REVISTA PRESEI 29.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 aprilie 2016

ADEVARUL

România la şase luni de la incendiul din Colectiv

La şase luni de la tragedia din clubul Colectiv, cea mai mare din ultimii 25 de ani, vinovaţii încă nu au fost traşi la răspundere, deşi sunt arătaţi cu degetul de societate, care încă aşteaptă răspunsuri legate de ce s-a întâmplat exact în seara zilei de 30 octombrie 2015. "Corupţia este la acelaşi nivel, politicienii s-au agăţat de acest eveniment tragic pentru a-şi face campanie", atrag atenţia specialiştii. Dosarul a fost trimis joi în judecată către Judecătoria Sectorului 4. Rechizitoriul este unul complex, numără 171 de pagini, în care anchetatorii au descris, pas cu pas, ce s-a întâmplat în toamna anului trecut, în centrul Capitalei. La şase luni de la tragedie, şapte victime mai sunt internate în spitalele din străinătate, după ce din cele peste 180 de persoane care au ajuns în unităţile sanitare din Capitală şi, ulterior, în cele din afara ţării, 64 de tineri au pierdut lupta pentru viaţă.

Primari pe viaţă. Edili români care stau de zeci de ani pe fotoliul de la primărie

Meseria de primar în România este una la care se renunţă cu greu, mai ales dacă alegătorii te votează de fiecare dată. Fie că se pregătesc pentru al patrulea sau pentru mandatul cu numărul opt, cei mai mulţi dintre "primarii pe viaţă" ai României sunt convinşi că vor câştiga şi de data asta, mai ales că unii dintre ei nici nu au contracandidaţi. Adevărul" vă prezintă, pe scurt, cine sunt cei mai cunoscuţi primari români care au cel puţin trei madate la activ şi candidează din nou, dar şi cum percep ei faptul că sunt în funcţie chiar şi de 20 de ani. ALBA. Mircea Hava conduce instituţie de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie fiind creditat cu cele mai mari şanse dintre cei şapte candidaţi. Tudor Pendiuc este primar al municipiului Piteşti din 1992, când a câştigat alegerile locale ca membru al PD, după care a candidat pe listele PSD. Emil Boc şi-a depus dosarul de candidatură pentru al patrulea mandat de primar al Clujului. Candidează din partea PNL, are 49 de an.

Gafă de miliardar: Ioan Niculae a uitat lista cu off-shore-urile pe biroul său

Săptămâna aceasta, milionarul Ioan Niculae a fost trimis în judecată. Considerat cel mai bogat român, omul de afaceri Ioan Niculae şi-a construit un adevărat imperiu financiar, dar nimeni nu ştia cu exactitate până unde se întinde acesta. Asta până ca milionarul să intre în vizorul DNA. La percheziţiile făcute în dosarul în care Niculae a fost deferit justiţiei pentru că ar fi corupt înalţi demnitari ca să promoveze o hotărâre de Guvern, prin care să fie subvenţionată de stat activitatea combinatelor sale, procurorii DNA au făcut o descoperire surprinzătoare. El a făcut o imprudenţă demnă de amatori: a pus pe hârtie schema completă a tuturor firmelor sale de pe teritoriul României, precum şi cu relaţiile dintre ele. Asta i-a ajutat pe procurori să înţeleagă mai bine mecanismele prin care omul de afaceri a reuşit să pună la punct o adevărată caracatiţă evazionistă.

Trupe americane, in marş prin Romania spre Republica Moldova

Militari ai Armatei Republicii Moldova si ai Statelor Unite ale Americii vor participa, in perioada 3 mai - 20 mai 2016, la exerciţiul "Dragon Pioneer 2016", desfăşurat, in premiera, in Republica Moldova. Aplicaţiile, la care vor fi antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA si 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum si din brigăzile 1, 2 si 3 ale Armatei Naţionale, au ca scop instruirea comuna a subunităţilor de geniu si creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele doua armate, informează Ministerul Apărării de la Chişinău. Unitatile de tehnica americane vor intra in Republica Moldova la 2 mai curent, prin punctul de trecere Sculeni si se vor deplasa pe drumul national M14, urmand traseul Sculeni - Falesti - Negresti.

Povestea românului căruia îi sunt datori toţi giganţii petrolieri mondiali

Ar fi putut fi mai bogat decât celebrul John D. Rockefeller, dar a fost furat atât în SUA, cât şi în România. Toate marile companii mondiale din domeniul petrolului îi sunt datoare-vândute. În urma lui au rămas procese de sute de miliarde de dolari. Este vorba de inginerul Ion Basgan, care a inventat în anii '30 o nouă metodă de foraj, ceea ce a permis petroliştilor atingerea unor adâncimi mult mai mari pentru extragerea "aurului negru". Basgan a pus în practică aplicaţiile sonicităţii în domeniul petrolier. Mai exact, în 1932 el "revoluţionează tehnica forajului, respectiv trecerea de la forajul rotativ la forajul rotativ percutant, prin punerea în regim vibratoriu al sapei de foraj, metodă după care se forează şi în prezent", potrivit informaţiilor de pe site-ul fundaţiei. Cercetările sale capătă numele de "efectul Basgan". În perioada 1932-1934 el îşi publică cercetările şi îşi susţine doctoratul la Leoben.

Omul de afaceri Cristian Burci, pus sub control judiciar

Tribunalul Olt a judecat joi, 28 aprilie, arestarea preventivă a celor cinci persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală, în care este anchetat şi omul de afaceri Cristian Burci. Astfel, omul de afaceri şi celelalte patru persoane au fost puse sub control judiciar. Cristian Burci a părăsit, aproape de miezul nopţii, arestul, la expirarea ordonanţei de reţinere, fiind a patra persoană cercetată în dosar care şi-a recăpătat libertatea, după Ion Dinoiu, Vilson Stancu şi Clara Gheacov, Denisa Turcu aşteptând la rândul său să poată pleca acasă. Cei cinci învinuiţi pentru care judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus controlul judiciar au o serie de interdicţii şi măsuri de respectat, printre care: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi.

Rusia avertizează cu măsuri de retorsiune în cazul creării unei Flote NATO în Marea Neagră, vizând în principal România

Proiectul NATO de a crea o flotă la Marea Neagră subminează securitatea şi stabilitatea şi obligă Rusia să adopte măsuri de retorsiune, avertizează purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de stat Tass. Maria Zaharova a susţinut că "este evident că discuţiile pe marginea acestui subiect, pe lângă eventuali paşi practici, dacă vor fi făcuţi, nu vor contribui la prezervarea Mării Negre ca o regiune a păcii şi a bunei vecinătăţi, lucruri pe care Bucureştiul le sustine vehement la nivel verbal". "Alături de amplasarea elementelor sistemelor de apărare antirachetă la Deveselu şi a altor infrastructuri ale SUA şi NATO în Romania şi în alte ţări, aceste lucruri indică o dorinţă de a intensifica activitatea militară în regiune, în imediata apărare a graniţelor Rusie", a adăugat oficialul rus. "Aceasta subminează puternic securitatea şi stabilitatea în această parte a continentului, forţând Rusia să adopte contramăsuri adecvate pentru a-şi asigura propria securitate", a avertizat Zaharova.

EVENIMENTUL ZILEI

CÂND intră în vigoare legea dării în plată

Legea dării în plată a fost publicată în Monitorul Oficial joi seara, urmând ca peste 15 zile românii care nu îşi mai pot plăti ratele să aibă posibilitatea de a notifica banca în acest sens. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că a promulgat legea dării în plată. Şeful statului a precizat că, iniţial, a cerut Parlamentului reexaminarea legii dării în plată, iar ulterior a constat că Legislativul a ţinut cont de observaţiile sale şi a decis să promulge actul normativ, informează Mediafax. Legea dării în plată a fost adoptată, miercuri, 13 aprilie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere. Deputaţii au stabilit astfel că legea privind darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă şi au majorat plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro. De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.

A patra încercare a lui Sebastian Ghiţă de a plăti cauţiunea stabilită de procurorii DNA a fost acceptată

Garanţiile depuse de către deputatul Sebastian Ghiţă (aproape 20 de milioane de euro) în contul cauţiunii de 13 milioane de euro stabilită în dosarul în care este urmărit penal pentru şantaj, au fost admise de procurorii DNA Ploieşti. "La data de 28 aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au admis cererea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, deputat în Parlamentul României, de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, prin depunerea de garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei", se arată într-un comunicat emis, joi, de DNA.

Marşul minerilor a fost în zadar: 2.000 de angajaţi ai CEO, forţaţi să plece

Acum o săptămână, zeci de mineri au venit în Bucureşti, parcurgând pe jos distanţa dintre Târgu Jiu şi Bucureşti - 280 de kilometri. Li s-au alăturat alţi români, aşa încât atunci când au ajuns în Capitală, în faţa Palatului Victoria, câteva sute de protestatari au pichetat sediul Guvernului. Vicepremierul Costin Borc le-a promis, în stradă: "complexul Energetic Oltenia nu se închide". Ieri, presa a scris că planul de reducere a numărului de angajaţi cu 2.000, în acest an, se menţine. "Planul prevede disponibilizarea a 5.000 de salariaţi până în 2020, prin plecare voluntară sau pensionare. Pentru acest an este prevăzută plecarea a circa 2.000 de angajaţi. Şi pentru anul viitor este prevăzut un număr destul de mare, dar depinde de câţi se înscriu în schema de plecări voluntare, cu salarii compensatorii", a scrie Agerpres, citând surse din Ministerul Economiei. Circa 1.000 dintre angajaţi ar fi persoane pensionabile până în 2019. În prezent, societatea are un număr de 15.168 salariaţi.

JURNALUL NATIONAL

1,5 milioane de români, condamnaţi să lucreze "la negru"

Majorarea salariului minim, începând cu data de 1 mai, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, va pune presiune pe firmele mici, în condiţiile în care taxarea forţei de muncă este excesivă în România. Angajatorii vor cheltui mai mult cu 245 de lei pentru fiecare loc de muncă plătit cu salariul minim, dar angajaţii vor rămâne în mână cu doar 140 de lei, restul de 105 ajungând în visteria statului. Asta înseamnă că bugetele vor aduna, suplimentar, peste 115 milioane de lei, de la cei 1,1 milioane de angajaţi care au salariul minim. Adică peste 25 milioane de euro. Situaţia nu este pe placul firmelor mici care sunt nemulţumite că taxele şi impozitele aferente salariul minim trec de 39% . Cu o astfel de fiscalitate, România este printre primele ţări din Europa când vine vorba de muncitori fără forme legale. În fiecare zi, peste 1,5 milioane de români lucrează fără să aibă siguranţa unui contract legal.

Cât plăteşte Primăria Capitalei pentru finalizarea lucrărilor de consolidare la Arcul de Triumf

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a contractat lucrări în valoare de aproape 2 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare la Arcul de Triumf şi pentru amenajarea peisagistică aferentă. În acest sens, pe 25 aprilie, PMB a atribuit un "contract privind finalizarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţii aferent proiectului 'Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf', inclusiv amenajare peisagistică", potrivit unui anunţ publicat pe 27 aprilie pe SEAP. Valoarea totală finală a contractului este de 1.981.077,70 de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit societăţilor Romconstruct Holding Grup SA - UTI Grup SA, Romconstruct Holding Grup SA fiind lider al acestei asocieri. Contractul a fost atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, alegerea acestei proceduri fiind justificată prin faptul că "Lucrările/ produsele/ serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice". Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

NATIONAL

Dudu Ionescu militarizează Palatul Cotroceni!

Palatul Cotroceni a început pur si simplu sa "DUDU"ie, după ce consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţionala, Constantin Dudu Ionescu a primit mana libera sa se ocupe de reorganizarea Administraţiei Prezidenţiale, după exilarea lui Dan Mihalache in Marea Britanie. Si fostul ministru de Interne si-a intrat in pâine cu o frenezie rar întâlnita in anturajul lui Klaus Iohannis, preluând deja din mers o buna parte din atribuţiile specifice "fisei postului" şefului Cancelariei prezidenţiale.

Iohannis, bucureştean cu acte-n regula

Klaus Iohannis a anunţat, joi, ca si-a mutat domiciliul in Capitala, fapt care ii va permite sa voteze aici la alegerile locale. "Cred ca este bine sa se ştie ca mi-am făcut viza de reşedinţa pe Bucureşti, adică voi vota aici pentru primar general si primar de sector si, evident si pentru Consiliul General si Consiliul de Sector. Mi s-a părut ca este corect si, in consecinţă, voi fi si mai interesat de felul in care se face campanie electorala pentru Bucureşti", a anunţat şeful statului. La auzul vestii, optimiştii de dreapta s-au bucurat si pe loc au mai adăugat un vot in plus in contul candidatului PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu.

Listele de semnături ii fac bucata si lui Băsescu

Candidatul PMP la Primăria Craiovei, Gelu Vişan, a căzut si el victima verificării listelor de semnături. Biroul electoral craiovean i-a respins lui Gelu Vişan dosarul de candidatura la funcţia de primar al municipiului pe motiv ca in listele de susţinere apar semnăturile unor persoane care nu sunt din Craiova. Mai exact, reprezentanţii Biroului electoral spun ca doar puţin peste jumătate din cele aproximativ 3000 de semnături sunt in regula. "Celelalte adrese menţionate fie sunt localităţi din judeţul Dolj (Filiaşi, Amărăşti, Ghidici, Celaru, Sadova, Seaca de Pădure, Listeava, Bistreţ, Farcaş, Valea Stanciului), fie au indicate doar strada si numărul, eventual apartament, nefiind indicata localitatea in care domiciliază", se precizează in hotărârea de respingere a candidaturii lui Vişan.

PUTEREA

Mega Image şi publicitatea mincinoasă. Ţeapa Super Flizz 2

Reţeaua de magazine tip supermarket Mega Image pare hotărâtă să-şi îngroape campania de marketing de mare succes cu diverse cartonaşe şi discuri (flizz-uri) pentru copii, oferite la achiziţionarea anumitor produse. Campania curentă se numeşte Super Flizz 2 şi constă în discuri cu personaje din diverse desene animate de ultimă oră, cel mai cunoscut fiind Zootropolis. Grădiniţele şi şcolile sunt pline de cataloage în care se păstrează flizz-urile (cataloagele se achiziţionează separat), copiii făcând schimburi de dubluri pentru a-şi completa colecţiile. Însă, cei mai mulţi copii nu reuşesc să-şi umple cataloagele, fie fiindcă nu dau de flizz-urile mai rare, fie pentru că părinţîi lor nu cumpără suficiente produse promovate de Mega Image, fie deoarece Mega Image face profit pe seama credulităţîi lor.

Mielul, cozonacii şi ouăle - vânzări de sute de milioane de euro de Paşti

Perioadele de sărbători sunt cu siguranţă cele mai aşteptate de producătorii şi comercianţii de produse alimentare. Companiile din sectorul de panificaţie, dar şi crescătorii de păsări şi cei de miei au încasări, numai în aceste zile, de ordinul a zeci de milioane de euro, de pe urma vânzărilor de carne de miel, ouă, pască şi cozonaci. Astfel, din vânzarea a 7,5 milioane de cozonaci, pe care producătorii din sectorul de panificaţie şi patiserie îi produc pentru Sărbătorile Pascale, ei ar putea încasa aproximativ 15 milioane de euro, a declarat, joi, pentru News.ro, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

ROMANIA LIBERA

Ce tradiţii Pascale păstrează românii

Fiecare zonă etnografică are propriile obiceiuri. Unele dintre cele mai savuroase sunt întâlnite în Transilvania şi Banat. Românii păstrează tradiţii vechi şi variate legate de Învierea Domnului, care va fi serbată la finalul acestei săptămâni de românii care respectă calendarul bizantin, respectiv de credincioşii Bisericii Ortodoxe Române şi de cei ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Unele dintre aceste tradiţii sunt respectate în toată România. Aşa ar fi pregătirea spirituală pentru Paşti. În Săptămâna Mare, oamenii se spovedesc şi se reculeg, după ce au postit. Însă există şi o serie de tradiţii specifice Transilvaniei. În Biserica Greco-Catolică, oamenii urmează Calea Crucii. Este vorba de o rugăciune specială, prin care credincioşii rememorează Patimile Mântuitorului. În Cluj-Napoca, s-a format o tradiţie în Miercurea Mare. Credincioşii, conduşi de episcopul Florentin Crihălmeanu, se strâng în fiecare an în Piaţa Unirii, lângă biserica romano-catolică Sfântul Mihail.

Lumea lui Trump: "America Întâi", apoi alte idei

Bine plasat pentru a obţine învestitura Partidului Republican în cursa ­pentru preşedinţia SUA, miliardarul şi-a prezentat în linii mari ceea ce ar putea ­deveni politica sa externă. Favoritul republican a promis, în primul său discurs de politică externă, că va plasa interesul Statelor Unite în centrul tuturor deciziilor sale, dar miliardarul a dat prea puţine detalii asupra politicii pe care o va promova. Miliardarul american a subliniat prioritatea absolută a intereselor americane faţă de orice formă de misiune externă şi a subliniat că politica externă a SUA este lipsită de orice busolă după sfârşitul Războiului Rece şi erorile succesive au condus aliaţii Washingtonului să aibă dubii în ce priveşte determinarea americană, iar adversarii să nu se mai teamă de prima putere militară mondială. Pentru magnatul imobiliar, reconstrucţia SUA trebuie să fie prioritatea absolută, inclusiv tratatele de liber-schimb şi beneficiile presupuse ale globalizării.

ZIARUL FINANCIAR

Harta zborurilor de pe aeroportul Otopeni: Londra, cea mai "cerută" destinaţie

Londra, Cluj-Napoca şi Iaşiul sunt principalele destinaţii ale avioanelor care decolează de pe aeroportul internaţional Henri Coandă din Capitală, terminal care a fost tranzitat anul trecut de 9,3 milioane de oameni. Din cele peste 1.200 de avioane care au decolat săptămânal în sezonul de iarnă (25 octombrie 2015 - 27 martie 2016) de pe aeroportul Henri Coandă, aproape 40% se îndreaptă către zece destinaţii, cele mai multe fiind internaţionale, arată o analiză a ZF. Londra este principalul hub către care pleacă aeronavele din Bucureşti, 69 de zboruri fiind înregistrat săptămânal către această destinaţie, conform datelor transmise ZF de către Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Către aeroporturile din Londra zboară companii precum Wizz Air, Tarom, Blue Air, Britsh Airways şi Ryanair. Însă, din spate vin puternic destinaţiile interne, aeroporturile din provincie atrăgând tot mai multe companii aeriene.

Cele mai mari tranzacţii dintr-o piaţă care fierbe: cinci companii au închiriat 46.000 mp de birouri în acest an

Telekom (telecom), BCR şi Deutsche Bank (sectorul bancar), Mysis (software) şi Mega Image (retail) sunt actorii celor mai mari tranzacţii din zona de închiriere de birouri în primele luni ale acestui an, potrivit unei analize ZF făcută pe baza datelor din piaţă. Împreună, cei cinci au semnat acorduri pentru 46.000 mp birouri, iar "harta semnăturilor" arată interesul în creştere pentru zona pasajului Basarab - Orhideea. Într-o piaţă imobiliară care se dez­mor­ţeşte, unde tranzacţiile cu suprafeţe mari de birouri sunt anunţate tot mai frecvent, cinci mutări făcute în Bucureşti de la începutul anului până acum au dominat segmentul de office. Cel mai mare contract pe piaţa închirierilor din Capitală a fost încheiat de cea mai mare bancă din sistemul local, BCR, care a luat 20.000 mp în clădirea The Bridge a dezvoltatorului imobiliar Forte Partners.

O piaţă care creşte, creşte, creşte

Consumul a redevenit anul trecut vioara întâi a economiei, cu un avans de circa 9% faţă de 2014, creştere ce a amintit de vremurile de demult, de perioada de boom. Evoluţia pozitivă a fost susţinută de reducerea TVA la alimente în iunie 2015 de la 24% la 9% şi de încrederea crescută a consumatorilor în economia locală. Trendul ascendent continuă şi în acest an, iar retailerii şi-au bugetat creşteri în linie, vorbind atât de o creştere a vânzărilor în volum, dar şi de o orientare a consumatorilor către produse mai scumpe. Această situaţie este nouă pentru o piaţă care a fost marcată de criză, de prudenţa consumatorilor şi de orientarea tot mai mare către preţ. "Pentru piaţa de comerţ din România reducerea TVA a fost un semnal pozitiv, reflectat într-o evoluţie mai bună a vânzărilor. Măsurile de acest fel sunt întotdeauna bine-venite, ele putând fi dublate de încurajarea şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale locale din sectorul producţiei alimentare, care pot genera stabilitate şi dezvoltare pe termen lung pentru piaţa de comerţ din România", spun reprezentanţii Metro Cash&Carry.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. OFFSHORE : aici se albesc - BINE - banii D-VOASTRĂ !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb