REVISTA PRESEI - 31.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 martie 2010

ADEVĂRUL

Singuri la clasă

Peste 25.000 de elevi din judeţul Buzău sunt de aproape trei săptămâni în vacanţă forţată.

În şcolile din judeţul Buzău este pustiu. Clasele sunt goale, în cancelarii e linişte, iar cataloagele zac nedeschise de săptămâni întregi. În tot acest timp în care profesorii ies în stradă nemulţumiţi, spun ei, de noua bază de calcul a salariilor, elevii încearcă să-şi umple golurile din programă în funcţie de priorităţile pe care le au în acest an de studiu.

Cum bate Vîntu presa liberă

Adevărul Holding a dat publicităţii un comunicat în care critică în termeni duri decizia Acces Press, grup controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, de a înceta distribuţia ziarului "Kamikaze. În consecinţă, Adevărul Holding ia atitudine împotriva acestor practici, critică public asemenea iniţiative şi va renunţa la colaborarea cu orice societate de distribuţie care se va alinia la asemenea cereri aberante din partea Acces Press. Altfel spus, societăţile de distribuţie care vor da curs somaţiei Acces Press şi nu vor mai vinde revista < Kamikaze > nu vor mai putea comercializa produsele Adevărul Holding, inclusiv cărţi şi DVD-uri".

Dubiţe de fiţe la fabrica de vaccinuri

Institutul Cantacuzino îşi cumpără două autoturisme de un sfert de milion de lei, deşi a fost închis pentru că nu avea bani pentru modernizare. Anunţul de licitaţie a maşinilor a fost postat la o lună după ce autorităţile sanitare au pus lacătul pe uşa instituţiei.

Voicu merge la "dezumanizarea" fiinţei umane

Instanţa supremă a decis arestarea parlamentarului Cătălin Voicu pentru 30 de zile, în timp ce Senatul nu i-a aprobat cererea de a fi audiat în plen.Cătălin Voicu (45 de ani) va merge în locul pe care el îl descria, în faţa Comisiei juridice a Senatului, drept un factor de "dezumanizare a fiinţei umane": la arest.Voicu s-a prezentat, ieri, la instanţa supremă la procesul în care urma ca magistraţii să stabilească dacă probele DNA împoriva lui sunt suficiente pentru a-l trimite pe acesta în arest.

Ofertă de Paşte: cozonaci la metru

Familia Şchiopotă din Şura Mică are comenzi din toată ţara pentru cozonacii uriaşi pe care-i prepară după o reţetă tradiţională.Soţii Elena şi Nicolae Şchiopotă lucrează doar la comandă, cu ingredientele clientului. În medie, fac între 100 şi 150 de cozonaci pe zi. Ei au cereri chiar şi din Spania, Italia sau Germania.

S-a dat drumul la sfârşitul lumii

Marele Accelerator de Particule a realizat ieri primele coliziuni de protoni, în căutarea bosonului Higgs, aflat la originea Universului. "În acest moment se scrie fizica, e începutul unei noi ere", a declarat Paola Catapano, unul dintre experţii care lucrează la proiect.După o încercare eşuată în 2008, accelerarea fluxurilor de protoni, a fost reluată în noiembrie 2009, iar primele ciocniri între acestea au fost realizate ieri la o viteză-record de 7 TeV (teraelectron-volţi), aproape de cea a luminii.

Trei finalişti pentru şefia TVR

Ieri, Alexandru Sassu a fost demis de Parlament. Postul rămas vacant e disputat de  Cristoiu, Culcer şi Turcescu. Înlăturarea lui Sassu încinge jocurile pentru şefia TVR. El va pleca în 15 zile, timp în care partidele vor negocia membrii viitorului Consiliu de Administraţie.

Statul mai vrea un acord cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, ieri, directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Khan, că România îşi doreşte o colaborare pe termen lung cu finanţatorii externi. "Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand-by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă", a declarat şeful statului.

CURENTUL

Voicu îşi încheie cariera între borfaşi. S-a spart ţeava la arestări

Ironia sorţii face ca celebrul combinator Cătălin Voicu, rezolvatorul tuturor dosarelor pesediştilor penali, să ajungă chiar el în spatele gratiilor, locul de care se temea cel mai mult, conform propriilor declaraţii. Nu i-au ajutat nici hârtiuţele, nici perucile, nici fetiţele cu care se lăuda colegului Alexandru Mazăre. Acum, Voicu are locul "însemnat cu cretă" în arest, potrivit expresiei sale favorite din stenograme.

În prelungiri de Tia Şerbănescu

Dl Ponta s-a referit la schimbarea dlui Sassu (PSD) de la TVR profeţind că "TVR va avea o conducere strict politică". Va avea? Dar până acum ce-a avut? Mai strict politic decât Sassu rar s-a mai văzut. Acum PSD mai are şi tupeul să-l victimizeze pe Sassu, surprins serile trecute de paparazzi la un restaurant cu dl Geoană. Cina respectivă e însă cel mai comestibil meniu din reţetarul toxic al dlui Geoană. Practici neortodoxe la catolici: soţia celebrului

Convenţia Organizaţiilor de Media acuză de cenzură Acces Press controlată de Vîntu

Convenţia Organizaţiilor de Media anunţă, într-un comunicat, că protestează faţă de "cenzura practicată de firma de distribuţie Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă prin reţeaua sa, Acces Press". Luni, revista "Kamikaze", lansată de jurnaliştii care au plecat de la Academia Caţavencu, a reclamat faptul că este interzisă pe reţeaua de difuzare a presei Acces Press. Reamintim că de acelaşi tratament a avut parte anterior şi ziarul "Curentul", a cărui distribuţie în punctele Acces Press a fost interzisă la ordinul expres al lui Vîntu.

Ponta: "Vor să îl dea afară pe domnul Costea? Să-l dea afară!"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri la postul Realitatea TV că ar vrea să-l schimbe de la EximBank pe Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, dar nu poate întrucât nu deţine pârghiile politice necesare. "Vă spun încă o dată, poate dvs. nu ştiţi: nu e PSD la guvernare. Vor să îl dea afară pe dl Costea? Să-l dea afară! Ce să-i fac eu? Să dau eu afară? Dl Geoană a fost întrebat de chestia asta (n.r. - în dezbaterea finală din turul al doilea de la prezidenţiale, de către Traian Băsescu), n-a ştiut să răspundă, a plătit pentru asta.

Dinescu - la judecata Senatului

Membrul Colegiului CNSAS Mircea Dinescu va fi audiat de senatorii jurişti, pe tema solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea sa în Colegiul CNSAS şi încheierea mandatului acestuia, a anunţat ieri preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă. "Am fost sesizat de Biroul Permanent cu privire la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate de constatare a încetării mandatului lui Mircea Dinescu, ca membru în Colegiul CNSAS.

CURIERUL NAŢIONAL

Toxiinfecţia de la raft

ANPC a amendat 289 operatori economici cu peste 806.500 lei. Hypermarketurile au profitat de campania de Paşte pentru a vinde produse dăunătoare consumatorilor. Printre nereguli se numără vânzarea cărnii şi a mezelurilor alterate, dar şi comercializarea produselor sub gramaj.

Sistemul alternativ al BVB, soluţie la seceta de IPO-uri

Bursa a anunţat lansarea sistemului CAN (Companii şi Acţiuni Noi). Noua piaţă nereglementată ar fi o soluţie pentru finanţarea ieftină a start-up-urilor. Prin intermediul CAN investitorii ar putea tranzacţiona şi titluri ale unor holding-uri listate pe bursele europene, ar şi acţiunile FP. Ieri reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă noul proiect depus spre autorizare la CNVM privind funcţionarea unui sistem alternativ de tranzacţionare.

Energia regenerabilă la răscruce - 2010, un an decisiv pentru investiţiile în acest domeniu. Deloitte: Va fi anul clarificărilor pentru producţia din piaţa românească. În iunie, România trebuie să trimită planurile către Comisia Europeană. Anul 2010 va fi un an al clarificărilor pe piaţa producerii de electricitate din surse regenerabile de energie din România şi, totodată, un an crucial pentru decizia privind investiţiile, a declarat, ieri, directorul de servicii financiare energie şi resurse în cadrul Deloitte România, Valeriu Binig.

EVENIMENTUL ZILEI

Momentul zero al justiţiei

Cătălin Voicu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ieri, senatorul a preferat să intre în sediul Curţii Supreme pe uşa din dos, destinată arestaţilor.Zilele acestea vor arăta dacă justiţia românească a ajuns la un moment zero. Metamorfoza depinde de evoluţia cazului senatorului Cătălin Voicu şi de decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în privinţa celor doi judecători ai Curţii Supreme, care ar fi încercat să influenţeze deciziile unor colegi.

Salarii de peste 3.000 de lei la primăria unei comune

Angajaţii Primăriei Arpaşu de Jos, o comună cu 3.000 de locuitori din judeţul Sibiu, câştigă, în medie, peste 3.000 de lei pe lună. În unele cazuri, veniturile nete au ajuns şi la aproape 6.300 de lei într-o lună. Potrivit extraselor de cont făcute publice de administraţia locală, femeia de serviciu a primăriei a primit, în noiembrie 2009, o primă de peste 1.500 de lei, mai mare decât salariului lunar de 1.300 de lei.

FMI ne cere să slăbim leul de dragul economiei

În felul acesta, investitorii nu vor mai fi atraşi de dobânzile mari din Estul Europei. Şeful FMI ne-a dat undă verde şi pentru amânarea trecerii la euro.Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) încurajează deprecierea leului, iar şeful instituţiei, Dominique Strauss- Kahn, aflat într-o vizită în Polonia şi România, ne-a sugerat să amânăm trecerea la euro.Şeful FMI pe Europa, Marek Belka, a declarat că guvernele şi băncile centrale est-europene ar trebui să limiteze aprecierea monedelor din regiune.

Basarabia: un milion de victime ale comunismului

Execuţii în masă, deportări şi expulzări. Acestea au fost atrocităţile regimului sovietic în Republica Moldova.De la înfiinţarea în 1924 a Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldova (RASSM) la stânga Nistrului, până la proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991, comunismul a făcut pe acest teritoriu circa un milion de victime.

Este o cifră estimativă, vehiculată cu destulă timiditate încă în mediile intelectuale şi politice de la Chişinău.

Ultimele oferte pentru minivacanţă de Paşte

Cele mai mici preţuri sunt valabile pentru sejururile pentru anul 2010. Motivul? Razboiul care se duce intre primarul Claudiu Tusac si consilierii locali din partidele care fac opozitie. Asa se face ca, dupa lungi tergiversari, bugetul municipiului Mangalia a fost respins de Trezoreria Constanta pe motiv ca "in varianta prezentata exista un dezechilibru bugetar, in suma absoluta de 805.000 de lei, dintre cheltuieli si venituri".

FINANCIARUL

- Codul Fiscal introduce de la 1 aprilie noi reguli privind accizele, prin intrarea în vigoare a unora dintre prevederile OUG 109/2009 şi a normelor metodologice din HG 1620/2009. Aceasta este a doua etapă de aplicare a ordonanţei, deoarece o parte dintre articolele sale, cum ar fi cele referitoare la TVA, au devenit obligatorii de la începutul anului.

BCR: pentru ţintirea deficitului bugetar, guvernul ar putea majora TVA

La fiecare 100 de lei încasată la buget, România cheltuieşte 123 de lei. Eşecul unei reduceri a deficitului bugetar la 5,9% pe seama micşorării cheltuielilor va conduce în cele din urmă la o creştere a taxelor şi impozitelor, iar economiştii BCR nu exclud nici posibilitatea unei majorări a TVA. Deşi efectele unor asemenea maăuri vor fi pozitive pe termen scurt, analiştii băncii spun că, pe termen lung, inflaţia se va reaprinde, şomajul se va intensifica, iar investitorii străini ar putea ocoli România.

John Pauson , omul care s-a îmbogăţit din crize

A realizat cel mai mare profit din istoria tranzacţiilor financiare, câştigând 15 mld. $. Supranumit "sultanul subprime", acele credite imobiliare cu risc ridicat care au stat la baza izbucnirii, în 2007, a crizei imobiliare în SUA ca preludiu la recesiunea care i-a urmat, John Paulson mizează astăzi pe o creştere a preţurilor la aur şi pe inflaţie. Fondurile sale Paulson&Co. s-au numărat printre "speculatorii" care au pariat împotriva monedei europene şi a datoriei Greciei. Paulson este, printre altele, partener privilegiat al gigantului de pe Wall Street, Goldman Sachs.

PSD atacă Legea responsabilităţii fiscale la Curtea Constituţională

Opoziţia critică extrem de dur actul normativ propus de guvern. Legea responsabilităţii fiscale a fost adoptată ieri, în mare grabă, de către deputaţi, cu voturile coaliţiei de guvernare. PSD şi PNL au votat împotrivă, cu menţiunea că nu sunt contra unei astfel de legi, dar textul propus de Executiv este "ambiguu", "prost scris" şi nu va putea fi aplicat. La propunerea PD-L, coaliţia de guvernare a schimbat ieri ordinea de zi a şedinţei de plen din Camera Deputaţilor. Astfel că Legea responsabilităţii fiscale, care trebuia discutată astăzi, a fost dezbătută şi votată ieri.

GÂNDUL

Topul primelor de Paste

Angajaţii cu cele mai mari salarii, cei din domeniul bancar, primesc şi cele mai mari prime de Paşte. Acolo unde se acordă, bonificaţia de miel este fie în bani, fie în salam, navete de bere sau lenjerie intimă. "Primele se acordă în funcţie de cum a fost negociat contractul colectiv de muncă. Valoric, ele pornesc de la jumătate din salariu şi pot ajunge până la un salariu", a declarat pentru Gândulpreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, Constantin Paraschiv. El a menţionat că salariul mediu net în domeniul bancar, în care activează aproximativ 70.000 de persoane, este de 3. 200 de lei.

Boc vrea să comunice direct, săptămânal, cu românii

"Mogulul de la TVR" a fost picat. Cine se pregăteşte pentru şefia Televiziunii şi Radioului. Culcer deschide "lista lui Turcan". Boc vrea talk-show săptămânal cu românii

Brandul de ţară al României va fi prezentat la 24 mai.

Deocamdată se ştie că trebuie să fie puternic, robust şi diferit de al altor ţări. Vestea bună e că la noi produsul este mai bun decât imaginea turiştilor despre el. Mai bine de 80% dintre turiştii străini nu au idee ce le poate oferi România. Când vine vorba de ştiri despre ţara noastră, 100% sunt negative. Sub aceste auspicii se lucrează la noul brand de ţară, care ar trebui să fie "puternic, robust şi diferenţiat faţă de altele". "Dacă nu găsim un element care să diferenţieze brandul României de al altor ţări, trebuie să inventăm unul.

Alegerea vinului de Paşte, o misiune grea din cauza produselor contrafăcute sau cu etichete înşelătoare

Aproape 50% din cantitatea de vin vândută la magazine nu este de fapt vin. Ministerul Agriculturii ne sfătuieşte să fim atenţi la etichetă, la ambalaj şi la preţ. Jumătate din vinurile comercializate pe piaţa românească, în special cele foarte ieftine, sunt falsuri, a avertizat ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.

JURNALUL NAŢIONAL

Aceşti copii minunaţi şi minţile lor sclipitoare

Au fost aleşi. Copiii cu cele mai agere minţi din satele ieşene, din familii nevoiaşe. Nici unul dintre ei n-ar fi putut termina măcar liceul dacă ar fi rămas acasă. Au fost strânşi într-un centru de excelenţă din Iaşi. Acolo trăiesc şi învaţă ca într-un empireu al minţilor sclipitoare. Sunt elevi la cele mai bune şcoli din oraş. Se acoperă de gloria învăţăturii cu temei şi ţintesc la universităţi mari din străinătate. "Sunt diamante culese din noroi", spune un educator.

Casa Teodorenilor - în pericol de prăbuşire

În ultimele zile, procesul de degradare a imobilului în care a copilărit şi şi-a petrecut viaţa scriitorul Ionel Teodoreanu înainte de a pleca la Bucureşti s-a accentuat. Ultimul proprietar nu a făcut nimic să stopeze procesul de degradare. Există un ordin de demolare, altfel nu îmi explic cum de vin oamenii şi vandalizează accentuat în ultimul timp clădirea", spune Raluca Lăpuşneanu, cea care locuieşte astăzi în casa bunicilor, care se învecinează cu cea a lui Ionel Teodoreanu.

Contributivitate vs solidaritate

Numai Boc poate pronunţa cuvântul "contributivitate". Eu nu pot, mi se împleticeşte limba în gură. Dacă se dau pensii după principiul contributivităţii, de ce se dau pensii sociale de 350 RON după principiul solidarităţii? Nu vreau să fiu solidar cu cei care n-au făcut "contributivitate". Eu am contribuit 40 de ani din salariul meu, iar acum am o pensie puţin mai mare decât pensia socială. Vecinul meu împlineşte anul acesta 63 de ani, şi după numai 10 ani de muncă şi restul de leneveală va primi 350 de lei pensie socială.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cine sunt"Americanii lui Mircea Geoană"

Americanii lui Geoană", cărora Cătălin Voicu le-ar fi închis dosarele penale, ar fi persoanele implicate în proiectul agricol "RomAg 98". Printre cei implicaţi s-ar fi aflat şi cumnatul lui Mircea Geoană, care ar fi avizat acordarea unei garanţii guvernamentale de 80 milioane de dolari pentru proiect.

Lustraţia, amânată 20 de ani, promisă în două luni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a avansat data de 20 mai pentru adoptarea legii lustraţiei. Termenul este însă nerealist pentru că lustraţia nu are majoritate în Parlament. Calendarul-fulger a rezultat în urma întâlnirii de ieri cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, întâlnire la care a participat şi viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. În urma angajamentului PDL şi PNL, Mărieş a renunţat la greva foamei, după 78 de zile de protest.

Când se termină criza? BCR: Abia 2012 va fi ca 2008

Nici măcar revenirea pe creştere a economiei anul acesta nu este o certitudine, din
cauza lipsei investiţiilor, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al celei mai mari bănci din România. BCR a reviziut în urcare estimarea privind creşterea economică din acest an, de la 0,6% la 1,9%, dar avertizează că exis
tă riscuri mari de derapaj de la scenariul de bază.Şomajul va continua să crească, iar majorările de salarii vor fi sub rata inflaţiei, crede BCR.

ZIARUL FINANCIAR

Cu ce veste bună a venit la Bucureşti şeful FMI: ar putea fi nevoie de un nou acord

Dominique Strauss-Kahn a primit aplauze într-o ţară nevoită să facă ajustări dureroase pentru a trăi din credite. Preşedintele Traian Băsescu a discutat ieri cu şeful FMI Dominique Strauss-Kahn ideea încheierii unui nou acord de finanţare, preventiv de această dată, în condiţiile în care România a împrumutat până acum puţin peste 9 mld. euro în cadrul aranjamentului financiar de 20 mld. de euro stabilit în primăvara trecută şi care expiră în 2011.

Bugetul BRD spune că a trecut ce a fost mai greu

BRD Groupe Société Générale, a doua bancă de pe piaţa locală, estimează pentru acest an un profit net "stabil sau în uşoară creştere" faţă de anul trecut, şi o stabilizare a nivelului provizioanelor constituite din cauza creditelor neperformante. La nivel de bilanţ, conducerea BRD estimează o creştere de 5-10% atât la nivelul depozitelor atrase, cât şi la creditele acordate, mizând pe dezgheţarea creditării mai ales pe segmentul corporatist.

Economia va arăta mai bine doar statistic, dar prntru omul de rând va fi la fel de greu în 2010

Salariile vor creşte sub rata inflaţiei în acest an, iar creditarea îşi va reveni cu greu, ca urmare a lipsei cererii, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. "Statistic vom arăta mai bine în 2010, dar pentru omul de rând va fi un an la fel de dificil ca 2009. Economia ar putea să crească cu 1-2%, în principal datorită contribuţiei pozitive a industriei a cărei creştere va fi influenţată de cererea externă", a spus Anghel. Şi agricultura va contribui pozitiv la formarea Produsului Intern Brut (PIB), în timp ce construcţiile vor fi un factor negativ, a mai adăugat el.

Bursa da liber la finanţare pentru orice companie prin ATS.

Bursa de la Bucureşti va lansa în curând un sistem alternativ de tranzacţionare, denumit CAN (Companii şi Acţiuni Noi), prin care aproape orice firmă poate atrage finanţare adresându-se masei de investitori de pe Bursă cu condiţia să îndeplinească criteriile de transparenţă ca şi companiile listate pe piaţa reglementată. Reprezentanţii instituţiei spun că singurele condiţii pe care firma în cauză trebuie să le îndeplinească pentru a fi admisă pe acest sistem este să depună o cerere de admitere la Bursă şi să încheie un contract cu Depozitarul Central, respectiv să întocmească un document de prezentare a firmei, toate aceste proceduri derulându-se pe parcursul a câteva săptămâni.

Editorialiştii de top ai Financial times dau de pământ cu politicienii europeni şi planul lor de salvare a Greciei

Liderii europeni au căzut de acord săptămâna trecută, în cadrul summitului de la Bruxelles, să se implice în salvarea Greciei, însă mulţi economişti şi analişti consideră că planul a fost prezentat doar "de ochii lumii" şi că nu are substanţă. Mai mult, aceştia consideră că dobânda pe care guvernul de la Atena ar urma să o plătească în eventualitatea contractării unui împrumut de la partenerii europeni este mult prea ridicată şi nu ajută cu nimic un guvern care se chinuie să reduca costurile cu finanţarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb