REVISTA PRESEI 28.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 28 decembrie 2015

ADEVARUL

Test al nervilor pentru romanii întorşi din vacanta: "Nu mai merg in viaţa mea cu trenul

După feeria sărbătorilor însoţite, inevitabil, de testul rezistentei in fata sarmalelor si-a cozonacilor, pentru mulţi dintre romani urmează un alt test important: întoarcerea acasă. Ca sardelele. Aşa se plâng c-au stat cei care-au ales sa vina duminica de la Braşov la Bucureşti cu personalul. Cu purcel si căţel, s-au înghesuit pe holuri sau in spaţiul de trecere dintre vagoane si-au rămas in poziţie de drepţi ore întregi. Ajunşi la destinaţie cu nervii la pământ, calatorii au răbufnit. Calator: "Nu mai merg in viaţa mea cu trenul. Ca in Epoca de Aur ne-am simţit. In picioare, căldură, îngrămădiţi. Nu am apucat nici sa mă duc la baie. 4 ore. Nu aveam pe unde sa trecem." Neaşteptat de bine s-a circulat însă, pe DN1, pe Valea Prahovei, daca e sa ţinem cont de experienţa ultimilor ani. E drept ca s-au mai format blocaje in staţiuni, însă pe drumul a fost aglomerat, s-a mers constant.

Cât a recuperat statul din prejudiciul creat de Voiculescu

Pentru a recupera prejudiciul din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), estimat la 60 de milioane de euro, statul a pus sechestru pe mai multe conturi, participaţii la firme şi imobile ale familiei Voiculescu. Până acum, însă, s-a reuşit valorificarea doar a unui apartament din Capitală, la un preţ de 427.000 de euro, şi a unei vile din Predeal, mobilată şi utilată, cu 358.000 de euro. Odată cu decizia de condamnare, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au hotărât confiscarea mai multor imobile, participaţii şi sume din conturi ale inculpaţilor, cele mai multe aparţinând familiei Voiculescu. Astfel, s-a dispus confiscarea sediilor posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3, ale grupului de firme Grivco, dar şi a apartamentului lui Dan Voiculescu de pe Şoseaua Kiseleff. În plus, s-a dispus şi confiscarea sumei de 3,5 milioane de dolari (plus TVA), ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spaţiului Grivco către Romtelecom.

Minunata poveste de Crăciun scrisă de şase români

Un grup de români cu suflet mare, stabiliţi în Norvegia, au bătut mii de kilometri pentru a le face o bucurie de Crăciun lui Gheorghe Teglaş din Ighişu Nou, tatăl care îşi creşte singur cele cinci copile, şi fetelor sale. După ce "Adevărul" i-a publicat povestea, zeci de oameni cu inimă mare i-au trecut pragul. A primit foarte multe pachete, dar şi bani pe care îi strânge acum cu speranţa că el şi fetele lui vor putea avea într-o zi o căsuţă a lor. Anton Ionuţ Barbu, Tony cum îl ştiu toţi cei apropiaţi, are 36 de ani împliniţi chiar în ziua în care a ajuns, alături de prietenii lui, în casa din Ighişu Nou. Tony este managerul unei firme de transport norvegiene cu angajaţi exclusiv români din Oslo, iar cei care îl însoţesc sunt colegii de serviciu şi prietenii lui. Au citit povestea fetelor de la Ighiş şi, fără nimic planificat, în doar două zile s-au mobilizat exemplar. Au anunţat pe pagina de facebook a firmei că vor să ajute şi mulţi români stabiliţi în Norvegia, din Bergen, Oslo şi Haugesund, le-au sărit imediat în ajutor. Au umplut două microbuze mari cu de toate, şi au bătut câteva mii de kilometri pentru a aduce zâmbete în familii nevoiaşe din toată ţara.

Ce câştiguri aduc depozitele făcute la începutul lui 2016

Românii care vor să constituie depozite la începutul lui 2016 trebuie să ştie că cele mai mari dobânzi oferite de bănci sunt de 2,95% pentru lei şi de 1,95% pentru euro. Bonificaţiile oferite sunt mai mari în cazul scadenţelor la şase şi 12 luni, atât pentru economiile în lei, cât şi pentru cele în euro. Pentru depozitele în lei cu scadenţa la trei luni, cea mai mare dobândă este oferită de TBI Bank - 2,6% pe an. Astfel, pentru 10.000 de lei economisiţi, câştigul după impozitare va fi de 54,6 lei. Banca percepe comision de 3 lei la deschiderea contului. Nici în cazul depozitelor cu scadenţa la 12 luni dobânda nu depăşeşte 3%. TBI Bank oferă clienţilor 2,95% pe an, Marfin Bank - 2,8%, iar Banca Comercială Feroviara - 2,5%. În acest caz, dobânda netă pentru 10.000 de lei economisiţi se apropie de 250 de lei. În cazul în care depozitul este spart înainte de scadenţă, deponentul pierde dobânda. De asemenea, în cazul celor mai multor bănci, retragerea este netaxată numai în ziua scadenţei.

Raportul Stratfor "Decade Forecast", despre viitorul României în următorii 10 ani

Alianţa strategică dintre SUA, Polonia şi România va avea un rol important de jucat în următorii 10 ani în ceea ce priveşte redefinirea graniţelor Rusiei şi revendicarea unor teritorii pierdute, potrivit raportului "Decade Forecast" realizat de Strategic Forecasting (Stratfor). Următorul deceniu nu se anunţă a fi unul bun pentru Uniunea Europeană, din cauza problemelor economice care vor testa Germania, iar bătrânul continent s-ar putea divide în patru poli de putere economică: Vest, Est, Scandinavia şi Insulele Britanice. Lucrurile nu arată rău, însă, pentru Polonia şi România, care, cu susţinerea Statelor Unite, vor deveni poli importanţi de putere în zona de est a Europei, potrivit raportului "Decade Forecast".

BANCHERUL

Un fost bancher la Erste Bank devine directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Anca Dragu

Vlad Voiculescu, fost vicepreşedinte al diviziei de finanţări de infrastructură in cadrul Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, a fost numit director de cabinet al ministrului Finanţelor, Anca Dragu, conform unui anunţ al ministerului. "Vlad se întoarce în ţară după 14 ani petrecuţi la Viena unde a absolvit cursurile de licenţă şi master ale Vienna University of Economics and Business Administration şi a acumulat o experienţă de peste 10 ani în domeniul financiar. Ultima poziţie deţinută de Vlad a fost de Vicepreşedinte în cadrul Diviziei de Finanţări de Infrastructură a Erste Group Bank AG. Vlad este de asemenea implicat în mai multe proiecte sociale în special în domeniul sănătăţii. El este iniţiatorul MagiCAMP iar din Iunie 2013 îndeplineşte rolul de Vicepreşedinte şi Trezorier al European Cancer Patient Coalition", se precizeaza in anuntul Ministerului Finantelor.

Bancherii nu vor mai primi bonusuri doar pentru cat de multe credite vând, ci si in funcţie de efectele acestora asupra consumatorilor

Abia după 7 ani de la izbucnirea crizei financiare din 2008, provocata de bănci, autorităţile de reglementare a pieţei bancare europene au emis restricţii cu privire la bonusurile grase pe care bancherii le încasează pentru a vinde cat mai multe credite si alte produse financiare, fără a tine seama de potenţialele riscuri si prejudicii aduse clienţilor persoane fizice si firme. Pe viitor, bancherii nu vor mai putea fi plătiţi doar in funcţie de volumul de credite sau alte produse si servicii bancare vândute clienţilor, ci vor trebui sa tina cont si de drepturile si interesele consumatorilor, astfel încât să se evite probleme precum cele apărute după izbucnirea crizei din 2008, conform noilor norme privind remunerarea bancherilor elaborate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), care vor intra in vigoare din 2016.

CAPITAL

Europa se duce pe copcă. Suntem pregătiţi?

Continentul nostru suferă transformări radicale, iar zonele din vecinătatea sa dau în clocot. Între timp, românii par să-şi vadă liniştiţi de treabă. Asta deşi schimbările din jur ne pun în faţă atât riscuri, cât şi potenţiale avantaje. Numeroase state din apropierea Uniunii Europene (din Ucraina în Siria şi Irak şi din Libia şi Egipt în Israel şi Liban) sunt răvăşite de războaie civile şi conflicte interne, iar între cei mai importanţi vecini ai UE (Rusia şi Turcia) au apărut recent tensiuni militare fără precedent în ultimul secol. Problema este că nici Europa pe care o ştim şi la care visam până acum câţiva ani nu mai e la fel. Recenta criză a migranţilor ne-a dezvăluit lideri rupţi de realitate şi autorităţi care nu par că sunt în stare să-şi facă datoria.

Una dintre cele mai bogate familii belgiene vrea să aibă depozite şi magazine în România

Investitorul imobiliar belgian Vabeld, deţinut de familia milionarului Daniël Kerckhof, analizează achiziţia unor terenuri suplimentare amplasate în cadrul A1 Business Park de la ieşirea din Bucureşti spre Piteşti, dar caută oportunităţi şi pe zona spaţiilor comerciale stradale. "În acest moment analizăm achiziţia unor terenuri suplimentare în A1 Business Park pentru dezvoltarea unui depozit logistic de 22.000 mp, cu 900 mp de birouri şi 700 mp de mezanin. Spaţiul va fi dezvoltat pentru un retailer al cărui nume nu îl putem face încă public", a declarat pentru Capital Kristof Haentjens, consilierul juridic al Vabeld. Belgienii au investit până acum în România 10-11 mil. euro, potrivit reprezentantului Vabeld. Compania deţine 15 hectare de teren şi două depozite logistice amplasate în cadrul A1 Business Park.

CURENTUL

Fost informator al Securităţii sub numele Cristian, Dan Puric, ne dă lecţii la TV

Potrivit adeverinţei emise de CNSAS în 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani "în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N. Tonitza" adică să-şi toarne colegii de liceu. Puric a semnat angajamentul şi a primit numele de cod "Cristian". Sâmbătă seara, Dan Puric a reuşit performanţa să pară că se află în acelaşi timp şi în studioul Realităţii TV şi în cel al Antenei 3. Se ştie doar că oamenii Securităţii erau mai tari şi decât marii fizicieni care nu au reuşit să plaseze un obiect în două locuri în acelaşi timp. La Realitatea TV Puric era intervievat de Rareş Bogdan iar la Antena 3 de Alexandra Stoicescu. Puric s-a arătat nemulţumit de performanţele guvernului care nu a reuşit să schimbe România într-o lună. Serios? Totodată acesta a spus că "România s-a schilodit", întrucât "asistăm la fabricarea unui tânăr nou, şters, fals", care nu mai are viitor. Adică un tânăr care nu este cum era el când se angaja să-şi toarne colegii de liceu la Securitate?

Radu Duda, acuzat că l-a izolat pe fostul rege Mihai şi că transmite mesaje în numele lui

O dezvăluire explozivă din interiorul "Casei Regale" condusă de fostul rege Mihai zguduie puţinii monarhişti români. După ce odată cu desemnarea prinţului Nicolae ca urmaş la tron tot mai mulţi români începuseră să se uite cu simpatie la Casa Regală, la dezmoştenirea acestuia, ura faţă de Radu Duda care se crede Alteţă Regală a devenit de nestăvilit. Jurnalista Roxana Iordache, monarhistă cunoscută, anunţă pe pagina sa de facebook că fostul rege Mihai este izolat şi că mesajele transmise în numele acestuia sunt false: "Am o rugăminte, nu mai preluaţi mesaje semnate de Regele Mihai, sunt false. Regele e izolat, nici ordinul de retragere a titlului Prinţului Nicolae nu l-a semnat. Să nu ne mai amăgim, asta e realitatea. Aştept să mă dea în judecată cine se crede în drept să mă contrazică." Cunoscătoare a dedesubturilor familiei fostului monarh, jurnalista a explicat cum a ajuns Radu Duda să pună mâna pe Casa Regală: "Regele Mihai e ostaticul unei conjuraţii, serviciile au speculat sistematic unica vulnerabilitate a Majestăţii Sale, una dublă, consoarta şi prima născută.

EVENIMENTUL ZILEI

Marile provocări ale Guvernului Cioloş, în anul care vine

În 2016, premierul tehnocrat şi guvernul său trebuie să treacă România prin două rânduri de alegeri, cooperând cu partide tot mai populiste şi parlamentari care au mici speranţe să mai prindă un mandat. Primul-ministru Dacian Cioloş pare optimist în legătură cu anul viitor. "Renaşterea e întotdeauna oportunitatea unui nou început. Care pentru a fi mai bun, depinde doar de noi", a scris Cioloş, pe Facebook, de Crăciun. Şeful Executivului insistă că nu are ambiţii politice şi nu doreşte decât să ducă la bun sfârşit acest mandat, dar comentatorii politici par să nu-l creadă. Primele sondaje de după instalarea în funcţie arată că Cioloş este pe locul trei, ca încredere, după Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu, dar mult peste Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Liviu Dragnea. În primele luni ale anului 2016, vor creşte presiunile pentru modificarea Legii alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

PREVIZIUNI. Cum va arăta lumea în următorii 10 ANI. Rusia se va PRĂBUŞI, iar Statele Unite ale Americii vor interveni în FORŢĂ

Gruparea jihadistă Statul Islamic a aruncat lumea în aer în ultimul an. Atentatele sângeroase comise au făcut că Rusia să intervină cu armata în Siria pentru a distruge gruparea teroristă. Acest lucru a stanit nemulţumiri din partea Alianţei Nord - Atlantice, iar întreagă planetă a trăit sub ameninţarea unui război între armata lui Puţin şi alianţa condusă de Statele Unite ale Americii. Stratfor a făcut predicţii pentru următorii 10 ani, iar concluzia a fost că nu Statul Islamic este principalul pericol ce ne pândeşte, scrie Business Insider. Analiştii Stratfor îi dau o veste proastă lui Putin. Aceştia sunt de părere că "Rusia se va prăbuşi". Argumentele ar fi că sancţiunile Occidentului, scăderea preţului petrolului dar şi conflictele interne vor fi elementele care vor duce la prăbuşirea Rusiei. Astfel, ţara condusă de Putin va fi formată din mai multe regiuni semi-autonome care s-ar putea să nu se înţeleagă între ele. "Este puţin probabil că Federaţia Rusă să supravieţuiască în actuală formulă", spun analiştii Stratfor.

JURNALUL NATIONAL

Loteria bonurilor fiscale. Extragere SPECIALĂ de Crăciun

Bonurile fiscale emise în data de 12 octombrie, cu o valoare de 766 de lei, au fost desemnate câştigătoare la extragerea ocazională a Loteriei bonurilor fiscale de duminică. La această extragere au participat toate bonurile fiscale emise în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2015. Fondul total de premiere este de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Conform Ministerului Finanţelor Publice, dacă numărul cererilor de revendicare trece de o sută, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru că pot fi doar 100 de bonuri câştigătoare. Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al C.N. 'Loteria Română' pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Cererile de revendicare pot fi depuse începând de luni, timp de 30 de zile.

Poliţia austriacă avertizează asupra riscului unor acţiuni teroriste în mai multe capitale europene

Poliţia austriacă a anunţat sâmbătă că a primit din partea unui serviciu secret străini 'prieten' un avertisment cu privire la riscul unor atentate teroriste ce s-ar putea produce în mai multe capitale europene între Crăciun şi Anul Nou, relatează agenţia Reuters. Informaţia primită din partea respectivului serviciu secret - care nu este dezvăluit - cuprinde şi nume cu posibili terorişti, dar verificările preliminare nu au condus la confirmarea unor acţiuni iminente, se arată într-un comunicat emis de poliţia austriacă. În acest text se mai menţionează că avertismentul a fost transmis cu câteva zile înainte de Crăciun şi autorităţilor din alte state europene - de asemenea neprecizate - şi el face referire la posibile atacuri armate sau la detonarea de explozivi în zonele aglomerate.

Puştiul de nouă ani care câştigă un milion de dolari pe an. Părinţii lui nu mai muncesc

Evan este un tânăr de 9 ani care petrece câteva ore pe zi înregistrând clipuri pentru Youtube. Nu pare nimic ieşit din comun, însă canalul său, EvanTube, generează venituri de peste un milion de dolari anual, scrie Business Magazin. EvanTube a început în anul 2011 ca un proiect al lui Evan alături de tatăl său, dar s-a transformat aproape imediat într-o senzaţie pe internet. Ideea este una cât se poate de simplă: tânărul primeşte cele mai noi jucării despre care vorbeşte timp de câteva minute, relatează Business Insider. În multe dintre videoclipurile sale, Evan o are alături pe sora sa, Jillian. Tatăl său, Jared, este cel care filmează şi apoi editează clipurile care urmează să fie postate online.

NATIONAL

"Telefon roşu" intre Guvern si DNA!

Indiferent de cine s-a aflat la guvernare, procurorii anticorupţie nu s-au bucurat de prea multa atenţie din partea demnitarilor numiţi politic la conducerea ministerelor. Iată însă că, odată cu instalarea guvernului tehnocrat, unul scăpat, in mare măsură, de orice presiune de sorginte politică, lucrurile se schimba radical. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, una dintre priorităţile membrilor Cabinetului Ciolos este să anunţe imediat DNA-ul atunci când depistează si cea mai mica suspiciune de trafic de influenta in ministerele pe care le conduc.

Noi planuri secrete de execuţii in PSD

Conform ultimelor "scenarii" vehiculate in culisele pesediste, demisia lui Victor Ponta nu i-a mulţumit pe adversarii săi, care urmăresc acum să împiedice accesul fostului premier in viitorul Parlament. In plus, se spune că nici Valeriu Zgonea nu se mai simte prea bine in scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Chiar daca a avut grija sa dispară din peisaj imediat după demisie, primul pe lista social-democraţilor "indezirabili" rămâne Victor Ponta. Si asta probabil din cauza ca, in pofida faptului ca practic si-a lăsat colegii de partid balta peste noapte, o parte dintre social-democraţi refuza sa se dezică de fostul lor şef.

PUTEREA

Contraamiralul PNL. Liberalii sfidează legea militară cu un politruc galonat

La 11 decembrie a.c., instanţele constănţene au admis înlocuirea lui Gabriel Comănescu. patronul Grup Servicii Petroliere, cu contraamiralul Vergil Chiţac în fruntea ONG-ului politic Asociaţia Civică pentru Constanţa (ACC). Proiectele ACC coincid cu ale PNL Constanţa. Asta ar fi o problemă secundară. Problema reală este că, potrivit statutului cadrelor militare, actualizat în 2014, Vergil Chiţac nu are voie să facă politică. Or, prin Asociaţia Civică pentru Constanţa, liberalii au organizat un concert cu Delia pe data de 23 decembrie, prin care s-a marcat intrarea oficială în cursa electorală a lui Chiţac, pentru funcţia de primar al Constanţei, din partea PNL. Pe lângă anunţurile pe Facebook ale liberalilor constănţeni, există şi SMS-uri de mobilizare pentru concertul din 23 decembrie a.c. PUTEREA a intrat în posesia unui astfel de SMS, care atestă clar mobilizarea demarată de PNL Constanţa, semnatarul fiind chiar Vergil Chiţac.

Obligativitatea achitării taxei radio-tv, pe cale să fie ELIMINATĂ

Mai mulţi deputaţi şi senatori PSD au depus o propunere legislativă de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV). Iniţiativa prevede eliminarea obligativităţii achitării taxei radio-tv. Iniţiativa prevede că art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei radio-tv sunt abrogate.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Anca Pavel Nedea, şefa Autorităţii Naţionale de Turism: Ador turiştii ruşi

Preşedinta Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), Anca Pavel Nedea, crede că are nevoie de minimum 3 ani pentru a face din instituţia pe care o conduce "un organism sănătos", astfel încât atunci când predă ştafeta să nu lase în urmă "probleme care trenează de mult timp. Ea este de părere că turismul ar trebui să fie reprezentat de un minister, iar acest domeniu să fie ca în Bulgaria, declarat de interes naţional. Unul dintre obiectivele Ancăi Pavel Nedea este acela de a găsi noi pieţe pentru atragerea turiştilor în România, de aceea în ianuarie pleacă la Moscova, împreună cu o delegaţie de reprezentanţi ai agenţiilor turistice autohtone, pentru a încerca să convingă partea rusă că aici e un loc ideal pentru turiştii ruşi. În acest sens colaborează cu Ministerul de Externe pentru uşurarea birocraţiei legate de vize. Preşedinta ANT declară că "îi adoră" pe turiştii ruşii fiindcă sunt "clienţi veseli, zgomotoşi, consumă extraservicii, le plac brandurile româneşti, sunt sentimentali".

"Califul" al-Baghdadi ameninţă Arabia Saudită şi Israelul

După şapte luni de tăcere, teroristul Abu Bakr al-Baghdadi a trans­mis un nou mesaj audio, sâmbătă, în care îşi asigură simpatizanţii că "suntem pe calea cea bună" şi le-a cerut răbdare şi rezistenţă în faţa coaliţiei internaţionale. "Nu este doar o cruciadă, ci o luptă fără precedent angajând toate naţiunile necredincioase contra Islamului", a declarat Baghdadi, care cere ca fiecare musulman din lume să se simtă vizat de această bătălie. După care, autoproclamatul "calif" critică vasta coaliţie de 34 de ţări care a fost anunţată de Arabia Saudită la 15 decembrie pentru "combaterea ­terorismului" şi a chemat saudiţii la revoltă. Arabia Saudită a anunţat recent o coaliţie, numită fals islamică şi afirmă că scopul ei este să combată califatul proclamat de Statul Islamic între Siria şi Irak, declară Baghdadi. El a asigurat că raidurile aeriene ale Rusiei şi ale coaliţiei internaţionale condusă de SUA în Irak şi Siria nu au slăbit organizaţia teroristă.

ZIARUL FINANCIAR

Horaţiu Anghelescu, Radu Dorcioman şi Carmen Elian, noii secretari de stat de la Comunicaţii

Horaţiu Anghelescu, Radu Dorcioman şi Carmen Elian - persoane cu experienţă în telecom & construcţii, fonduri europene şi administraţie - au fost numiţi săptămâna trecută de premierul Dacian Cioloş în funcţiile de secretari de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), după ce foştii membri ai echipei de conducere a ministerului, din "perioada Victor Ponta" (Bebe Ionică, Florin Hurduzeu şi Ionela Dobrică) au fost eliberaţi din funcţie. "Toţi oamenii numiţi au experienţă, studii solide şi sunt recunoscuţi ca oameni oneşti", a precizat pentru ZF Marius Bostan, care a preluat în luna noiembrie portofoliul de ministru al comunicaţiilor în cabinetul Dacian Coloş. Horaţiu Anghelescu - un fost sportiv de performanţă, cu experienţă antreprenorială în construcţii, telecom, turism şi media.

Harta salariilor minime în Europa

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în clasamentul statelor în funcţie de nivelul salariului minim, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Dacă un angajat român plătit la nivelul minim primeşte câte 235 de euro brut pe lună (adică 175 de euro net), în Belgia cel mai prost plătit salariat primeşte câte 1.500 de euro pe lună, iar în Germania- ţară care a reglementat anul acesta salariul minim- nivelul este de 1.473 de euro brut pe lună. Guvernul condus de Dacian Cioloş trebuie să decidă în următoarele patru zile dacă salariul minim pe economie va creşte începând de anul viitor de la valoarea actuală de 1.050 de lei brut pe lună (235 de euro) la 1.200 de lei brut pe lună (cca. 270 de euro), aşa cum rămăsese stabilit încă de pe timpul guvernării conduse de Victor Ponta. O decizie în acest sens va fi luată până pe 31 decembrie, după ce va avea loc o întâlnire a ministrului muncii Ana Costea şi finanţelor, Anca Dragu cu liderii sindicatelor şi cu cei ai patronatelor.

Indicatori despre o economie ireală: România creşte fără deficit de cont curent, cu deflaţie şi rambursare de datorie externă

La prima vedere, anul 2015 va rămâne în memoria "macroeconomică" drept anul scăderilor: a scăzut TVA-ul la alimente, am avut pentru prima dată în ultimii 26 de ani deflaţie, deci au scăzut preţurile, a scăzut datoria externă dar au scăzut şi investiţiile. Pe de altă parte, creşterea economică aşteptată de 3,6% este mai mare decât cea prognozată la începutul anului, de 2,5%, numărul de salariaţi a crescut cu 150.000, au fost majorate salariile bugetarilor. Economia românească a ajuns să evolueze într-un cadru de deflaţie, dobânzi mici, deficit de cont curent minim, pe o creştere minimă de creditare. Ce ne spun însă despre economie indicatori precum numărul de bugetari, numărul de salariaţi, datoria externă, soldul creditului neguvernamental, inflaţia, veniturile bugetare în PIB, cheltuielile de capital, încasările din TVA, deficitul balanţei de plăţi şi absorbţia fondurilor europene?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb