REVISTA PRESEI 29.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 29 octombrie 2013

ADEVARUL

Uzina Ford de la Craiova trage pe dreapta: producţia de motoare şi asamblarea modelului B-Max, oprite temporar din cauza cererii scăzute

Ford va opri în luna noiembrie şi producţia de motoare la Craiova, pentru o perioadă de opt zile lucrătoare, iar asamblarea modelului B-Max, în prezent sistată, va fi reluată în jurul datei de 20 noiembrie.

Producţia de maşini este în prezent oprită, iar cea de motoare va reîncepe pe 18 noiembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Ana-Maria Timiş, potrivit Mediafax. "Ca răspuns la situaţia precară a pieţei europene, Ford România continuă să-şi ajusteze volumele de producţie la uzina de la Craiova şi în noiembrie. Astfel, putem confirma pentru luna noiembrie oprirea producţiei de vehicule timp de 13 zile, respective 8 zile în secţia de producţie motoare. Suspendarea timp de 8 zile a producţiei de motoare este cauzată de cererea redusă pentru vehicule şi se suprapune cu perioada de suspendare a producţiei de vehicule", a precizat reprezentantul Ford, potrivit Mediafax. Conform Contractului Colectiv de Muncă, pe perioada zilelor de întrerupere a producţiei angajaţii se vor afla în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 80% din salariul de bază.

DOCUMENT Câştigătorii şi perdanţii rectificării bugetare: majoritatea ministerelor vor avea bugete mai mici

Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării vor fi tăiate la a doua rectificare din acest an, de majorări de bugete urmând să beneficieze Afacerile Interne, Justiţia, Externele şi Camera Deputaţilor, potrivit documentului obţinut de \"Adevărul\". De asemenea, bugetele Preşedinţiei, Curţii Constituţionale şi Agenţiei Naţionale de Integritate vor fi reduse, în schimb Senatul, Camera Deputaţilor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vor beneficia de alocări suplimentare la rectificare. Bugetul Preşedinţiei va scădea cu 1,1 milioane lei, cel al Curţii Constituţionale - cu 400.000 lei, iar cel al Agenţiei Naţionale de Integritate - cu 1,1 milioane lei. De alocări suplimentare vor beneficia Senatul (9,2 milioane lei), Camera Deputaţilor (12 milioane lei), SRI (27,5 milioane lei), SIE (6,1 milioane lei), STS (5,1 milioane lei). Premierul Victor Ponta a declarat că Ministerul de Interne, Senatul, Camera Deputaţilor, SRI, SIE şi STS vor primi bani la rectificare pentru plata salariilor angajaţilor.

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu "superbacteriile", antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear. Lumea medicală este astăzi într-o criză asemănătoare celei de dinaintea descoperirii antibioticelor. "Multă vreme, majoritatea articolelor despre antibiotice din presa de specialitate sau generală titrau «Sfârşitul erei antibioticelor?». Mereu se punea semnul întrebării la final. Ei bine, astăzi putem schimba titlurile respective cu «Sfârşitul erei antibioticelor.» Punct", subliniază medicul Arjun Srinivasan, director adjunct al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, una dintre cele mai importante autorităţi mondiale în domeniul bolilor transmisibile.

Troiţă de la Petru Vodă pentru protestatarii din Pungeşti

Călugării de la Mănăstirea ctitorită de părintele Iustin Pârvu au adus o troiţă pe locul protestelor anti-Chevron. Troiţa a fost adusă la începutul weekendului la Pungeşti, în satul Siliştea, şi a fost sfinţită duminică după-amiază de preoţii locului şi de monahii de la Petru Vodă, în prezenţa a circa 200 de persoane. Este vorba despre o troiţă ce provine din cimitirul Mănăstirii "Petru Vodă", care a stat la căpătâiul martirilor din mişcările de rezistenţă anticomuniste precum părintele Ştefan Marcu şi soţia Elena (simbolul mişcării anticomuniste din munţii Vrancei), părintelui Gheorghe Calciu, poetului Radu Gyr, Tudor Popescu, Mihail Dumitrescu sau preotul Atanasie Ştefănescu . "Această cruce închipuie stârpirea şi înmormântarea duhului Satanei care a dat târcoale pe-aici. Am înmormântat pe Satana în chip simbolic. Cui i-ar plăcea să vină dihania asta aici, să scoată fum, vuiet puternic, să se mişte pământul? Este o pâine în plus? Aceasta este otrava vremurilor noastre", a spus un preot din Pungesti.

CURENTUL

"Perversa de pe Kiseleff" în favoarea proiectului Roşia Montană

PSD încearcă o cascadă de şmecherii legislative astfel încât să creeze cadrul legal pentru ca proiectul Roşia Montană să intre "legal" în funcţiune, fără să mai fie nevoie de adoptarea legii atât de controversate, aflate zilele acestea în dezbaterea unei Comisii speciale, condusă de pesedistul Darius Vâlcov. Planul PSD porneşte în Parlament, iar comisiile parlamentare dominate de PSD pun încet, dar sigur, acest plan în funcţiune. Paradoxal, PSD-ul este boicotat tocmai de colegii de la guvernare - PNL - cei care au descoperit maşinaţiunile social-democraţilor mascate într-o serie de legi aparent mai puţin importante. În acest context, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, ieri, că parlamentarii liberali nu vor susţine niciun fel de derogări, introduse în alte legi aflate în Parlament, care să favorizeze proiectul Roşia Montană, cum ar fi cele propuse în cazul Codului silvic.

Analiză Reuters: Comoara de gaze naturale din Marea Neagră continuă să scape printre degete

Europa de Sud-Est speră că explorarea gazului natural din Marea Neagră o va ajuta să diminueze dependenţa de gazul rusesc, însă comoara energetică pare greu de obţinut iar Rusia ia măsuri pentru a-şi apăra poziţia dominantă în regiune, arata Reuters într-o analiză, citată de hotnews.ro. În pofida eforturilor, Marea Neagră nu a produs până acum prea mult gaz, prin­tre motive enumerându-se adâncimea şi problemele geologice, ambele nece­sitând echipamente tehnologice avansate şi costisitoare. Cu toate acestea, avansul tehnologic şi dezvoltarea mediului de afaceri au hrănit optimismul într-o regiune care a dezamăgit în trecut firmele ocupate cu explorarea, scrie agenţia britanică de presă.

Băsescu, ameninţat voalat cu puşcăria de premier

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, întrebat despre Comisia Guvern-Preşedinţie care discută pactul de coabitare, că nu se poate negocia cu Traian Băsescu pentru că acesta ştie că va pleca, liderul PSD arătând că preşedintele nu se va duce chiar acasă, ci, probabil, va merge la \"vreun tribunal\". Întrebat despre activitatea Comisiei Preşedinţie-Guvern care discută despre problema pactului de coabitare, Ponta a răspuns: \"Cu domnul Băsescu nu ai ce să negociezi, că domnia sa ştie că pleacă şi probabil nu pleacă chiar acasă, o mai pleca şi el la vreun tribunal pe undeva şi atunci încearcă să ne facă cât mai mult rău până pleacă\". El a mai spus, în acest context, că nu se aşteaptă ca cineva să îl înţeleagă pe preşedintele Traian Băsescu. \"Dacă aşa a decis domnia sa, să plece cu cât mai mult rău, e o decizie pe care eu nu o înţeleg, dar nici nu mă aştept ca cineva să-l înţeleagă pe preşedinte\", a adăugat Ponta. Întrebat de ce ar ajunge Băsescu la tribunal şi în ce dosare ar fi implicat, Ponta a răspuns: \"Numai dânsul ştie dosarele. Eu nu le ştiu\".

CURIERUL NATIONAL

Magistraţi şi politicieni implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală

Procurorii anticorupţie au efectuat ieri aproximativ 160 de percheziţii la domiciliile şi firmele patronate sau controlate de aproximativ 50 de inculpaţi din Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, printre care politicieni şi magistraţi, dar şi oameni de afaceri străini, prejudiciul estimat de anchetatori în acest caz ridicându-se la aproximativ 50 mil. euro. Potrivit DNA, în acest caz sunt cercetaţi penal senatorul PSD Nicolae Bădălău, cercetat pentru trafic de influenţă în această cauză complexă care vizează activitatea infracţională a peste 100 societăţi comerciale româneşti şi străine, după ce ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

Primăriile din Bucureşti şi Ilfov pun pe butuci RATB

Subvenţiile restante neachitate de PMB Regiei în anii 2011 şi 2012 se ridică la aproape 68 mil. lei, la care se adaugă încă 40 mil. lei aferente anului în curs. Diminuarea nivelului subvenţiilor ulterioare aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli creează RATB până la sfârşitul anului un deficit de 86 mil. lei. Cheltuielile salariale estimate la 500 mil. lei pentru anul în curs nu pot fi reduse din cauza protocolului încheiat de Primărie cu sindicatele. Primăria Capitalei şi primăriile din judeţul Ilfov par să pună pe butuci, cu bună ştiinţă, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), probabil în scopul de a facilita privatizarea pe bucăţi a acesteia.

Cum a devenit Singapore una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii

Faptul că este o naţiune multilingvistică, lucru foarte important pentru dezvoltarea afacerilor internaţionale pe teritoriul său, şi cel că îşi plăteşte bine angajaţii au făcut ca ţara să cunoască o dezvoltare uimitoare în ultimii 50 de ani. Singapore este o ţară mică, cu doar câteva resurse naturale proprii. Cu toate acestea, în ultimii 50 de ani s-a transformat într-una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Aici, Tenna Schoer, un jurnalist danez cu sediul în Singapore, numără unele dintre măsurile care au ajutat ţara să se ridice pe aceste culmi înalte. Rată scăzută a criminalităţii. - Potrivit datelor ONU, Singapore are a doua cea mai mică rată a criminalităţii din lume (datele exclud Palau şi Monaco). Numai 16 oameni au fost ucişi în 2011, într-o ţară cu o populaţie de 5,1 milioane de oameni. - Cei mai sănătoşi oameni din lume. - Cel mai uşor loc pentru a face afaceri.- Cel mai mare producător de platforme petroliere. - Una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume. - Ţara cu cei mai mulţi milionari pe cap de locuitor. - Educaţie la nivel înalt. - Nu e de mirare, aşadar, că cei care vor să lucreze aici vin din toate colţurile lumii. De fapt, două persoane din cinci în Singapore sunt străini.

Criza datoriilor ajunge la sfârşit... în anul 2035

Programele de injecţii de lichiditate ale băncilor centrale lansate pe fond de criză ar putea să fie încheiate în curând, însă climatul din pieţele financiare va rămâne dominat de o politică monetară relaxată pentru două decenii, susţine Bill Gross, managing director şi fondator al PIMCO, companie financiară care are în administrare active de peste 1.000 miliarde dolari. Într-o notă pentru investitori preluată de publicaţia online Zero Hedge, acesta spune că nivelul de îndatorare actual nici nu ar permite dobânzi ridicate fără a declanşa un val de falimente în economia americană. Pentru ca procesul de stingere a datoriilor să fie unul lin, aceasta presupune o menţinere scăzută a costurilor finanţării, cu dobânzi apropiate de zero la facilităţile băncii centrale şi cu randamente de sub 3% la titlurile de stat ale SUA cu scadenţa la 10 ani. Preţul salvării economiilor lumii de un şoc brusc va fi plătit de o represiune financiară, nota de plată urmând să vină în contul celor care economisesc.

Suedia, pe cale să renunţe la banii lichizi. Până şi cerşetorii au POS

Persoanele fără adăpost din Stockholm au început să folosească terminale de plată cu cardul pentru a primi donaţii, o premieră la nivel mondial, într-o economie unde banii cash sunt pe cale de dispariţie, aproape toate tranzacţiile fiind efectuate electronic, informează Mediafax. Persoanele fără adăpost care distribuie revista \"Situation Stockholm\" sunt echipate începând din luna septembrie cu cititoare de carduri bancare, potrivit Bloomberg. Bancnotele şi monedele au fost folosite anul trecut în numai 2,7% din tranzacţiile din Suedia. Cele mai mari bănci suedeze au oprit operaţiunile cash în trei sferturi din sucursalele locale.

China, cea mai mare întreprindere de gaze pe bază de cărbune

Recent, în zona Zhundong din Regiunea Autonomă Uigura Xinjing din vestul Chinei a intrat în funcţiune cea mai mare întreprindere care transformă cărbune în gaze prin ardere. Capacitatea de producţie este de 30 miliarde mc pe an, potrivit ziarului chinez Xinhua Meiri Dianxun. Fabrica va asigura aprovizionarea gazelor naturale în vestul şi estul Chinei. În regiunea Xinjiang prin conducte trec mari cantităţi de gaze naturale ale ţărilor din Asia Centrală pentru regiunile centrale şi estice ale Chinei. În zona Zhundong, există bogate resurse de cărbune. Potrivit estimărilor există o cantitate a resurselor cărbunelui de aproximativ 390 miliarde tone. Resursele deja confirmate de cărbune se ridică la 213,6 miliarde tone care constituie cel mai mare bazin carbonifer din China.

Fondurile din Grecia au ieşit din \"groapă\" cu randamente de peste 100%

Cele mai performante fonduri de investiţii din lume au înregistrat randamente de peste 100% în ultimele 12 luni, pariind pe obligaţiuni guvernamentale greceşti, odată cu revenirea încrederii investitorilor în Grecia şi dispariţia sentimentului de teamă privind un \"exit\" din zona euro. Cele trei fonduri de investiţii în obligaţiuni sunt deţinute de NBG Asset Management şi Eurobank Asset Management, cu sediile la Atena, şi au înregistrat cele mai bune randamente la nivel mondial în ultimele 12 luni, potrivit unui top realizat de Morningstar, preluat de Wall Street Journal. Fondurile au preluat obligaţiuni guvernamentale greceşti în perioada cea mai dificilă a crizei datoriilor de stat, când ceilalţi investitori se grăbeau să vândă de urgenţă aceste titluri. (Mediafax)

EVENIMENTUL ZILEI

Liberalii, păgubiţii crizei bugetare

Liberalii sunt nevoiţi să renunţe la ideea reducerii CAS cu 3% în bugetul de anul viitor, în ciuda faptului că această măsură a fost prezentată ca fiind una prioritară atât de ministrul liberal de Finanţe, Daniel Chiţoiu, dar şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat surse din PNL pentru EVZ. Chiar dacă reducerea nu era una semnificativă, aceasta ar fi avut un impact negativ de aproape trei miliarde de lei asupra bugetului, după socotelile ministrului Bugetului, Liviu Voinea (PSD). Insistenţele liberalilor au fost înfrânte şi de faptul că, pe fondul unor încasări mai slabe la buget decât se prognozase, rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată în şedinţa de Guvern din această săptămână va fi una negativă. Căutând responsabili, premierul Victor Ponta arată cu degetul către PNL. El a afirmat, zilele trecute, că va analiza activitatea ANAF la sfârşitul anului, iar dacă se va constata că încasările vor rămâne sub aşteptări va lua măsuri.

Deveselu, de la bază sovietică la scut american

În 1952, URSS a construit în mica localitate oltenească o unitate cu câteva MiG-uri. De ieri, americanii pregătesc rachetele. Mai bine de 11 ani au trecut de când un MiG a decolat de la Deveselu, o veche bază militară construită în plin război rece de sovietici. Ieri, localnicii făceau ochii mari, din căruţe şi de pe biciclete la elicopterele care zburau pe deasupra lor şi la coloanele oficiale care treceau pe lângă ei. În micuţa comună din Olt au descins ieri numeroase notabilităţi, în frunte cu preşedintele României, însoţit şi de înalţi oficiali americani, români sau NATO. Lor li s-au adăugat zeci de primari, consilieri sau şefi de judeţe. Momentul cel mai gustat a fost cel în care Traian Băsescu, alături de James Miller, numărul 2 din Pentagon, James D. Syring, directorul Agenţiei SUA pentru Apărarea Antirachetă şi Mircea Duşa, ministrul Apărării, au pus mâna pe lopeţi şi au dat startul simbolic la construcţia noii baze care va trebui să ne apere de \"pericolul real al rachetelor balistice\", cum a arătat şeful statului.

Fac groapă de gunoi în vârful muntelui!

Nu se ştie cine a decis ca \"bomba ecologică\" să fie amplasată pe muntele din pasul Metecăniş, judeţul Suceava. La începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a anunţat semnarea contractului pentru construcţia şi punerea în funcţiune a unei gropi de gunoi ecologice, la Pojorâta. Platforma ecologică de la Pojorâta se va întinde pe o suprafaţă de 4,4 hectare şi va avea o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din judeţ cel puţin până în 2037. Acolo vor fi depozitate deşeurile colectate din zona de munte a judeţului. În baza aceluiaşi proiect, la Vatra Dornei şi la Câmpulung Moldovenesc vor fi amenajate două staţii de transfer şi selectare a deşeurilor. Deja au început campanii pe internet, în special pe reţeaua de socializare facebook, prin care sute de persoane se opun acestui proiect.

Guvernul a luat întreprinzătorilor banii de sub nas

Un program de finanţare mult aşteptat, prin care întreprinzătorii aveau acces la fonduri nerambursabile pentru investiţii, nu va mai oferi nimic în acest an. Schema de minimis, care oferă fonduri nerambursabile întreprinzătorilor, se derulează de peste cinci ani. Anul acesta însă, întreprinzătorii vor fi săriţi de la finanţare. Prima lansare, care a avut loc, după amânări, în august, a fost un eşec. Mii de întreprinzători au încercat să depună online proiectele, la Ministerul Finanţelor, ceea ce a dus la blocarea serverelor ministerului. Oficialii au anunţat că programul va fi mutat de la Finanţe la Ministerul pentru IMM-uri, ceea ce s-a şi întâmplat, în proiectul de rectificare. Nu se ştie însă de ce au mai fost alocaţi banii. Niciun investitor nu va beneficia de fonduri în 2013. Reprezentanţi din domeniul finanţelor spun că, la fel ca anul trecut, Guvernul are nevoie de bani în alte scopuri.

JURNALUL NATIONAL

Justiţia dă cu zaru\' unde să cadă dosaru\'

Dirijarea dosarelor spre judecătorii care împart dreptatea la comandă - practică ocultă a sistemului. Încrederea în Justiţia din România scade de la an la an. Sondajele reflectă procesul de degradare a pilonului pe care se sprijină în teorie statul de drept; ele au ca suport nu doar impresii subiective cuantificate de institutele de sondare ci, fapte, multe fapte care să le întărească. Aceste fapte venite din interiorul sistemului de justiţie sunt cele care au adus la cote alarmante neîncrederea populaţiei în actul de justiţie. În România, unde o treime din populaţie a avut sau are o problemă de rezolvat în instanţe, în principal în speţe legate de proprietate sau de dreptul muncii, felul în care este înfăptuit şi perceput actul de justiţie devine un test real la nivel naţional pentru încrederea pe un plan mai larg în statul român. "Datul cu zarul" ajunge însă uneori o operaţie dirijată, care ghidează dosarul spre "cine trebuie", spre omul care are un interes propriu sau al altora, în aplicarea legii.

Statul "ţepuit" cu 50 milioane euro de mafia cărnii. Numele senatorului Bădălău şi al procurorului Angela Nicolae printre protectorii evazioniştilor

Evaziunea fiscală din domeniul industriei alimentare a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce tot mai multe indicii confirmau implicarea şi protejarea grupărilor criminale de către politicieni controversaţi, procurori şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe. Ieri dimineaţă, procurorii anticorupţie au organizat una dintre cele mai mari operaţiuni împotriva evazioniştilor, luând la puricat 160 de locaţii din Bucureşti, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi şi Arad. Paguba adusă statului român doar în acest dosar se ridică la suma de 50 milioane euro. Printre cei suspectaţi că au protejat evazioniştii se află procuroarea Angela Eugenia Nicolae de la Parchetul General, senatorul PSD Niculae Bădălău, dar şi angajaţii Fiscului.

NATIONAL

DNA a agatat cinci colaboratori in Guvernul Ponta!

Iata ca desi au protestat vehement la numirea Laurei Codruta Kovesi drept sefa a Directiei Nationale Anticoruptie, amenintand chiar cu ruperea coalitiei de guvernamant, demnitarii USL au inceput, incet, dar sigur, sa se dea pe brazda. Astfel ca, in prezent, mai multi membri ai Guvernului Ponta colaboreaza cu procurorii anticoruptie in rezolvarea spetelor in care au ajuns sa fie implicati. direct sau prin intermediari. Cert este ca nu mai putin de cinci ministri plini au contribuit sau inca furnizeaza procurorilor de caz informatii necesare aflarii adevarului in dosarele in care apar si numele lor.

Blaga: Dragnea o face pe dos

Fara indoiala democrat-liberalii stau prost la capitolul bune maniere. In loc sa-i transmita urari de bine vicepremierului Liviu Dragnea, pedelistii i-au dat acestuia cu descentralizarea in cap. Nici de ziua lui nu l-au iertat. Democrat-liberalii l-au acuzat pe Liviu Dragnea ca este manat doar de interese meschine de partid. "Ca de obicei, domnul Dragnea pune caruta inaintea cailor", a afirmat presedintele PDL, Vasile Blaga, mentionand ca ministrul Dezvoltarii refuza sa discute despre problemele cetatenilor si despre ce presupune descentralizarea. Opinia lui Blaga a fost impartasita si de senatorul PDL Alin Tise, acesta din urma aratand ca Romania se va transforma "intr-o adunatura de feude".

Protectie in Parlament si Parchet pentru mafia araba a carnii

Senatorul PSD Niculae Badalau, procurorul Angela Nicolae, precum si mai multi functionari de la Ministerul Finantelor sunt cercetati de DNA intr-un dosar de evaziune in industria alimentara, in care sunt implicate firme romanesti si straine. Dosar despre care "National" a scris inca din luna mai, data la care a prezentat si modul in care opera reteaua de infractori.

PUTEREA

Planul de autostrăzi pentru 2014: doar 60 km

Pentru 2013, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are programată inaugurarea a 120 km de autostradă, a declarat pentru cotidianul PUTEREA ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova. În ceea ce priveşte planurile pentru anul viitor, ministrul spune că vor fi date în folosinţă autostrăzile Nădlac-Arad, lotul 1 şi 2 şi autostrada Orăştie-Sibiu, lotul 3. Acestea au în total 60,8 km, adică exact jumătate din kilometri de autostradă planificaţi pentru acest an. "Anul ăsta se inaugurează în total 120 km de autostradă. Până acum s-a inaugurat numai Deva-Orăştie, iar în luna decembrie inaugurăm Lugoj-Deva, lotul 1 şi Orăştie-Sibiu, loturile 1, 2 şi 4. Anul viitor inaugurăm Nădlac-Arad, lotul 1 şi 2 şi Orăştie-Sibiu, lotul 3", a declarat Dan Şova, pentru PUTEREA.

Primarii oraşelor riverane discută despre strategia UE pentru regiunea Dunării

Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene i-a reunit la Bucureşti pe primarii oraşelor riverane interesate direct în promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Oficialii europeni au discutat despre transformarea zonei Dunării într-o macroregiune cu mare potenţial de dezvoltare. De la reuniune nu a lipsit primarul general Sorin Oprescu, care a vorbit despre importanţa racordării Bucureştiului la Dunăre, problemă esenţială pentru dezvoltarea Capitalei. Primarul oraşului Ulm (Germania), Ivo Gonner, apreciază bazinul Dunării drept "noua Europă" care are un potenţial de dezvoltare apreciabil, de aceea este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.

ROMANIA LIBERA

Privatizarea Oltchim: se ştie când, nu se ştie cu cine. Ambasadele României din străinătate vor trebui să identifice peţitori

Noul ministru al Economiei, Andrei Gerea, a rezolvat problema Oltchim. Se privatizează sigur în 2014: în iunie, dacă societatea face rost de credite pentru capital de lucru între timp, iar în caz contrar, încă din februarie. Singura problemă este că n-au apărut încă investitori hotărâţi să ia combinatul. "Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii\", a declarat Gerea, citat de Agerpres. Ministrul Economiei a precizat că există deja trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim (consorţiul format din PCC şi fondul de investiţii Fortissimo Capital, un consorţiu condus de Chimcomplex Borzeşti şi compania rusă Oil Gas Trade), însă campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua.

Paradoxul unei generaţii de refugiaţi: Liberi, dar tot în aşteptarea unui ordin

Oamenii fug din Coreea de Nord din multe motive, foamea şi teroarea fiind principalele două. Cei care reuşesc să ajungă în Sud, după un drum lung şi nebunesc în care la fiecare pas îşi riscă viaţa, află rapid cât de complicată poate fi şi libertatea. Pentru un individ abia ieşit din ţara-puşcărie, între un lucru elementar şi-o piatră de moară s-ar putea să nu existe graniţă. "Din moment ce fiecărei persoane îi este atribuit, pe viaţă, un anumit loc de muncă sau rol economic, nord-coreenii trebuie să accepte fără drept de apel poziţia în care au fost distribuiţi, fie ea de fermier, miner sau lider politic. Mai mult, cei care pe parcursul vieţii de adult prestează munci grele, cum este cazul minerilor sau al ţăranilor, sunt predestinaţi să-şi vadă copiii având, profesional, aceeaşi soartă, după absolvirea gimnaziului sau a liceului (...)", scrie americanul Robert Collins în "Marcaţi pe viaţă", un studiu analitic despre cea mai diabolică latură a sistemului care reglează dinamica societăţii nord-coreene.

China, sub şoc: Posibil atentat în Piaţa Tienanmen?

Accesul în Piaţa Tienanmen din Beijing era blocat luni la amiază după ce un Jeep 4x4 a lovit mai mulţi turişti şi poliţişti pe o alee pietonală la intrarea în Oraşul Interzis. Un Jeep având la bord trei persoane s-a angajat în viteză pe o stradă pietonală ce duce spre Poarta Tienanmen, deasupra căreia se află faimosul portret al lui Mao Zedong. După o cursă nebună de 400 m, Jeepul a fost imobilizat la o barieră. Deşi unii martori susţin că au auzit o explozie,urmată de incendiul maşinii, autorităţile declară ca necunoscute motivele care au provocat focul, ocupanţii arzând de vii. Doi turişti au fost ucişi şi alte 38 de persoane rănite. Piaţa a fost evacuată imediat "manu militari", ziariştii străini aflaţi în piaţă au fost interpelaţi, materialele confiscate şi imaginile şterse. Zona a fost înconjurată de baricade, staţiile de metrou închise.

ZIARUL FINANCIAR

Suntem cei mai îndatoraţi europeni raportat la venituri. Românii plătesc anual rate la creditele contractate de la bănci de 6 mld. euro

Cei 4,3 milioane de clienţi persoane fizice care au credite în derulare plătesc pe parcursul unui an rate la bancă de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor privind gradul de îndatorare al populaţiei din ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR. Practic, românii plătesc pe rate la fel de mult cât cheltuiesc într-un an în hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount (cu excepţia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de îndatorare al populaţiei cu credite contractate de la bănci era la sfârşitul anului trecut de circa 23%, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum salariul mediu brut lunar este de circa 2.200 de lei (aproape 500 de euro), rezultă că veniturile anuale ale celor 4,3 milioane de datornici sunt de 115 miliarde de lei (echivalentul a 26 mld. euro). Dacă toţi debitorii cheltuiesc anual 6 mld. euro pe rate, rezultă că fiecare client cu un contract de credit în derulare (ipotecar, de consum, card de credit sau overdraft) plăteşte 1.400 de euro pe an la bancă.

Autorităţile locale primesc la rectificare 204 milioane de lei din TVA pentru salariile profesorilor

Guvernul a decis să suplimenteze sumele defalcate din TVA către bugetele locale cu de 270,6 milioane de lei, din care 204 milioane de lei vor fi direcţionate către plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi pentru angajaţii din învăţământ. De asemenea, din cele 270 milioane lei, circa 8,5 milioane lei se alocă (finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor) pentru plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum şi pentru plata contribuţiilor aferente acestora la învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională.

Moody's: Cinci bănci din Italia ar putea avea probleme la testele de stres pe care le pregăteşte BCE

Testele de stres pregătite de Banca Centrală Europeană (BCE) vor dezvălui probabil deficite de capital la cinci bănci din Italia, ridicând posibilitatea ca acestea să aibă nevoie de ajutor de stat, a avertizat agenţia de rating Moody\'s. Băncile Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano şi Credito Valtellinese sunt vulnerabile, din cauza deficitului de capital sau calităţii slabe a activelor, arată un raport Moody\'s, citat de Reuters. Cele cinci instituţii de credit vor avea dificultăţi să atingă pragul de 8% pentru rata de adecvare a capitalului anunţat de BCE săptămâna trecută ca unul dintre criteriile care vor fi folosite în evaluarea băncilor pe parcursul anului următor. \"Va fi o provocare pentru aceste bănci să-şi acopere deficitele de capital din surse private, situaţie care ridică posibilitatea unei intervenţii a statului şi în cele din urmă pe un ajutor financiar\", afirmă analiştii Moody\'s.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb