturile şi îngheţate bunurile din SUA, unde nici nu vor mai putea călători, potrivit televiziunii Al Arabiya.

"Aurul românesc, la fel de bun ca şi cel african"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a lăudat calitatea aurului de la noi, într-o dezbatere organizată de Editura Evenimentul şi Capital. Calitatea metalului preţios care se găseşte pe teritoriul României e comparabilă cu cea a aurului sud-african (unul dintre cele mai apreciate), a precizat ieri consilierul guvernatorului Băncii Naţio nale a României (BNR). Aprecierea a fost făcută în cadrul primei întâlniri organizate de Editura Evenimentul şi Capital, ca parte a campaniei care va găzdui o serie de dezbateri privind proiectul minier Roşia Montană. În ceea ce priveşte exploatarea aurului de către statul român, Adrian Vasilescu este de părere că autorităţile ar trebui să facă un calcul cost-beneficiu, pentru a stabili dacă statul îşi permite să aducă aurul la suprafaţă.

Cadoul Regelui Mihai la nunta Prinţului William

Majestatea Sa Regele Mihai şi Alteţele lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu sunt invitaţi importanţi la nunta Prinţului William cu Kate Middleton. Principele William şi domnişoara Catherine Middleton au cerut participanţilor la nuntă să nu facă daruri, ci să depună o sumă de bani în favoarea unor fundaţii de caritate. Cu toate acestea, Familia Regală a României oferă, de fiecare dată, tuturor Familiilor Regale care au adresat invitaţii cu diverse ocazii, daruri cu specific românesc. Acum, au fost pregătite două obiecte din piele, create special de domnul Dan Coma, Furnizor al Casei Regale a României. Principele William va primi o cutie din piele, iar viitoarea Principesă o ramă foto dublă, ambele în culorile steagului britanic.

FINANCIARUL

Grupul OMV nu se arată interesat de acţiunile deţinute de stat la Petrom şi rămâne cu 51%

Statul român poate să scoată mai mult de 600 de milioane de euro din vânzarea a 9,84% din Petrom, însă îşi dă cu stângul în dreptul. Mai întâi anunţă că demarează ofertă publică secundară pe piaţa de capital, iar apoi pune beţe în roate procesului prin diverse comisii de anchetă pentru investigarea deciziilor Petrom, slabind astfel interesul investitorilor. Singurele semnale pozitive vin din partea austriecilor de la OMV şi a americanilor de la Franklin Templeton. Primii au zis pas înainte de anunţarea ofertei de preţ, pentru a nu da un semnal negativ în piaţă, iar administratorii de la Fondul Proprietatea au achiziţionat recent 9 milioane de acţiuni Petrom.

Băncile nu reuşesc să relanseze creditarea: a scăzut cu 5,4 miliarde de lei, în termeni nominali

Pe fondul unei aprecieri similare a leului, în T1/2010 soldul scăzuse cu numai 448 mil. lei. Trimestrul I nu confirmă încă optimismul bancherilor privind o creştere a creditării în acest an de cel puţin o cifră. În termeni nominali, soldul împrumuturilor acordate firmelor şi populaţiei s-a redus drastic, cu 5,4 mld. lei, diminuarea fiind însă motivată de aprecierea monedei naţionale cu 3% faţă de euro. Totuşi, în acelaşi interval din 2010, cu o scădere a cursului de schimb similară, creditarea se comprimase cu numai 447,8 mil. lei.

Afacerile producătorilor autohtoni de vinuri s-au comprimat cu 10% în trei ani

Importăm de două ori mai mult vin decât exportăm, deşi suntem al şaselea producător din Europa. În 21 de ani, vinul din strugurii hibrizi l-a detronat pe cel din viile altoite. Dacă din 2008 şi până în prezent piaţa autohtonă a vinurilor a înregistrat scăderi constante, patronatele din domeniu se aşteaptă ca anul acesta să se stabilizeze. "Menţinerea pieţei măcar la nivelul anului precedent este obiectivul producătorilor pentru anul 2011. Aceasta dacă şi condiţiile meteorologice vor fi favorabile.

Nokia ,,diminuează complet" activitatea Centrului de Cercetare din Cluj

Efectul Microsoft: Cel mai mare producător de telefoane mobile renunţă la 4.000 de angajaţi până în 2012. Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a anunţat o parte din planurile de aliniere a forţei de muncă globale şi de consolidare a operaţiunilor, după ce a semnat în urmă cu o săptămână un acord final pentru parteneriatul cu Microsoft. În România, gigantul finlandez renunţă la 120 de oameni, din centrul de Cercetare şi dezvoltare de la Cluj, obţinut de Nokia în urma achiziţiei firmei Intellisync în 2006.

Goana după rezerve a costat Petrom şi Romgaz peste 1 mld. euro fiecare

Resursele de petrol şi gaze naturale ale României se epuizează în 15 ani. Anul trecut au fost extrase 4,4 milioane de tone de hidrocarburi. În prezent, ţara noastră îşi asigură 40% din consumul de ţiţei şi 75%-80% din cel de gaze. Rezervele de cărbune sunt estimate pentru 47 de ani la lignit şi 200 de ani la huilă. Creşterea cererii de energie va fi realizată în următorii ani prin importuri şi prin utilizarea resurselor regenerabile. România mai dispune de resurse geologice de petrol şi de gaze naturale pentru încă 15 ani şi respectiv 14 ani, în cazul în care nu vor mai fi identificate noi zăcăminte cu potenţial important, se arată într-un proiect de strategie pentru sectorul energetic elaborat de Ministerul Economiei.

Volksbank şi-a menţinut expunerea în T1 la 3,53 miliarde de euro

Expunerea Volksbank pe România s-a menţinut la un nivel constant în primul trimestru, la 3,53 miliarde de euro, reprezentând peste 73,5% din activele sucursalei de la Bucureşti, de 4,8 miliarde de euro, a explicat Lucian Cojocaru, vicepreşedintele băncii. Acesta a menţionat că din finanţarea de la Viena, 2,5 miliarde de euro reprezintă credite acordate clienţilor, 320 de milioane de euro este expunerea pe titluri de stat, iar restul de 710 milioane de euro sunt fonduri care au intrat în rezervele minime obligatorii (RMO) de la Banca Naţională a României. Restul fondurilor sunt de la alte instituţii financiare, în timp ce depozitele atrase de la clienţii nebancari se ridicau la 580 de milioane de euro.

AIPC a cerut CNVM să intervină asupra deciziei SIF1 de limitare a dreptului la vot

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat CNVM să dispună Consiliului de Administraţie al SIF Banat Crişana revenirea asupra deciziei de limitare la 1% a dreptului la vot în AGA de bilanţ din acest an pentru un grup de 16 acţionari care deţin cumulat 5,95% din capital. Grupul de acţionari este format din fondurile Carpatica Stock, AZT Moderato - fond de pensii facultative administrat de Allianz, AZT Viitorul Tău - fond de pensii privat administrat de Allianz, Vital - fond de pensii administrat privat de BT Aegon, Carpatica Global - administrat de SAI Carpatica, Napoca - administrat de Globinvest, AZT Vivace - fond de pensii facultative administrat de Allianz, societatea de administrare a investiţiilor STK Financial, STK Emergent, Clairmont Holdings, Broudhurst Investments, ING International Romanian Equity, Leo Over-seas, Moon Capital Master Fund şi East Capital Balkan.

JURNALUL NAŢIONAL

Devenim "consumabile" prin noul Cod al Muncii

Noile prevederi intră în vigoare luni, 2 mai. "Codul Boc îi va transforma pe lucrători în consumabile", afirmau sindicaliştii pe 17 martie, când moţiunea de cenzură depusă de PSD şi PNL a fost respinsă, neîntrunind numărul necesar de voturi în Parlament. Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru noul Cod al Muncii pe 8 martie, susţinând că este un proiect prin care guvernanţii îşi propun să flexibilizeze piaţa muncii şi să-i scape pe români de mentalitatea de dinainte de "89, conform căreia locul de muncă trebuie să fie stabil şi garantat zeci de ani. Codul Muncii va intra în vigoare începând de luni, 2 mai, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, conform legii, după ce şi Curtea Constituţională a decis, pe 23 martie, cu majoritate de voturi, că noul Cod al Muncii este constituţional, respingând sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de PSD şi PNL.

Dosarul ALRO, închis. Udrea, mai curată

Cererea de redeschidere a dosarului, făcută după ce în presă au apărut interceptări privind o posibilă implicare a Elenei Udrea. "Instanţa supremă a respins la 21 aprilie 2011, ca nefondată, plângerea prin care cetăţeanul american de origine rusă Vadim Don Benyatov cerea magistraţilor să i se schimbe temeiul juridic în baza căruia a fost scos de sub urmărire penală", ne-a declarat ieri un reprezentant al Biroului de presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Instanţa menţine rezoluţia nr. 30/D/P/2007 din 28 ianuarie 2010 emisă de Parchetul instanţei supreme - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), prin care a fost închis cazul ALRO. Totodată, instanţa supremă l-a obligat pe Benyatov să plătească 100 de lei cheltuieli judiciare către stat. Verdictul este definitiv, întrucât după intrarea în vigoare a "Legii micii reforme" pentru soluţiile date de instanţă acestor plângeri a fost îndepărtată calea de atac - recursul.

Hitlerjugend în variantă libiană

Regimul Gaddafi a iniţiat tabere de antrenament pentru minorii dornici să lupte împotriva trupelor NATO şi rebelilor libieni. Oficial, potrivit The Guardian, tinerii dornici de luptă trebuie să aibă minim 17 ani, însă într-una din tabere, la Sbia, 30 de kilometri de Tripoli, printre ucenicii trupelor guvernamentale se află si copii de-abia intraţi pe porţile şcolii. În acest moment, în fiecare gospodărie din zonele Libiei controlate de forţele guvernamentale există cel puţin o armă de război, preponderent populara AK 47, după ce în luna februarie Gaddafi a scos din depozite peste un milion de arme pentru "a înarma poporul".

NAŢIONAL

Ca să scape de sechestru, deputatul îşi dă averea pe mâna unei angajate. Cum vrea Robert Negoiţă să lase ANAF cu buza umflată!

Războiul de gherilă dintre ANAF şi Robert Negoiţă continuă, deşi acesta din urmă părea să nu mai aibă scăpare din ghearele Fiscului. Ai cărui inspectori au descoperit în urma verificării tranzacţiilor imobiliare făcute între persoane fizice de către deputatul PSD în perioada 2006 - 2008 că acesta nu a plătit TVA-ul aferent. Iar pentru recuperarea datoriilor de aproximativ 28 milioane euro, i s-a pus sechestru pe complexul rezidenţial Confort City, unde este acţionar şi Robert Negoiţă. Sursele noastre susţin că Negoiţă încearcă să-şi scoată banii din ţară prin intermediul unui off-shore din Cipru, a cărei reprezentantă în România este nimeni alta decât propria sa salariată, o anume Ancuţa Ionescu.

Aleşii şi-au tras 2 miliarde de lei noi numai din afacerile cu statul

Mai bine de 20 de ani de democraţie au demonstrat că cea mai inteligentă soluţie de business rămâne, în ţara noastră, accederea într-o demnitate publică. Nu trebuie să ai o minte sclipitoare sau să fii vreun specialist în inginerii financiare. Este suficient să ocupi un fotoliu de parlamentar, să pui pe picioare câteva firmuliţe, să fii prieten cu cine trebuie ca să prinzi cel puţin un contract cu statul. În felul acesta, succesul este garantat pentru că, în definitiv, banul nu are culoare politică. Reţeta se aplică şi în cazul actualului lot de parlamentari care au reuşit performanţa să adune 2 miliarde de lei noi din contractele pe care le derulează cu primării, consilii judeţene, companii de stat etc.

Rusia nu mai vrea să stea pe bară. Putin îi ia apărarea "ciudatului" Gaddafi

Cu ocazia unei conferinţe de presă desfăşurate la Copenhaga, premierul rus Vladimir Putin a ironizat intervenţia militară internaţională din Libia. Înaltul oficial s-a întrebat retoric, cu această ocazie, dacă va fi necesară bombardarea tuturor "regimurilor ciudate" din lume. "Contradicţiile interne s-au transformat într-un conflict armat. De ce ar trebui să se intervină în acest conflict? Nu avem şi alte regimuri ciudate în lume? Să intervenim peste tot în conflictele interne? Să bombardăm aceste ţări?", a întrebat Putin, continuând în aceeaşi notă de nedumerire: "Se spune că nu se vrea lichidarea lui Gaddafi, dar de ce sunt bombardate palatele sale?", a întrebat el, subliniind că singurul efect al acestor atacuri este uciderea unor civili, pentru că oricum Muammar "Gaddafi nu mai este acolo, a fugit de multă vreme".

PUTEREA

Trimite-i un mail lui Boc: Premierul şi-a dezvăluit adresa de yahoo

Într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, la Palatul Victoria, şeful Guvernului a fost întrebat de jurnalişti dacă a aflat de discuţiile din Statele Unite privind securitatea tabletelor PC şi dacă este îngrijorat de această situaţie. Premierul a răspuns însă că nu are motive de îngrijorare, deoarece datele pe care le utilizează sunt publice. " Datele mele pe care le am pe tabletă sunt date publice, aşa că nu prezintă pericol pentru siguranţa naţională. Din acest punct de vedere, pot să utilizez fără niciun fel de problemă tableta, iar căsuţa poştală este o căsuţă utilizată pentru a comunica în interes public ", a spus Boc. Întrebat de presă care este adresa sa de e-mail, Boc a răspuns: emilboc09@yahoo.com.

Băsescu, chemat în instanţă în procesul în care Surupăceanu acuză Preşedinţia de favorizare a consumului de droguri uşoare

Judecătoria Sectorului 5 a dispus, miercuri, ca preşedintele Traian Băsescu să fie citat în 18 mai, în dosarul în care şeful statului l-a dat în judecată pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, pentru acuzaţiile aduse de acesta Preşedinţiei de favorizare a consumului de droguri uşoare. În urmă cu aproximativ un an, preşedintele Traian Băsescu l-a dat în judecată pe deputatul PSD Mugurel Surupăceanu şi i-a cerut daune simbolice de un leu, pentru că a spus, într-o conferinţă de presă, că Guvernul şi Preşedinţia favorizează şi susţin consumul de droguri uşoare.

ROMÂNIA LIBERÂ

Unde au ajuns banii UE pentru micii fermieri

Peste 4.500 de tineri au obţinut în ultimii trei ani, din fonduri UE, sume cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro pentru a-şi deschide o mică afacere în mediul rural. Cum au fost cheltuiţi banii şi cine au fost beneficiarii acestui program care a suscitat un interes atât de mare? Ministerul Agriculturii a inaugurat în 2008 o linie de ajutorare de 337 milioane euro, din fonduri UE. Banii trebuie împărţiţi până în 2013 tinerilor care aleg să-şi deschidă o fermă la sat. Până în prezent s-au cheltuit deja 28% din sumă. Doar în acest an se vor acorda ajutoare în valoare de 100 milioane euro.

Cine poate primi banii europeni

Orice român sub 40 de ani poate solicita ajutorul UE dacă face dovada că deţine o mică fermă (trecută de părinţi, unchi, bunici pe numele lui, înfiinţată recent sau care activează de ani buni "la negru") pe care vrea să o înregistreze ca plătitor de taxe. O altă condiţie este ca exploataţia agricolă să aibă o dimensiune minimă. De pildă, un tânăr care deţine o seră de flori de 636 mp, ori o livadă de 3 hectare sau 23 de vaci de lapte se califică pentru a primi "gratis" 10.000 euro. Un tânăr care are o seră de flori de 1.450 mp e eligibil pentru un ajutor nerambursabil de 25.000 euro. Tot 25.000 euro ar primi şi un tânăr fermier care are cultivaţi cu ciuperci 7500 mp, ori deţine o livadă de 6,5 hectare.

Câştigător la LOTO din închisoare

Acuzat de corupţie alături de zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră, Gubic a câştigat un autoturism Dacia Duster la extragerea Loto de Paşte. Pentru că este încarcerat la Rahova, familia acestuia a jucat un bilet pe numele lui. Norocul pare să nu-l ocolească pe fostul şef de tură de la Vama Moraviţa Milan Gubic nici în Penitenciarul Rahova, unde aşteaptă trimiterea în judecată pentru rolul jucat în contrabanda cu ţigări din vestul ţării. Aflat în arest preventiv din data de 23 februarie, când s-a predat procurorilor anticorupţie care anchetează complicităţile dintre contrabandişti, vameşi şi poliţişti de frontieră în vămile din Timiş, Arad şi Caraş-Severin, Gubic a aflat că este fericitul câştigător al unui autoturism Dacia Duster la extragerea Loto 6/49 de duminica trecută.

Dezastru de dimensiuni gigantice pentru Sony

Datele a 77 de milioane de utilizatori ai reţelei PlayStation au fost furate. Coşmarul oricărei companii care generează venituri - şi profituri - pe internet s-a transformat în realitate pentru un lider mondial: datele tuturor utilizatorilor reţelei PlayStation au fost furate de către hackeri - inclusiv adresele de e-mail şi numerele cardurilor de credit.

Kate versus Diana: Este importantă virginitatea pentru Casa Regală?

În 1987, înainte de nunta Prinţesei Diana, unchiul acesteia a făcut publică o afirmaţie care a liniştit presa şi publicul deopotrivă: da, era virgină. Astăzi, puţine persoane se mai gândesc la această latură a relaţiei dintre Prinţul William al Marii Britanii şi Kate Middleton. Cei doi locuiesc împreună intermitent încă din facultate, după cum relatează publicaţia online today.com. În Marea Britanie nu există nicio lege care să susţină că o viitoare mireasă regală ar trebui să fie virgină. De fapt, potrivit revistei Vanity Fair, singura lege maritală oficială este Actul Mariajelor Regale din 1772. Acesta obligă orice descendent al regelui George II să ceară permisiunea monarhului la putere înainte de a cere pe cineva în căsătorie.

ZIARUL FINANCIAR

Harvard University, cel mai mare proprietar de păduri din România

Fondul de investiţii Phemus Corporation înregistrat la aceeaşi adresă cu Harvard Management Company, entitate a prestigioasei universităţi americane Harvard care administrează active de 27 mld. dolari, este acţionarul majoritar al celui mai mare proprietar de păduri din România, firma Scolopax SRL din Focşani. Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, a confirmat că în spatele Phemus Corporation se află un fond al Universităţii Harvard fără a preciza numele acestuia. "Deţinem aproximativ 35.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol", a mai spus Rutgersson. El a mai precizat că achiziţiile au început în anul 2005 şi ar putea continua "în funcţie de dezvoltarea României".

Două companii de stat mută deficitul bugetar al României

CFR Infrastructură şi Termoelectrica, companii de stat cu pierderi istorice, sunt în miezul scandalului iscat de rezervele exprimate de UE privind calculul deficitului bugetar şi al datoriei publice ale României pe 2010, ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu descoperind cu această ocazie că societăţile în cauză nici nu ar fi depus bilanţurile pe 2007-2008. Surse participante la şedinţa de ieri a Guvernului au declarat agenţiei Mediafax că Ialomiţianu i-a spus premierului că are informaţii "foarte grave", potrivit cărora bugetele din 2007 şi 2008 ale celor două companii nu au fost aprobate de Guvern. "Am trimis Corpul de Control al ministerului", a spus ministrul.

Creditul rămâne îngheţat: populaţia şi firmele au împrumutat în martie mai puţin decât au rambursat

Creditul acordat sectorului privat a scăzut în luna martie cu 1,3% în termeni nominali, până la 203,9 miliarde lei (49,6 mld. euro), arată datele publicate de BNR. Excluzând efectul inflaţiei, scăderea creditului neguvernamental a fost chiar mai mare, de 1,9%. Aceasta înseamnă că vânzările de credite noi rămân mai mici decât rambursările efectuate de clienţi, cu toate că în ultimele luni bancherii au anunţat relansarea creditării, venind inclusiv cu reduceri de dobânzi. Creditarea clienţilor individuali a fost afectată cel mai puternic, scăderea nominală a soldului pe acest segment fiind de 1,7%, până la 98 miliarde lei.

Guru-ul pieţelor emergente Mark Mobius a fost enervat ieri de întrebările acţionarilor FP

Mai mulţi acţionari ai Fondului Proprietatea (FP) şi-au exprimat ieri nemulţumirea în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) în legătură cu evoluţia preţului acţiunilor pe Bursă şi au cerut explicaţii din partea administratorului fondului, Franklin Templeton. Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut recent sub pragul de 0,58 lei, tranzacţionându-se cu 42% sub nivelul de un leu la care statul a realizat conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni. Cu alte cuvinte, cine avea de primit un milion de lei de la stat ca despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist a primit până la începutul acestui an un milion de acţiuni FP. De la listarea la Bursă, pe 25 ianuarie, acţiunile s-au tranzacţionat la un preţ mediu de circa 0,61 lei, adică foştii proprietari au putut recupera doar 61% din suma primită ca despăgubire de la stat.

Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, va susţine prima conferinţă de presă din istoria Fed

Ben Bernanke va deveni astăzi primul preşedinte al băncii centrale americane (Fed) care a susţine o conferinţă de presă după întânirea lunară a membrilor conducerii instituţiei, scrie Fox Business. Acest eveniment are o însemnătate aparte pentru că Bernanke este cel mai important bancher central din lume şi fiecare vorbă a sa sau fiecare gest poate crea turbulenţe pe pieţele financiare. Începând cu 21:15, ora României, Bernanke va ţine un discurs timp de 10-15 minute, după care va primi întrebări de la jurnalişti. Conferinţa va dura până la 45 de minute, asemeni celei organizate de Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Selectarea managementului privat la companiile de stat a început

Ministerul Economiei va numi management privat în principal la companiile pe pierderi, a declarat ministrul Ion Ariton. "Procesul selectării managementului privat este în analiză. Sunt vizate în principal companiile pe piederi", a afirmat Ariton, fără să prezinte alte detalii. Ministerul Economiei a anunţat pe 17 aprilie că va începe în această lună procedurile pentru privatizarea managementului la un sfert din cele circa 50 de societăţi la care deţine pachete majoritare de acţiuni. La acea dată instituţia a comunicat că va publica în câteva zile anunţul de licitaţie pentru privatizarea managementului la unele companii din subordinea sa. Printre companiile aflate în portofoliul Ministerului Economiei care înregistrează pierderi se numără Petrotrans Ploieşti, aflată în insolvenţă, Termoelectrica, Oltchim, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Societatea Naţională a Cărbunelui, Avioane Craiova sau Regia Autonomă de Activităţi Nucleare.

BNR discută cu FMI majorarea prognozei de inflaţie pe 2011

Banca Naţională şi experţii FMI aflaţi în misiune de evaluare la Bucureşti urmează să agreeze o prognoză de inflaţie majorată pentru anul acesta în condiţiile în care cifra de 3,6% avansată de banca centrală în luna februarie nu mai are suport real după ce inflaţia a sărit în martie la 8%, întrecând toate aşteptările. În februarie BNR îşi revizuise marginal prognoza de la 3,4% la 3,6%. Numeroşi analişti au majorat deja în mod substanţial prognozele de inflaţie: Raiffeisen anticipează un nivel de 5,3% în loc de 4,5%, BCR crede că inflaţia va rămâne la peste 8% până în iulie, urmând să scadă la 5,2% pe final de an, iar ING avansează o cifră de 5,7% pentru decembrie. Oricum, toată piaţă este de acord că BNR va rata şi în acest an ţinta de inflaţie, stabilită la 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb