REVISTA PRESEI 29.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 29 august 2017

REVISTA PRESEI 29.08.2017

ADEVARUL

România riscă să piardă procesul cu Gabriel Resources pentru Roşia Montana

Statul român riscă să piardă procesul cu Gabriel Resources la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii (ICSID) şi să plătească daune de 4,4 miliarde dolari. Asta pentru că fostul ministrul al Culturii, Corina Şuteu, ar fi trimis la UNESCO solicitarea includerii Roşiei Montana în patrimoniul mondial fără acordul Guvernului. Cu toate acestea, arată consiliera, pe adresa transmisă de Ministerul Culturii directorului Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO se specifică, în mod fals, faptul că demersul a fost asumat de Guvernul României.

"Garcea" la Primăria Capitalei

Primarul general, Gabriela Firea, va avea un nou consilier personal, pe Mugur Mihăescu, actor care l-a interpretat pe celebrul personaj Garcea, Mihăescu fiind deţinător al unui pub în Centrul Vechi. "Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, îşi completează echipa cu un nou consilier personal, care va avea ca principală responsabilitate relaţia dintre municipalitate, prin toate instituţiile acesteia, cu Centrul Istoric al Bucureştiului, pe toate planurile: urbanistic, comercial, cultural, curăţenie, ordine publică etc. În urma consultării cu membrii Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric al Bucureştiului, persoana desemnată să ocupe această funcţie este vicepreşedintele ACCIB, Mugur Mihăescu", precizează Primăria Capitalei într-un comunicat de presă.

Notarii şi executorii, spioni pentru Fisc

Fiscul vrea să aibă acces la datele românilor care ajung la notarii publici sau la executorii judecătoreşti, pentru a se asigura că toţi plătesc dările către stat. Notarii, de exemplu, vor fi obligaţi să transmită la Fisc chiar şi certificatele de moştenitori. Ai mers la notar pentru a încheia o tranzacţie sau un act de succesiune? Datele acestor operaţiuni vor ajunge automat şi la ANAF. Cel puţin aşa prevede un proiect de act normativ al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), lansat, recent, în dezbatere publică. Concret, notarii publici şi executorii judecătoreşti vor fi scoşi de pe lista persoanelor exceptate de la obligaţia de a transmite Fiscului datele cu caracter personal ale persoanelor fizice. Aceleaşi obligaţii sunt valabile şi pentru executorii judecătoreşti. În prezent, aceste date pot fi furnizate către ANAF doar cu acordul persoanelor respective.

De ce e "recrutat" Institutul Cantacuzino în Armată

După ce a fost pasat de la un minister la altul, Institutul Cantacuzino va ajunge, în cel mult două săptămâni, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Foştii directori spun că decizia e una bună pentru că este nevoie de multă disciplină şi stricteţe pentru a readuce această unitate considerată de importanţă strategică pe drumul cel bun. Zece zile au la dispoziţie echipele din Ministerul Sănătăţii şi cele din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru a pune la punct o hotărâre de guvern prin care Institutul Cantacuzino să treacă la Apărare. 25 de milioane de euro este suma pe care statul trebuie să o aloce anual pentru ca unitatea de importanţă strategică să fie revitalizată.

Analişti: Se apropie o nouă criză economică mondială

Se apropie o nouă criză economică mondială. Tot mai mulţi analişti ai unor grupuri importante de pe Wall Street avertizează că amânarea măsurilor economice promise de administraţia Trump poate pune capăt ciclului de creştere economică în Statele Unite. Şi pentru noi ar putea să fie complicat. România consumă la fel ca în 2008, dar este mai vulnerabilă la crize decât în urmă cu 9 ani. De 100 de luni, economia americană este pe creştere. E cea mai lungă astfel de perioadă de după Al Doilea Război Mondial. Şi, în economie, ce urcă, trebuie să şi coboare. România este, la rândul ei, mai puţin pregatită să treacă peste o criză decât era în 2008. Cu toate acestea, Executivul pastreaza cheltuielile la un nivel ridicat.

Spune că moare de foame, dar veniturile arată altceva. Cât ia Doroftei lunar de la stat

Leonard Doroftei a făcut publică situaţia neplăcută în care se află, după ce Primăria Ploieşti îl evacuează, cerând ajutorul celor care pot interveni şi îi pot face rost de o altă locaţie în care îşi poate continua activitate. Deşi a spus că moare de foame, veniturile sale nu au fost de neglijat. Deşi susţine că este lăsat să moară de foame, în luna iunie, el a încasat o rentă viageră de 9.124 de lei de la statul român. În mai, Leonard Doroftei a primit 9.133 de lei, iar în martie, 8.625 de lei, potrivit datelor publicat de Ministerul Tineretului şi Sportului, citate de bugetul.ro.

PFP: Actualul Guvern, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) susţine că Guvernul şi prim-ministrul sunt caracterizaţi de "analfabetism economic feroce", iar lupta acestora cu fondurile de pensii private ascunde interesul de a face rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense la care s-a înhămat "fără nici o analiză prealabilă".

Începerea lucrărilor la o super-navă de un miliard de dolari, construită în România, pentru Australia

Ambarcaţiunea a fost comandată de Australia pentru a fi folosită la cercetare antarctică. Constructorii de nave români, de la Şantierul Naval "Damen" din Galaţi, au îndeplinit, zilele trecute, ceremonialul special al punerii chilei, prilej cu care la baza acesteia a fost încastrată, potrivit unui misterios ritual marinăresc, o monedă olandeză din argint veche de la 1642, anul descoperirii Tasmaniei. Constructorii de vapoare au îndeplinit ceremonialul special al punerii chilei (cu o simbolistică similară cu piatra de temelie a unei clădiri) pentru o navă de excepţie care a fost comandată de statul australian pentru divizia specială de cercetări antarctice şi care va costa, complet echipată, circa un miliard de dolari SUA.

Afaceri hoteliere riscante pe seama locuinţelor "cu bulină"

O nouă afacere profitabilă a apărut pe piaţa imobiliară: renovarea şi închirierea apartamentelor din clădirile "cu bulină". Eliberate de proprietarii care cunosc riscurile locuirii într-o astfel de clădire, dar şi de cei cărora le-a fost interzis prin lege să desfăşoare activităţi comerciale, de apartamentele din astfel de clădiri profită acum investitorii străini. Ei cumpără apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, în clădiri cu risc seismic. Le împart ulterior în locuinţe mai mici, le renovează la standarde înalte şi le închiriază, de cele mai multe ori, pe termen lung, în regim hotelier, prin AirBNB sau alte reţele, potrivit unei analize Wizmo.ro şi Bucharest Imobiliare.

Theresa May, sub presiune: Partidul Laburist îşi schimbă poziţia faţă de părăsirea pieţei unice

Theresa May are de înfruntat o presiune intensificată din partea propriului partid în problema Brexitului, după ce Partidul Laburist a anunţat că îşi schimbă poziţia şi va milita pentru menţinerea Marii Britanii în cadrul pieţei unice europene, cel puţin în timpul perioadei de tranziţie, informează Financial Times. Această mişcare îi va încuraja pe membrii pro-europeni ai Partidului Conservator să o împingă pe Theresa May către o poziţie favorabilă unui Brexit uşor - în contextul în care membrii parlamentului se pregătesc să dezbată legislaţia ce va pune în efect ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, consideră jurnaliştii publicaţiei citate.

BANCHERUL

IFN-urile au majorat dobânzile, si aşa destul de mari, la creditele online

Două dintre IFN-urile care acordă credite online de valori mici, pe perioade scurte, au majorat dobânzile, cu toate ca nivelul acestora era oricum destul de ridicat, depăşind chiar si 7.000% pe an si in ciuda creşterii competiţiei pe aceasta piaţă, in care au intrat tot mai mulţi jucători in ultimul timp, determinând BNR să adopte restricţii. Astfel, Ferratum, una dintre cele mai active IFN-uri pe piaţa creditelor online, firmă deţinută de grupul finlandez omonim, listat la bursa din Frankfurt, avea la începutul acestui an o Dobândă Anuala Efectivă (DAE) de 2.786% in cazul unui credit de 300 de lei pe 30 de zile. In prezent, dobânda aproape s-a dublat, urcând la 5.237% pe an, respectiv 1,29% pe zi, probabil cea mai mare din piaţă.

COTIDIANUL

Topul nostru de rîsul curcilor - Cornel Nistorescu

Dacă topurile din România au în frunte trei personaje mediocre (Klaus Iohannis, Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu), atunci avem imaginea fidelă a situaţiei în care se află ţara. Preşedintele a revenit în top pe bază de vizite (altceva nu face), iar pe locurile al doilea şi al treilea la popularitate sunt două cucoane care vorbesc ameţitor de mult, plimbîndu-se în fiecare seară la toate canalele de televiziune. Dacă mai luăm în calcul că 48% din români au o părere bună şi despre Mihai Tudose, aruncat de zarurile sorţii în fotoliul de premier, atunci avem o imagine completă a unui leadership oarecum comic, ca să nu zic incredibil, a unei ierarhii care ilustrează perfect criza României şi mediocritatea clasei politice.

Plecări masive din magistratură

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, în şedinţa de miercuri, cererile de pensionare din magistratură depuse de 45 de procurori şi judecători, potrivit Agerpres. Potrivit site-ului CSM, este vorba de 19 procurori şi 26 de judecători care doresc să iasă la pensie. Printre aceştia se află Emanuel Albu - judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe Stoica - procuror la DIICOT, Minodora Vladu - procuror la DNA, Gheorghe Covei - procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, dar şi Lidia Barac - fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei, în prezent judecător la Curtea de Apel Timişoara.

Sinistrele farse ale sistemului bancar - Gheorghe Piperea

Se zice că 50% din obligaţiunile şi titlurile de stat sunt deţinute de sistemul bancar. Nu suntem siguri de această cifră, mai ales că vine de la consilieri sau analişti sub acoperire de comunicatori BNR şi de la PR-ul bancar. Să zicem totuşi că aşa ar fi. Împrumuturile de orice fel acordate de bănci statului român sunt clasificate în categoria riscului zero. La fel, şi plasamentele în credite garantate de statul român, cum ar fi Programul "Prima Casă". Aceste împrumuturi cresc exponenţial solvabilitatea băncilor şi, în plus, permit disponibilizarea mai rapidă a provizioanelor pentru creditele neperformante, adică profit financiar mai rapid. Solvabilitatea băncilor de 200 milioane de miliarde la sută clamată în comunicatele bancare ar tinde asimptotic către ZERO dacă băncile ar decide, în bloc, să îşi vândă portofoliul de obligaţiuni şi titluri de stat.

CURENTUL

Primarul din Veneţia despre terorişti: "Dacă vor să ajungă la Allah, îi trimitem direct la el! Îi împuşcăm în trei mişcări"

Nonconformistul primar al Veneţiei, Luigi Brugnaro a anunţat că oricine va striga "Allahu akbar" în faimoasa piaţă San Marco din Veneţia, va fi împuşcat de poliţişti. Primarul a adăugat că el nu a fost niciodată "corect politic", ci incorect şi că vor trage. "Dacă anul trecut spuneam că îi vom împuşca în patru paşi, acum vă spun că îi vom împuşca din trei mişcări". Brugnaro a făcut declaraţiile la o conferinţă în Rimini, unde a amintit că poliţia a arestat la Veneţia patru kosovari simpatizanţi ISIS care voiau să arunce în aer podul Rialto, declarând că voiau să se ducă la Allah. Primarul Brugnaro a tunat: "îi vom trimite direct la Allah înainte de a putea face vreun rău!".

CURIERUL NATIONAL

Germania: excedent bugetar record în primul semestru al acestui an

În actuala sa campanie electorală pentru legislativele din 24 septembrie, Angela Merkel mizează pe modul sănătos în care au fost gestionate finanţele publice sub guvernarea sa, pe bilanţul său economic în general. În primele şase luni ale acestui an, bugetul german afişează un excedent record, de 18,3 miliarde de euro. Deocamdată, "reţeta" după care UCD îşi desfăşoară campania electorală are succes. Sondajele de opinie creditează în continuare UCD cu 38% din intenţiile de vot, social-democraţii cu 23%, liberalii FDP cu 9%, Linke (stânga radicală) cu 9%, Verzii cu 7%, iar formaţiunea populistă Alternativa pentru Germania (AfD) cu 8%. Sloganul sub care îşi desfăşoară activitatea Uniunea Creştin-Democrată (UCD) şi lidera sa Angela Merkel este "Pentru o Germanie în care se trăieşte bine şi cu plăcere".

Guvernul pregăteşte reformarea administraţiei publice

Guvernul a adoptat, în şedinţa din data de 21 august, emiterea unui proiect de Hotărâre care prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici. Proiectul de HG a fost adoptat în aplicarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi are ca obiect de reglementare organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici. Mai exact, proiectul urmăreşte eficientizarea organizării şi desfăşurării concursurilor adresate funcţionarilor publici.

Tehnologia informaţiei dinspre toaleta din curte

Din 31.297 de clădiri, câte sunt pentru învăţământul de stat, numai 19.566 au aviz sanitar. Recent au fost aprobate 2.500 de proiecte pentru reabilitări cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Licitaţiile pentru lucrări sunt organizate de primării. Investim în dotarea şcolilor cu tehnologie informatică de ultimă oră când multe dintre ele au toalete-n curte?! Amestecul de întrebare şi mirare se reia la fiecare iniţiativă guvernamentală, proiect european şi promisiune electorală care vizează luarea taurului de coarne în sensul că aşa nu mai merge şi trebuie să avem şi noi odată şi-odată un învăţământ de secol XXI.

Anul trecut, românii au muncit 174 de zile doar pentru stat

Salariaţii români au muncit, anul trecut, 174 de zile din cele 365 doar pentru a putea achita impozitele impuse de stat, rata efectivă de impozitare clasându-i pe poziţia a 8-a printre cele 28 de state membre ale UE, conform unui studiu realizat de Institutul economic Molinari din Bruxelles. Înaintea României se află Franţa, unde cota efectivă de impozitare a muncii este de 57,53%, urmată de Belgia, cu 56,9%, şi Austria, cu 54,7%, Ungaria (54,1%), Germania (52,36%), Grecia (51,48%) şi Italia (50,13%), potrivit hotnews.ro. Cel mai bine stau ciprioţii din acest punct de vedere, aceştia "scăpând" de taxe după nici 90 de zile de muncă.

Sectorul financiar din România nu răspunde semnificativ nevoilor afacerilor

În ultimii 3 ani, România a avut o evoluţie fluctuantă din punct de vedere al indicelui competitivităţii globale. Dacă în intervalul 2014-2015 România a înregistrat o îmbunătăţire de 6 locuri, urcând de pe locul 59 pe locul 53 din totalul de 144 de ţări analizate, am avut o scădere apoi, ajungând pe locul 62 dintr-un total de 138 de ţări. Prin comparaţie, ţările din regiune analizate - Polonia, Cehia, Bulgaria - au înregistrat în mod constant îmbunătăţiri în perioada analizată, excepţie făcând Ungaria, care a înregistrat o înrăutăţire de la an la an a indicelui în cei 3 ani analizaţi.

Lituania nu mai vrea să depindă energetic de Rusia: La Vilnius a sosit deja primul cargou cu gaz lichefiat american

Lituania este prima ţară din fostul bloc sovietic care primeşte o primă încărcătură de gaz lichefiat (GNL) provenit din Statele Unite, ilustrând voinţa guvernului de la Vilnius de a reduce dependenţa ţării de Rusia. "Noi dorim să ne cimentăm relaţiile cu Statele Unite şi în alte domenii decât cel al apărării şi securităţii", a subliniat Linas Linkevicius, punând accentul pe schimburile în plan energetic, un domeniu strategic al cooperării Lituaniei cu Statele Unite. La începutul acestui an, reaminteşte "Les Echos", batalioane ale forţelor NATO au fost instalate pe teritoriul celor trei ţări baltice, o formă prin care Alianţa Atlantică şi-a reafirmat sprijinul faţă de ţările vecine cu Rusia. Gazul lichefiat american va fi livrat şi celorlalte ţări baltice.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovitură de graţie pentru Carmen Dan!

PNL va demara procedura de înfiinţare a unui Comisii parlamentare de anchetă privind pensionările şi angajările care au avut loc în ultima perioadă în timpul mandatului lui Carmen Dan. De asemenea, liberalii intenţionează să înfiinţeze o Comisie de anchetă şi în cazul în care guvernul va efectua o rectificare bugetară pozitivă, după cum a anunţat vicepreşedintele PNL, Florin Cîţu. "Nu există nicio premisă, nicio justificare pentru o rectificare bugetară pozitivă, aşa cum ni se transmite din partea Guvernului că se încearcă. O rectificare bugetara pozitivă atrage de la sine o comisie de ancheta pe care o vom cere în Parlament pentru analiza rectificării bugetare şi ne vom folosi în justificarea acestei anchete de opinia Curţii de Conturi dată în februarie pentru rectificări bugetare ale Guvernului Cioloş", a precizat Florin Cîţu.

Fostul şef ANAF, REACŢIE DURĂ după declaraţiile lui DRAGNEA despre Tel Drum

Gelu Diaconu, fostul şef ANAF, a avut o reacţie acidă pe Facebook după ce, duminică seară, Liviu Dragnea a negat într-o emisiune televizată că ar avea vreo legătură cu Tel Drum. Reamintim că procurorii DNA au anunţat începerea urmăririi penale faţă de reprezentanţii societăţii Tel Drum SA şi faţă de societatea comercială în sine, acuzaţiile fiind de fraudă cu fonduri europene. "Doar atat va zic: e cea mai mare minciuna declarata public de un om politic!", este reacţia fostului şef ANAF, pe pagina sa de Facebook după declaraţiile lui Dragnea.

Averile impresionante ale procurorilor DNA. Unii sunt mai bogaţi ca marii corupţi

Lumea Justiţiei a descoperit ce averi au unii procurori de la DNA, aceştia deţinând terenuri, vile luxoase şi maşini foarte scumpe. La asta se rezumă averea procurorului Doru Ţuluş şi a soţiei sale, Claudia Roşu. Deşi toate bunurile sunt trecute în declaraţiile lor de avere şi se bucură de prezumţia de legalitate, imaginile cu maşinile nemţeşti cu mulţi cai putere şi vila celor doi de la Snagov arată că soţii duc o viaţă de bogătaşi. Asta reiese şi dintr-un simplu calcul, făcut de jurnaliştii de la lumeajustiţiei. Dacă ei stau la 40 de kilometri de Bucureşti, deplasarea zilnică de acasă şi până în Capitală arată că procurorii cheluiesc lunar cam o mie de euro numai pentru combustibil, informează antena3.ro.

JURNALUL NATIONAL

Noul şef de la Nuclearelectrica, afaceri cu Buzăianu

La numai 28 de ani, Cosmin Ghiţă este, probabil, cel mai tânăr director al vreunei companii de stat din România. CV-ul său este menit să stârnească admiraţia: a studiat în SUA, dar şi în Rusia, a intermediat tranzacţii în energie de miliarde de dolari în România, Ucraina şi Kazahstan, a vândut aparatură medicală şi a fost consilierul gigantului american Chevron, cel care se bătea cu ţăranii de la Pungeşti din cauza gazelor de şist. În aprilie 2017, a fost cooptat ca şi consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Sorin Grindeanu, iar din iunie conduce Compania Naţională a Uraniului (CNU). Cosmin Ghiţă nu a mai fost însă la fel de prolific în afacerile personale, chiar dacă unul din asociaţii săi este nepotul celebrului Bogdan Buzăianu, cel pentru care s-a inventat sintagma "băieţii deştepţi din energie".

Planul lui Dragnea: divide et impera PSD

Liviu Dragnea plănuieşte să reorganizeze PSD înaintea sesiunii parlamentare de toamnă care începe vineri. "Refreshul" pus la cale de liderul social-democrat vizează mai multe puncte esenţiale considerate deficitare în interiorul partidului. Anca Alexandrescu, fosta şefă de cabinet a premierilor Adrian Năstase şi Victor Ponta, va coordona comunicarea PSD, laboratoarele partidului vor fi reactivate, urmând să fie înfiinţat şi un departament de gestiune a carierei în Kiseleff.

Oamenii lui SOV şi ai lui Sebastian Vlădescu, contracte de zeci de milioane de euro cu armament şi tehnică militară

Ultima achiziţie făcută de Institutul pentru Tehnologii Avansate (structură a Serviciului Român de Informaţii) la mijlocul acestei luni arată cum 40.000 de euro din conturile instituţiei urmează să intre în cele ale unei companii controlate de un grup de oameni de afaceri apropiaţi de Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, dar şi de fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu. SRI a achiziţionat de la SC Stimpex SA echipament special de mare capacitate, acesta fiind ultimul dintr-o serie de şase contracte pe care instituţia le-a încheiat, începând cu anul 2009, cu această societate. De altfel, din 2007 şi până în prezent, compania în cauză a primit, prin negociere directă, dar şi cu ocazia organizării unor licitaţii, contracte similare atât din partea Ministerului de Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, prin mai multe unităţi militare, dar şi din partea unor instituţii civile, contracte care se ridică la peste 210 milioane de lei.

Lazăr şi Kovesi pregătesc ofensiva pentru Tudorel Toader

Şefii procurorilor din toată ţara urmează să se întâlnească mâine la Bucureşti pentru a discuta reforma propusă de ministrul Tudorel Toader în Justiţie. Tot în această săptămână va avea loc şi Adunarea Generală a DNA, fiind de aşteptat ca procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr şi a Codruţei Kovesi să adopte o poziţie radicală împotriva Legilor lui Toader. Procurorul general Augustin Lazăr i-a convocat mâine la Bucureşti pe şefii Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel din toată ţara pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu reforma propusă de ministrul Tudorel Toader în Justiţie.

NATIONAL

Bătaie pe camera de probe a DNA!

Dincolo de graţieri, lungimea mandatelor procurorilor şefi si cine-i numeşte pe aceştia, întreaga reforma a lui Toader se bazează pe un singur aspect. Trecerea Inspecţiei Judiciare in subordinea Ministerului Justiţiei. Pentru că nodul gordian al întregului război fratricid care se duce pe frontul Justiţiei se poate tăia doar de către Inspecţia Judiciară. Singura care poate sa decidă un control la "camera de probe" a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dar si a altor structuri de Parchet... Si de abia atunci numele grele condamnate in ultimii ani ai "cruciadei" anticorupţie se pot resemna că nu mai au nicio şansă de a scăpa de puşcărie sau, din contra, pot trage in sfârşit speranţe, că au o şansă ca să le fie rejudecat procesul, depinde doar de ce se găseşte in camera de probe...

Macron, pus la zid: Lovitura de stat socială

Polonia refuză să renegocieze directiva UE privind angajaţii detaşaţi. Jean-Luc Melenchon, liderul partidului de extremă-stângă Franţa Nesupusă, a cerut organizarea unor proteste masive in septembrie fată de "lovitura de stat socială" dată de preşedintele Emmanuel Macron, declarându-se "şocat" că acesta a mers in România pentru a "da lecţii poporului francez". Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, si-a atras critici dure din partea Poloniei si a adversarilor politici de la Paris, după vizita efectuata in Europa de Est, inclusiv in România, unde a abordat problema angajaţilor detaşaţi, un subiect de disputa intre ţările vest si est-europene.

Un român, in graţiile lui Trump

Casa Alba a anunţat ca Donald Trump, preşedintele SUA, intenţionează să-l nominalizeze pe Andrei Iancu, avocat de origine română, pentru funcţia de director al Oficiului pentru Brevete si Mărci. Iancu este in prezent partener comanditat la firma de avocatura Irell & Manella LLP, ce are sediul in Los Angeles si se ocupă in mod deosebit de procese de proprietate intelectuală. Firma la care este asociat, Irell & Manella, l-a aparat pe Trump in cadrul unui proces cu Mark Burnett Productions si compania NBC pentru drepturi de autor ale show-ului de televiziune "Ucenicul".

Atenţie, PSD! Ponta si-a pus iar picioru-n ghips!

Fostul premier a ajuns de urgenţă la spital, de unde a plecat cu un picior pus in ghips. Amintindu-si că PSD a pierdut, in 2015, guvernarea la scurt timp după ce Victor Ponta a avut probleme cu piciorul, pe social-democraţii i-a trecut un fior rece. Urmările accidentului suferit de Ponta cu doi in urmă, in timpul unui meci de baschet, au fost de-a dreptul spectaculoase: Gabriel Oprea a ajuns premier interimar iar Ponta un paria in ochii pesediştilor (pe motiv ca a şters-o fără să anunţe pe nimeni sa se opereze in Turcia, stârnind astfel o adevărată avalanşă de suspiciuni si acuzaţii revărsată in absenţa sa asupra partidului) si totul a culminat cu pierderea guvernării de către PSD.

PUTEREA

Probleme pentru Laura Kövesi. Se cere anchetarea şefei DNA

Lovitură pentru Laura Codruţa Kovesi. Omul de afaceri Sorin Strutinsky cere anchetarea şefei DNA. Afaceristul, inculpat într-un dosar alături de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, îi aduce acuzaţii extrem de grave lui Kovesi. Strutinsky a formulat o sesizare către Inspecţia Judiciară în care solicită cercetarea disciplinară a şefei DNA pentru comiterea abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abatere săvârşită cu ştiinţă de către şefa DNA, scrie Luju.ro. "S-a implicat direct în activitatrea de urmărire penală...A dispus ca informaţiile să fie puse la dispoziţia SRI...A facilitat accesul acestui serviciu la informaţii secrete de serviciu.... Mi-a încălcat brutal dreptul la securitatea juridică, la apărare şi viaţa privată", se arată în plângerea afaceristului.

A apărut Manualul de SPORT anunţat de Liviu Pop

Deşi manualele pentru elevii de clasa a V-a nu vor fi gata pentru prima zi de şcoală, celebrul manual de Educaţie Fizică si Sport a apărut deja. Controversat şi ironizat, manualul de Sport a fost anunţat la sfârşitul lunii iulie de Ministrul Educaţiei, Liviu Pop. "Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii", scria Liviu Pop pe pagina sa de Facebook, conform Libertatea.ro. Manualul de educaţie fizică şi sport pentru clasa a V-a curpinde şi...definiţia mersului. "Mersul este o deprindere motrică naturală care asigură deplasarea omului prin alternarea sprijinului picioarelor pe sol", scrie în pagina 37 a manualului.

ROMANIA LIBERA

DNA anchetează un posibil trafic de influenţă al lui Oprea

DNA a început, în data de 7 iulie a.c., urmărirea penală in rem (sunt anchetate faptele, nu persoanele) cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar deschis în baza unei plângeri penale împotriva lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, şi a lui Neculai Onţanu, fost primar al sectorului 2. Dosarul în cauză poartă numărul 298/P/2017. Procurorii anticorupţie au fost sesizaţi de către Julian Rosengren, reprezentant al "Romanian Imprisonment Watch" (RIW), o organizaţie neguvernamentală specializată în drepturile omului cu sediul în Suedia. Plângerea penală se bazează pe o afirmaţie a Oanei Niculescu-Mizil, făcută în 30 mai a.c. într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3.

Zona Piaţa Presei, noul pol de dezvoltare imobiliară

Bucureştiul este peste restul ţării şi la capitolul subpieţei de spaţii de birouri, unde apare o nouă zonă de dezvoltare, nordic-centrală. Timpul aventurierilor care fac speculă pe termen scurt a trecut de mult, iar locul lor a fost ocupat de profesioniştii pragmatici. Cea mai dezvoltată zonă este cea din nordul Bucureştiului, de unde a început dezvoltarea pieţei de birouri bucureştene. Aceasta are gradul de ocupare şi suprafaţa cea mai mare de spaţii de birouri. De asemenea, are şi un preţ aproape spre vârf. Urmează regiunea Pipera, cu o suprafaţă totală desfăşurată foarte mare, dar cu o rată de ocupare mai scăzută.

ZIARUL FINANCIAR

Mai are sens? Ministrul român de externe îi anunţă pe polonezi că România şi-a stabilit o nouă dată pentru aderarea la euro: 2022.

Ca reacţie, BNR afirmă că toate criteriile sunt îndeplinite şi decizia este "politică", dar analiştii economici care lucrează la băncile străine afirmă că decizia nu ţine de politică, ci de economie. "Nu suntem pregătiţi", susţine Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank. România, una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, ar putea să se alăture zonei euro în 2022, potrivit unei declaraţii a ministrului de externe Teodor Meleşcanu pentru publicaţia poloneză Rzeczpospolita. Este pentru prima oară când un oficial român anunţă o nouă dată pentru intrarea în zona euro în ultimii cinci ani. Ultima dată vehiculată pentru aderarea României la zona euro a fost 2015, dar a trecut fără ca nimeni să îşi asume răspunderea că nu a fost respectată.

Criză în America: Apocalipsa retailerilor americani continuă cu un lanţ de magazine care vinde parfumuri marca Trump

În primul trimestru al acestui an, fali­mentele din retailul american au atins un nivel record, 14 lanţuri anunţând planuri de căutare a protecţiei împotriva falimentului, aproape peste nivelul atins în întreg anul 2016. Seria falimentelor a continuat, însă. Ultimul retailer american impor­tant care întâmpină probleme, Perfumania Holdings, un retailer cu drepturi exclusive de distribuţie a mai multor parfumuri marca Trump, a anunţat un plan de recapitalizare şi depunerea unei cereri de protecţie împotriva falimentului, relatează Reuters. Numărul cererilor de protecţie împotriva falimentului depuse de retailerii americani stârneşte îngrijorare. Până acum, în acest an, peste 300 de retaileri au solicitat protecţie împotriva falimentului, în creştere cu 31% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit BankruptcyData.com.

Banca Mondială: Peste 300.000 de români fac naveta zilnic ca să ajungă la serviciu în Bucureşti

Aproape o treime dintre angajaţii din Bucureşti vin zilnic la serviciu de la o distanţă de până la 100 de kilometri. Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Con­stanţa, Timişoara, Braşov şi Cluj-Napoca sunt oraşele care atrag cea mai mare parte a celor 1,8 milioane de navetişti care se deplasează din zonele mai slab dezvoltate pentru un loc de muncă mai bine plătit în oraşele cu economii mai puternice, arată un studiu al Băncii Mondiale. "Oraşul care atrage cel mai mare număr de navetişti este Bucureştiul (peste 252.000 de lucrători numai în oraş şi 331.000 dacă se ia în considerare şi zona sa urbană funcţională)", se arată într-un raport al Băncii Mondiale re­a­lizat pe tema oraşelor-magnet din România în prima parte a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb