REVISTA PRESEI - 31.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 mai 2011

ADEVĂRUL

Berlusconi, convins că românii îl vor aprecia pe Boc

Premierul italian spune că muncitorii români sunt "oameni de încredere, care muncesc serios". Premierul italian a remarcat cu admiraţie măsurile de austeritate ale Guvernului Boc şi este convins că românii îl vor aprecia până la urmă. Primit cu covor roşu şi cu tot onorul de şeful Guvernului român, Emil Boc, Silvio Berlusconi a ascultat cu ochii închişi imnurile celor două ţări. Şeful Executivului român a dat mâna cordial cu omologul de aceeaşi statură (ceea ce nu i-a pus probleme de protocol - de genul podiumuri sau reglarea microfonului la conferinţa de presă) şi i-a prezentat Regimentul de Gardă Mihai Viteazul. Timp de 20 de minute, cât a întârziat Berlusconi, jurnaliştii italieni au avut ocazia să filmeze breaking news-ul de pe posturile româneşti de ştiri, care titrau cu litere galbene că în Italia e scandal cu audierile premierului, iar acesta e în vizită în România.

A chiulit de la şcoală ca să se sinucidă

O altă elevă a încercat ieri să-şi pună capăt zilelor în apele Jiului, după ce doi liceeni din Târgu-Jiu s-au aruncat în apele râului cu ghiozdanele pline cu pietre, înfăşurate în jurul gâtului. Ana-Maria Pârvu (13 ani), din comuna gorjeană Stăneşti, a venit în oraşul lui Brâncuşi decisă să-şi ia viaţa. "A lipsit de la ore şi a venit cu mine la Târgu-Jiu, cu microbuzul. Mi-a spus că a văzut la televizor cazul Ralucăi şi că vrea să facă şi ea la fel, dar nu am crezut-o. Eram în parc. A luat trei-patru doze de bere de la magazin, a băut, mi-a spus că se duce la toaletă şi nu am mai văzut-o. A scos-o din apă un băiat", a povestit Adriana Besoi (19 ani), vecină cu Ana-Maria.

Grecii ajung chiriaşi în ţara lor

Pentru a primi un nou împrumut de la UE şi FMI, statul elen este dispus să renunţe la suveranitate în mai multe domenii. Planul de privatizare al Atenei va fi coordonat de un grup de experţi ai Uniunii Europene. Tot străinii s-ar putea ocupa şi de colectarea impozitelor şi taxelor în Grecia. Faptul că Grecia apelează încă o dată la Uniunea Europeană şi la Fondul Monetar Internaţional pentru a evita intrarea în incapacitate de plată nu rămâne netaxat de către oficialii europeni. În prezent, se poartă negocieri pentru suplimentarea programului de asistenţă financiară externă pentru Atena.

Criza îi împinge pe dealeri de la o marcă la alta

Ieri, pe telefoanele redactorilor din presa auto a venit un SMS care anunţa un scandal între grupul Ţiriac şi Ford. Mai exact, faptul că Ţiriac ar renunţa la marca Ford din cauza "condiţiilor comerciale nasoale". Dincolo de veridicitatea acestei informaţii, care nu a fost confirmată de niciuna dintre părţile implicate, mesajul confirmă dramatismul din piaţa auto din ultimul an. Perioada a fost marcată de falimente, fuziuni şi achiziţii şi a făcut ca o parte dintre dealerii de maşini să se plimbe de la o marcă la alta.Este mai ales cazul reţelei Ford, care a pierdut în momentul preluării importurilor de către grupul american (1 august 2010) o parte dintre dealeri, printre care şi pe cel deţinut de italianul Enrico Perini (cu o avere estimată la 250 de milioane de euro, conform "Forbes 500 Miliardari").

Industriaşii au intrat într-un conflict fără ieşire

Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR-1903, principala confederaţie patronală din sectorul industrial românesc, se confruntă cu un conflict la nivelul conducerii care nu se va putea stinge decât în instanţă. Pe de-o parte, Ioan Cezar Corâci a convocat o Adunare Generală prin care a fost desemnată noua componenţă a "organului de conducere" al Uniunii, de cealaltă parte, Marius Eugen Opran a organizat o altă Adunare Generală, prin care a fost desemnată o nouă "echipă managerială". Niciuna dintre cele două "tabere" nu recunoaşte însemnele (ştampilele, semnăturile, funcţiile etc.) sau statutul celeilalte, în schimb ambele îşi revendică reprezentativitatea la nivel naţional şi legitimitatea prezenţei în structurile oficiale de dialog social.

Taxa auto se extinde şi la maşinile înmatriculate în România înainte de 2007

La şedinţa coaliţiei, liderii partidelor aflate la guvernare au decis ca taxa auto să se reducă, dar să se aplice şi autovehiculelor din România. Guvernul va impune plata taxei auto la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţară înainte de intrarea în vigoare a acesteia, adică 2007. Cuantumul cu care va fi redusă taxa nu a fost încă stabilit.

Cât de bogaţi sunt primarii de sector

Adevăraţi latifundiari sau doar aleşi înstăriţi, niciunul dintre primarii Capitalei nu se pot plânge că o duc rău, chiar dacă salariul lor nu depăşeşte 6.000 de lei lunar. Cel mai bogat rămâne edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, în vreme ce pe ultimul loc pare să se plaseze primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Puse la un loc, averile primarilor de sector sunt cu adevărat impresionante: zeci de terenuri şi case, maşini şi ceasuri de colecţie, conturi consistente. Unii şi-au dobândit averea înainte să ajugă în fotoliul de primar. Alţii, însă, par să fi prosperat în timpul mandatelor.

CURENTUL

Victor Ponta riscă să-şi piardă mandatul de parlamentar din motive de incompatibilitate

Ziarul "Curentul" a dezvăluit cum unii parlamentari romåni au încălcat cu bună ştiinţă sau din necunoaştere normele legale de "convieţuire" între meseria de avocat şi demnitatea de deputat sau senator. Deşi nu pierde nicio ocazie televizată pentru a vorbi despre respectul legii, al statului de drept şi de marele procuror şi avocat Victor Ponta, acesta nu a avut nicio jenă să calce pur şi simplu legea în picioare pe vremea cånd era deputat şi pleda pentru oameni acuzaţi de fapte grave. Astfel, în anul de graţie 2006, pe cånd "cårlanul" Ponta reprezenta PSD Gorj în Parlament, în calitate de deputat, a ignorat pur şi simplu prevederile Legii 161/2003, apăråndu-l la bară, în calitate de avocat, pe controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, acuzat la vremea aceea de spălare de bani.

Domnule Blejnar, vă rugăm să opriţi gaura neagră de la Realitatea TV!

Realitatea Media SA, firma al cărei control l-a preluat, se spune, Elan Schwartzenberg, are datorii de peste 1,6 milioane de euro (6,756 milioane de lei) la stat, conform ultimelor informaţii de pe site-ul ANAF. Datoria este constituită din obligaţiile restante la bugetul de stat (1,44 milioane de lei, din care 960.574 lei reprezintă impozit pe venit din salarii), la bugetul asigurărilor sociale de stat (3,61 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei reprezintă contribuţia de asigurări sociale datorată de angajator), la bugetul asigurărilor de şomaj (185.160 lei) şi la bugetul asigurărilor de sănătate (1,52 milioane de lei). Plata acestor obligaţii restante revine celor care administrează societatea Realitatea Media SA şi nu, cum s-a crezut, lui Sebastian Ghiţă, managerul societăţii.

CURIERUL NAŢIONAL

Taxa de poluare, plătită de două ori?

Guvernul a fost mandatat să impună "plata taxei auto la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţară înainte de intrarea în vigoare a acesteia". Asta ar putea însemna că pentru o maşină veche de trei ani, pentru care s-a plătit deja taxa auto, se va plăti o a doua, al cărei cuantum redus va fi stabilit de Executiv. Reprezentanţii Ministerului Mediului nu ştiu care este perioada căreia i se vor aplica noile norme.

Statul nu s-a sincronizat cu strategia de achiziţii a OTE

Grecii găsesc momentul "inoportun" pentru preluarea acţiunilor rămase la Romtelecom. Grupul elen ia în calcul o posibilă fuziune a Cosmote cu operatorul de telefonie fixă . În conformitate cu promisiunea făcută în urmă cu aproape două săptămâni, grecii de la OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom, au dat un răspuns final la propunerea Guvernului român de a prelua şi restul de acţiuni deţinute de stat la operatorul naţional de telefonie fixă. Răspunsul venit din Grecia a fost, însă, dezamăgitor şi pentru reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, grupul elen refuzând oferta, din cauza momentului inoportun ales de autorităţile române.

Berlusconi susţine aderarea României în acest an la spaţiul Schengen

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat, ieri, că Italia sprijină intrarea României în spaţiul Schengen cu condiţia ca acest lucru să se întample în acest anul 2011. "Am dorit din tot sufletul ca România să devină unul dintre membrii Uniunii Europene. Suntem alături de dumneavoastră pentru ca dumneavoastră să fiţi membru al Uniunii Europene în procent de 100%", a spus Berlusconi. Acesta a declarat că românii care muncesc în Italia sunt foarte apreciaţi, iar problemele de acum doi ani sunt de domeniul trecutului. "Astăzi vorbim despre 1.200.000- 1.300.000 de cetăţeni români care lucrează în Italia. Sunt foarte apreciate ca persoane de încredere şi ca persoane care muncesc serios şi, practic, acea situaţie care a apărut acum doi ani este deja de domeniul trecutului", a susţinut Berlusconi.

Firmele, luate la bani mărunţi după noile condiţii de înregistrare a TVA

Ministerul Finanţelor a emis un ordin prin care înregistrarea ca plătitor de TVA se condiţiona de mai multe criterii. Pentru a acorda dreptul de înregistrare, organele fiscale verifică documentaţia şi existenţa faptică a sediului social. Înăsprirea condiţiilor privind înregistrarea unei firme ca plătitoare de TVA va complica procedurile şi va conduce la întârzieri de până la o lună în derularea afacerilor, potrivit consultanţilor Nexia International, care cred că ordinul va activa piaţa de preluări a firmelor deja înregistrate, citează Mediafax. La finele săptămânii trecute a intrat în vigoare un ordin emis de Ministerul Finanţelor prin care înregistrarea ca plătitor de TVA se condiţiona de mai multe criterii, printre care desfăşurarea activităţii la sediul social declarat şi obligativitatea ca administratorii sau asociaţii să nu aibă înscrise în cazierul fiscal infracţiuni.

Grecia în stradă: Ce vor face FMI şi UE?

Zeci de mii de protestatari au umplut duminică centrul Atenei, pentru a denunţa întreaga clasă politică, şi au scandat lozinci împotriva FMI. Oficialii Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene sunt aşteptaţi să anunţe în această săptămână verdictul privind situaţia Greciei, care nu a reuşit să aducă deficitul bugetar sub control, în timp ce populaţia elenă respinge tot mai vehement măsurile de austeritate, conform Reuters. Între timp datoria de stat a Greciei a ajuns la circa 327 miliarde de euro, adică 150% din Produsul Intern Brut.

Igaş ameninţă cu reduceri salariale, dacă poliţiştii nu vor fi concediaţi

Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor avea salariile reduse cu 30%, în luna decembrie, dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor va fi abandonat, a declarat, ieri, la Guvern, ministrul de resort, Traian Igaş. "Trebuie să reţineţi următorul lucru: dacă nu facem aceste disponibilizări, salariaţii MAI vor primi în decembrie cu 30% mai puţin la salariu", a spus Igaş, într-o discuţie cu jurnaliştii privind programul de disponibilizare a poliţiştilor, scrie mediafax.ro.

EVENIMENTUL ZILEI

Bacteria ucigaşă a intrat şi în România

În pieţele româneşti, s-au strecurat şi roşii spaniole. Până acum o lună, s-au vândut şi castraveţi din aceeaşi ţară. Până când nu se identifică sursa concretă a bacteriei E.Coli care a speriat Europa, castraveţii, roşiile şi salata sunt tăiate de pe lista de cumpărături a germanilor, cehilor, austriecilor şi ungurilor. Până acum, 14 germani au murit din cauza infecţiei, iar autorităţile investighează traseul bacteriei ucigaşe. În România, pe tarabele din marile pieţe abia dacă vezi câteva grămăjoare de castraveţi. Toţi româneşti şi inofensivi, spun la unison autorităţile, dar şi comercianţii. O posibilă ame ninţare ar fi roşiile spaniole.

Majoritatea PSD-PNL se află în puşcărie

Opoziţia a avut ieri în Senat, pentru două ore, cu un om mai mult decât puterea. Inutil, senatorul în plus, Cătălin Voicu, nu ar fi putut vota deoarece se află în arest pentru trafic de influenţă. PSD şi PNL au reuşit ieri o victorie simbolică: au transferat un parlamentar de la PDL şi au schimbat raportul de forţe în Senat. Pe hârtie, doar. Cu senatorul de Cluj Şerban Rădulescu, opoziţia reuşise să strângă 69 de voturi din cele 137 ale Senatului. Cu alte cuvinte, PSD şi PNL au avut majoritatea la o diferenţă de un singur vot. Superioritatea opoziţiei a ţinut două ore. Bucuria PSD şi PNL s-a spulberat rapid. La scurt timp, senatorul Ioan Toma, exclcus recent din PSD pentru că ar fi complotat cu Mircea Geoană la înfiinţarea altui partid, a anunţat că se înscrie la UNPR. Astfel, puterea a ajuns să deţină din nou 69 de voturi şi a recâştigat majoritatea în Senat.

Traian Băsescu a pierdut procesul cu deputatul Surupăceanu

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată. Preşedintele Traian Băsescu a pierdut procesul deschis împotriva deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, în care îi cerea daune pentru afirmaţiile făcute de acesta în legătură cu etnobotanicele, după ce Judecătoria Sectorului 5 a respins ca neîntemeiată acţiunea şefului statului. "Am avut adevărul de partea mea pentru că, practic, problema drogurilor uşoare a apărut după instalarea lui Băsescu ca preşedinte. Nu se poate să nu existe o responsabilitate morală a celor care au lăsat să se întâmple acest lucru. Probabil că eu am convins instanţa cu argumente şi cu documente", a declarat Surupăceanu pentru EVZ.

Bucureştenii o duc mai bine decât nemţii. Cel puţin, cifrele aşa arată!

Bucureşti-Ilfov ocupă locul 76 în rândul celor 271 de regiuni europene în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor calculat în funcţie de standardele puterii de cumpărare (PPS). Capitala României depăşeşte, astfel, rezultatele economice înregistrate de zone metropolitane precum Lisabona, Greater Manchester, Outer London ori Berlin şi este la acelaşi nivel cu Attiki (Atena). Conform institutului de statistică al UE, Eurostat, în 2008 Bucureşti-Ilfov atinsese 113% din media UE a PIB per capita PPS. Cu un an în urmă, regiunea era la 92% din media UE, în 2004 era la 68%, în 2000 - la 56%, iar în 1997 - la 44%. Potrivit Eurostat, Bucureşti-Ilfov este, la capitolul PIB pe locuitor PPS, peste toate regiunile bulgăreşti, poloneze, maghiare, slovene şi portugheze, peste Malta, Cipru şi statele baltice, dar şi peste şapte din 11 regiuni belgiene, şapte din opt regiune cehe, 21 din 39 de regiuni germane şi una din două regiuni irlandeze.

Ce se întâmplă când o ţară intră în faliment

Eventualul eşec al Greciei ar pune în pericol nu doar economia elenă, ci economiile tuturor statelor cu datorii externe mari, care necesită sprijin extern. Ce presupune însă falimentul unei ţări? "Este vorba de o decizie unilaterală prin care statul respectiv hotărăşte să nu mai plătească deloc datoriile către creditori, să plătească doar o parte sau să amâne plata datoriilor", ne-a explicat Matei Păun, managing partner al BAC Investment Banking. Măsura are în special implicaţii pe termen scurt, deoarece investitorii sistează sprijinul financiar pentru ţara respectivă. Istoria a dovedit însă că, de multe ori, o asemenea situaţie este favorabilă ţării în cauză şi îi permite să-şi reechilibreze economia. Exemple celebre de ţări care au intrat în incapacitate de plată sunt Rusia, Argentina şi Brazilia. Cei care suferă sunt creditorii, care sunt nevoiţi să renunţe parţial sau în totalitate la datoria către statul falimentar.

FINANCIARUL

Încă un eşec major al Guvernului: OTE nu a putut fi convins să cumpere 45,99% din Romtelecom

Grupul elen propune fuziunea operatorului cu Cosmote, diminuând astfel participaţia statului Grecii sunt pregătiţi să ofere asistenţă şi pentru listarea la Bursă a companiei româneşti. Ministrul Vreme spera să obţină de la OTE un miliard de euro. Oficialii MCSI trebuiau să dezbată ieri (luni, 30 mai - n.r.) oferta de pre­luare a Romtelecom trans­misă la MCSI de către OTE încă de vineri. Însă plicul cu oferta a avut doar o scrisoare prin care grupul elen de comunicaţii OTE a transmis oficialilor români că nu doreşte să devină acţio­nar unic la Romtelecom, dar propune de­mararea imediată a fuziunii cu Cos­mote.

Executivul estimează o datorie publică în creştere cu aproximativ 1%

Strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014 nu a fost transmisă Parlamentului. Executivul a modificat în urcare prog­nozele privind evoluţia dato­riei publice, la 40,1% din PIB în 2011, 39,8% din PIB în 2012 şi 38,5% din PIB în 2013, potrivit ultimei variante a proiectului Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2012-2013. Estimările sunt cu aproximativ un punct procentual mai mari decât cele prezentate în documentul realizat pentru perioada 2010-2013.

Green Lake şi Ghitta au cerut reorganizarea afacerilor

Lista companiilor care cer intrarea în procedura de reorganizare judiciară se îngroaşă cu noi nume sonore din domeniile construcţiilor, industriei prelucrătoare şi comerţului, cele mai afectate de criza economică. Astfel, în sectorul rezidenţial al pieţei imobiliare un alt proiect care şi-a cerut insolvenţa este cel al ansamblului Green Lake din nordul Capitalei. Complexul, a cărui primă fază (totalizând 118 apartamente şi 39 de vile) este finalizată, ar putea intra în insolvenţă dacă Tribunalul Bucureşti nu va găsi motive să refuze solicitarea dezvolta­to­rului. Compania este deţinută de Quality Living Developers (70%) şi Edetrio Holdings Cipru, iar la sfârşitul lui 2009 înregistra datorii de peste 36 mil. euro.

Creditarea corporate în lei, singurul segment care susţine finanţarea bancară

Analiştii spun că împrumuturile au fost destinate în special pentru capital de lucru, nu pentru investiţii. Pe primul loc, sucursalele din Sibiu, unde împrumuturile în moneda naţională pentru firme au avansat cu 15,6%. Creditarea a fost susţinută în pri­me­le patru luni ale anului de seg­mentul corporate, băncile acor­dând cu 3,8% mai multe îm­prumuturi în lei companiilor comparativ cu finalul lui 2010. Aceasta a fost singura componentă a finanţării bancare unde a fost înregistrat un avans în intervalul analizat. În rest, în perioada ianuarie-aprilie 2011, împrumuturile în valută pentru firme au scăzut cu 2,8%, creditele pentru populaţie în lei s-au comprimat cu 2,2%, în timp ce finanţările pentru persoanele fizice în monede străine au raportat un declin de 5,1%.

JURNALUL NAŢIONAL

Podul lui Oprescu a trecut primul test

Pasajul Basarab ar putea fi dat în folosinţă până la sfârşitul săptămânii, a declarat ieri primarul Capitalei Sorin Oprescu. Sub o ploaie torenţială, rezistenţa podului, care a costat peste un miliard de lei, a fost testată cu 13 tramvaie şi 26 de basculante. Mai sunt încă două zile de probe, în urma cărora, probabil pe 3 iunie, se va da avizul final circulaţiei pe pod. Pasajul Basarab e cel mai lat pod din Europa (44 de metri). Oprescu spune că testul de rezistenţă a fost trecut cu succes.

Răspunsul incredibil al TVR: Vârsta de pensionare a lui Culcer este confidenţială!

Reprezentanţii TVR au dat un răspuns incredibil, corporatist şi gol de conţinut întrebării adresate de paginademedia.ro privind soarta postului ocupat de Rodica Culcer. "Potrivit Departamentului Resurse Umane al TVR, informaţia privind data la care doamna Rodica Culcer va împlini vârsta de pensionare este una cu caracter personal şi ca atare nu va putea fi furnizată. (...) În consecinţă, la restul întrebărilor, TVR va putea răspunde în momentul în care se va pune pro­blema luării unei decizii în acest sens, potrivit Codului Muncii în vigoare", se arată în răspunsul TVR.

PDL se zbate sa-si subordoneze CNA

In an preelectoral, partidul de guvernamant incearca sa-si impuna un om in CNA pentru a avea majoritatea necesara sa dea mai usor peste bot televiziunilor neportocalii. În pregătirea viitorilor ani electorali, 2012 - alegeri parlamentare şi locale şi 2014 -alegeri prezidenţiale, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), aflat în subordinea Parlamentului, a devenit o sursă de putere râvnită cu disperare de către reprezentanţii PDL, în contextul în care instituţia este o pârghie importantă în desfăşurarea campaniei electorale pe televizuni. Expirarea mandatului , încă din octombrie anul trecut, a unui membru al CNA, Grigore Zanc (propus şi susţinut pentru mandatul trecut de PSD), a constituit prilejul aşteptat pentru ca partidul de guvernământ să declanşeze ofensiva pentru a-şi impune propriul om în Consiliu şi, astfel, să obţină majoritatea de voturi necesară pentru adoptarea deciziilor.

City Mall scos la licitaţie pentru a patra oară

Complexul comercial falimentar City Mall din Bucureşti va fi scos la licitaţie pe 10 iunie, pentru a patra oară. După ce la primele trei licitaţii nu a existat nici un cumpărător, acum preţul de pornire a scăzut cu aproape 30% şi a ajuns până la 23,58 milioane de euro. Investitorii interesaţi de achiziţia mall-ului trebuie să depună documentaţia de înscriere la licitaţie până pe 8 iunie. Centrul comercial a intrat în faliment în luna noiembrie 2010 pentru că a firmei care îl deţine, Victoria Holding, parte a fondului australian de investiţii APN European Retail Trust, nu a mai putut să ramburseze ratele contractate pentru achiziţia City Mall, în 2006.

Mark Mobius: Din cauza derivatelor ne pândeşte o nouă criză financiară

Guru-ul pieţelor emergente, Mark Mobius, a declarat că o nouă criză financiară este iminentă deoarece problemele anterioare crizei, precum mărimea băncilor şI produsele derivate nu au fost rezolvate. "Sunt băncile mai mari decât înainte? Sunt. Sunt derivatele reglementate? Nu. Este încă avans pe derivate? Da", a spus el, citat de Bloomberg. El a mai zis că valoarea totală a derivatelor la nivel mondial depăşeşte produsul intern brut global, creând volatilitate şi o situaţie de criză pe burse, a afirmat Mobius la Tokyo.

NAŢIONAL

Berlusconi s-a refugiat în România!

Premierul italian este, de departe, un personaj al controverselor şi al gafelor monumentale. În timp ce în Italia i se aduc acuzaţii de favorizare a prostituţiei şi traficului cu minori şi, mai mult, partidul său se află în faţa unei bătălii electorale importante, Silvio Berlusconi a decis că pentru cariera lui politică este vitală prezenţa sa la Bucureşti pentru a participa la o reuniune interguvernamentală româno-italiana.

Stăpân peste o jumătate de ţară

Miliardarul Ovidiu Tender a pus mâna pe o afacere colosală. El a obţinut concesionarea a 5000 de km pătraţi din teritoriul Gambiei, un mic stat din Africa. Miza întregii afaceri este petrolul. După afacerile din Senegal, Ovidiu Tender s-a mutat şi în Gambia unde a obţinut de la stat concesiunea unui perimetru petrolifer de 5.000 de km pătraţi în condiţiile în care întreaga ţară are 10.500 de km pătraţi. Gambia este cel mai mic stat african, aflat în interiorul Senegalului cu o mică ieşire în Atlanticul de Nord.

Nume de cod: Udrea

Profitori de ocazie se folosesc de numele Elenei Udrea pentru a scăpa de amenzi, pentru a obţine avantaje sau pur şi simplu pentru a se asocia cu o celebritate. Elena Udrea a aflat de toate acestea în vizitele ei prin ţară. Astfel, în zona Braşovului i s-a povestit că un individ prins la furat de lemne i-a spus poliţistului că lemnele sunt pentru o casă pe care şi-o construieşte Udrea, ca urmare nu-l poate amenda. Taximetriştii bucureşteni s-au plâns la rândul lor că nişte "colegi" ilfoveni, neautorizaţi, le fac concurenţă neloială afirmând sus şi tare că firma i-ar aparţine tot Elenei Udrea. Povestind despre lucrurile le care le face fără sa ştie, Udrea a pomenit şi un caz din Viena, unde "un nebun le povesteste tuturor că este în căutarea unui diamant de nu ştiu câte carate. Aţi ghicit, pentru mine".

Fraude cu acţiunile "Fondului Proprietatea"

Mai mulţi brokeri ar putea fi investigaţi de DIICOT după ce au intermediat tranzacţii în pierdere cu acţiuni ale Fondului Proprietatea, în numele unor clienţi care le-au achiziţionat de pe piaţa "gri". Potrivit unor surse, brokerii au început să-şi pună întrebări când mai mulţi clienţi au declarat, pe proprie răspundere, că au cumpărat acţiuni ale Fondului Proprietatea prin Depozitarul Central, la preţuri de câteva ori mai mari decât cel de pe Bursa de Valori Bucureşti, raportând, astfel, pierderi şi fiind scutiţi de plata impozitului, relatează Bursa.

PUTEREA

PDL, treci la muncă! Protejata lui Falcă, favorită pentru a-i lua locul lui Botiş

Cu toate că până vineri trebuie desemnat un nou ministru al muncii, pedeliştii fac trei paşi în spate atunci când sunt întrebaţi dacă vor postul. În public ei se laudă că partidul are mulţi profesionişti care ar putea prelua ministerul. Cu toate astea, când vine vorba de a se înhăma la Muncă, democrat-liberalii dau înapoi. Rând pe rând, cei ale căror nume au fost vehiculate drept posibili înlocuitori ai lui Ioan Botiş neagă că ar fi interesaţi de acest portofoliu. Favorită în acest moment este Claudia Boghicevici, deputat PDL de Arad. Desemnarea unui nou ministru al muncii trebuie făcută până vineri. Conform Constituţiei, atunci expiră interimatul lui Emil Boc la acest minister.

Soţia lui Laurenţiu Mironescu susţine că arestarea fostului secretar al MAI are la bază numai neadevăruri

Adriana Mironescu, soţia fostului secretar general al MAI -Laurenţiu Mironescu -, precizează, într-un comunicat de presă de ieri, că rezoluţia procurorului de începere a urmăririi penale în dosarul în care soţul ei a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie se bazează numai pe neadevăruri. "Dacă procurorul îşi permite să construiască un caz pornind de la minciuni şi interpretând nişte discuţii scoase din context, aşa cum i-a convenit, îmi permit şi eu să spun adevărul şi să pun convorbirile în contextul real", spune Adriana Mironescu.

Ce strategie au liderii USL pentru Legea Capitalei. Crin Antonescu: "Nu mă prezint la referendum"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că nu se va prezenta la referendumul din Capitală deoarece totul este o "mascaradă". Victor Ponta a evitat însă să precizeze care va fi poziţia PSD faţă de această problemă, dar liderii USL au precizat că sunt nemulţumiţi de întrebările stabilite pentru referendumul programat la finele lunii iunie. Preşedintele PC susţine că nu se pune problema boicotării referendumului, dar că întrebările arată o "lipsă de respect faţă de bucureşteni".

ROMÂNIA LIBERĂ

Monica Macovei, o candidată de succes pentru Primăria Capitalei

Elena Udrea crede că PDL are forţă să treacă un nou premier prin Parlament şi că, în eventualitatea în care va fi un tehnocrat, acesta trebuie să fie un economist. Majoritatea din Senat nu este pierdută, asigură ministrul Udrea, care sugerează că un candidat ideal pentru Primăria Bucureştiului ar putea fi Monica Macovei. "Acum nu cred că avem probleme în coaliţie. Am fost în Parlament la Ordonanţa privind concedierea angajaţilor de la Ministerul de Interne şi vă pot spune că lucrurile funcţionează în coaliţie. Discuţiile despre schimbarea premierului fac rău Guvernului şi vă pot spune că astăzi nu vorbim despre acest lucru în PDL".

Analiză. FMI cere ca procedurile de vânzare să fie finalizate până la sfârşitul anului. Cât de oportună este privatizarea Oltchim

Compania valorează pe bursă 330 milioane lei, de patru ori mai mult decât acum trei luni. Însă în 2007, valora 500 milioane lei. Oltchim a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri dublă faţă de perioada similară din 2010. Mai mult, raportat la aceeaşi perioadă. pierderile combinatului au fost reduse de la 22%, la 0,57% din cifra de afaceri. Rezultatele bune din ultimele luni şi dinamica bursieră pozitivă cu titlurile Oltchim poziţionează compania printre cele mai interesante şi disputate din portofoliul statului. SC Oltchim se află însă pe lista companiilor monitorizate în baza acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar guvernul s-a angajat faţă de instituţiile internaţionale să demareze privatizarea acesteia.

Mafia din port şi frauda şefilor de partide

Unul dintre meritele deschiderii dosarului "Mafia din port" nu este acela de a fi furnizat publicului ştirea "în port e corupţie", de care e conştientă toată lumea, ci detalii despre cum funcţiona mecanismul. Alt merit este acela de a fi tipărit un dicţionar de personaje influente, din rândul celor supectate că activau concomitent în serviciul mafiei şi în cel al statului. Nu în ultimul rând, intrarea DNA şi SRI în acest joc, la modul în care s-a produs săptămâna trecută, reprezintă un merit în sine, întrucât nu are precedent. Deşi s-a scurs o săptămână de la desantul procurorilor în port, nici Emil Boc, nici Crin Antonescu, nici Victor Ponta, nici Kelemen Hunor nu au făcut un demers concret, pornind de la care politicul să fie debranşat de la conductele de bani publici şi influenţă.

ZIARUL FINANCIAR

Ford s-a angajat să producă 250.000 de maşini în 2011, dar a livrat doar 3.000 în patru luni

La aproape patru ani de la preluarea Automobile Craiova, Ford produce în medie 750 de maşini lunar faţă de 20.000 de unităţi, ţinta lunară asumată oficial pentru acest an. Ford s-a angajat prin contractul de privatizare semnat în septembrie 2007 să producă 250.000 de maşini la Craiova în acest an, un obiectiv imposibil de realizat luând în calcul cele numai 3.000 de maşini fabricate în primele patru luni. Constructorul american riscă astfel să fie amendat de statul român cu peste 14 mil.

Structura salariilor din România: 94.000 de români câştigă peste 1.100 de euro brut pe lună, mai puţini cu 30.000 decât în 2008

Numărul de salariaţi români care câştigă un salariu mediu brut de peste 5.000 de lei a scăzut cu aproape 25% în perioada 2008 - 2010, iar cei doi ani de recesiune au şters 30.000 din veniturile încasate de cel mai bine plătiţi angajaţi români. Astfel, numărul angajaţilor români care reuşeau să depăşească un venit lunar brut de peste 5.000 de lei a scăzut la 94.000 în luna octombrie a anului trecut, potrivit unei publicaţii editate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Moment istoric sau încă un foc de paie? Pragul la SIF-uri, din nou la Curtea Constituţională

SIF Transilvania (SIF3) încearcă să obţină la Curtea Constituţională anularea ordonanţei de guvern din 2005 prin care pragul de deţinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1% la 1%, pentru că CNVM nu-i dă voie să-şi treacă în statut pragul de 5% aprobat în 2009 de acţionari. Joi, 2 iunie, Curtea Constituţională va stabili dacă pragul de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este sau nu constituţional, într-un proces deschis de SIF Transilvania (SIF3) împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu privire la majorarea limitei de deţinere de la 1% la 5%, decisă de acţionarii SIF3 în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb