REVISTA PRESEI 29.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 august 2014

ADEVARUL

Rusia invadează Ucraina pe furiş

Mii de soldaţi ruşi au intrat joi în Ucraina şi s-au implicat direct în luptele dintre armata regulată şi miliţiile separatiste pro-ruse, anunţă Kievul, informaţie transmisă şi de Statele Unite ale Americii prin vocea ambasadorului în Ucraina, Geoffrey Pyatt. "Un număr tot mai mare de trupe ruseşti intervine în mod direct în luptele de pe teritoriul ucrainean", a scris ambasadorul american la Kiev. Moscova este "de-acum implicată în mod direct în confruntări" şi şi-a trimis "sistemul de apărare antiaeriană cel mai recent, care include Panţîr-S1" în estul Ucrainei, a adăugat diplomatul. Câteva ore mai târziu, Kievul a afirmat că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile. Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, şi-a anulat vizita în Turcia, unde urma să participe la ceremonia de învestitură a noului preşedinte, Recep Tayyip Erdogan.

Băsescu: Nu s-a produs o invazie în Ucraina, dar Putin vrea o Transnistrie de dimensiuni mai mari

Declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu: "România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi, aviaţie, toate categoriile de forţe care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor. Sprijinul se manifestă prin două modalităţi. Prima este infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă, dar şi specialişti în operarea tehnicii de luptă moderne pe care Federaţia Rusă o pune la dispoziţia separatiştilor. Al doilea element al escaladării este transferul tot mai masiv de tehnică de luptă către separatişti, tehnică de luptă de ultimă generaţie ceea ce şi obligă la transferul de specialişti care să opere această tehnică. Obiectivul preşedintelui Putin este să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucraina pentru a bloca atât ratificarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană , cât şi eventualul avans al Ucrainei în demersurile de a deveni, pe termen mediu, stat membru NATO."

Reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO pe tema crizei din Ucraina

Ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni în regim de urgenţă, vineri dimineaţă, la Bruxelles, pe fondul informaţiilor privind intrarea unor militari ruşi în Ucraina, anunţă surse diplomatice citate de AFP. Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic va începe vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), fiind urmată de o întrunire a Comisiei NATO - Ucraina, ocazie cu care ambasadorii celor 28 de ţări membre ale Alianţei se vor consulta cu reprezentantul Kievului. Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean. Rusia a negat permanent informaţiile că ar fi trimis militari să lupte în Ucraina. Un oficial NATO a declarat că aproximativ 1.000 de militari ruşi participă la lupte, în prezent, pe teritoriul ucrainean, în special în zona oraşului Novoazovsk.

Diaconescu renunţă la candidatură şi o susţine pe Udrea. "Mulţumesc, Cristi!"

Cristian Diaconescu, candidat independent la Preşedinţie, a renunţat la candidatură şi o va susţine pe Elena Udrea, prezidenţiabilul PMP. Motivul invocat de Diaconescu este solidaritatea dintre candidaţi, necesară pentru continuarea proiectelor lui Traian Băsescu. "Mulţumesc, Cristi!", i-a spus Udrea lui Diaconescu. Cristian Diaconescu a anunţat ieri că Fundaţia Mişcarea Populară (FMP), al cărei preşedinte este, o va susţine pe Elena Udrea, candidatul PMP la Preşedinţie. "Consider că proiectul lui Traian Băsescu, privind modul în care statul român poate deveni un stat modern, trebuie încurajat de PMP şi FMP. Era o aventură ideea de a împărţi electoratul care este alături de Traian Băsescu. FMP o va sprijini pe Elena Udrea, candidatul PMP. Este un anunţ cât se poate de natural şi normal, deoarece solidaritatea între candidaţi trebuie să prevaleze", a fost anunţul prin care Diaconescu a renunţat la candidatura la Preşedinţie.

Nicolescu: "Există companii româneşti interesate de o parte dintre operaţiunile Enel". Electrica doreşte distribuţiile din Banat şi Dobrogea

O serie de companii cu acţionariat românesc sunt interesate de preluarea unei părţi din operaţiunile pe care Enel le-a scos la vânzare în ţara noastră, a afirmat, într-un comunicat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. Oficialul a avut ieri î întâlnire cu o delegaţie a Enel, condusă de Luca D'Agnese, membru al consiliului de administraţie al Enel, responsabil pentru activitatea internaţională. Ministrul a anunţat că le-a comunicat reprezentanţilor grupului italian că statul român consideră reţelele de distribuţie drept active cu caracter strategic. De asemenea, el le-a cerut rezolvarea problemei privind dividendele la care statul român este îndreptăţit, având în vedere că este acţionar minoritar la companiile deţinute de Enel în ţara noastră.

Ford opreşte din nou fabrica de la Craiova. În luna septembrie producţia va fi sistată timp de nouă zile

Constructorul auto american Ford a anunţat că va opri timp de nouă zile lucrătoare producţia modelului B-Max şi cea de motoare la fabrica din Craiova, în luna septembrie, pe fondul situaţiei pieţei auto la nivel european. "Volatilitatea pieţei auto europene, care continuă să îşi revină după criza economică, precum şi diversificarea în ansamblu a segmentului B, au avut impact asupra vânzărilor modelului nostru B-MAX. În acest context, Ford România continuă să îşi adapteze volumul de producţie la fabrica din Craiova şi planifică pentru luna septembrie 9 zile fără producţie în Secţia de Operaţiuni Vehicule şi 9 zile fără producţie în Secţia de Motoare.Vom continua să monitorizăm piaţa şi să ajustăm volumele de producţie în funcţie de cererea existentă", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România.

BANCHERUL

Banca Greciei a luat masuri pentru a-i ajuta pe clientii bancilor care nu-si pot plati creditele

Banca Centrala a Greciei a aprobat in aceasta saptamana un nou cod de etica pentru modul in care bancile grecesti pot sa-i ajute pe clientii persoane fizice si micile firme care au probleme cu rambursarea ratelor la credite. Astfel, clientii bancilor grecesti vor putea beneficia pe parcursul urmatorilor cinci ani de reducerea valorii ratelor la credite, de perioade de gratie, amanarea platii ratelor, extinderea perioadei de creditare, scaderea valorii dobanzii, schimbarea tipului de dobanda sau a tipului de garantie, diminuarea datoriei. Exista si solutii mai complexe, pentru cei cu credite ipotecare: separarea creditelor ipotecare în credite viabile cu garantii si credite ce vor fi puse in asteptare pana se vor relua platile, precum si schimbarea ipotecii in contracte de inchiriere, fostii proprietari ai imobilului devenind chiriasi, urmand a plati o chirie mai mica decat rata la credit.

Creditele de consum acordate de IFN-uri au crescut cu 20% in primul semestru

Volumul de noi credite de consum acordate de catre IFN-urile membre ale Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, care reprezinta 77% din piata creditelor de consum, au crescut cu 20,5% in primul semestru din 2014 in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul acestora fiind de 235 milioane euro, anunta ALB intr-un comunicat. Creditele destinate consumului personal reprezinta 89% din total, respectiv 210 milioane Euro, in timp ce creditele industriale reprezinta 7% (17 milioane Euro), iar creditele auto 4% (8 milioane Euro). În domeniul creditelor destinate consumului personal, creditele de tip revolving (inclusiv cardurile de credit) au o pondere de 49%, împrumuturile de tip nevoi personale deţin o cotă de 41%, iar credite la POS 10%.

CURENTUL

Opoziţia sesizează Comisia de Veneţia privind OUG pentru migraţia primarilor

După ce au informat toate ambasadele europene, reprezentanţii opoziţiei au ţinut să facă acelaşi lucru şi cu instituţiile UE de la care aşteaptă şi o reacţie pe acest subiect. Parlamentarii ACL au transmis o scrisoare Comisiei de la Veneţia legat de ordonanţa de urgenţă privind primarii, solicitând conducerii acesteia să exprime o poziţie publică în acest caz. "Membrii PNL şi PDL ai Comisiilor juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au sesizat, joi, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) cu privire la acţiunile întreprinse de către Partidul Social Democrat în scopul fraudării alegerilor prezidenţiale din acest an. Parlamentarii Alianţei Creştin-Liberale au cerut sprijinul Comisiei în demersurile întreprinse pentru protejarea sistemului democratic din România şi au solicitat conducerii Comisiei să adopte şi să-şi exprime o poziţie publică privind situaţia din România", informează ACL.

Ebola a răpus peste 1500 de persoane

Virusul Ebola din Africa de Vest a făcut 1.552 victime din 3.069 de cazuri cunoscute în patru ţări, dar numărul persoanelor infectate ar putea ajunge la 20.000, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). "Peste 40% din numărul total de cazuri au apărut în ultimele 21 de zile, însă cele mai multe sunt concentrate în doar câteva localităţi", a indicat într-o declaraţie OMS, înainte de lansarea noului său plan strategic pentru combaterea celui mai grav focar de Ebola apărut până acum în lume. OMS a avertizat că numărul persoanelor infectate ar putea ajunge la 20.000 şi estimează că cifra reală a cazurilor de infectare ar putea fi în prezent de patru ori mai mare decât cifra cunoscută la nivel oficial. Totuşi, OMS şi-a exprimat speranţa că în termen de trei luni va putea să stopeze extinderea virusului. Cercetătorii au reuşit, deja, să descopere un ser experimental, cu ajutorul căruia un medicul american contaminat s-a vindecat.

CURIERUL NATIONAL

Atenţie! Zboară acţiuni din buzunare!

Trei cazuri în care Harinvest a furat acţiuni ale unor persoane cu care nu avea contract ne avertizează că acţiunile se află în pericol de îndată ce un broker decide să le fure. Sistemul nu are mijloace suplimentare de protecţie, iar Depozitarul Central spune că nu are responsabilitatea siguranţei pachetelor de acţiuni. Găsirea unui broker de încredere este de preferat abandonării acţiunilor doar la Depozitarul Central, unde sunt accesibile oricărui participant la piaţă. Povestea abuzurilor săvârşite de casa de brokeraj Harinvest ne dezvăluie o realitate de care puţini investitori erau conştienţi: deţinerile pachetelor de acţiuni sunt departe de a fi sigure. Practic, este suficient să pice sistemele interne ale unei case de brokeraj, pentru că sistemul nu are ulterior mijloace de prevenţie, calea spre furt fiind deschisă hoţilor.

Mii de bovine, sacrificate din cauza bolii limbii albastre

Boala limbii albastre va aduce pagube serioase crescătorilor de bovine din ţara noastră, patronatele de resort anunţând că în sudul ţării, unde s-au extins focarele, crescătorii vor fi nevoiţi în decurs de o lună să sacrifice mii de bovine ca măsură de siguranţă, lucru care va afecta puternic exporturile. "Cel puţin câteva mii de capete vor fi afectate în următoarea lună, pentru că focarele trebuie stinse", a afirmat pentru Mediafax Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, avansând ipoteza dispariţiei focarelor abia din toamnă, când vor dispărea ţânţarii care răspândesc boala. În ceea ce priveşte exportul de animale vii, preşedintele federaţiei a spus că există posibilitatea apariţiei unui val de restricţii.

NEPI va deschide Parcul Vulcan în septembrie

Fondul sud-african de investiţii NEPI inaugurează săptămâna viitoare, pe 4 septembrie, parcul comercial Vulcan Value Center din cartierul Rahova al Capitalei, închiriat în proporţie de 95%, după o investiţie de 47 milioane euro. Parcul comercial din sud-vestul Bucureştiului are o suprafaţă construită de 25.750 metri pătraţi, dintre care aproximativ 25.000 metri pătraţi de spaţii comerciale şi peste 1.200 de locuri de parcare. Centrul are ca ancore principale hipermarketul Carrefour şi magazine de fashion precum H&M, C&A, Domo, Takko şi Deichmann, potrivit unui comunicat al companiei. Potrivit NEPI, conceptul Value Center se adresează unui public cu venituri medii, care va găsi toate produsele de care are nevoie într-o singură destinaţie, fiind primul proiect de acest fel din Bucureşti.

În anul 2030, China va avea 350 mil. de pensionari

Se presupune că, în China, înainte de anul 2030, 350 milioane de oameni - o pătrime din populaţia Chinei - vor avea vârsta de peste 60 ani. Acest număr va fi de trei ori mai mare decât actualul număr al bătrânilor chinezi, potrivit ziarului Cankao Xiaoxi. Viteza de îmbătrânire a populaţiei chineze este atât de rapidă încât copiii lor nu ştiu ce ar putea face. Numărul persoanelor specializate în îngrijirea bătrânilor este mult prea mic, iar plata pentru un astfel de serviciu este foarte scump. Datorită politicii de naştere planificată aplicată de mai mulţi ani, numărul copiilor s-a redus. Astfel, fiecare tânăr trebuie să îngrijească 4 persoane - mama, tata, precum şi bunicul şi bunica. Datorită creşterii preţurilor mărfurilor şi caselor, tinerii chinezi se descurcă foarte greu în ziua de astăzi.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum să îţi deschizi o afacere în cea mai prosperă ţară a Europei, care a refuzat aderarea la UE

În Norvegia nu există aproape nici o restricţie privind demararea unei afaceri. Pentru a obţine dreptul de înfiinţa o companie în Norvegia, persoana respectivă trebuie să aibă peste 18 ani şi să nu fie implicată în niciun proces de faliment. Nu trebuie să locuiască în Norvegia, însă compania trebuie să aibă o adresă norvegiană. La o primă vedere, pare puţin complicat să începi o afacere, deoarece înregistrarea se realizează prin prezentarea unui singur formular autorităţilor. Dar, desigur, există o serie de reglementări care afectează atât înfiinţarea companiei, cât şi derularea activităţilor ei. 50% din membrii conducerii şi directorul unei companii cu răspundere limitată trebuie să fie rezidenţi în Norvegia. Această regulă nu se aplică persoanelor rezidente în Spaţiul Economic European (EEA). Ministerul Comerţului şi Industriei din Norvegia poate acorda excepţii de la reglementările în vigoare privind rezidenţa.

Libia se scufundă în haosul islamist

Franţa a cerut ieri Naţiunilor Unite să pună la punct un sprijin "excepţional" pentru autorităţile libiene în vederea restabilirii ordinii, deoarece există riscul ca ţara să alunece în haos şi ca terorismul să se extindă în nordul Africii. "Astăzi, principala mea preocupare este Libia", a declarat Francois Hollande, preşedintele francez, în discursul său anual de la Conferinţa ambasadorilor francezi de la Paris, care reuneşte aproximativ 200 de diplomaţi. "Dacă nu facem ceva serios, la nivel politic, la nivel internaţional, terorismul se va răspândi în întreaga regiune", a mai spus el. La doar trei ani după înlăturarea regimului Gaddafi, statul libian este în pragul colapsului, pe fondul ascensiunii mişcărilor islamiste care ameninţă acum capitala Tripoli unde au preluat deja controlul asupra aeroportului.

Statele Unite vor trimite militari şi tancuri în Europa de Est, în octombrie, pentru exerciţii

Pentagonul a anunţat că Statele Unite ale Americii vor trimite tancuri şi militari în Europa de Est pentru a-i linişti pe aliaţii din NATO preocupaţi în legătură cu incursiunea Rusiei în Ucraina. În luna octombrie, aproximativ 600 de soldaţi din Brigada 1-a a Diviziei 1-a de Cavalerie urmează să fie desfăşuraţi în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii cu membri ai NATO, în locul paraşutiştilor Brigăzii 173-a Aeropurtate, a precizat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Vanessa Hillman. Exerciţiile se vor axa pe mici unităţi şi formarea unor cadre de conducere, a mai spus Hillman. Soldaţii acestei brigăzi vor fi desfăşuraţi împreună cu tancuri M-1 Abrams şi vehicule de infanterie. Armata americană a organizat o serie de exerciţii la frontiera de est a ţărilor NATO, iar Washingtonul a trimis avioane de vânătoare F-16 în Polonia şi a participat la misiuni aeriene comune în statele baltice. Scopul acestor acţiuni este de a oferi garanţii aliaţilor NATO îngrijoraţi de situaţia din estul Ucrainei şi sprijinul acordat de Federaţia Rusă separatiştilor.

JURNALUL NATIONAL

Obama: Separatiştii sunt antrenaţi, înarmaţi şi susţinuţi de Rusia

"Este evident pentru toată lumea" că forţele ruse se află în Ucraina, a declarat joi preşedintele Statelor Unite Barack Obama, care a anunţat de asemenea că îl va primi pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko luna viitoare la Casa Albă, informează Reuters şi AFP. "Incursiunea rusă ce are loc în prezent în Ucraina nu poate decât să conducă' la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a avertizat Obama, care s-a exprimat într-o conferinţă de presă. Statele Unite şi aliaţii lor vor căuta modalităţi de a extinde sancţiunile economice asupra Rusiei, după ce Kievul a acuzat Moscova că a invadat cu trupe sud-estul Ucrainei, a mai anunţat Obama, dar el s-a abţinut să califice recenta agresiune rusă o invazie, notează Reuters. Obama a exclus de asemenea o acţiune militară împotriva Rusiei. "Consider că este foarte important să recunoaştem că o soluţie militară la această problemă nu este de viitor", a spus el.

Ceartă pe clăbuci! - de Ilie Serbanescu

INS s-a hotărât să facă un pas în direcţia ieşirii din minciuna creşterii economice din 2013 şi în continuare din prima parte a anului 2014. Si, de îndată, domnii Băsescu şi Ponta au găsit de exploatat reciproc un nou subiect de dispută la televizor, în contextul apropiatelor prezidenţiale, deşi nici măcar nu se cunoaşte dacă ştiu exact adevărul în problema cu pricina. Un fel de ceartă pe clăbuci! O ceartă pe clăbuci, pentru că, din păcate, nici dl Băsescu, nici dl Ponta nu aduc în discuţie fondul problemei: este reală creşterea economică aflată în dispută?! Este realmente posibilă obţinerea unei creşteri economice, chiar şi încetinite, şi cu atât mai mult a uneia mai dinamice în condiţiile în care au existat şi continuă să existe incompatibilităţi flagrante cu asemenea creşteri, incompatibilităţi comunicate de aceeaşi sursă statistică: prăbuşirea investiţiilor (creştere economică fără investiţii este noaptea minţii sau elixirul vieţii veşnice căutat de alchimiştii Evului Mediu!)

NATIONAL

Romania, in calea tancurilor rusesti!

Ucraina, prin ambasadorul sau la Uniunea Europeana, Konstiantin Eliseiev, a cerut un ajutor militar de anvergura pentru a face fata "invaziei rusesti nedisimulate". Actiunile in forta ale rusilor in Ucraina erau previzibile. Rusii nu se schimba niciodata, indiferent cu cata vopsea alba isi dau. Tot previzibile sunt si urmatoarele miscari: acum, cat sunt cu trupele desfasurate, rusii inghit tot ce pot si digera mai tarziu, ca sarpele Boa. Republica Moldova nu are de ce sa se simta in largul ei, cu problema separatista transnistreana. Poate intra "la pachet" cu Transnistria in bardihanul rusesc. Romania nu are nici ea de ce sa se simta in siguranta, cu tot cu aliatii NATO, care stau "antena" la tot ce se intampla pe teren, in Ucraina, si-si ridica nivelul ingrijorarii, in prezent fiind la "extrem". Daca rusii reediteaza invaziile trecute, ca tot au planurile facute, Romania nu are prieteni apropiati. Cei de peste Ocean sunt haaat, departe. Daca nu ne invadeaza rusii, ne pot invada refugiatii ucraineni.

Iohannis: Sunt un politruc!

Participant, ieri, la o dezbatere pe tema invatamantului, candidatul ACL a gafat monumental. "Sunt un politruc care vrea sa candideze la Presedintia Romaniei", a declarat, de buna voie si nesilit de nimeni, Klaus Iohannis. "Am antecedente in sistemul educational. Am fost dascal de fizica timp de 15 ani, am condus un inspectorat scolar mai putin timp, trei ani. Acum sunt un politruc care vrea sa candideze la Presedintia Romaniei", a afirmat plin de aplomb Iohannis, ferm convins probabil ca "politruc" este doar un sinonim benign pentru "politician". Din pacate pentru fostul dascal, "politruc" ("politruk" in original, cuvant rusesc) are, in limba romana, doar sens peiorativ, respectiv ii desemneaza pe activistii sovietici din vremurile de trista amintire.

A scazut numarul persoanelor muscate de caini fara stapan

Razvan Bancescu, coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, sustine ca numarul persoanelor muscate de caini fara stapan, in Bucuresti, a scazut cu 84%. Bancescu spune ca, in iulie 2014, doar 132 de bucuresteni au fost muscati de caini fara stapan. In schimb, in iulie 2013, 849 de bucuresteni cadeau victime maidanezilor. Reusita este cu atat mai mare daca ne gandim si ca numarul bucurestenilor muscati de maidanezi e mai mic decat numarul celor muscati de caini cu stapan. Peste 200 de bucuresteni au fost muscati, in iulie 2014, de caini care au stapan. Seful ASPA spune ca, in Bucuresti, mai sunt doar aproximativ 20.000 de caini fara stapan, anul trecut numarul acestora depasind cifra de 54.000.

PUTEREA

Joia Neagră. Guvernul Ponta atacă din nou democraţia

Liviu Dragnea şi Victor Ponta şi-au dus la capăt obiectivul pe care îl aveau: ordonanţa prin care primarii pot să îşi schimbe partidul, dar fără să îşi piardă mandatul. Doar că au ales ca perioada să fie de 45 de zile şi nu de 10, cum era iniţial. Dar ambasadele au reacţionat dur la decizia celor din Guvern, întrucât cei de la ambasada SUA au trimis un comunicat în care au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezint migraţia primarilor dintr-un partid în altul. Oficial, Guvernul a suspendat, în premieră, aplicarea unei legi pentru 45 de zile, suficient cât PSD să mai câştige primari care să aducă voturi la prezidenţiale. Liviu Dragnea a prezentat principalele prevederi ale ordonanţei de urgenţă, adoptate joi de Guvern, care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Cel mai mare producător de energie termică e în impas: ELCEN, fără profit în 2014

Producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) nu şi-a bugetat profit în acest an, având în vedere că în planurile contabile aferente anului în curs la acest capitol este trecută cifra zero. Compania de stat şi-a planificat însă venituri totale de 2,38 miliarde lei şi cheltuieli totale asemănătoare. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, ELCEN şi-a bugetat cheltuieli cu investiţiile în sumă de 161,7 milioane lei. Comparativ, anul trecut ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro). Electrocentrale Bucureşti are de încasat creanţe restante uriaşe, de 2,318 miliarde lei, cea mai mare parte de la RADET. ELCEN are acum 2.700 de angajaţi. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială este de 3.919 lei.

ROMANIA LIBERA

Statul de drept face pauză pentru campania lui Ponta

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali, timp de 45 de zile, fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Traseismul este menit să îl avantajeze pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni şi, pentru a-şi realiza acest obiectiv, premierul a ignorat mesajul Ambasadei SUA şi protestele Opoziţiei. Potrivit textului aprobat de Executiv, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie 45 de zile în care îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia. Aleşii locali pot opta, de asemenea, pentru statutul de independenţi. Practic, Guvernul a suspendat, prin ordonanţă de urgenţă, prevederile din Statutul aleşilor locali potrivit cărora primarii şi consilierii care îşi părăsesc partidul îşi pierd mandatul.

Băsescu: CSAT va fi în 3 septembrie şi nu are ca subiect Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, după o declaraţie de presă privind situaţia din Ucraina, că următoarea şedinţă a CSAT va avea loc în 3 septembrie şi nu are ca subiect Ucraina. "Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summit-ului NATO din 4-5 septembrie. Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată", a precizat preşedintele Traian Băsescu. Întrebat dacă va mai avea şedinţe de lucru pe tema Ucrainei, şeful statului a menţionat că va mai avea astfel de şedinţe, în componenţa reuniunii de joi.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare problemă a economiei este că antreprenorii români nu vor să lucreze împreună pentru a se putea dezvolta

România va rămâne o economie low-cost, cu salarii mici şi prizonieră a multinaţionalelor şi a comenzilor acestora, atât timp cât antreprenorii locali şi IMM-urile nu îşi vor uni resursele umane şi financiare să lucreze împreună pentru a face proiecte mai mari, cu valoare adăugată mai ridicată, care să ţină mai mulţi bani în ţară. Tiberiu Moisă, director executiv în cadrul Băncii Transilvania şi preşedintele Clubului Întreprinzătorului Român, spune că antreprenorii ar trebui să aibă capacitatea de a lucra împreună pentru a profita de oportunităţile lăsate în urmă de stat, dar şi de cele care vin din afară. "Pentru ca mediul de business să fie mai eficient, România trebuie să înlocuiască activele rămase în paragină care pot fi preluate de antreprenori şi transformate în ceva funcţional cu unele adaptate cerinţelor pieţei şi nevoilor oamenilor de afaceri", a precizat el la un eveniment organizat ieri de bancă pentru a marca închiderea unui proiect pentru dezvoltarea antreprenoriatului în România.

Cristian Tudor Popescu: Dreptul omului de a fi curvă

Statele Unite criticau dur în anii `80 regimul comunist din România pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului. Ceauşescu a răspuns cu renunţarea trufaşă la Clauza naţiunii celei mai favorizate, înainte ca americanii să ne-o retragă. Dă-i dracului de imperialişti, cu poporul meu fac ce vreau eu! Victor Ponta nu încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, el îi mai dăruieşte încă unul: dreptul omului de a fi curvă. Când am inventat cuvântul traseist, în vara anului 2000, scriam despre cazul unui politician care schimbase trei partide într-un timp record, cerând de fiecare dată o maşină mai scumpă şi o funcţie pe măsură. Fireşte, m-am inspirat din femininul traseistă, femelă care iese la drumul mare pentru a presta sex în serie pe bani. Sau, pentru corectitudine politică, un mascul care face acelaşi lucru.

Austriecii au redus cu 200 mil. euro finanţările pentru Volksbank, dar aduc încă 128 mil. euro la capital

Grupul austriac Volksbank, care deţine 51% din banca locală cu acelaşi nume, au redus în primul semestru cu 200 mil. euro liniile de finanţare acordate filialei de la Bucureşti şi au rămas cu facilităţi de refinanţare de circa 600 mil. euro la finalul lunii iunie, potrivit raportului semestrial publicat la Viena. "Ne aşteptăm ca rambursarea liniei de finanţare să aibă loc în termenul stabilit având în vedere măsurile implementate în cadrul procesului de vânzare a băncii şi aşteptările privind creşterea stocului de depozite", se arată în raportul publicat ieri de grupul austriac. Volksbank intenţionează să vândă banca locală anul viitor şi a selectat banca de investiţii Rothschild pentru a se ocupa de acest proces. Volksbank România a fost restructurată şi curăţată de credite neperformante în vederea găsirii unui cumpărător, iar austriecii se pregătesc acum să aducă 128 mil. euro la capitalul băncii.

Ostahie a vândut către NEPI centrele comerciale din Buzău şi Alba Iulia

Omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul grupului Altex, a vândut mallul Aurora din Buzău şi un proiect comercial de 4.000 mp de lângă magazinul Kaufland din Alba Iulia fondului sud-african de investiţii NEPI, tranzacţie al cărei "preţ" a fost stingerea de către cumpărător a unui credit de 22 de milioane de euro contractat de la Investkredit (în prezent parte a Volksbank). Ostahie a investit, prin intermediul diviziei imobiliare Cometex, în jur de 25 mil. euro în mallul din Buzău care a fost deschis în 2008, dar a decis acum să cedeze proiectul şi să accepte statutul de chiriaş pentru a se concentra pe afacerea de retail. Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, spune că intenţionează să redezvolte proiectul cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 mp din Buzău, printre ai cărui chiriaşi se află Carrefour, C&A sau New Yorker.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb