REVISTA PRESEI 28.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 septembrie 2016

ADEVARUL

Sebastian Ghiţă susţine că a falsificat un raport privind teza de doctorat a şefei DNA

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ prin care susţine că, în 2012, ca membru într-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. Totodată, acesta susţine că are probe privind ascunderea plagiatului acesteia. În replică, şefa DNA a declarat că lucrarea îi aparţine în totalitate şi că nu a plagiat. Klaus Iohannis a calificat drept ciudat autodenunţul depus de Sebastian Ghiţă. Potrivit preşedintelui, motivul acestei acţiuni este dat de campania electorală. Totodată, Iohannis a adăugat că "cei însărcinaţi îşi vor face treaba".

Dragnea, despre autodenunţul lui Ghiţă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seară, la Antena 3, că în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă, în opinia sa, există două variante: prima, în care Ghiţă nu are dreptate şi "e nebun şi se aruncă în aer", şi a doua, în care acesta are dreptate, precizând însă că nu are cunoştinţă că ar fost falsificat raportul privind teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. "Cercetări trebuie făcute. E o acuzaţie serioasă şi, ca pentru orice cetăţean din România instituţiile abilitate trebuie să cerceteze, să ajungă la adevăr. Vă spun, poate e deplasat, privesc destul de rece acest eveniment (...) Această acţiune este una interesantă, e spumoasă. Dacă ceea ce spune Sebastian Ghiţă e adevărat, este un lucru foarte grav", a spus Dragnea.

O femeie din Botoşani s-a sinucis după ce a primit un mesaj de la banca

Tragedie in Botoşani: o femeie si-a pus capăt zilelor, copleşită de datoriile in franci elveţieni pe care le avea la bancă. Poliţiştii au aflat ca victima suferise o depresie majora din cauza sumelor mari pe care ar fi trebuit sa le dea înapoi. Femeia avea 52 de ani iar in ultimele clipe de viată, povestesc rudele, a primit un mesaj de la bancă prin care era înştiinţată că va fi executata silit daca nu-si achita datoriile pe care le avea, in urma unui credit in franci elveţieni. O oră mai târziu apropiaţii au găsit-o fără suflare, in locuinţă. Până acum, câteva zeci de români s-au sinucis, spun familiile lor din cauză că nu si au mai putut plăti ratele către bănci.

Soluţia lui Irimescu pentru reducerea risipei alimentare: creşterea preţurilor

Oamenii ar putea fi determinaţi să reducă risipa alimentară prin creşterea preţurilor la alimente, adoptarea unor reglementări fiscale, promovarea unei legi antirisipă, sunt concluziile Conferinţei "Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana!", la care au participat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alţi oficiali şi mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri. În cadrul conferinţei, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că atunci când preţurile la alimente vor avea o valoare reală, respectiv când vor fi reduse subvenţiile, va fi redusă risipa."Să crescă preţul şi acolo se va ajunge, la creşterea preţurilor, ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile", a spus el.

Confruntarea Trump-Clinton, festival de minciuni şi acuzaţii

Prezidenţiabilii americani Hillary Clinton şi Donald Trump au oferit, în cadrul primei dezbateri televizate, un spectacol politic marcat de replici acide, fiecare sperând să convingă alegătorii indecişi. La scurt timp după încheierea primului duel Clinton-Trump, CNN a prezentat un sondaj de opinie preluat de numeroase publicaţii internaţionale. Rezultatul pare să fie, la prima vedere, fără drept de apel: 62% dintre cei intervievaţi consideră că Hillary Clinton a câştigat dezbaterea, numai 27% optând pentru magnatul din domeniul imobiliarelor Donald Trump. Un sondaj realizat online de publicaţia "The Hill" arăta la ora locală 2.00 (ora 9.00, ora României) că 59% din respondenţi îl considerau pe Trump câştigător, Clinton fiind considerată învingătoare de numai 36%, iar restul interpretând rezultatul ca fiind unul de egalitate.

Cârpeală financiară. ELCEN a mai "cumpărat" o săptămână de apă caldă în Bucureşti

"Bomba apei calde" a fost aproape să explodeze marţi în Capitală, după ce Romgaz a anunţat că va sista furnizarea gazelor naturale către ELCEN din cauza cererii de intrare în insolvenţă. Autorităţile au detensionat situaţia în ultimul moment şi doar pentru şapte zile. Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va plăti 6 milioane de lei din datoria de 319 milioane de lei pe care o are către Romgaz, astfel că pentru şapte zile alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu este momentan în pericol, după ce anterior producătorul de gaze naturale a anunţat că va sista furnizarea din cauză că ELCEN şi RADET şi-au cerut insolvenţa. Situaţia nu este însă deloc sigură pentru iarna care vine, iar Gabriela Firea, primarul Bucureştilor, a pus gaz pe foc, afirmând că deconectarea de la infrastructura critică ar fi o faptă penală şi a cerut companiilor "să nu mai sperie populaţia".

Iohannis: Romarm trebuie să răspundă nevoilor de dotare ale Armatei Române

Compania Romarm trebuie reorganizată, pentru a deveni mai performantă şi suficient de mare pentru a fi un partener serios pentru investitori, este una din concluziile şedinţei CSAT care a avut loc ieri, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României. Potrivit acestuia, este necesară o corelare între nevoia de dotare a armatei României şi oferta pe care o prezintă Romarm. Deşi problema pare simplă, soluţiile sunt complicate, mai ales că aceste aspecte nu au fost tratate corespunzător mulţi ani, a mai declarat Iohannis. Subiectul industriei de apărare a reapărut pe agenda europeană după summit-ul de la Bratislava, când s-a ajuns la concluzia că industriile naţionale trebuie revigorate. Discuţii pe această temă au avut loc şi între preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi Klaus Iohannis în vizita oficialului francez în România, potrivit news.ro.

BANCHERUL

Libra Internet Bank oferă credite online, in premieră pe piaţa bancară din România

Libra Internet Bank este prima bancă din România care acordă credite exclusiv online, fără a fi necesară prezenta clientului într-o unitate bancara, după ce in urmă cu doi ani a lansat, de asemenea in premieră, contul online. Valoarea creditului online este plafonat la 20.000 de lei, fată de maxim 50.000 de lei in cazul unui credit de consum obţinut in condiţii standard, in urma unei vizite la bancă. Perioada de creditare atât pentru creditul online cât si pentru cel standard este de maxim 5 ani. Si dobânda practicată de bancă pentru creditul online este aceiaşi cu cea pentru creditul de consum standard: ROBOR 3M + 12,93% si DAE de 14,63%. In schimb, pentru un credit online banca impune clienţilor un venit minim de 1500 de lei, ca medie a ultimelor 6 luni, mai mare decât pentru un credit de consum standard.

CURENTUL

Tragicomedie în PRU: strategul Mirel Palada a primit bani de la Soros

Sebastian Ghiţă a susţinut ca va promova un proiect de lege care "sa interzică ocuparea de funcţii publice membrilor ONG-urilor lui Soros si celor care in ultimii 5 ani au fost membri ai acestor ONG-uri". "PRU va cere aplicarea legii care interzice magistraţilor, judecători si procurori, de a primi bani, premii, distincţii, alte foloase din partea acestor ONG-uri", a mai spus Sebastian Ghiţă. Mihai Politeanu arata însă, pe pagina sa de Facebook, ca aşteaptă de la Sebastian Ghiţă si Bogdan Diaconu să ia masuri in conformitate cu propunerea de interzicere a ocupării de funcţii publice pentru membrii ONG-urilor finanţate de George Soros si in cazul lui Mirel Palada, purtător de cuvânt al Partidului Romania Unită, care a primit o bursa de studii de 1 an de la Fundaţia Soros.

24.658 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 24.658 locuri de muncă, în data de 27 Septembrie 2016. La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea/montarea pieselor (1.849), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.376), confecţioner asamblor articole textile (1.304), lucrător comercial (1.232), manipulant mărfuri (1.055), şofer autocamion de mare tonaj (745), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (680), vânzător (634), ambalator manual (612), femeie de serviciu (605).

CURIERUL NATIONAL

Liber la vânătoare de urşi şi de lupi?

Ministrul Mediului a elaborat un proiect de ordin privind recoltarea sau capturarea urşilor, lupilor şi pisicilor sălbatice şi a perioadelor şi condiţiilor în care aceste specii pot fi vânate, precum şi a numărului de exemplare din fiecare specie şi a modalităţii prin care animalele sălbatice pot fi capturate. Proiectul de ordin reglementează, de asemenea, şi numărul de exemplare care vor rămâne la dispoziţia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului în scopul repopulării sau a reintroducerii lor în mediul natural, precum şi a comercializării produselor obţinute din exemplarele de urs.

87 de angajaţi ai Serviciului de informaţii din Turcia au fost demişi

87 de angajaţi ai Serviciului de informaţii din Turcia au fost demişi pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite şi acuzat de Ankara că ar fi creierul din spatele tentativei de puci din luna iulie, a anunţat agenţia turcă de presă Anadolu. "87 dintre cei 141 de angajaţi ai instituţiei au fost suspendaţi", a anunţat agenţia Anadolu, precizând că 52 dintre ei sunt anchetaţi în legătură cu tentativa de puci, potrivit AFP.

Românii, lideri regionali în clasamentul utilizatorilor de smartphone-uri

Mastercard: România şi Bulgaria au cel mai mare potenţial de dezvoltare în inovaţie şi în segmentul plăţilor mobile. 7 din 10 români au indicat smartphone-ul ca instrument de plată preferat, după cardul bancar. Românii sunt mai optimişti decât britanicii, francezii şi germanii, în ceea ce priveşte impactul pozitiv al inovaţiei asupra societăţii. Românii sunt aproape tot timpul însoţiţi de smartphone-uri, iar sondajele recente au arătat că unii le folosesc în timp ce călătoresc cu mijloacele în comun, înainte de culcare, imediat după trezire, la masă sau le iau cu ei chiar şi la baie. În condiţiile în care smartphone-ul a devenit o extensie a românului în viaţa de zi cu zi, evident că sunt mulţi care experimentează şi posibilitatea de a comanda şi de a efectua plăţi online direct de pe telefonul mobil.

Noi interdicţii pentru recuperatorii de credite bancare

Începând de vineri, de când intră în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016, reprezentanţii firmelor specializate în recuperarea creanţelor nu-şi mai pot hărţui nicicum debitorii, prevederile legale interzicându-le acestora să-i caute la serviciu sau să ia legătura cu vreo altă persoană în afara lor, nefiind permisă nici contactarea debitorilor între orele 20.00 şi 9.00. În caz contrar, potrivit ordonanţei, amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

O instituţie-fantomă statului toacă în tăcere 1,5 milioane de lei anual

Irina Moroianu Zlătescu conduce Institutul Român pentru Drepturile Omului încă de la înfiinţare, din 1991. "IRDO a cheltuit fix atâţia bani cât a primit, a ajutat atâţia oameni cât a trebuit", a răspuns conducerea IRDO unor întrebări legitime puse de societatea civilă. Una dintre cele mai netransparente structuri ale statului este în mod sigur Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), finanţat de Camera Deputaţilor, potrivit legii de înfiinţare din 1991. Însă activitatea sa este atât de discretă încât nici pe site-ul propriu nu găseşti, de exemplu, de cine este condus. Irina Moroianu Zlătescu este trecută de multă vreme de vârsta pensionării. Cheltuielile institutului sunt acoperite din bugetul Parlamentului. Organigrama mai cuprinde, pe lângă un director adjunct, încă 22 de persoane, inclusiv un şofer, un portar şi un îngrijitor.

EVZ face angajări

EVZ caută jurnalişti pentru a participa la concursul ce le va da posibilitatea să fie angajaţi la cel mai apreciat cotidian generalist din România, cu cele mai mari vânzări la chioşc. Concursul se va desfăşura în două etape. Prima etapă constă în selecţia C.V.-urilor candidaţilor trimise la redacţie, până în data de 1 octombrie (sâmbătă), pe adresa simona.ionescu@evz.ro sau depuse la sediul redacţiei Evenimentul zilei, de la Romexpo. A doua etapă constă într-o probă practică şi se va desfăşura în perioada 3-4 octombrie, după ce persoanele selectate vor fi contactate telefonic. Posturile scoase la concurs sunt pentru secţiile Politic, Social, Economic şi Investigaţii.

Românii au ajuns să dea aceeaşi bani pe motorină ca cei mai bogaţi europeni

Preţul mediu al motorinei, comercializată în staţiile din România a ajuns la nivelul celui din Zona Euro, care reuneşte ţările UE cu monedă unică, potrivit datelor din ultimul Oil Bulletin al Comisiei Europene. Astfel, în data de 12 septembrie, motorina din România costa 1,1 euro pe litru, cu toate taxele incluse, în timp ce motorina din Zona Euro costa în medie 1,12 euro. Practic, în ceea ce priveşte motorina, România este la nivelul celor mai dezvoltate ţări din Europa şi doar cu puţin mai ieftină decât media tuturor celor 28 de ţări din UE. Luând ţară cu ţară, putem observa că motorina românească este, de exemplu, mai scumpă decât în Spania, Luxemburg, Austria, Polonia ori Cehia.

Zahărul, la CEL MAI RIDICAT nivel de preţ din ultimii 4 ani

În pofida unei creşteri de producţie, ţiţeiul s-a calmat, cu privirea aţintită pe posibilitatea ca OPEC şi Rusia să ajungă la un acord în Alger, până azi, 28 septembrie. Argintul a crescut şi el, în vreme ce aurul rămâne in marja în care oscilează în ultimele 3 luni. Problemele de producţie au crescut preţul la cafea şi zahăr, în timp ce porumbul şi grâul se luptă cu pragurile de preţ, odată ce a început sezonul de recoltare în SUA. Temerile privind producţia au menţinut sus preţurile la cafea şi zahăr. Zahărul brut a atins cel mai ridicat nivel de preţ din ultimii patru ani, iar cafeaua Arabica a bătut recordul pe ultimele 19 luni, asta şi pe fondul unui real brazilian vizibil slăbit de fondurile hedge care au început să mai lichideze poziţii lungi. Zahărul a crescut cu... 40% anul acesta, iar cafeaua Arabica 14%, după ce preţurile au plutit în derivă mai bine de doi ani!

Gheorghe Mărmureanu, declaraţii-şoc: «Următorul cutremur major va fi devastator»

"Se reanalizează datele, dar din primele estimări seismul ar fi avut o magnitudine mai mare decât 5,3, posibil 6, iar adâncimea la care s-a produs ar putea fi reevaluată la peste 110 km. Se pare că a fost o dublă ruptură acolo, dar în acest moment reanalizăm datele. Aşa a fost şi în 1977, dar atunci magnitudinea a fost de 7,2", ne-a explicat Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). După zeci de ani de studiu al seismelor din România, Gheorghe Mărmureanu este de părere că următorul cutremur major din România va fi similar cu cel devastator din 1940.

JURNALUL NATIONAL

Revoltător: duşi la cerşit pentru confortul părinţilor

În România zeci de mii de părinţi trăiesc de pe urma propriilor copii. Deşi noul cod penal a înăsprit pedepsele pentru cei care îşi trimit copiii la cerşit, nimic pare să nu a zdruncine fenomenul. Avem 138.000 de copiii care sunt exploataţi prin muncă sau cerşetorie în România.

Dezastrul de la Dezastre: doar o casa din cinci este asigurata

Oficial, România are o lege care îi obligă pe toţi proprietarii de locuinţe să aibă asigurare pentru acestea, dar ea nu prea se aplică. În România există circa 8,9 milioane de locuinţe şi, potrivit Legii 260/2008, ar fi trebuit încheiate tot atâtea poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD). Statistica PAID (Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale) arată că la sfârşitul lunii august existau doar 1.730.262 de poliţe. Teoretic, cei care nu deţin o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei sunt amendaţi, dar în practică acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, deşi legea este în vigoare din 2008.

ÎCCJ dă o lovitură procurorilor DNA, o probă din dosarul lui Sebastian Ghiţă, ilegală

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că declaraţia dată în calitate de martor de Liviu Tudose, fost şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, folosită de DNA ca probă pentru a-l pune sub acuzare, este nelegală şi va fi înlăturată din dosarul în care este judecat şi deputatul Sebastian Ghiţă. Concret, magistraţii au admis o excepţie invocată de Liviu Tudose şi au decis excluderea de la dosar, ca mijloc de probă, a declaraţiei date de acesta în calitate de martor, declaraţie folosită de procurorii DNA pentru a-l pune sub acuzare.

Chinezii amână preluarea Rompetrol

Compania chineză CEFC, care a semnat în aprilie un acord pentru preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas, a extins cu câteva luni termenul de finalizare a tranzacţiei, fixat iniţial pentru luna octombrie a acestui an, a declarat vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu presa. "Preluarea de către CEFC nu s-a realizat încă", a spus el. Întrebat ce înseamnă acest lucru, oficialul Rompetrol a răspuns: "Înseamnă exact ceea ce înseamnă. Nu există încă o finalizare". "Termenul cu CEFC a fost extins, în contextul noilor discuţii pe care trebuie să le purtăm cu Guvernul. Acordul cu acest investitor va continua, dar va fi nevoie de alte câteva luni, probabil, să finalizăm noii termeni din acord", a subliniat Zhangulov.

NATIONAL

Dovada ca MApN se pregăteşte de război!

In ultima şedinţă a CSAT plictiseala a fost atât de crâncena, încât Klaus Iohannis părea "sufletul petrecerii". Numai ca, deşi la vedere CSAT-ul este cuprins de o fatidică stare de "il dolce far niente", lucrurile se mişca tot mai rapid in "subteranele" structurilor care asigură sistemul de siguranţa naţională. Iar ultima mutare a Ministerului Apărării Naţionale întăreşte cel mai sumbru scenariu creionat de către ofiţerii de informaţii militare privind posibilitatea tot mai crescândă a atragerii tării noastre intr-un conflict armat. Mai mult chiar, concluzia că "e groasa rău" este întărita de misiunea secreta fără precedent pentru România, desfăşurata recent de către ofiţeri ai MApN pe întreg teritoriul tarii! Armata i-a întrebat direct pe şefii fabricilor de textile si de încălţăminte dacă pot trece la producţia de produse militare si, daca da, cat de repede o pot face!

Putin declanşează apocalipsa nucleară

Şeful departamentului american al Apărării a denunţat "gestiunea nucleara" a Moscovei. Pentru Ashton Carter, Rusia lui Vladimir Putin este mai îngrijorătoare decât URSS-ul din perioada Războiului Rece in ce priveşte folosirea armelor atomice. In cadrul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale din Minot (Dakota de Nord), şeful Pentagonului a criticat investiţiile Rusiei in "noi arme nucleare". Este posibil să ne întrebăm dacă conducătorii ruşi au păstrat "reţinerile pe care le-au avut responsabilii lor din vremea Războiului Rece atunci când era vorba de afişarea armelor nucleare", a declarat Carter.

Ne-a gonit sărăcia: 17 la suta din romani, in afara graniţelor

Un raport ONU clasifică România intr-un nedorit Top 20 mondial al tarilor care furnizează cei mai mulţi migranţi. Concret, peste 3,4 milioane de români locuiesc in afara graniţelor, ocupând, la nivel european, locul patru, după Marea Britanie (4,9 milioane, însă, evident, migraţia cetăţenilor UK nu se regăseşte in zonele sărace), Polonia (4,4 milioane) si Germania (4 milioane). Dintre tarile cu cea mai mare creştere a diasporei, Romania se situează pe un îngrijorător loc doi, (7,3 la suta), imediat după Siria afectata de război (13,1 la suta). Urmează Polonia ( 5,1 la suta) si India (4,5 la suta), state cu număr de locuitori mult mai numeros.

PUTEREA

Klaus Iohannis pune presiune pe Gabriela Firea

Deşi în şedinţa CSAT de ieri nu s-a discutat problema apei calde, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că autorităţile locale din Bucureşti trebuie să rezolve problema apei calde şi a căldurii din Capitală, mai ales că este de competenţa autorităţilor locale "proaspăt alese". În pragul iernii, conflictul dintre RADET şi ELCEN, izbucnit pe seama datoriilor, a explodat ieri dimineaţă. ROMGAZ, firmă la care furnizorul de agent termic ELCEN este datoare cu suma de 319 milioane de lei, a întrerupt furnizarea gazului.

Băsescu: Mihnea Costoiu a redactat raportul anti-plagiat în cazul Kovesi

Traian Băsescu a declarat că toate informaţiile prezentate de Sebastian Ghiţă despre teza de plagiat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, sunt adevărate. Fostul preşedinte al României anunţă că deţinea, de la anumite surse, aceleaşi date despre falsificarea raportului tehnic despre teza lui Kovesi. Mai mult, Băsescu declară că totul a fost făcut la ordinul adjunctului şefului SRI, Florian Coldea. "Sebastian Ghiţă a primit ordin de la Florian Coldea s-o rezolve pe Kovesi, să rezolve problema lui Kovesi, Ghiţă având o relaţie foarte bună cu Victor Ponta. Ponta a dat dispoziţie lui Mihnea Costoiu. S-a scris un raport de albire, după care raportul a fost trimis la vreo 2-3 semnatari din ţară, adică la Comisie. Singurul doctorat secret e al lui Florian Coldea.", a spus Traian Băsescu la B1 TV.

ROMANIA LIBERA

Iohannis îi răspunde şefului Senatului

Preşedintele Klaus Iohannis a calificat marţi solicitarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut ca şeful statului să ofere garanţii publice că va respecta rezultatul votului din 11 decembrie când va desemna premierul, drept o ''obrăznicie politică'', potrivit Mediafax. ''Domnului Tăriceanu n-am ce garanţii să-i dau'', a spus Iohannis, întrebat ce răspuns are pentru copreşedintele ALDE. Şeful statului a subliniat că garanţiile le-a oferit românilor atunci când a depus jurământul de preşedinte, legământul său fiind că va face tot ce îi stă în putere în avantajul României. ''Orice punere sub semnul întrebării este o obrăznicie politică'', a concluzionat preşedintele.

Cotroceniul confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea

Preşedintele Klaus Iohannis poate anula decretul prin care fostul vicepremier a primit gradul de general. Primul pas este sesizarea procurorilor militari de către Ministerul Apărării. Administraţia Prezidenţială îi dă lovitura de graţie lui Gabriel Oprea şi confirmă că gradul de general a fost obţinut de către acesta în mod ilegal. Pe cale de consecinţă, Ministerul Apărării trebuie să facă plângere la Parchetul Militar, pentru ca procurorii să ceară în instanţă degradarea fostului vicepremier. În final, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să anuleze decretul prin care fostul preşedinte Ion Iliescu l-a avansat pe colonelul Gabriel Oprea la gradul de general de brigadă (cu o stea).

ZIARUL FINANCIAR

De ce autostrada gazului se face mai repede decât autostrada peste Carpaţi

Dacă este un proiect de infrastructură care merge astăzi fără cusur, atunci acesta este proiectul de interconectare a României cu vestul prin conductele de gaz. România este chemată să suplinească din gazul existent nevoile energetice ale Europei de Est, iar din gazul viitor care va fi extras din Marea Neagră chiar şi pe cele ale Europei de Vest, în ideea reducerii pe cât se poate de mult a dependenţei ţărilor din Uniunea Europeană de gazul rusesc şi conductele ucrainene.

Putreziciunea din sistemul bancar încă mai iese la suprafaţă la opt ani de la marea criză

O idee general acceptată este că foamea de profit şi imprudenţa băncilor şi pofta de bani şi neglijenţa bancherilor au contribuit la producerea celei mai recente crize financiare globale. Un bancher londonez cu un rol important la HBOS şi un grup de oameni de afaceri au pus la cale o escrocherie elaborată de 245 de milioane de lire sterline care le-au adus câştiguri uriaşe. Banii au fost cheltuiţi printre altele pe vacanţe scumpe şi pe serviciile unor prostituate de lux. În Spania un fost şef al FMI, Rodrigo Rato, este acuzat că a cheltuit ilegal sume uriaşe pe articole de lux în vremea când era preşedintele băncii Bankia. Rato este judecat alături de alţi 64 de executivi bancari. Bankia a fost salvată printr-un bailout masiv de stat în 2012. Presa spaniolă scrie că guvernul de la Madrid a recunoscut că nu va recupera niciodată în totalitate cele peste 50 de miliarde de euro înjectate în sistemul bancar spaniol pentru a-l ajuta să supravieţuiască. Banca centrală a anunţat recent că în ultimii şapte ani a recuperat doar 5% din aceşti bani.

Astăzi OPEC îşi va anunţa decizia: va îngheţa sau nu producţia de petrol?

Preţul barilului de petrol Brent a scăzut cu 2% şi a revenit sub pragul de 47 de dolari, în contextul discuţiilor din cadrul întrunirii marilor ţări producătoare de petrol din Algeria. Declaraţiile care au venit până acum din Alger au fluctuat între tabara pro-îngheţare şi tabara care îndeamnă la o amânare a acestei decizii în acest moment, fapt ce s-a oglindit şi în cotaţia combustibilului fosil. Preţul barilului de petrol a scăzut de la 100 de dolari la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Preţul înregistrat vineri a fost de 44,48 de dolari pe baril. Diferenţele de optică dintre Arabia Saudită şi Iran par să se reflecte şi în negocierile din aceste zile cu privire la îngheţarea producţiei - măsură ce are drept scop aprecierea aurului negru, după ce din vara anului 2014 şi până în prezent cotaţia barilului Brent a scăzut cu 60%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb