REVISTA PRESEI 29.12.2014

Willy Homner
Revista Presei / 29 decembrie 2014

ADEVARUL

Familiile pilotului şi copilotului elicopterului SMURD prăbuşit, amendate pentru că ar fi declarat prea târziu decesele

Situaţie absurdă la Constanţa, după tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol. Familiile pilotului şi copilotului au fost amendate pentru că nu au declarat la timp decesele membrilor de echipaj. Amenda a fost aplicată de ofiţerii de la Starea Civilă, subordonaţi Primăriei Constanţa. Jurnalista Marilena Nedelcu, sora pilotului, a povestit la Realitatea TV că a obţinut Ceritificatul medico-legal abia pe data de 16 decembrie, după ora 16.00. Nu putea să meargă la Starea Civilă pentru că programul instituţiei se încheiase deja, aşa că a ales să se prezinte acolo pe data de 17 decembrie dimineaţa. "Pentru noi nu a mai contat că am plătit o taxă în plus. Oricum plăteam taxa de urgenţă", a mărturisit Marilena Nedelcu. Situaţia a devenit şi mai ridicolă în momentul în care procurorul care şi-a pus ştampila pe actele legate de deces a încercat să discute cu angajata de la Starea Civilă. Familia a fost amendată de faţă cu acel procuror. Ridicol este şi faptul că familia a plătit o Taxă de Urgenţă. "Cum este urgenţă, dacă am declarat decesul tardiv?", s-a întrebat jurnalista.

Ciclonul şi anticiclonul ne îngheaţă Revelionul

Ninsorile şi viscolul vor fi nelipsite în ultimele zile din 2014. Meteorologii au emis deja avertizări Cod portocaliu de vreme rea. "Un ciclon care vine din zona Italiei şi un anticiclon dinspre Siberia se vor intersecta şi vor genera temperaturile extreme", explică specialiştii. După ce mercurul din termometre a atins şi 20 de grade Celsius în ajunul Crăciunului, iarna îşi arată muşchii pe final de an. Viscolul şi ninsorile puternice vor fi prezente în aceste ultime zile din 2014, motiv pentru care meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de vreme rea, valabilă pentru 10 judeţe din sudul ţării: Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, ultimul fiind destinaţia favorită a românilor pentru petrecerea de Revelion.

Statele Unite îşi pierd greutatea geopolitică, China vine tare din urmă

Statele Unite nu sunt în declin economic, dar politica externă e în declin, iar influenţa lor geopolitică nu mai e ce a fost, scrie, pentru revista "Time", Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia. Potrivit estimărilor Centre for Economics and Business Research (CEBR) China va depăşi Statele Unite ale Americii şi va deveni cea mai mare economie a lumii în 2025. Statele Unite vor avea cea mai formidabilă armată din lume şi în viitorul apropiat. Economia rămâne cea mai mare din lume şi va prinde avânt din în 2015. Forţa sa de muncă nu îmbătrâneşte la fel de repede ca cea din Europa, Japonia sau China. Nicio ţară nu are o capacitate mai mare pentru inovaţie în tehnologie. Aproape toate cele mai mari companii tehnologice din lume sunt în SUA, scrie într-o analiză pentru revista "Time", Ian Bremmer preşedintele Grupului Eurasia, o companie de consultanţă privind riscul politic. Există toate motivele să fii încrezător că America are un viitor promiţător în secolul XXI.

Klaus Iohannis caută vinovaţii pentru votul din diaspora

Klaus Iohannis a atras atenţia, încă de a doua zi de după turul II al alegerilor prezidenţiale, că se impune plecarea din funcţii a celor care i-au împiedicat pe românii din diaspora să voteze. După alte două săptămâni de la prezidenţiale, noul preşedinte a reluat ideea sancţionării vinovaţilor, postând pe pagina sa de Facebook un mesaj în care susţinea că este revoltat de faptul că personajele care au împiedicat votul din diaspora sunt încă în funcţii. Titus Corlăţean, ministrul de Externe care a organizat primul tur de scrutin în străinătate, şi Teodor Meleşcanu, înlocuitorul său între cele două tururi de scrutin, şi-au dat demisia încă din noiembrie. Klaus Iohannis a acordat sâmbătă un interviu pentru "Turnul Sfatului TV" , din Sibiu, unde a fost întrebat dacă va rechema vreun ambasador de la post ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în diaspora, când mii de români nu au putut vota din cauza numărului mic de secţii de votare.

Priorităţile pe agenda externă a lui Iohannis: Moldova şi Germania

Klaus Iohannis a ales ca primele vizite externe pe care le va efectua în calitate de şef a statului să fie în Republica Moldova şi în Germania. Secretarul general al Aparatului preşedintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul său, Nicolae Timofti, dar şi cu viitorul premier, dacă până atunci va fi constituit noul Guvern de la Chişinău. Deplasarea lui Iohannis în Republica Moldova urmează să aibă loc pe 22-23 ianuarie, informaţia fiind confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Tatiana Niculescu Bran. În luna februarie, pe agenda preşedintelui figurează o vizită oficială în Germania, potrivit unor surse politice. Klaus Iohannis se va întâlni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care l-a susţinut în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Ce facem cu banii în 2015? Cinci sfaturi financiare de la Warren Buffett

Warren Buffett, cel mai influent om de afaceri din lume, îţi dă cinci sfaturi legate de bani în 2015. Dacă încă nu ai un plan financiar bine pus la punct pentru noul an, inspiră-te din lecţiile de viaţă antreprenorială ale acestei legende în viaţă, care stă pe un munte de 63 de miliarde de dolari. Iată sfaturile lui Warren Buffett: 1. Stai departe de Bitcoin E un miraj, de fapt. Bitcoin este doar o metodă prin care poţi transmite bani în mod anonim. 2. Fă toate cursurile de contabilitate posibile, că să înveţi limbajul afacerilor. Te vor ajută ani în şir şi te vei simţi confortabil când va trebui să citeşti situaţiile financiare. 3. Concentrează-te pe economisire, nu pe îmbogăţire rapidă. Fă-ţi cât mai repede un obicei din a economisi. 4. Când acţiunile se ieftinesc, cumpără, nu vinde. Îmi place să cumpăr când acţiunile merg în jos, cu cât coboară mai jos, cu atât îmi place mai mult să cumpăr. Astfel aleg business-uri pe care le deţin o perioadă foarte lungă. 5. Încetează să mai pretinzi că eşti un expert Dacă nu investeşti în lucruri pe care le cunoşti, doar te joci.

BANCHERUL

BNR avertizeaza: Bitcoin nu e valuta si nu se poate tranzactiona pe piata valutara

Moneda virtuala Bitcoin si-a facut recent simtita prezenta in Romania: au aparut doua ATM-uri pentru Bitcoin in Bucuresti, iar doi importanti procesatori de plati au anuntat in aceasta luna acceptarea tranzactiilor cu Bitcoin: Zebrapay a incheiat un parteneriat cu Coinzone, un furnizor european de solutii de plati online cu Bitcoin, firma condusa de Radu Georgescu de la Gecad, iar Netopia MobilPay a ajuns la un acord cu un site romanesc pentru cumpararea si vanzarea de Bitcoin, lansat in urma cu un an de un politician roman, BTCxchange. Dar dupa numai o saptamana de la anuntarea acestei ultime afaceri, adica in 16 decembrie, BTCxchange, care sustine ca a tranzactionat in acest an Bitcoini de 8,2 milioane de lei, a anuntat ca se inchide in urma unei neintelegeri cu programatorul, care ar fi confiscat site-ul, iar toti detinatorii de moneda virtuala au fost nevoiti sa-si retraga banii

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR cu credit imobiliar de 150.000 de euro dar fara nicio casa in proprietate

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu si-a facut anul trecut un credit imobiliar la BRD in valoare de 150.000 de euro, pe o perioada de doar 10 ani, pana in 2023, la care plateste o rata de 1700 de euro lunar. Cu toate acestea, in declaratia de avere a lui Olteanu nu figureaza nicio locuinta (eventual in constructie) si niciun teren in proprietate, ceea ce inseamna ca destinatia creditului nu este o casa personala a viceguvernatorului. Creditele imobiliare se acorda de banci de regula pentru cumpararea sau constructia unei locuinte proprietate personala, cu care se garanteaza imprumutul, altfel de aranjamente fiind o exceptie, cum se pare ca este si acest credit acordat de BRD. Ramane intrebarea: ce constructie a finantat Olteanu cu banii imprumutati de la BRD? Sa fie vorba de un credit destinat propriei firme, Eboda Buildings SRL, la care detine jumatate din actiuni? Firma pe care a imprumutat-o personal cu 300.000 de lei?

CAPITAL

Ofensiva Fiscului: Profesiile libere riscă taxare mai mare - plata integrală a CAS

Acţiunile recente ale Fiscului împotriva sub declarării veniturilor ţintesc transportatorii, agenţii de muncă temporară, dar şi profesiile libere. Din cauza disputelor cu asociaţiile profesionale, Ministerul de Finanţe ia în calcul unificarea bazei de impozitare pentru CAS, respectiv eliminarea plafoanelor în cazul celor 400.000 de persoane cu profesii libere, au declarat surse din instituţie pentru Capital. În ultimele luni, controalele fiscului au vizat beneficiarii de diurne (muncă temporară, transportatori) şi profesiile libere (în principal cele medicale şi farmaciştii). Potrivit unor surse din Ministerul de Finanţe, în urma acţiunii care a urmărit să depisteze sub declararea veniturilor reale, prin diverse metode, au fost stabilite în plus sute de milioane de lei.

OPEC nu reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea la 20 de dolari

OPEC (Organizaţia Ţârilor Exportatoare de Petrol) nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea până la 20 de dolari. Anunţul a fost făcut de ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, potrivit Financial Times. Ali al-Naimi, care este unul dintre cei mai influenţi oameni din industria energiei, a precizat că "nu este în interesul producătorilor din OPEC" să reducă producţia, indiferent dacă preţul va scădea la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Astfel, OPEC a renunţat la politica sa tradiţională, potrivit căreia menţinea preţurile petrolului la un nivel ridicat prin limitarea volumului producţiei. Potrivit aceleiaşi surse, scăderea preţurilor nu va afecta nivelul producţiei. Ministrul a mai spus că, în cazul în care Arabia Saudită reduce producţia, preţul va creşte, iar producătorii de petrol de şist din Rusia, Brazilia şi America vor lua din cota de piaţă a Arabiei Saudite.

Deutsche Welle: Orientarea economică a preşedintelui Klaus Iohannis

Se va crea o dispută între premierul Ponta şi preşedintele Iohannis pe teme economice? Vom vedea, deşi în ciuda diferenţelor, există bune premise pentru o coabitare liniştită. Preşedintele s-a definit mereu ca liberal în ce priveşte politicile economice, dar, în absenţa unor dezbateri electorale bine organizate, a trebuit să ne mulţumim cu enunţuri sumare. În această împrejurare, ne-ar putea fi de ajutor o lectură a textelor consilierului său, Cosmin Marinescu, numit în funcţie imediat după învestire. E adevărat că un consilier nu decide, dar dacă a fost desemnat putem presupune că preşedintele Klaus Iohannis nutreşte idei asemănătoare. În termeni generali, Cosmin Marinescu, conferenţiar la ASE, se revendică de la Şcoala austriacă şi pariază pe piaţa liberă în pofida gândirii dominante, care solicită mai multă reglementare. În perioada crizei a scris în apărarea pieţelor, denunţând expansiunea tot mai puternică sectorului guvernamental şi a reglementărilor.

CURIERUL NATIONAL

Iohannis i-a convocat pe miniştrii MAI, MApN şi MAE la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis convoacă la Palatul Cotroceni trei miniştri. Surse prezidenţiale susţin că Iohannis i-ar fi invitat la discuţii, luni, atât pe Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cât şi pe Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, relatează B1TV. Întâlnirea ar putea avea loc după ce săptămâna trecută, Iohannis a avut o primă întâlnire, în noua sa calitate de şef al statului, şi cu premierul Victor Ponta. Ulterior, prim-ministrul a declarat că întrevederea cu noul preşedinte a fost utilă, serioasă şi constructivă.

Politologul Vladimir Tismăneanu îi cere demisia consilierului prezidenţial Andrei Muraru

În opinia lui Tismăneanu, Muraru ar trebui să renunţe la funcţie după ce a făcut greşeala de a-l propune spre decorare pe Octav Bjoza. Bjoza a fost prima persoană decorată de preşedintele Klaus Iohannis în noua sa calitate. Ulterior, şeful statului a fost extrem de criticat pentru această decizie de a-i acorda Steaua României unei persoane care şi-a manifestat simpatia pentru mişcarea legionară, relatează B1TV. Politologul Vladimir Tismăneanu îl consideră responsabil pe consilierul prezidenţial, Andrei Muraru, pentru decorarea lui Octav Bjoza. În opinia lui Tismăneanu, Muraru ar trebui să îşi dea demisia de onoare.

Alina Gorghiu: Primarii care au trecut la un alt partid beneficiind de prevederile ordonanţei lui Dragnea îşi pierd mandatele

Revoltă în mai multe organizaţii din PNL, după ce noii lideri impuşi de centru nu sunt primiţi deloc bine de cei din filiale pe motiv că nu au fost consultaţi înainte. Alina Gorghiu, noul preşedinte al PNL, i-a avertizat pe aleşii locali că vor mai cădea nişte capete în perioada următoare. Aleşii locali au fost anunţaţi de noua şefă a liberalilor că situaţia se va schimba pentru ei în perioada următoare, iar unii ar putea fi înlocuiţi. Vizaţi ar fi primarii traseişti care au profitat de ordonanţa migraţiei politice. În mai multe filiale ale PNL se împarte puterea, după ce unii baroni au avut probleme cu legea, cum ar fi baronului de Hunedoara Mircea Moloţ. Cei din filiale se revoltă si spun că vor să fie consultaţi înainte de a se lua decizii. Surprinzător însă, declaraţiile Alinei Gorghiu au fost făcute la Deva - oraşul în care primarul Petru Mărginean a părăsit Partidul Conservator, unde ocupa funcţia de vicepreşedinte, pentru a se înscrie în PNL.

EVENIMENTUL ZILEI

"Regii nămeţilor" care fac bani din afacerile cu zăpadă

O parte dintre firmele care fac deszăpezirea în cele opt judeţe vizate de ninsori au în spate personaje controversate. Opt judeţe sunt sub cod portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, valabil până astăzi la ora 20.00. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ieri că este posibil ca ANM să emită cod roşu pentru anumite zone din judeţele Buzău, Ialomiţa, Brăila şi Vrancea. "Evenimentul zilei" a trecut în revistă care sunt firmele care fac deszăpeziri în judeţele afectate. Asta în condiţiile în care costurile unui kilometru de drum deszăpezit în România sunt aproape duble faţă de costurile din nordul Europei. Astfel, costul mediu cu deszăpezirea unui kilometru de autostradă sau drum naţional în România a crescut, în ultimii cinci ani, de la 1.180 euro pe kilometru la aproape 3.000 de euro. Cel mai mare preţ a fost înregistrat în anul 2011, când un kilometru de drum deszăpezit a costat 5.900 de euro

Dâncu: Este greu de schimbat politica din România după Băsescu

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că politica din România nu poate fi schimbată uşor, după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, descriindu- l pe fostul preşedinte ca pe un politician "totalmente pe gustul poporului". "Este greu de schimbat politica din România după Traian Băsescu. De ce? Simplu, Traian Băsescu a fost totalmente pe gustul poporului, chiar dacă la final a avut nişte probleme de scădere a încrederii. A fost Tătucul - jucător, adică ceea ce aşteaptau oamenii. A fost votat de două ori împotriva sistemului şi a majorităţii media", a explicat Vasile Dâncu, întrun interviu acordat publicaţiei Vocea Transilvaniei. Directorul IRES anticipează un an bun pentru România, din punct de vedere economic, condiţia fiind ca Guvernul Ponta IV să fie lăsat să conducă. În plan extern, sociologul şi-a exprimat speranţa într-o relaţie mai activă cu Germania şi progrese în parteneriatul cu Republica Moldova.

JURNALUL NATIONAL

Cyberatac asupra centralelor nucleare din Coreea de Sud

Un atac concentrat asupra sistemului energetic al Coreei de Sud a fost desfasurat in luna decembrie de o grupare de hackeri care a reusit sa extraga informatii importante despre functionarea a trei centrale nucleare. Ancheta in curs a relevat modul de actiune in atacul cibernetic si punctul de la care a fost lansat, informeaza Koreea Joongang Daily. Hackerii au accesat adresele catorva sute de fosti lucratori ai centralelor, pensionari ,conectati la reteaua companiei si au plasat prin ele fisiere virusate . Au putut fi extrase astfel planuri ale centralelor nucleare si apoi, atacatorii au lansat avertismente cerand oprirea productiei de energie. Scenariul apocaliptic al atacatorilor a fost insotit de amenintarea '' Va fi mai rau ca Fukushima!''. Ancheta autoritatilor de la Seul mentioneaza ca atacul a fost localizat in orasul Shenyang din China, unde hackerii au folosit o companie de IT pe post de gazda.

Autoritatea Bancară Europeană: Reguli mai dure pentru securizarea plăţilor online şi combaterea fraudelor

Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA) a emis, recent, un ghid de orientări pentru băncile şi procesatorii de plăţi online din Uniunea Europeană, document care prevede înăsprirea reglementărilor privind securitatea plăţilor prin intermediul Internetului în spaţiul comunitar. Potrivit documentului citat, furnizorii de servicii de plăţi prin Internet vor trebui să-şi întărească procedurile de securitate până în luna august a anului viitor, pentru a combate recrudescenţa cazurilor de fraude financiare online. Cele mai recente date statistice ale Băncii Centrale Europene arată că, în 2012, pierderile generate de fraude legate de plăţi online cu cardul s-au ridicat la 794 milioane de euro, în creştere cu 2% faţă de anul anterior. Ghidul de orientări publicat de EBA le cere procesatorilor de plăţi online să-şi întărească procedurile de identificare pe care trebuie să le parcurgă clienţii înainte de a efectua cu succes plăţi prin intermediul Internetului. În plus, documentul le cere procesatorilor să ofere mai multă asistenţă clienţilor în cazul apariţiei de fraude online.

NATIONAL

"Buldogul" Blaga cere "ciolanul" SRI!

Desi pana la posibila venire la guvernare a noului PNL mai este inca destula cale, deja se poate observa cu ochiul liber ca se naste o falie tot mai mare intre fostii pedelisti si vechii liberali. Iar primii care au mutat au fost cei din urma, care le-au dat "mat" aliatilor, prin instalarea Alinei Gorghiu drept copresedinte al PNL si desemnarea acesteia, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, drept viitorul premier al Romaniei. Prinzand insa de veste de planurile "iohanistilor", Vasile Blaga a ripostat cu duritate, mai ales dupa ce colegii liberali i-au dat de inteles ca stiu "mie in suta" ca "Buldogul" a dat cu subsemnatul, in mare secret, la Serviciul teritorial Oradea al DNA. Si, uite asa, Blaga a cerut intempestiv conducerea SRI!

Americanii il dau pe Iohannis pe mana Codrutei Kovesi

De voie, de nevoie, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa tina aproape de sefa DNA Laura Codruta Kovesi, sustin jurnalistii de la postul american de radio NPR. Discursul de campanie privind statul de drept si lupta impotriva anticoruptie il obliga acum pe Iohannis sa aiba o colaborare buna cu procurorul sef al DNA, se arata pe site-ul NPR Klaus Iohannis, care a devenit presedintele Romaniei cu o platforma anticoruptie, are nevoie "sa lucreze in tandem" cu Laura Codruta Kovesi pentru a inregistra progrese in aceasta lupta, comenteaza jurnalistii americani, mentionand ca tara noastra este in continuare una dintre cele mai corupte din Europa.

PUTEREA

Bugetul pe 2015 va fi discutat luni de Curtea Constituţională a României la sesizarea PNL

Partidul Naţional Liberal a cerut Curţii Constituţionale să respingă proiectul de buget de stat adoptat pentru 2015. Potrivit opoziţiei, acesta încalcă Legea fundamentală a ţării. Curtea Constituţională a României va discuta o sesizare formulată de parlamentarii PNL privind legea bugetului de stat pe 2015. Adoptată de Parlament cu 339 de voturi "pentru" şi 141 de voturi "împotrivă", aceasta este acuzată de liberali că ar fi neconstituţională. PNL susţine că proiectul de buget trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la data de 15 noiembrie şi conţine mai amendament anticonstituţional. Tinel Gheorghe, liderul deputaţilor PDL, a explicat că strategia fiscal-bugetară, cerută de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, nu a fost pusă la punct de Guvernul PSD. El a adăugat că formula inclusă în buget pentru echilibrarea bugetelor locale ar fi fost adoptată prin încălcarea Constituţiei,

Cancelarul german Angela Merkel este personalitatea anului, conform The Times

Publicaţia britanică The Times a desemnat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, personalitatea anului 2014, pentru menţinerea stabilităţii în Europa. "Angela Merkel a acţionat cu un om politic excepţional într-un moment în care relaţiile între Est şi Vest se aflau în pragul celei mai grave crize geopolitice de la încheierea războiului rece", scria în ediţia sa de vineri ziarul menţionat. Merkel-"Doamna necesară" - cel mai proeminent politician european-este şi cea mai puternică femeie din lume şi "personalitatea anului 2014". Times evocă în special contribuţia cancelarului german la "negocierile tensionate între Occident şi preşedintele rus Vladimir Putin", după alipirea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, denunţată drept o anexare de către autorităţile de la Kiev şi ţările occidentale.

ROMANIA LIBERA

Mafia retrocedărilor, mai tare decât Ambasada SUA

Un cetăţean american de origine română încearcă de 13 ani să obţină despăgubiri pentru o casă demolată de comunişti şi mai are de aşteptat minimum 60 de luni. Povestea lui Jeff Cooperman, cetăţean american de origine română, este, la prima vedere, asemenea multor altora din România retrocedărilor. Acesta un reuşeşte să primească despăgubiri de câteva zeci de mii de euro la care este perfect îndreptăţit, nici măcar după ce Dean Thompson - însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti - i-a scris oficial fostului ministru de Externe, Titus Corlăţean, aducându-i în atenţie acest caz care este tergiversat de 13 ani. În schimb, un om de afaceri dubios precum Gheorghe Stelian reuşeşte să primească o despăgubire-record, supraevaluată cu 62 milioane de euro. Şi asta doar pentru că Stelian ar fi avut, spun procurorii care instrumentează acest caz, de unde să-i dea o şpagă de 10 milioane lui Dorin Cocoş.

De ce se prăbuşesc uneori avioanele

2014 a fost, indiscutabil, un an negru pentru aviaţia malaeziană. În luna martie, cursa MH 370, cu 239 de oameni la bord, a dispărut în Oceanul Indian, în condiţii neelucidate până în prezent. Câteva luni mai târziu, Malaysian Airlines a mai pierdut un avion, cu aproape 300 de pasageri, doborât, în condiţii încă neclare, de o rachetă lansată de pe teritoriul ucrainean revendicat de separatiştii ruşi. Acum, un Airbus A-320 al filialei din Indonezia a companiei malaeziene Air Asia, cu 161 de persoane la bord, a dispărut, undeva, la jumătatea drumului dintre insula Java şi Singapore. În primele două situaţii, echipajele au fost malaeziene, în timp ce în cazul aeronavei Air Asia, pilotul era indonezian iar secundul francez. Ar fi totuşi legitim să ne întrebăm dacă există vreo legătură între naţionalitatea piloţilor şi prăbuşirea celor trei aeronave. Nu ar fi prima dată când se face această conexiune, aparent, surprinzătoare.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai bună veste pentru economia globală: Fuziunile şi achiziţiile au ajuns la 3.300 de miliarde de dolari în 2014

Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor desfăşurate la nivel global a crescut cu 47% în 2014, ajungând la 3.340 de miliarde de dolari. În perioada cea mai încinsă din punct de vedere al achiziţiilor din 2007 încoace, megadeal-urile au explodat pe piaţă, în condiţiile în care ratele mici ale dobânzilor şi creşterea preţurilor acţiunilor pe bursă au facilitat încheierea a numeroase tranzacţii care au marcat restructurări majore în industrii precum farma, IT sau media, scrie Financial Times în ediţia de marţi 23 decembrie 2014. "Setea" pentru deal-uri este condusă de pieţele din SUA şi Marea Britanie, dar şi Europa vine din urmă. Wilhelm Schulz, directorul de M&A de la Citigroup pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa a spus: "Tema anului care urmează este în mod clar nevoia marilor companii europene de a face achiziţii în afara pieţei interne".

România a ajuns în 2014 din nou la calificativul "investment grade" şi perspectivă stabilă de la toate cele trei mari agenţii de rating

România a revenit în acest an la calificativul "investment grade" de la toate cele trei mari agenţii de rating - Standard&Poor's (S&P), Moody's şi Fitch - şi are pe linie şi perspectivă "stabilă". Agenţia de rating S&P s-a înduplecat la jumătatea lunii mai să "elibereze" România din categoria "junk", unde staţiona din toamna anului 2008, şi să acorde ratingul "investment grade" cu perspectivă stabilă. S&P a fost prima mare agenţie care a dat în toamna anului 2008 startul retrogradării României în categoria "junk" (nerecomandată investitorilor) şi a fost ultima care a decis să îmbunătăţească ratingul României, în primăvara acestui an. În urma deciziei S&P din 2008, România devenea singura ţară membră a Uniunii Europene cu rating "junk". În ciuda îmbunătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei, a scăderii deficitelor şi a trei acorduri succesive cu FMI, S&P nu a creditat până acum România cu un calificativ mai bune.

Producătorul de bijuterii Sabion a ajuns la 20 de magazine şi afaceri de 7,6 milioane de lei

Compania Sabion Elen, care deţine lanţul de magazine de accesorii şi bijuterii Sabion, a ajuns la 20 de magazine dintre care două în franciză. Firma înfiinţată în 1998 este o afacere românească de familie care s-a dezvoltat atât în producţie, cât şi în retail şi a ajuns la afaceri de 7,6 mil. lei anul trecut, în scădere cu circa 11% faţă de 2012, potrivit datelor publice. Începând cu jumătatea anului 1999, a început să funcţioneze atelierul de prelucrare a bijuteriilor şi primul magazin de prezentare Sabion. Doi ani mai tarziu, se lansează încă două puncte de lucru în acelaşi oraş, odată cu dezvoltarea sectorului de producţie, precum şi a mijloacelor de prelucrare a bijuteriilor, conform datelor anterioare ale ZF. Acum, brandul este prezent pe piaţa locală cu 20 de unităţi, dintre care două în franciză, în mai multe oraşe mari din ţară precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare sau Sighişoara sau Miercurea Ciuc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb