REVISTA PRESEI 28.05.2016

Willy Homner
Revista Presei / 28 mai 2016

ADEVARUL

Concluziile summitului G7

O eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar reprezenta o "ameninţare gravă la adresa creşterii economice globale" şi va duce la o inversare a tendinţei de dezvoltare a comerţului mondial, a investiţiilor şi a locurilor de muncă, au avertizat liderii celor mai dezvoltate şapte economii din lume (G7) în comunicatul final dat publicităţii vineri, după summitul din Japonia. Avertismentul liderilor G7 privind consecinţele economice ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Eurropeană vin cu mai puţin de o lună înainte de referendumul din 23 iunie. Tot pe plan politic, şefii de stat şi de guvern au descris criza migranţilor din Europa drept "o provocare globală care necesită un răspuns global", ce ar trebui să includă o creştere a asistenţei din partea instituţiilor financiare internaţionale şi ţărilor donatoare, transmite BBC News, potrivit news.ro. Un alt punct abordat a fost legat de disputele maritime din ultimii ani din Marea Chinei. Liderii şi-au exprimat "preocuparea în legătură cu situaţia" curentă, potrivit comunicatului.

Flori Dinu a fost reţinută pentru 24 de ore

Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, a fost ridicată de poliţişti, vineri, şi dusă la Parchetul instanţei supreme, unde a fost audiată în calitate de suspect în dosarul dezinfectanţilor. Ulterior, Parchetul a dispus reţinerea sa pentru 24 de ore, urmând ca procurorii să ceară sâmbătă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, reţinută vineri, este acuzată de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată, dar şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tribunalul Bucureşti a hotărât că Hexi Pharma poate plati utilităţile, salariile, impozitele si materiile prime comandate deja

Tribunalul Bucureşti a decis să menţină măsurile preventive în privinţa firmei Hexi Pharma, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, taxelor către stat şi a transporturilor comandate anterior măsurilor preventive, arată Mediafax. Potrivit deciziei, firma poate plăti şi materia primă, inclusiv transportul acesteia, comandată anterior luării măsurilor preventive dar şi returnarea produselor de către clienţi, precum şi distrugerea produselor la centru specializate. Decizia Tribunalului vine după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis să admită cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind lichidarea societăţii Hexi Pharma, firmei fiindu-i interzisă dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor, hotărârea nefiind definitivă.

Reuters: Vladimir Putin ameninţă România şi Polonia că s-ar putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o declaraţie agresivă la adresa României, vineri seară, în problema scutului anti-rachetă instalat de NATO în Europa. Liderul de la Kremlin a ameninţat că ţara noastră şi Polonia s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti, deoarece sistemul antirachetă găzduit de cele două ţări reprezintă o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei, relatează Reuters. Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Atena împreună cu prim-ministrul grec Alexis Tsipras, Putin a oferit cea mai agresivă declaraţie până în prezent la adresa ţărilor care vor găzdui elemente ale scutului anti-rachetă american. "Dacă în trecut în acele zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii luat în vizor, atunci azi vom fi obligaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea" a declarat preşedintele rus, adăugând că "la fel va fi şi cu Polonia". Putin nu a specificat ce măsuri concrete vor fi luate de Rusia, însă a insistat că nu va acţiona neprovocat.

Românii şi homosexualii

Cel mai recent raport european privind drepturile minorităţilor sexuale plasează România la coada clasamentului. În acest timp, două iniţiative opuse se află pe masa legiuitorilor: prima - parteneriatul civil care să legalizeze inclusiv relaţiile între persoane de acelaşi sex; a doua - modificarea Constituţiei prin menţiunea că doar un bărbat şi o femeie pot fi soţi. Preotul Eugen Tănăsescu, blogger "Adevărul", vorbeşte despre poziţia antagonică în care s-au regăsit mereu Biserica şi comunitatea gay. O treime dintre români declară că nu au probleme de aversiune faţă de persoanele LGBT, indiferent unde le-ar întâlni. Dar media europeană este de două treimi din populaţie.

Românii plătesc cele mai mari preţuri pentru electricitate din regiune

Preţul mediu al energiei electrice pentru populaţie din România a fost în a doua jumătate a anului trecut de 58,60 lei, aproximativ 13,20 euro, pentru 100 kWh, cel mai mare din regiune, în timp ce, raportat la salarii, preţul plătit de consumatorii casnici români este al treilea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, arată datele publicate, vineri, Eurostat, serviciul european de statistică. Datele Eurostat arată că preţul mediu al energiei electrice furnizate consumatorilor casnici, pentru 100 kWh, a fost în a doua jumătate de anului trecut de 9,60 euro în Bulgaria şi de 11,50 euro în Ungaria, singurele ţări vecine României care sunt şi membre ale UE.

Tot lotul de caiac-canoe a fost găsit dopat cu meldonium, înainte de Jocurile Olimpice

Cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului românesc a explodat! Toţi componenţii loturilor de caiac-canoe au fost depistaţi pozitiv cu meldonium, cu doar 10 săptămâni înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Şi atleta Atleta Daniela Stanciu, calificată la competiţia planetară în proba de săritură în înălţime, a fost depistată pozitiv cu meldonium. Şocul a început odată cu cei doi campioni mondiali, Dumitrescu şi Mihalachi şi continuă, din nefericire. Nu doar cei 8 calificaţi la jocurile de la Rio au luat meldonium, ci absolut toţi componenţii loturilor feminine şi masculine de seniori. Este cel mai mare scandal de dopaj din sportul românesc din toate timpurile.

Băsescu despre SRI: Să nu încerci să le pătrunzi tainele că pierzi multă vreme şi te vor minţi cât eşti tu de preşedinte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la România TV, că în interiorul Serviciului Român de Informaţii sunt şi ofiţeri corupţi şi cazuri de conflict de interese, precizând că el are probe că ofiţerii SRI l-au minţit pe vremea când deţinea prima funcţie în stat. "Vreau să fie foarte clar! Şi la ei (SRI -n.r.) e plin de conflicte de interese, numai că ei se ascund sub secretul de stat. (...) Să nu credeţi că ceea ce în viaţa politică se numeşte conflict de interese la ei nu există, iar asta v-o spun sigur, nu e ce presupun. Există ofiţeri corupţi şi la ei (SRI -n.r.), unii mai pică, dar mai puţini de cât ar trebui să pice", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu. El a subliniat faptul că un preşedinte nu trebuie să încerce să afle tainele serviciilor secrete, pentru că va fi minţit. Întrebat dacă serviciile îi mint pe şefii de stat, Băsescu a spus că aşa crede el şi că are o probă publică în acest sens legată de momentul arestării fratelui său, când SRI a susţinut că i-a trimis informări despre Sandu Anghel zis "Bercea Mondial".

Prima dare în plată a avut loc în România. Un client al BCR, eliberat de datorii

Un client al Băncii Comerciale Române (BCR) este primul român care a reuşit o dare în plată, după ce şi-a depus cererea în 13 mai, data la care a intrat în vigoare legea, scrie avocatul Adrian Cuculis pe pagina sa de Facebook. Banca nu mai are alte pretenţii. "Situaţia dansului era una clară - imobil vândut cu datorie reziduală. BCR l-a programat pe acesta pentru săptămâna viitoare, la sediul unei sucursale din teritoriu pentru semnarea unei declaraţii prin care BCR renunţă la orice obligaţie a împrumutatului faţă de bancă. Telefonic s-a confirmat că BCR nu mai are niciun fel de pretenţie şi urmează că cel puţin în acest caz să remită datoria! Remiterea de datorie are loc atunci când creditorul îl liberează pe debitor de obligaţia sa", a scris Cuculis pe blogul său.

Iohannis: Construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, vineri, raportul Ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proiectului de construcţie a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că acesta este o investiţie prioritară, care va duce la creşterea ponderii energiei nucleare în producţia totală de energie la cel puţin 30%. Proiectul este negociat în prezent cu o companie chineză, China General Nuclear Power Corporation. China General Nuclear Power Corporation a solicitat garantarea unui nivel al ratei interne de rentabilitate (IRR -internal rate of return) de 15%, considerat inacceptabil de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. Acest nivel este gigantic având în considerare nivelul mare al subvenţiilor sau facilităţilor fiscale necesare pentru ca acesta să fie realizat.

EVENIMENTUL ZILEI

Rusia joacă destul de eficient şi cartea religioasă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a lansat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Atena, un avertisment dur la adresa României şi Poloniei, care s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti din moment ce găzduiesc elemente ale scutului anti-rachetă american, considerat de Moscova o ameninţare la adresa securităţii sale, transmite agenţia Reuters. După întrevederi cu premierul Alexis Tsipras şi preşedintele Pavlopoulos, Vladimir Putin va pleca la muntele Athos, unde va vizita mânăstirea Agios Panteleimon. "Diplomaţie religioasă cu un fundament interesant: în politica rusă, religia joacă din nou un rol important. Concurenţă există, însă, şi între patriarhul Moscovei şi cel al Constantinopolului. E destul de complicat. Rusia joacă destul de eficient şi cartea religioasă", a precizat analistul politic Thanos Dokos pentru Deutsche Welle.

C. T. Popescu: "Nu cred că Dan Condrea s-a sinucis"

Cristian Tudor Popescu consideră scenariile apărute în spaţiul public imediat după moartea lui Dan Condrea, patornul Hexi Pharma, simple teorii ale conspiraţiei şi că cea mai probabilă variantă ar fi un accident stupid. "Putem vorbi de hexarea populaţiei din României, aşa cum e decimarea. Omorât de SRI, n-a fost omorât, trăieşte prin Insulele Baleare expulzat de servicii - toate astea şi celelalte sunt adevărate. Aşa vrea o parte din populaţia ţării. Un ins care a putut să conducă această afacere criminală fără să clipească şi să ia milioane de euro de pe urma morţilor credeţi că poate avea mustrări de conştiinţă. Acum?", a declarat CT Popescu pentru digi24.ro

Procurorul general vrea să afle ce au făcut parchetele cu informările SRI legate de problemele din spitale

Procurorul general al României Augustin Lazăr anunţă că face verificări ca să afle cum au gestionat anchetatorii informările de la SRI legate de problemele din sistemul medical. Şeful Ministerului Public a precizat că note ale ofiţerilor de informaţii au ajuns la DNA şi la parchete din ţară. Lazăr nu a precizat însă dacă acestea conţineau sau nu date despre activitatea Hexi Pharma. "Există un număr de astfel de informări care au fost transmise autorităţilor statului român. Unele dintre ele au fost transmise mai multor parchete. Aceste sesizări privesc o varietate de încălcări în domeniul medical, nu se referă exclusiv la o anumită chestiune. Noi suntem în faza în care facem o evaluare a modului în care ele au fost verificate. În câteva zile vom avea o imagine cât mai corectă a acestor informări şi vom vedea câtă informaţie se referă în concret la problema care face obiectul investigaţiei", a declarat Augustin Lazăr într-un interviu pentru Digi 24.

CSAT: România va dezvolta o reţea de laboratoare pentru analiza biocidelor

Preşedintele Iohannis a anunţat, ieri, după şedinţa CSAT, că Guvernul va raporta trimestrial în faţa acestui consiliu în legătură cu situaţia din sănătate şi că urmează să fie dezvoltată "o reţea de laboratoare acreditate", care să analizeze dezinfectanţii din spitale. Iohannis nu a oferit un termen pentru finalizarea "reţelei", dar Guvernul va elabora "un program de investiţii pe termen lung". Executivul urmează să constituie şi un grup de experţi care să lucreze la noi norme privind punerea pe piaţă a biocidelor, curăţenia şi dezinfecţia în spitale, dar care să prevadă şi "sancţiuni mai severe". Normele urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui iulie. În prezent, doar ICECHIM poate analiza biocidele, iar procedeul de acreditare a unui laborator este foarte greoi.

De la pasiune la câştig. Doi grădinari pricepuţi se luptă pentru salvarea seminţelor tradiţionale

Roşia perfectă nu e cea care arată impecabil, pe care o alegem din supermarketuri. E cea diferită de surorile ei lângă care stă în lădiţă, dar cu care sigur are ceva în comun: gustul pe care îl savuram când eram copii. Aroma legumelor adevărate pe care au început să o caute din nou cu fervoare tot mai mulţi români. Atraşi de campaniile marilor producători de seminţe şi de speranţa unui câştig rapid, mulţi ţărani au renunţat la soiurile moştenite din bătrâni. În plus, centrele de cercetare care funcţionau ca adevărate bănci de seminţe au dispărut după Revoluţie, luând cu ele şi zestrea genetică. Aşa se face că cea mai mare parte a soiurilor cultivate tradiţional în România au dispărut. Există însă mici agricultori care au sesizat fenomenul şi au început o adevărată campanie de strângere şi înmulţire a seminţelor din soiuri de legume vechi. Doi dintre ei sunt Stela Zămoiu, din satul Dâmbroca, judeţul Buzău, şi Vali Cucu, din Bălţăteşti, Neamţ.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu: Dan Condrea nu putea să îşi dezvolte firma fără sprijinul unor instituţii

Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la un post de televiziune, că patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, nu putea să îşi dezvolte afacerea cu "produse de slabă calitate", fără sprijin. Băsescu a precizat că nu deţine informaţii potrivit cărora în spatele firmei s-ar afla vreun serviciu secret, însă spune că familia Condrea s-a învârtit într-un cerc care a avut un anturaj de "ofiţeri de securitate şi ofiţeri ai serviciilor moderne". "În mod categoric, Dan Condrea nu putea să îşi dezvoltate firma cu produse de slabă calitate, fără sprijinul unor instituţii. Nu ştiu dacă în spatele firmei se aflau serviciile secrete, nu am elementele. Familia Condrea s-a învârtit într-un cerc care a avut un anturaj de ofiţeri de securitate, ofiţeri ai serviciilor moderne. Nu au avut un serviciu întreg în spate. Nu se poate spune că SRI sau SIE au hotărât să sponsorizeze această firmă", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Dan Adamescu a fost luat de acasă şi dus în arestul Poliţiei Capitalei

Omul de afaceri Dan Adamescu, condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, a fost luat de poliţişti de acasă şi dus în arestul Poliţiei Capitalei, înainte de a se stabili locul de detenţie. Potrivit Biroului de presă al Poliţiei Capitalei, acţiunea a avut loc după ce mandatul de executare a pedepsei a ajuns la poliţişti. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv vineri pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. Instanţa supremă a respins apelul declarat de Dan Adamescu şi a menţinut sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2015. În acelaşi dosar, omul de afaceri Iosif Armaş, fost deputat PSD, a fost condamnat la 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare.

ATENŢIE! S-a retras un miliard de lei din depozitele la termen

Oamenii îşi mută banii din depozitele la termen în conturi curente sau de economii, în contextul în care nu mai există diferenţe de dobânzi între aceste produse bancare. Au înţeles că nu mai au de ce să-şi ţină banii blocaţi o anumită perioadă de timp într-o bancă dacă nu sunt răsplătiţi în niciun fel. Preferă conturile de economii care le permit să-şi folosească banii oricând, fără să piardă dobânda. Persoane fizice au retras un miliard de lei din depozitele la termen constituite la bănci, între 31 martie 2015 şi 31 martie 2016, potrivit datelor BNR. Economiile în valută s-au redus cu echivalentul a peste 1,3 miliarde de lei, în timp ce depozitele la termen în lei au crescut cu doar 0, 3 miliarde de lei. În schimb, în aceeaşi perioadă de timp, disponibilităţile la vedere (conturile de economii sau curente) au crescut cu aproape 10,4 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb