REVISTA PRESEI 7.06.2018

M.D.
Revista Presei / 7 iunie 2018

REVISTA PRESEI 7.06.2018

ADEVĂRUL

Britanicii nu găsesc români pe care să îi angajeze la cules de căpşuni: Obişnuiam să avem cozi în faţa biroului din Bucureşti. Acum sunt o mână de oameni

Între 30 şi 40 de români stăteau înainte la coadă, într-o zi, pentru a merge să lucreze în Marea Britanie, iar acum abia dacă mai vin o mână de oameni, se plâng companiile de recrutare, arată BBC, într-un reportaj despre problemele cu care se confruntă britanicii pentru a aduce muncitori la cules de căpşuni.

Numărul persoanelor care doresc să lucreze în Marea Britanie a scăzut drastic după Brexit, spune Estera Amesz, de la Agenţia de Recrutare şi Management stabilită în comitatul Kent, din Anglia. O problemă-cheie a fost scăderea valorii lirei. De asemenea, problemele sunt puse şi pe seama nesiguranţei. Oamenii nu sunt siguri ce documente au nevoie acum, mai spune Estera Amesz. Nouăzeci şi nouă la sută din lucrătorii sezonieri din fermele britanice provin din Europa de Est. Două treimi dintre aceştia provin din România şi Bulgaria. Agenţia de Recrutare şi Management din Kent are un birou şi în Romania, de unde furnizează forţă de muncă pentru 80 de cultivatori din Marea Britanie. În următoarele câteva luni trebuie să găsească 4.000 de persoane pentru a merge la cules de căpşuni, zmeură şi, eventual, mere şi pere. Însă Agenţia se plângă că nu se află nici măcar pe aproape de a atinge această ţintă şi trebuie să îi sune pe fermieri să le spună că nu vor avea suficienţi culegători pentru ei.

"Luăm ce a rămas pe fundul butoiului"

"Obişnuiam să avem cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Câte treizeci până la 40 de persoane veneau pe zi, iar acum, într-o zi bună, vin o mână de oameni. Obişnuiam să luăm crème de la crème. Acum luăm ce a rămas pe fundul butoiului", mai spune Amesz. Compania făcea verificări în ceea ce priveşte cazierul persoanelor, iar candidaţii dau teste de dexteritate. Dar Amesz spune că acum compania sa a trebuit să mai lase din exigenţe. Şi, în loc să vină oamenii la birourile companiei, acum compania trebuie să călătorească adânc în mediul rural românesc pentru a promova ideea de a merge la lucru în Marea Britanie. Şi nu este cazul numai al acestei companii. Multe dintre agenţiile de recrutare avertizează că nu pot asigura numărul de lucrători necesari fermierilor britanici pentru a-şi culege fructele şi legumele. Peste jumătate dintre companiile de recrutare nu au reuşit să găsească forţa de muncă chiar şi în primele luni "liniştite" ale acestui an, spune Asociaţiei furnizorilor de forţă de muncă (ALP).

Uniunea Naţională a Fermierilor din Marea Britanie informează că anul trecut a avut loc o scădere cu 17% a lucrătorilor sezonieri care vin în ţară. Acest lucru a dus la abandonarea unor producţii valoroase care pur şi simplu au fost lăsate să putrezească pe câmpuri.

BANCHERUL

Au apărut primele semne ale revigorării creditării firmelor

Numărul firmelor care au obţinut credite de la bănci în acest an este de 10 ori mai mare decât anul trecut, arată statisticile BNR, confirmate şi de sondajul printre bănci, care arată o creştere semnificativă a cererii de finanţări din partea întreprinderilor. Să fie acesta un semn pentru revigorarea creditării firmelor, în detrimentul împrumuturilor pentru consum acordate populaţiei, o tendinţa aşteptată de ceva timp de economişti?

În primele patru luni din acest an, numărul firmelor care au obţinut finanţări de la bănci a avansat cu 2%, echivalentul a 2.042 de întreprinderi, la un total de 101.673, în timp ce numărul persoanelor fizice cu credite la bănci a crescut cu 2,7%, echivalentul a 29.716 persoane, la un total de 1.109.691 debitori, conform statisticilor din Centrală Riscului de Credit de la BNR.

Dacă analizăm evoluţia numărului de debitori pe parcursul ultimului an, în perioada aprilie 2017 - aprilie 2018, constatăm că numărul persoanelor fizice care s-au împrumutat a crescut într-un ritm de 10,2%, echivalentul a 103.233 de persoane, de cinci ori mai mare decât cel al firmelor, a căror număr a avut o ascensiune de doar 2,2%, echivalentul a 2.245 de societăţi.

Numai că, din cele 2.245 de firme noi care s-au împrumutat la bănci în ultimul an (aprilie 2017 - aprilie 2018), anul trecut, pe parcursul a opt luni, numărul acestora a crescut cu doar 203, pe când în primele patru luni din acest an au fost în plus cu 2.042 de firme, aşadar un ritm de zece ori mai mare.

În primele patru luni ale anului trecut, numărul firmelor care s-au împrumutat la bănci a crescut cu 1.190, deci aproape la jumătate faţă de creşterea din aceeaşi perioada a acestui an.

COTIDIANUL

#Rezist contra pesedist, ultima strigare: "Ţara arde!"

Mitingul PSD i-a reanimat pe cei mai îndârjiţi protestatari #Rezist. Comunitatea "Corupţia Ucide" anunţă că va organiza duminică seara un protest în Piaţa Victoriei, la o zi după mitingul PSD.

Protestatarii sunt mobilizaţi pe pagina de Facebook "Corupţia ucide" sub sloganul "Ţara arde! România nu e de vânzare!"

"De ce iesim duminica ?

Pentru ca Rosia Montana NU este de vanzare!

Pentru ca CCR, cel mai important forum, a ajuns sa fie subordonat politic, sa raspunda la ordine politice. Iar CCR-ul, garantul constitutiei, a ajuns sa incalce constitutia

Pentru ca vor sa nationalizeze si sa fure Pilonul II de pensii

Pentru ca 9 miliarde de lei o sa fie furate. Fondul este practic o conductă de bani prin care PSD ar putea sifona nişte miliarde bune. Nu există control asupra gestionării banilor, în afară de cel de la Partid. Nu există o analiză făcută de Eurostat pe impactul bugetar. Practic este sacul cu bani al ţării

Pentru ca atunci cand un partid politic organizeaza un miting cu Japca, unde obliga lumea sa participe la evenimentul lor, urmatorul pas este dictatura!

Pentru ca atunci cand esti condamnat, trebuie sa stai in puscarie, nu sa faci puscarie de acasa, din vila ta, in timp ce inoti in piscina cumparata din fonduri publice

Pentru ca unicul lor interes este sa isi voteze pensii speciale, nu bunastarea cetatenilor", este anunţul postat pe pagina de Facebook.

Grupul a anunţat totodată că nu va iniţia acţiuni sâmbătă atunci când are loc mitingul PSD.

"Sâmbătă, Corupţia Ucide NU va iniţia demersuri de natură să împiedice desfăşurarea acestei manifestări. Suntem conştienţi că tentaţia unei reacţii vehemente e puternică în rândul unei părţi a protestatarilor şi dorinţa de a ,,ne apăra piaţa" este una foarte mare", a transmis grupul.

CURENTUL

Macovei: Nu lăsaţi puterea în mâinile unui singur politician şi nici în mâinile CSM, o instituţie care votează secret şi nu răspunde pentru deciziile luate

Echilibrul puterilor în stat în numirea şi revocarea procurorilor-şefi trebuie păstrat, pentru independenţa reală a justiţiei.

Cel mai periculos lucru pentru justiţie este să ne întoarcem la perioada de până în decembrie 2004, când ministrul Justiţiei, om politic, avea pârghii pentru a controla justiţia: fie prin procedurile de numire şi revocare a procurorilor cu funcţii de conducere, fie prin prevederi care îi permiteau să comande rechizitorii şi să urmărească un dosar.

În 2004, când Guvernul Năstase vedea cum se închid uşile aderării României la Uniunea Europeană, inclusiv din cauza corupţiei la nivel înalt neanchetate, au fost modificate legile justiţiei, dar şi acestea aveau capcane. De pildă, art.53 alin 2 din Legea 303 privind statutul magistraţilor prevedea că revocarea din funcţie a procurorilor şefi se făcea "ca sancţiune disciplinară', adică constatată de CSM şi decisă definitiv de ÎCCJ. Or, pentru un şef de instituţie, performanţele manageriale trebuie evaluate, nu căutate abateri disciplinare pentru a putea fi revocat, care mai implicau şi o lungă perioadă de timp.

Un procuror şef PNA ca Ioan Amărie, recomandat de Rodica Stănoiu, putea sta liniştit un mandat întreg de 6 ani, chiar dacă nu era anchetat niciun politician, corupţia la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar, înflorea, iar procurorii anticorupţie anchetau mica corupţie, tip controlori CFR.

Comisia Europeană a criticat dur activitatea PNA în raportul din octombrie 2004: "Cu toate că Parchetul Naţional Anticorupţie a înregistrat câteva succese în cazuri de mică corupţie, acesta trebuie încă să-şi demonstreze capacitatea de a aborda efectiv cazurile de corupţie la nivel înalt, care sunt sensibile din punct de vedere politic'. Şi de asta România a riscat amânarea intrării în UE, având la sfârşitul lui 2004 "steag roşu' pe lupta cu înalta corupţie politică.

În 2005 încă, potrivit Comisiei Europene, "PNA este reticent în a demara anchete în cazurile de mare corupţie, ceea ce subminează nu doar eficienţa sa, ci însăşi raţiunea sa de a exista', concentrându-şi în schimb "eforturile asupra cauzelor de corupţie individuală, de nivel mediu, în forma ei cea mai simplă'.

CURIERUL NAŢIONAL

Carrefour este primul retailer care introduce la nivel naţional pungi 100% biodegradabile

Carrefour România introduce un produs inovator la scară naţională - pungile 100% biodegradabile, o soluţie pentru eliminarea a milioane de pungi de plastic. Create pe baza polimerilor naturali de către un producător român, noile pungi vor fi disponibile în toate cele peste 320 de magazine din România până la finalul lunii iunie. Anunţul a fost făcut în cadrul unui eveniment care, de Ziua Mondială a Mediului, i-a adus împreună - alături de Carrefour România şi Ministerul Mediului - pe toţi partenerii care au contribuit la acest proiect unic.

"Introducerea pungii biodegradabile este un pas major în viziunea noastră de a promova o viaţă mai bună şi de a deveni lider în tranziţia alimentară pentru toţi, prin promovarea unei economii circulare în România, o economie care favorizează materialele biodegradabile, rapid şi sigur, în dauna celor toxice pentru mediu, şi care se concentrează pe prevenirea eliberării de deşeuri greu reciclabile. Implementarea acestei viziuni Carrefour are la bază folosirea inovaţiei şi biotehnologiei dezvoltate la standarde internaţionale, împreună cu parteneri locali, care sunt conectaţi la ecosisteme globale de inovaţie. Vreau să felicit echipa noastră, echipa Carrefour, pentru exemplul pe care îl dă în piaţă. Exemplul nostru de colaborare poate fi un model de economie circulară şi pentru alţi retaileri din România", a declarat Anca Damour, Director Corporate Affairs şi Comunicare Carrefour România.

Punga realizată în parteneriat cu primul brand românesc de ambalaje 100% biodegradabile - Biodeck, este fabricată din amidon de porumb şi este imprimată cu cerneală pe bază de soia, special concepută astfel încât să se biodegradeze rapid (3-6 luni) şi complet, fără să polueze mediul înconjurător.

Mai mult, punga este în întregime compostabilă (convertibilă în material organic de către microorganisme apărute natural) - conform certificării S0708. Pentru început, pungile 100% biodegradabile vor fi disponibile clienţilor Carrefour în două formate, cu o capacitate de 5 kg, respectiv 7 kg.

"Ne bucură iniţiativa Carrefour România de a implementa politici sustenabile cu privire la înlocuirea pungilor din plastic cu unele prietenoase cu mediul, dar şi faptul că am găsit un partener care îşi doreşte să facă acest lucru pe termen lung. Pungile noastre sunt făcute din resurse regenerabile, certificate la nivel european şi respectă directivele Uniunii Europene cu privire la compostabilitate. În funcţie de căldură şi de umiditate, ele se biodegradează complet între 3 şi 6 luni, în condiţii de compostare", spune Adrian V. Georgescu, director de vânzări Grup Prodplast.

JURNALUL NAŢIONAL

Ce-i trebuie podului de la Agigea? Încă o reparaţie

Circulaţia rutieră pe podul Agigea va fi restricţionată joi pe banda 1 aferentă sensului de deplasare Constanţa - Agigea, respectiv Agigea - Constanţa, în intervalul orar 9:00 - 16:00, în vederea execuţiei de lucrări de reparaţii beton la pilonul central al podului, a reamintit, miercuri, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Astăzi, 06.06.2018, până la ora 16:00, circulaţia rutieră este restricţionată pe benzile centrale aferente podului Agigea. De asemenea, mâine, 07.06.2018, în intervalul orar 09:00 - 16:00, va fi restricţionată circulaţia rutieră pe banda 1, aferentă sensului de deplasare Constanţa - Agigea, respectiv Agigea-Constanţa. Aceste restricţii sunt instituite în vederea execuţiei de lucrări de reparaţii beton la pilonul central al podului", spune CNAIR, într-un comunicat.

De asemenea, în vederea demontării tunelului de protecţie, circulaţia rutieră pe pod va închisă pentru toate categoriile de autovehicule în nopţile de: 12.06.2018, ora 22:00 - 13.06.2018, ora 6:00, 13.06.2018, ora 22:00 - 14.06.2018, ora 6:00, şi 14.06.2018, ora 22:00 - 15.06.2018, ora 6:00.

Pe perioada închiderii circulaţiei, traficul rutier pentru toate categoriile de autovehicule se va desfăşura pe ruta: Nod Rutier A4 (intersecţie cu DN 39), Agigea - A4 (intrare Port Constanţa Sud) - Podul nou peste Canal Dunăre Marea Neagra - Bretea Acces la DN 39 (Eforie Nord - Agigea) - DN 38 (Agigea - Negru Vodă).

Tăriceanu nu crede în Constituţia tradusă de Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu îl contrazice pe şeful statului, care consideră că decizia dată de CCR în cazul revocării Codruţei Kovesi nu este în spiritul Constituţiei şi poate afecta independenţa procurorilor.

În opinia lui Tăriceanu, CCR a făcut "un lucru foarte bun" şi anume a întărit principiul constituţional care conferă independenţa procurorilor şi asta după ce respectivul principiu "în ultimii ani a fost numai un simplu enunţ pe hârtie". În plus, Tăriceanu spune că "lipsa oricărui control la nivelul parchetului a dus la abuzurile şi gravele excese care s-au petrecut în ultima vreme", că urmare decizia CCR este binevenită. În context, Tăriceanu nu a făcut un secret din faptul că nu este deloc de acord cu modul în care interpretează Klaus Iohannis Constituţia. "Cred că mulţi au impresia că se pricep la lege şi la interpretarea Constituţiei. Constituţia spune un lucru foarte clar: că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Acest lucru înseamnă că tot ceea ce ţine de respectarea legii, de politică penală este de resortul ministrului, urmărirea modului în care funcţionează parchetele, dar independenţa procurorilor este asigurată prin faptul că ministrul niciodată nu poate interveni în instrumentarea dosarelor, care reprezintă apanajul exclusiv al procurorilor", a apreciat liderul ALDE şi al Senatului.

ZIARUL FINANCIAR

Avocaţii de la Clifford Chance Badea: Tot mai multe fonduri de investiţii întreabă de companii de tehnologie, inclusiv FinTech

Biroul local al firmei de avocatură globale Clifford Chance a format un grup dedicat industriei FinTech.

Clifford Chance Badea, biroul local al firmei de avocatură globale Clifford Chance, şi-a extins expertiza în domeniul tehnologiei, înfiinţând un grup dedicat segmentului FinTech, în condiţiile în care industria hi-tech se află în continuă creştere, atât la nivel global, cât şi local.

"Tot mai multe fonduri de investiţii ne întreabă de firme de tehnologie, inclusiv fintech. Acum lucrăm la o tran­zacţie din accest domeniu pe plan local în care sunt implicate două fonduri de investiţii şi care are o va­loare semnifi­cativă", a declarat pen­tru ZF Mihai Măc­elaru, counsel, responsabil pentru prac­tica de technology în ca­drul Clifford Chance Badea. Casa de avocatură a lucrat la o serie de tran­zacţii mari din domeniul tehnologiei, cea mai recentă fiind cea în care fondul de investiţii Vitruvian a cumpărat o participaţie minoritară în cadrul Bitde­fender, furnizorul local de soluţii de se­curitate cibernetică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vrem păduri, aer, țară verde nu sunt bune pentru duminica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb