REVISTA PRESEI 30.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 august 2016

ADEVARUL

De ce au bombardat americanii podul de flori de peste Prut

Basarabia nu e România. Aceasta este concluzia ambasadorului SUA la Chişinău, care a agitat apele de ambele maluri ale Prutului, maluri legate, simbolic, în 1990, printr-un pod de flori. "Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite", a declarat James Pettit, ambasadorului SUA la Chişinău, într-un interviu acordat cu ocazia Zilei naţionale. Republica Moldova a sărbătorit sâmbătă 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Moscova. Prima replică a venit chiar din partea românilor de peste Prut, care, într-o petiţie online, au cerut expulzarea ambasadorului SUA, amintind că Republica Moldova este rezultatul politic al odiosului pact Ribbentrop-Molotov.

Dragnea şi americanii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a schimbat părerea despre modul cum s-ar implica oficialii americani în viaţa politică românească. Într-un interviu acordat Antenei 3, liderul PSD a negat că oficialii de peste ocean ar fi interesaţi de susţinerea unui anume politician pentru funcţia de premier, în timp ce în urmă cu doi ani, potrivit unor surse poltiice, îi vedea pe americani drept responsabili de eşecul lui Victor Ponta la prezidenţiale. "Cred că interesul lor e ca viitorul premier să nu fie un agăţat de ruşi, de chinezi sau eu mai ştiu ce entitate estică?", l-a întrebat jurnalistul Radu Tudor. Răspunsul lui Dragnea a fost ferm. "Categoric, este şi interesul nostru să nu fie agăţat de altceva", a fost replica lui Dragnea.

Dan Dungaciu: "Apără-mă, Doamne, de prieteni"

A nu reacţiona la declaraţiile ambasadorului Statelor Unite în R. Moldova făcute la postul public de televiziune (26 august 2016) este, din perspectivă românească, o ipocrizie. Un parteneriat strategic nu se clădeşte pe şuşoteli, tăceri insidioase şi înghiţit de broaşte (geo)politice. Având conştiinţa limpede şi fermă că episodul nefericit al declaraţiilor domnului James Pettit nu va şubrezi parteneriatul strategic vital între Washington şi Bucureşti, el trebuie abordat, fără pudibonderii inutile, tocmai pentru a sublinia, dacă mai era cazul, că problematica R. Moldova rămâne, pentru românii din dreapta Prutului, sensibilă şi strategică. Declaraţiile ambasadorului James Pettit sunt stupefiante. Partea română, prin canale specifice, trebuie să clarifice urgent aceste chestiuni. Pentru că dacă "Moldova nu este România" e linia strategică a Departamentului de Stat, atunci această abordare va continua şi va produce consecinţe pentru regiune şi pentru România.

Cum se calculează factura la energie electrică

Factura de energie electrică are în prezent cel mai dificil mod de calcul dintre toate celelalte facturi de utilităţi. Preţul real al energiei într-o factură este de doar o treime, în timp ce cea mai mare parte îl reprezintă tarifele de furnizare şi distribuţie, iar restul - costul energiei produsă din surse regenerabile. Potrivit ANRE, o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Cele 8 mari companii de distribuţie sunt deţinute de: trei de Electrica SA - companie de stat, trei de grupul italian Enel, şi câte una de CEZ (Cehia), respectiv E.ON (Germania).

Romatsa angajează 200 de controlori de trafic aerian

Se poate înscrie oricine are peste 18 ani, mai ales că salariile sunt mai mult decât tentante. Pe fluturaşul unui începător scrie 2000 de euro. In următorii ani, câteva sute de controlori de trafic vor ieşi la pensie. Romatsa caută deja înlocuitori însă procesul este anevoios. Un controlor de trafic se pregăteşte in 2-3 ani. Aşa că regia va face in septembrie un anunţ de angajare. Regula este simplă - se înscrie cine vrea, rămâne cine poate. Candidaţii au nevoie de diploma de BAC. Vor trece printr-un examen psihologic, unul de determinare a substanţelor psihoactive. Urmează teste de sănătate, engleză si, cel mai important, testul Eurocontrol - special conceput pentru alegerea persoanelor care s-ar potrivi in aceasta meserie. Din cei aproape 1000 de candidaţi, caţi au încercat anul trecut să se angajeze la Romatsa, au fost angajaţi 20.

"Doi şi-un sfert", vacă de muls pentru şefii spionilor de la Interne

Scandalurile par să se ţină scai de Ministerul de Interne şi de instituţiile subordonate acestuia. Ieri, cel mai proaspăt şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea unor infracţiuni extreme de grave: favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, deturnare de fonduri, fals şi uz de fals şi abuz în serviciu. Mai exact, comisarul-şef Rareş Văduva (40 de ani), este cel mai nou personaj pus sub acuzare în dosarul disjuns din cel în care fostul ministrul de Interne, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată că ar fi cerut şi primit o limuzină de lux Audi A8, o cadă cu jacuzzi, şi alte bunuri de lux achiziţionate de foştii şefi "Doi şi-un sfert" din banii de filaje ai instituţiei.

Grecia: mii de copii refugiaţi sunt aşteptaţi la şcoală

Ministerul Educaţiei din Grecia a pregătit un plan de şcolarizare a mii de copii refugiaţi, relatează agenţia de presă AMNA, care precizează că acesta va fi pus în aplicare începând din septembrie. Potrivit planului, aproximativ 8.500 de copii refugiaţi vor beneficia începând din 12 septembrie de învăţământ gratuit în Grecia, în cadrul unui program sprijinit de UNICEF. Ei vor fi preluaţi zilnic cu autobuzele din tabere şi vor învăţa la şcolile de stat din apropiere. De asemenea, în unele tabere vor fi înfiinţate şcoli provizorii. Programa şcolară pentru refugiaţi cuprinde limba maternă, limba engleză şi noţiuni elementare de greacă, pentru a le permite copiilor să se integreze în ţara gazdă. Potrivit estimărilor UNICEF, 22.000 din cei 58.000 de imigranţi şi refugiaţi aflaţi în prezent în Grecia sunt copii, iar dintre aceştia 18.000 sunt de vârstă şcolară.

BANCHERUL

Indicatorii sistemului bancar românesc la jumătatea anului 2016

Indicatorii sistemului bancar românesc s-au îmbunătăţit semnificativ in prima jumătate a acestui an, pe fondul unei creşteri economice puternice, de 6% pe an, care a permis băncilor să acorde tot mai multe împrumuturi, in special populaţiei. In acelaşi timp, băncile si-au diminuat costurile, atât cele aferente riscului de credit (ajustările pentru depreciere sau provizioanele, cum mai sunt cunoscute), cât si cele de funcţionare, continuând să-si ajusteze reţeaua de unităţi si numărul de salariaţi, in contextul in care tot mai mulţi clienţi preferă să utilizeze serviciile bancare electronice, online. Astfel, profitul net al sistemului bancar s-a ridicat la 2,410 miliarde lei in primul semestru, dublu in comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, o parte fiind susţinut si de vânzarea acţiunilor Visa.

CEC Bank continuă finanţarea agriculturii in parteneriat cu APIA

CEC Bank continuă demersurile de susţinere a sectorului agricol, prin semnarea parteneriatului cu Agenţia de Plăti si Intervenţie pentru Agricultura (APIA) pentru schemele de sprijin implementate de APIA in Campania 2016 (Schema de plata unică pe suprafaţă - SAPS, Plata redistributivă, Plata pentru înverzire, Masuri compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole). In baza convenţiei, beneficiarii pot accesa până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA, fără a se depăşi 20% din cifra de afaceri (conform ultimei situaţii financiare anuale) sau din veniturile realizate si înscrise in registrul de încasări si plăti. Dobânda este foarte avantajoasă, respectiv 3,51% p.a., iar comisionul de acordare este de doar 0,95% din valoarea creditului.

CURENTUL

Consultări asupra măsurilor până în 2020 pentru o creştere economică sustenabilă

Săptămâna aceasta vor avea loc sesiunile consultative pe temele Diaspora - 'Mobilitatea forţei de muncă: brain-regain', 'Educaţie' şi 'Natalitate', iar documentele care vor constitui baza discuţiilor pentru primele două sesiuni pot fi consultate pe website-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) la secţiunea dedicată precum şi pe pagina dedicată informărilor de presă. La Casa Academiei Române va avea loc consultarea Diaspora - 'Mobilitatea forţei de muncă: brain-regain'. Accesul se face doar pe baza de invitaţie nominală. Presa nu va avea acces în sala pe durata consultărilor, dar, la final, vor avea loc declaraţii de presă din partea partenerilor România Competitivă. Pentru a asigura obiectivitatea, sesiunile vor fi moderate pe întreaga perioadă de către Vasile Iuga, Senior Advisor PwC.

CURIERUL NATIONAL

Chinezii se bucură de o plajă artificială în interiorul celei mai mari clădiri din lume

Un nou proiect-mamut în stilul chinezilor a devenit realitate în Chengdu. Situată la mai bine de o mie de kilometri de coastă, această provincie se bucură de o adevărată mare creată artificial în complexul New Century Global Center, notează bfmtv.com. Devenit un simbol al regiunii, acest complex se remarcă prin grandoare: se întinde pe o suprafaţă de patru ori mai mare decât teritoriul Vaticanului şi este de trei ori mai mare decât Pentagonul. Astfel, locuitorii din Chengdu nu mai trebuie să traverseze ţara pentru a ajunge la mare. Ei se pot bucura chiar la ei acasă de magazine, restaurante, cinematografe, facilităţi sportive, un parc de agrement şi o plajă de 400 de metri lungime, cu valuri artificiale. Turiştii se pot scălda în apă sau pot sta pe nisip nu sub soare, ci sub un acoperiş de LED-uri.

Managerii se aşteaptă la creşteri ale producţiei în următoarele trei luni

Datele Institutului Naţional de Statistică privind tendinţele în evoluţia activităţii economice pe perioada august - octombrie 2016 arată o posibilă creştere a activităţii în comerţul cu amănuntul, dar şi o stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii şi o stabilitate a preţurilor în toate sectoarele economice. În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare", se arată în comunicatul INS.

Inspecţia Muncii verifică toate rafinăriile din ţară

Inspecţia Muncii a demarat ieri acţiuni de control asupra tuturor rafinăriilor din România, măsura impunându-se, potrivit şefului ITM, din cauza incendiului care a avut loc la instalaţia Hidrofinare a S.C. Rompetrol Rafinare S.A., punctul de lucru din Năvodari, soldat cu 6 răniţi, din care unul a decedat. La 23 august, a doua zi după incendiu, o echipă de cercetători a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a plecat în judeţul Constanţa, după ce Inspecţia Muncii a solicitat institutului o expertiză tehnică în cazul exploziei de la rafinăria Petromidia.

Gunther Oettinger s-a întâlnit cu reprezentanţii industriei cinematografice româneşti

Gunther H. Oettinger, comisarul european al economiei şi societăţii digitale, a vizitat, împreună cu ministrul Culturii al României, Corina Şuteu, Studiourile Cinematografice Bucureşti, din Buftea, unde au fost întâmpinaţi de Bobby Păunescu, regizor, producător şi scenarist de film, CEO-ul Studiourilor şi co-fondator al casei de producţie Mandragora. La întâlnire au mai participat şi alţi "actori" importanţi ai industriei cinematografice din România, cum ar fi regizorul premiat în mai multe rânduri la mari festivaluri de film, inclusiv la Cannes, Corneliu Porumboiu, sau criticul de film Irina Margareta Nistor. Aceştia au prezentat oficialului european şi ministrului Culturii problemele cu care se confruntă industria cinematografică din România.

Uber a înregistrat o pierdere de aproape 1,3 miliarde de dolari în prima jumătate a anului

Compania a raportat pentru primul semestru o pierdere de 1,2 miliarde de dolari. Oficialii Uber le-au transmis acţionarilor că această pierdere este cauzată de subvenţiile acordate şoferilor. Nici pe piaţa americană nu o duce mai bine, Uber trecând de la profit în primul trimestru la pierdere în al doilea trimestru. Potrivit agenţiei de presă internaţionale Bloomberg, gigantul american Uber a înregistrat o pierdere de 1,27 miliarde de dolari în primele şase luni ale acestui an. Spre bucuria taximetriştilor din întreaga lume, evoluţia rezultatelor în acest interval a fost una care să nu le dea speranţe prea mari celor de la Uber pe termen scurt. Rezultatele financiare ale companiei au fost în scădere de la începutul anului şi până la finele primului semestru.

EVENIMENTUL ZILEI

Sute de profesori înşelaţi la bani de mai-marii lor

Ministerul Educaţiei a anunţat, după ce l-a demis pe directorul Cristian Mirescu, că Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, care a fost coordonatorul unui proiect fraudat, va fi reorganizat din temelii. Directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Cristian Mirescu, a fost revocat din funcţie pe 23 august. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, de-a lungul vremii au fost multe neregului care au dus la această decizie, printre ele fiind şi cele legate de cheltuirea de bani europeni şi de la buget pentru proiecte fără nicio finalitate.

Când vin banii europeni în România

Accesul la fondurile europene a fost greoi şi întârziat din cauza mai multor factori politici şi administrativi, este de părere consultantul pe finanţări UE, Paula Pârvulescu. Potrivit acesteia, abia în 2017 vom începe să avem absorbţie. În cazul proiectelor mari de Infrastructură, consultantul pe fonduri europene explică de ce acestea întârzie să fie depuse: lipsa cadastrului şi întârzieri la finalizarea regimului juridic al unor terenuri supuse construirii. "Întârzierile ţin şi de personalul slab calificat din instituţiile care se ocupă de gestionarea proiectelor cu finanţare europeană. Şi nu în ultimul rând, din cauza contestaţiilor cu privire la procedurile de achiziţie", a spus Paula Pârvulescu, într-un interviu acordat Capital.

Nici o MARE PUTERE EUROPEANĂ nu va accepta o Românie mai puternică! - de Ion Cristoiu

În România tema Unirii e vehiculată cu o intensitate halucinantă prin raportare la ceea ce Nae Ionescu numea realităţi. Îşi imaginează cineva vreo Mare Putere Europeană acceptînd Unirea? Şi nu pentru că asta ar însemna să supere Rusia, mai ales că, rămînînd cu Transnistria, Rusiei nici nu i-ar părea rău să aibă loc Unirea, ci pentru că revenirea Basarabiei la ţara mamă ar însemna o Românie mai mare, mai puternică decît cea de acum. În ceea ce Perfidul Albion numea pe vremuri echilibrul european, o Românie reîntregită ar da mari bătăi de cap Marilor Puteri. Nici America n-are interesul să vadă România mai mare decît e. E lesne de înţeles ce-ar însemna pentru americani, precedentul numit Unirea Republicii Moldova cu România. Americanii s-ar confrunta cu alte numeroase pretenţii europene de schimbare a graniţelor postbelice.

Şerban Mihăilescu demisionează din Senat

Şerban Mihăilescu îşi va anunţa demisia din calitatea de senator în prima şedinţă de plen a Senatului din sesiunea parlamentară care începe în data de 1 septembrie. Şerban Mihăilescu a demisionat recent şi din UNPR, înainte de fuziunea cu PMP. Mihăilescu făcea parte din "garda veche" a UNPR, alături de Gabriel Oprea. Mihăilescu a mai anunţat că iese definitiv din politică. Şerban Mihăilescu a fost ministru în guvernarea Adrian Năstase.

JURNALUL NATIONAL

Mită uriaşă pentru un preşedinte străin

Mihai Gâdea a prezentat, luni seară, la Sinteza zilei, dezvăluirile făcute un înalt ofiţer din servicii, în prezent patronul unei companii de securitate, despre o mită uriaşă care a plecat din România spre preşedintele Republicii Centrafricane, Michel Djotodia. Bianca Nae a vorbit despre dezvăluirile făcute de Gheorghe Rizea, fost şef al Secţiei Contraterorism SPP, despre şpăgi şi contracte de peste 50 de milioane de dolari. Colonelul Gheorghe Rizea a făcut mai multe denunţuri la Parchetul General şi la DNA în care a reclamat că mai mulţi afacerişti cunoscuţi în România l-au escrocat, folosindu-se de expertiza lui, fără să îl plătească. Gheorghe Rizea a povestit că afacerea de peste 50 de milioane de dolari a pornit de la un telefon primit din partea lui Stelian Nistor, care i-a cerut expertiza pentru securizarea unui aeroport din Tanzania.

Retrocedarea pădurilor, cu acte inventate

Un litigiu aparent banal dintre doi proprietari de terenuri în Predeal scoate la iveală o reţea specializată în retrocedări ilegale de păduri. Fostul primar Mihail Veştea este acuzat că şi-a împroprietărit rudele prin abuzuri grosolane. Între timp, pădurea retrocedată ilegal rămâne a familiei sale, iar statul nu mişcă un deget pentru a-şi recupera bunurile. Argument al judecătorilor: nu e vorba de fals în înscrisuri, ci "doar" de abuz în serviciu, care s-a prescris. Într-o plângere penală din 2012, se arată că retrocedările făcute de fostul primar depăşesc suprafaţa oraşului Predeal.

Administratori la stat, după reguli noi

Guvernanţii schimbă regulile după care vor fi recrutaţi administratorii societăţilor de stat. Autorităţile vor elabora aşa numitele "scrisori de aşteptări", în care expun pretenţiile pe care le au de la viitorul angajat, iar candidaţii trebui să prezinte într-o "declaraţie de intenţie" perspectiva lor managerială, care va conta în decizia de angajare. Companiile de stat au o pondere de circa 8% din PIB şi asigură locuri de muncă pentru 200.000 de salariaţi.

Preţul benzinei în România, decuplat de cel al barilului

Preţul la benzină a crescut cu peste 2% la pompele din România, între 15-22 august, deşi România avea deja printre cele mai scumpe benzine din toată Uniunea Europeană. Nici la motorină nu stăm prea bine, cu toate că am înregistrat o creştere a preţului mai mică decât în multe ţări, cu 2,16%, încă avem cea mai scumpă motorină dintre ţările vecine. Majorarea de preţuri la carburanţi este justificată de grupurile petroliere prin creşterea preţului la barilul de petrol, însă, această situaţie este comună pentru toate ţările din UE, nu numai pentru România. Şi totuşi, numai în România şi în Estonia preţul mediu al benzinei vândute a crescut cu 2,13%, respectiv cu 2,4%. În restul ţărilor creşterea a fost mult mai mică. În Bulgaria, benzina s-a scumpit cu doar 0,3%, în Ungaria cu 1%, iar în Polonia tot cu 0,3%.

NATIONAL

George Maior, eliminat de Dragnea

Lista viitorilor premieri se reduce: liderul PSD l-a scos din ecuaţie pe George Maior, după o discuţie cu acesta din urmă. Intens vehiculat încă din primăvară, scenariul legat de numirea la Palatul Victoria, după alegeri, a fostului şef al SRI si actual ambasador al României la Washington, George Maior, este spulberat de Liviu Dragnea. Care susţine ca Maior l-a asigurat personal că nu este interesat de funcţia de premier. "M-am întâlnit cu Maior acum 10 zile. A vrut să ne vedem, nu ne-am mai văzut de mult, mi-a spus că nu este interesat de aşa ceva si eu am toata susţinerea lui morală, ca preşedinte de partid, in decizia pe care o voi lua. L-am întrebat dacă pot să spun acest lucru si mi-a spus că da", a precizat Dragnea, duminică seara.

Mega scandalul de la Chişinău: Iohannis nu vede, nu aude!

Cea mai preţioasă dovada a imbecilităţii si nesimţirii nu vine din gura lui Bulă, ci din cuvintele prosteşti ale ambasadorului american la Chişinău, James Pettit: "Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie si propriile sale provocări, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite". Chişinăul a explodat. Bucureştiul a făcut fâs! Si asta nu e tot, caci yankeul scapă de-a binelea caii din dârlogi: "... unirea cu Romania, de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, in Republica Moldova".

Bomba: Tarul Putin este de acord cu unirea României cu Moldova, la schimb cu Transnistria!

Jurnalistul Maxim Shevcenko - unul dintre oamenii de încredere ai lui Vladimir Putin si membru al Consiliului de pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse - dă de înţeles că liderul de la Kremlin ar fi de acord cu unirea Moldovei cu România cu condiţia ca Transnistria să se alipească Rusiei! Mai mult, Shevcenko susţine si că liderii UE sunt cei care se opun bunelor intenţii nutrite de Vladimir Putin. Motivul incredibilei schimbări de opinie reiese tot din spusele jurnalistului si este de fapt o încercare a lui Putin de a legaliza "precedentul Crimeea - Rusia", chiar dacă pentru asta Kremlinul trebuie sa renunţe la o parte din Moldova. Ba chiar să treacă cu vederea si episodul Kosovo, in acelaşi scop. Singura parte cu adevărat bună este ca etalarea strategiei i-a obligat pe ruşi sa recunoască public ca România si Moldova sunt ţări surori.

PUTEREA

Rezultate slabe la sesiunea de toamnă a bacalaureatului. 24% din candidaţi au luat BAC-ul

Primele rezultate la cea de-a doua sesiune a examenului de BACALAUREAT 2016 au fost afişate luni. Potrivit Ministerului Educaţiei, rata de promovare este de 24%, cu 0,1% mai mică faţă de anul trecut. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 1 septembrie. Nu s-a înregistrat nicio notă de 10. 42.261 de absolvenţi de liceu s-au înscris în sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. Dintre aceştia, 27.848 provin din promoţia curentă, iar 14.413 din seriile anterioare. Ministerul Educaţiei a anunţat printr-un comunicat că rata de promovare în a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2016 este de 24%. Astfel, au promovat 8.290 (24%) de candidaţi dintr-un total de 34.577 de candidaţi prezenţi.

Spitalul Colţea, modernizat după modelul japonez

Gabriela Firea a avut, luni, o întâlnire de lucru cu secretarul de stat Raed Arafat, conducerea IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, precum şi cu cei şase primari de sector din Capitală. Unul dintre subiectele abordate l-a constituit lansarea unui proiect prin care spitalele aflate în administrarea Municipalităţii să fie optimizate din punct de vedere seismic. "Astfel, proiectul pilot va începe la Spitalul Colţea, spital reabilitat şi modernizat de Primăria Capitalei şi unde, conform unor expertize ale specialiştilor japonezi, aparatura mobilă va fi asigurată în caz de cutremur. Concret, în cazul producerii unui seism trebuie luate toate măsurile astfel încât nu doar clădirea în sine să fie funcţională, ci şi aparatura medicală", a precizat sursa citată.

ROMANIA LIBERA

Răzbunarea lui Erdogan. Azilul politic, speranţa turcilor prizonieri în România

Cetăţenii turci cu drept de şedere în ţara noastră pot isca un conflict diplomatic între Bucureşti şi statul turc condus cu mână forte de Recep Tayyip Erdogan. Prigoniţi de puterea de la Ankara pentru poziţiile critice la ­adresa preşedintelui Erdogan, cetăţenii turci din România au la îndemână solu­ţia cererii de azil politic în ţara noastră. Cerere care, dacă va fi soluţionată pozitiv de România, va duce, cel mai probabil, la proteste diplomatice ale ­Turciei. Peste o sută de cetăţeni ­turci, majoritatea angajaţi ai instituţiilor de învăţământ "Lumina", sunt prizonieri în România, a scris "România liberă" în ediţia de luni. Aceştia au drept de şedere legal în ţara noastră, dar statul turc le-ar fi anulat paşapoartele. Astfel, cetăţenii turci nu mai pot părăsi România fără a risca returnarea în Turcia, unde unii au deja rude concediate sau arestate politic.

Comparaţie. Câţi bani alocă Parisul şi Berlinul pentru catedralele neamului

La puţină vreme după alegerile locale, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că alocă din bani de la bugetul local suma de peste 3,5 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii ­Neamului. În acelaşi timp, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că va cere Consiliului Local să dea 10 milioane de lei din bugetul sectorului pentru acelaşi lăcaş de cult. "România liberă" a vorbit cu specialişti şi a consultat bugetele unor metropole europene pentru a vedea dacă aceste practici sunt comune în Occident. Mathias Gille, de la Cancelaria Primăriei din Berlin, a explicat că municipalitatea nu sprijină construcţia de lăcaşuri de cult, ci doar susţine financiar o serie de acţiuni sociale care pot fi derulate atât prin biserici, comunităţi religioase, cât şi de către organizaţii care nu s-au constituit în jurul unui crez.

Ajutoare guvernamentale: 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia

Guvernul a aprobat acordarea a 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia, 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată şi 10.000 euro pentru familiile sau persoanele ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi decid să se întoarcă în România. Guvernul precizează, printr-un comunicat de presă, că aceste ajutoare se acordă la cerere,

Situaţie incredibilă: Henri Coandă, aeroportul cu trei conduceri paralele

Demiterile Consiliilor de Administraţie au fost anulate în instanţă, astfel că aeroportul a devenit neîncăpător nu numai pentru pasageri, ci şi pentru directori. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti riscă să se pricopsească în curând cu trei directori generali şi trei consilii de administraţie, toate legale. Scaunele din sala de şedinţe unde se întruneşte Consiliul de Administraţie al CNAB, compania care administrează aeroporturile Henri Coandă Otopeni şi Aurel Vlaicu Băneasa, vor deveni neîndestulătoare.

ZIARUL FINANCIAR

Un român a strâns în medie 5.900 de lei în contul de pensie obligatorie după opt ani de contribuţie

Trei fonduri de pensii obligatorii din piaţa locală administrate de NN (Olanda), Allianz-Ţiriac (Germania) şi Metropolitan Life (SUA) au în gestiune banii de pensie ai circa 4,3 mil. români, adică 64% din numărul total al persoanelor care au un cont de pensie. Totodată, cele trei fonduri deţin şi peste 70% din activele totale ale vii­torilor pen­sionari, echi­valentul a 20 mld. lei. NN este de departe lider, olandezii ajungând la finalul lunii iulie la un număr de două milioane de participanţi pentru care administrează acti­ve de 10,5 mld. lei. NN este urmat de fondul de pensii Viitorul Tău, administrat de Allianz-Ţiriac. Fondul de pensii al Allianz are în prezent 1,5 milioane de participanţi cu active nete de 6,3 mld. lei. Puţin mai în spate, la o diferenţă de circa 500.000 de participanţi, se află fondul Alico, din portofoliul Metropolitan Life.

BCR mai face un pas în spate şi extinde avansul de 25% la creditele ipotecare pentru încă 21 de localităţi

BCR nu este singura bancă care a redus avansul la creditele ipotecare, Piraues Bank şi BRD acţionând similar. BCR, cea mai mare bancă locală, a mai făcut un pas în spate în ceea ce priveşte discuţia privind condiţiile de creditare ipotecară după intrarea în vigoare a legii dării în plată şi a decis să extindă oferta cu avansul redus de la 35% la 25% pentru încă 21 de localităţi din ţară, potrivit platformei conso.ro. Avansul de 25% este valabil doar dacă perioada de creditare este de maximum 25 de ani, însă suma cerută de bancă poate să scadă până la 15%, adică nivelul standard de dinaintea discuţiilor privind darea în plată, în condiţiile în care împrumutul este acordat pe o perioadă de cel mult 20 de ani.

Semnal de alarmă. Cum este afectată economia de scăderea populaţiei

România a pierdut peste 110.000 de locuitori în ultimul an, marcând a doua cea mai mare scădere a populaţiei din Uniunea Europeană din ultimul an, după Italia. Scăderea natalităţii şi plecarea la muncă în străinătate a forţei de muncă sunt principalele cauze ale acestui fenomen care are impact direct în economie. "Depopularea ţării intră într-o fază şi mai avansată, mai dramatică", a explicat profesorul Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române. La fiecare muncitor care emigrează în loc să lucreze într-o companie din România, economia pierde câte 6.000 de euro pe an (luând în calcul un salariu mediu brut de 500 de euro pe lună). Astfel, cu un efectiv total de 184.000 de emigranţi anul trecut, rezultă că economia a pierdut 1,1 mld. euro numai din salariile potenţiale ale emigranţilor din ultimul an, potrivit unui calcul al ZF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb