REVISTA PRESEI - 30.11.2012

Willy Homner
Revista Presei / 30 noiembrie 2012

ADEVARUL

Inaugurare cu ghinion: pe Autostrada Soarelui a avut deja loc un accident rutier

La nici cinci ore de la inaugurare, pe Autostrada Soarelui a avut loc primul accident rutier, la KM 196, între Constanţa şi Murfatlar. La faţa locului s-au deplasat mai multe ambulanţe şi echipaje ale ISU. A fost solicitat şi un echipaj de descarcerare. Un autoturism care circula pe sensul de mers Bucureşti - Constanţa a vrut să întoarcă pe autostradă, în mod neregulamentar. A fost izbit din spate de alt autoturism. Încă două maşini care veneau din acelaşi sens au intrat la rândul lor în coliziune. Şoferii acestora au fost luaţi prin surprindere de accidentul produs în faţa lor şi nu au mai putut frâna la timp. Trei dintre ocupanţii maşinilor au fost răniţi. Ei au fost preluaţi de două ambulanţe SMURD şi transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Ce rol joacă Traian Băsescu în campania electorală

Potrivit analiştilor, Traian Băsescu a intrat în campanie electorală după doar trei zile de la debutul ei, prilejul fiindu-i dat de prima declaraţie de la Palatul Cotroceni, după referendumul din 29 iulie. Pe 12 noiembrie, şeful statului a dat startul atacurilor dure la adresa USL, lovindu-i unde îi doare mai tare: nominalizarea premierului. Replicile celor de la USL nu au întârziat să apară, aceştia ameninţând cu o nouă suspendare în eventualitatea în care Victor Ponta nu va fi numit premier. În cele aproape trei săptămâni care s-au scurs de la debutul campaniei electorale, Traian Băsescu a ieşit public de şase ori. Ce-i drept, cele mai multe declaraţii s-au axat pe probleme de politică externă, în contextul Consiliului European.

La Mechel Târgovişte, speranţa nu moare: "Poate nu se închide"

Deşi ruşii au anunţat deja că vor să vândă combinatele din România şi au întrerupt activitatea, la Târgovişte muncitorii speră încă să fie cruţaţi. Altfel, ar fi un dezastru. Dacă în urmă cu 10-15 ani Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte, cu peste 10.000 de angajaţi, hrănea aproape jumătate din oraş, acum societatea seamănă mai degrabă cu un "schelet", gata să se prăbuşească. Iar angajaţii, tot mai puţini la număr - 2.500, au ajuns să nu mai aibă siguranţa zilei de mâine, aşteptând în orice clipă decizia disponibilizării. Muncitorii nici nu vor să mai audă de ruşii de la Mechel şi se roagă să vină un investitor. Ei spun că ar fi un dezastru dacă nu s-ar găsi o companie care să preia combinatul.

Război rece în PNL: Antonescu contra Tăriceanu şi Orban

Relaţia dintre actualul lider al PNL, Crin Antonescu şi fostul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu a fost marcată, în ultima perioadă, de tensiuni. La rândul său, deputatul Ludovic Orban a transmis o serie de mesaje interesante. Cu o săptămână înainte de alegeri, liderii PNL se poziţionează în vederea congresului partidului, care va avea loc după scrutinul parlamentar. Prima mişcare a fost făcută de Tăriceanu, în şedinţa Parlamentului în care s-a discutat despre reuniunea Consiliului European. Tăriceanu a susţinut că atitudinile de "ţâfnă şi arţag" faţă de liderii UE nu vor face decât ca România să ajungă în postura de ţară "izolată, marginalizată şi frustrată".

Şedinţă de criză la PDL. Liderii partidului, nemulţumiţi de funcţionarea ARD

Colegiul Director al PDL s-a reunit pentru a analiza strategia de campanie pentru ultima săptămână.Liderii partidului sunt nemulţumiţi de modul în care funcţionează ARD. Mai mulţi lideri PDL şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează ARD. Din alianţă mai fac parte, alături de PDL, Forţa Civică şi PNŢCD. De altfel, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu a fost una din ţintele criticilor PDL. Vasile Blaga, a afirmat că ARD are cu două procente mai puţin în sondaje comparativ cu cât avea PDL separat. Mai mult, Blaga l-a criticat pe liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu pentru faptul că nu se implică suficient în campania electorală.

Afacerea la români: zero profit, zero angajaţi, zero vânzări

Statisticile oficiale arată că, în 2011, 61% din firme nu au realizat profit, 43% nu au avut niciun angajat şi 30% au declarat o cifră de afaceri egală cu zero. Rata profitabilităţii a coborât la 0,5%. Orice ţară are câte un grup de firme care nu realizează nici vânzări, nici profit şi nu au niciun angajat. În România, acest grup este însă majoritar, dacă nu chiar predominant. Asta au descoperit specialiştii companiei de consultanţă Expense Reduction Analysts (ERA), uitându-se pe bilanţurile depuse de firmele româneşti la Ministerul Finanţelor. Potrivit acestor statistici, în România există în total 590.033 de firme, din care mai mult de 250.000 au ieşit pe pierdere în 2011 şi 110.000 cu profit zero, ceea ce înseamnă că 61% din totalul companiilor nu au realizat niciun câştig anul trecut.

CURENTUL

Ecaterina Andronescu, alt ministru plagiator din Guvernul Copy-Paste

Executivul condus de Victor Ponta pare a-şi merita din plin numele de "Guvernul Copy-Paste". Preluând informaţiile oferite de site-ul "Integru.org", cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a semnalat, joi, un nou posibil plagiat comis, de astă, de social-democrata Ecaterina Andronescu, actualul ministru al Educaţiei. Menţionat de Ecaterina Andronescu pe lista contribuţiilor sale ştiinţifice, articolul incriminat se numeşte "Synthesis of TBP-Based Ferrofluids", are cinci pagini şi a fost publicat în anul 2003, în revista "Analytical Chemistry". Menţionăm că "Abramburica" era, şi pe atunci ministru al Educaţiei, pe vremea în care Premier al României era actualul deţinut de drept comun N0049 sau Adrian Năstase, după numele lui de civil. Pe atunci, "Abramburica" era şi decan al Facultăţii de Chimie Industrială din Universitatea Politehnică Bucureşti.

Ghişe a făcut circ la Cotroceni la recepţia de Ziua Naţională

Ioan Ghişe a declarat că a fost scos, joi seară, de la recepţia de la Palatul Cotroceni de Ziua Naţională, înainte de finalul evenimentului de ofiţeri SPP. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a declarat, joi seară, că senatorul liberal a fost îndepărtat de la recepţia de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni pentru că a creat un incident care i-a deranjat pe ceilalţi invitaţi. "Cu ocazia recepţiei de Ziua Naţională a României, organizată la Palatul Cotroceni joi seară, a existat un incident, unul dintre invitaţii oficiali încercând să creeze deranj prin modul în care era îmbrăcat şi prin scandări. Serviciile de ordine au considerat de cuviinţă să fie îndepărtat", a spus purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

CURIERUL NATIONAL

România, pe drumul cel bun al investiţiilor în energia regenerabilă

Piaţa locală a revenit în top 10 cele mai atractive pentru investitorii din sectorul eolienelor. În topul tuturor formelor de energie regenerabilă, ţara noastră se află pe locul 13. Surprinzător, mediul favorabil de reglementare a contribuit la atragerea investiţiilor. Investitori mari din întreaga lume şi-au manifestat interesul faţă de România, iar o bună parte din aceştia au şi pus în aplicare planurile de dezvoltare a unor capacităţi semnificative de producţie. Doar în ultimul an capacitatea de producţie a energiei eoliene a crescut cu aproximativ 130%, potrivit unui raport realizat de compania de audit şi consultanţă financiară Ernst&Young.

Avocata fraţilor Awdi în dosarul Liberty Center, reţinută pentru spălare de bani

Procurorii de la Crimă Organizată susţin că aceasta ar fi atestat în fals un împrumut contractat de două persoane acuzate de trafic de persoane şi proxenetism. Avocata Violeta Oancea, care-i reprezintă pe fraţii Hassan şi Mehdi în dosarul executării silite a Liberty Center, a fost reţinută ieri de procurorii de la Crimă Organizată, acuzată fiind de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor şi favorizarea infractorului, după ce a atestat în fals un împrumut contractat de două persoane acuzate de trafic de influenţă.

CNIPMMR: Plata TVA la încasare, o măsură bună dacă este aplicată simplu şi nebirocratic

"Măsura plăţii TVA la încasarea facturilor începând cu data de 1.01.2013, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii este o măsură importantă pentru IMM, care însă trebuie operaţionalizată eficient, printr-o procedură simplă, nebirocratică, clară şi accesibilă microîntreprinderilor, care în proporţie de 90% au maxim doi salariaţi şi resurse limitate de personal, financiare şi de timp pentru implementarea măsurii", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

EVENIMENTUL ZILEI

ULTIMA ŢEAPĂ dată de Cristian Sima, înainte de fuga din ţară

Cristian Sima a dat o ţeapă perfectă unor milionari care se ascund în spatele societăţilor fantomă. În schimbul banilor, afaceriştii nu au mai primit nimic. Afacerile cu firme fantomă se întorc împotriva milionarilor din România. Brokerul- fugar, Cristian Sima (51 de ani), a dat o ţeapă unui off-shore cipriot cu o lună înainte de a dispărea. Astfel, amănunte inedite ies la iveală despre un împrumut de 1.760.000 de lei, aproximativ 400.000 de euro, luat de Cristian Sima de la societatea Tatika Investments Limited din Nicosia (Cipru), în două procese deschise la Bucureşti. În ultimii trei ani, presa a dezvăluit că în spatele acestei societăţi s-ar afla oamenii de afaceri Puiu Popoviciu, Nicolae Badea şi Radu Dimofte.

Ponta a vorbit despre SOMN în prezenţa lui Antonescu

Elefantul, porcul şi pisica bântuie discursurile USL, într-o încercare a liderilor acesteia de a-i da o replică lui Traian Băsescu. Nici somnul, ca personaj, nu lipsit din această fabulă. "A zis ceva cu porcii, că nu poate înghiţi un porc, şi ceva cu somnul. Eu îmi propun ca după 9 decembrie să vin la Tulcea şi să-l obligăm pe dl Băsescu să înghită un somn, un somn mare de Tulcea", a declarat Victor Ponta, conform Agerpres, în timpul unui miting electoral în localitatea suspomenită. Gafa premierului, care a vorbit despre somn în preajma colegului său Crin Antonescu, este de proporţii istorice. Antonescu - care a fost filmat acum o săptămână moţăind în timpul unui discurs ţinut de Ponta, la Iaşi - este originar chiar din Tulcea, ceea ce face ca expresia "somn mare de Tulcea" să fie absolut nefericită.

Armaghedonul lui "Moş Teacă": Dobriţoiu şi Antonescu s-au cunoscut pe o canapea

Un document anonim primit la redacţie, intitulat "Armaghedonul lui Moş Teacă", prezintă afacerile familiei Dobriţoiu, precum şi explicaţii inedite ale ascensiunii ministrului Apărării. Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi-ar datora cariera politică unei întâmplări fericite: pe canapeaua unui psiholog, unde primea consultaţii, l-ar fi cunoscut pe Crin Antonescu. "Armaghedonul" prezintă şi legăturile familiei Dobriţoiu cu lumea afacerilor. În document se susţine că, în perioada în care a fost secretar de stat în ministerul Apărării, ar fi fost implicat în activităţi de lobby în favoarea unor firme care doreau obţinerea unor contracte cu acest minister. La negocierile dintre Romtehnica şi Lockheed Martin cu privire la radarul "Gap Filler", Dobriţoiu lear fi spus membrilor comisiei de selecţie că pot să-şi înainteze demisiile dacă nu semnează contractul. Se pare că Dobriţoiu ar avea o relaţie "apropiată" cu directorul reprezentanţei în România a firmei Lockheed.

PALESTINA A DEVENIT STAT OBSERVATOR LA ONU

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut, joi seara, Adunării Generale a ONU să se pronunţe, prin vot, asupra unei rezoluţii privind acordarea statutului de stat observator la ONU pentru Palestina, o victorie diplomatică care-l expune totuşi riscurilor unor sancţiuni. 29 noiembrie este şi data când ONU a decis în 1947 divizarea Palestinei sub mandat britanic într-un stat evreu şi unul arab. Adunarea Generală a ONU a votat în favoarea acordării statutului de stat observator, ne-membru, pentru Autoritatea Palestiniană, cu 138 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 41 de abţineri, potrivit BBC.

SINTEZĂ EVZ. Cine sunt "REGII ASFALTULUI" din România. Într-o ţară cu drumuri praf ei au făcut AVERI FABULOASE

Construcţia de drumuri şi autostrăzi reprezintă e o adevărată mină de aur pentru oamenii de afaceri din România. Dovada: lupta acerbă pentru a obţine contractele scoase la licitaţie de Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR), precum şi concentrarea afacerilor în mâna unui număr restrâns de oameni, deveniţi celebri drept "Regii asfaltului din România". De-a lungul vremii, reporterii "Evenimentului zilei" au dezvăluit mecanismele ascunse ale afacerilor derulate de firmele conduse de "Regii Asfaltului".

DESCOPERIREA misterioasă a Serviciului SECRET American în Munţii BUCEGI

Legende transmise de-a lungul timpului, din generaţie în generaţie. Multe mistere, care i-au uluit şi pe specialişti. Toate legate de Munţii Bucegi, iar unele atât de adevărate încât ridică mari semne de întrebare. O legendă susţine că Munţii Carpaţi sunt străbătuţi de tuneluri subterane atât de lungi încât ating şi sute de kilometri. Nimeni nu poate spune dacă au fost făcute de mâna omului sau de forţa naturii. Iar asemenea tuneluri ar exista şi în Bucegi. Se vorbeşte şi despre faptul că pe Vârful Omu ar fi fost un sanctuar dacic, aşa cum au mai fost şi pe alte creştete ale munţilor, în Retezat şi Ceahlău. Acesta este supranumit "triunghiul de aur" al Daciei datorită energiilor impresionat de mari care se presupune că se regăsesc în cele trei puncte.

JURNALUL NATIONAL

Porţi deschise la Guvern şi paradă la Arcul de Triumf

Guvernul va organiza, de 1 Decembrie, "Ziua Porţilor Deschise" la Palatul Victoria, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Prin "Ziua Porţilor Deschise", mai multe săli din sediul Guvernului vor putea fi vizitate gratuit. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Palatul Victoria va fi deschis între orele 9:00 şi 13:00 tuturor românilor care doresc să viziteze sediul Guvernului. Premierul Victor Ponta va fi gazdă pentru vizitatori între orele 9:00 şi 10:00. Accesul în Palatul Victoria, pentru vizitatori, se va face pe la intrarea principală, urmând ca în intervalul amintit să poată fi vizitate sălile de la etajul 1. Este vorba despre Sala de Şedinţe a Guvernului, Sala de Ceremonii şi Sala de primiri oficiale.

Amenzi pentru mâncarea scumpă. Sunt vizate Metro, Selgros, Real, Billa şi Mega Image

Consiliul Concurenţei se pregăteşte să penalizeze retailerii Metro, Selgros, Real, Billa şi Mega Image din cauza taxei de raft şi a clauzelor abuzive. Unele mari lanţuri de magazine şi furnizorii lor ar putea fi amendate la începutul anului viitor, după ce se va încheia investigaţia declanşată în anul 2009, a anunţat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "La începutului lui 2013 va fi finalizată investigaţia pe piaţa de retail (care vizează marile lanţuri de magazine şi furnizorii lor - n.r.). S-ar putea să fie sancţiuni", a afirmat Chiriţoiu într-un seminar pe teme de competiţie. El a precizat că piaţa de retail nu este printre pieţele care merg cel mai prost în România, cel puţin din perspectiva evoluţiei preţurilor, şi a menţionat că au fost sectoare unde preţurile au crescut mai mult decât la alimente.

Descoperire ştiinţifică în adâncuri. Potopul lui Noe a avut loc în MAREA NEAGRĂ

Un articol publicat în Washington Post dezvăluie cercetarea exploratorului Robert Ballard (cel care a descoperit şi Titanicul) care a condus o echipă de cercetători, în Marea Neagră, pentru a căuta dovezi referitoare la Potopul lui Noe. La aproximativ 170 de metri adâncime, celebrul explorator Robert Ballard a găsit dovezi ale unui potop catastrofal petrecut cu 7.500 de ani în urma, acesta fiind, posibil,''Potopul lui Noe''. Exploratorul împreună cu echipa sa au capturat câteva imagini şi au cules mostre de sedimente de pe fundul Mării Negre, care păstrau o istorie plină de surprize. Zonele care au fost inundate, aparţineau unui ţinut uscat, inundat brusc de apă sărată. Astfel, exploratorul plasează catastrofa ca fiind petrecută acum 7.500 de ani (asta însemnând în anul 5.500 Î.Hr) iar facerea lumii a avut loc în anul 5.508 Î.Hr.

NATIONAL

Secretul falimentului lui Dinu Patriciu

Considerat pana nu demult drept unul dintre cei mai influenti afaceristi din Romania, Dinu Patriciu a ajuns acum la mana chinezoaicei care ii aducea cafeaua. Melanie Anne Chen l-a lucrat ca la carte pe miliardar, a obtinut puterea absoluta asupra averii acestuia si a "ajutat-o" pe fiica lui Patriciu sa fie cercetata penal. Prin metode numai de ea stiute, chinezoaica a reusit sa-i suceasca mintile magnatului Patriciu. Astfel l-a convins pe acesta sa semneze o procura speciala, care ii oferea drepturi depline asupra tuturor conturilor, firmelor si afacerilor derulate de miliardar. Transferurile bancare, deciziile din firme, investitiile - toate au ajuns numai la mana chinezoaicei.

Tariceanu, lectii de economie pentru Antonescu si Voiculescu

Ca orice aspirant la cea mai inalta functie in stat, Calin Popescu Tariceanu lucreaza pe doua paliere: isi prezinta propria viziune asupra relansarii economiei si tranteste si cateva atacuri la adresa adversarilor. "Din pacate, PNL este inca dator electoratului propriu cu exprimarea unei viziuni liberale asupra viitorului economiei romanesti si, va spun sincer, am asteptat in aceasta campanie electorala - mai sunt zece zile pana la data alegerilor - am asteptat ca liderul PNL, Crin Antonescu, sa promoveze un plan economic pentru Romania. Din pacate, pana astazi am fost deficitari la acest capitol si consider ca este o greseala care ar putea sa ne coste", a afirmat fostul premier.

PUTEREA

Doi avizaţi negativ de comisia de etică reprezintă ARD. Michi Şpagă, candidat vedetă la Botoşani

Judeţul Botoşani merită pomenit chiar şi numai pentru un singur candidat, respectiv Şerban Mihăilescu, zis Michi Şpagă. Fost secretar general al guvernului Năstase, Mihăilescu va candida din partea USL la Colegiul nr. 2 pentru un post de senator. Botoşanii mai au la dispoziţie alte două colegii de senator şi şase pentru Camera Deputaţilor. În primul colegiu de senator candidează din partea USL Doina Elena Federovici, vicepreşedinta Consiliului Judeţean din anul 2004. Fedorovici este şi preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD pe judeţ. Contracandidatul din partea ARD vine de la PNŢCD, Bogdan Mihai Vâscu (38 de ani), medic stomatolog, doctor în medicină, asistent universitar la Facultatea de Medicină Dentară de la Iaşi.

Economistul Florin Cîţu "radiografiază" planurile partidelor: "Ambele programe de guvernare cresc rolul statului în economie"

Amânarea reformelor structurale a făcut ca România să aibă cea mai mică rată de creştere din Europa în ultimii 22 de ani, iar programele partidelor politice sunt inconsistente, promovând atât măsuri care cresc rolul statului în economie, cât şi reduceri de taxe, afirmă analistul economic Florin Cîţu. "Avem foarte multe soluţii care implică statul şi un număr mult mai mic de soluţii care dau prioritate sectorului privat. (...) Soluţia de fiscalitate redusă nu ştiu dacă poate fi total sustenabilă atât timp cât majoritatea măsurilor privesc statul.

Promoţii la carduri şi credite. Oferte de sezon pentru clienţii băncilor

În prag de sărbători, băncile au lansat oferte atractive atât pentru viitorii clienţi, cât şi pentru cei actuali, pentru a-i încuraja să cheltuie cât mai mulţi bani în condiţii avantajoase. Totuşi, "dărnicia" băncilor se limitează la câteva săptămâni sau cel mult 2-3 luni, când expiră majoritatea promoţiilor. Mai mult, unele campanii nu sunt valabile pentru clienţii care au accesat produse asemănătoare în ultima perioadă a anului. De exemplu, dacă o persoană şi-a făcut un card la o instituţie financiară, în cadrul unei promoţii, în cursul lunii septembrie, există şansa ca aceasta să nu fie eligibilă pentru nici o ofertă specială de iarnă.

ROMANIA LIBERA

Fabuloasa poveste a românului care, în ultimul an, a semnat contracte de 1 miliard de euro cu statul

Nelu Iordache este acum anchetat de DNA pentru că ar fi deturnat fondurile europene plătite pentru construcţia autostrăzii Arad-Nădlac. Iordache, cunoscut ca unul dintre cei mai bogaţi "regi ai asfaltului" din România, are de altfel un apetit incredibil pentru afacerile cu statul. Potrivit unei analize RL, în ultima perioadă, din dorinţa de a acumula cât mai multe lucrări, afaceristul a scăpat lucrurile de sub control. Astfel, numai în perioada noiembrie 2011- iunie 2012, patronul Romstrade a încheiat contracte cu diverse instituţii publice (singur sau în asociere), în valoare de un miliard de euro.

BCR, obligată de instanţă să micşoreze de 6 ori dobânda unui credit

BCR este obligată de o decizie a unei instanţe să micşoreze dobânda cerută în cazul unui credit ipotecar de la DAE 12% la doar 2%. Avocatul Gheorghe Piperea afirmă că decizia va putea fi extinsă la toţi clienţii cărora BCR le-a impus prin contracte o aşa-zisă "dobândă de referinţă variabilă", al cărei mod de calcul este lipsit de transparenţă. Daniel Munteanu, unul dintre clienţii BCR şi beneficiar al unui credit ipotecar acordat de această bancă, va plăti în viitor o dobândă de 6 ori mai mică decât în trecut, după ce, fiind reprezentat de avocatul Gheorghe Piperea, a câştigat un proces în acest sens soldat cu o decizie irevocabilă.

Planul Barroso, spre o Europă cu două viteze?

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat un plan pentru o Uniune economică şi monetară (UEM) mai profundă a zonei euro,subliniind că o Europă federală este singurul mod de atacare a cauzelor profunde ale crizei datoriei suverane. Marea Britanie consideră că un astfel de plan accelerează evoluţia spre o Europă cu două viteze.

ZIARUL FINANCIAR

Cum arăta economia românească acum un secol: era mai tare ca Suedia, avea 220 de bănci, iar leul era cât francul elveţian

România de acum un secol se mândrea cu titulatura de "Japonie a Europei", cu un sistem bancar bine dezvoltat, un leu la fel de puternic ca moneda Franţei şi cea a Elveţiei şi cu o bursă ce finanţa economia. "România avea la 1918 o moştenire extrem de importantă: cea a lucrului bine făcut, dobândită pe parcursul a cinci decenii, din 1866 până în 1913, când s-au construit şcoli foarte bune, drumuri, căi ferate şi mari construcţii asemeni podului de Cernavodă construit de inginerul Anghel Saligny. Economia României deţinea în 1913 o pondere de 0,8% din PIB-ul mondial (locul 11 în Europa), fiind foarte aproape de Austria care deţinea o pondere de 0,86% şi de Olanda cu 0,91%. România deţinea o pondere mai mare în PIB-ul mondial decât Suedia, Ungaria şi Danemarca.

Brandurile care au trecut testul timpului: Câte generaţii au trecut peste ciocolata Rom, demachiantul Doina sau vinul Murfatlar?

Cămăşile Braiconf au apărut pe piaţă în 1950. Cinci ani mai târziu lua naştere numele de Murfatlar, iar după alţi cinci ani apărea Eugenia, unul dintre cele mai cunoscute nume româneşti de pe piaţa dulciurilor. În 1964 apare şi ciocolata Rom, care deşi au trecut aproape cincizeci de ani, continuă să rămână în topul batoanelor de ciocolată cel mai bine vândute. Cum au rezistat aceste branduri? "Rom este un brand care în România a reuşit din toate perspectivele celor 4P ai lui Kotler (preţ, produs, plasament şi promovare - n.red.). Secretul lui Rom, din punctul meu de vedere, este că strategic a dorit să recruteze tineri şi să aducă în zilele noastre un brand care s-a născut odată cu blocurile gri. Să nu uităm, Rom este pe piaţă din 1964, când părinţii actualilor tineri abia se năşteau", spune Ştefania Harabagiu, fondatoarea agenţiei de creaţie şi inovaţie Brand Support.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb