REVISTA PRESEI 29.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iulie 2011

ADEVARUL

Proporţiile jafului: iată câţi bani plătim în plus pentru un kilometru de autostradă

În România s-au construit tronsoane de autostradă cu mai mult de 20 de milioane de euro pe kilometru, în loc de 6 milioane de euro/kilometru, ceea ce arată cât de ieftin ar putea fi în realitate. Dacă Bechtel acceptă preţul negociat cu autorităţile de la Bucureşti pentru Autostrada Transilvania, următoarele tronsoane vor fi construite cu peste 60% mai ieftin. Zilele acestea, din negocierile purtate de partea română cu conducerea de la Washington a companiei Bechtel a reieşit că americanii ne vor construi încă 64 de kilometri de autostradă la preţul de 6 milioane de euro/kilometru, cu condiţia stingerii unei părţi din datoria României către constructor. Asta în condiţiile în care pe Autostrada Transilvania s-a cheltuit mai mult de un miliard de euro pentru cei 52,4 kilometri finalizaţi, adică peste 20 de milioane de euro/kilometru.

Două ministere îşi dau mâna peste lege

Ministerul Agriculturii şi cel al Transporturilor s-au înţeles să ignore hotărârea de guvern care-i obligă pe fermieri să aibă cântar la marginea tarlalei. Producătorii, transportatorii şi cumpărătorii de mărfuri agricole ar trebui amendaţi pentru lipsa tichetului de cântar. Realitatea este însă alta. De înţelegerea dintre cele două ministere ştie toată lumea. Subordonaţii din teren au primit o "directivă de la Bucureşti" în care sunt şi ei îndemnaţi să ignore hotărârea care prevede faptul că fiecare fermier trebuie să aibă cântar la capătul tarlalei. Cântarul emite un tichet, care trebuie să parcurgă apoi tot traseul: fermier, transportator şi cumpărător. Principalul obiectiv al hotărârii de guvern este combaterea evaziunii. Actul, Hotărârea de Guvern 432 aprobată la 27 aprilie 2011 (H.G. 432/2011), vizează condiţiile în care se desfăşoară furnizarea şi transportul rutier de bunuri divizabile pe drumurile publice din România.

România vinde ieftin şi cumpără scump

Diferenţele de calitate şi managementul defectuos al mărfurilor au făcut ca majoritatea produselor agricole să fie importate cu preţuri mai mari decât sunt exportate. Grâul, orezul, uleiul, zahărul sau lactatele sunt importate mai scump, dar la export se vând mai ieftin. Specialiştii spun că decalajul este dat de valoarea adăugată. Deficitul comercial (diferenţa dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor) este în scădere, per ansamblu, dar la alimente şi la produse agricole se menţine la cote ridicate. La importurile şi exporturile de produse agricole, în 2010 am avut un deficit extern de peste 700 de milioane de euro.

Top 10 cei mai bogaţi bugetari din România

Econtext a calculat averea a zece demnitari care conduc unele din cele mai importante instituţii publice din România. Averile acestora au fost calculate de econtext.ro pe baza declaraţiilor de avere. Cea mai saracă este Laura Codruta Kovesi, procurorul general al României, la polul opus fiind Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu o avere de peste un milion de euro. Averile celor mai influenţi bugetari: Locul 10. Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României: 93.656 de euro; Locul 9. George Maior, directorul SRI: 144.329 de euro; Locul 8. Liviu Popa, şeful Poliţiei Române:230.620 de euro; Locul 7. Daniel Morar, şeful DNA: 312.665 de euro; Locul 6. Augustin Zegrean, presedintele Curţii Constituţionale: 688.117 euro; Locul 5. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: 789.285 de euro; Locul 4. Traian Băsescu: 800.000 de euro; Locul 3. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: 821.912 euro.; Locul 2. Sorin Blejnar, şeful ANAF: 866.675 de euro.; Locul 1. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: 1.083.501 euro

Va supravieţui zona euro unei probabile prăbuşiri financiare a Italiei?

Încrederea în obligaţiunile italiene se evaporă pe zi ce trece. Dacă al doilea pachet de salvare al Greciei de săptămâna trecută redresase puţin diferenţa (spread) dintre obligaţiunile italiene şi cele germane la bursă, aceasta coborând de la un catastrofic 3,32 la un relativ gestionabil 2,47, în ultimele zile spread-ul a început să crească din nou (3,13 astăzi), punând din nou sub semnul întrebării "sănătatea" financiară a Italiei, o ţară mult mai dificil de salvat decât Grecia.

Ratingul Statelor Unite, prilej de anchetă

O comisie a Congresului american verifică în ce măsură Trezoreria a încercat să modifice un comunicat de presă al Standard & Poor"s pe tema ratingului SUA. Trezoreria americană va trebui să dovedească dacă a influenţat în vreun fel decizia agenţiei Standard & Poor"s de a nu scădea ratingul SUA. Problema este analizată de o comisie a Congresului american, condusă de republicanul Randy Neugebauer. Misiunea lui este să verifice în ce măsură Trezoreria "a încercat să facă schimbări semnificative într-un comunicat de presă din luna aprilie a acestui an, prin care S&P a anunţat modificarea perspectivei ratingului SUA de la < stabilă > la < negativă >", relatează Reuters.

Grupul Rosneft se pregăteşte de vânzare

Vânzarea participaţiei de 75% pe care statul rus o deţine la compania petrolieră Rosneft ar putea aduce Rusiei 14 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. În aceste condiţii, afacerea va fi cu siguranţă cea mai importantă privatizare din istoria Rusiei. Acţiunile nu vor fi vândute însă toate în acelaşi timp. Decizia de a vinde face parte dintr-un plan de privatizare care se întinde până în 2017, iar pentru început, statul vrea să vândă doar un pachet de 15% din acţiuni, în 2012, explică oficialii Ministerului Dezvoltării Economice. Compania, cu sediul la Moscova, controlează majoritatea activelor fostei Yukos Oil din Rusia, cel mai mare producător de petrol înainte de 2006, anul intrării în faliment.

Andrei Pleşu: Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie umană pentru oamenii de carte

Amintindu-şi de perioada în care a fost consilierul prezidenţial al lui Traian Băsescu, Andrei Pleşu l-a descris pe preşedinte ca fiind lipsit de orice fel de respect pentru intelectuali. În opinia sa, Adriana Săftoiu, care a fost alături de Băsescu mai mulţi ani, a jucat un rol în a-i sugera că ar fi bine să fie anturat de câteva nume care să aibă o anumită greutate. "Intelectualii sunt cei care l-au votat pe Băsescu prima dată. Atunci a apărut normal ca el să mizeze pe ăştia. Opţiunea lui şi criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, să nu ne facem iluzii. Deci cine îşi imaginează că el a spus: Mă, mie îmi trebuie nişte băieţi fini, oameni citiţi, iar atunci îi aleg pe cutare şi pe cutare... Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui să ies pe scenă anturat de o echipă care să sune frumos la ureche, ceea ce a şi făcut, dar e important să ştim că n-a făcut-o fiindcă iubeşte cultura şi pe intelectuali.

Franţa, târâtă în vârtejul crizei

Ţara ar putea pierde ratingul "AAA", iar FMI anticipează că economia franceză va rata estimările privind creşterea şi veniturile fiscale. FMI susţine că singura opţiune a Parisului este să reducă cheltuielile, având în vedere că impozitele sunt printre cele mai ridicate din Europa, iar creşterea economică este slabă. O veste proastă nu vine niciodată singură. Într-un timp foarte scurt, Franţa s-a văzut târâtă în vârtejul turbulenţelor financiare europene. După ce agenţia Standard & Poor"s a avertizase, luna trecută, că va reduce, probabil, ratingul Franţei pe termen lung dacă guvernul nu adoptă noi reforme, zilele trecute şi grupul ING spusţine că economia şi finanţele Franţei sunt într-o situaţie mai asemănătoare cu ţări evaluate cu rating "AA+", precum Belgia, scrie Reuters.

Un panou de sticlă din faţada magazinului Cocor s-a prăbuşit în stradă

Unul dintre geamurile care acoperă faţada magazinului de lux Cocor, a căzut în plină stradă după ce s-a spart din motive necunoscute. Din fericire nu s-au înregistrat victime până la acestă oră, cu toate că la acele ore traficul pietonal este foarte intens în zonă. Martorii aflaţi la faţa locului spun că geamul imens a căzut la milimetri de capul unei trecătoare. PR manager-ul magazinului nu a putut fi contactat pentru a comenta incidentul. Magazinul în forma sa actuală a fost dat în folosinţă în decembrie 2008 şi are cea mai mare instalaţie de ecrane LCD publicitare din toată Europa continentală.

CURENTUL

Nistorescu - administrator la Rodipet-ul anchetat de DIICOT

Falimentarea Rodipet, odată cel mai important difuzor de presă din Romånia, s-a produs şi cu aprobarea tacită, sau explicită, a unora dintre ziariştii care aveau să sfårşească în "burta" generoasă a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi să devină chiar părţi componente ale aparatului său "digestiv". Printre ei se află Cornel Nistorescu şi Petre Mihai Băcanu, doi dintre cei care aveau să rămånă în Consiliul de Administraţie al Rodipet şi după privatizarea acestei societăţi. Încheiat în decembrie 2003 între APAPS-ul condus de Ovidiu Muşetescu şi firma Magnar System Com SA, a afaceristului libanezo-american Hassan Awdi, contractul de privatizare a Rodipet s-a dovedit a fi, cåţiva ani mai încolo, o mare escrocherie pusă la cale de gruparea infracţională condusă de libanez.

Omul lui Năstase vs. omul lui Geoană pentru şefia PSD Bucureşti

Odată cu apropierea datei alegerilor pentru şefia filialei Bucureştilor, atât gaşca lui Năstase, cât şi ce a mai rămas din cea a lui Geoană şi-au scos cei mai buni oameni pentru lupta finală. Colţul lui Năstase se pare că îl va arunca în luptă pe deputatul PSD Eugen Bejinariu, secretar general al guvernului PSD condus de Adrian Năstase, dar şi premier interimar, în decembrie 2004. Acesta îl va avea adversar pe Marean Vanghelie, care se vrea un fel de rampă de revenire a lui Geoană la cârma acestei formaţiuni.

CURIERUL NATIONAL

Dacia a rămas fără benzină

După ce ani în şir a ieşit "pe plus" tocmai datorită exploziei Dacia pe piaţa europeană, Grupul Renault a rămas fără colacul de salvare. Vânzările producătorului din Mioveni în Europa au scăzut cu 3,7% în primul trimestru, la 126.918 autovehicule. Declinul de pe piaţa franceză, cauzat de închiderea programului Rabla, a fost de 21,6%, la 50.413 unităţi. Ieftine şi acceptabile din punct de vedere al performanţei (pentru nepretenţioşi) autoturismele fabricate la Mioveni nu mai pot susţine trustul din care fac parte, cu atât mai mult cu cât europenii nu mai consideră necesar să promoveze programele de înnoire a parcurilor auto.

Orange România, oaia cea mai neagră a operaţiunilor France Telecom

România reprezintă o gaură de 33 mil. euro în profitul operaţional al francezilor. Piaţa locală este singura cu venituri în scădere pe semestrul I, în regiunea Europei. Operaţiunile Orange din România au reprezentat pentru grup şi pentru compania-mamă France Telecom o piatră de moară legată de gât. Este singura piaţă care la nivelul Europei a înregistrat venituri în scădere pe primele şase luni. Slovacia este singura piaţă care a făcut ca România să nu pară atât de neagră pe cât este. Dar asta doar în ultimele trei luni. Pe regiunea în care este încadrată de France Telecom, pentru a monitoriza rezultatul operaţional, România este alături de Egipt şi Coasta de Fildeş, o piaţă cu probleme.

SUA laudă România pentru capturarea teroriştilor

Ambasada Statelor Unite: Parteneriatul exemplar cu autorităţile române a făcut posibilă capturarea celor patru terorişti la începutul săptămânii. Doi dintre teroriştii arestaţi provizoriu, în vederea extrădării, riscă închisoare pe viaţă. Procurorul districtului de sud din New York, Preet Bharara, a mulţumit şi el, miercuri, Poliţiei Române (IGPR) pentru colaborarea în cazul privind capturarea a patru terorişti, între care şi liderul unei grupări islamiste, în urma unor acţiuni derulate în Bucureşti şi Maldive. Prinderea celor patru a fost posibilă în urma a două operaţiuni sub acoperire derulate de DEA, se arată într-un comunicat de presă al DEA.

Comisia de Urbanism a Capitalei a aprobat construirea a două turnuri la Răzoare şi Basarab

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" dezaprobă deciziile, susţinând că se supraaglomerează cele două zone din Bucureşti. Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Capitalei a avizat miercuri două Planuri Urbanistice Zonale, primul numit "Accent vertical - Nod Răzoare", pentru un turn de 100 metri înălţime în intersecţia de la Răzoare, iar cel de-al doilea, tot de 100 m înălţime, în strada Orhideelor nr. 46, lângă Podul Basarab.

Londra se îndepărtează tot mai mult de Uniunea Europeană

Pe fondul actualei lupte a liderilor europeni de a ieşi din criza ce face ravagii de aproape trei ani, Marea Britanie lasă a se înţelege că ea este gata să se detaşeze şi mai mult de Uniunea Europeană. Zilele trecute, premierul David Cameroon declara în faţa deputaţilor conservatori din Parlamentul britanic că, criza din zona euro ar putea fi o oportunitate pentru retrocedarea către Londra a atribuţiilor suverane transferate Bruxellesului, în virtutea apartenenţei la UE. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, lansa o altă idee, aceea a unei Europe cu două viteze. El acceptă integrarea fiscală între ţările zonei euro, dar propune ca Marea Britanie să facă parte din aşa-numitul "grup al ţărilor periferice" ale UE.

ANAF are de încasat sume record în primul semestru

Cele mai mari valori de plătit sunt din tutun, alcool şi cafea. Autoritatea Vamală a înaintat 367 sesizări penale pentru un prejudiciu de 32.501.162 lei. În urma controalelor efectuate în domeniul produselor accizabile în primul semestru al anului 2011 de către inspecţia fiscală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor au fost stabilite sume suplimentare de plată de aproximativ 1,5 miliarde lei faţă de circa 285 de milioane lei în 2010 (de aproximativ 5 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), a anunţat ieri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În semestrul I al anului 2011, încasările din accize la bugetul de stat au fost în valoare de 8,937 miliarde lei, în creştere cu 24,53% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, fiind cea mai mare creştere raportată la un semestru.

EVENIMENTUL ZILEI

Care sunt cele mai ieftine credite din istoria " Primei case"

MAJORARE Costul total al împrumuturilor din program a crescut cu câteva mii de euro în a patra fază, raportat la cea anterioară, din cauza creşterii Euribor. Creditele din programul guvernamental au fost supuse unui trend de scumpire în ultimul timp. Mai precis, dobânda variabilă a împrumuturilor în euro este exprimată în funcţie de indicele Euribor, peste care se adaugă o marjă de maxim 4%. În acest an, banca Centrală Europeană a scumpit dobânda cheie pentru euro şi, implicit, s-au scumpit şi creditele. Dacă în primul trimestru al anului nivelul indicelui era de 1%, în trimestrul doi acesta a urcat la 1,25%, pentru ca în prezent să ajungă la 1,56%, potrivit reprezentanţilor CEC Bank.

Miză uriaşă: război pe cabinete între medici şi Primărie

Deşi au dreptul, medicii din Bucureşti nu sunt lăsaţi de aleşii locali să-şi cumpere cabinetele. Între timp, chiriile "au explodat" în buricul târgului. Deşi, din 2008, legea obligă autorităţile locale să vândă medicilor cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea, aleşii generali ai Capitalei au respins iar miercuri proiectul în consiliu. Deşi, în provincie, majoritatea doctorilor au căzut la înţelegere cu edilii şi şi-au putut cumpăra cabinetele fără tămbălău, în "paradisul imobiliar" bucureştean, războiul halate albe-primărie continuă. Dacă aleşii invocă binele cetăţenilor, susţinând că vor să fie siguri că spaţiile nu vor deveni "gogoşerii", medicii îi acuză că trag de timp şi le umflă chiriile ca să-i falimenteze şi să le pună pe tavă spaţiile marilor "trusturi de sănătate".

FINANCIARUL

10.725 de companii au intrat in faliment in S1, cele mai multe din comert si transporturi

Un sector in care numarul de firme in dificultate a crescut cu peste 50% este cel al intermedierilor financiare. Daca la sfarsitul anului trecut 21.692 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insol­venta, in primul semestru al lui 2011 numa­rul se ridica la 10.725. Totodata, potrivit unui studiu Coface Romania, numarul de falimente este cu 2,42% mai mare fata de semestrul anterior. De la declansarea crizei economice pana in acest moment, primele trei pozitii in clasamentul falimentelor sunt ocupate de aceleasi domenii: co­mert, transporturi si constructii.

Tranzactiile din industria media au ajuns la 28,9 mld. USD, +67% fata de semestrul anterior

Segmentul de Internet Media a generat cel mai mare interes in domeniul de achizitii Gigantul de comunicare Publicis Groupe a fost cel mai activ cumparator. Valoarea totala a tranzactiilor pe piata media mondiala a punctat o crestere de 67% in primul semestru al anului in curs (S1 2011) fata de a doua jumatate a anului trecut, ajungand pana la 28,9 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent raport al Berkery Noyes. Mai mult, se constata si cresterea volumului tranzactiilor totale de la 536 inregistrate in S2 2010 pana la 644 in S1 2011, un plus de 14%. Segmentul Internet Media a generat cel mai mare interes pentru cumparatori, cu o crestere de 37% a volumului de tranzactii. Astfel, Internet Media a "parafat" in prima jumatate a anului 250 de tranzactii, cu 68 mai multe fata de a doua jumatate a anului trecut.

FMI, suparat: ANAF are doar patru oameni sa controleze capitalistii romani

Fondul a cerut ANAF sa faca angajari in noul departament si sa modernizeze suportul IT. Agentia Nationala de Administrare Fiscala si-a asumat in fata expertilor Fondului Monetar International, la intalnirile din aceasta saptamana, ca, pana in luna septembrie, va face functionala Directia pentru investigarea persoanelor fizice cu averi mari si va asigura suportul IT. Potrivit unor surse apropiate discutiilor, oficialii FMI si-au exprimat nemultumirea fata de stadiul actual al acestui nou departament, care are doar patru angajati, in prezent neinstruiti pentru investigatii atat de complexe.

Analistii: Rezultatele semestriale ale companiilor listate se mentin pe trend ascendent

Cresteri peste medie sunt anticipate pentru sectoarele industrial, bancar, chimic si constructii. In pofida semnalelor privind inceti­nirea cresterii economice la nivel mon­dial, analistii pietei locale de capi­tal sustin ca rezultatele semestriale ale companiilor listate la BVB se vor mentine pe un trend ascendent fata de cele din primele trei luni ale anului si in crestere sensibila fata de cele din S1 2010. Sectoarele creditate cu cel mai mare po­tential de crestere a rezultatelor sunt cele cu activitati ciclice (industrie, banci, con­structii), dar si cele cu o pondere semni­ficativa a exporturilor in activitatea de baza.

Agentiile de rating vor sa oblige UE la noi masuri de sustinere, si nu doar pentru Grecia

Standard&Poor"s a degradat nota Greciei, considerand ca planul european de salvare nu va avea efectul scontat Moneda europeana a cedat in fata dolarului american, dupa ce a atins cel mai ridicat nivel din 5 iulie. Daca in cazul SUA, care vor intra oficial in faliment dupa 2 august, daca nu se va gasi o solutie pentru ridicarea pragului de indatorare, artificiu ce per­mite Trezoreriei sa imprumute bani pentru onorarea obligatiilor sale, cele trei mari agentii de rating s-au limitat la avertismente, in cazul tarilor din zona euro s-a trecut direct la fapte. Toate masurile adoptate de UE pentru protejarea situatiei financiare au fost urmate, in majoritate, de o degradare de rating.

JURNALUL NATIONAL

Românii îşi fac singuri casele

Finisajele, termoizolaţiile şi acoperişul ridică preţul caselor. Majoritatea românilor din nord-vestul ţării preferă să construiască singuri o casă, în loc să achiziţioneze una deja ridicată, conform unui studiu realizat de compania Wienerberger. De asemenea, s-a observat că românii din sudul ţării sunt mai atraşi de ideea de a achiziţiona o casă la roşu, pe care să o personalizeze, fiind foarte interesaţi de finisaje. Motivele pentru care românii îşi doresc o casă sunt plăcerea de a avea o grădină - în special cei din nordul ţării, în timp ce aceia din regiunea sudică vor să elimine problemele cu vecinii de bloc.

Băncile, ameninţate de mobile

Veniturile băncilor sunt ameninţate de jucători netradiţionali, precum Apple, Google şi PayPal, care doresc să intre în competiţia pentru plăţile prin intermediul telefoanelor mobile, potrivit unui raport al KPMG. Ca atare, numeroase bănci îşi reevaluează modelele de plăţi la nivel global sau dezvoltă altele noi, pe măsură ce plăţile de pe telefoane şi alte echipamente mobile cresc în popularitate. Giganţii IT forţează băncile să se adapteze rapid pentru a-şi proteja veniturile provenite din plăţi şi pentru a beneficia de avantajele oferite de noile platforme mobile.

Valeriu Tabără numără producţii-record

România are în 2011 un an agricol bun, deoarece condiţiile climatice au fost favorabile tuturor tipurilor de cereale, dar şi ca urmare a alocării la timp a resurselor financiare de către Guvern, pentru prima dată după mulţi ani, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Se anunţă un an agricol bun datorită condiţiilor climatice foarte rar întâlnite, bune şi pentru grâu, orz, rapiţă, dar şi pentru plantele tehnice, porumb, dar şi pentru că este primul an după foarte mulţi când resursele financiare au fost acordate de Guvern la timp", a afirmat Tabără. Astfel, la orz au fost recoltate 758.000 de tone, peste cele 712.000 de tone estimate, la grâu şi secară au fost realizate 5,79 milioane de tone, de pe 83% din suprafaţă, faţă de 6,71 milioane de tone estimate pe întreaga suprafaţă.

NATIONAL

Garda lui Igas, dezarmata ca sa nu-l impuste!

Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata! Informatiile "bomba" intrate in posesia noastra demonstreaza cu prisosinta ca starea de incordare de la Interne a depasit orice imaginatie, ajungand de -a dreptul exploziva. La propriu! Jandarmilor din detasamentul de paza al Ministerului de Interne le-au fost retrase pistoalele !!! Astfel, in dimineata cand s-a aflat ca Traian Igas va anunta ca le va lua tuturor angajatilor cate 550 de lei din ratia de hrana, membrii plutonului de garda al Jandarmeriei, care asigura paza intregului sediu al ministerului si inclusiv a ministrului, au trebuit sa intre in post fara armament. La cererea expresa a propriilor comandanti, care nu au mai fost siguri pe reactia militarilor, desi jandarmii din Garda erau considerati cei mai loiali subordonati!!!

Ministrul Funeriu ne imparte copiii in destepti si prosti

Fantezia debordanta alui Daniel Funeriu naste monstrii. Ministrul vrea acum sa-i imparta pe elevi in buni si prosti inca de la primii pasi in scoala. In loc sa testeze stiinta de carte a colegilor sai politicieni (garantam rezultate de exceptie!), Daniel Funeriu vrea sa-i stigmatizeze pe copii inca din clasa I-a, punandu-le stampila "prosti". Si asta pentru a rezolva repede "ecuatia" formata din notele foarte mari obtinute pe parcursul scolii si ratarea bacalaureatului de catre aceiasi elevi.

Germania cere renuntarea la suveranitate in favoarea UE

Ministrul finantelor Germaniei, Wolfgang Schäuble, propune sanctionarea statelor UE care fac datorii cu pierderea partiala a suveranitatii. In opinia lui Wolfgang Schäuble, "tarile problema" din zona euro care nu respecta disciplina bugetara si se indatoreaza trebuie ajutate, dar doar in schimbul pierderii partiale a suveranitatii si transferarii responsabilitatilor catre autoritatile europene. "Integrarea trebuie sa continue, iar unui stat care are probleme i se va acorda ajutor. In acest caz, acel stat va trebui sa renunte la o parte a suveranitatii sale nationale in favoarea Uniunii Europene", si-a detaliat ministrul german solutia-soc. Schäuble considera ca aceasta masura "este mai eficienta, mai buna, decat daca anumite tari cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro".

Ford va produce al doilea SUV romanesc

Constructorul Ford a anuntat ca va produce la uzinele din Craiova un nou model de clasa B, pe langa modelul B-Max. Noul vehicul va inlocui productia Ford Transit Connect, planificat initial pentru a fi fabricat in Romania. Automobilul 4X4 se bazeaza pe platforma Fiesta ca si B-Max si va fi echipata cu propulsoarele de 1 litru si 90 cai putere din generatia Ecoboost, fabricate la Craiova.

PUTEREA

Udrea a rămas fără titlul de Cetăţean de Onoare al Vulcanului

La nici două săptămâni după ce Consiliul Local al Municipiului Vulcan o declarase Cetăţean de Onoare al urbei, Elena Udrea a rămas fără acest titlu. În urma unei plângeri făcute de fostul viceprimar Alina Cârstoiu pentru că pe lista cu cele 34 de propuneri se aflau şi câţiva consilieri locali, care se votaseră singuri, s-a decis ca votul să se reia, de data aceasta individual, pentru fiecare persoană în parte. Cap de listă, Elena Udrea nu a mai reuşit să obţină majoritate, astfel că va trebui să fie mulţumită cu titlurile obţinute la Drobeta Turnu Severin, Bradu, Coloneşti şi Sânnicolau Mare.

Autostrada lui Oprescu, refuzată de CGMB

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins, în şedinţa de marţi Planul Urbanistic Zonal "Penetraţie Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti - Piteşti". Proiectul a fost votat de 16 consilieri generali, pentru aprobarea lui fiind nevoie de 28 de voturi. Este vorba despre controversata lucrare prin care Sorin Oprescu doreşte să lege Autostrada Soarelui de Autostrada A 1 printr-un drum rapid care să traverseze tot centrul Bucureştiului. Proiectul este contestat de numeroase ONG-uri, dar, potrivit unor surse din cadrul PMB, ar putea fi repus în discuţie de CGMB.

ROMANIA LIBERA

De ce plătim dublu autostrăzile faţă de Bulgaria

Două ţări cu economii, preţuri, salarii şi resurse comparabile, respectiv România şi Bulgaria. Prima plăteşte cu cel puţin 5 milioane euro un kilometru de autostradă, a doua dă doar 2-3 milioane de euro. Diferenţele apar din faptul că Bulgaria aplică la licitaţii metode consacrate din UE, noi pe cele întâlnite ici şi colo prin Europa de Est, potrivite mai degrabă construirii de instalaţii industriale.

Creşteri spectaculaose la producţia de grâu şi cartofi. An agricol excepţional. Producătorii: Decât să ieftinim, mai bine exportăm!

Condiţiile meteorologice prielnice şi subvenţiile acordate înaintea campaniei de primăvară au asigurat o producţie agricolă peste media ultimilor cinci ani. Pentru majoritatea culturilor agricole, producţia din acest an la hectar va depăşi media ultimilor cinci ani, potrivit raportului Mars Bulletin al Joint Research Centre din cadru Comisiei Europene. O creştere importantă se înregistrează la producţia de grâu, cu o medie de aproape 3,5 tone la hectar, cu 23,5% mai mult ca anul trecut şi cu 34% peste media ultimilor cinci ani. "Preţurile la produsele agricole au scăzut de la sfârşitul anului trecut. Pe piaţa internă nu au de ce să apară majorări de preţuri la alimente. Este de aşteptat ca o are parte din producţie să fie exportată pentru că există cerere foarte mare, iar în unele zone europene se menţine un deficit" Marcel Cucu membru LAPAR.

Cum va vinde Băsescu PDL

Când Sebastian Lăzăroiu a fost numit la Ministerul Muncii, foşti mari analişti ai naţiei au proclamat mutarea drept o dovadă că Dumnezeu i-a luat minţile lui Boc. S-ar putea însă să asistăm la una din cele mai îndrăzneţe operaţiuni de marketing politic prin care Traian Băsescu încearcă să le bage minţile în cap celor de la PDL şi să salveze partidul de el însuşi. Mai întâi, bugetarii. Când a fost să se taie 25%, anunţul a fost făcut de însuşi Traian Băsescu. Acum, anunţul privind o posibilă mărire a salariilor bugetarilor nu a fost făcut nici măcar de Emil Boc, ci de Sebastian Lăzăroiu.

ZIARUL FINANCIAR

Datoria publică a crescut cu 20 mld. euro în doi ani de criză. Cât trebuie să crească economia ca să se poată desprinde din menghină?

Datoria publică a României a continuat să urce în acest an, iar soluţiile pentru plafonarea acesteia la un nivel rezonabil, acceptat de investitori, ar fi creşterea economică şi reducerea deficitului bugetar în continuare. Acestea sunt soluţiile pentru diminuarea ponderii datoriei publice în PIB, afirmă analiştii. Este importantă însă şi natura deficitului care duce la creşterea datoriei publice - cheltuieli sociale sau investiţii -, fiind esenţial să nu ne mai îndatorăm pentru a plăti facturi sociale, adică salarii şi pensii. Ritmul alert de creştere a datoriei din ultimii doi ani, care devenise îngrijorător în 2010, apropiind datoria publică de 40% din PIB, a dat semnale de temperare în acest an.

Oltchim are nevoie de 250 mil. euro de la bănci

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) intenţionează să atragă finanţări în valoare de 150 mil. euro pentru capital de lucru, în condiţiile în care estima că odată cu funcţionarea integrată cu petrochimia Arpechim va avea nevoie numai pentru materii prime de circa 60 mil. euro lunar. Oltchim a anunţat luna trecută că a repornit o parte din instalaţiile de pe platforma Arpechim, care-i asigură principala materie primă, şi a început să pompeze propilenă prin conducta care leagă Arpechim de Oltchim pentru prima dată în ultimele 20 de luni.

Europa de Est este piaţa de publicitate cu cea mai rapidă revenire

Europa Centrală şi de Est este piaţa de publicitate cu cea mai rapidă creştere din lume estimată pentru perioada 2011-2013, după un declin abrupt în 2009, din cauza celei mai severe crize economice mondiale de după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu al ZenithOptimedia, unitate a celui mai mare grup de media din lume, Publicis. Creşterea solidă a cheltuielilor de promovare se va menţine până cel puţin în 2013.

Băncile mari din UE vor informa câţi angajaţi câştigă peste un milion de euro pe an

Băncile mari din Uniunea Europeană vor fi obligate să informeze autorităţile de reglementare câţi angajaţi ai instituţiilor de credit câştigă peste un milion de euro pe an, potrivit unor propuneri prezentate joi de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters. Instituţiile naţionale de reglementare vor colecta anual date referitoare la câştigurile bancherilor, pentru a verifica dacă regulile privind bonusurile în numerar sunt respectate. Numele bancherilor respectivi nu vor fi menţionate, iar atenţia va fi concentrată pe băncile mari cu activităţi transfrontaliere sau pe cele mai importante instituţii financiare cu operaţiuni la nivel naţional. Obiectivul este de a descuraja bancherii să îşi asume riscuri excesive pentru a primi bonusuri mari.

Cum se negociază Roşia Montană. Kelemen: Dacă Roşia Montană Gold Corporation nu investeşte 70 mil. dolari pentru patrimoniu, pot să opresc proiectul

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, afirmă, într-un interviu pentru Mediafax, că prioritatea sa, ca ministru, este salvarea patrimoniului de la Roşia Montană, iar dacă RMGC nu îşi respectă promisiunea de a investi 70 de milioane de dolari la Roşia Montană are puterea să oprească proiectul. Totodată, ministrul Culturii spune că, dacă se va constata că există orice risc pentru sănătate, oricât de mic, acest proiect nu va începe. Kelemen a precizat, de asemenea, că decizia de a da sau nu "undă verde" proiectului minier al RMGC la Roşia Montană nu aparţine UDMR, ci este decizia Guvernului şi a întregii coaliţii de guvernare, bazată pe opiniile experţilor, şi nu pe argumente politice. Vedeţi ce a mai declarat ministrul culturii într-un interviu acordat Mediafax.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb