• ADEVARUL
• Noua Lege a educaţiei. Elevii vor susţine şi Evaluare Naţională şi examen de admitere la liceu
Adevărul" a intrat în posesia proiectului noii Legi a educaţiei, pe care ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu îl doreşte adoptat de Parlament până la finalul anului. Noua lege implementează concurs de admitere la liceu, descentralizează şcolile şi asigură studenţilor reprezentare de 25% în conducerea universităţilor. Documentul nu include totuşi modificările aduse procedurii de înscriere la ora de Religie. Proiectul de lege ar trebui să intre luni în dezbatere publică, însă reprezentanţii sistemului de învăţământ au primit documentul abia vineri. Potrivit proiectului de lege, "admiterea la liceu/şcoală profesională se realizează prin concurs, în baza fişei de opţiuni individuale depusă de candidaţi la înscriere. Fişa cuprinde opţiuni din oferta educaţională naţională exprimate în ordinea preferinţelor". Mai exact, dacă la un liceu, numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni (Mate-Info, Ştiinţe sociale), este mai mare decât numărul locurilor disponibile, se organizează examen de admitere.
• "UNATC, reformează-te!", au strigat peste 100 de studenţi în faţa instituţiei
Peste 100 de studenţi s-au strâns vineri la prânz, în curtea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în spirit de solidarizare cu criticul de film şi lectorul Andrei Rus, căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă la această instituţie. Printre personalităţile prezente la protestul UNATC, alături de studenţi, s-au aflat regizorii Radu Afrim, Alexandru Solomon, Gianina Cărbunariu, Corina Şuteu, fostul director ICR New York. Studenţii au scris pe pancarte: "Fără Rus, CAV" s-a dus (n.r. CAV- Centrul Audio-Vizual), "Fără monştri sacri", "Ne vrem profesorii înapoi!", "Noi semnăm petiţii, Titi e la repetiţii" ( n.r. Adrian Titieni e actual rector al UNATC), La apariţia actorilor Florin Zamfirescu şi Doru Ana, studenţii au început să mormăie la unison. "Demisia! Demisia!", s-a strigat în curtea UNATC. Florin Zamfirescu a încercat să poarte un dialog cu protestatarii, invitându-i într-o sală să discute la o masă.
• Paradisul in care trăiau hoţii romani de buzunare la Paris
Au câştigat cate 4000 de euro pe zi din furturi, stăteau la hotel, si se plimbau numai cu taxiul. A fost multa vreme, modul de viată al unor hoţi romani de buzunare, care au devenit spaima turiştilor si a angajaţilor de la Turnul Eiffel. Foarte bine organizaţi, infractorii ii lăsau instantaneu fără portofele, pe vizitatorii prinşi in aglomeraţie. Zece suspecţi au fost arestaţi la Paris, cu ajutorul agenţilor romani trimişi in Franţa, dar si a Ambasadei noastre, in capitala franceza. Şapte dintre ei au si apărut in fata unui judecător. Romanii duceau la Paris un trai îmbelşugat. Numai anul trecut au achitat la hotel doar pentru cazarea lor 100.000 de euro. Însă cei mai mulţi bani i-au trimis acasă si au fost investiţii in domeniul imobiliar. Hoţii se îmbrăcau bine si ca sa nu dea de bănuit îşi cumpărau bilete pentru a urca in turnul Eiffel alături de sutele de turişti străini. Principalele lor victime erau turiştii asiatici, veniţi in număr mare la Paris, si având mereu la ei sume mari de bani. Si americani au căzut, însă, in plasa romanilor.
• Laura Codruţa Kovesi cere anularea hotărârii de achitare a Marianei Rarinca
DNA a depus o contestaţie în anulare la Secţia 1 Penală a Curţii de Apel Bucureşti, motivând că la baza achitării a stat o dorinţă de răzbunare a judecătoarei Risantea Gagescu împotriva Liviei Stanciu. Cele două au avut o dispută într-o şedinţă CSM în care Gagescu a susţinut interviul pentru promvarea la ÎCCJ. Mai exact, conform DNA, hotărârea de achitare a Marianei Rarinca nu a fost una imparţială, Gagescu dorind să se răzbune pe faptul că Livia Stanciu s-a opus promovării ei la ÎCCJ. Conform luju.ro, reprezentanţi ai CAB au confirmat că DNA a depus la dosar şedinţa cu disputa dintre Gagescu şi Livia Stanciu.
• Petiţiile pentru demiterea lui Tăriceanu au strâns mii de semnături şi sute de reacţii: "Să fie dat jos!"
Asociaţia M10 condusă de europarlamentarul Monica Macovei şi PNL, prin vicepreşedintele Raluca Turcan, au lansat ieri petiţii online prin care solicită demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Ambele petiţii au adunat mii de semnături şi sute de comentarii. Petiţia online lansată ieri de PNL a fost semnată, până la ora redactării acestui material, de 3641 de persoane şi a adunat 734 de comentarii. Reacţiile celor care au semnat petiţia sunt unele critice la adresa preşedintelui Senatului. Comentatorii susţin, printre altele, că demersul "este un semnal pentru politicienii care nu au înţeles semnificaţia votului din noiembrie 2014: să înceteze să mai submineze instituţiile statului de drept şi, în schimb, să sprijine consolidarea acestora".
• FIFA a avut doar 8 preşedinţi în 111 ani de existenţă. Sepp Blatter este al treilea în topul longevităţii
Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie a fost înfiinţată în 1904, iar de atunci şi până în prezent a fost condusă de numai opt oameni, ultimul dintre ei fiind elveţianul Sepp Blatter. Cinci dintre foştii preşedinţi au murit în timpul mandatului. Blatter, care are 79 de ani în prezent, ar urma să mai stea încă patru ani la cârma FIFA. Şapte dintre preşedinţii FIFA au fost europeni, doar brazilianul Joăo Havelange fiind singurul intrus din acest club. Francezul Robert Guérin, primul preşedinte al FIFA, a stat în funcţie din 1904 şi până în 1906. I-a urmat un englez, Daniel Burley Woolfall, care a rămas în scaun până în 1918. Poate cel mai iubit preşedinte din istoria forului mondial, francezul Jules Rimet, a condus instituţia din 1921 şi până în 1954, după care i-a fost conferit titlul de preşedinte de onoare.
• Delegaţia FMI va reveni în România pe 19 iunie. Teodorovici: "Sper să reluăm acordul"
Discuţiile Guvernului cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene vor continua în perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care speră să se reia acordul la finalul acestora, astfel încât să poată fi încheiat cu succes în septembrie. O misiune tehnică compusă din reprezentanţii FMI, CE şi Banca Mondială s-a aflat la Bucureşti în perioada 19-26 mai, în care a avut întrevederi în principal la Guvern, Parlament şi BNR pentru discuţii pe marginea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.
• Comisia Europeană vrea să plătească statele pentru fiecare refugiat primit
Executivul UE a înaintat o nouă propunere în strategia privind refugiaţii, după ce sistemul pe cote a fost respins de Marea Britanie. Acum, Comisia Europeană propune statele comunitare să primească 6.000 de euro pentru fiecare refugiat pe care-l primeşte. Deocamdată, iniţiativa vizează doar imigranţii din Eritreea şi Siria. Dezbaterea pentru finalizarea unei noi strategii privind imigraţia la nivelul UE continuă cu o nouă propunere a Comisiei Europene, după ce planul privind implementarea unui sistem pe cote, calculate în funcţie de factori precum PIB şi densitatea populaţiei, a fost respins categoric de Marea Britanie. Acum, Bruxelles-ul vrea să aloce fonduri speciale pentru statele care majorează numărul de refugiaţi pe care-i primesc, reducând astfel povara statelor mediteraneene precum Grecia şi Italia, unde sosesc şi solicită azil majoritatea refugiaţilor care fug din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Familia lui Ionuţ Anghel va primi DAUNE MORALE de 2,4 milioane de euro
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 au decis, vineri, ca familia lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini la data de 2 septembrie 2013, să primească daune morale în valoare de 2,4 milioane de euro. Despăgubirile sunt pentru fiecare membru al familiei. Astfel, fiecare dintre părinţi va primi 600.000 euro, iar fratele băiatului va primi 1,2 milioane de euro. Totodată, proprietarul terenului unde copilul a fost sfâşiat de câini, Constantin Ciorăscu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În plus, judecătorii au decis ca SC Tei Rezidenţial SRL şi Administraţia Domeniului Public Sector 2 să fie amendate, fiecare, cu câte 300.000 de lei. Hotărârea nu este definitivă.
• Cum a devenit România o imensă groapă de gunoi
Deşeuri industriale, din construcţii sau menajere aruncate de-a valma pe câmpuri, în păduri sau în râuri ne distrug sănătatea şi ne alungă turiştii. Soluţia este la îndemână, însă cine o va aplica? După ce vreme de 15-20 de ani mai mult au tăcut, ecologiştii autohtoni şi-au concentrat, în ultimul timp, eforturile pe chestiuni punctuale precum Delta Dunării sau Roşia Montană. Recent, ei par să fi descoperit secretul lui Polichinelle şi au început să protesteze şi împotriva despăduririlor ce au loc pe scară largă după 1990. Rămâne de văzut cât timp le va lua să observe că mediul înconjurător a suferit în ultimele decenii şi un alt dezastru dificil de cuantificat şi cu efecte greu de înlăturat. Este vorba de milioanele de tone de deşeuri care ne poluează solul, apele şi aerul. După ce şi-au aruncat gunoaiele cum au vrut timp de sute de ani, cum ar putea fi convinşi românii să nu-şi mai polueze ţara? Pe termen lung, obiectivul ar putea fi atins prin educaţie. Dar, pe termen scurt, este nevoie de legi şi, mai ales, de sancţiuni aplicate cu stricteţe.
• Cum a fost prins securistul implicat în trafic de cocaină cu Mafia
Marian Mohan, un fost ofiţer activ din Securitate, este acuzat de trafic internaţional de droguri. Procurorii au ajuns la el după o operaţiune spectaculoasă, derulată în patru ţări: Bolivia, Olanda, Italia şi România. Doi membri de top ai grupării mafiote "`Ndragheta" au fost monitorizaţi la Bucureşti de serviciile secrete româneşti. Totul într-o amplă operaţiune coordonată de procurorii antimafia din Italia, care a primit numele de cod "Măslinul 99". Angelo Scuteri şi Marino Vallelonga s-au întâlnit în România cu fostul ofiţer de Securitate, Marian Mohan (59 de ani), pentru a pune la punct transportul a 70 de kilograme de cocaină, cumpărată de la un cartel bolivian. Cei doi erau subordonaţi direct unuia dintre liderii Mafiei din Calabria, Jerino Giuseppe.
• ÎN PATRU LUNI avem alternativă la AUTOSTRADA Comarnic - Braşov
A fost semnat contractual de servicii având ca obiect "Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Varianta de Ocolire Buşteni"şi contractul de servicii având ca obiect "Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Varianta de Ocolire Comarnic, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. (CNADNR) . Compania de Autostrăzi a explicat că, "având în vedere faptul că acest drum este deschis traficului internaţional, iar intensitatea traficului pe DN 1 este în continuă creştere şi datorită faptului că drumul face legătura între două mari oraşe, Bucureşti, respectiv Braşov, s-a impus realizarea unor Studii de Fezabilitate" care vor studia variantele de ocolire a oraşelor Buşteni şi Comarnic, necesare pentru creşterea capacităţii de trafic pe tronsonul aflat pe Valea Prahovei. Valoarea contractelor semnate ieri este de 128.900 lei fără TVA fiecare, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat. Contractele de servicii au fost atribuite companiei EGIS ROMANIA S.A., având o durată de implementare de 4 luni.
• JURNALUL NATIONAL
• România luptă cu inundaţiile doar pe hârtie. Hărţile de hazard sunt... la voia întâmplării
Ţara noastră este din nou afectată de inundaţii. O situaţie care se repetă în aproape fiecare an. Strategie avem din 2010, însă doar pe hârtie. Bugetul necesar pentru implementare este de 17,4 miliarde de euro până în 2030. Deocamdată s-au alocat câteva sute de milioane de euro. Şi trei miliarde de euro despăgubiri plătite numai în ultimii 10 ani. În ultimele zile, 18 localităţi au fost afectate de inundaţii, în 7 judeţe ale ţării. Un bărbat din Sălaj a murit, iar 50 de persoane au fost evacuate, în urma ploilor torenţiale. Situaţia pare trasă la indigo cu anii precedenţi. În perioada 2010-2013 s-au elaborat 11 hărţi de hazard, care ar trebui să ofere informaţii punctuale despre zonele inundabile, pentru care Ministerul Mediului a plătit 46,5 milioane euro. "Aceste hărţi au fost întocmite doar pentru anumite zone sau sectoare, zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii. Neacoperirea unei anumite zone nu conduce la concluzia că zona respectivă nu poate fi expusă riscului la inundaţii" - Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului
• Bacşişul va fi impozitat şi după 1 iunie!
După ce Guvernul a anunţat că impozitarea impusă recent va fi eliminată de la 1 iunie, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, vine acum cu un nou program de lucru. Impozitul pe bacşiş rămâne până la aprobarea noului cod fiscal. Vina o dă pe parlamentari şi circuitul legislativ şi anunţă că oamenii de afaceri mai au ceva de aşteptat până când vor scăpa de impozitarea bacşişului, scrie antena3.ro. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat la mijlocul lunii mai că obligativitatea taxării bacşişului urmează să fie eliminată. Se estima că renunţarea la bacşiş ar putea fi operată rapid, de la 1 iunie. Dar socoteala guvernamentală nu s-a potrivit cu realitatea parlamentară. Şi asta după ce amendamentul la Codul Fiscal a ajuns târziu la Parlament. Însă, până la promulgare, comercianţii sunt obligaţii să se conformeze legii, adică să emită în continuare un al doilea bon fiscal pentru bacşiş.
• Ce castele şi conace mai sunt de vânzare
Unele imobile istorice costă cât 10-20 de apartamente, dar există cumpărători. Ei apreciază cât de bine respectă imobilul stilul arhitectural original şi sunt interesaţi de cine l-a deţinut. Un castel din secolul al XVIII-lea, al nobililor maghiari Teleki, va fi vândut la licitaţie de Consiliul Judeţean Bistriţa, cu preţul de pornire de 112.000 de euro. Puţin, deşi clădirea din localitatea Comlod reprezintă bine barocul transilvănean şi este înconjurată de un teren de 8.000 de metri pătraţi. Numai că, nerevendicat de moştenitori, monumentul istoric este grav degradat. De regulă, proprietarii nu investesc în clădirile istorice, a precizat Ionuţ Bălău, de la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. De ce? Aceste proprietăţi au valoare prin imobil în sine şi caracteristicile sale arhitecturale şi foarte puţini proprietari au bani să le renoveze, multe fiind retrocedate după o perioadă îndelungată de acţiuni în justiţie.