REVISTA PRESEI - 29.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 aprilie 2011

ADEVĂRUL

CORESPONDENŢĂ DE LA LONDRA: Turiştii vin puhoi, londonezii fug

Astăzi, la ora 11.45 (9.45, ora locală) va începe nunta regală. La ora 15.25, prinţul William şi Kate Middleton vor spune "da". Echipa "Adevărul Europa" simte pulsul sărbătorii din Londra. O bună parte dintre londonezi profită de zilele libere din timpul nunţii şi pleacă din capitală, în weekenduri prelungite. Alţii sărbătoresc în stradă. Restaurantele îşi aranjează ultimele decoraţii stradale, magazinele scot la vânzare ultimele produse cu Kate şi William rămase în stoc, ceainăriile îşi pregătesc cele mai fine amestecuri de frunze uscate şi centrele de frumuseţe se pregătesc pentru o zi plină de cereri de coafor.

Catedrala în care se căsătoresc Wiliam şi Kate poartă ghinion

Trei din ultimele patru căsătorii regale oficiate la catedrala Westminster, unde mâine va avea loc cununia religioasă a prinţului William cu Kate Middleton, s-au încheiat prin divorţ. Prinţului William cu Kate Middleton se căsătoresc vineri, într-o zi în care în urmă cu 66 de ani Adolf Hitler îi jura credinţă Evei Braun, într-un buncăr din Berlin. Catedrala Westminster, unde cei doi îşi vor jura credinţă veşnică, a fost construită de călugării benedictini şi sfinţită de regele Eduard Confesorul în 1065, cu o săptămână înainte de a muri. Prima nuntă regală celebrată la catedrala Westminster a fost cea dintre Henry I cu Matilda a Scoţiei, pe 11 noiembrie 1100.

Barack Obama face rocadă la vârf între CIA şi Pentagon

Directorul CIA, Leon Panetta, va deveni secretar al Apărării, iar David Petraeus, general cu patru stele şi comandantul forţelor din Afganistan, va prelua şefia CIA. Numirea unui şef al serviciilor secrete la Pentagon şi a unui general cu patru stele la CIA e semnul schimbării metodei de război a SUA. Preşedintele SUA, Barack Obama, urma să anunţe schimbările aseară, la închiderea ediţiei. Directorul CIA, Leon Panetta, va deveni secretar al Apărării, înlocuindu-l pe Robert Gates, care ar urma să-şi părăsească postul sâmbătă, după cum a anunţat deja un oficial american de rang înalt, citat de AFP sub protecţia anonimatului.

Bătălie în USL pentru candidaturile locale

Tensiunile dintre social-democraţi şi liberali au început să se facă simţite în teritoriu odată cu discuţiile concrete privind repartizarea candidaţilor pentru alegerile locale. În unele judeţe, disputele pornesc de la dorinţa fiecărui partid de avea candidaţi atât la şefia consiliilor judeţene, cât şi la primăria municipiilor reşedinţă de judeţ. La Călăraşi, de exemplu, şi PSD, şi PNL îşi dispută candidatura la şefia Consiliului Judeţean (CJ). Liberalii merg pe mâna actualului şef al CJ, Răducu Filipescu, în timp ce PSD o susţine pe deputata Oana Niculescu - Mizil, cea care conduce organizaţia judeţeană.

China creşte încet şi îmbătrâneşte rapid

China are o populaţie de 1,339 miliarde, potrivit datelor ultimului recensământ. Cifra - mai mică decât se aşteptau analiştii, convinşi că sunt peste 1,4 miliarde de chinezi - arată o uşoară încetinire a creşterii populaţiei. Între 1990 şi 2000, creşterea a fost de 73,9 milioane, în scădere faţă de nivelul ultimelor decenii. În schimb a crescut procentul chinezilor de peste 60 de ani: 13,3%, cu 3% mai mult faţă de 2000, iar tinerii sub 14 ani reprezintă 16,6% din total, cu 6,3% mai puţin faţă de acum 10 ani. Creşterea redusă este un rezultat al politicii restrictive privind numărul copiilor: unul singur în zonele urbane şi doi în cele rurale, dacă primul este fată.

TVR, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru publicitate politică făcută Guvernului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, TVR cu 10.000 de lei pentru că într-o emisiune a făcut publicitate Guvernului. În emisiunea "Ne vedem la TVR!" din 16 aprilie, moderată de Marina Almăşan-Socaciu, au fost prezentate tradiţii şi obiceiuri de Paşti din Bucovina, alternând cu melodii populare cântate de artişti din zonă, prezentare de modă, costume populare sau costume ce combină popularul cu modernul, reportaje realizate la mănăstiri sau în comune din Bucovina. Au fost prezenţi însă şi Gheorghe Flutur, Elena Udrea şi Emil Boc, care au vorbit despre realizările din Bucovina.

Începutul sfârşitului pentru Facebook?

De la începutul acestui an, investitorii privaţi au făcut eforturi considerabile pentru a "pune mâna" pe acţiuni Facebook, companie nelistată. Acum, mai mulţi acţionari vor să-şi vândă titluri deţinute (în valoare de un miliard de dolari), potrivit unor surse din interior, citate de agenţia de ştiri Reuters. Potrivit acestora, investitorii au micşorat preţul cerut pentru acţiuni, după ce cumpărătorii s-au lăsat aşteptaţi. Dacă se va concretiza, vânzarea va reprezenta cea mai mare tranzacţie cu titluri Facebook de până acum. Valoarea companiei s-ar ridica la peste 70 de miliarde de dolari.

Bănăţenii sunt cei mai mari restanţieri la bănci

Populaţia şi firmele din vest aveau la finele primului trimestru restanţe de aproape 10% din valoarea creditelor contractate. Valoarea restanţelor înregistrate de populaţie şi companii la credite a crescut cu peste 10% în primele trei luni, până la echivalentul a 4,3 miliarde de euro. Românii şi companiile de pe piaţa locală au resimţit criza şi în primele trei luni ale acestui an. Iar asta se poate observa din comportamentul de plată a ratelor la creditele contractate de la băncile comerciale. Valoarea restanţelor la împrumuturi a crescut cu 10,1% în perioada menţionată, în special pe fondul avansului înregistrat pe componenta în valută, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Putin închide robinetul de benzină pentru străini

Guvernul rus a interzis exporturile de carburanţi în luna mai pentru a opri răspândirea crizei combustibililor, resimţită deja în unele regiuni. Atunci când premierul Vladimir Putin le-a cerut să ieftinească benzina la pompă, companiile petroliere au început să exporte mai mult, iar cererea internă a rămas neacoperită.

CURENTUL

Nistorescu aruncă vina pe umerii celor doi tineri pe care i-a mutilat pe viaţă în accident

Aproape trei ani le-a luat procurorilor să-l trimită în judecată pe Cornel Nistorescu pentru vătămare corporală gravă din culpă, în dosarul accidentului provocat de ziarist în 2008 în care două persoane au fost grav rănite. Asta pentru că ziaristul a avut grijă ca la fiecare expertiză a autorităţilor să facă o contraexpertiză şi, în plus, să aducă un martor descoperit întâmplător în 2010 într-un centru comercial din Băneasa, martor care s-a dovedit a fi până la urmă un mincinos sadea. Reamintim că, în seara de 6 decembrie 2008, aflat pe b-dul Lascăr Catargiu din Capitală, la volanul unui BMW X5 şi plictisit să mai aştepte în coloană, Nistorescu şi-a întors bolidul, printr-un scuar pietonal, şi a trecut pe celălalt sens, fără să se asigure, ca orice şmecher cu maşină mare cât un tanc, lovind în plin o motocicletă care n-a mai putut evita impactul. Cei doi tineri aflaţi pe motocicletă au fost aruncaţi pe asfalt şi au fost grav răniţi, zăcând aproape jumătate de an prin spitale, fiind schilodiţi în oribilul accident.

Dragoş Nedelcu, sluga lui SOV, se victimizează minţind cu neruşinare

Ieri s-a desfăşurat încă o rundă a războiului ce se duce în jurul Realităţii, ciomagul media al lui Sorin Ovidiu Vîntu. A avut loc întrunirea AGA a Realitatea Media, în care slugile supuse ale lui Vîntu încearcă să-şi servească patronul strâns cu uşa din cauza gurii sale bogate şi a vechilor obiceiuri de infractor educat în mediile ţigăneşti, după cum se lăuda chiar el. Conflictul dintre golănaşul bătrân şi golănaşul mai proaspăt, Sebastian Ghiţă, a intrat în faza pe AGA.

Lăzăroiu părăseşte Cotroceniul pentru a se dedica analizei politice

mai, precizează, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX, că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale. "Aşa cum apare şi în comunicat, a fost o încetare a raporturilor de muncă cu acordul părţilor", explică Lăzăroiu. El spune că a decis să se dedice "pe mai departe" analizei politice. "Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale", mai spune Lăzăroiu. El precizează totodată că a fost o onoare să lucreze cu preşedintele.

CURIERUL NAŢIONAL

Băncile mută tunurile pe românii de rând

Specialiştii susţin că dezvoltatorii imobiliari nu vor fi executaţi, atât timp cât statul se împrumută de la bănci. Schnecker: Vom vedea în acest an executări silite doar acolo unde se va ajunge la limite, în special în rândul persoanelor fizice. Piperea: Peste 1 milion de români riscă în acest moment să fie executaţi, iar numărul acesta poate urca la finele anului la 2 milioane. "Băncile vor executa silit mai multe persoane anul acesta. E clar că au probleme mari cu creditele neperformante, iar ca să mai scape de acestea vor vinde creanţele către recuperatori, iar aceştia la rândul lor vor începe executările în masă. Probabil recuperatorii de creanţe vor încerca să ajungă la o înţelegere cu rău-platnicii, iar în ultimul caz vor da drumul procedurilor de evacuare.

Nunta regală: o jonglerie de 70 mil. lire sterline cu 1.900 de invitaţi

Căsătoria dintre prinţul William al Marii Britanii şi Kate Middleton va avea loc astăzi, în prezenţa a circa 1.900 de invitaţi. Pregătirile pentru ceremonie au costat, potrivit presei britanice, circa 70 milioane de lire sterline. Aşa cum se specifică în documentele emise de Casa Regală, cea mai mare parte din sumă este acoperită de familia regală, un procent confidenţial a fost plătit de familia Middleton, la insistenţele acesteia, însă circa 32 de milioane de lire sterline vor fi scoase din buzunarele contribuabililor britanici. Cu toate acestea, se aşteaptă ca nunta dintre prinţul William şi Kate Middleton să aducă în bugetul Marii Britanii aproximativ un miliard de dolari, bani veniţi din turism şi comerţ.

Ce va face dolarul când Fed va închide robinetul?

Dolarul american a atins ieri un minim al ultimilor trei ani în raport cu un coş de valute. Reacţia pieţei a venit într-un moment în care, totuşi, Rezerva Federală Americană nu a dat indicaţii asupra continuării politicii de relaxare monetară excesivă. Argintul şi aurul au atins noi maxime după ce Fed a majorat prognoza de inflaţie. În şedinţa de politică monetară a băncii centrale a SUA de miercuri, instituţia a decis menţinerea dobânzii-cheie pentru dolarul american la 0,25%, în timp pieţele au primit confirmarea că cel de-a doilea program de relaxare cantitativă în valoare de 600 miliarde USD va fi dus la capăt. Hotărârea Rezervei Federale Americane a venit în linie cu aşteptările investitorilor, astfel încât pieţele financiare s-au mişcat în direcţia ultimei perioade, care este favorabilă activelor de risc. Bursa americană a continuat parcursul pozitiv, cu o apreciere de 0,76% pentru indicele Dow Jones Average Industrial, în timp ce indicele pieţei tehnologice Nasdaq a atins un nou maxim al ultimilor zece ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Mafia lemnului loveşte pe 23 aprilie

În Harghita şi Covasna au fost tăiaţi şi vânduţi ilegal patru milioane de metri cubi de lemn, susţin autorităţile. Vinovaţii nu au fost găsiţi până acum. Ancheta legată de asasinarea lui Csala Zsolt, viceprimarul din localitatea harghiteană Joseni, a scos la iveală faptul că ilegalităţile comise în zonă, în ultimii zece ani, de "mafia lemnului" au fost cunoscute de autorităţile de la nivel central, care însă nu au luat măsuri pentru a le pune capăt. Unul dintre cei care au denunţat defrişările ilegale şi furturile, alături de o serie de fapte de corupţie, este Pal Imre, un localnic care, de ani buni, se judecă cu autorităţile locale. Acesta a şi făcut numeroase sesizări la po liţie, la Parchet şi chiar la guvern şi la Camera Deputaţilor, dar demersurile sale au rămas fără ecou.

"Nunta secolului" readuce strălucire Casei Regale britanice

Sute de invitaţi, membrii celor două familii şi apropiaţi ai acestora se vor deplasa azi între Buckingham Palace şi Westminster Abbey, potrivit unui program strict, stabilit cu mult înainte. "Suntem deosebit de încântaţi că ne puteţi fi alături pentru a sărbători ceea ce sperăm să fie una dintre cele mai fericite zile din viaţa noastră. Afecţiunea pe care am primit-o din partea unui număr atât de mare de persoane în toată această perioadă a logodnei ne-a mişcat profund. Am dori să ne folosim de acest prilej să mulţumim tuturor cu sinceritate", au scris William şi Kate, ieri, pe pagina oficială a nunţii regale. Tot pe pagina oficială au fost publicate şi traseele pe care le vor parcurge astăzi invitaţii la nuntă, dar şi programul, calculat "la minut", al mirilor şi al fiecăruia dintre grupurile de oaspeţi.

Cornel Nistorescu a vrut să scape de urmările accidentului cu ajutorul unui martor mincinos

Trimis recent în judecată pentru vătămare corporală gravă, în cazul unui accident rutier produs în decembrie 2008, Cornel Nistorescu a încercat să se justifice în faţa procurorilor invocând "agitaţia copilului" şi mărturia unei persoane care a picat testul poligraf. Amănuntele sunt relatate de kamikazeonline.ro, care citează dosarul de urmărire penală întocmit în cauză. După efectuarea expertizei tehnice judiciare în cazul accidentului provocat pe 6 decembrie 2008, Cornel Nistorescu a propus organelor de cercetare audierea în calitatea de martor a lui Valentin Cosmin Constanda. Pentru a justifica de ce a întors maşina pe un scuar cu flori din mijlocul drumului, fără să se asigure, Cornel Nistorescu a mai susţinut că "traficul era blocat de cîteva minute", iar "copilul a început să fie agitat", motiv pentru care "am întors stânga împrejur".

Ungurii - copiii răi ai UE, dar românii iau notele proaste

Deşi ne facem temele mai bine decât vecinii noştri, primim note proaste. Greaua moştenire e motivul? În afară de problemele istorice pe care le are cu companiile de stat şi cu lipsa infrastructurii, România, "copilul cuminte" al regiunii, s-a străduit să-şi facă bine temele: a încheiat cu succes un acord cu FMI, iar când legislaţia noastră intră în contradicţie cu cea europeană, cedăm rapid în favoarea legilor comunitare. Vecinii noştri unguri însă au rupt, anul trecut, un acord cu FMI şi, mai mult decât atât, au introdus impozite suplimentare pe profiturile băncilor, dar şi ale companiilor din telecom, retail si energie, spre nemulţumirea acestora. Cu toate acestea, românii au salarii mai mici, dobânzi mai mari la credite, scumpiri mai accentuate şi o imagine mai proastă. Cum se explică aceste diferenţe?

Egiptul reconfigurează diplomaţia regională

Noua putere de la Cairo a pus capăt rivalităţii dintre grupările palestiniene Fatah şi Hamas, semn al unui rol tot mai puternic în Orientul Mijlociu. Principalele facţiuni palestiniene, Fatah şi Hamas, prima controlând Cisiordania iar a doua Fâşia Gaza, au ajuns la un acord de reconciliere după ani întregi de rivalitate, o mişcare-surpriză care va reconfigura peisajul diplomatic din Orientul Mijlociu. Dincolo de implicaţiile directe asupra procesului de negociere israeliano-palestinian, noul acord scoate în evidenţă o altă realitate - rolul regional tot mai puternic al noului guvern de la Cairo, care a promovat asiduu şi a mediat apoi tratativele de reconciliere între cele două grupări palestiniene. Acordul dintre Fatah şi Hamas a fost atins după mai multe întâlniri secrete mijlocite de oficialii egipteni şi urmează să fie semnat tot la Cairo.

FINANCIARUL

Trecerea la moneda euro: exportatorii, singurii care vor "chiar de mâine"

Reprezentanţii mediului bancar atrag atenţia că este foarte important ca economia să fie pregătită pentru acest pas. Ulterior, statul va putea controla fluctuaţiile economice doar prin politicile fiscale. Cabinetul Boc stabileşte astăzi dacă mai păstrează data de 1 ianuarie 2015 ca orizont de timp pentru aderare la zona euro. Din declaraţiile publice de până acum reiese că părerile guvernanţilor sunt destul de ambigue pe acest subiect. În acest context, "Fin.ro" a solicitat puncte de vedere din partea reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai mediului bancar.

Opinia FMI: ANAF nu are personal şi suport IT pentru controlul persoanelor fizice cu averi mari

Experţii internaţionali cred că implementarea metodelor ar putea fi amânată. Aplicarea măsurii privind controlul persoanelor fizice cu averi mari ar putea fi amânată din cauza lipsei de personal din cadrul Serviciului de Analiză Persoane Fizice, nou-înfiinţat în ANAF, şi a pregătirii insuficiente a inspectorilor de control, se arată în raportul Misiunii de Asistenţă Tehnică din februarie 2011 realizat de experţii FMI. Totodată, iniţiativa este înfrânată de lipsa suportului IT care ,,nu a fost iniţiat şi nu există niciun plan în acest sens".

Bursa trebuie resuscitată pentru că lichiditatea atinge cote de avarie

Mai mulţi actori au cerut ca societăţile să nu mai fie suspendate în preajma AGA, dar măsura a rămas în vigoare. Aprilie este cunoscută drept o lună cu tranzacţii mai puţine la BVB, investitorii având o tendinţă de aşteptare, din cauza numărului mare de societăţi suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA, dar şi a concentrării lichidităţii în jurul unui număr redus de companii. Diversificarea sectorială prin atragerea la cotă a companiilor interesante şi renunţarea la suspendarea de la tranzacţionare din perioada AGA ar putea salva lichiditatea BVB.

BCR a revenit pe profit în T1, cu un rezultat net de 76,1 mil. lei

Creditul de retail a scăzut cu 5,2%, dar cel corporate a rămas stabil. Grupul BCR a revenit pe profit în primul trimestru din 2011, rezultatul net înregistrat fiind de 76,1 mil. lei. Banca a anunţat, totodată, o majorare a cotei de piaţă pe creditare generală la 22,2%, datorită performanţei bune pe segmentul creditării corporate, combinată cu o consolidare a creditării imobiliare. Depozitele de la clienţi au înregistrat o uşoară scădere cu 2,9% faţă de începutul anului, până la valoarea de 36,2 mld. lei. Profitul operaţional al grupului BCR s-a diminuat cu 20,2%, la 608,8 mil. lei, de la 763,0 mil. lei în perioada similară de anul trecut, ca rezultat al scăderii venitului operaţional, dar în revenire faţă de trimestrul anterior (+10,9%).

JURNALUL NAŢIONAL

Udrea PROmovează REGIO pentru 1,5 milioane de euro

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, achiziţionează servicii de realizare a unei campanii media tv pentru promovarea REGIO - Programul Operaţional Regional. Valoarea estimată a contractului fără TVA este de 6.048.387,09 de lei (echivalentul a circa 1,5 milioane de euro). Deşi modalitatea aleasă de MDRT este licitaţie deschisă, potrivit anunţului de participare postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, din cauza condiţiilor prevăzute în caietul de sarcini, este foarte probabil să avem de-a face cu încă o licitaţie cu dedicaţie. Participanţii la licitaţie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, una dintre acestea fiind depunerea "actelor doveditoare care să demonstreze că postul tv propus are cel mai mare rating mediu în prime time în perioada decembrie 2010-februarie 2011, la nivel urban, 18-60". Singura televiziune care îndeplineşte aceste condiţii este Pro TV, potrivit audienţelor furnizate de GfK România.

Hezbollah, Al-Qaeda, Fraţii Musulmani, finanţate din România

Sute de persoane şi firme contribuie financiar, conform oficialilor români şi americani, la activităţi teroriste.La jumătatea lunii decembrie 2004, în telegrama identificată 04BUCHAREST3445, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti arăta că Guvernul României "a aprobat o listă de persoane şi companii suspecte de implicare în finanţarea terorismului, menţionând că 90 de persoane şi 40 de firme erau active în finanţarea teroriştilor". Legat de spălarea banilor şi finanţarea terorismului, în iunie 2004 Guvernul României a răspuns criticilor aduse Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) prin schimbarea şefilor. Şefii nou-veniţi au luat măsuri agresive pentru a creşte eficienţa şi securitatea oficiului şi pentru a îmbunătăţi relaţiile cu instituţiile care aplică legea în acest domeniu, alte instituţii similare, dar şi cu industria bancară. Reformele au inclus noi proceduri şi termene-limită pentru analizarea şi raportarea tranzacţiilor suspecte.

Muncă fără frontiere în Germania şi Austria

S-au ridicat restricţiile pentru lucrătorii din Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania. Peste 800.000 de imigranţi sunt aşteptaţi să vină în Germania în următorii doi ani, în vreme ce Austria se aşteaptă la numeroşi lucrători în regim de navetă, iar mai multe ţări din fostul bloc comunist se tem de un dezastru economic şi demografic provocat de migraţia mâinii de lucru calificate. Toate acestea în contextul deschiderii, de către Germania şi Austria, a pieţei muncii pentru lucrătorii din opt state central şi est-europene. Deschiderea se produce la 1 mai, adică la exact şapte ani de la aderarea la UE a celor opt (Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania), plus Cipru şi Malta, la Uniunea Europeană.

Băsescu l-a concediat pe Lăzăroiu pe motiv de UDMR

Traian Băsescu l-a concediat joi pe Sebastian Lăzăroiu, din cauza declaraţiilor acestuia legate de UDMR. Acesta este motivul neoficial al eliberării din funcţie a consilierului prezidenţial, pentru că oficial comunicatul Preşedinţiei a fost sec: "Începând cu data de 1 mai 2011 vor înceta, prin acordul părţilor, raporturile de muncă ale domnului Sebastian-Laurenţiu Lăzăroiu cu Administraţia Prezidenţială". Lăzăroiu a explicat ulterior că "doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale"."Aşa cum apare şi în comunicat, a fost o încetare a raporturilor de muncă cu acordul părţilor", susţine consilierul prezidenţial.

NAŢIONAL

Descoperire senzaţională a unui cercetător scoţian: Prinţul William este un Middleton, dar Kate, nu!

Gordon Casely, specialist în arbori genealogici, încerca să stabilească dacă mireasa Prinţului William are rădăcini scoţiene. Stupoare! A descoperit că prinţul este cel care se trage din Middletonii scoţieni! Consultat cu privire la eventualele legături dintre strămoşii Catherinei Middleton şi proprietarii de pământuri din Scoţia cu acelaşi nume, cercetătorul scoţian a descoperit că Prinţul William se trage pe linie directă din Primul Lord de Middleton, originar din comitatul Aberdeen. Acesta a trăit în secolul al XVII-lea şi a fost militar de la vârsta de 13 ani, avansând ierarhic până la funcţia de general maior. După lăsarea la vatră a fost numit guvernator al Tangerului. Acolo a şi murit, căzând pe scări, mort de beat. Lordul John Middleton devenise proverbial cu patima sa pentru băutură, din care cauză Casa Regală ar fi dorit să nu fie cunoscută această poveste.

Traian Băsescu se mai înhamă o dată la carul electoral democrat

Prima mişcare: trimiterea proiectului de revizuire a Constituţiei în Parlament, cu speranţa public exprimată că referendumul necesar aprobării noului text va putea avea loc concomitent cu alegerile locale din primăvara viitoare. Reţetă veche, cu eficacitate probată deja de două ori: la europarlamentarele din 2007 (când a avut loc şi referendumul legat de introducerea votului uninominal) şi la prezidenţialele din 2009 (când turul 1 a fost organizat la pachet cu referendumul referitor la trecerea la un parlament unicameral, cu mai puţini aleşi). Ca să ţină UDMR aproape de PDL şi actuala coaliţie guvernamentală strâns unită împotriva Opoziţiei, Băsescu a introdus în Constituţia propusă de el ideea de regiuni. Regiuni despre care a subliniat că vor fi definite pe criterii sociale şi economice, nu etnice, dar oricum.

Ponta înverzeşte şi PSD-ul

Social-democraţii se pregătesc din greu pentru ziua de 1 Mai. Nu cu mici şi bere ca odinioară, nici cu lozinci antiguvernamentale ca anul trecut, ci cu echipamente necesare pentru curăţarea patriei de deşeuri. Convieţuirea alături de Daciana Sârbu l-a făcut pe Victor Ponta să fie mai receptiv la tot ceea ce ţine de reciclare, trai sănătos, protejarea mediului etc. Dacă soţia este ecologistă din convingere, liderul PSD poate fi bănuit că o face din convenienţă. Pentru că este la modă, pentru că dă bine şi, de ce nu, pentru că atrage voturi. Prin urmare, Ponta a decis să îmbrace partidul în verde şi să-i trimită pe liderii social-democraţi la strâns de peturi. O mişcare bună de altfel, care va sensibiliza cu siguranţă electoratul "eco".

Pedeliştii, prea zgârciţi pentru a mitui electoratul

Social-democratul Liviu Dragnea consideră "prea gogonată" informaţia lansată de colega de partid Olguţa Vasilescu, conform căreia PDL cumpără patru milioane de biciclete pentru a le împărţii în campanie. "Ăştia fură, dar sunt şi foarte zgârciţi", îşi explică Dragnea scepticismul. Tot el adaugă însă că s-ar bucura să fie aşa, deoarece "acţiunea ar fi benefică pentru mediu".

PUTEREA

Disputele între Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu, un lucru obişnuit la summiturile UE

Disputele între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi omologul său român, Traian Băsescu, au devenit o caracteristică obişnuită a summiturilor recente ale Uniunii Europene, comentează Brussels Blog, găzduit de site-ul Financial Times. Articolul din Brussels Blog evocă scrisoarea trimisă marţi de Nicolas Sarkozy şi premierul italian, Silvio Berlusconi, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema Schengen. Cei doi propun printre altele măsuri de "securitate sporită" în spaţiul Schengen, precum un sistem paneuropean de pază a frontierelor, şi vor ca acest plan să fie aprobat la următorul summit UE din iunie.

Cazul doctorului Magherescu. S-a panicat aflând că maşina sa circulă prin Capitală, deşi o declara furată

Tribunalul Busureşti arată în motivarea deciziei prin care a hotărât arestarea medicului Alexandru Magherescu, fondatorul centrului medical Doris, din cartierul Militari, şi a fratelui acestuia, că doctorul s-a alarmat când a aflat "întâmplător" că maşina pe care o declara, în fals, furată, circulă prin Bucureşti. În cuprinsul motivării prin care Tribunalul a decis în urmă cu o săptâmână arestarea preventivă a şase persoane, între care medicul Alexandru Magherescu, fondatorul centrului medical Doris, din cartierul Militari, şi a fratelui acestuia, Cosmin, şi cercetarea în libertate a dinamovistului Andrei Silviu Mărgăritescu, instanţa prezintă individual starea de fapt reieşită din probele aduse de procurori pentru fiecare dintre cei şapte inculpaţi.

Sterling: Motive de natură politică împiedică derularea de operaţiuni în Marea Neagră

Compania canadiană Sterling Resources susţine că din motive "de natură politică", indepedente de voinţa sa, nu poate derula operaţiuni petroliere în perimetrele concesionate în Marea Neagră, şi consideră că autorităţile române nu sunt în măsură sau nu doresc să îi elibereze autorizaţiile necesare. "Sterling a transmis Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) o notificare, precizând că lipsa totală de claritate cu privire la procedura aplicabilă şi competenţa în materie de eliberare a autorizaţiilor de construire reprezintă un eveniment de forţă majoră, conform acordului de concesiune", se arată într-un comunicat al companiei canadiene transmis agenţiei MEDIAFAX. Compania a obţinut la începutul acestui an acordurile de mediu şi de foraj necesare desfăşurării operaţiunilor în perimetrele Midia şi Pelican, situate pe platoul continental al Mării Negre.

ROMÂNIA LIBERĂ

Marea Britanie, în aşteptarea evenimentului anului. Nunta cu două miliarde de invitaţi

Căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton este, fără îndoială, cel mai important eveniment al anului în Marea Britanie; peste două miliarde de oameni din întreaga lume vor urmări transmisiunile în direct pe mai mult de 100 de posturi de televiziune. Alianţa dintre tânărul prinţ şi viitoarea sa soţie este mai mult decât benefică pentru monarhia britanică - cuplul oferind o imagine proaspătă şi modernă. Tabloidele britanice au dezlănţuit cu prilejul nunţii regale un adevărat festin al ştirilor de senzaţie: astfel, The Sun descrie cu lux de amănunte un pretins vis recurent al lui Kate Middleton. În ultimele săptămâni, aceasta a visat de mai multe ori că se află în faţa altarului alături de viitorul său soţ - şi descoperă că este complet goală, şi că privirile tuturor, inclusiv a reginei şi a prinţului Philip, sunt îndreptate către ea.

Contestaţia băncii, după ce a fost amendată cu 19 milioane lei, a fost respinsă de instanţă. De ce a câştigat Consiliul Concurenţei procesul cu BRD

După scandalul privind modificarea ROBOR, indice luat în calcul în stabilirea costurilor unui credit, Curtea de Apel a stabilit că băncile pot fi verificate şi de Consiliul Concurenţei. La finele anului 2008, Consiliul Concurenţei a decis amendarea cu 19 milioane lei (peste cinci milioane euro la acea dată) a BRD-Group Société Générale pentru că reprezentanţii băncii au refuzat să se supună unei inspecţii inopinate a Consiliului Concurenţei, controlul fiind parte a unei investigaţii mai ample care a vizat, în total, 10 instituţii bancare. Luna aceasta, insanţa a făcut publice motivele pentru care magistraţii au respins contestaţia formulată de bancă, din motivare reieşind că demersul Consiliului Concurenţei era justificat din punct de vedere legal, în ciuda faptului că avocaţii BRD au încercat să acrediteze ideea că doar BNR poate verifica băncile.

Prinţi, prinţese şi imperii

Autorul de faţă este pe cale să vă ofere unul dintre cele mai revoltătoare şi mai reacţionare texte scrise vreodată, în care pretinde nu numai că monarhia este cel mai natural regim posibil - există un temei pentru care toate poveştile sunt despre prinţi şi prinţese, nu despre preşedinţi sau secretari generali -, dar şi că imperiile sunt, în general, un lucru bun, cu condiţia să fie vorba despre imperiul britanic sau ceva pe-aproape... Mitul antiimperialist că Britania a prosperat prin exploatarea resurselor din colonii este astăzi în ruină. Au trecut 50 de ani de la emanciparea coloniilor, iar ţările respective nu o duc mai bine şi nu sunt mai prospere. Ţările africane sunt mai sărace şi le merge mai prost decât pe vremea când erau colonii, Egiptul nu a fost niciodată mai liber decât sub dominaţie britanică. India însăşi şi-a început ascensiunea abia atunci când a îmbrăţişat în sfârşit valorile occidentale ale capitalismului şi democraţiei.

FINANŢE PUBLICE. Euro creşte, deşi Grecia, Irlanda şi Portugalia sunt împovărate de datorii. De ce suferă dolarul pentru datoriile grecilor

Investitorii încep să penalizeze SUA pentru aceleaşi probleme pe care le-au reproşat în trecut Europei. Euro s-a apropiat ieri de nivelul de 1,49 dolari, cel mai ridicat înregistrat de la sfârşitul lui 2009 şi cu un sfert peste nivelul de 1,2, raportat în urmă cu aproape un an. Aprecierea vine în contextul în care investitorii au atât de puţină încredere în solvabilitatea Irlandei şi a Greciei, încât au ajuns să ceară dobânzi de peste 10%. Pentru Grecia, titlurile de stat se tranzacţionează pe piaţa secundară pentru dobânzi de peste 25%. În realitate, Grecia plăteşte o dobândă de numai 4,2% în cadrul pachetului de ajutor financiar convenit cu FMI şi Banca Centrală Europeană. Însă chiar şi aşa, economiştii cred că este doar o problemă de timp până când trezoreria elenă va înceta plăţile şi îşi va restructura datoria, adică va renunţa să îi mai plătească pe unii dintre creditori.

ZIARUL FINANCIAR

Două veşti cu adevărat proaste de la ING şi Nokia. Pierderea Clujului este de 50-70 mil. euro pe an

Prea puţin au vorbit media şi prea puţină energie au consumat autorităţile pentru a împiedica sau măcar a căuta să limiteze daunele a două veşti proaste ale începutului de an: plecarea ING Servicii, cu 185 de angajaţi, şi a Nokia Cercetare de la Cluj, cu 120 de angajaţi. Prin închiderea celor două companii, clujenii pierd 300 de locuri de muncă dintr-un foc, dintre care jumătate de înaltă calificare, foarte probabil plătite cu peste 1.000 de euro pe lună. Paguba este şi mai mare: ING Service Center Europe ar fi trebuit să angajeze până în 2013 1.000 de oameni în total. Deci Clujul pierde 1.400 de locuri de muncă (destul de) bine plătite. Aceasta înseamnă nu numai 20-30 de milioane de euro anual care nu se vor mai vărsa ca impozite, contribuţii sociale şi salarii nete plătite angajaţilor şi alte câteva milioane de euro ca taxe pe profit sau de altă natură. Mai înseamnă şi un minus de câteva milioane de euro pe an plătite pentru închirierea clădirilor, alte milioane pentru servicii prestate de diverşi furnizori şi alte milioane de euro sau poate chiar zeci de milioane de euro pierdute indirect de companii care vindeau maşini, case, mâncare sau haine salariaţilor celor două companii.

17 proiecte pe hârtie în PPP, dar câte se vor face?

Guvernul a aprobat miercuri o listă cu 17 obiective majore care ar urma să fie construite în parteneriat public - privat (PPP), în condiţiile în care specialiştii susţin că legea de bază care reglementează PPP-ul este absolut nefuncţională. Guvernul a modificat săptămâna trecută "pe muteşte" legea PPP printr-o ordonanţă de urgenţă care nu a fost mediatizată, deşi subiectul îi interesează în cel mai înalt grad pe investitori. Problema care se pune cu acuitate: ce aduce statul într-un parteneriat public - privat şi ce câştigă investitorul din această afacere. Cristina Trăilă, şefa Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), admitea recent că nu poţi să faci, de pildă, o autostradă în PPP urmând ca investitorul să-şi recupereze investiţia în 20-25 de ani şi că mai trebuie ceva pe deasupra.

Fondurile au câştigat bătălia dividendelor la SIF1 şi SIF4

Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi cei ai SIF Muntenia (SIF4) au aprobat propunerile de majorare a dividendelor venite din partea fondurilor de investiţii. Lupta dintre conducerea SIF1 şi fonduri nu s-a încheiat însă. În martie conducerile celor cinci SIF-uri au primit o solicitare surpriză din partea celor mai mari acţionari instituţionali: creşterea cu până la peste 70% a dividendelor distribuite din profitul realizat în 2010, iar două SIF-uri, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), au introdus propunerile pe ordinea de zi, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au refuzat motivând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale. Ieri, în cadrul AGA de la SIF Banat-Crişana, acţionarii au aprobat cu 60% din voturi distribuirea unui dividend de 0,103 lei/acţiune, respectiv 90% din profitul pe 2010.

Ce fac băncile cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă

Bank of Cyprus a decis scoaterea la licitaţie a 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial My Dream din zona Pipera din nordul Capitalei, aflat în insolvenţă, decizie care va marca o nouă etapă a crizei imobiliare, şi anume tranzacţiile cu portofolii de locuinţe aflate în default. Băncile caută astfel investitori specializaţi în industria locuinţelor cărora să le plaseze portofoliile imobiliare, deoarece vânzarea "bucată cu bucată" a apartamentelor poate dura mult mai mult, iar costurile de administrare şi cu impozitele pot adânci pierderile.

FMI: creştere economică de 1,5% în acest an în România

FMI susţine că economia românească începe să îşi revină, exporturile îşi continuă creşterea, iar încrederea consumatorilor şi a investitorilor, deşi este încă redusă, dă semne de redresare, însă avertizează că există riscul ca Guvernul să renunţe la unele reforme pe motiv că economia revine pe plus. "Mulţi analişti se aşteaptă pe termen mediu ca economia României să crească mai repede decât regiunea. Nu putem relaxa reformele în România. Pieţele văd acum România făcând ceea ce trebuie", consideră reprezentanţii FMI, potrivit unor surse apropiate discuţiilor între oficialii de la Washington şi autorităţile române.

CTP: Taxarea informaţiilor pe internet, greu de realizat din lipsa consensului între publisheri

Indira Crasnea, preşedinte CRP, şi CT Popescu, senior editor gandul.info, au declarat joi, la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), că taxarea informaţiilor pe net este dificil de realizat, întrucât nu există un consens între publisheri, informează Mediafax. Cristian Tudor Popescu a spus în cadrul seminarului că ziarul pe hârtie - cotidianul dispare, iar produsul pe internet este diferit fundamental de "confortul" pe care îl avea jurnalistul care scrie la o publicaţie pe hârtie. "Mă refer la cotidian, nu la săptămânalele, de pildă, de ştiri. Publicaţiile de nişă o să mai reziste suficient pe hârtie, dar cotidianul generalist nu are niciun viitor, este o chestiune de ani (...) Jurnalismul se mută în momentul acesta din televiziune pe net. Televiziunii o să-i rămână divertismentul, filmele, transmisii sportive.

Şeful SIE, la "După 20 de ani": Toţi spionii sunt, în esenţă, infractori

Mihai Răzvan Ungureanu, şeful serviciului de informaţii Externe (SIE), spune că românii sunt foarte buni la spionaj extern, acest lucru fiind confirmat de numeroasele parteneriate încheiate de SIE cu serviciile externe ale altor ţări. Conform şefului SIE, acest lucru arată încrederea de care se bucură spionii români şi calitatea informaţiilor pe care ei le obţin şi le furnizează. Ungureanu, 43 de ani, a declarat în cadrul emisiunii După 20 de ani de la Pro TV, care va fi difuzată duminică de la ora 10:00, că spionii sunt infractori pentru că îşi obţin informaţiile încălcând legile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb